Erling byl zvyklý chovat se hezky, byl to normální kluk, vzpomínal Berntsen na Haalanda

Dnes, 10:25
Rozhovory
Erling Haaland (© AFP)

Alf-Ingve Berntsen, to asi není jméno, při jehož vyslovení by vám v hlavě na první dobrou vyskočil konkrétní obličej. Ale přesto je to osobnost pro současný světový fotbal poměrně zásadní. Tenhle norský mládežnický trenér z malého městečka Bryne je totiž prvním koučem Erlinga Haalanda.

Současného kanonýra Manchesteru City vedl v letech 2006-2016, dostal jej do ruky v osmi a koučoval ho až do šestnácti a půl, kdy mladý útočník přestoupil do Molde. Jaký byl Haaland jako dítě a jaký je recept na výchovu fotbalové superstar? O tom všem si dnes povídáme v podcastu Livesport Daily exkluzivně právě s jeho prvním trenérem.

"Byl to normální kluk. Trénoval ve skupině 40 hráčů. Byli v ní společně jak hobíci, tak kluci s ambicí na to stát se elitními hráči. Postupně spolu vyrůstali. Bryne je velmi malé město, takže fotbal je tu pro všechny důležitý. Snažili jsme se kluky držet pohromadě kvůli budování přátelství, na tom nám záleželo nejvíc. Proto byl Erling zvyklý chovat se hezky jak k dobrým fotbalistům, tak k těm, kteří vůbec dobří nebyli. Byl zkrátka hodně přátelský. Hodně se smál. A taky hodně trénoval a dával spoustu gólů," vzpomíná Berntsen s úsměvem na svého slavného svěřence.

"Na klukovi, jako je Erling, talent poznáte od prvního okamžiku na hřišti. Měl to asi po tátovi, i když jeho otec byl obránce a Erling je útočník. Vždycky byl, tam bylo jeho místo. A byl to rozhodně typ hráče, kterého si všimnete na první pohled, to je bez debat," dodává trenér.

Alf-Ingve Berntsen byl prvním Haalandovým trenérem (©Archiv Alfa-Ingveho Berntsena)

"Když bylo Erlingovi osm let, byl příliš dobrý na to, aby mohl hrát ve své věkové kategorii. Takže pak právě přišel do mé tréninkové skupiny. Byl tenkrát trochu, jak to říct... Nebyl malý, ale trochu hubený. Musel si vypěstovat dobré taktické dovednosti, být chytrý v poli, aby vůbec mohl dát gól," vzpomíná.

Odmala měl Haaland těžkou konkurenci. "V tom týmu tenkrát byli dva obránci, kteří se později dostali do norské reprezentace U16 a U17. Když jsme hráli tři proti třem, nebo pět proti pěti na každém tréninku, potkával opravdu dobré soupeře. Musel být mazaný v pohybu v poli. Ale zvládal to dobře, je to chytrý kluk. I když je nyní velký, silný a rychlý, je pořád velmi chytrý. A to jsme mohli vidět i tenkrát při zápasech i tréninku," pamatuje si jasně Berntsen.

V dnešní epizodě Livesport Daily jsme také řešili:

Jak vychovat jednoho z nejlepších hráčů na světě?

Pomohlo Haalandovi, že vyrůstal v malém městě a ne ve fotbalové akademii velkého klubu?

Co poradit obráncům Sparty před večerním zápasem?

Všechny díly Livesport Daily najdete také na oblíbených podcastových platformách - Spotify a Apple Podcasts.

Autor: Livesport.cz

Komentáře (4)

Přidat komentář
SunFells

Sláva ho zkazila.

Reagovat
LyEX

Vo väčšine zápasov nemá problém sa potľapkať a posrandovať s obráncami alebo brankármi, len Gabriel si vyslúžil "balón do kečky", takže kde je pravda

Reagovat
SunFells

Ve většině zápasů jo, len Gabriel těžko.

Reagovat
nani92

Pep ho zničil

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele