Eurozápisník XVI. aneb InaMorato celé Itálie

07.07.2021, 14:57
Názory a komentáře
Álvaro Morata opět smutným hrdinou (© AFP)
Álvaro Morata si nemohl pomoci a navázal na své doposavadní schizofrenické působení na Euru. Nejprve zařídil prodloužení, poté neproměnil rozhodující pokutový kop. A italským barům záhy nedominovalo jméno Manciniho či Jorginha, nýbrž právě španělského "miláčka" (cizích davů).

Prvními finalisty Eura 2020 se stali Italové, krátce po začátku turnaje favorité leckterého neutrála a na prahu čtvrtfinále též naši favorité na celkové prvenství. V semifinále se svým častým turnajovým sokem ze Španělska se však nadřeli víc, než by bylo bývalo zdrávo.

Tak nějak ke všeobecné spokojenosti se tato kvalitní, technicky vyzrálá podívaná o 30 minut nastavovala. A přestože prodloužení už mnoho extratřídy nenabídlo, mnozí se tázají, zda nové Wembley vůbec kdy přihlíželo pohlednějšímu střetnutí. Určitě to není hloupá otázka.

Pro Italy se jednalo o rekordní 20. prodloužení v turnajové historii, přičemž Španělé už stihli vyrovnat Portugalce z roku 2016, kteří rovněž dotáhli tři svá klání do nastaveného času.

V prodloužení se nerozhodlo, a v penaltovém rozstřelu už Španělé čelili nepřekonatelné dávce nepříznivé historie. Ve vlastních dějinách mistrovství Evropy sice nezvládli jen jeden z pěti rozstřelů, ten jeden se však také odehrál ve Wembley. Nadále navíc platí, že žádný tým dosud na Euru nezvládl dva penaltové rozstřely. Jedním si klidně pomoci, ale druhým už ne.

Italové se takto těší na své čtvrté finalé a pokusí se nezkompletovat čistý hattrick finálových proher (2000, 2012). Databáze Opta momentálně jejich šance na triumf vyčísluje na 60 %...




Itálie - Španělsko 2:1p

06.07.2021 21:00

Góly: 60. Federico Chiesa - 80. Álvaro Morata

Více informací k zápasu

1. Italové konečně našli rovnocenného soupeře. Možná i víc než to. A tak může zmizet narativ o jednoduché cestě celým šampionátem, na jehož základě Azzurri dle růžných škarohlídů doposud neprověřil žádný silný celek (do osmifinále), či na ně naopak čekal mančaft za zenitem (ve čtvrtfinále). Nic takového už ale rozhodně nelze říct o Španělech, kteří ve dvou hodinách hracího času prověřili Itálii ažaž.

A jak onu prověrku vlastně hodnotit? Lze říct, že Italové obstáli? Když Laporte v úvodu poslal dvě riskantní přihrávky středem hřiště, jež Manciniho hladová smečka ukořistila, zdálo se, že Azzurri jsou zase na koni a Španělsko budou svou výbušností terorizovat podobně jako Belgii v kole předešlém. Poměrně záhy se však La Roja při rozehrávce zklidnila (Laporte ve zbývajícím průběhu duelu zkazil už jen dalším osm ze svých 149 přihrávek, jeho kolega ze stoperské dvojice García takto chyboval dokonce jen pětkrát) a otěže zápasu převzala do svých rukou.

Při pouhém 30% držení míče se Itálie s merunou moc nepotkávala, zároveň musela být neustále ve střehu a hlídat pasy na chytře se pohybujícího Olma, jenž španělské ofenzivě dodával při překonávání italského středu pole žádaný šmrnc. Jistě, vítěze známe, nicméně tenhle způsob boje byl pro Manciniho nepěkně úmorný.

2. Komplikace Azzurri začínaly již u vlastní brány. Rychlé přiklepnutí od obránce a pak obtížné hledání skuliny mezi zformovanými Španěly. Tak většinu času vypadala rozehrávka Donnarummy od vlastní svatyně. La Roja totiž číhala hned za pokutovým územím, čímž nutila gólmana buď k nákopu nazdařbůh, nebo k svižné, avšak riskantní kombinaci po zemi. Při takovém vyčkávání se přitom k Olmovi vysunul Oyarzabal, kvůli čemuž si Bonucci s Chiellinim nemohli vydechnout. Ferran Torres se mezitím zařadil na pozici levého záložníka, Španělé tedy při napadání aplikovali formaci 4-4-2.

Kromě klasického vyvíjení tlaku na nahrávající Italy se Enriqueho svěřencům dařilo též při represinku. Přišla-li ztráta například u postranní čáry či rohového praporku, dali se hráči v bílých dresech okamžitě do pohybu. Přesun míče na volného spoluhráče vysvobodil Itálii jen na chvíli, neboť i u něj byl vmžiku otravující Španěl. Nákopy na Immobileho pak řešení moc nepřinášely; balóny totiž většinou uzmuly Laporte s Garcíou a španělské obléhání mohlo začít nanovo.

Zatímco La Roja bez míče operovala hned za šestnáctkou, italský presink začínal podstatně níž. Za osamoceným Immobilem čekala zhruba na polovině hřiště horizontálně seřazená čtveřice jištěná Jorginhem, jež dynamicky vybíhala v momentě, kdy protihráč přebíral přihrávku zády k napadajícímu šiku. Technicky zdatným Španělům ovšem nečinilo velké potíže rozdat balón dál. Snaha italských záložníků tak byla jednak neúčelná a frustrující (viz rozčilující se Chiesa, jehož režisér televizního přenosu přímo vábil k vystřídání), jednak zbytečně vysilující (takový Barella těsně před svým odchodem ze hřiště vypadal naprosto vyšťaveně, Veratti se z trávníků dost možná poroučel z obdobného důvodu).

3. Nízké postavení Italů nicméně vyplývalo i z působení španělských zadáků. Nešlo o převratnou novinku, Enrique aplikoval vysunutou obrannou linii již například proti Švýcarsku. Vysunutá obrana má za cíl zintenzivnit již tak zjevnou dominanci při držení míče, zároveň značně eliminuje protivníkovy možnosti při přechodu do útoku. Soupeř tak na kombinaci po zemi nemá mnoho času i prostoru, větší šanci pak nabízejí nákopy za defenzivu, které však musí být chirurgicky přesné. Jinak se prostě jen proběhnete po pažitu a zase zatáhnete do ulity.

Důležitou roli hraje za vysunutými zadáky také brankář. Z klubové scény budiž ideálním příkladem Manuel Neuer, avšak také Unai Simón si v semifinále Eura počínal úspěšně. Je totiž logické, že při postavení Laporteho a Garcíi u půlící čáry vznikal na polovině Španělska obrovský prostor pro náběhy. Ten nicméně strážil právě Simón, jenž situaci monitoroval na vrcholku vápna, kde byl připraven uhasit možné nebezpečí, zpravidla mu ale stačilo nechat balón doskákat do šestnáctky, kde jej bezpečně uzmul do rukavic.

Vydržet v koncentraci celý zápas je každopádně dosti náročné a ani Enriqueho stroj to nedokázal. Italům k první tutovce po 20 minutách stačila narážečka Emersona s Insignem, po níž Azpilicueta už jen marně dobíhal. Celé situaci nepomohl špatným výběhem ani Simón, a tak La Roju zachránil až Barella kličkou navíc. Problém vzniká také v momentě, kdy se záložníci kvůli podpoře zmařeného útoku vrací až příliš pozdě a stopeři čelí rozběhnutému soupeři — viz Chiesův gól.

4. Emerson obstál, Spinazzola to ale není. Zhruba s takovým hodnocením se uspokojila Squawka. Takhle jednoduše z toho obránce Chelsea nevychází moc dobře, pokud však "decent in attack" rozvedeme trochu víc, sluší se Emersona vlastně pochválit. Vždyť právě náhradník za Spinazzolu se postaral o vůbec první střelu Azzurri v utkání, když na konci první půle orazítkoval z úhlu břevno. Přestože dlouhodobější návyky logicky absentovaly, k porozumění s Insignem stačila Emersonovi často jednoduchá narážečka. Při defenzivní činnosti trpěl podobnými neduhy jako mnoho krajních beků s tím, že rychlost návratu nebyla tak vysoká jako u Spinazzoly. Zaslouží si však kvůli tomu drsný soud? Ve finále by měl místo v sestavě tak jako tak najít.

Kromě Emersona mohl díky neúčasti Spinazzoly konečně vyniknout také pravý obránce. Di Lorenzo se znovu držel víc zkrátka a jako třetí vzadu zajišťoval stopery. Navrch si ale připsal několik důležitých obranných zákroků, jimiž Itálii uchránil od pohromy. Squawka sice nejvíc odklizených míčů i soubojů napočítala Chiellinimu, Di Lorenzo však za svým kapitánem příliš nezaostal — byť tři fauly si mohl odpustit.

5. Díky Moratovi se strhující tempo natáhlo na 120 minut, přesto se o útočnících nebude hovořit v dobrém. Nejprve začneme u Itálie, kde je to v podstatě jednoduché. Immobile totiž na hřišti hodinu bezúčelně běhal, aby se dle WhoScored 17krát potkal s míčem a dvakrát vběhl do ofsajdu. Belotti si nevedl o mnoho lépe, když jej sudí za necelých 40 minut nachytal v postavení mimo hru třikrát. Prim v ofenzivě Itálie zkrátka hrála spíš křídla a je otázkou, zda Mancini po Immobileho semifinálovém trápení nepřesune na hrot Insigneho či Chiesu. S možným zakomponováním Berardiho se v ofenzivním trojzubci nabízí variabilita tak trochu na francouzský způsob.

Na druhé straně se hojně probíraný Morata dostal do hry až po 60. minutě. Deset minut před uplynutím základní hrací doby se stal hrdinou okamžiku, přesto má jeho výkon několik "ale", a to i bez neproměněné penalty v rozstřelu. Sotva vstoupil na trávník a potkal se s merunou, udělal kličku do hráče. Nedlouho poté se rozběhl mezi tři protivníky... samozřejmě neúspěšně. A jindy, když útočil ze strany, si míč v pokutovém území předkopl tak, že jej zpracoval až reklamní panel. Jsou to jen vybrané momenty a nebylo by příliš moudré hodnotit jen na jejich základě. Moratu je ostatně třeba pochválit za vítr, jaký svým pohybem do obrany Italů vnesl. Když jej však člověk pozoroval s balónem u nohy, sám se ptal, zda útočník Juventusu dosahuje kvalit semifinále Eura.

Ale dobře, Morata alespoň vyrovnal. To nasazení Thiaga se Enriquemu vůbec nepovedlo. Středopolař Liverpoolu očividně nastoupil do jiného zápasu, neboť se svými spoluhráči si vůbec neporozuměl a očekávaný klid na míči nepřinesl ani zdaleka. Za čtvrthodinku vyslal 14 přihrávek a hned pět z nich pokazil. Všeobecně (a zaslouženě) vychvalovaný Pedri se za celých 120 minut mýlil při přihrávce dvakrát.

A závěrem, když už je řeč o Pedrim, se pojďme podívat, jak signifikantní roli sehrál barcelonský teenager u vyrovnávací trefy. Hudba budoucnosti.

Autor: Ondřej Vaculík

Komentáře (62)

Přidat komentář
pantondavo

Zatím asi nejlepší utkání podle mě. Ale neviděl jsem ho, jen sestřih

Reagovat
Raylan

Francie-Švýcarsko lepší za mě.

Reagovat
Elmas

Reagovat
Panini Calciatore

Myslim ze este zapas Nemecko-Portugalsko mal grady.

Reagovat
Acrocephalus

no první poločas teda strhující vůbec nebyl, byl jen o dominanci na hřišti, gólových příležitostí bylo málo. Pak to odšpuntoval 2. poločas, aby v prodloužení divák zase usnul. Penalty byly příjemným vysvobozením. Rozhodně byly na turnaji k vidění zajímavější zápasy.

Reagovat
sokar

pre mna bolo predlženie zaujímave. Hlavne Olmo zahral parádne, a taliani zasa mali dobré príležitosti na využitie chýb španielskej obrany

Reagovat
celeb

Spanielom predlzenie pokazil Thiago, presp. Luchove rozhodnutie dat ho na beka!!

Neviem, preco tam radsej nepokracoval Llorente a Thiago by mohol byt v strede pola uzitocnejsi a nie zbytocne rozbijat hru nepodarenymi prihravkami na dialku nikomu.

Ale to je len moj nazor.

Inak Lucho sa ako trener podla mna pekne posunul dalej, na MS s Fatim to uz moze byt uplne ina kava v utoku, hlavne co sa tyka efektivity, lebo na tychto MS zhoreli prave pri premienanie sanci, co tento clanok moc nerisil. Oyarzabal, Moreno, Morata mali kazdy golove sance, ktore spalili a premenil len Morata.

Napriek tomu jeho efektivita je hrozna a byt tam namiesto neho Schick, Kane, Benzema, Ronaldo, ... tak daj 5-7 golov by kludne mohli dat.

Reagovat
celeb

*na tychto ME (nie MS)

Reagovat
Firkraag

Vůbec. První poločas ohromná nuda.

Reagovat
John Obi Mikel

Vůbec

Reagovat
smazaný uživatel

wtf

Reagovat
pantondavo

Podle sestrihu jo

Reagovat
smazaný uživatel

pro mě nejlepší zápas turnaje

Reagovat
andrew96

Rovněž.

Reagovat
smazaný uživatel

1. poločas co se týče dramatických momentů a šancí, se nudou rovnal jen 2. poločasu Anglie -ČR. Nej. zápasy byly: Německo - Portugalsko, Dánsko - Belgie, Dánsko - Rusko, Španělsko - Chorvatsko, Itálie - Rakousko, Francie - Švýcarsko, Itálie - Belgie.

Reagovat
Seydou Doumbia

Itálie jde dál, Morata se ukázal jako pěkná Insvině.

Itálie jde dál, Morata se ukázal jako pěkná Špínazolla.

Reagovat
Frantszek

moc na silu.

Italie ve finale. Rozhodl spanelsky penaltovy Mor a talent Donarumy.

Reagovat
John Obi Mikel

Pěkný

Reagovat
Inter Eterno Amore

Reagovat
AC Sparta Praha good

Reagovat
Stannis Baratheon

Reagovat
Posledni Kovboj

Reagovat
Rudnevs

Itálie ve finále. Du na ruma?

Reagovat
John Obi Mikel

Reagovat
Seydou Doumbia

Jelikož je takové posrané finále tak jsem si toho ruma dal. Díky za nápad.

Reagovat
John Obi Mikel

Španěly po penaltách přešel huMOR, A TAk dál jdou Italové.

Reagovat
Ligter

Reagovat
KnoxXx

Reagovat
fantomas

Reagovat
Zaschrona

Reagovat
Kily

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Mass

Reagovat
smazaný uživatel

To už jeden musí být hodně inteligentní anebo hodně blbej, aby tohle vymyslel.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Pharrell

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Kucka

Reagovat
smazaný uživatel

Psychiatri budou mít žne...

Reagovat
Witcher

Pro mě překvapení ,že hrál Laporte za Španělsko

Reagovat
Remt

Čekal jsi ho v dresu Itálie?

Reagovat
Witcher

Ve Fifě je francouz no

Reagovat
Frantszek

Za Italii by to bylo jeste prekvapivejsi.

Reagovat
Mass

Rodák z Francie, ale odchovanec Bilbaa a Bask.

Reagovat
pajka-juve

Jo Morata zato může . Ví, že penalty kope blbě a trenér ho tam stejně pošle. Aspoň trefil bránu, ne jako dle komentátorů nejlepší hráč zápasu Olmo. Ten dostal Španělsko znovu pod tlak.

Reagovat
Frantszek

A kdo byl ze Spanelska lepsi? Naprosto presne to pojmenovali. Jediny primocary hrac. Jinak vsichni klasicky hrali v nasravackach kolem vapna a absolutne bez napadu. A kdo tomu kopytu nahral na jediny gol?

Reagovat
Rezan

ale Olmo byl nejlepší

Reagovat
Mass

Reagovat
pajka-juve

Já neříkám, že nebyl nejlepší, já souhlasím. Jen je dostal pak bohužel pod tlak. Ale naloží se tu Moratovi. Ten gol byl 50:50 těch dvou, jinak by nebylo ani prodloužení. Když nakládat tak oběma, oba penaltu nedali.

Reagovat
ramm+

Už to někdo psal. Itálie má to nejhorší za sebou. Španěláci si s tím presinkem díky skvělému ovládání míče poradili a tohle byl pravděpodobně jediný tým, který tohle v současnosti zvládne. Pokud náhodou postoupí ty anglické kopyta, tak je Taloši tím napadáním umoří.

Ale doufám, že ve finále je bude čekat dánský dynamit

Reagovat
Gajdy38

Reagovat
Zark

aby to nebylo tak, že anglie dneska smete dánsko a bude odpočinutá, bez prodloužení. S podporou celého stadionu... to bude těžký oříšek pro Itálii a k nasrání, jestli to ještě poserou, jakože oni to posrat tradičně umí

Reagovat
Mass

Proč se říká "dánský dynamit"? Alfred Nobel byl Švéd pokud vím.

Reagovat
John Obi Mikel

To byla přezdívka dánského fotb. týmu v 80. letech.

Já jsem četl, že to vzniklo podle písně. https://www.youtube.com/watch?v=7_KVZwGSVpY

Akorát to tam teda nikde neslyším, takže nevim

Reagovat
Shevchenko

Druhý poločas bavil Celkově byli Španělé v zápase lepší, ale za celý turnaj musím říct, že zasloužený postup Itálie a snad to ve finále urvou.

Reagovat
FORZAMILAN

Reagovat
Pharrell

Reagovat
Kucka

Reagovat
Zark

Španělsko první poločas vypadalo, že má neskutečnou převahu, jenže Itálie tam taky měla šance, a možná nakonec ještě výraznější. Španěláci výborní ve středu pole, ale čím víc se blížili k brance, tím víc propadali panice mi přišlo... před pár lety byli extratřída i v kombinace ve vápně a strach šel z každého jejich útoku.

Naopak vyčkávací taktika Itálie( i přes laxnost v některých situacích ve finální fázi) byla úspěšná, už jsem dlouho neviděl brakáře Spain takto v obtížích jako včera po tom, co na něj ty tři vosy v útoku ITA meustále dorážely. Chybělo málo a chybný výběch brankáře byl potrestán.

Závěr od Azurri zbytečně slabý, místo zvýšení na 2:0 dostali vyrovnávací gól, bránit už 20 minut před koncem se jim nevyplatilo, navíc měli vystřídané své nejlepší hráče a mohli být rádi za postup. Prostě napínavý souboj, který mohl dopadnout jakkoliv, ale postoupili nakonec ti sympatičtější a ti, co doposud rozdali na euru nejvíce radosti.

Reagovat
Panini Calciatore

Az na to ze zamilovany sa povie iNNamorato.

Reagovat
fantomas

Ale inamorato by měl být "miláček". Aspoň to uvádí online slovníky...

Reagovat
smazaný uživatel

Ja neviem, nech sa na mňa nikto nenahnevá, ale ten Morata mi príde strašne priemerný hráč, ktorý mal šťastie hrať v TOP kluboch. Nikde sa nejak výrazne nepresadil a aj keď dá gól a posunie tím o krok vpred, tak ďalšími tromi-štyrmi nepremenenými šancami alebo nepremenenou penaltou ten tím vráti o dva-tri kroky dozadu.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele