Eurozápisník XVIII. aneb Penalty jak z kRicekého přeboru

13.07.2021, 08:41
Názory a komentáře
Donnarumma chytá poslední penaltu (© AFP)
Byla to snad špatná karma za vše, co se událo v semifinále s Dány? Nebo spíš za předčasně oslavované pokoření penaltové kletby? Nebo je to faktor Wales? Nebo prostě a jednoduše vyhrál ten nejlepší tým šampionátu, akorát to zrovna tak vyšlo, že se rozhodovalo až v rozstřelu? Ať už je to tak či onak, Italové jsou poprvé od roku 1968 mistry starého kontinentu a Angličané čekají dál.

Co se v semifinále nepovedlo Španělům proti nim, to se teď Italům podařilo — zvládli dva penaltové rozstřely v rámci jedné vyřazovací fáze Eura. Právě na tomto mentálním (?) bloku si už dříve vylámali zuby i sami Angličané (1996), Francouzi (téhož roku), Poláci (2016) i letošní Švýcaři. Chielliniho pozitivní nálada a Donnarrumovo zjevné know-how (nyní přidal dva úspěšné repre rozstřely ke svým třem klubovým) už však byly nad síly osudu, se ukázalo.

Italové se takto ujistili, že jejich série neporazitelnosti bude pokračovat i po velkém turnaji, který následoval turnaj... na nějž se vlastně ani nekvalifikovali. To pořád zní neuvěřitelně.

Takový počin samozřejmě není zcela unikátní (Řekové také nebyli na MS 2002, Dánové chyběli na MS 1990), ale u Italů možná nejvíc zarazí to, že od oné neúspěšné kvalifikace teď ve finále Eura prohrávali zdaleka nejdéle ze všech zápasů. S Angličany Azzurri zaostávali 65 minut; za celý předešlý průběh 34zápasové série neporazitelnosti se jednalo dokupy o ubohých 44 minut...




Itálie - Anglie 2:1p

11.07.2021 21:00

Góly: 67. Leonardo Bonucci - 2. Luke Shaw

Více informací k zápasu

1. Southgate zase udělal obligátní jednu změnu, a zase to zprvu trefil. Byť Michael Cox na stránkách The Athletic před výkopem argumentoval ve prospěch neměnné sestavy, Gareth Southgate na pohled nevyhověl (protože nezměněnou jedenáctku na plac nevyslal snad dosud vůbec nikdy), ale svým způsobem vlastně vyhověl plně.

Pokud Cox svou argumentaci zakládal na potřebě mít na levé straně křídlo, které zvládne oběhat celou délku hřiště (Saka) a beka, který se zvládne pružně stahovat do středu pole s Insignem, Southgate tohle kombo na place ve finále přece jenom měl ve Walkerovi s Trippierem. A fungovalo to skvostně. Walkerův stínový náběh uvolnil Trippierovi prostor ke gólovému centru, přičemž pravý obránce Atlétika při přechodu do útoku nacházel proti tuze úzce hrající Itálii volnost takřka neustále. Stejně jako dříve v dalších dvou systémech, i teď Angličané věděli co hrát.

2. Tentokrát však Angličany zradila jejich vlastní pasivita při vedení. Ono je holt něco jiného strážit vedení proti Chorvatům, Čechům, ale i zoufale jednodimenzionálním Němcům, a něco jiného je pokusit se prostě a jednoduše utkání "vysedět” proti Italům, kteří jak známo disponují celou řadou různých zbraní. Angličané mezitím soupeře nechali otestovat veškeré jeho zbraně předtím, než sami vytasili ty své — než se Saka po 90 minutách hry jal obkroužit Chielliniho, který se mimo svou "komfortní zónu” ocital častěji než v tomhle jednom případě, nebo než Grealish naskočil na 21 minut.

Už v rámci svých Power Rankings před čtvrtfinále jsem psal, že Angličané prozatím nenacházejí polohu efektivně protiútočícího týmu, a že i taková bude někdy potřeba. Přesně tohle byla ta situace, a Albion si v nastalé situaci zoufale předvídatelně nevěděl rady. Pokud po zbytek poločasu alespoň Italy k ničemu nepouštěl, v tom druhém už Anglii zjevně začala popouštět uzda, a v daném okamžiku to začalo působit, jako by Southgateovi muži cílili dohrát 40+ minut ve stylu, v jakém se obvykle dohrává posledních max. pět minut.

Středopolařům scházel jakýkoliv klid a přehled na balonu; Rice šel veskrze všechno bezmyšlenkovitě "urvat” a ani Phillips se nezmohl na příliš jiného než dlouhý míč pro Kanea do souboje s přesilou. Zatímco v první půli Kane zářil coby improvizovaný playmaker, po pauze už jsme ho v této poloze prakticky nikdy nespatřovali, protože takový nebyl plán; Angličané už dávno nechtěli ani tvořit ani držet míč. Stejně tak se kompletně vytratila role pro Mounta, který se zdál na hřišti vyloženě přebytečný nejpozději v 60. minutě, protože Angličané už vůbec nechtěli presovat ani stopery ani Jorginha a neměli jak přetěžovat levou stranu. Balon byl při dlouhé absenci Saky, Grealishe i Sancha schopný vzít a vyvézt jenom... Rice?

Angličané jako by zapomněli, v čem spočívají jejich silné stránky. A sami se tím porazili.

3. Mancini naopak na průběh utkání reagoval vzorově. Pokud Southgate odmítl včas nasadit Hendersona a získat zpátky jakouž takou kontrolu ve středu pole, potažmo včas vysvléknout Grealishe a nechat jej, když nic jiného, vyhrávat frustrující fauly kolem půlící čáry a kouskovat tak hru i získávat prostor pro vydechnutí pro celý tým — potom Mancini se svými momentum měnícími střídáními příliš neotálel.

Šikanovanému Immobilemu odzvonilo už po 55. minutách, což nejenže přidalo útočnému triu na fluiditě, ale také — trochu paradoxně — na pořádné organizaci s míčem i bez. Totiž, Insigne s Emersonem si nikdy na levé straně dokonale nesedli ani nevyhověli. Druhá volba na levého beka má na rozdíl od Spinazzoly ve zvyku neustále podbíhat své křídlo a útočit středem hřiště, což při charakteristice Insigneho — který se sám potřebuje štelovat na svou pravou nohu — prostě nedělá dobrotu. S odchodem Immobileho tedy právě Insigne začal a priori okupovat centrální prostory a Chiesa, který dříve býval volbou číslo 1 na tuto falešnou devítku, zaujal prostor na levé straně, kde mu to ostatně nejvíce svědčí i na klubové úrovni.

Sám Emerson potom očividně dostal pokyn držet se zkrátka a častěji roztahovat hru, čili přestože Chiesa též není žádným ostrým brusičem lajny, italské útočení po levé straně rázem dostalo smysluplnou strukturu, díky čemuž Azzurri postupně přebrali otěže celého utkání.

4. Italové nám, jako praví šampioni, dali hned několik hvězd turnaje. A všechny, s přirozenou výjimkou vážně zraněného Spinazzoly, nám i při této poslední příležitosti dali několik dalších důvodů, proč je zařadit do hvězdné sestavy mistrovství. Marco Verratti zakončil Euro se 14 vytvořenými šancemi, což je zdaleka nejvíce ze všech aktérů léta, přestože sám vynechal první zápas. Federico Chiesa — další z Italů, který původně nefiguroval v základu — sice ve své vlastní královské disciplíně šampionátu ani zdaleka nekraloval (jeho 16 průniků výrazně zaostává za Sterlingovými 38), ale rovnou tři z nich vedly ke střele a jeden i ke střele gólové. V neděli to opět vzal dvakrát na sebe a nonšalantním způsobem si přehazoval balon z levé na pravou, z pravé na levou, než ukrytě vypálil. Jorginho letos vyhrál dvě nejváženější trofeje v evropském fotbale a pod touto je podepsán možná ještě větší měrou, když ve finále za 120 minut ztratil míč jen šestkrát.

No, a potom tu máte fenomenální stoperské duo Bonucci-Chiellini, jejichž kombinovaný věk jste už nejspíš během šampionátu slyšeli tolikrát, že vám doslova leze krkem. Já ho připomínat nebudu, zato však připomenu skutečnost, že doposud tito mágové svého řemesla neplatili ve finálových zápasech za štístka, ba naopak — na vrcholu soutěže padli v letech 2012 (Euro), 2015 i 2017 (Liga mistrů). Teď z nich ovšem více než kdy dřív čišela prostá chuť si to užít. Chiellini ve finále poprvé na turnaji zkompletoval pokus o driblink (!), zatímco Bonucci se vytasil se svou první průnikovou přihrávkou až do pokutového území soupeře.

5. Southgate vzal penaltové selhání na sebe, ale zas tak přímočaré to taky není. Totiž, už od mistrovství světa 2018 víme, že tenhle anglický trenérský štáb bere penalty vážně, regulérně je rešeršuje, a nenadarmo se zdálo, že Pickford dostával lísteček ke studování pravděpodobných italských střelců už s předstihem. Penalty nejsou žádná loterie, penalty jsou normální věda a právě vědecké výzkumy stály spíše na straně Southgatea. Jistě, 19 let u pátého střelce se zdá být extrémních (a nejspíš i bylo), ale Geir Jordet, který se specializuje na fotbalovou psychologii, se svým týmem přišel na to, že nejúspěšnějšími exekutory v rozstřelech jsou obecně méně unavení hráči, kteří neodehráli všech předešlých 120 minut, a zároveň pozoruhodně hráči mladší 23 let.

To první asi všichni z logiky věci chápeme, byť střídat "penaltového specialistu” v posledních sekundách, aniž by se předtím jakkoliv potkal s balonem, se zdá nešťastné vždycky. Ale to druhé se už zdá vyloženě neintuitivní. Přesto to vlastně platí i v těchto individuálních případech. Sancho proměnil všechny čtyři své pokutové kopy v dospělém fotbale a Rashfordova statistika — leč kdysi součástí celistvé krize United — byla pořád v době kopu výrazně pozitivní (13/15). Southgate měl veškerý důvod si myslet, že tihle kluci dají. A případ Saka? Je docela pravděpodobné, že by na jeho místě selhal kdokoliv, protože hráči, kteří musejí nutně dát, své poslání zvládají jen v 62 % případů, zatímco hráči v pozici Jorginha ("dej a můžete slavit”) mají všeobecnou úspěšnost o neskutečných třicet procent vyšší.

Ohledně pokutových kopů je potom zajímavá ještě jedna drobnost: Jordet si mimo jiné všiml, že angličtí exekutoři historicky dávají přednost rychlému rozběhu a ponechávají velmi malou mezeru mezi hvizdem rozhodčího a vlastním pokusem. Tentokrát zejména Rashford se Sanchem zaujali přesně opačný postup, a Rashford vsadil na svůj osvědčený poskakující styl.

Možná to jen přehnali. Možná skutečně hrálo roli, že nebyli rozehraní. Ale čistě na papíře oba dávali smysl. To Sterling se svými třemi neúspěšnými pokusy ze čtyř (za cca 400 utkání) nebo Grealish se svou 50% úspěšností (dvě penalty za cca 240 zápasů) by ho spíš nedávali...

Autor: Tomáš Daníček

Komentáře (403)

Přidat komentář
king23

Ty křečovité nadpisy

Reagovat
fabec1222

Něco jak Futurama, prostě nedokázali skončit v nejlepším...

Reagovat
Riviera Kid

To spíš Simpsonovi.

Reagovat
naheCZ

Reagovat
mul

Reagovat
Pablos

nový naprosto nekoukatelný

Reagovat
clinger

pro mě boží do dejme tomu 10. série. do 12.série slušný pak už se na to dívat nedokážu

Reagovat
Luc-Luc

mam to stejne, dokud Homera daboval Bedrna, tak to bylo super, pak to slo hodne rychle z kopce a ty nejnovejsi dily, to uz je uplne zoufalstvi

Reagovat
Shevchenko

Reagovat
smazaný uživatel

Jo,Simpsoni jsou už jen taková nastavovaná kaše,pletou tam 5. přes 9.

Reagovat
DelPiero137

Reagovat
Spalovač šancí

Láme se to někde mezi 15. a 16. sérií, kde ještě cca půlka epizod je dobrá. A pak už je dobrá epizoda výjimka a u posledních cca 10 sérií už to raději ani neriskuji

Reagovat
wyqinac

souhlas, taky myslim, ze do ty 15 to bylo porad dost dobry, az pak to zaclo jit dolu

Reagovat
Riviera Kid

15 sérií je top. Do dvacky se na to ještě dá dívat a pak už je to jenom sranec

Reagovat
Seydou Doumbia

Seriál o ničem, ale to jsem asi výjimka.

Reagovat
DelPiero137

Pre mna do 14. serie. Od 15-tej nastava zlom a je to uplne mimo povodnu Simpsons kulturu. Najnovsie diely kde huleniu a fetovaniu venuju dopodrobna celu cast?! WTF

Reagovat
smazaný uživatel

Ale je to smutný palec. Každý kdo pamatuje vtipné, stylové, originální, chytré a často i dojemné (ne není teploušský to slovo použít) Simpsonovi z devadesátek, tak ví.

Reagovat
oli9

po 14 sérii už měl přijít konec.. T

Reagovat
king23

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
oddy

Reagovat
ratusek

Reagovat
Shevchenko

Futurama v nejlepším končila.

Reagovat
Savi

Bez urážky, ale to může napsat jen *****. Nadpis na úrovni předškoláka.

Reagovat
iamek

Reagovat
Pony Slaystation

Reagovat
GjøvikFF

Tenhle je náhodou super

Reagovat
Moje maličkost

Kolik je ti let?

Reagovat
smazaný uživatel

Ten chudák co už mele z posledního určitě určitě jede na marihuaweiene nebo pracuje v cukroVaru jinak nevim

Reagovat
smazaný uživatel

Tyto cringe komentare

Reagovat
valloire

Reagovat
PH8

Mně se tyhle cringe líbí :D 3 penalty a du na ruma.

Reagovat
smazaný uživatel

Jenže ten váš Dunaruma je pěknej rasista když chytal penalty cernym pouštěl bílým

Reagovat
jack_donaghy

mne tie nadpisy nevadia, ale tak mi napadlo ci by nebolo lepsie keby ich redakcia dava iba obcas, nepravidelne. Bolo by to vzacnejsie a malo by to potom lepsi efekt.

Reagovat
smazaný uživatel

beztak je to jen kvůli EURU, abyste se z toho tady všichni nepo.. Aspon se ty články dají číst a nemají v jednom odstavci 10 gramatických chyb jako na hovínkách, to mě drásá teda víc

Reagovat
king23

1. Beztak je to jen kvůli EURU - ano, nejspíš ano

2. Články se dají šíst a jsou bez 10 gramatických chyb - ano, jsou dobré a bez chyb

Jak to prosím souvisí s faktem, že jsou dementní nadpisy na sílu, které rozesmějí maximálně děti na prvním stupni základky a navíc ani nesouvisí s obsahem?

Reagovat
smazaný uživatel

Jak? Třeba tak, že jsou ty nadpisy na sílu právě kvůli euru-sám jsi potvrdil, že nejspíše ano. Euro už skončilo, takže už to nebudeš muset dále snášet

Reagovat
king23

Výborně, ale pořád to nic nemění na tom, že to byla traparna, což je to o čem je toto vlákno.

Reagovat
John Obi Mikel

Titulek

Reagovat
smazaný uživatel

ale dal jsem to az po kafe

Reagovat
smazaný uživatel

Taky zrovna piju kafe a najednou jsem to pochopil. Před tím jsem to ale spíš jen přešel, protože se mi to nechtělo luštit.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
jaris7

Jak hodnotíte celkově Euro? 1-10.

Vykopávám - 7/8 (hlavně za ten chaos při podmínkách apod., za to se ale odehrálo spoustu zápasů, které mi ulpí v paměti na dlouho )

Reagovat
VersaceChain

7

Reagovat
FUnk

za strukturu turnaje 2z10, rozhodci 8z10, fotbal 7z10,

rozhodci me prekvapili za to ze drzeli stejnou latku az na par vyjimek, fotbal byl vcelku pekny a utocny ale za system hrani po cele evrope a nejde dat vetsi znamku

Reagovat
Neon

Reagovat
naheCZ

Reagovat
clinger

no rozhodčím bych dal teda míň kvůli simulacím. Sice je tolik nežrali ale ani karty nedávali

Reagovat
FUnk

karty nedavali, ale hralo se tvrdeji a nachavali volny prubeh.

Reagovat
oli9

Reagovat
Le Gunner

Reagovat
Gajdy38

Podľa mňa výborný turnaj, padalo veľa gólov, vo vyraďovacích zápasoch sa hral takmer vždy výborný futbal. Do semifinále sa dostali 3 ofenzívne najkvalitnejšie mužstvá (mimo Anglicka) a na rozdiel od posledných MS nepadalo až toľko gólov zo štandardiek, ale väčšina gólov bola z hry, čo kvalite len prospieva. Takže za mňa možno aj 9.

Reagovat
jaris7

Pravda

Reagovat
hodjohn

8 - strhávám body za roztažení po celé Evropě a nic nedělání se simulacemi hráčů

Reagovat
Zaschrona

Reagovat
johan14

6 za ten idiotsky nápad dať semifinále a finále do krajiny, kam nemohli prísť fan podporiť svoje repre, a celkovo za organizáciu toho paskvilu

10 za rozhodcov a za finále, kde to Anglicko, ktoré malo vydlazdenu cestu za titulom, totalne presralo

Reagovat
fenixLFC

to semifinale a finale bolo rozhodnute pred 7 rokmi, kedy nikto o ziadnom covide ani nechyroval. podla toho sa zariadovala aj celkova organizacia a menit toto na poslednu chvilu by sposobilo este vacsi chaos

Reagovat
smazaný uživatel

UEFA na jare operativne presouvala poradatelsky mista po cele Evrope v Lize Mistru (Liverpool hral myslim v Budapesti) a najednou by to neslo, jo? Ty ses naprostej kral argumentaci

Reagovat
fenixLFC

jojo pretoze LM bez divakov je to iste ako niekolkorocna organizacia eura s divakmi ty myslitel

Reagovat
smazaný uživatel

proto to nechali v zemi, do ktere nikoho mimo ostrovy nepusti kor kdyz mam nabidku poradatelskych mest a zemi, kam muzou vycestovat fanousci obou taboru

Reagovat
stas87

Ked sa zavrhla Budapest na semifinale a finale a bolo jasne, ze to bude dohrate na povodnom mieste, tak sa nemohol zmenit ani pocet fanusikov hostov v sektore. UEFA vyjednala vynimku pre talianov ale tymto to skoncilo. UEFA uz to teda napokon nezmenila takze tvoje smiesne plky o ponuke o inych mestach strc do prdele.

Reagovat
smazaný uživatel

tu vyjimku vyjednali az v den zapasu nebo jeden den pred nim, tak se strc do prdele sam..a jeste si mi ty a nebo a ten druhej ovcomrd nad tebou nevysvetlil, proc teda UEFA tu Budapest nebo i treba posrany Baku zavrhla, kdyz na jare se Liga Mistru, kterou ta slavna banda pracuraku z UEFY taky organizuje, kocovala taky po cely Evrope...Fotbal pro fanousky, ale asi jen pro ty z Anglie

Reagovat
fenixLFC

keby si vedel citat tak tam tu odpoved najdes

Reagovat
GjøvikFF

7

+ výborní rozhodčí, zajímavé zápasy, hodně gólů, tým vítěze

- neregulérní formát, zvýhodnění Anglie, nezasáhnutí VAR do penalty v semifinále, celkové chování anglických fanoušků

Reagovat
vacin

Ty mínusy si mohl shrnout výrazem Anglie

Reagovat
GjøvikFF

Chtěl jsem působit nezaujatě

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
vacin

A v podstatě se ti to povedlo

Reagovat
Mass

Reagovat
smazaný uživatel

Fotbal 10

Sudi 8

Organizace/format 2

Fanousci 5

Celkovy dojem 6

Prakticky po cele euro na me letos nedychla takova ta atmosfera, tak ted je tu euro a nehnu se mesic od televize

Reagovat
smazaný uživatel

Co znamena fotbal 10 sudi 8

Celkovy dojem 6

Reagovat
ttopi

Taky nevím. Výkony sudích jsou právě na EURU celkem pozitivně hodnoceny. Tam bych dal 9/10. Fotbal určitě ne 10/10. Výkony favoritů určitě nebyly takové, jako se očekávalo, takže tam taky 8-9/10.

Celkový dojem 5.

Reagovat
smazaný uživatel

Fotbal od hracu, sudi zvlast hodnoceni

Reagovat
smazaný uživatel

beru, kazdej to vidi jinak

Reagovat
smazaný uživatel

Čistě jen fotbal 7

Ostatní věci 3 (systém apod.. )

Reagovat
Moje maličkost

Systém na hovno (1/10), fotbal lepší průměr na to že to je ME (7/10), rozhodčí velmi dobří, snad až na tu chybu v zápase Dánsko - Anglie nic neposrali (9/10).

Reagovat
Moje maličkost

*nic zásadního neposrali

Reagovat
F.Torres

2/10

Nespravedlnost v cestovani. Spatna atmosfera. Roztahane do vsech koutu absolutne bez koncepce. Moc velky pocet ucastniku. Tlacenka anglie. Zklamani ze hry favoritu. Zmeny pravidel v hrani rukou.

Kdyz to porovnam treba s portugalskem, tak naproste zklamani

Fotbal jinak celkem ok

Reagovat
Hafna

Fotbal 8

Rozhodčí 9

Formát 24 týmů 2

Po cele Evropě 1

Fanoušci 5

Reagovat
smazaný uživatel

9 - bavil jsem se po všech stránkách. Naši dosáhli na svoje maximum. Favoriti "překvapivě" vypadávali. Pro mě překvapení turnaje Dánové - moc se mi líbili. Zápas turnaje Itálie - Španělsko. Během tohohle zápasu jsem bezkonkurenčně nejvícekrát řekl "tvl to není možný" - v reakci na techniku a nasazení hráčů.

Roztahanost turnaje si kritiku zaslouží. Všichni semifinalisté měli výhodu domácího prostředí ve většině předchozích zápasů. Ale zase bude na co vzpomínat (a nadávat )

A rozhodčí a jejich pouštění mužné hry (ještě karty za simulace bych prosil).

Reagovat
valloire

formát - na hovno

sudí - velmi dobří

atmosféra - kromě Maďarska a pak Anglie na hovno

fotbal - velmi dobrej

už jsem viděl lepší

Reagovat
Gajdy38

K tým penaltám ja som sa čudoval v 118. minúte keď odchádzal z ihriska Henderson a pred ním aj Walker, aj keď neviem ako kopú penalty ale stále sú to dvaja najskúsenejší hráči Anglicka a naopak ma prekvapilo že ostal na ihrisku Saka a ešte viac ma prekvapilo že Saka išiel aj kopať.

Reagovat
John Obi Mikel

Walker snad nikdy žádnou nekopal a Henderson už za repre dvakrát neproměnil.

Reagovat
Gajdy38

To je dobrý dôvod Ale aj tak si myslím, že z hľadiska psychického vypätia v takom zápasu by bol aspoň Henderson lepšia voľba ako Saka.

Reagovat
John Obi Mikel

Reagovat
pantondavo

Vysvětlí mi někdo titulek?

Reagovat
GjøvikFF

"...penalty jak z Krajského přeboru"

Reagovat
pantondavo

Jo Rice, ajo, no to je hodně na křeč teda

Reagovat
smazaný uživatel

Ani ne na krec, spis nad tim musi clovek trochu podumat no

Reagovat
pantondavo

To jo, já (jak oči spojujou celý slova) četl Rickeho a přemejšlel jsem jakej Ricky.

Asi mi to přijde na křeč hlavně proto, že Rice penaltu nekopal, ani nebyl nijak výraznej v zápase, nevim no.

Reagovat
smazaný uživatel

Neumíš číst no

Reagovat
pantondavo

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
pantondavo

Přestaň mě stalkovat, dodržuj soudem nařízenou minimální vzdálenost!

Reagovat
smazaný uživatel

sorry cito, nemuzu za to, ze ty tvy vecne nechapavy reakce takhle bijou do oci

Reagovat
John Obi Mikel

Reagovat
Rudy

Mistni chujovina, neres

Reagovat
John Obi Mikel

Nechat nejdůležitější moment anglické fotbalové historie za posledních 55 let na náctiletém hráči, který ani moc penalt nekope, je za mě prostě nesmysl (kopal 3, všechny v mládeži a jednu proti ČR nedal). Garethe jde to hlavně za tebou.

Reagovat
Acrocephalus

a nechápu ten argument, že Grealish by na penaltu jít neměl. Rozhodně bych věřil více mu, než třeba Sterlingovi, o Sakovi, Rashovi atd. ani nemluvím. Podle mě on je takovej sebevědomej klidnej typ, který by penaltu dal s přehledem.

Reagovat
ttopi

Podle tebe - to je právě ten problém. Lidi pochopte že tihle kluci ty penalty zkouší denně na tréninku a kdyby Southgate nebyl přesvědčenej o tom, že jim to jde, tak je tam prostě nedává.

Reagovat
Acrocephalus

ale trénink není žádné relevantní měřítko, technicky můžeš zvládat vymetat šibenice po každé, ale tíha okamžiku tu tvoji techniku srazí třeba o 50%. V tu chvíli bych jednoznačně vybral psychicky stabilní, zkušené držáky. Viz faktor Mbappé.

Reagovat
Filipow

A to si třeba myslím, že Mbappé je poměrně dost psychický silný. Jen mu tam penalta prostě nevyšla.

Reagovat
ttopi

Přesně. Kdyby to ti mladíci proměnili, bude se jásat nad tím, jak jsou sebevědomí a jak si věřili. Prostě nedali, ale dávat to na 100% do souvislosti s věkem, to si fakt netroufám.

Reagovat
mayday

Mbappe nedal za turnaj branku, netrefil by vodu z lodi. Ještě před koncem prodloužení šel z úhlu sám a zakončení jak v pralese. A vsadím se, že ve chvíli, kdy kráčel na tu penaltu, si mraky lidí okamžitě řekla, že to nedá, protože bylo prostě vidět, jak je v hajzlu. Takže o nějaké náhodně nevyšlé penaltě bych moc nemluvil.

To provedení té penalty to pak akorát potvrdí, většinou polovysoká nedůrazná neumístěná střela.

Reagovat
John Obi Mikel

Reagovat
ttopi

Pak ale zase nemáš jistotu, že tihle kliďasové to umí tak dobře kopnout. Je to 50/50, on prostě preferoval to, že ti kluci asi (nevím, neviděl jsem, ale jak říkám, trenér není úplně blbej asi) zahrávají penalty slušně.

Reagovat
mayday

Jednoznačně.

Reagovat
Moje maličkost

Jenže kopnout penaltu ve finále ME, to se nenaučíš na tréninku. To musíš mít hlavně v hlavě a to prostě 19letý ucho bude mít jen těžko.

Reagovat
ttopi

Viz má odpověď výš. Když to necháš kopat hráče, kterej už má něco za sebou, ale zase mu to tak nejde, je to stejné riziko.

Reagovat
Moje maličkost

S tím bych nesouhlasil. Když si odmyslím psychický tlak a vezmu jen čistě technickou stránku věci, tak trefit branku z místa penalty tak, aby měl brankář max. 50% šanci že to chytne, dokáže i fotbalista krajského formátu. Když to přeženu, tak proti Donnarumovi bych tu penaltu myslím alespoň jednou z pěti pokusů dal i já (a že teda jsem nějaký fotbalista ). Ještě jednou zdůrazním, že beru čistě technickou stránku věci.

Proto bych vždy (a obzvlášť v takovém zápase jako je finále ME) nechal penaltu raději kopat zkušeného dřeváka u kterého mám jakousi jistotu, že se z toho psychicky nesesype, než mladého vyplašeného kluka.

Reagovat
ttopi

Dobře, takže Southgate tohle jako bývalý fotbalista, který mimochodem taky penalty občas kopal, neví. A proto nechal kopat mladíky.

Nebo jaké je tvé vysvětlení?

Reagovat
valloire

třeba měl po ruce ty statistiky

Reagovat
ttopi

Tak jasně, Southgate a EURO 96. Prý na tom pak ale vydělal skrze nějaký reklamní spot

Reagovat
smazaný uživatel

life matters

Reagovat
Moje maličkost

Takhle přece nemůžeš argumentovat, protože takhle můžeš shodit jakékoliv tvrzení tady na EF. Moc diskutujících trenérů se zkušenostmi jako má Southgate tu totiž asi nebude.

Já jsem ti dal svůj názor a podpořil ho nějakými argumenty. Jestli jsou moje argumenty špatné, prosím, val to do mě. Ale ne takto.

---

Jinak nejsem přeci jediný, kdo Southgata za ten výběr kritizuje. Dělají to i jiní, daleko povolanější, než jsem já. A ostatně i on sám myslím přiznal, že ten výběr hráčů byl jeho chyba.

Reagovat
ttopi

Ano, to přiznal, protože takto se to zkrátka dělá.

Můj argument je ten, že on byl s klukama denně, kdežto 99,99% těch kritiků ne. Já ani přece neříkám, že to byla dobrá volba. Já jen říkám, že on v tu chvíli musel mít nějaký svůj důvod proč je tam poslat. Hop nebo trop, nevyšlo to, tak to dostává sežrat.

Reagovat
Moje maličkost

Jasně, Southgate není debil a vybral hráče na základě nějakých předpokladů a tedy si to bude umět obhájit. O tom žádná. Pak je ale otázka, jestli ty jeho předpoklady a uvažování je správné (např. na tréninku to ti kluci přece v pohodě dávají, tak to logicky musí dát i v zápase).

Pokud je ten předpoklad takovýto, tak já tvrdím, že je to špatný předpoklad, protože na tréninku o nic nejde a tu penaltu tam samozřejmě promění spíš technicky šikovný hráč než zkušený dřevák, v ostrém zápase (a o finále ME to platí dvojnásob) to ale bude jinak.

Reagovat
John Obi Mikel

Rashford ty penalty kopal jeden čas i v MU.

Reagovat
SunFells

Na áčkové úrovni nekopal nikdy žádnou, na rozdíl od každého jiného hráče, co tam byl. Ta pasáž je zdánlivě zajímavost, ale s ohledem k situaci ne až tak relevantní, to zase jen chce být autor až moc alternativní.

Reagovat
fantomas

? Sakovu volbu neobhajuju. Pripoustim, ze stavet ho na 5. penaltu bylo nestastny, v jeho pripade relativizuju jen, zda na tom vubec seslo, kdo tam pujde, protoze 62% uspesnost. Obhajuju volby Rashe a Sancha, ktery se na leckterych mistech hazou do stejnyho pytle.

To spis ty jen chces za kazdou cenu rejpat zas

Reagovat
John Obi Mikel

Já si teda myslím, že bys to neměl takhle relativizovat.

S obhajobou hráčů United souhlas.

Reagovat
valloire

62% úspěšnost... no dobře, ale kdyby se tímhle řídili Ježek s Venglošem, tak ty rozstřely nevyhrajeme. Všechno se nedá spočítat a dávat na poslední penaltu Saka bylo úplně ložený, že to nedá. Rashford ano, ten kopat měl.

Reagovat
fantomas

Ale picu s uplne lozeny. Vyjmenoval bych ti iks pripadu, kdy ti strelci byli uplne stejne "lozeny" a dali. Vubec neznate background (mohli klidne vsichni ostatni odmitnout), ale chytry jako radia.

Reagovat
valloire

Když pošleš nerozehranýho mlaďocha na poslední penaltu ve finále EURA, tak to prostě spíš nedá. Jasně že nevíme, jestli to předtím někteří odmítli, čemuž bych se nedivil, ale tohle bylo ložený. Fandil jsem Italům a když jsem ho viděl jak jde na penaltu a musí dát, byl jsem úplně klidnej... Ani Zico nedal penaltu, když byl na place minutu a to to nebyla ta poslední.

Reagovat
ttopi

Zico

Reagovat
valloire

Tak. Sám veliký božský Zico, nerozehrán, nedal penaltu na 2-1 a stálo to Brazílii postup. V rozstřelu už dal, tam zas nedali jiní...

Reagovat
verv

Však Saka byl rozehranej dost, šel tam nějakejch 20 minut před koncem základní hrací doby.

Reagovat
valloire

Ti dva před ním...Saka je zase nezkušenej.

Reagovat
fantomas

Fabregasovi (2008) i Ronaldovi (2006) bylo 21, když kopali jako pátý a dali. Sice v odlišných situacích, ale to nemohl Southgate vědět dopředu, že Saka bude rozhodovat o neprohře a ne naopak. Grosso sotva kopal penalty, než rozhodl v tom finále 2006... a naproti tomu je historie plná tzv. "bezpečných voleb", který v těhlech situacích selhaly.

Vy tu mezitim uplatňujete retrospektivní náhled, kterej vůči Southgateovi prostě nikdy nebude fér, aniž byste tušili, jak se Saka profiloval na tréninku, co trenérovi řekli ostatní hráči, který mohl zvolit před nim, apod. Že by Grealish byl lepší volba navíc neni založený na vůbec ničem hmatatelnym - nemá o nic větší zkušenost s penaltama a menší zkušenost na mezinárodní scéně - a opět to jenom přispívá k tomuhle vašemu nefér generálování po bitvě.

Do rozstřelů promlouvá tolik proměnných (a zrovna Angličani na jejich psychologii usilovně pracujou od Southgateova nástupu a už jim to na MS vyneslo ovoce), že mi přijde fakt bizarní, že tu nějakej pepík od český klávesnice skálopevně tvrdí, že on by to udělal líp a hlavně (!) s lepšim výsledkem.

Reagovat
valloire

Úplně přesně to samý se dá říct o tvým soudu a popisu zápasu po konci. Taky generál po bitvě. Vidíš průběh zápasu a nevíš co mají za pokyny hráči, proč hraje zrovna ten a přesto to pak soudíš. Podle výsledku že jo...S čím souhlasím, že nevíš co řeknou trendovi hráči, jak se cítí atd. před penaltama. Určitě mají nějaký pořadí do kterýho promlouvají různý věci. Mně se narozdíl od některých líbil Kane, že začínal, to je důležitý. Maguireho bych dal posledního, ale to je můj názor...

Reagovat
fantomas

Tak soudit průběh zápasu je trochu něco jinýho než soudit rozstřel.

Reagovat
valloire

Vážně? A v čem?

Reagovat
John Obi Mikel

To není o žádné retrospektivě. To bych ti tvrdil i dopředu, že dát na rozhodující penaltu mladého hráče bez penaltových zkušeností je obrovský risk, který se nemusí vyplatit. A jsem si jistý, že to kromě pár pepíků od české klávesnice kritizují lidi po celé Evropě.

Reagovat
John Obi Mikel

Roy Keane to třeba kritizoval.

Reagovat
fantomas

Tak Roy Keane je ale známej kašpar

Reagovat
John Obi Mikel

José Mourinho další

Reagovat
r.mrazik

Však to byla obrovská pravděpodobnost, že pokud půjdou kopat ti dva, kteří se sotva dotknou míče, tak nedají...

Stačilo kdyby četl EF, protože jsem to psal během zápasu

Reagovat
fantomas

Zvláštní, přitom zrovna fandíš klubu, kterej nedávno hrál finále evropskýho poháru, a tři ještě později střídající hráči v něm všichni proměnili. Fakt by mě zajímalo, kde všichni berou to přesvědčení... jakože mně to taky nedává moc smysl a chtěl bych je tam poslat aspon o 10 min dřív, ale nejsem o ničem tak skálopevně přesvědčenej vy.

Reagovat
r.mrazik

Tak de geovi by penaltu dal každý...

Ale prostě nerozehrany hráč aby šel na penaltu, když se nedotkl ani míče je blbost.

Jdeš si akorát naproti, aby to zkazil...

Však jestli jsi hrál fotbal, tak víš, jaký je první dotyk s míčem v zápase...jsi dřevěný a chvíli trvá, než se do toho dostaneš. Prostě...ne...penalty fakt posral

Reagovat
icefish

Neřeš to... výsada internetovejch diskutérů je být vždy chytřejší než ostatní mě se tvůj rozbor líbil, taky si myslím, že Southgate to měl promyšlené, prostě to nevyšlo. A třeba u Rashovy penalty to byla fakt smůla/štěstí, on to udělal promyšleně, brankáře poslal na opačnou stranu a uklízel to k druhé tyči, proste to o par čísel pretahl...

Reagovat
fantomas

Reagovat
fenixLFC

Reagovat
Moje maličkost

Je něco, co by tě přesvědčilo, že nemáš pravdu? Pokud je tvá odpověď ne, pak nechápu, proč se pouštíš do debaty.

Reagovat
fantomas

Já tu nejsem ten, kdo tu prezentuje nějakou pravdu, to si pleteš. Já tu relativizuju "pravdu" ostatních.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Filipow

A kdyby Sancho s Rashfordem dali, tak je Southgate hrdina a největší trenérský génius všech dob, omg.

Anglii jsem vážně nefandil, ale tohle svalování na Southgate mi přijde fakt trapné.

Reagovat
Puskas

A kdo je tam poslal? On. kvůli tomu je poslal na hřiště těsně před koncem.

Reagovat
John Obi Mikel

Reagovat
Filipow

Jo, ale on přece nemůže za to, že kopli jak kopli. Kdyby to dali, tak je prostě teď Southgate vnímanej jako génius prostě.

Reagovat
Puskas

A to by mohl za to, jak je kopli? Když trenér zvolí špatnou sestavu, jde případná prohra dost za ním, když střídá těsně před koncem, nejtěsněji, jak jen to jde, aby konkrétní nerozehrané hráče poslal na finálový rozstřel, tak se ze zodpovědnosti nevyváže nikdy.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
valloire

Reagovat
Spalovač šancí

A protože nedali, tak je oprávněně považován za břídila

Reagovat
John Obi Mikel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
John Obi Mikel

Sancho s Rashfordem se v mém příspěvku vůbec nevyskytují.

Reagovat
mayday

Kdyby kdyby... jenže oni to nedali, tak co chceš řešit kdyby.

Reagovat
fantomas

Řikat, že by si kdokoliv jinej vedl líp než Saka, je přece uplně to stejný kdyby.

Reagovat
John Obi Mikel

Říkat, že by si kdokoliv jinej nevedl líp než Saka, je taky stejný kdyby

Reagovat
fantomas

Ano, celý je to o kdyby.

Proto taky nepíšu (na rozdíl od tebe a ostatních), že bych to udělal jinak a tím pádem líp.

Reagovat
John Obi Mikel

Zase píšeš, že by pravděpodobně selhal kdokoliv, protože ta pozice je těžká a hráči v ní často selhávají.

Právě protože je ta pozice těžká (en tlak je obrovský, je to finále ME), tak bych do ní dal zkušenějšího hráče u kterého by to měl být menší risk, že selže taky, než u hráče, kterému není ani 20.

Reagovat
fantomas

Ano, pravděpodobně. Zatimco vy rovnou píšete o "chybě".

A proč je to menší risk? Starší hráči si zase třeba víc uvědomujou tlak, nebo aspon u nich je ten předpoklad. Ta výše citovaná statistika o tom, že hráči mladší 23 let jsou ta nejvhodnější skupina exekutorů, asi bude mít nějakej původ.

Reagovat
John Obi Mikel

Protože se předpokládá, že staršímu člověku se spíš nerozklepou kolena než mladému nezkušenému. Akorát teda koukám, že ty předpokládáš opak.

Reagovat
mayday

Ale nevím, jestli tuhle bitvu vyhraješ

Reagovat
fantomas

Jak píšu, je to relativní a může působit i opačnej efekt (jako působil už mnohokrát v minulosti).

Reagovat
johan14

Jednoznačne, nech si to obkecava jak chce.

Reagovat
johan14

Malo ísť pod Obiho.

Reagovat
John Obi Mikel

Reagovat
Jolly Roger

Dobře a Grealishticky napsáno.

Reagovat
HalaMadrid_Flx

Nevím jestli bude ještě někde nějaký celkový souhrn, tak to napíšu tady.

DÍKY REDAKTORŮM EUROFOTBALU ZA PERFEKTNÍ SERVIS! ♥

A díky uživatelé EF za skvělé diskuze a společné chvíle!

Stálo to za to.

Reagovat
FUnk

Reagovat
TheTopFootbaler

Reagovat
Acrocephalus

Reagovat
Gajdy38

Reagovat
GjøvikFF

Reagovat
SpartaOvenka

Reagovat
Pablos

Nemáš zač

Reagovat
naheCZ

Reagovat
Spasitel

Reagovat
smazaný uživatel

Redaktorům. Nám uživatelům ze slušnosti pomlčím .

Reagovat
kattos

Reagovat
Hafna

Reagovat
Vopi11

Reagovat
Le Gunner

Reagovat
Alan_Shearer

Reagovat
fenixLFC

Reagovat
ramm+

Reagovat
REPLIKATOR

nemáš zač

Reagovat
wyqinac

Reagovat
Kucka

Reagovat
Kapřík

Reagovat
Mass

❤️

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Acrocephalus

Technická: co myslíte tím jednodimenziálním Německem?

Reagovat
Spalovač šancí

Jejich hra nemá ani hloubku, ani šířku, jen délku. To je přece jasný!

Reagovat
Acrocephalus

Hmm, to mi ale moc nesedí třeba z jejich zápasu proti Portugalsku.

Reagovat
wyqinac

tam hrali skvele, ale zase Portugalsko v tom zapase v obrane horelo jak papir

Reagovat
fantomas

Meli jednu vec, kterou umi uderit (wingbacky), a kdyz jim ji souper odrezal jako Anglicani v osmifinale, mel vic nez z poloviny vyhrano.

Reagovat
Acrocephalus

no kurva, kam to to Německo dopracovalo

Reagovat
Kapřík

Reagovat
valloire

nic

Reagovat
Spalovač šancí

Nechápu, proč tam nedal Shawa. A pokud už tyto exekutory, tak čtvrtý měl jít Kane a poslední Rashford

Reagovat
kolouch

Nadpis by byl vtipny, kdyby hral Rice v penaltach nejakou dulezitou roli. Takhle se proste jen vezme random jmeno ze soupisek a na silu vytvori titulek, ktery nedava smysl.

Reagovat
Pablos

Vítejte na párty po finále Eura: Vstup je bez Saka.

Reagovat
kolouch

Třeba

Reagovat
Greny

Stěrling při penaltach, Italové slaví a jDunnarumma

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
REPLIKATOR

Reagovat
Nebelung

Reagovat
Lacko_Boh

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
ttopi

Popravdě řečeno taky tomu nerozumím. Rice nekopal, vůbec tam nehrál roli. Asi opravdu už ta křeč.

Reagovat
fantomas

Holt to nekdy nevyjde no. Tech hracu v titulni roli mas vyrazne min.

Reagovat
John Obi Mikel

Další anglický penaltový maSAKAr.

Reagovat
Moje maličkost

...ale radši nic.

Reagovat
king23

přesně

Reagovat
SpartaOvenka

Díky za všechny eurozápisníky Můžu se zeptat, jestli budete dělat ještě nějaký shrnující podcast?

Reagovat
Acrocephalus

jsem pro podcast nebo nějakej obšírnější finální článek, kde by byly popsány týmy a jestli naplnily svá očekávání (čímž byste se oklikou vrátili k Představení jednotlivých účastníků EURA) + zvlášť udělaly i nějaké sumárum pro českou reprezentaci.

Reagovat
fantomas

Zitra nahravame.

Reagovat
Seydou Doumbia

Pak už se věnovat přestupum, děje se toho hodně a díky milionům článku o Euru jaksik není na to místo.

Reagovat
SpartaOvenka

Paráda, těším se!

Reagovat
Le Gunner

Reagovat
Acrocephalus

ok, nenechte se limitovat časem když tam budete chtít debatovat dýl, tak to rozdělte třeba na dvě části. Já si to rád poslechnu, minule mi to ke konci přišlo hodně uspěchaný.

Reagovat
nani92

aneb Anglické penalty meli svúj černý den

Reagovat
Mass

Reagovat
Kop do titulků

Co takhle nadpis Shaw must go on?

Reagovat
Greny

Reagovat
John Obi Mikel

Reagovat
REPLIKATOR

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Vopi11

Skvělý

Reagovat
celeb

Reagovat
Spasitel

Nalietané km za všetky zápasy pri niektorých tímoch

Anglicko 2 874 km

Taliansko 3 275 km

Španielsko 5 712 km

Dánsko 8 226 km

Belgicko 12 721 km

Česko 10 689 km

Švajčiarsko 15 316 km

Ukrajina 8005 km

Reagovat
smazaný uživatel

to nesedi...

anglie byla jen v rime, italie byla minimalne 2x v londyne mezitim v mnichove

Reagovat
Spasitel
Reagovat
smazaný uživatel

asi kvalitni novinarina v pohode.....

Reagovat
ttopi

Jenže Italové se z Anglie nevraceli domů, ale někam k tomu Mnichovu. Dobře je to popsané v tom článku.

Reagovat
smazaný uživatel

se priznam ze nevim, ale co sem zahlidl /az ted/ tak se vraceli i ze semifinale do italie

Reagovat
smazaný uživatel
Reagovat
ttopi

Jasně, ale to předpokládám, že letěli asi z Mnichova, kde zůstali po ČF.

Ikdyž teda na tom Twitteru měli ještě předtím, že 9.7. trénují někde v Itálii a pak letí do Londýna, to znamená že po SF se museli vrátit domů. Tak nevím, jak to autor článku myslel. Já to chápal tak, že z Londýna letěli do Mnichova (920km) a pak na finále z Mnichova do Londýna (opět 920km).

Reagovat
smazaný uživatel

nevim clanek sem necetl jen reagoval na nalitany km, coz byl jasnej nesmysl

ono je lepsi nepredpokladat /i kdyz to samy sem v tom puvodnim komentu udelal... /

Reagovat
ttopi

Tak kdyby Italové zůstali po ČF v Mnichově (což zní logicky a proto jsem to předpokládal), tak by to vycházelo. Já jsem tedy předpokládal logickou věc. A asi by to i tak normálně bylo, ale tady asi dost blbě zahrál roli COVID no.

Reagovat
smazaný uživatel

no logicky predpokladat, ze zustanou v mnichove, kdyz ceska repre byla cely euro doma...

v pohode...

Reagovat
ttopi

Díky za pochopení

Reagovat
ttopi

navíc zpáteční cesta z Londýna (finále) se Italům samozřejmě nepočítá, když už bylo po turnaji.

Reagovat
ttopi

Jinak ta Belgie to je masakr. Ale na druhou stranu je dobře, že se to takto sešlo i s tím COVIDem, protože se ukázala úskalí tohoto formátu EURA a naštěstí se to již nebude opakovat.. Na druhou stranu ikdyž to bude pořádat jedna země z důvodu COVIDu tam jiné reprezentace nebudou moct bydlet, tak se stejně nalítají až až...

Reagovat
Moje maličkost

Že je tenhle formát debilní věděl i bez Covidu každý. To jen Uefa se svými nápady má potřebu hledat neustále nové dno.

Reagovat
AnnelieseMichel

Finalova Shaw u konce. Anglicky sen ukoncila penaltova poRashka. V hledisti slzy britskyho praSaka. Jsem z toho zMaguireny

Reagovat
Flamex

Reagovat
Jolly Roger

Už se to neVerratti. Nemusím už sledovat TV, počítače i mmobile. O víkendu narazíme Barella.

Reagovat
smazaný uživatel

"Počítače i mmobile" to je dobrá babišovina

Reagovat
Moje maličkost

Babiš: My chceme Saka i Mmobile.

Reagovat
Nebelung

Reagovat
Mass

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
John Obi Mikel

Reagovat
Euphael

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Greny

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
king23

tohle je super

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Rudnevs

pocitace i mmobile

Reagovat
FUnk

Reagovat
fenixLFC

Reagovat
ramm+

Reagovat
Nebelung

Reagovat
REPLIKATOR

Reagovat
Lacko_Boh

Reagovat
Kucka

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
oddy

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
ZB 07

Reagovat
AC Sparta Praha good

Reagovat
ratusek

Reagovat
John Obi Mikel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
AC Sparta Praha good

Reagovat
smazaný uživatel

Nadpis

Reagovat
vladis271

Hm... Ta statistika penalt v bode 5 do toho celeho vniesla nove svetlo. Bohuzial, prejavit sa to moze na vacsej vzorke zapasov a rozstrelov. Malojtory je dolezitejsi nez finale eura.

Reagovat
smazaný uživatel

a pak se blbe vyspi, nebo mu zahejba manzelka a cely statistiky jdou do....

Reagovat
fenixLFC

a to tam este nie je statistika s ktorou sa prislo po MS, kde zacinajuci tim ma 60% sancu vyhrat

Reagovat
Moje maličkost

...nebo Grealish se svou 0% úspěšností (jedna penalta za cca 240 zápasů)...

Třeba tohle je úplný nesmysl. Dělat závěry na základě takovéhoto vzorku

To je jako jednou si hodit mincí a na základě toho tvrdit, že panna padne vždycky. (Přitom je jasné, že panna může padnout jen jednou, pak už to není panna).

Reagovat
smazaný uživatel

Trochu šprťácky doplním, že kromě v článku zmiňovaných Řeků a Dánů vyhráli i Nizozemí 1988 a ČSSR 1976, když se předtím nekvalifikovali na MS. Teď je to už po páté, což je hodně a ukazuje to na dlouhodobou vyrovnanost Evropy.

Reagovat
valloire

Reagovat
smazaný uživatel

Fantomas by mohl být z fleku mluvčím anglický repre nebo Southgatea osobně, to statistický okénko je parádní Na druhou stranu pořád nevysvětluje, proč Sanchovi s Rashem nedal aspoň 10 minut a proč zrovna Saka měl být tím, kdo v už tak statisticky vyhrocený situaci má úspět..

Reagovat
John Obi Mikel

Právě. Kdyby tam dal Rashforda se Sanchem někdy ve 110. rozhodnout zápas, tak mu nikdo neřekne ani popel. Ale takhle je poslal skoro jen na penalty a tam oni selhali.

Reagovat
smazaný uživatel

zas kdyby mu to vyslo, tak je za genia

ale jo jasne to posral.... takhle se to nedela a zaplat panbuh za to

Reagovat
John Obi Mikel

To je fotbal. Takhle by byl zase za dementa Jorginho a Saka za boha, kdyby proměnil. Ta hranice je tenká.

Reagovat
smazaný uživatel

presne, obcas mi pripada, ze i odborny rozbory podlejhaj vysledku zapasu

Reagovat
vladis271

nie občas. Je to tak vždy. úplne sa zabudlo napr. ako boli taliani celý 1. polčas tragickí. Pridať 2. gol je koniec, tam mali angláni využiť, že Kane hral svoju vlastnú súťaž celý 1. polčas.

Reagovat
smazaný uživatel

sem cumel, co to italie na zacatku predvadela, to byl pruchodak.... a trest hned v druhy minute, nechavat takhle volny hrace neni ani chyba jednoho trenera a uz vubec ne genialita druhyho /neni to na tenhle rozbor konkretne/, trvalo dost dlouho nez si to sedlo

v tomhle se mi libi stas, pekne rozebere uz o polocase co se deje na hristi, prida jak by to mohlo bejt v druhym a je to vetsinou jinak pak napise rozbor druhy pulky/zapasu

me se libi, ze jde s kuzi na trh a krome cechu je dost objektivni

Reagovat
celeb

od 30. minuty uz boli vylozene lepsim muzstvom, cize nie cely 1. polcas, aj ked vacsinu. To, ze si to posrali anglani sami nikto nespochybnuje, navyse je to aj v clanku.

Reagovat
Spalovač šancí

Ale Rashforda na 10 minut dát nemohl, to by Italové přes něj stihli dát gól. I za tu malou chvilku, co tam byl, bylo vidět na Italech, jak se hru snaží dostat na levé křídlo.

Reagovat
John Obi Mikel

Tak mohl třeba za Sterlinga.

Reagovat
smazaný uživatel

oficiální nejlepší jedenáctka Eura a bez Schicka Hlavně, že je tam ten simulant.

Donnarumma

Walker Bonucci Maguire Spinazzola

Hojbjerg Jorginho Pedri

Chiesa Lukaku Sterling

Reagovat
smazaný uživatel

pořád lepší, než kdyby tam byl Kane

Reagovat
ttopi

Lukaku? LOL, za co přesně? Belgie byla v roli favorita, Lukaku rozhodně nepředvedl nic nadstandartního.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

ale teda místo Romela tam Schick bejt mohl

Reagovat
naheCZ

Jak tam sakra mohli nedat Schicka? Co čtu reakce v zahraničí, tak to nechápe vůbec nikdo

Reagovat
smazaný uživatel

holt hrál ve špatným dresu

Reagovat
Moje maličkost

Asi byl málo černý.

Reagovat
John Obi Mikel

Lukaku

Reagovat
smazaný uživatel

LUKAKU, Sterling, Maquire, Walker :-D

Reagovat
GjøvikFF

Mě z lásky k Anglii nikdo podezřívat nemůže, ale všichni 3 jsou tam po zásluze. Největší úlet je tam Lukaku, to absolutně nedává smysl, když opomenou Schicka, kterej byl naprosto rozdílovým hráčem, bez kterého by čtvrtfinále rozhodně nebylo.

Reagovat
Le Gunner

Slp.

Reagovat
John Obi Mikel

Aspoň je teda Schick v té "Whoscored" (tam je i Cuf) a "Transfermarket" jedenáctce.

Reagovat
Kily

Sterling už před Dánskem rozhodl dost zápasů, s tou jeho účastí problém nemám

Reagovat
ttopi

Se STerlingem ne, objektivně. Ale Lukaku? No...

Reagovat
Kily

to ne, no, tam Schick být jednoznačně měl, na našem postupu do čtvrtfinále měl rozhodně větší podíl než Lukaku na tom belgickém, ale tak prostě nemá takové jméno. Nepřekvapilo by mě, kdyby před ním v hlasování komise skončil i Ronaldo

Reagovat
Kucka

Reagovat
O.Giroud

ale miesto Lukaku jasny Ronaldo

Reagovat
Rudnevs

Do bránky Sommer, do obrany Mæhle a do útoku Schick miesto Lukaka. Inak sa to dá.

Reagovat
vacin

Tak to by byli už v UEFA definitivně za debili, kdyby dali Donnarummovi nejlepšího hráče turnaje a nedali ho do nejlepší 11.

Reagovat
Banikovec7

Tak nejlepsi mladym hracem taky neni, ikdyz tam vekove spadal.

Reagovat
martin.b

Ač mám Chiesu rád, tak 3 ze 7 zápasů byl náhradníkem a v konečným součtu 2 goly 0 asistencí.. Itálie vyhrála hlavně týmovým výkonem, tam měl jasně být Schick s Ronaldem, případně Švýcaři byli sympatičtí a Shaqiri měl dobrý čísla.

Reagovat
Shevchenko

Chápu, že tam chtěli dát hlavně hráče z medailových pozic, ale proč tam dali Lukakua na úkor Schicka absolutně nepochopím.

Reagovat
fenixLFC

sterling tam je zasluzene kludne si pindaj ze tam je chiesa alebo lukaku (ktory tam je podla mna zasluzene), ale vybrat si prave sterlinga je blbost...

Reagovat
Freedo

Chiesa měl mnohem lepší turnaj než Sterling

Reagovat
fenixLFC

s tym nesuhlasim

Reagovat
iamek

KING Harry snad ve všech sestavách

Reagovat
smazaný uživatel

Lukaku

Reagovat
Moje maličkost

Se slzou v oku vzpomínám na Českou sodu a třeba takovou reklamu na Árijce.

Reagovat
GjøvikFF

"K velkému balení umělohmotný esesáček zdarma"

Reagovat
Puskas

Též mě to napadlo - my pereme na 1940

Reagovat
GjøvikFF

"Můj manžel pracuje v koncentračním táboře. Často se domů z práce vrací se skvrnami od krve"

Reagovat
Puskas

Pustime na to Tix. Tixi, vem si ho.

Reagovat
smazaný uživatel

presne tyhle veci vytvarej ve spolecnosti nesnasenlivost

zajimalo by me, kdyby to bylo naopak, jestli by to byl jeste vtip nebo uz rasismus

Reagovat
valloire

tomuhle se říká totalita...za názor nebo vtip vyhazov z práce

Reagovat
mistr129

Totalita naopak je, kdyby si zaměstnavatel nemohl rozhodovat o tom, koho chce zaměstnávat

Reagovat
valloire

Což je blbost. Posuzovat má podle kvality vykonané práce ne podle soukromého názoru na to, co se zaměstnavatele vůbec netýká.

Reagovat
j_mrazik

Jak se chová jednotlivý zaměstnanec, často vrhá dojem na celou firmu.

Reagovat
valloire

to je věc názoru na to, co vrhá špatný světlo na firmu...od toho je zákoník práce a soud

Reagovat
Kapřík

No nevím, ono je to urcite slozitejsi. Kdyby tě vyhodili pro to, že šéf fandí Spurs, tak by to asi nebylo košer. Nebo jo?

Reagovat
smazaný uživatel

jako treba ty kvoty na spravnej pomer profilu zamestnancu /podle toho co zrovna co frci/ na ukor odvadeny prace

Reagovat
mistr129

Za mě ano, když si chce zaměstnavatel zaměstnávat jen ženy / jen muže, tak ať. Samozřejmě opakem je veřejná správa.

Vidím to jako podobnou věc tomu, jak popotahují u soudů toho amerického cukráře, protože odmítl dělat dort na svatbu homosexuálů. Jeho podnik, jeho věc, kdo u něj pracuje nebo co zákazníkům dodá.

Reagovat
smazaný uživatel

fajn

jen teda u ty verejny spravy... to je nejaka chranena dilna, nebo neco co by melo naopak slapat co nejlip

Reagovat
mistr129

No jestli jsem to napsal špatně pochopitelně, tak právě říkám, že u státní správy žádné kvóty být nemají

Reagovat
smazaný uživatel

tak taky fajn

Reagovat
mistr129

Reagovat
Lacko_Boh

Reagovat
Mass

Takže když tě vyhodili z vysoký školy, protože si nevstoupil do KSČ, tak to bylo správně?

Reagovat
smazaný uživatel

Jakou cekas odpoved

Tak mas nejakou hrdost ne? Kdyz ti sef rekne, ze nechce zamestnavat cloveka kterej ma rad pistaciovou zmrzlinu a ty ji zboznujes, tak si najdes jinou praci a nebudes ho tahat po soudech a brecet, ze tu praci delas lip nez lojza, kterej si se sefem pochutnava na jahodovy

Reagovat
smazaný uživatel

Pokud by jim to vadilo,že tam není,tak by ho tam vůbec nepřijali,čili by ho ani tímpádem nemohli vyhodit

Reagovat
emanuel habasko

Tohle si mohl odpustit. Nechápu, že na tohle má někdo potřebu poukazovat.

Reagovat
smazaný uživatel

vis ze to byl vtip....

Reagovat
emanuel habasko

Ví to i v Anglii?

Reagovat
smazaný uživatel

ty normalni jo...

Reagovat
emanuel habasko

kolik jich tam zbylo?

Reagovat
smazaný uživatel

Vic nez se zda na internetu

Reagovat
ttopi

Tak já to sem taky po těch penaltách napsal. Ne že bych tím něco myslel, ale prostě jsem to zaznamenal, čistě statistický údaj. Běloši 2/2, ostatní 0/3, to je vše.

Reagovat
valloire

správně, navíc to je sranda, labilní černoši na penaltách

Reagovat
ttopi

Tak zrovna já tu bojuju za to, že labilní určitě nejsou

Reagovat
valloire

Ale jsou. Geny.

Reagovat
emanuel habasko

pochopil bych, kdyby někdo poukázal na to, že nedali gól hráči např mimo Manchester nebo top4 nebo něco

Reagovat
ttopi

Aha. Nebo že nedali gól hráči žijící mimo Skotsko, to by mělo stejný význam

Reagovat
emanuel habasko

hm, tohle nemá cenu. Nepobíráš to.

Reagovat
ttopi

Bohužel nepobírám. Jak jsem psal, taky mě to hned trklo, anižbych to musel nějak dlouho vymýšlet, nebo takové věci vyhledávat.

On udělal v podstatě totéž, ale v blbou dobu.

Reagovat
emanuel habasko

Reagovat
Counter

U penalt stojí za zmínku i Donnarumma, který je prostě špička a dlouhodobě má na ně vysokou úspěšnost.

Reagovat
smazaný uživatel

i zena ocenila jeho klid on tam stoji a nic nedela

naproti tomu pickford sasek, ale taky zacapal

Reagovat
smazaný uživatel

By mě zajímalo, jestli tvoje žena oceňuje i tvůj klid. Tedy když jen tak postáváš a nic neděláš?

Reagovat
Puskas

To ne, to mu říká: Ty jsi jak ten Donnarumma.

Reagovat
smazaný uživatel

se hodilo spis "ocenila", v tu chvili je dulezity ji prave vysvetlit, ze oba v rozhodujici okamzik zazarite

Reagovat
smazaný uživatel

Přidám si to do rejstříku nečekaných fint a triků. Tohle určitě půjde použít

Reagovat
smazaný uživatel

hodne stesti!

Reagovat
Liveral

5/5 - Gianluigi Donnarumma has won each of the five games in which his team has faced penalty shootouts: three for his club and two for the National Team. Superman.

Reagovat
fantomas

Coz v clanku ostatne zmineno je. :)

Reagovat
Liveral

No jo, už to vidim. neumim číst

Reagovat
emanuel habasko

umíš, jen nechceš

Reagovat
smazaný uživatel

Tak on nemusí poskakovat jak Simon, což mimochodem nebyla špatná taktika. Stačí, když stojí na místě a rozpřáhne pracky a každý exekutor penalty jen suše polkne, protože moc volných míst nevidí.

Reagovat
vladis271

s telom vyhadzovača musel v tej bráne pôsobiť pri penaltách pre exekútorov ako Hulk.

Reagovat
ttopi

Popravdě zrovna u něj se fakt nebojím, že by to byl "one season wonder". V něm je potenciál jako prase.

Reagovat
Hokaido

To určitě jo. Ale otázka je, kolik bude dávat gólů ve velkoklubu, který bude hrát 95 % zápasu proti týmům v hlubokém bloku. Tam se imo ty jeho přednosti malinko ztratí a nemusel by si obhájit tuhle cenovku.

Reagovat
Kenneth

On by byl v kazde lize a v kazdem klubu uplny delo.

Sere me jen to ze jsme jim ho defakto zaplatili tim, ze jsme koupili toho tlustyho a vecne zranenyho Belgicana.

Reagovat
Miguel19

Ale hovno ty prachy už jsou pryč

Reagovat
Rothbard

Tohle je urážka všech krajských přeborů!

Reagovat
smazaný uživatel

Děkuji za všechny Záposníky! Rád čtu o tom co jsem viděl a ne o tom jak to někdo převypráví.

Je čas na změnu ! Poděkovat J. Šilhavému a jít dál. Moc toho nedělal a všichni jsme viděli obrovský kus štěstí, který nás potkal. Nicméně NT byl nepřipraven a to zcela. Zahrávání standardek (Jankto, Darida) byl na okresní přebor, nominace hráčů bez formy (Král, Krmenčík a největší minela Bořil), nevyužívání mlaďochů (Hložek, Pešek, Kadeřábek) je alarmující. Teď jenom najít někoho, který se nepřidá ke zdisr*čům jako byli předchozí trenéří: Bílek, Vrba, Jarolím a Šihavý.

Reagovat
Puskas

Nevím, kolik Ti je, že Ti hráči jako Pešek s Kadeřábkem, kteří mají třicítku za rohem, připadají mladí, ale pro fotbal už to je druhá půlka kariéry.

Reagovat
Realita

Nadpis by byl fajn a vtipnej, kdyby byl k věci. ale namontovat tam nevýrazného Rajse, který ani ty penalty nekopal, je trochu

Reagovat
Realita

*trochu prapodivný

Reagovat
Agent z Melmacu

English players are fucking guys

Reagovat
Rothbard

100 tisíc podpisů pod peticí za nové finále. Důvod? Neudělená červená karta Chiellinimu za držení Saky.

Reagovat
Abbe Faria

meli by udelat referendum

Reagovat
smazaný uživatel

cirkus

V tom případě bych chtěl opakovat semifinále proti Dánsku z důvodu vymyšlené penalty a oslňování Schmeichela laserem.

A ideálně opakování semifinále 2004 s Řeckem v původních sestavách.

Reagovat
ttopi

Nové finále

Reagovat
drussbarb

Otřesná tečka za EUREM

Reagovat
emanuel habasko

Angláni, nebo Britové obecně, jsou hrozný nezvládajka.

Reagovat
smazaný uživatel

Ach jo,kdy už konečně povolí nejen začít,ale i dohrát kRiceké přebory?

Reagovat
vacin

Petice za opakování zápasu, to jsou fakt šašci.

No hlavně by si měli teda dát pozor, aby Němci nesepsali petici za opakování finále MS 1966, Němci by měli celkem přesilovku...

Reagovat
El Cid z City

Ti Angláni mají strašnou kliku,ž to bylo s gigantem Itálii, skolit je tam nějaké Řecko, tak to nevydejchaj.

Reagovat
naheCZ

Dívám se, že gól turnaje určují fanoušci. To bude určitě velmi objektivní a Schick to nevyhraje, protože to lidi budou cpát Ronaldovi nebo Pogbovi, protože oblíbenost...

Reagovat
oli9

Na uefa.com hlasování o nejhezčím gólu, hlasujte

Reagovat
smazaný uživatel

Navzdory nesmyslnýmu rozložení Eura po celym kontinentu a omezení počtu diváků na stadionech, jsem si letošní Euro moc užil. Děkuju jak webu eurofotbal, tak české televizi za krásný měsíc plný fotbalu.

Reagovat
smazaný uživatel

Kdy se planuje ten celkovy podcast?

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele