Evropa čelí vlně násilí. Zastavily se ligy, oběťmi jsou i fanoušci hostů

12.12.2023, 23:32
Aktuality
Napadený rozhodčí Halil Umut Meler (© AFP)

Pobodaní fanoušci, trenér s krvavou tváří i pěst do obličeje rozhodčího. Nejde o akční film, ani vyprávění z řad amatérského fotbalu. Taková je realita v elitních evropských ligách. Vlna násilí, která má na svědomí zápasy i celá ligová kola, se šíří Evropou. Od Francie, přes Belgii a Řecko až po Turecko.

Poslední zastávkou zmiňované vlny se v pondělí večer stalo Turecko. V jeho hlavním městě se po závěrečném hvizdu utkání mezi Ankaragücü a Rizesporem (1:1) odehrála šokující scéna. Vyrovnávací gól hostů v poslední minutě z pokutového kopu (90+7) vyeskaloval až ve fyzický útok na hlavního rozhodčího Halila Umuta Melera. Ten dostal od prezidenta domácího klubu ránu pěstí do obličeje a po pádu na zem do něj ještě domácí funkcionáři kopali. Projevy extrémního násilí přiměly Tureckou fotbalovou federaci přijmout rozhodnutí o pozastavení všech soutěží až do odvolání.

"Ti, kdo ho napadli, neútočili jen na rozhodčího, ale na všechny v tureckém fotbale. Je to naše ostuda! Děláme si ji po celém světě. Už toho bylo dost! Turecký fotbal si to nezaslouží. Všichni, kdo kritizovali rozhodčí, jsou spoluviníci. Prezidenti klubů, manažeři, trenéři, hráči, všichni. Rozhodčí jsou lidé, mohou dělat chyby. Ale nemůžeme je bít pěstmi a nohama," hromoval Mehmet Buyukeksi, předseda turecké fotbalové asociace a dodal, že podnikne nezbytné kroky a chystá nejvyšší tresty, aby se události už neopakovaly. Klub Ankaragücü má dostat nejvyšší trest, hrozí mu i vyloučení ze soutěže.

Události v Turecku přišly ve stejný den, kdy se z Atén nesla zpráva, že se všechny zápasy nejvyšší řecké ligy budou hrát za zavřenými dveřmi až do 12. února.

Livesport Zprávy přináší různé pohledy do zemí, kde se násilí na sportovních akcích stalo takřka běžným jevem.

Řecká korupce i bezmoc

Přerušení nejvyšších fotbalových soutěží není v jihovýchodní Evropě ničím mimořádným. Došlo k nim během posledních let nejen v Řecku, ale i na Kypru. Tamní svaz před třemi lety odložil všechny ligové zápasy poté, co se stal rozhodčí Andreas Konstantinu terčem bombového útoku.

Aktuální řecké rozhodnutí o zavřených tribunách přišlo několik dnů poté, co byl při střetu chuligánů v Pireu zraněn petardou řecký policista. Paradoxně nešlo o fotbal, ale o volejbalové utkání mužů mezi velkými rivaly Olympiakosem Pireus a Panathianikosem Atény.

Premiér Kyriakos Mitsotakis na to reagoval i na svých sociálních sítích a ujistil všechny, že bude "pokračovat v boji vlády proti násilí ve sportu" i "proti všem, kteří ho podněcují nebo tolerují".

Řecko je v tomto ohledu jednou z nejvíce postižených zemí. V loňském roce tamní vláda dokonce zvýšila maximální trest odnětí svobody pro pachatele násilí na stadionech ze šesti měsíců na pět let. Počet incidentů se ale přesto nepodařilo snížit. Mimo násilné střety mívají problém i rozhodčí, kterým pravidelně přichází výhrůžky smrti.

Na fotbalovém hřišti byl naposledy přerušen prvoligový zápas mezi Volosem a Olympiakosem na začátku prosince. Nehrálo se skoro hodinu, než se podařilo zastavit střet chuligánů s policií. Hráči byli nuceni opustit hřiště v oblaku slzného plynu. Olympiakos však trvá na tom, že mu arbitři křivdí. A tak obvinil řecký fotbal, že je řízen zločineckou organizací.

Příznivci Olympiakosu se zapletli do incidentů s policií (©Profimedia)

Nebylo to poprvé, co vedení Olympiakosu podobně nařklo svaz. V dubnu při derby s AEK Atény během play-off řecké superligy vnikly po závěrečném hvizdu zápasu desítky domácích příznivců na hřiště a zasypali jej dýmovnicemi a vytrženými sedačkami. Musela zasáhnout policie a hráči i funkcionáři AEK odcházeli do šaten pod ochranou stevardů.

Ještě předtím stihl prezident Olympiakosu Evangelos Marinakis, který byl až do úterka paradoxně i šéfem nejvyšší řecké soutěže, přímo na hřišti slovně napadnout rozhodčího a po zápase vydal plamenné prohlášení: "Podvodníci a šejdíři ukázali, že nemají žádné zábrany. Pískli penaltu tam, kde ke kontaktu nedošlo, aniž by se podívali na video. Ještě navíc před gólem AEK došlo k jasnému faulu. Celé Řecko je znechuceno. Tahle ekipa podvodníků zabíjí náš fotbal."

Policie zasahovala při derby Olympiakos - AEK (©Profimedia)

Smrt v Lize mistrů

Problém násilí v řeckém fotbale nabyl mezinárodních rozměrů v srpnu, kdy po střetech mezi příznivci AEK a Dinama Záhřeb zemřel mladý Řek. Šlo o předehru zápasu kvalifikace Ligy mistrů, který se nakonec kvůli tragickému incidentu odkládal.

"Myslím, že je velmi důležité, aby UEFA převzala aktivnější roli v záležitostech řeckého fotbalu, a to i přesto, že je každá federace nezávislá," řekl tehdy vlivný podnikatel Giannis Alafouzos, který od roku 2012 stojí v čele Panathinaikosu Atény.

Ani on se ale nevyhýbal slovům o zkorumpovaném prostředí. "Korupce tu je a federace už léta nic nedělá. Pokud se s tím nikdo nebude zabývat, nemůžou se problémy vyřešit," dodal. Řecko podle něj kromě násilí na tribunách ničí vyšetřování údajného ovlivňování zápasů, útoky na rozhodčí a funkcionáře v posledních letech i pokusy o ovlivňování osob v Řecké fotbalové federaci.

Pobodaný fanoušek a znetvořený trenér

Ani na druhém konci kontinentu není situace růžovější. Jen několik měsíců před začátkem olympijských her se Francie potýká s vlnou násilí okolo fotbalových stadionů.

Na konci října byl krvavě zraněn trenér Olympique Lyon Fabio Grosso poté, co na autobus týmu házeli chuligáni z Marseille kamení. Zápas kvůli tomu ani nezačal a byl odložen.

"Nemusíme čekat na dobu, až se stane něco horšího. Je potřeba přijmout důležitá rozhodnutí. Je mi lépe, budu v pořádku, ale je třeba zvýšit bezpečnostní opatření, aby se všichni cítili bezpečně," nabádal Ital na své první tiskové konferenci po zotavení, kdy měl stále ještě oteklé levé oko a několik stehů po tržné ráně skrývala čepice, kterou měl naraženou hluboko do čela.

Fabio Grosso se zranil před zápasem s Marseille (©AFP)

Varování však vyslyšeno nebylo. Incident v Marseille byl jen předehrou k ještě vážnější situaci před zápasem Nantes - Nice, kdy byl fanoušek domácího týmu pobodán příznivci soupeře a na místě zemřel.

Zákaz pro fanoušky hostů

Francouzské ministerstvo vnitra následně rozhodlo o zákazu vstupu hostujících fanoušků na domácí i mezinárodní zápasy. To se dotklo i fanoušků Sevilly, kteří se chystali podpořit svůj tým na úterní duel Ligy mistrů do Lens.

"Vždyť nemá logiku zakazovat třem stovkám fanoušků, aby jeli podpořit svůj tým. Taková reakce je prostě nepřijatelná," stěžoval si novinářům prezident Sevilly José Castro. Uvedl jasný příklad toho, jak chuligánské činy postihují fanoušky, kteří za nic nemohou.

Podporu našel i u domácího týmu. "To rozhodnutí mě mrzí, i vzhledem k tomu, jak pozdě ta informace přišla," uvedl trenér Franck Haise z Racingu Lens. "Jak chceme zvládnout olympijské hry, když odmítáme přijmout 300 fanoušků Sevilly na francouzské půdě? Tohle je velký problém," dodal.

Rozhodnutí nepouštět na tribuny fanoušky hostů není cizí ani belgickému fotbalu. Zápasy mezi Anderlechtem Brusel a Standardem Lutych se budou po četných incidentech v posledních měsících až do konce sezony 2024/25 hrát bez příznivců hostujících týmů. V pondělí 11. prosince to oznámily ve svém společném prohlášení oba přední belgické kluby, které jsou pravidelně vystavovány sankcím ze strany tamní federace RBFA. "To, co mělo být jedním ze svátků belgického fotbalu, se v posledních letech často ukázalo jako zklamání pro všechny. Za posledních šest let bylo belgické Clasico čtyřikrát přerušeno a dvakrát se nedohrálo," stojí ve vysvětlení.

Fanoušci Anderlechtu ve venkovním zápase proti Standardu Liege (©Profimedia)

Kolik násilí způsobuje fotbalové chuligánství?

Tak zní název vědecké studie, která byla letos v září zveřejněna v časopise Journal of Public Economics. Autoři analyzovali tři nejvyšší fotbalové ligy v Německu v letech 2011 až 2015 a snažili se zjistit, jak velký dopad na společnost má fotbalové násilí.

Závěrem jsou čísla, která vyjadřují, že násilná trestná činnost se ve dnech zápasů zvyšuje o 17 %, a v případě, že jde o derby zápasy, tak číslo stoupá až na 63 %. S tím jsou spojené také finanční náklady, které činily přibližně 58 milionů eur ročně. Nejčastěji se do incidentů zapojují muži ve věku 18 až 39 let. Zvýšil se také počet násilných útoků na policisty o 91 % a útoky na strážce pořádku při fotbalových utkáních tvořily 21 % všech incidentů.

Co je však příčinou této agrese? Autoři studie dospěli k závěru, že to nejsou sociální poměry nebo domácí problémy, které by startovaly frustraci projevující se násilím. Ani porážka oblíbeného týmu nemusí být nutně příčinou agrese. Klíčovým faktorem je dav, tvrdí autoři. Fotbalová tribuna může některým jedincům dodávat pocit neohroženosti a způsobuje instinkt "bránit svůj revír", když do města přijede na fotbalový zápas konkurenční skupina.

Ať už jsou důvody jakékoli, je zřejmé, že fotbal má v určitých oblastech Evropy velký problém a řeší se pouze následky, aniž by se skutečně pochopily příčiny. V problémových zemích bude ještě dlouho dobu trvat, než se fotbal zase stane tím, čím má být - a to radostí.

Článek byl původně publikován pro Livesport Zprávy.

Autor: Livesport.cz / Dan Vasiliu

Komentáře (71)

Přidat komentář
Dufan

Tak fotbal už dávno není jen pouhou radostí a už nikdy nebude. Pokud bereme ten profesionální. Je to byznys o penězích, přetavovaný ve stres a tlak na hráče a funkcionáře. To se pak přelévá i na některé části fanoušků. Souhlasím, že by to měla být radost pro diváka - fanouška. Ať už skalního, který v kotli podporuje svůj klub, nebo třeba rodiče s dětmi. Radost můžu mít tak já na dědině, když se podívám na zápas pralesa a u toho si dám pivo.

Reagovat
caspic

Chápu skandování, chápu nadávání, chápu choreo i pyro (nemyslím tím, když někdo háže petardy na brankáře), ale fakt nerozumím rvačkám po zápase a dalšímu násilí.

Jak malé péro a mozek musíš mít, abys ses toho chtěl účastnit jen kvůli tomu, že někdo fandí jinému týmu?

To, kam to ve fotbale zašlo je úplně wtf. Je šílené, že fotbal se opravdu stal zábavou pro tupce.

Reagovat
LyEX

Práve to, že sú potom do úzadia odsúvané tie pozitívne stránky futbalu ako podpora rôznych nadácií, charitatívne činnosti samotnými športovcami o darmožráčoch úradníkoch nehovorím, tí nakradnú aj pri týchto veciach nemajú hanbu a hlavne radosť pre deti, pričom je to niekedy jediná aktivita v dnešnej dobe a pod., často práve ženské osadenstvo je potom týmto násilím odradené od futbalu a prenášajú to na svojich potomkov.

Reagovat
Ladas321

Zlatý covid a prázdné tribuny. Tyhle hovada si nezaslouží být na stadionech.

Reagovat
hematop

Téma násilí a agresivních pudů je zajímavým aspektem lidské povahy. Při pohledu na evoluční perspektivu není pochyb o tom, že naše předkové vyvinuli určité mechanismy, včetně agresivity, jako prostředek k přežití a konkurenceschopnosti. Je však důležité si uvědomit, že jsme také schopni ovládat a transformovat tyto pudové impulsy skrze kulturní, sociální a osobní faktory. Diskuse o tom, jak najít rovnováhu mezi přirozenými instinkty a společenskou kultivací, je neustálým výzvou. Poukázat na to, že násilí je součástí naší historie, ale zároveň zdůraznit naši schopnost se nad ním povznést a pracovat na vytváření harmonické společnosti, může být klíčové pro konstruktivní dialog.

Reagovat
inferno08

Drž hubu nebo ti ji natáhnu!

Reagovat
hematop

Rád bych vás vyzval k slušnému a respektujícímu komunikaci. Hrozby a hrubé výrazy nevedou k řešení problémů, ale pouze k dalšímu rozhořčení. Diskuze by měla být místem vzájemného respektu a otevřenosti ke různým názorům.

Nemyslím si, že je nezbytné používat vulgární výrazy nebo hrozby. Mohli bychom vést konstruktivní dialog bez nutnosti urážek. Rád bych vás povzbudil k vyjadřování svých názorů bez používání agresivních frází.

Každý má právo na svůj názor, ačkoliv se můžeme neshodovat. Navrhnu, abychom se zaměřili na věcnou diskuzi a přispívali k lepšímu vzájemnému porozumění. Zároveň bych vás vyzval, abyste respektoval pluralitu názorů, například i v otázce podpory fotbalového týmu. Každý má právo na své oblíbené sportovní týmy.

Děkuji za pochopení a doufám, že se můžeme zaměřit na konstruktivní a přátelskou diskuzi."

Mějte na paměti, že klíčem je zachovat klid a respekt, i když je situace složitější.

Reagovat
inferno08

To čumíš na mě?

Reagovat
Neutron

V jaky barve mate ruzovou?

Reagovat
Mass

Reagovat
Posledni Kovboj

proc nechavas svoje prispevky psat chatgpt?

Reagovat
Edgar Davids

Proc ses takovej kokot?

Reagovat
Posledni Kovboj

ja se ptal prvni Edgare

Reagovat
hematop

To jsem psal já!!! Neseeer

Reagovat
ratusek

Co? To by se přece ve vyspělé západní Evropě a vyspělých zemích nestalo

Reagovat
drussbarb

Co je to za komentář?

Reagovat
Salfovic

Nestalo, na západě si s tím už dávno poradili.

Reagovat
vestinustarychdubu

No, "Evropa" ... Turci byli vždycky vypatlanci, Řekové jsou taky horkokrevnější (jak je to dlouho, kdy se tam majitel PAOKu promenádoval po hřišti s kvérem?) a Francie, Belgie... jestli ono to tak trochu nebude tím, co se jim tam nastěhovalo a že pro tyhle kultury je násilí a právo silnějšího jeden z jejich základních pudů?

Že se obecně společnost stává násilnejší, je viditelný nejen ve fotbale. Ať už střetem kultur v Evropě - protože jsou na to z domoviny odjakživa zvyklý (a nejde jen o afričany, ale všechny ty -stány a balkán) a stejně, co si osobně myslím, i obrovskou popularizací MMA - mladý šaškové si jdou dvakrát na trénink někam kopnout a pak jim přijde naprosto normální, protože sledují jak se gumy mlátěj, se někde dokopat a dupat si na hlavy.

Reagovat
RadekVonCZE

Dobrej point s tou popularizací MMA

Reagovat
vestinustarychdubu

Nemám na to data a ani studie, ale je to něco, co si myslím od toho velkýho nástupu MMA i u nás, pár let zpět. Jasně, byl tu odjakživa box, kterej je obrovsky sledovanej, ale je to oproti MMA ještě pořád gentlemanský sport.

Navíc s jídlem roste chuť, vznikají (nebo se více popularizují) i horší a dementnější odnože - slapping, bare knuckles, ty dementní fighty v telefonní budce/autě.

Plus samozřejmě k tomu přehnanej a cringe trash talk a mlácení se celebrit a youtuberů, který vyvolají nějakej rádoby konflikt a beef, kterej jdou následně vyřešit do ringu, což všechno to mlácení, hlavně u mladých, normalizuje. Nehledě na to, že valná část fighterů jsou vypatlaný gumy a společnost popularizuje uplný dementy.

Reagovat
eL

s tím MMA, a pak takový trash jako je clash of the stars, to už mi rozum vůbec nebere...

Reagovat
0:1

Hlavně box je sport s pravidly. Sport kde můžeš někoho škrtit žádný sport není a o pravidlech se nemá smysl bavit. Větší společenský problém než je popularizace těchto zhovadilostí je to, že slušnost už se definitivně považuje za projev slabosti skoro napříč generacemi. Začíná to už verbálním projevem. A neřekl bych, že až v takové míře to bylo vždycky.

Reagovat
vestinustarychdubu

Ono to ale za mě jde ruku v ruce - popularizací MMA a všemu, co se s tím pojí (trash talk, žádný pravidla, jenom hrubá síla, plus to, že většina fighterů jsou prostě jednoduchý gumy) se vytrácí i ta slušnost a je to projev slabosti, protože kdejakej youtuber si jde vyříkat účty zápasem. Pak samozřejmě glorifikace uplných dementů, jako je třeba Mawar, kterej má 100k+ na instagramu, což mi hlava absolutně nebere.

Reagovat
ratusek

souhlas. Akorát MMA má milion pravidel, když to přeženu. Jinak souhlasím se vším

Reagovat
St. Pauli

Reagovat
0:1

Možná je i problém v tom, co všechno tam pravidla neomezují nebo přímo povolují.

Reagovat
Posledni Kovboj

sorry, ze vam rusim vas boomerskej koutek, ale MMA ma samozrejme pravidel spoustu. Skrtit nekoho muzes i v ostatnich bojovejch sportech, v BJJ je to tak nejak cilem hry a to je pravidlama svazany jeste daleko vic (samozrejme opravnene)

Reagovat
doNny

Reagovat
0:1

Jasně, ale když někoho můžeš škrtit, tak jako by si tam žádný pravidla neměl. A to platí i pro ty ostatní bojový sporty. Navíc to o pravidlech jsem napsal já, ale nečekal jsem že se toho někdo chytne, protože to není to podstatné v této diskuzi. Podstatné je to, že se nám nelíbí ta oblíbenost u MMA. A jestli to má 17 567 různých pravidel na tom nemění nic, když to vypadá jak to vypadá.

Reagovat
Posledni Kovboj

Ja jsem dobre pochopil, ze se vam MMA nelibi, ja jenom podotykam, ze melete sracky, coz jsi mi svoji prvni vetou potvrdil. Dekuju

Reagovat
0:1

Ty zase potvrzuješ oprávněnost poukazování na vypatlanost fandů MMA. Taky díky.

Reagovat
kilobyte

Teď v slash of the stars měli "tiskovku" před zápasem 2 pornoherečky a jedna na druhou vylila hovna. Nechápu, jak tohle může někoho přilákat, aby se podíval na ten zápas.

Reagovat
eL

Viděl sem fotky na nějakým bulvárním webu. Ono to není pouze popularizace násilí, ale i soft porna a lidi to hltaj jak koblihy...

Reagovat
kilobyte

Lidi jsou úplně pitomí. Můžou se dívat na zápasy profesionálů, kteří na to roky tvrdě trénují a ty zápasy mají úroveň. Pak si můžou pustit skoro jakékoliv porno, které je napadne, protože na netu už je skoro všechno možné. Ale oni místo toho radši koukají na 2 pornoherečky, jak se perou.

Reagovat
ratusek

Reagovat
Neon

Reagovat
Salfovic

Reagovat
fenixLFC

Reagovat
hematop

Rozumím, že máš obavy ohledně vlivu MMA na společnost, zejména s ohledem na některé odnože, trash talk a kontroverzní akce některých bojovníků. Je důležité si uvědomit, že ve světě MMA existují různé federace a organizace s různými pravidly a standardy. Ne všechny formy MMA jsou provázeny kontroverzemi, a mnoho bojovníků má profesionální přístup k tomuto sportu.Společnost má tendenci vnímat extrémní případy, ale většina bojovníků v MMA jsou odhodlaní atleti s disciplínou a respektem k pravidlům. Může být užitečné sledovat i pozitivní stránky MMA, jako je fyzická příprava, sportovní fair play a mezinárodní soudržnost.Je dobré podporovat diskusi o tomto tématu a přemýšlet o rovnováze mezi zábavou a odpovědným chováním v rámci sportu.

Reagovat
vestinustarychdubu

A sotva jsem to dopsal, hned na seznamu můžeš číst:

Jaromír Soukup (54) se už koncem ledna utká s kontroverzním Alešem „Psychopatem“ Bejrem. Oficiální termín zápasu potvrdila organizace Clash of the Stars během tiskové konference, kde se rivalové opět setkali.

Když už se jdou mlátit i tyhle dva a je to ještě navíc mediálně propagovaný, tak ať mi nikdo neříká, že to nemá vliv na obecně zvyšující se násilí ve společnosti, mezi mladýma a celkový vnímání násilí.

Reagovat
FruFru

Tak zrovna Soukup je bývalý boxer ne?

Reagovat
vestinustarychdubu

Tak tohle jsem ani nevěděl Tady dokonce jeho boxing records: https://boxrec.com/en/box-pro/294968

No, na věci to nic moc nemění ve výsledku. Tim spíš, že jsem teď rychle prošel internet a narazil, jak kritizoval zápas Marpa s Rytmusem, jaká je to šaškárna... aby sám teď šel šaškovat do odpadu jako je Clash :D

Reagovat
Mass

Koukám že 2/3 jeho výher sou nad borcema z tělocvičny Médea Fitness, ten název je podezřele podobnej Soukupově společnosti

Reagovat
Mass

Bejr učínkoval v několika pořadech na Barrandově. Asi nejlepší byl u soudkyně Barbary, kde se rozváděl s manželkou kvůli údajné nevěře. Manželka u něj našla dámské prádlo, navíc utrácel spoustu peněz. Plot twist byl takový, že to prádlo nosil sám a chodil tancovat do nějakýho travesty klubu.

Reagovat
saysaymatter

já tohoto tvora zaregistroval jen jednou a to když vozil nějaký somráky někam do Egypta, absolutně nepobírám, že dneska někdo takový vůbec může být označován za celebritu

Reagovat
St. Pauli

Reagovat
Benfica

Jasne za nasilie na stadionoch mozu imigranti len maky detail, to nasilie tu bolo skor ako nejaky imigranti

Btw v hooligans hraju hlavu rolu nazis.. olympiacos, paok, zagreb, partizan, lazio, lyon, dresden, kolin, union berlin.. a to su len niektore.. tak to rovnako mozeme povedat ze za narast nasilia moze vacsia podpora starego zla - fasizmu

Reagovat
Pokahontas

Tvrdé jádro nazi hooligans má spousta klubů,např.Sparta,Slávie,Zbrojovka,Sigma atd. z cizích ultranacionalistických mj.HSV,Hansa Rostock,Dynamo Kyjev,Beitar Jeruzalém atd.atd.

Ale Partizan teda fakt ne !

Reagovat
Benfica

Isto? Nejaky zdroj na nastudovanie? Nie, ze ti neverim, len tema ma zaujima

Btw dobru seriu o probleme robi tyoek na yt kanale L'Arena, len to je francusky, tak ak si viete dat titulky koho to zaujima, odporucam

Reagovat
doNny

Nazi jádro v českých chuliganskych táborech už není tak žhavé, jak před 10/20 lety, protože právě těmto je dnes už 40/50+ a větších chuliganskych aktivit se již moc nezúčastní. Neříkám, že opravdu jedinci nejsou, ale už nejsou základem. A právě díky vlivu MMA... Když člověk trochu prohledá třeba známé fightery, kteří patří do elitních táborů, v jednom takovém najdeš docela zajímavou "multikulti" směsici

Reagovat
vestinustarychdubu

náckové "vymírají" - přesně, dneska už to jsou 40/50+ a jediný co, tak si občas s kumpánama zahajlujou někde v zapadlý putyce. Mladýho nácka jsem neviděl ani nepamatuju, současná mladá generace vyrůstala úplně jinak a k tomuhle je absolutně nic netáhne, plus samozřejmě, ne že by někdy bylo lukrativní stát se náglem, ale teď tím míň, když mladý žijí sockama, rapem a největší starost je pro ně kolik utratí za nejnovější sneakers.

Stejný platí v podstatě o jakýkoli subkultuře, přijde mi, že to obecně celý tak pomalu postupně vymírá.

Reagovat
Front hell

Dneska potkat skinheada, nácka nebo pankače je stejné jako vyhrát v loterii. Pokud si teda nezajdeš na nějaký jejich koncert. Kdysi člověk tyhle skupinky potkával na ulici, v hospodách pravidelně.

Reagovat
AjaxFans

Reagovat
AjaxFans

Nezapomínal bych na Feyenoord

Reagovat
vestinustarychdubu

Vyznělo to jinak než myšleno - samozřejmě že násilí na stadionech bylo dávno před migrantama a že za něj primárně nemůžou, ale obecně je Evropa díky nim více násilnější a myslím si, že i tím se to přenáší na tribuny, kam konkrétně zrovna ve Francii chodí hodně Alžířanů.

To že jsou hools rakovinou fotbalu, se nemusíme bavit a je uplně jedno, jestli jsou nazi nebo ne.

Reagovat
Benfica

Reagovat
St. Pauli

Reagovat
Benfica

Hooligans su rakovinou ultras

Reagovat
Pokahontas

Božemůj !

Na obrázku v textu jsou vidět příznivci v dresech ARISU Soluň při střetu s blíže neidentifikovatelnou osobou v černém,,držící sedačku.Klubovou příslušnost osoby v černém není podle čeho jednoznačně určit,s pravděpodobností 99,99% se však NEJEDNÁ o policistu ve službě.

Jde tedy o střet arisovců s někým jiným,a proto je přiložen,pro ty,kdo by to snad nepoznali,vysvětlující popisek ,,Příznivci Olympiakosu se zapletli do incidentů s policií (©Profimedia)(sic !)."

Opravdu příklad profesionální novinářské práce,zvláště když je to přece od agentury PROFImedia

Jak pak může brát někdo vážně obsah článku,když si jeho autor nevšimne ani takhle totálně nesmyslného popisku fotografie ? Radio Jerevan hadr

Reagovat
kilobyte

Vždyť je to jasný policista a v rukou má obušek ve tvaru židle.

Reagovat
Dufan

To je ochranná židle proti spršce nadávek.

Reagovat
Mass

Viděl sem sestřih Ankaragücü a Rizesporu, a tam rozhodčí nejdřív neuznal podle mě regulérní gól Ankary, potom co na videu našel ruku v souboji 15sec před gólem, ve kterym nechával výhodu (ta ruka byla, ale hráč byl přistrčenej zezadu), pak vyloučil nejlepšího hráče Ankary Ali Sowe po dvou žlutých (jedna prý za kecy a druhá žlutá soupeř filmoval facebrush) a Ankara dostala gól v poslední minutě delšího nastavení.

Btw Minčev i Höjer sou marný i v Turecku, Hanousek ani nehraje, Radakovič celkem ujde.

Reagovat
DieFohlenBMG

Ten rozhodčí pískal zápas Feyenoord - Slavia, jak jsme dali gól z úplně jasnýho ofsajdu a jejich asistent pak držel Olayinku pod krkem

Reagovat
Kincl

Já prostě nechápu ty potraty, co jdou na fotbal a musí tam dělat bordel když se jeho týmu nedaří nebo je lehce někdo vyprovokuje. Vůbec prostě nechápu, kdo lidi co mají fotbal někde nad partnerkou, rodinou a dalšími věcmi. Kdy prostě žijou jen tím, že jdou v sobotu na piva a fotbal. Pokud tam normálně fandí ok. Ale řvát tam sprostá slova, házet sedačky nebo se mlátit jak šimpanz nechápu.

Reagovat
PtákOhnívák

Duševní mrzáci, zoufalci a životní ztroskotanci. To je jejich jediná náplň života. Kdyby to neměli, tak si to můžou jít hodit... Potencionálně jsou to jedinci zralí na ústavní léčbu. Ale né kvůli násilí, nýbrž že je jejich život hodnotný asi jako to hnědý, teplý, co padá do hajzlu.

A to si právě kompenzují tím, že si hrají s klukama na McGregora.

Reagovat
doNny

Reagovat
Recoba Inter

Díky takovým lidem jako Nuno Čomes k tomu bude docházet víc a víc…

Reagovat
Mass

Proč zrovna Nuno Čomes?

Reagovat
Salfovic

Dostal od něj přes hubu.

Reagovat
Recoba Inter

Reagovat
Recoba Inter

Protože je to dobrej příklad toho, jak je jednoduchý poplivat urážkama někoho, kdo má byť jen jinej názor, než je on sám. A urážky, nadávky, provokace, jsou většinou předzvěst násilí, který je skrz takový provokace nejen na fotbale, nýbrž celkově ve společnosti, běžnější a běžnější.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele