Evropská liga - preview prvních zápasů předkola play-off

15.02., 09:08
Previews
Mauro Icardi (© AFP)

Úvodní vyřazovací kolo Evropské ligy nabídne hned několik zajímavých soubojů. Pražskou Spartu čeká těžký soupeř v podobě tureckého mistra Galatasaraye. Feyenoord se bude chtít pomstít AS Řím za loňské vyřazení ve čtvrtfinále soutěže a porážku ve finále Konferenční ligy 2021/22. AC Milán čeká Stade Rennes, RC Lens hostí Freiburg.

Feyenoord Rotterdam - AS Řím

čtvrtek 18:45

Feyenoord se znovu vrací na místo činu a tentokrát se pokusí vrátit AS Řím minulé nezdary. Doma jsou Nizozemci velmi silní a navíc mají skvělou formu. Vlci z Itálie navíc přijedou bez mnoha svých věrných fanoušků, přesto udělají cokoli, aby si nechali otevřená vrátka do odvety.

Když se losovaly dvojice pro play-off Evropské ligy a přišla řada na Feyenoord, asi si nejeden fanoušek přál právě Vlky z Říma. Ti se totiž proti "De Trots van Zuid" postavili v nedávné době několikrát a Feyenoord odcházel z těchto bitev vždy poražený. Ne na hlavu, protože před necelým rokem dokázal svého soka doma porazit, ale postoupit už přes něj nezvládl. A pevně věří, že tentokrát to bude jiné.

Svěřenci trenéra Arneho Slota mají skvělou formu. Od 13. prosince totiž neprohráli jediný soutěžní duel. Pravdou je, že právě tahle porážka definitivně potvrdila, že Feyenoord nebude pokračovat v Lize mistrů, jak si určitě přál, ale místo něj se o další body do koeficientu v této nejprestižnější klubové soutěži popere Atlético Madrid a Lazio Řím, městský rival AS. Ve zbývajících devíti zápasech ale Feyenoord sedmkrát zvítězil a proto si udržuje druhou příčku v nizozemské Eredivisie.

Minulé kolo mu rovněž vyšlo skvěle, protože díky trefám Dávida Hancka s Lutsharelem Geertruidou si Feyenoord poradil se Spartou a zvládl důležité rotterdamské derby na jedničku. Navíc už popáté v řadě udržel čisté konto, což je další jeho silná stránka. Nicméně trenér Slot nemohl být po zápase spokojený zcela stoprocentně. Důvodem je marodka, na níž je několik důležitých hráčů. Pikantní a očekávaný duel s Římany nejspíš mine jak brankářskou jedničku Justina Bijlowa, tak zkušeného obránce Traunera, záložníky Timbera s Van den Beltem a dost možná i útočníka Santiaga Giméneze.

A vzhledem k jeho formě by absence mexického talentu byla velkou ztrátou. V aktuální sezoně dal šutér nizozemského celku už 21 branek. S absencemi budou mít problémy i hosté, byť už dávno ne tak velké. Po zranění se jim totiž postupně do hry vrací jak obránci Chris Smalling, tak Leonardo Spinazzola. Mimo hru tak zcela jistě zůstane Tammy Abraham a zřejmě i klíčový záložník Bryan Cristante.

Rozbuškou, která dramatizovala utkání s Feyenoordem, byl z velkého dílu kouč José Mourinho. O jeho výlevy ale budeme ochuzeni, protože hvězdný kouč byl nedávno propuštěn pro špatné výsledky a vnitřní spory s majiteli klubu. Na jeho místo usedla hráčská ikona AS Daniele De Rossi. A nevede si vůbec špatně. Na to, že se jedná o jeho první angažmá v Serii A, si De Rossi získal velmi rychle srdce fanoušků. Jeho AS je agresivnější, odvážnější a rychlejší. První tři duely De Rossiho AS vyhrálo, narazilo až teď o víkendu doma proti lídrovi z Interu.

Feyenoord Rotterdam - pravděpodobná sestava:
Wellenreuther - Geertruida, Beelen, Hancko, Hartman - Wieffer, Timber, Zerrouki - Stengs, Giménez, Paixão

AS Řím - pravděpodobná sestava:
Rui Patrício - Karsdorp, Mancini, Llorente, Angeliño - Bove, Paredes, Pellegrini - Dybala, El Shaarawy - Lukaku

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.20 - 3.39 - 3.39

Tip EuroFotbal.cz: 1

Více informací k zápasu

Galatasaray SK - Sparta Praha

čtvrtek 18:45

Sparťané jako první z českých týmů vstoupí do vyřazovací fáze evropských pohárů. Ve čtvrtek se v Istanbulu utkají s Galatasarayem v úvodním zápase 2. kola Evropské ligy. Pro Pražany to bude druhé soutěžní utkání v jarní části sezony po sobotní ligové výhře v Karviné 3:0. Duel má výkop v 18:45 SEČ, odveta na vyprodané Letné se odehraje příští čtvrtek.

"Galatasaray je rozhodně týmem s vysokou kvalitou, s velkou ofenzivní silou a skvělými individualitami. V Istanbulu nás čeká fantastická kulisa. Na druhou stranu víme, že doma na Letné můžeme dosáhnout čehokoliv," uvedl dánský trenér Sparty Brian Priske.

Galatasaray a Sparta se v pohárech dosud utkaly čtyřikrát. Poprvé v předkole Poháru UEFA (dnešní Evropské ligy) v sezoně 1995/96, kdy Pražané postoupili dál po domácí výhře 3:1 a venkovní remíze 1:1. Naposledy se soupeři utkali v ročníku 1997/98 ve skupině Ligy mistrů. Sparta doma zvítězila 3:0 a v Istanbulu prohrála 0:2. Trenér Galatasaraye Okan Buruk do prvních dvou vzájemných zápasů zasáhl krátce jako střídající hráč, duely v Lize mistrů strávil na lavičce.

Letenští neporazili v pohárech turecké týmy pětkrát v řadě, z toho čtyřikrát prohráli. Od výhry na hřišti Fenerbahce v září 1989 nezvítězili v Turecku v žádném z šesti zápasů a pětkrát po sobě tam prohráli.

Galatasaray přešel do Evropské ligy ze skupiny Ligy mistrů, kde v konkurenci Bayernu Mnichov, FC Kodaň a Manchesteru United obsadil třetí místo. Sparta na podzim skončila ve skupině Evropské ligy druhá za Rangers a před Betisem a Arisem Limassol. Do vyřazovací fáze soutěže postoupila poprvé od roku 2017.

Galatasarayi se v této sezoně mimořádně daří doma, kde prohráli jediný z 21 soutěžních duelů a v posledních devíti zvítězili. Od prosincové prohry na hřišti FC Kodaň nenašli přemožitele ve 12 soutěžních zápasech, z nichž v minulých osmi triumfovali. Na Spartu se naladili sobotní výhrou 2:0 nad Basaksehirem.

"Teď je na řadě Evropa, i v ní chceme dosáhnout úspěchu, což je v genech Galatasaraye. Spartu chceme porazit," prohlásil Buruk, který v roce 2000 ovládl s istanbulským celkem Pohár UEFA i Superpohár UEFA.

Galatasaray i Sparta jsou úřadujícími mistry svých zemí a zároveň historicky nejúspěšnějšími týmy v počtu titulů. Momentálně vedou domácí soutěže před svými městskými rivaly (Fenerbahce a Slavií). Oba celky jsou v jarní vyřazovací části pohárů po dvou letech. Turecké mužstvo zvládlo úvodní vyřazovací kolo pohárů naposledy v roce 2013 v Lize mistrů proti Schalke, Sparta zase v únoru 2016 v Evropské lize proti Krasnodaru.

Poprvé v samostatné historii si na jaře zahrají poháry tři české týmy. Slavia s Plzní díky prvenství ve skupině vstoupí do vyřazovací fáze až v březnovém osmifinále - červenobílí v Evropské lize a Viktoria v Konferenční lize.

Galatasaray SK - pravděpodobná sestava:
Muslera - Ayhan, Sánchez, Nelsson, Kutlu - Demirbay, Torreira - Yilmaz, Mertens, Zaha - Icardi.

Sparta Praha - pravděpodobná sestava:
Vindahl - Sörensen, Panák, Krejčí - Preciado, Solbakken, Kairinen, Ryneš - Karabec, Birmančevič - Kuchta.

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.66 - 3.98 - 5.23

Tip EuroFotbal.cz: 1

Více informací k zápasu

Šachtar Doněck - Olympique Marseille

čtvrtek 18:45

Ukrajinský Šachtar se v této sezóně již posedmé za sebou probojoval do základní skupiny Ligy mistrů, v silné konkurenci Barcelony, Porta a belgického outsidera Royal Antverpy vybojoval solidních devět bodů a obsadil třetí místo, které mu vyneslo play-off o osmifinále Evropské ligy. V něm je považován za mírného outsidera, jelikož narazí na ambiciózní francouzský tým Olympique Marseille.

Domácí celek v základní skupině H třikrát zvítězil a ve stejném počtu utkání odcházel z trávníku poražen. V úplně posledním utkání skupiny svedl přímou bitvu o postup do osmifinále LM v Portu s místním FC a po nevídané přestřelce 3:5 v jeho neprospěch se nakonec musel spokojit s vyřazovací fází EL. Šachtar naposledy odehrál soutěžní klání v polovině prosince předešlého roku právě na portugalské půdě a jeho aktuální forma je tedy velkou neznámou.

Na ligové scéně by rád již posedmé z předchozích osmi ročníků obhájil titul, momentálně má však na kontě jen jednatřicet bodů z patnácti případů a patří mu až čtvrtá příčka s tříbodovým mankem za vedoucí senzací Kryvbasem. V dosavadním průběhu zimního přestupového období udělal dva zajímavé nákupy, neboť shodně za 12 miliónů eur přišli brazilský záložník Marlon Gomes (Vasco da Gama) a také jeho krajan Kevin (SE Palmeiras).

Současný bosenský trenér Marino Pušič ale nemůže využít právě služeb Marlona Gomese (poranění lýtka) a ani forvarda Lassiny Traorého, jistotu startu dále nemají Čyhrynskyj, Petrjak či Puzankov. "Marseille má za sebou několik těžkých zápasů na ligové scéně, zatímco my jsme si ozkoušeli nové věci v přípravě. Až samotný čtvrteční zápas ukáže, jak na tom opravdu jsme," prohlásil Pušič s očekáváním v hlase.

Francouzský celek se aktuálně nenachází v úplně optimálním rozpoložení, protože v Ligue 1 nevyhrál pětkrát v řadě, v generálce na toto střetnutí jen remizoval s Métami (1:1), a proto tabulkou klesl až na osmé místo s třiceti body. V podzimní části se dostal do základní skupiny Evropské ligy a skončil v ní druhý o dva body za vítězným Brightonem a o šest bodů před třetím Ajaxem.

Se Šachtarem se naposledy utkal v roce 2009 ve čtvrtfinále ještě tehdejšího Poháru UEFA a po porážkách 0:2 a 1:2 byl vyřazen. Italský kouč Gennaro Gattuso se opět bude nejvíce spoléhat na ofenzivní schopnosti zkušeného Pierra-Emericka Aubameyanga, jenž i ve svých pětatřiceti letech nasázel v základní skupině EL hned pět gólů, nicméně k dispozici nemá zraněné trio Nadir - Rongier - Ruiz a dále ani vykartovaného Sarra.

Šachtar Doněck - pravděpodobná sestava:
Riznyk - Gočoleišvili. Bondar, Lemkin, Matvijenko - Stepanenko - Zubkov, Bondarenko, Sudakov, Eguinaldo - Sikan

Olympique Marseille - pravděpodobná sestava:
Lopéz - Clauss, Mbemba, Balerdi, Merlin - Ounahi, Onana, Harit - Ndiaye, Aubameyang, Correa

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.30 - 3.33 - 2.26

Tip EuroFotbal.cz: 02

Více informací k zápasu

BSC Young Boys - Sporting CP

čtvrtek 18:45

Portugalský fotbal má ve vyřazovací fázi evropských pohárů hned čtyři zástupce, kromě Porta v osmifinále Ligy mistrů se další dva představí v play-off o Evropskou ligu, Bragu navíc čeká bitva o osmifinále v Konferenční lize. V tomto čtvrtečním utkání na švýcarské půdě je považován za favorita lisabonský Sporting, který v tuto chvíli vládne Primeira Lize a v posledních týdnech se navíc dostal do excelentní formy.

BSC si na rozdíl od svého čtvrtečního rivala zahrálo skupinovou fázi Ligy mistrů a svůj cíl splnilo - skončilo totiž třetí se čtyřmi body před srbským konkurentem z Bělehradu Crvenou Zvezdou, za vysoce favorizovaným Lipskem i obhájcem triumfu Manchesterem City již výrazně zaostalo. Ve švýcarské nejvyšší soutěži zatím kráčí za zopakováním loňské titulu, jelikož má na kontě osmačtyřicet bodů a před druhou Ženevou drží sedmibodový odstup.

Svěřenci trenéra Raphaëla Wickyho doposud prohráli na ligové scéně ve třiadvaceti případech jen třikrát, generálka na toto střetnutí jim ale příliš nevyšla, protože remizovali s Luganem po divokém výsledku 3:3. "Každému v týmu je jasné, že nás čeká těžký úkol. Sporting má obrovskou kvalitu na každém postu a v ofenzívě vyniká rychlostí i obdivuhodnou produktivitou. Jestli ho chceme vyřadit, tak v obou zápasech potřebujeme předvést nadstandardní výkon," pronesl Wicky s respektem.

CP se radovalo z ligového titulu v sezóně 2020/2021, čímž ukončilo své devatenáctileté čekání, a letos pod vedením dlouholetého kouče Rúbena Amorima je na dobré cestě tento parádní úspěch zopakovat. V dosavadních dvaceti duelech získalo dvaapadesát bodů a je ve vedení o skóre před městským rivalem Benficou, přičemž disponuje jedním utkáním k dobru. O víkendu předvedlo fenomenální výkon proti ambiciózní Braze, kterou deklasovalo ve vysokém poměru 5:0.

Sporting se v podzimní fázi evropských pohárů představil ve skupinové fázi Evropské ligy, prohrál jen jednou a s jedenácti body obsadil druhé místo o tři body za přímo postupující Atalantou Bergamo. "Young Boys podle mě bude spíše vyčkávat, co na jeho stadionu předvedeme, a pokusí se hrát bez jakýchkoli chyb. V Bernu očekávám vyrovnaný průběh, my si však chceme odvézt co nejlepší výsledek do odvety," myslí si stále teprve devětatřicetiletý Amorim.

Ten nově nemůže počítat s Paulinhem (poraněná noha), na trávníku se neobjeví ani Coates se St. Justem. Naopak po operaci ramene by už mohl nastoupit španělský obránce Iván Fresneda. Domácí nemohou počítat s Imerim a Benitem (oba potíže s kolenem).

BSC Young Boys - pravděpodobná sestava:
Von Ballmoos; -Blum, Camara, Lustenberger, Hadjam - Males, Lauper, Ugrinič - Mvuka, Itten, Colley

Sporting CP - pravděpodobná sestava:
Adán - Quaresma, Coates, Inácio - Catamo, Hjumland, Morita, Santos - Trincao, Gyokeres, Goncalves

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 4.39 - 4.06 - 1.76

Tip EuroFotbal.cz: 02

Více informací k zápasu

AC Milán - Stade Rennes

čtvrtek 21:00

Fotbalisté Milána vstoupí do předkola playoff Evropské ligy domácím zápase se Stade Rennes. Rossoneri jsou považováni za jednoho z hlavních favoritů na celkové vítězství, nicméně v této soutěži nemají tak úspěšnou bilanci jako v případě Ligy mistrů.

Velkoklub formátu AC Milán by měl mít za cíl celou soutěž vyhrát, nicméně jak se k tomu Pioliho družina postaví není úplně jasné. Stefano Pioli se již dříve nechal slyšet, že by chtěl Evropskou ligu vyhrát, zároveň ale platí, že boj o Scudetto ještě není hotovou záležitostí a pořád je pro AC hlavní prioritou.

"V této soutěži jsou velmi kvalitní týmy. Musíme být ambiciózní a nesmíme se dívat moc dopředu. Za týden se rozhodne o postupu do dalšího kola a už zítra nás čeká zásadní zápas. Od zklamání v Newcastlu začneme znovu a chceme přenést veškerou naší energii na Evropskou ligu. Víme, že v Evropě musíme podávat ty nejlepší výkony a to je také to, co chceme ve čtvrtek večer udělat," řekl na tiskové konferenci kouč Stefano Pioli.

Milánu letos nevyšla Liga mistrů podle představ a ve skupině smrti obsadil až třetí místo. Postup do osmifinále mu přitom unikl jen těsně. V Evropské lize se Rossoneri představí poprvé od března 2021. Tehdy v osmifinále nestačili na jiný slavný celek Manchester United a mimochodem ani v předkole stejného ročníku nezvítězili. Posledním soupeřem, kterého AC Milán v Evropské lize porazil, byla pražská Sparta. Loni dokráčelo AC do semifinále nejprestižnější klubové soutěže a už jen podle jména se s ním musí počítat.

Italové se o víkendu naladili těsnou výhrou nad mistrovskou Neapolí a po novém roce jsou v poměrně dobré formě. Ztrátu na druhý Juventus už stáhli na jeden bod a i když jim Inter uniká, Scudetto ještě rozhodnuté není.

Stade Rennes cestuje na San Siro v dobré formě a jen v Ligue 1 drží pětizápasovou vítěznou sérii. O víkendu Les Rouge et Noirs přetlačili Le Havre a v tabulce poskočili na sedmou příčku. Evropské poháry se tedy viditelně přiblížily.

Ve skupině Evropské ligy obsadilo Rennes druhé místo za vítězným Villarreal, když s ním prohrálo oba zápasy.

Milánu dělá starosti skladba defenzívy, protože Tomori s Kaluluem jsou stále nedostupní a víkendové utkání s Neapolí nedohrál Calabria. Mimo hru ještě zůstává útočník Chukwueze. Ani Stade Rennes není v kompletním počtu a v Miláně se musí obejít bez Enza Le Feeho a Fabiana Riedera.

AC Milán - pravděpodobná sestava:
Maignan - Florenzi, Gabbia, Theo Hernandez, Jimenez - Reijnders, Adli - Pulišić, Loftus-Cheek, Leao - Giroud

Stade Rennes - pravděpodobná sestava:
Mandanda - G. Doue, Seidu, Theate, Truffert - Bourigeaud, Matusiwa, Santamaria, D. Doue - Kalimuendo, Terrie

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.68 - 3.91 - 5.16

Tip EuroFotbal.cz: 1

Více informací k zápasu

SL Benfica - Toulouse FC

čtvrtek 21:00

Obhájce portugalského titulu chtěl za každou cenu postoupit do osmifinále Ligy mistrů, ovšem od samého začátku se mu ve skupině D vůbec nedařilo a po úvodních čtyřech prohrách mohl být nakonec rád, že si na poslední chvíli alespoň zajistil play-off o osmifinále Evropské ligy. Do něho vstoupí soubojem na vlastním stadionu proti francouzskému překvapení z Toulouse a je považován za obrovského favorita.

Klub z Lisabonu loni usedl na portugalský trůn po čtyřleté přestávce a letos chce tento úspěch za každou cenu zopakovat, nicméně jednoduché to v žádném případě mít nebude. V jednadvaceti zápasech sice získal slušných dvaapadesát bodů, ale v tabulce je druhý o skóre za městským rivalem Sportingem a k tomu odehrál o jedno utkání více. O víkendu se chtěl udržet v čele tabulky na půdě dobře hrající Vitórie, jenže až v samém závěru zachraňoval remízu 2:2.

Hostující výběr dlouhodobě patří mezi ty francouzské týmy, které se spíše pohybují v klidném středu tabulky a k evropským pohárům mají poměrně daleko. V uplynulé sezóně však nečekaně ovládl národní pohár a vybojoval si tak přímou účast v základní skupině EL. V ní i přes trápení v Ligue 1 předvedl nadstandardní výkony, doma dokonce porazil Liverpool (3:2) a s jedinou porážkou skončil na druhém místě skupiny E o jediný bod právě za anglickým gigantem.

Na druhou stranu od začátku sezóny předvádí na ligové scéně spíše podprůměrné výkony, před pár dny doma nestačil na Nantes (1:2) a s pouhými dvaceti body se nachází až na čtrnácté pozici jen o bod před sestupovou zónou. "V evropských pohárech chceme hrát prestižní zápasy, od toho tu jsme. Je to pro nás obrovská zkušenost, a i když Benfica bude těžký oříšek, tak se o postup do osmifinále budeme prát až do konce," prohlásil s velkým odhodláním devětatřicetiletý španělský trenér Carles Martínez Novell.

Jeho německý protějšek Roger Schmidt varuje před jakýmkoli podceněním. "Toulouse se sice v Ligue 1 nedaří úplně podle představ, ovšem ve skupině KL ukázalo, že dokáže hrát vyrovnanou partii s kýmkoli a na papírově kvalitnější soupeře si věří. My musíme hrát s maximální zodpovědností od začátku až do konce, jinak bychom mohli odcházet z trávníku zklamáni," řekl Schmidt s určitou dávkou opatrnosti. Tomu schází Bernat, hosté nemohou počítat s Aboukhlalem, Genreauem ani Kebenem.

SL Benfica - pravděpodobná sestava:
Trubin - Bah, Antonio Silva, Otamendi, Aursnes - Joao Neves, Kökcü, Joao Mario - Di Maria, Arthur Cabral, Rafa Silva

Toulouse FC - pravděpodobná sestava:
Restes - Mawissa Elebi, Costa, Nicolaisen, Diarra - Sierro, Spierings, Casseres - Donnum, Dallinga, Babicka

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.34 - 5.15 - 9.37

Tip EuroFotbal.cz: 1

Více informací k zápasu

SC Braga - Qarabağ Ağdam

čtvrtek 21:00

Estádio Municipal de Braga se ve čtvrtek večer stane dějištěm prvního utkání play-off Evropské ligy, o postup si to s domácí Bragou rozdá Qarabağ. Návštěva z dalekého Ázerbájdžánu půjde do utkání jako outsider, který nemá co ztratit a může jen překvapit.

Braga se do play-off dostala poté, co skončila třetí ve své skupině Ligy mistrů, zatímco hostující Qarabağ zakončil svou pouť skupinou Evropské ligy na druhém místě. Braga se vrací na mezinárodní půdu a pokusí se postavit solidní základy pro odvetu, po níž by moc ráda postoupila mezi nejlepších šestnáct týmů Evropské ligy. Braga už má za sebou hodně náročná klání, protože díky famózní cestě předkoly Ligy mistrů a třetím místem v loňské sezoně Primeira Ligy se dostala do základních skupin nejprestižnější klubové soutěže světa.

V nich však narazila na příliš těžký kalibr, neboť byla nalosována na skupiny s Realem Madrid nebo italskou Neapolí. To byly týmy, které se nakonec také podělily o první dvě místa a Os Arcebispos získaly jen čtyři body v šesti duelech.

Hostující Qarabağ bude určitě chtít uspět a návodem mu může být poslední soutěžní utkání Bragy, v němž dostala hrozivě vypadajících pět branek. Svěřenci trenéra Gurbana Gurbanovova mají co napravovat, protože už ve dvou posledních utkáních nevyhráli a v obou dostali vždy minimálně tři branky. Vítěz loňského ročníku Premyer Liqy bude chtít protáhnout své účinkování v pohárech, ale čeká ho těžký test.

SC Braga - pravděpodobná sestava:
Matheus - Gómez, Niakate, Oliveira, Borja - Carvalho, Moutinho - Djaló, Pizzi, Horta - Banza

Qarabağ Ağdam - pravděpodobná sestava:
Luňov - Silva, Mustafazada, Hüseynov, Cəfərquliyev - Romão, Janković - Andrade, Benzia, Zoubir - Juninho

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.42 - 4.71 - 7.79

Tip EuroFotbal.cz: 1

Více informací k zápasu

RC Lens - SC Freiburg

čtvrtek 21:00

Domácí Lens má za sebou skvělou sérii tří výher v řadě a tohle momentum bude chtít zúročit v play-off Evropské ligy. Na Stade Bollaert-Delelis navíc dorazí Freiburg, kterému se právě poslední dobou vůbec nedaří získávat body.

Lens se pohybuje na skvělé vlně a užívá si jeden úspěch za druhým. Do Ligy mistrů se Lens dostalo poprvé od sezony 2007/2008 a nevedlo si vůbec špatně. Pro mnoho fanoušků to dokonce bylo několik památných večerů. Zvlášť když si vzpomeneme na to, jak Lens doma porazilo Arsenal nebo Sevillu, doma navíc před vlastními fandy ve třech duelech neprohrálo. Venkovní zápasy už šly francouzskému celku hůř a proto nakonec Lens bralo "jen" třetí příčku.

V pohárech ale pokračuje i nadále, což je pro Lens, mužstvo, kde kdysi působili i Radek Bejbl nebo Vladimír Šmicer, úspěch. Lens si před domácím utkáním a návratem do vod mezinárodního fotbalu navíc přichystalo skvělou formu, s níž se Freiburg bude muset popasovat. Vyhrálo už tři minulá soutěžní klání, což mu mimo jiné zajistilo postup mezi nejlepších šest týmů francouzské Ligue 1. Svěřenci trenéra Francka Haiseho v minulém kole dokázali vyhrát 3:1 nad Strasbourgem.

V současné chvíli je dělí jen čtyři body od druhého místa, takže sen o další kvalifikaci do Ligy mistrů není zas tak nereálný. Tím by Lens navázalo na devadesátá léta dvacátého století, kdy se do této soutěže dostávalo poměrně pravidelně. Proti nim se tentokrát postaví Freiburg, mužstvo, které si postupně také zvyká na pravidelnou účast v pohárech.

Kouč Christian Streich odvádí pro klub velmi dobrou práci a nechává zapomínat na poměrně nedávné neúspěchy v pohárové Evropě. Tím mám na mysli samozřejmě zejména vyřazení od Slovanu Liberec v sezoně 2013/2014 nebo od slovinského Domžale v kvalifikaci o čtyři roky později. Současnost je pro Freiburg mnohem růžovější, protože tentokrát se už podruhé v řadě dostal do pohárů a dokonce i ze skupiny. Minule mu stopku vystavil Juventus, takže tentokrát by se Němci chtěli podívat dál. Formu ale nemají, prohrálo už ve třech minulých utkáních za sebou.

RC Lens - pravděpodobná sestava:
Samba - Aguilar, Danso, Gradit - Frankowski, Diouf, Abdul Samed, Jhoanner Chaves - Sotoca, Wahi, Guilavogui

SC Freiburg - pravděpodobná sestava:
Atubolu - Kübler, Sildillia, Szalai, Günter - Eggestein, Höfler - Doan, Sallai, Grifo - Gregoritsch

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.79 - 3.69 - 4.71

Tip EuroFotbal.cz: 1

Více informací k zápasu

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (1)

Přidat komentář
DidusIneptus

Slabý Sparťani. Wiesner je hlavní viník, že Sparta prohrála! Další kterej v tom má prsty je Vindál.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele