Evropská liga - souhrn prvních zápasů předkola play-off

15.02., 20:43, aktualizováno 15.02., 22:59
Aktuality
Ruben Loftus-Cheek (© AFP)

Sparta v úvodním utkání předkola playoff Evropské ligy na hřišti Galatasaraye prohrála gólem v nastavení. Oba týmy dohrávaly zápas v deseti. Feyenoord doma remizoval s AS Řím. AC Milán nakročil k postupu přes Stade Rennes, jemuž na San Siru nadělil tři góly. Potíže má naopak Braga, která vysoko podlehla Karabachu.

AC Milán - Stade Rennes 3:0

15.02.2024 21:00

Góly: 32. Ruben Loftus-Cheek, 47. Ruben Loftus-Cheek, 52. Rafael Leão

AC Milán zvládl večerní šlágr prvního kola vyřazovací fáze Evropské ligy, ve kterém porazil na vlastní půdě Rennes 3:0. Hlavním hrdinou zápasu se stal Ruben Loftus-Cheek, jenž vsítil úvodní dvě branky svého celku. Anglický záložník tak potvrdil skvělou formu, když za posledních pět soutěžních utkání nastřílel pět branek. Naopak francouzské mužstvo na San Siru přišlo o skvělou osmizápasovou vítěznou šňůru.

AC Milán byl před začátkem jarní fáze Evropské ligy dle sázkových kanceláří třetím největším favoritem na celkový triumf. Výkony z podzimní Ligy mistrů ho k tomu předurčovaly, když Rossoneri o postup připravila jen horší vzájemná bilance s PSG. Otázkou bylo, zda se mu soupeř z Francie nestane osudným i o patro níž. Rennes totiž bylo neradno podceňovat, jelikož vyhrálo všech sedm dosavadních zápasů roku 2024.

Hned v sedmé minutě se soupeři představila hlavní ofenzivní hvězda domácích. Rafael Leao se skvělým zpracováním křižné přihrávky dostal do střelecké pozice a jeho tečovaný pokus skončil na břevně. Další vzrušení přišlo až ve 32. minutě, kdy centr Alessandra Florenziho našel hlavu Loftuse-Cheeka, který zakončením ke vzdálenější tyči otevřel skóre. Ve zbytku první půle Rossoneri kontrolovali hru, stříleli však pouze z dálky.

Krátce po změně stran potvrdil své novoroční střelecké schopnosti Loftus-Cheek, když se po rohovém kopu jako první dostal k odraženému míči, který opět hlavou dopravil do odkryté brány. Anglický záložník se zatím v milánském dresu prosadil sedmkrát, z toho hned šestkrát od začátku roku 2024. Po chvilce navíc obranu Rennes pohlednou kombinací rozebral Theo Hernández s Leaem a portugalský křídelník zvýšil již na 3:0. Zápas poté začal být otevřenější na obou stranách hřiště. Francouzští brankáři Mike Maignan a Steve Mandanda však žádný další balon za svá záda nepustili.

Rennes tak na San Siru nevylepšilo reputaci francouzského fotbalu a po PSG tam padlo rovněž. Nepříznivý vývoj dvojutkání se pokusí zvrátit 22. února v domácí odvetě.

Více informací k zápasu

SL Benfica - Toulouse FC 2:1

15.02.2024 21:00

Góly: 68. Ángel Di María (pen.), 90+8. Ángel Di María (pen.) - 75. Mikkel Desler

Benfica porazila v prvním duelu vyřazovací fáze Evropské ligy Toulouse 2:1. Portugalci měli po většinu utkání zřetelnou převahu, kterou se jim podařilo zúročit v gól po změně stran zásluhou penalty Angela Di Maríi. Les Violets sice v 75. minutě kontrovali srovnávací trefou Mikkela Deslera, v nastaveném čase druhé půle ovšem Francouzi darovali domácím další pokutový kop, který opět proměnil argentinský křídelník. Les Violets si tak pošramocené sebevědomí z domácí soutěže nevylepšili.

Benfica po skvělém tažení Ligou mistrů ze sezony 2022/2023 na podzim v milionářské soutěži paběrkovala a musela být ráda, že na poslední chvíli vydřela alespoň přesun do Evropské ligy. V ní Orlům stálo v cestě do osmifinále Toulouse, které v základní skupině předvádělo výkony jako na houpačce. Debakl z Anfieldu odčinilo o dva týdny později skalpem Liverpoolu, na němž se podílel i Thijs Dallinga, jenž dosud skóroval v obou únorových duelech Les Violets.

Oba celky začaly opatrně a na nebezpečnější situace se čekalo až do 29. minuty, kdy tečovaná střela Joaa Mária z hranice pokutového území skončila jen těsně nad brankou hostů. Benfica poté ožila a v další desetiminutovce byl dvakrát blízko ke skórování Rafa. Nejprve po dobré přihrávce Di Maríi pálil jen do boční sítě, o chvíli později si navedl míč z levé strany a trefil břevno. Neujal se ani další pokus Joaa Mária z velkého vápna, a Estádio da Luz tak v prvním poločase gól nevidělo.

Velký zmatek před brankou Toulouse nastal v 48. minutě po Di Maríově rohovém kopu, který Argentinec zkoušel kroutit přímo do branky. Hosté ale přežili tento pokus i následnou skrumáž. Ještě zásadnější byl další roh Benfiky, po kterém míč trefil ruku Logana Costy a rozhodčí po kontrole u videa nařídil penaltu. S tou si Di María v 68. minutě poradil a otevřel střelecký účet utkání.

Zvýšit vedení mohl po chvíli Arthur Cabral, kterého po výborné přihrávce za obranu vychytal Guilaume Restes. V 75. minutě nedokázal Fredrik Aursnes odkopnout balon z vlastního pokutového území, ten tak doputoval k Deslerovi a najednou bylo vyrovnáno.

Vše nasvědčovalo tomu, že Portugalci již nic nevymyslí, ale v samém závěru nastaveného času přišlápl Christian Mawissa Elebi ve vlastním vápně nohu Marcose Leonarda. Hříšník byl po druhé žluté kartě vyloučen a pískala se další penalta. Tu opět Di María s klidem proměnil a upravil na 2:1.

Lisabonští Orli si tak dolétli už pro sedmou domácí výhru napříč soutěžemi v řadě. Očekávaný postup se pokusí stvrdit v odvetě hrané 22. února.

Více informací k zápasu

SC Braga - Qarabağ Ağdam 2:4

15.02.2024 21:00

Góly: 44. Simon Banza, 90+1. João Moutinho (pen.) - 21. Marko Janković (pen.), 54. Abdellah Zoubir, 65. Juninho, 69. Abdellah Zoubir

Karabach porazil v úvodním zápase dvojboje o osmifinále Evropské ligy Bragu 4:2. Duel celků, jejichž stadiony jsou od sebe vzdálené téměř 5 000 kilometrů, gólově otevřel z pokutového kopu Marko Jankovič, na nějž ale ještě před odchodem do šaten zareagoval srovnávací trefou Simon Banza. Branka semifinalisty nedávného Afrického poháru národů však mnoho radosti portugalskému týmu nepřinesla. Po změně stran totiž hosté třígólovou smrští, na níž se zcela zásadním způsobem podílel Abdellah Zoubir, rozhodli o svém triumu. Z lavičky poraženého mužstva přihlížel duelu český gólman Lukáš Horníček.

Braga nenastupovala do prvního utkání vyřazovací fáze v dobré náladě, jelikož o víkendu inkasovala v lize debakl 0:5 od Sportingu. Karabach sice domácí soutěž s naprostým přehledem ovládal, do Portugalska ovšem i tak přijel v roli velkého outsidera. Domácí měli totiž za sebou také zápasy v Lize mistrů.

Pozici favorita prokázala Braga hned ve třetí minutě, kdy se k přesné přihrávce dostal Álvaro Djaló a od vstřelení branky jej dělil pouze připravený Andrej Luňov. Ázerbájdžánci se ale věhlasnějšího soupeře rozhodně nezalekli. Těsně před uplynutím 20 minut upadl v souboji s Víctorem Gomézem Elvin Cafarquliyev a vybojoval svému celku pokutový kop, který proměnil Jankovič ranou do pravé části branky. Tlak Minhoťanů se dlouho nedostavil, přesto stihli do konce poločasu srovnat skóre. Zmatku v obraně Karabachu využil Banza, který z dorážky dotlačil míč do sítě.

Vyrovnávací trefa ale na aktivitě hostů neubrala, ba naopak. V 54. minutě využili děravé obranné zdi Bragy při přímém kopu, po němž vyběhl za míčem také Luňov. Chytřejším hráčem na hřišti se ale ukázal Zoubir, který se čistým způsobem dostal přes ruského gólmana a poté měl již dostatek času a prostoru zakončit.

Ofsajdové postavení hostů nebylo po zásahu videa potvrzeno, což nakoplo Karabach k ještě větší aktivitě, která vyústila v další dvě trefy v relativně krátkém sledu. Pod tou třetí se opět s nutností zásahu videorozhodčích podepsal Yassine Benzia. Dvěma brankami v utkání se zaskvěl Zoubir, který v 69. minutě nikým nehlídaný pojistil Jezdcům vítězství. V závěru zápasu jen korigoval na konečných 2:4 Joao Moutinho z penalty.

Karabach tak dokázal v Portugalsku zaskočit domácí Bragu a do odvety si odvezl solidní náskok. Druhý zápas je na programu ve čtvrtek 22. února v Baku.

Více informací k zápasu

RC Lens - SC Freiburg 0:0

15.02.2024 21:00

Góly: -

Lens v prvním zápase úvodního kola play off Evropské ligy pouze remizovalo s Freiburgem 0:0. V souboji celků atakujících v domácích soutěžích pohárové pozice se sice domácí radovali v 70. minutě z vedoucího gólu, ten však byl po zásahu videorozhodčího odvolán. Německý zástupce si také vytvořil několik slibných šancí, jeho ofenziva však na rozdíl od skupinové fáze, v níž byl produktivnější pouze Leverkusen, gólový instinkt neprokázala.

Lens sice nový kalendářní rok načalo vypadnutím z poháru a ligovou prohrou s PSG, další tři zápasy ale ovládlo s jediným inkasovaným gólem. Trajektorie formy Freiburgu byla zcela opačná. Tři po sobě jdoucí porážky ho v Bundeslize srazily mimo pohárové pozice, a tak se fanoušci těšili na pokračování Evropské ligy s nadějnými vyhlídkami po 17 vstřelených brankách v základní skupině.

Oba celky začaly zápas poněkud vlažně a oproti šancím bylo k vidění jen několik faulů. První příležitost oživit dění utkání mohla přijít v 18. minutě, po pádu Elyeho Wahiho ale rozhodčí Bartosz Frankowski penaltu neodpískal. Vzápětí se branky nedočkal hostující Roland Sallai, jehož pohotová střela skončila na břevně. Útočné výpady se do poločasového hvizdu přelévaly ze strany na stranu, všechny ale skončily stejně - neúspěšně.

Druhý poločas se rozehrál ve větším tempu. Doposud nejaktivnější hráč hostů Sallai se ve 49. minutě opět dostal blízko brankáře Briceho Samby, ten ale předvedl reflektivní zákrok a jednou rukou zvládl změnit směr balonu do bezpečí. Ještě blíže první brance zápasu byl v 70. minutě Massadio Haïdara, jenž zakončoval po rohu z malého vápna, rozehrávku kopu si ale domácí zcela nepohlídali a o branku je připravil ofsajd. Odvolaná trefa mrzela Lens o to víc, když se změny skóre do konce utkání již nedočkalo.

Premiérová účast Lens v jarní fázi Evropské ligy tak odstartovala remízou. Odveta na německé půdě je na programu 13. února.

Více informací k zápasu

Feyenoord Rotterdam - AS Řím 1:1

15.02.2024 18:45

Góly: 45+1. Igor Paixão - 67. Romelu Lukaku

AS Řím uhrál v prvním zápase vyřazovací fáze Evropské ligy remízu 1:1 na hřišti Feyenoordu. Domácí se v závěru první půle dostali do vedení, když se hlavou prosadil jen 168 centimetrů vysoký Brazilec Igor Paixao. Po změně stran ovšem prokázal své neoddiskutovatelné kvality Romelu Lukaku, jenž Římanům taktéž přesnou hlavičkou zajistil pohodlnější výsledek do odvety. V dresu rotterdamského celku zasáhl do duelu od 63. minuty i český reprezentant Ondřej Lingr.

Římané po dvou vítězstvích pod novým trenérem Danielem De Rossim naposledy tvrdě narazili, když o víkendu prohráli doma s Interem 2:4. Po těžkém zápase čekal na Vlky "starý známý” v podobě Feyenoordu, s nímž se utkali ve čtvrtfinále minulého ročníku a rovněž v předloňském finále Konferenční ligy. Z obou případů vyšli šťastněji Giallorossi, kteří plánovali svůj trend proti nizozemskému celku prodloužit.

"Vlci" hrající v černých dresech byli od úvodu velmi aktivní. V 10. minutě ukázal poprvé svá kouzla Paulo Dybala, jenž našel za obranou Lorenza Pellegriniho, tomu se však nepovedlo obejít domácího brankáře. Obrovská šance přišla ve 21. minutě i na druhé straně. Paixao byl při svém sólu do pokutového území nezastavitelný, jenže nakonec namířil míč jen těsně vedle levé tyče.

V atraktivní první půli zvonilo i břevno, které nastřelil ve 41. minutě Leandro Paredes. Poslední slovo před odchodem do šaten měl ale přece jen aktivní Paixao, jenž nechytatelnou hlavičkou překonal Mileho Svilara.

AS Řím po změně stran přeřadil na vyšší rychlostní stupeň, což vedlo v 67. minutě k vyrovnání. Milimetrově přesný centr od Leonarda Spinazzoly skončil na hlavě Lukaka, který namířil míč do sítě. V závěru střetnutí se domácí dostali do dvou velmi dobrých šancí. Pokus Santiaga Giméneze zlikvidoval Svilar a překvapivá střela od Luky Ivanušece skončila jen na tyči. Vyrovnaná bitva tak na nizozemské půdě dospěla k remíze.

S výsledkem tedy nakonec byli spokojenější Římané, kterým bude v odvetě hrané 22. února stačit k postupu jakákoliv výhra.

Více informací k zápasu

Galatasaray SK - Sparta Praha 3:2

15.02.2024 18:45

Góly: 19. Kerem Demirbay, 61. Ladislav Krejčí (vl.), 90+1. Mauro Icardi - 47. Angelo Preciado, 65. Jan Kuchta

Hráči Sparty prohráli úvodní zápas vyřazovací fáze Evropské ligy na hřišti Galatasaraye 2:3. V tureckém pekle sice měli Pražané velmi povedený start do utkání, v 19. minutě ovšem přišla gólová rána soupeře, u níž neměl čisté svědomí Peter Vindahl, jenž si nepokryl bližší tyč a míč pustil za svá záda. Sparťané krátce po přestávce po prudké ráně Angela Preciada vyrovnali, záhy ale po chybě Ladislava Krejčího znovu inkasovali. Cenný výsledek do odvety ale Turkům přinesl až v závěru bláznivé druhé půle, která nabídla po jedné červené kartě na obou stranách, Mauro Icardi.

Ihned po losu museli začít svou část boje správci sociálních sítí Sparty, kteří čelili záplavě tureckých příznivců. Po dvouměsíčním čekání se už ale svého partu dočkali i sami fotbalisté. Ti se na těžký souboj na stadionu, kde Lvi prohráli v celém průběhu sezony jen s Bayernem, naladili výhrou z Karviné. Naděje Pražanů směřovaly hlavně k podobě soupeřovy defenzivy, již v zimě opustily opory Sacha Boey či Angeliňo.

Sparta zažila skvělý vstup do zápasu a díky vysokému presinku mohl v šesté minutě otevřít skóre Veljko Birmančevič, Fernando Muslera ale předvedl skvělý zákrok. Postupem času se do hry začali dostávat i Turci, což nakonec vedlo k první brance. Kerem Demirbay potáhl míč po levé straně hřiště a překvapivou střelou k bližší tyči propálil nejistého Vindahla, jenž při gólu určitě nemohl mít čisté svědomí. Poslední obrovskou šanci první půle zahodil ve 36. minutě Jan Kuchta, který z hranice malého vápna poslal míč jen do náruče Muslery.

Sparťanům se fantastickým způsobem povedl i vstup do druhého dějství, když se hned ve 47. minutě prosadil Preciado. Ekvádorský bek si našel odražený míč na hranici velkého vápna a tvrdou nechytatelnou pumelicí přesně k levé tyči vyrovnal. Galatasaray mohl velmi rychle odpovědět, Mauro Icardi ale po samostatném úniku pouze orazítkoval levou tyč. Turci se však kýžené trefy přece jen dočkali. Nejhorší čtyři vteřiny letošní sezony prožil Krejčí. Katastrofální přihrávka od českého stopera se dostala na kopačky Mertense, ten našel Icardiho, jehož střela přes teč právě Krejčího skončila v síti. Ani zdaleka to ale nebyl v Istanbulu konec. Jen minutu poté totiž fauloval za červenou kartu Victor Nelsson a sparťané téměř ihned využili početní převahy zásluhou přesné hlavičky od Kuchty, jemuž nádherným centrem asistoval hráč zápasu Preciado. Dalším klíčovým momentem v bláznivém klání bylo po druhé žluté kartě vyloučení Matěje Ryneše. To se nakonec společně se zahozenou tutovkou Tomáše Wiesnera ukázalo jako osudné, jelikož v nastaveném čase zachránil domácím vítězství Icardi.

Sparta se tak zařadila do dlouhého výčtu týmů, které v této sezoně opustily Rams Park poraženy. Odveta je na programu 22. února v Praze.

Více informací k zápasu

Šachtar Doněck - Olympique Marseille 2:2

15.02.2024 18:45

Góly: 68. Mykola Matvijenko, 90+3. Eguinaldo - 64. Pierre-Emerick Aubameyang, 90. Iliman Ndiaye

Šachtar Doněck remizoval v úvodním duelu prvního vyřazovacího kola Evropské ligy s Marseille 2:2. V utkání hraném v Hamburku, kde již Doněck dokázal porazit Barcelonu, padaly góly až ve druhém poločase. Vždy navíc v rychlém sledu, vedení se napoprvé i napodruhé ujali hosté z Francie, náskok jim však ani jednou dlouho nevydržel. Klíčovým pro celou partii se pak stal zásah Eguinalda ze třetí minuty nastavení, jenž rozhodl o tom, že se do odvety půjde za vyrovnaného stavu.

Šachtar odehrál poslední soutěžní klání v polovině prosince, kdy v Portu nezvládl přímý souboj o postup do osmifinále Ligy mistrů. Od té doby si musel vystačit s přátelskými duely, přičemž v jednom z nich nestačil na Hradec Králové, ačkoliv nastoupil v silné sestavě i s Danylem Sikanem, čtyřgólovým střelcem ze základní skupiny. Marseille byla v zápřahu takřka permanentně, v roce 2024 však vyhrála jediný ze šesti zápasů.

Brzké otevření skóre mohl v Hamburku obstarat Oleksandr Zubkov, povedenou střelu ale předčil svým zákrokem Pau López. Při druhém nadějném pokusu ukrajinského záložníka se měli na pozoru obránci Marseille, kteří s blížící se půlhodinou hry na poslední chvíli zakročili. Krátce předtím si frustrovaní hráči Šachtaru stěžovali na neponechanou výhodu, kvůli níž nedostal Eguinaldo šanci skórovat. Olympique se do hry dostal až v závěru poločasu, pořádnou příležitost si však nevytvořil.

Zčistajasna se rozhodl obstarat hostům vedení střelou z úctyhodné vzdálenosti Azzedine Ounahi, ta však skončila těsně vedle. S blížící se hodinou hry přišly v rychlém sledu nadějné příležitosti na obou stranách, ani jedna ale rozvlnění sítě nepřinesla. Chvíli nato však utnul čekání na gól zkušený Pierre-Emerick Aubameyang, k němuž na zadní tyči propadl centrovaný míč.

Poté, co konečně otevřeli skóre Olympionici, se o čtyři minuty později prosadili i Horníci. Asistent u první branky Jonathan Clauss promáchnul ve snaze odkopnout balon, čehož využil Mykola Matvijenko utaženou ranou k tyči. Závěr vyrovnaného klání přinesl další dvojici slepených gólů. Nejprve se totiž v 90. minutě trefil po tečované zpětné přihrávce Iliman Ndiaye, před konečným hvizdem však stihl hlavou odpovědět Eguinaldo.

Marseille tedy sice šesté soutěžní klání v řadě nevyhrála, remíza z Hamburku však byla směrem k potenciálnímu postupu nadějným výsledkem. Odveta je na programu 22. února.

Více informací k zápasu

BSC Young Boys - Sporting CP 1:3

15.02.2024 18:45

Góly: 42. Filip Ugrinic - 31. Auréle Amenda (vl.), 41. Viktor Gyökeres (pen.), 48. Gonçalo Inácio

Hráči Sportingu Lisabon zvítězili v úvodním duelu prvního vyřazovacího kola Evropské ligy na půdě Young Boys Bern 3:1. Oba celky půlhodinu vyčkávaly a následně začaly padat góly. Nejprve si hosté vypracovali dvoubrankový náskok, který těsně před odchodem do šaten snížil Filip Ugrinič. Po změně stran se ale trefil Goncalo Inácio, na jehož trefu už hráči ve žlutém reagovat nedokázali. Mladý stoper navíc potvrdil, že se mu v evropských pohárech nebývale daří. Při sedmém letošním startu zaznamenal už třetí přesnou trefu.

Tým z Bernu schytal v základní skupině Ligy mistrů za soupeře mimo jiné suverénní Manchester City, a od začátku tak bylo zřejmé, že klíčové souboje svede s Crvenou zvezdou. Tu nakonec v rozhodujícím utkání o třetí příčku na svém stadionu porazil. Ani po přesunu o patro níž se však s Young Boys los nemazlil, jelikož Sporting ovládl poslední tři soutěžní duely s celkovým skóre 16:0. Pět z těchto gólů nastřílel vzývaný forvard Viktor Gyökeres.

Již ve druhé minutě se po rychlé kombinaci ocitl tváří v tvář brankáři domácí Gyökeres, ale míč nedokázal usměrnit. Na druhé straně hlavičkoval po skvěle zahraném rohu Auréle Ameda, parádním zákrokem se ovšem blýskl Antonio Adán. Ameda se v 31. minutě stal nešťastníkem. Ve snaze o odkopnutí prudkého centru Marcuse Edwardse si vstřelil vlastní gól. O 10 minut později dostali zelenobílí výhodu v podobě penalty. Gyökeres poslechl svůj střelecký instinkt a napálil míč do levého dolního rohu. Švýcaři odpověděli nejlépe, jak mohli. Ve 42. minutě doskákala odražená přihrávka na malé vápno před Ugriniče, ten se rozhodl pro střelu z voleje, která zapadla sítě.

Snový začátek druhého poločasu zajistil pro Sporting Inácio. Na nadýchaný přímák vyskočil ze všech nejvýše a jeho hlavička zamířila do středu branky. V 55. minutě dostal šanci na přidání v pořadí čtvrté branky Pedro Goncalves, ale jeho technický pokus mířil z hranice šestnáctky pouze do tyče. Young boys se hnali za kontaktní brankou, celý tým Sportingu byl však proti. Obrana si společně s brankářem dokázala poradit například s dlouhými auty a hostující útok se navíc nadále pokoušel navýšit skóre. K lepšímu výsledku domácím nepřispěl Mohamed Camara, který v 89. minutě viděl druhou žlutou kartu.

Sporting tak jako teprve třetí tým sezony vyloupil bernský Stadion Wankdorf. Očekávaný postup se pokusí stvrdit v odvetě hrané 22. února.

Více informací k zápasu

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele