Evropský fotbal se podle šéfa UEFA nemusí bát exodu hráčů do Saúdské Arábie

18.06.2023, 13:30
Aktuality
Aleksander Čeferin (© AFP)

Evropský fotbal se podle předsedy UEFA Aleksandera Čeferina nemusí obávat masových odchodů hráčů do Saúdské Arábie. Prohlásil to v rozhovoru pro nizozemskou televizní stanici NOS.

Do Saúdské Arábie už zamířili Cristiano Ronaldo s Karimem Benzemou. Velmi lukrativní nabídky dostali i Lionel Messi s Lukou Modričem. Jde o hráče, kteří si mezi sebe od roku 2008 rozdělili všechny Zlaté míče, ale všem je přes 35 let.

Proto se Čeferin masových odchodů neobává. "Spíš si myslím, že saúdské kluby dělají chybu," prohlásil. "Měli by spíš investovat do akademií pro mladé hráče, přivést kvalitní trenéry a vychovávat vlastní hráče," dodal.

"Kupování hráčů na sklonku kariéry není cestou vpřed. Podobnou chybu už udělali v Číně, kam vodili hráče, kteří už pomalu končili s fotbalem," přidal pětapadesátiletý slovinský funkcionář.

"Řekněte mi jméno jediného hráče, který je v nejlepším věku a rozhodl se jít nastartovat kariéru do Saúdské Arábie," uvedl. "Není to jen o penězích. Hráči chtějí vyhrávat tituly v kvalitních ligách. A ty jsou v Evropě," doplnil.

Autor: ČTK

Komentáře (26)

Přidat komentář
Talker

Já bych řekl, že exodus bude, ale spíš u hráčů, kteří ví, že nemají budoucnost v TOP klubech a nezískají ty velké trofeje. Ať už kvůli tomu, že jsou vyhořelí, decimují je zranění nebo je dohnal věk. A pak ti, které zlákají velké peníze.

Reagovat
cr7sux

Třeba takový Januzaj tam sedne jak prdel na hrnec

Reagovat
Kincl

A proto bude šance za pár let, že si někdo z nich zahraje i v LM

Reagovat
exot12

Nesúhlasím s jeho názorom.

Saudi majú nekonečno peňazí a tak môžu robiť oboje.

Prilákaním takýchto hráčov je prvý krok, marketingový krok, aby prilákali aj mladších a kvalitných hráčov. Súhlasím, že tam asi nepôjdu TOP hráči v mladom veku ako Haaland či Mbappe, ale hráči okolo 27, ktorý budú na pomedzí lavičky a základnej zostavy v TOP klube úplne v pohode.

Je rozdiel dostávať 10 a 100M/ rok

Reagovat
Hunt

To, že odejde několik hráčů z laviček top týmů žádné velké oslabení není, pro Evropu to nakonec bude možná i pozitivum. Skoro každý top tým má pár hráčů s obřím platem, kterých se nemůže zbavit. V Chelsea si už mnou ruce.

Reagovat
exot12

Myslím, že pointa bola exodus hráčov, že sa toho báť v Európe nemusíme.

No v prvej fáze to bude ako píšeš, zbavia sa nepotrebných hráčov, ale značná časť z nich má stále svoju kvalitu, aj keď nevládla v klube spokojnosť.

Zbavia sa ich, ale musíš kúpiť náhradu, ale keď sa viaceré kluby zbavia takýchto hráčov, tak cena tých hráčov, ktorý tu zostanú pôjde hore, potom sa bude samozrejme zvyšovať cena aj ostatných hráčov.

Reagovat
Hunt

Ale těch klubů tam není tolik, top (vlastněné PIF) jsou čtyři. Pokud do každého odejde 5-6 hráčů, kteří už nemají top sportovní ambice, tak z toho žádný exodus nebude.

Cena hráčů se asi zase trochu zvýší, ale zase každý klub se nechová jako Chelsea.

Reagovat
Greaber

No zrovna Mbappe by tam klidně skončit mohl. Za takových 500M na rok by se určitě nechal ukecat.

Reagovat
exot12

Tak to ke otázka. Teraz ešte asi nie, ale ak nič nevyhrá so 30, tak prečo nie?

Na strane druhej je na tom niečo zlé?

Úprimne si myslím, že hlavnou motiváciou hráčou sú peniaze, víťazstvá sú bonusom.

Do práce tiež nechodíme kôli uznaniu.

Reagovat
Greaber

Asi na tom nic špatného není, já taky chodím do práce pro prachy. Na druhou stranu jít do země kde platí právo šaría, kde novináři jsou popravováni, kde ti useknou ruku jako trest nebo tě ukamenují a ještě u toho mít kecy, že jsi vždycky chtěl žít v muslimský zemi, to už je na ránu a třeba takový Benzema jenom ukázal, jaká je to guma...

Reagovat
mistr129

jednoduchý řešení, něco na bázi FFP musí přinést FIFA s tím, že pokud to jednotlivé země nebudou aplikovat v rámci svých lig a struktur, nemohou se účastnit mezinárodních soutěží ani klubových, ani reprezentačních.

Reagovat
smazaný uživatel

A proč by to FIFA dělala, když jsou bohatí Arabové důležitým zdrojem příjmů jejích vrcholných funkcionářů?

Reagovat
10

jj, FIFA určitě...ty tam maximálně dají příští MS

Reagovat
Salfovic

K ničemu jinému tohle nesměřuje.

Reagovat
fabec1222

Ještě dřív tam bude finále LM

Reagovat
DelPiero137

Reagovat
Zark

Reagovat
Rizek

Reagovat
romeo351

Reagovat
Benfica

Tak ak sa vam nepaci UEFA a to ako vedie futbal, tak teraz budete mat mozno alternativu

Reagovat
Sigma Olomouc

Neves, kdo dál?

Reagovat
Sigma Olomouc

Neves, Ziyech, kdo dál?

Reagovat
Pablos

Ziyech taky jo ? Nebo to je jen nějáká jedna paní povídala ?

Reagovat
Rizek

Tak to mě trochu znejistělo.

Reagovat
Rizek

Je naprosto jasné, že tam po nějaké době (čekám klidně příští léto) začnou ti největší zlatokopové chodit a to i v perspektivním věku. Vydělat si za rok tolik, jako v Evropě za 5 let, je prostě lákavé. A co si budeme povídat - i život tam nakonec nemusí být vůbec špatný.

Reagovat
doshcz

jim jde jen o to aby jim priradili domaci MS, pak se na to vyserou, typickej sportswashing

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele