EVROPSKÝ FOTBALOVÝ VÍKEND

20.09.2004, 13:01
Aktuality
Uplynulý víkend byl ve znamení končících vítězných sérií. V Anglii Arsenal, ve Skotsku Celtic, nebo v Polsku Wisla Krakov – ti všichni ztratili své první ligové body. V mizerných výkonech pokračuje Real Madrid, po výprasku v Leverkusenu prohrál i na Espanyolu a trenér Camacho nabízí svou rezignaci. Co dál přinesl fotbalový víkend?


Anglie
Arsenal sice nad Boltonem dvakrát vedl, to když se trefili Henry a Pires, hosté ale v obou případech dokázali odpovědět a z Highbury si jako první odvezli bod. Celkově ovšem Arsenal stále kraluje – Henry a Reyes se drží v čele tabulky střelců, v tabulce ligové patří Gunners stále první příčka. Zaváhala i druhá Chelsea a propásla šanci se na rivala dotáhnout. Doma proti Tottenhamu byla jasně lepším týmem, prosadit se ale nedokázala, Petr Čech v brance řešil jedinou složitou situaci a tu zvládl perfektně. V sedmi zápasech v dresu Blues udržel šestkrát čisté konto. Na třetí místo se vyhoupl Everton, který nejtěsnějším rozdílem porazil přemožitele Baníku z poháru UEFA Middlesbrough. Manchester City vyhrál na půdě nováčka Crystal Palace díky dvěma trefám francouzského rebela Nicolase Anelky, který se tak dotáhl na špici tabulky střelců. Dnes večer šesté kolo zakončí atraktivní dohrávka mezi Manchesterem United a Liverpoolem. V dresu United by se mohl po osmiměsíční nucené pauze objevit Rio Ferdinand, téměř fit je i Wayne Rooney.

Španělsko
Za Pyrenejemi je tématem číslo jedna určitě "forma" Realu Madrid. Ten ve středu zcela propadl v Leverkusenu a neuspěl ani v sobotu v Barceloně, na stadiónu Espanyolu prohrál 0:1, po vyloučeních Samuela a Salgada dohrával v devíti a Ronaldo neproměnil penaltu. Pravda, chyběli zranění Figo, Zidane a Casillas, ale "galacticos" by si s tím měli umět poradit. Je si toho vědom i trenér José Antonio Camacho a nabídl rezignaci. Prezident Pérez o jeho dalším osudu rozhodne pravděpodobně dnes. Neuspěl ovšem ani největší rival Bílého baletu, FC Barcelona. Ta v Madridu nad Atléticem vedla po trefě van Bronckhorsta, ale pak na konečných 1:1 srovnal Torres. Valencia si poradila se San Sebastianem, k vítězství 3:1 přispěl dvěma trefami Marco Di Vaio, Deportivo vyhrálo v Bilbau 2:1 Luqueho gólem v poslední minutě. Brankové hody byly k vidění v Pamploně, kde místní Osasuna dvakrát stahovala náskok Betisu, aby nakonec vyhrála 3:2, a v Zaragoze, která sice po poločase prohrávala s Albacete 1:2, ale pak během čtvrt hodiny nasázela tři góly a nakonec vyhrála 4:3. Čelo tabulky je velmi vyrovnané, nikdo už není stoprocentní, ale hned šest týmů má po sedmi bodech. Díky nejlepšímu skóre vede Espanyol.

Itálie
Začátek Serie A nezastihl v dobré formě Inter Milán. Nejprve remizoval ve Veroně s Chievem a teď přenechal dva body i nováčkovi z Palerma, s nímž doma remizoval 1:1. Druhý milánský klub, AC, si vedl lépe, přivezl tři body z Bologni, když výhru 2:0 zajistili v poslední desetiminutovce Shevchenko a Kaká. Jediným týmem, který má po dvou kolech plný počet bodů, je Juventus, v neděli porazil 2:0 Atalantu, o oba góly se postaral Trezeguet. Dramatický a na branky bohatý zápas s překvapivým koncem byl k vidění v Messině, která přivítala římské AS. Domácí vedli, ale ještě do přestávky srovnal Montella. Hned po změně stran šli domácí opět do vedení, ale později se o drama postaral opět Montella, který během tří minut zkompletoval hattrick a otočil skóre. Domácí se ale nevzdali, během pěti minut se trefili dvakrát a favorita porazili v poměru 4:3. Udinese doma rozprášilo Parmu, která hrála více než hodinu v deseti, v poměru 4:0. Z penalty si gólový úspěch připsal i Marek Jankulovski. Italská liga pokračuje dalším kolem už ve středu.

Německo
V Bundeslize se českým hráčům dařilo před týdnem, ne však tentokrát. Ani jeden z nich se totiž v dalším kole do sítě soupeře netrefil. Tahákem kola byl bezesporu souboj Dortmundu s Bayernem. Více než 80 tisíc diváků na Vestfálském stadiónu nejprve aplaudovalo "svým", kteří se po dvou trefách Ewerthona dostali do dvoubrankového vedení, v závěru ale oněměli a domů odcházeli zklamaní. Bayern totiž v posledních minutách dokázal zásluhou Lucia a Makaaye vyrovnat. Vedoucí Stuttgart hrál na stadiónu Herthy celý druhý poločas s výhodou jednoho hráče navíc, ale ani tak se nedokázal prosadit, odvezl si jen bod za bezbrankovou remízu a první místo přenechal Wolfsburgu, který v Rostocku vyhrál 2:1. V dalších zajímavých zápasech Leverkusen jen remizoval 2:2 s Norimberkem, Schalke s Mönchengladbachem dvakrát prohrávalo, ale nakonec zvítězilo 3:2 a Brémy jasně 3:0 přehrály Hannover, který hrál téměř celý zápas v deseti.

Francie
Do čela prvoligové tabulky se posledním zápasem kola dostalo Monaco, které získalo cenné tři body na půdě Paris Saint-Germain, když se o výhru 1:0 sedm minut před koncem postaral Adebayor. Tým z hlavního města prožívá temné období, za prvních šest kol získal jen tři body za tři remízy, zbývající zápasy o gól prohrál. Podobně vstoupil i do Ligy Mistrů, doma dostal třígólový příděl od Chelsea. Z favoritů o víkendu zaváhali Lyon a Bordeaux, ti získali jen po bodu za domácí bezbrankové remízy s Bastií a Rennes. Z čela tabulky odpadly Méty, které si z Auxerre odvezly debakl 0:4, a Toulouse po porážce 0:1 v Marseille.

Česko
Gambrinus liga zatím žádná velká překvapení nepřináší. Ve vedení je Sparta, která v neděli vydolovala cenné tři body v Liberci. Domácí byli lepším týmem, inkasovali až v závěru, když se ve vzdušném souboji prosadil Jun. A můžou se cítit trochu ukřivděni, v nastaveném čase totiž sudí přehlédl Herzánovu hru rukou ve vápně. Brno jen remizovalo v Českých Budějovicích, stejně dopadly Teplice doma se Slováckem a oba týmy tak na Spartu trochu ztratily. Čtvrtá už je Slavia, která doma porazila Drnovice, ale po dnešních dohrávkách pravděpodobně opět klesne, předstihnout ji může jak Ostrava, která hraje v Příbrami, tak i Zlín a Olomouc, kteří se střetnou ve vzájemném souboji na zlínské Letné.

Slovensko
Dosud vedoucí Dubnica remizovala ve šlágru kola s Banskou Bystricí 2:2 a toho využila Artmedia Petržalka, která vyhrála 1:0 v Púchově a dostala se do čela tabulky. Na své první body stále čeká Inter Bratislava, tentokrát prohrál 0:2 v Trenčíně a jeho ztráta na předposlední Trnavu narostla už na pět bodů. V šestnáctičlenné druhé lize se o návrat mezi elitu pere bratislavský Slovan, který tentokrát sice jen remizoval ve Zlatých Moravcích, ale i přesto je druhý, dva body za vedoucí Nitrou.

Nizozemsko
Jeden překvapivý výsledek přineslo víkendové kolo v Nizozemsku. Feyenoord Rotterdam totiž doma podlehl Utrechtu jednoznačně 0:3. Dlouho prohrával jen o gól a bojoval o vyrovnání, v závěru však inkasoval ještě dvakrát. Konkurentům se dařilo, Eindhoven vyhrál 3:0 v Nijmegenu a Ajax nadělil týmu Den Bosch dokonce pět gólů, třetí z nich dával Zdeněk Grygera.

Portugalsko
Úvod sezóny zatím velmi dobře vychází Benfice Lisabon, která vyhrála všechny tři zápasy, naposledy 1:0 v Coimbře, a vede portugalskou ligu. Špatně naopak začalo FC Porto, i druhý zápas jen remizovalo. Tentokrát doma 2:2 s Estorilem a dokonce muselo dvakrát dotahovat vedení soupeře.

Skotsko
Celtic po prohře v Lize Mistrů s Barcelonou zaváhal i v lize, v Hibernianu remizoval 2:2. Stále však suverénně vede před druhým Aberdeenem, který v souboji právě o druhou příčku překvapivě vyhrál v Kilmarnocku. Dotahují se i Rangers, porazili 1:0 nováčka Inverness a jsou třetí.


Do vedení ruské Premier Ligy se po výhře 4:1 ve Vladikavkazu dostalo CSKA Moskva, ale už dnes může být opět předstiženo Zenitem, který dohrává kolo doma s Torpedem Moskva. V boji o titul ztratil další moskevský tým, Lokomotiv, který doma překvapivě podlehl 0:1 poslednímu Volgogradu.

Ve Finsku se na ligový trůn vrací Haka Valkeakoski. Do konce ligy sice ještě zbývají dvě kompletní kola a druhý tým v pořadí, Tampere United, má k dobru ještě třetí zápas, ale třináctibodový náskok už určitě nesmaže. Haka si titul zajistila domácí výhrou 4:3 nad MyPa-47, bodovat ale ani nemusela, protože Tampere prohrálo na půdě Interu Turku.

Jako první z celé Evropy skončila sezóna na Islandu. Z titulu se raduje tým FH Hafnafjördur, když v posledním kole vyhrál na hřišti KA Akureyri, ten byl prohrou naopak odsouzen k sestupu.

Zajímavé věci se dějí v Maďarsku. Tam byl před necelými dvěma týdny z ligy vyloučen tým Diósgyöri BFC, protože mu UEFA odebrala licenci, klub se však odvolal a byl do vyřešení odvolání vzat zpět do soutěže.

Další porážku, tentokráte 0:3 na půdě Odd Grenland, utrpěl Rosenborg Trondheim. Na čele norské ligy tak má už jen dvoubodový náskok na druhou Valerengu, o další bod zpět je Tromsö. Do konce zbývá pět kol.

V Polsku svou vítěznou sérii v neděli přerušila Wisla Krakov, doma s Amicou Wronki remizovala 1:1. Hrála ale celý druhý poločas v deseti a o jednogólové vedení přišla až pět minut před koncem.

Tomáš Došek pomohl gólem k výhře Rapidu Vídeň 2:1 nad GAK Graz a k udržení v čele rakouské nejvyšší soutěže. Skvělou formu má Austria Vídeň, která v lize už čtyři zápasy nedostala gól. Před týdnem vyhrála na půdě Grazer AK, tentokrát vítězstvím 2:0 obrala o body i druhý tým ze Štýrského Hradce, Sturm, a v tabulce je druhá.

Autor: Petr Starý

Komentáře (19)

Přidat komentář
HOST*yarda

Už rezignoval Místo něj García Remón (zatím), doufejme, že bude veslovat lépe než Camacho a hráči mu vyjdou vstříc. MRCHY ROZMAZLENÝ!!! Del Bosque zpátky

Reagovat
smazaný uživatel

Zlatý Del Bosque! To je asi jediná vážná Fiorentinová chyba a jak na to doplatil...

Reagovat
HOST*Man

No ty posili se realu zatim upřímně vyplácej, hlavně samuel, Tedka červená, proti Lever spatnej víkon

Reagovat
smazaný uživatel

Jo no..

Reagovat
PJ

PosilY, vÝkon... Sorry ale tohle fakt vypadá šíleně

Reagovat
HOST*yarda

Hm, výjimečně souhlasím. Navíc jsem dodnes tohle rozhodnutí zcela nepochopil.

Reagovat
HOST*nawri

jj jedinej trener kterej ty nase hvezdy famozni hrace skrotil

Reagovat
smazaný uživatel

MYslím, že těch chyb bylo víc: koupě Beckham, prodej Hierra bez náhrady, koupě Owena...

Reagovat
smazaný uživatel

Ale nybyly to FTAÁLNÍ CHYBY. Jestli chcReal kvalitně bojovat na několika frontách,tak tyhle hráče potřebuje. Pak bych do kolonky hrubách chyd zařadil prodej Makeleleho. A proč jsem vůbec prodali Flavia? Dyˇt hrál v základu (před 2 rokama) ne?

Reagovat
smazaný uživatel

Já jim nerozumím. My jsme si to už prožili, tyhle kraviny.

Reagovat
HOST*yarda

Makelele naprostý souhlas, Helguera ani Beckham na něj nemají. Hierro by se prosazoval čím dál míň, jen by těžil ze své dřívější slávy a dělal by v mužstvu zlou krev. Že šel zadarmo, hm, no stejně bysme za něj moc nedostali, leda od katarských šejků. Owena nesuďte předčasně, odehrál teprve pár necelých zápasů. Problém bude v současné době v celém mužstvu. Uvidíme, co Remón svede, zda to pro něj nebude příliš velké sousto. Já bych si přál za trenéra Scolariho, ten hvězdy srovnat umí viz Mundial 2002.

Reagovat
smazaný uživatel

Hierrova síla ale nebyla jen na hřišti.

Reagovat
HOST*yarda

Viz třetí řádek mého příspěvku. Problém byl právě v tom, že Hierro si myslel, že to toho může kecat i mimo hřiště.

Reagovat
smazaný uživatel

Hierro byl jediný, kdo dokázal vaše hvězdy udržet a vnutit jim teamovou hru. Beckham v tomhle asi moc nestíhá.

Dřív hvězdy poslouchaly Del Bosqueho a Hierra, teď koho?

Reagovat
Hiko

Rosenborg to udrží, první půli hráli skvěle, ale nedali penaltu a pak se to zlomilo! Tromso také ztrácí!!

Reagovat
smazaný uživatel

No,řekl bych že Hierro právě tým stmeloval,ale je pravda že o tom moc nevím,tak nebudu mudrcovat.

Reagovat
HOST*nawri

spravne-nemudrcuj

Reagovat
HOST*yarda

Asi tak, hleď si Barcy...

Reagovat
smazaný uživatel

Však hledím,ale jednou si taky něco napíšu o Realu...

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele