Fantasy Euro - Tipy, triky a karetní strategie

09.06.2021, 21:43
Aktuality
Zaujalo nás
Mistrovství Evropy se sice rozběhne až v pátek večer, ovšem náruživí příznivci doprovodné fantasy hry již do šampionátu zabředli až po uši. Právě nyní na začátku celé soutěže je klíčové nejen stanovení své vlastní soupisky, ale také určení turnajové strategie k dosažení nejlepšího možného umístění. Nastal tak nejvyšší čas se na jednotlivé možnosti podívat a přihodit i pár postřehů, které mohou leckomu rozcupovat zdánlivě perfektní sestavu.

Tohle zkrátka není Euro jako každé jiné a to samé tudíž platí i pro naši oblíbenou "fantu". Nejen proto, že se odehrává s ročním zpožděním a jak je vidno u španělského či švédského národního týmu, zůstává i nadále výrazně ovlivněno koronavirovou pandemií, ale navíc nemá ani konkrétního hostitele.

Specifičnost tohoto šampionátu


Tento nezvyklý formát tak do jisté míry zvýhodňuje hned několik národních týmů, které si přinejmenším na úvod šampionátu zahrají na domácí půdě. O koho se jedná? Výhodu domácího prostředí po celou skupinovou fázi mají Itálie, Dánsko, Anglie, Nizozemsko, Španělsko a Německo. Trio Rusko, Skotsko a Maďarsko pak doma odehraje alespoň první dva zápasy. Jestliže tedy budete na pochybách, kterému národnímu týmu věřit více, podpora tribun může být tím rozhodujícím jazýčkem na vahách.

Tyto vědomosti lze rovněž aplikovat i ke snížení očekávání výkonů papírových favoritů: zatímco na "obyčejném" šampionátu by protřelý fantasy manažer očekával suverénní výhry Belgie nad Ruskem či Portugalska nad Maďarskem, výhoda domácího prostředí v případě obou zmíněných outsiderů může s průběhem utkání přece jen zamíchat, obzvláště když budapešťská Puskás Aréna bude podle předpokladů naplněna na 100 % své kapacity.

Za zmínku také stojí, že stejně jako v evropských pohárových soutěžích bude i na Euru možné vystřídat během zápasu až pět hráčů. Větší hráčská fluktuace jen nahrává tolik frustrujícím stažením našich fantasy oveček před 60. minutou, kvůli čemuž se pak hráči nezapočtou body za alespoň hodinovou účast na trávníku či čisté konto. Pokud je to tedy jen trochu možné, snažte se do svého týmu nacpat lídry jednotlivých národních týmů, kteří obvykle na trávníku stráví celých 90 minut a šance na bodový přísun je tak u nich jistější.

Karetní strategie


UEFA pro toto mistrovství obdařila hráče fantasy nejen klasickou Wildcard, tedy divokou kartou, ale také tzv. Limitless chipem, pro který se v češtině nabízí slůvko všemocný. Zatímco první možnost nabízí hráči jednou za šampionát permanentně přeskládat svou soupisku bez bodových postihů, se všemocnou kartou odpadává pro jedno vybrané kolo nutnost hlídat si rozpočet a napráskat tak do sestavy jednu superhvězdu za druhou. V kole následujícím se pak vaše soupiska vrátí do původní podoby.

Vzhledem k tomu, že celý šampionát čítá pouhých sedm kol a jak před kolem prvním, tak tím osmifinálovým máme možnost provádět neomezené množství přestupů, pro využití těchto dvou pomůcek zbývá pět možností. A upřímně řečeno, ve skutečnosti jsou ty možnosti spíše čtyři. Před finálovým zápasem je totiž možno provést pět přestupů zdarma, což by mělo dostatečně pokrýt předešlé omyly, a navíc zde postačí mít jen jedenáct aktivních hráčů, neboť se střídáními ani výběrem kapitána již nijak manipulovat nepůjde. Jaké strategie se tedy nabízí?

Bombastický start: Velmi populární bude jistě vyplýtvání obou karet hned v druhém a třetím kole, a to v jakémkoli pořadí. Výhodou je skladba precizně vyladěné sestavy na každé kolo dle aktuální formy a losu všech týmů, což by mělo přinést bodové žně. Ve vyřazovací fázi už ale nezbude žádný prostor pro chybu, neboť před čtvrtfinálovými duely lze zdarma vyměnit pouhopouhé tři fotbalisty.

Únik z rotace: Obvyklým rysem závěru skupinové fáze je výrazná obměna základních sestav, neboť o (ne)postupu již leckdy bývá rozhodnuto. Proto může být obzvláště výhodné sáhnout na třetí kolo po všemocné kartě, naplnit si soupisku hvězdami těch týmů, jež stále mají o co hrát (např. Německa do případného zápasu o všechno s Maďary), a divokou kartu si naopak nechat v záloze na zrádné čtvrtfinále. Není však jisté, zda právě v třetím kole půjde naplno využít neomezeného rozpočtu a mírný postupový klíč nahrává tomu, že obávaná rotace nemusí být tak čitelná či nepříjemná.

Mazaný můstek: Při bližším prozkoumání zápasového harmonogramu lze najít hned několik předních národních týmů, které mají papírově nejsnadnější los v prvním a třetím kole. I s ohledem na zmiňované domácí prostředí je tak lákavé vsadit na reprezentace Španělska či Dánska, přidat našlapanou Belgii, okořenit sestavu pár dalšími tahouny s příznivým úvodním duelem a druhé kolo s těžšími protivníky jednoduše přeskočit pomocí všemocné karty. Jelikož ve druhém kole zcela jistě nebude o ničem rozhodnuto, neomezený rozpočet je zde potenciálně cennější než v případě třetího kola. Nevýhodou je však značné riziko, že se vám v mezičase soupiska rozpadne ať už zraněními či rotací, a pouhé dva transfery zdarma to již nezachrání. V takovém případě by pak bylo potřeba sáhnout po divoké kartě, která může scházet později.

Mocný finiš: Komu se podaří precizně namíchat soupiskový koktejl na první kolo, může u svého fungujícího týmu zůstat s pomocí dvou volných přestupů na kolo i po zbytek skupinové fáze a těžký kalibr si nechat až na vyřazovací zápasy. Výhoda pozdějšího využití všemocné karty spočívá ve vyšším možném počtu hráčů z jedné reprezentace - zatímco v základní skupině lze vybrat pouze tři reprezentační spoluhráče, ve čtvrtfinále toto číslo narůstá již na pět, což opět otevírá pravý potenciál neomezeného rozpočtu. Na semifinále by se pak sice soupiska proměnila v zastaralou osmifinálovou podobu, ovšem použití divoké karty by smazalo i tento neduh.

Jak už to tak bývá, každá z výše uvedených strategií má svá pro i proti. Záleží jen na vás, která z nich je ta pravá právě pro váš tým.

Tipy a triky na závěr


S přestupy ani střídáními nespěchejte! Termín uzávěrky každého kola či možnosti manipulace s týmem mezi jednotlivými hracími dny je vždy souběžný se zahajovacím výkopem, což znamená, že máte hodinové okno, kdy znáte základní sestavy aspoň dvou týmů, v třetím kole dokonce čtyř. Můžete tak předejít situaci, kdy zbrkle nasadíte do hry hráče/kapitána, který se nakonec vůbec neobjeví v sestavě.

Nenechte si uzávěrku nikdy utéct! Díky mobilní aplikaci jak pro Android, tak Apple máte úpravu týmu vždy na dosah, a navíc si zde můžete nastavit i automatické notifikace pro všechny termíny, které by vám jinak mohly snadno uniknout. Tuto možnost vám aplikace pravděpodobně sama nabídne, případně ji naleznete po kliknutí na svůj uživatelský profil.

Pozor na překrývající se dny zápasů! Díky možnosti střídat a měnit kapitánskou pásku v průběhu kola je více než kdy jindy důležité seskládat plnohodnotný kádr patnácti stálic základních sestav, který navíc bude rovnoměrně rozložený do všech hracích dní. Pokud nemáte v plánu sáhnout po karetní strategii Bombastický start, věnujte při skladbě týmu pozornost nejen prvnímu kolu, ale i těm dalším. Např. cenově dostupná brankářská dvojice Hradecký-Krul si sice zpočátku nijak nepřekáží, avšak v třetím kole odehraje své zápasy v tentýž den a nepůjde tak mezi sebou prostřídat.

Pořiďte si hvězdu na každý den! V návaznosti na předešlé tipy je namístě zdůraznit, že vedle sladěné soupisky dle zápasového rozpisu se vyplatí mít co možná nejširší rozpětí pro udílení kapitánské pásky. Jinými slovy, mít kvarteto tahounů ve složení Lukaku-De Bruyne-Mbappé-Ronaldo se do značné míry míjí účinkem, protože dvojnásobek bodů mohou přinést jen dva z nich.

Jen pro připomenutí, kód ke vstupu do Eurofotbalové ligy, která je volně přístupná všem, zní 84LZAWY908 a vložíte jej v sekci Leagues do okénka po kliknutí na pole "Join a league". Pokud jste již zaregistrovaní a máte sestavený vlastní tým, můžete také kliknout na tento odkaz, který by vás měl do naší EF ligy automaticky přihlásit. Uzávěrka sestavení soupisek je stanovena na počátek mistrovství, tedy úvodní výkop utkání Turecka s Itálií v pátek 11. 6. v 21:00.

V případě jakýchkoli dotazů a nejasností se neváhejte ozvat v diskusi níže. Hodně zdaru!

Autor: Martin Kantor

Komentáře (440)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele