Forlán sám rekordmanem, Tádžikové bez balonu a další čísla

13.10.2011, 15:38
Aktuality
Staré rekordy míjely, senzace se tvořily. Reprezentační program posledních dnů přinesl několik zajímavých událostí, až unikátů. Ať už to bylo japonské tažení proti Tádžikistánu, vrchol kvalifikace na Africký pohár národů nebo pokračující série trenéra řeckého výběru - vše si pěkně nahlas říká o pozornost statistiků...

Oficiální stránky FIFA ve svém speciálu už delší dobu shrnují statistické perly. Včerejší vydání vztahující se k aktuálním asijským, americkým, evropským i africkým kvalifikačním cyklům není výjimkou - také ono přineslo řadu blyštivých diamantů z této oblasti. A proto nepochybně stojí za překlad...

45 - Tádžikistán se ve třetí fázi Asijské kvalifikace na MS 2014 ocitl vlastně omylem, díky diskvalifikaci Sýrie. A v úterý za to nepěkně zaplatil. Právě 45 střeleckých příležitostí si proti němu vypracovali poslední asijští šampioni z Japonska, v součtu pak drželi balon u kopaček déle než 90% času. Pro Samuraje to je zároveň největší výhra od debaklu 9:0, který Bruneji uštědřili na přelomu tisíciletí. Zaccheroniho svěřenci tedy i po úterku zůstávají pod italským koučem neporaženi - vlastně od skupinové prohry s Nizozemskem na MS 2010 nenašli přemožitele, což dává dohromady dlouhých 16 měsíců a 17 zápasů. V Asijské kvalifikaci mimochodem zaujal i zápas Íránu s Bahrajnem, ten totiž viděl historicky nejrychlejší červenou kartu napříč všemi asijskými kvalifikačními fázemi a ročníky - už po 43 sekundách šel ven Al Hooti. Domácí pak také soupeře hladce deklasovali 6:0.

41 - Právě taková porce přihrávek předcházela úvodnímu gólu Davida Silvy v zápase se Skotskem, jehož výsledek mimo jiné posunul české hochy do baráže. Ještě nikdy se přitom v aktuální evropské kvalifikaci gólová akce nerodila tak dlouho. Španělé jsou zároveň jediným výběrem, který napříč posledními dvěma cykly neztratil ani bod. Doma potom světoví šampioni triumfovali ve všech 23 minulých duelech, přičemž za tu dobu inkasovali jenom šestkrát. Mimo jiné jsme se ještě dočkali také vyrovnání světového rekordu, který dosud sdílel výběr Francie s tím nizozemským, a sice vítězství jednoho nároďáku ve 14 po sobě jdoucích soutěžních zápasech. Další události vázající se k tomuto střetnutí: Iker Casillas byl za celou kvalifikaci přinucen k předvedení pouhých pěti zákroků, takže byl proti Skotsku šetřen a vyrovnání Zubizarretova rekordu v počtu startů (126) se tímto alespoň o jeden zápas odkládá. Místo toho tedy významný večer prožili jiní dva Španělé - Valdés si prvně za reprezentaci zachytal soutěžní utkání, přičemž jeho barcelonský kolega David Villa dosáhl jubilejního 50. gólu v červeném dresu.

32 - Forlánův gól možná díky pozdnímu zásahu Paraguayce Ortize nepřinesl Uruguayi další tři cenné body do kvalifikační tabulky, pro samotného střelce však měl mimořádný význam. Útočník Interu se totiž takto konečně stal historicky nejlepším střelcem své země, když se s 32 zásahy odlepil od legendárního Héctora Scaroneho. V tuhle chvíli je tak sám nejčastěji reprezentujícím i skórujícím Uruguaycem všech dob, což ale nemusí platit dvakrát dlouho. O osm let mladší Suárez má už teď na kontě 22 branek, přičemž rovněž manko 33 startů v budoucnu dost možná stáhne. Oba teď nicméně daleko spíš zajímá forma celého mužstva, která je nanejvýš uspokojivá. Devět zápasů bez porážky, to je v poměrně silné konkurenci velmi dobrá vizitka. A nadmíru spokojeni jsou i ve Venezuele - zdánlivě neprotržitelná série 18 porážek s Argentinou je tatam. Po první výhře nad tímto soupeřem se dokonce v Chávezově zemi přepisují dějiny.

3 - Tři premiérové účasti zažije lednový Africký pohár národů. Prvně ve své historii se na nejpopulárnější turnaj černého kontinentu podívají celky Botswany, Nigeru a hostitelské Rovníkovy Guineji. Na druhém nejrozlehlejším světadílu se mimochodem stráže mění tak nějak celkově: vždyť jen dva vítězové posledních 14 ročníků (Pobřeží Slonoviny a Tunisko) budou mít příležitost své dřívější triumfy napodobit. Naopak reprezentace Kamerunu, Nigérie a Egypta, které si mezi sebou dělí bezmála polovinu (13) všech vítězných trofejí (27), kvalifikační cyklus zpackaly. Což je obzvlášť u druhého jmenovaného výběru zcela nezvyklé - déle než čtvrt století se na tento šampionát probojovával se železnou pravidelností (výjimku tvoří roky 1996 a 1998, kdy ale nigerijské účasti na APN zamezily až řídící orgány a jejich udělení suspendace nejenom Super Eagles).

0 - Otto Rehhagel, v Řecku uznávaný pomalu jako bůh, padl. Zatímco jeho inauguraci provázelo 15 úvodních zápasů bez porážky, Fernando Santos se posledním zápasem této evropské kvalifikace dostal již na číslici 16 (10 výher, 6 remíz). Momentálně neklidem zmítaná země se tak těší z další relativně nečekané přímé vstupenky na velký turnaj, už to ale nebyli Řekové, kdo po celý cyklus přede všemi nejvíc fascinoval starý kontinent nepropustnou defenzívou (leč inkasovali také jen pětkrát). Tentokrát hrála prim spíše skupina B. Tam v zápase s Arménií Trapattoniho Irsko inkasovalo po dlouhých 13 hodinách a 51 minutách, přičemž nakonec první Rusko zakončilo své tažení čtyřmi po sobě jdoucími čistými konty (což spolu s dalšími dvěma nulami v rámci přátelských utkání dává dohromady nejdelší takovou šňůru Ruska od rozpadnutí Sovětského svazu). Naopak mezi střelci kraloval Nizozemec Klaas-Jan Huntelaar, jenž s 12 trefami vyrovnal Cruyffův národní rekord, co se evropských kvalifikací týče. Healyho maxima z předešlé edice (13 branek) ovšem těsně nedosáhl.

Autor: Tomáš Daníček / fifa.com, EuroFotbal

Komentáře (97)

Přidat komentář
Filip12

Tádžikistán ten stát vůbec nevim že existuje

Reagovat
smazaný uživatel

To je smutné, že to nevíš, co se dnes v těch školách učí...

Reagovat
smazaný uživatel

ja to nevim taky a uz studuju prvnim rokem magistersky

Reagovat
fantomas

Tak to je teprv smutný.

Reagovat
alegre

To snad ani neni smutný... To je obraz kvality českého školství. Prostě: USA náš vzor

Reagovat
Al Capone

Reagovat
Filip12

no kdyby měli učit takovýhle země nezemě tak to by 9 ročníků nestačilo

Reagovat
smazaný uživatel

Cože? Pamatuju si, že už na základce jsme probírali všechny země. Jasně že třeba Angolu jsme nějak nerozebírali, ale uvedli jsme si ji, její hl. město a stejné to bylo i s ostatními pro nás exotickými zeměmi.

Reagovat
Losinho

A nic se nezměnilo.

Reagovat
smazaný uživatel

Pokud se řekne název JAKÉHOKOLIV státu, měl bys vědět, kde přibližně leží. Ale alespoň přibližně. Tak neomlouvej svojí neznalost. Ještě k tomu, když jde o Tádžikistán. P.S.: Já znám z hlavy i hlavní město.

Reagovat
smazaný uživatel

*"Ale" je tam navíc.

Reagovat
smazaný uživatel

Na pomocné škole ne no.

Reagovat
cepinzcegamy

tobě by očividně nestačilo ani 15

Reagovat
smazaný uživatel

Brzdi! Letos teprve načal šestý.

Reagovat
alegre

Tolikrát se dá opakovat první třída?

Reagovat
smazaný uživatel

Zas tak bych ho nepodceňoval. Ale jen tak pro zajímavost, opakovat můžeš jen jednou. Když propadneš podruhé, pošlou tě na zvláštní školu. Na učilišti nebo na střední tě vyrazí.

Reagovat
smazaný uživatel

tohle uz vazne smutny

Reagovat
Andis

na co ti to je, že to víš. V USA na rozdíl od nás lidi nežijou z ruky do pusy, stát je neokrádá a životní úroveň je úplně jiná než u nás. Myslíš snad, že radši lidi budou vědět kde leží Tádžikistán, ale budou mít strach, že nebudou mít na nájem?

Reagovat
Tomanatura

Reagovat
alegre

Tak ty toho víš o USA opravdu hodně... málo. Ono je tam těch chudáků taky pěknejch pár milionů.

Reagovat
Andis

Protože jich je tam asi tak 200 milionů zato nás jen 10, to je snad logický, ale procentualně se k nám fakt přiblížit nemůžou

Reagovat
alegre

Tak ty toho opravdu moc nevíš. USA má dnes víc než 300 milionů obyvatel, přesněji 312 355 000...A z nich dnes minimálně 25% žije ze dne na den...

Reagovat
smazaný uživatel

Nechápu tu glorifikaci, která se v ČR vytvořila okolo Spojených států. V USA je třetina lidí na hranici chudoby a pak jsou dvě třetiny, které si žijí na vysoké noze. Boháčů ubývá a celková ekonomika jde do p**ele.

Reagovat
Andis

Samozřejmě USA má velký problém a to je zdravotnictví, díky tomu chudobu postihuje stále více lidí. Ostatní služby také nejsou nejlevější, ale pořád sou tam na tom líp než my tady. Ale to je zbytečná debata. OT

Reagovat
smazaný uživatel

V tom máš pravdu. Jen říkám, že to není tak slavné, jak se tady mnohdy uvádí.

Reagovat
alegre

V rpůměru na tom opravdu nejsou o moc lépe než lidi v ČR. V tuto dobu dokonce o něco hůř. Sociální dávky nestačí, zdravotnictví prožívá krizi, tisíce apartmánů a domů zejí prázdnotou, najít dobře placenou práci je docela problém, nádeničinu na stavbách, plantážích, v nemocnicích a dalších službách dělají Latinci za pár stovek...

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Swarley

Reagovat
smazaný uživatel

prober se a otevři oči...

Reagovat
vodka

nedávno kdesi bylo, že životní úroveň se v USA za posledních 10 let nezvedla ani o píď.. Většina platů zůstala stejných a inflace poskočila dost... Za to se peníze celkem slušně přerozdělily..

Reagovat
Al Capone

nežer tolik americké filmy

Reagovat
smazaný uživatel

Ale ne. Posledních 200 let platilo že americká elita byla chudší než evropská elita, a zároveň že americká střední a hlavně nižší třída byla bohatší než evropská střední a nižší třída. A teďka je to naopak. Elita v USA je znatelně bohatší než kdekoliv na světě, a střední a nižší třída je na tom hůř než v Evropě. Jediné významné plus které má člověk v USA je to že prácu většinou sežene, páč je tam cena práce nízká a je jí proto víc než v Evropě. Odvrácená strana toho je, že nízká cena práce znamená nízký plat, a nutnost si sehnat dvě práce.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

to je, neumim si představit, že bych neznal, že nějaký stát existuje

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
rufus

Reagovat
smazaný uživatel

Panebože...

Reagovat
smazaný uživatel

...

Reagovat
vodka

Reagovat
smazaný uživatel

proste takéto veci patria k všeobecnému rozhľadu, ako niekto písal, keď počujem názov štátu, aspoň viem nejaký región kam patrí. to je ako keby niekto napísal, že spisovnú slovenčinu ustanovila Matka Tereza, ako sa blysla moja spolužiačka

Reagovat
vodka

tak třeba mě se taky stalo, že sem Belize hodil do Afriky, ale spletl sem si to s Beninem.. jinak ale souhlas, neznat region, nebo neslyšet název státu, pokud to nejsou nějaké miniostrovy v pacifiku je ostuda...

Reagovat
smazaný uživatel

tím bych se teda nechlubil. to je spíš ostuda

Reagovat
smazaný uživatel

Počkej až se dostaneš do 7.třídy,tam Vám všechno objasní.

Reagovat
hefy

No je to smutný, ale nepřekvapuje mě to. Jedna má spolužačka zase hledala Sydney u USA.

Reagovat
Filip12

já třeba nenašel grónsko a za rok Prahu

Reagovat
smazaný uživatel

Kámoška jednou nenašla Tichý oceán na mapě světa.

Reagovat
Filip12

Reagovat
Swarley

když vůbec nevíš, tak bys jen těžko ukázal na tu modrou barvu přes půl mapy

Reagovat
smazaný uživatel

Matně si pamatuju že hlavní zrada byla v tom že tam bylo napsané Pacifický oceán.

Reagovat
patas92

tak to je ucitelka svine...takovej chytak

Reagovat
Swarley

ou, nepříjemná situace

Reagovat
papos182

Predpokladam, ze jak je ten ocean pres tretinu mapy, tak pismenka nazvu oceanu musela byt daleko od sebe. Kdyz pak clovek hleda pozorne z blizka, tak si techto roztahanych nazvu nemusi vubec vsimnout.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Swarley

že ty seš ta kámoška, co?

Reagovat
smazaný uživatel

spolužiak hľadal Portugalsko na Arabskom polostrove a napísal, že susedom Slovenska je Francúzsko

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

A kde myslíš že se berou Tádžikové?

Reagovat
smazaný uživatel

Génius promluvil.

Reagovat
smazaný uživatel

Bože!!! vy jste snad nikdy neviděli Borata nebo co?!!!!

Reagovat
mesyas

ten byl z kazachstanu ne? ale mě okouzlilo spíš to sraní na veřejnosti nebo jak přinesl to hovno v pytlíku během večeře než bych dával pozor o Tadžikistánu

Reagovat
smazaný uživatel

Viděli a dodnes to považuju za nejzbytečnější dvě hodiny svýho života. Tak kardinální kravina se jen tak nevidí.

Reagovat
Kovi81

Reagovat
Swarley

Avatar

Reagovat
smazaný uživatel

Avatar je skvělá věc a kasovní trhák. Herecky sice nic extra, a ani co se týče kvality tak to není žádná sláva, ale to nebyl první zvukový film taky. Já beru Avatar jako další krok ve vývoji kinematografie, a z toho pohledu je přelomový. Sice 3D možná nebude mět takový dopad jako zvuk, ale vzhledem k tomu kolik přibylo nových snímků využívající tuhle technologii, tak si Avatar uznání zaslouží. A navíc Cameron snad ještě nenatočil vyloženě špatný film. No, kromě těch jeho stupidních létajících rybek.

Reagovat
Swarley

u mě je to jednoduchý...nějak jsem nikdy 3D nepřišel na chuť a jinak je ten film neskutečně předvídatelný...ale co já vím o filmech, můj nejoblíbenější je Bláznivá střela, takže netřeba můj názor rozebírat

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
vodka

parodie taky miluju, ale radši mám žhavé výstřely... pak eště Jay and Silent Bob strikes back..

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Rak si vůl...

Reagovat
Biozdenda

pěkné počtení

Reagovat
smazaný uživatel

Španělsko a nejnudnější fotbal v historii MS pokračuje

Reagovat
smazaný uživatel

Že těto pořád baví

Reagovat
homeles8

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Forlán Suaréz

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Super clanek, diky za preklad

Reagovat
Tomanatura

plus k Argentine - poprve proti Venezuele nedala gol.

Reagovat
fantomas

Reagovat
smazaný uživatel

Suárez ho jednou překoná.

Reagovat
djiros

Dříve než se myslíš

Reagovat
smazaný uživatel

pro Luise je to snadná meta 10 gólů dá coby dup mohl by atakovat 100golů v Reprezentaci

Reagovat
smazaný uživatel

50 max.

Reagovat
clinger

doufám že ne

Reagovat
smazaný uživatel

Forlán aspoň tak trochu porobí reklamu Interu, keďže na ihrisku to spraviť nedokáže

Reagovat
M11

Reagovat
smazaný uživatel

65. za Uruguay a Tadzikistan

Reagovat
smazaný uživatel

65. za Uruguay a Tadzikistan

Reagovat
mike.84

půlka diskuze zeměpis

Reagovat
cristiano.K.

Dávám Suarezovi 17 zápasů na překonání

Reagovat
smazaný uživatel

cristiano.K

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele