FORTUNA:LIGA - preview 15. kola: Slavia se chce přiblížit Plzni

05.11.2022, 09:04, aktualizováno 06.11.2022, 08:35
Previews
Plzeň v sobotu po více než roce prohrála, což by ráda k dotáhnutí se využila pražská Slavia. Ta na svém hřišti hostí oblíbený Baník. Zabrat potřebuje Slovácko proti stále posledním Pardubicím, stejně jako ve vzájemném střetu Mladá Boleslav i Teplice. Hradec Králové bude čtvrté místo hájit v Liberci...

FK Mladá Boleslav - FK Teplice

neděle 15:00
Teplice minulý týden zastavily pád a po třech porážkách se radovaly ze zisku všech bodů. Na Mladou Boleslav se jim příliš nedaří, souboj dvou šestnáctibodových týmů začíná v neděli v 15 hodin.

Mladoboleslavští neúspěšně navazují na minulou sezonu, znovu se pohybují ve druhé polovině tabulky a nedaří se jim získávat pravidelně body. Pohodu do kabiny nepřinesla ani zvládnutá přestřelka s Bohemians 1905, po níž přišel nezdar v Ostravě.

"Teplice mají zkušené mužstvo, které chce hrát fotbal, na čemž si jeho trenér Jarošík zakládá. Očekávám vyrovnaný zápas. Ale protože hrajeme doma, uděláme všechno pro to, abychom si připsali tři body do tabulky," slíbil domácí asistent trenéra Pavel Medynský.

Teplice se začaly nebezpečně přibližovat ke dnu tabulky a dokázaly na to zareagovat. Proti Olomouci je nezaskočila ani první inkasovaná branka, Severočeši předvedli obrat a udržují si sedmibodový náskok na poslední Pardubice.

"Po třech porážkách bylo důležité proti Olomouci zabrat nejen herně, ale konečně i bodově, aby nám střed tabulky nezačal utíkat. Povedlo se. Teď se musíme soustředit na Mladou Boleslav a předvést znovu nejlepší výkon, abychom si nějaký bod odvezli," uvědomuje si trenér Jiří Jarošík.

Mladá Boleslav se bude muset obejít bez zraněné trojice Ekpai, Krobot, Škoda, nejistý je start Matějovského. V sestavě Teplic se neobjeví zranění Dramé se Shejbalem.

FK Mladá Boleslav - pravděpodobná sestava:
Šeda - Šimek, Suchý, Karafiát - Látal, Mareček, Kubista, Pech, Fulnek - Ladra, Skalák.

FK Teplice - pravděpodobná sestava:
Grigar - Vondrášek, Knapík, Hybš - Hyčka, Kučera, Jukl, Kodad - Trubač - Gning, Žák.

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.62 - 4.20 - 5.32

Tip EuroFotbal.cz: 1

Více informací

Slovan Liberec - FC Hradec Králové

neděle 15:00
Co napravovat mají Liberec a Hradec Králové. Slovan minulý týden podal žalostný výkon v Brně a prohrál 0:3, Východočeši pro změnu po dlouhých letech nezvládli derby s Pardubicemi.

Liberečtí mají dostatečně kvalitní kádr na to, aby mohli reálně pomýšlet na první šestku, srážejí je ovšem časté výpadky spojené s kolísavostí formy. V úvodu podzimu podlehli posledním Pardubicím, nedávno odjeli s prázdnou z předposledního Zlína a za rámeček si určitě nedají ani výsledky proti Mladé Boleslavi (1:3), Ostravě (0:0) a naposledy Brnu.

Hradec doma před jedenácti měsíci porazili, jedinou branku dal Ľubomír Tupta. "Hradec má dobrou výkonnost, což ukazuje jejich čtvrté místo v tabulce. Kádr je dlouho pospolu a na jejich hře je to znát. Řekl bych, že hra Hradce je stejná i po odchodu Vlkanovy, on byl akorát díky své individuální kvalitě v útočné fázi rozdílovým hráčem. V současnosti se nejvíce daří Kubalovi, který má velmi dobrou formu, pak je tam další střelec Vašulín. Chceme navázat na vítězné derby s Jabloncem, být opět úspěšní a získat tři body. Musíme ale hrát celý zápas aktivně a koncentrovaně a ne jen jeden poločas jako v Brně," prohlásil asistent trenéra Ivan Kopecký.

Hosté zažili skvělou minulou sezonu a i přes oslabení kádru se jim daří na výkony a výsledky navazovat. I po sobotních zápasech zůstávají čtvrtí a v neděli se mohou opět dotáhnout na Spartu.

"Děláme na tom, aby porážka s Pardubicemi přebolela, ale hlavně abychom se z ní poučili. Liberec má ambice malinko vyšší, než je jeho postavení v tabulce. Náběhovost útočníka Van Burena je velmi nebezpečná. Vstřelil osm gólů, ostatní hráči dali po jednom. Nechtěli bychom se soustředit jenom na něj, aby nám potom nedali gól jiní. Jsou tam další nebezpeční hráči jako Rabušic nebo Rondič," varuje asistent trenéra Stanislav Hejkal.

Oba týmy budou takřka kompletní - domácím scházejí Doumbia, Ghali a Matoušek, v hostujícím dresu se nepředstaví jen Urma.

Slovan Liberec - pravděpodobná sestava:
Vliegen - Gebre Selassie, Talovjerov, Plechatý - Mikula, Valenta, Červ, Preisler - Frýdek - Van Buren, Rondič.

FC Hradec Králové - pravděpodobná sestava:
Reichl - Klíma, Čihák, Smrž - Gabriel, Rada, Kodeš, Kučera, Ryneš - Kubala, Vašulín.

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.41 - 3.22 - 3.15

Tip EuroFotbal.cz: 1

Více informací

1. FC Slovácko - FK Pardubice

neděle 15:00
Zatímco v pohárové Evropě se Slovácko prezentovalo sympatickými výkony, v domácí soutěži paběrkuje a jen skóre jej dělí od barážových pozic. Nyní se potřebuje chytit na úplně posledních Pardubicích.

Muži z Uherského Hradiště před dvěma týdny poprvé od začátku srpna uspěli na domácím stadionu, když přehráli Teplice. Přitom i s nimi po Gningově gólu dlouho prohrávali, nicméně v závěru dokázali otočit Vecheta s Hofmannem. Kvůli posunutí neúspěšného duelu s Kölnem byl minulý týden zrušen zápas se Spartou, ve čtvrtek pak při rozlučce s Konferenční ligou bodovali v Bělehradě. Partizan se dostal do vedení díky Natchovi, zareagovat ale dokázal Mihálik.

"Máme za sebou důstojné rozloučení s Evropskou konferenční ligou a před sebou tři velmi důležitá ligová střetnutí. Už to první s Pardubicemi je pro nás zásadní. Musíme do toho dát zbytky psychických sil, protože fyzicky jsme připraveni dobře. V Konferenční lize jsme získali zkušenosti z evropských pohárů, co se týče obměny sestavy, tak toho budeme chtít využít. Snad se do neděle dají do pořádku i ti, co utrpěli v Bělehradě nějaké šrámy," věří Martin Svědík, který v minulosti dlouho trénoval i Východočechy.

Pardubice se během října alespoň trochu zvedly a z pěti zápasů získaly šest bodů. Po Jablonci dokázaly minulý týden uspět i v derby na hřišti Hradce Králové, kde se dostaly do vedení díky Janoškovi. Srovnat se sice následně povedlo Kubalovi, avšak Černý a znovu Janošek zařídili vítězství 0:3.

Domácím v zápase nepomohou vykartovaný Kalabiška se zraněným Reinberkem, na straně druhé nepustí do hry žluté karty Vacka zdravotní potíže Jeřábka se Šimkem.

1. FC Slovácko - pravděpodobná sestava:
Nguyen - Tomič, Hofmann, Kadlec, Duskí - Havlík, Daníček - Petržela, Trávník, Holzer - Kozák

FK Pardubice - pravděpodobná sestava:
Markovič - Icha, Vlček, Hranáč, Chlumecký - Tischler, Janošek - Kostka, Hlavatý, Helešic - Černý

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.37 - 5.13 - 8.44

Tip EuroFotbal.cz: 1

Více informací

Slavia Praha - Baník Ostrava

neděle 18:00
Ačkoliv vzájemné zápasy v Ostravě bývají velkými dramaty, ve kterých domácí pravidelně bodují, v Edenu se většinou jedná o suverénní počin Slavie, která už zvítězila sedmkrát v řadě a o osmý úspěch bude usilovat v neděli.

Sešívaní navíc chtějí rychle zapomenout na události z uplynulého týdne, kdy v Konferenční lize jen remizovali se Sivassporem, čímž se s pohárovou Evropou rozloučili. Navázat však chtějí na nedávné výkony na domácí scéně, kde po výhře s Mladou Boleslaví zvládli i tři pražská derby - pohárové na Dukle, to hlavní se Spartou a naposledy i vršovické v Ďolíčku. Tam po Květově trefě ve druhé minutě prohrávali, záhy ale srovnal Olayinka a z penalty dokonal obrat Jurečka. Po pauze na konečných 1:4 upravili Lingr a znova Olayinka.

"Vyřazení z Evropské konferenční ligy nás obrovsky mrzí, chtěli jsme postoupit. Potřebujeme teď zvládnout zbytek podzimu. Naše zklamání je samozřejmě velké, ale nesmí se to přenést a podepsat na výkonech ve zbytku zápasů podzimní části. Musíme to v neděli s Baníkem zvládnout," nabádá trenér Jindřich Trpišovský.

Rovněž Baník se po výměně trenérů a příchodu Pavla Hapala odrazil k dobrým výkonům. Po úspěších se Slováckem a v pohárů proti Velvarům prohrál v Plzni, před týdnem ovšem opět získal plný počet bodů, když zdolal Mladou Boleslav 3:1. Po hodině hry už vedl o tři branky vstřelené Frydrychem, Fleišmanem a Almásim, v závěru Mašek jen korigoval skóre.

"Čeká nás těžký soupeř, asi nejlepší tým v Čechách, i když je teď druhý v tabulce. Ale my jsme povzbuzeni výkonem z Plzně a porazili jsme doma Boleslav. Věřím, že do zápasu půjdeme s odhodláním a přesvědčením, že můžeme bodovat. Důležité bude, abychom nedělali zbytečné chyby, toho Slavia umí využít. Chceme být i nebezpeční. Absence Plavšiče je pro nás ztráta, je to jeden z našich nejlepších hráčů a tahounů. Ale máme tu i další hráče v kádru a třeba překvapí," věří kouč Baníku Pavel Hapal.

V minulé sezoně v srpnu slávisti přehráli svého soupeře jasně 4:0, když se prosadili Tecl, Samek, Lingr a Kúdela. Další dva zápasy ve Vítkovicích ovšem dopadly podstatně větším dramatem. V prosincovém bláznivém duelu hosté dohrávali v devíti, přesto dokázali srovnat na konečných 3:3. V květnu však přišli právě v Ostravě o titul, na Sorovu branku totiž reagoval Kuchta.

Jindřich Trpišovský se v utkání musí obejít bez celé řady zraněných hráčů - gólmana Mandouse, obránců Bořila, Hovorky a možná i Ousoua, dále také záložníků Holeše, Provoda, Schranze, Ševčíka a Traorého. Na straně hostí dohoda klubů nepustí do hry Plavšiće, zdravotní potíže zase Svozila s Takácsem. Otanzík visí i nad startem Lischky.

Slavia Praha - pravděpodobná sestava:
Kolář - Douděra, Ousou, Kačaraba, D. Jurásek - Hromada, Oscar - Usor, Lingr, Olayinka - Jurečka

Baník Ostrava - pravděpodobná sestava:
Laštůvka - Juroška, Frydrych, Pojezný, Fleišman - Cadu, Kuzmanovič, Kaloč, Tetour, Buchta - Almási

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.21 - 6.78 - 14.40

Tip EuroFotbal.cz: 1

Více informací

Bohemians Praha 1905 - FC TRINITY Zlín

sobota 15:00
Bohemians 1905 a Zlín prohrály poslední dva zápasy a ve vzájemném duelu se pokusí ukončit své série. Lepší výchozí pozici budou mít domácí, vedle vlastního prostředí jim do karet hraje i vzájemná bilance.

Pražané po povedené sérii nezvládli přestřelku s Mladou Boleslaví a před týdnem znovu inkasovali čtyři branky, tentokrát v sousedském derby se Slavií. I přesto se drží v elitní šestce.

"Máme před sebou poslední domácí ligový zápas v podzimní části. Rádi bychom doma konečně vyhráli, abychom si udrželi postavení v horní polovině tabulky, která je hodně vyrovnaná. Proti Zlínu to ale nebude snadné, jelikož potřebuje bojovat," uvědomuje si trenér Jaroslav Veselý.

Zlín nedávno padl v Olomouci a v posledním kole podle očekávání nestačil na Plzeň, mezi oba nezdary se mu ale povedlo vklínit pohárový úspěch proti Jihlavě. V Ďolíčku se pokusí napravit nelichotivou bilanci s Bohemians - z posledních osmi vzájemných zápasů nevyhrál ani jeden a získal pouhé dva body.

"Čekají nás do konce podzimu dva zápasy s vršovickými týmy a bude velmi těžké něco z toho vytěžit. Víme, jak Bohemka hraje, kde je její síla. Musíme se její rychlé a agresivní hře přizpůsobit a být na ni dobře připraveni. Jsou nepříjemní, i když se jim doma tak nedaří. Vzadu hrají na větší riziko, nemyslím si, že to budou měnit. To spíš my něco změníme, abychom venku uspěli," prohlásil asistent trenéra David Hubáček.

Zlín je v tabulce předposlední a do hlavního města necestují zranění Cedidla, Fantiš, Hloušek a Tkáč, nejistý zůstává start Hrubého. Kompletní nebudou ani domácí - zraněný je Necid, karetní trest si odpykává Jánoš a stoprocentně fit není Puškáč.

Bohemians Praha 1905 - pravděpodobná sestava:
Bačkovský - Köstl, Křapka, Krch - Dostál, Jindřišek, Petrák, Prekop - Květ, Hronek - Drchal.

FC TRINITY Zlín - pravděpodobná sestava:
Rakovan - Kolář, Simerský, Procházka - Reiter, Janetzký, Didiba, Čanturišvili - Dramé, Silný, Jawo.

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.70 - 3.98 - 4.92

Tip EuroFotbal.cz: 1

Více informací

Sigma Olomouc - FK Jablonec

sobota 15:00
Sigma Olomouc hostí Jablonec v duelu klubů, které minulý týden ukončily své série - Hanáci po dlouhé době padli, Severočeši naopak konečně zvítězili.

Olomouc našla přemožitele po sedmi soutěžních zápasech a překvapivě nestačila na Teplice, přestože šla do rychlého vedení. Ve vyrovnané tabulce je sedmá.

"Poslední domácí zápas před přestávkou je vždy trochu určující pro následnou zimu z pohledu psychologie. Na druhou stranu v naší lize je při nevídaně vyrovnané tabulce důležitý opravdu každý zápas, všichni si to uvědomujeme. Čeká nás těžký soupeř, Jablonec má na víc, než kde momentálně je. Z mužstev, která jsou v tabulce kolem nás, vypadá jako nejfotbalovější tým. Chceme ale doma vyhrát," říká jasně asistent trenéra Jiří Saňák.

Jablonec v uplynulých týdnech doplácel na nulovou produktivitu, branku nedal ve čtyřech zápasech a postupně podlehl Pardubicím, Vyškovu, Plzni a Liberci. Zlepšení spojené s návratem do první desítky přišlo až proti Českým Budějovicím (3:0), Severočeši každopádně rozhodně nemají vyhráno, předposlední Zlín na ně ztrácí jen čtyři body.

"Obecně výhry týmu pomáhají ze všech hledisek, jak po sportovní stránce, tak i z pohledu psychické pohody. Po sérii bez bodů jsme to minule zvládli a čekají nás poslední dvě kola podzimní části. Olomouc vnímáme jako tým, co chce hrát fotbal, má svůj určitý rukopis. Jedeme tam pro body," vyhlásil asistent trenéra Jiří Kohout.

V sestavě Jablonec se neobjeví zraněný Martinec. Na domácí marodce jsou Greššák, Macík a Ventúra, nejistý je start Vaněčka.

Sigma Olomouc - pravděpodobná sestava:
Trefil - Pokorný, Beneš, Vraštil - Chvátal, Breite, Spáčil, Navrátil, Zmrzlý - Růsek, Chytil.

FK Jablonec - pravděpodobná sestava:
Hanuš - Cools, Heidenreich, Akpudje - Šulc, Kratochvíl, Houska, Polidar - Jovovič - Chramosta, Sejk.

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.07 - 3.70 - 3.47

Tip EuroFotbal.cz: 1

Více informací

Dynamo České Budějovice - Zbrojovka Brno

sobota 15:00
V úplně opačném rozpoložení se nachází soupeři pro sobotní odpoledne. Zatímco Zbrojovka se po útlumu vrací k povedeným výkonům, České Budějovice se na chvíli zvedly, aby však upadly zpět do agonie a dokonce přišly o trenéra.

Jihočeši od poloviny září najeli na vlnu, kdy během měsíce čtyřikrát zvítězili a jednou remizovali, a to včetně dvou postupů v poháru. Jenže konec října se jim vůbec nepovedl. Shodným výsledkem 0:3 podlehli Hradci Králové i Jablonci, který před týdnem v první půli poslal do vedení Šulc a ve druhém poločase navýšili Chramosta s Černákem. To už odnesl trenér Jozef Weber, jehož ve dvou zbývajících podzimních zápasech nahradí asistenti Jiří Lerch a Jiří Kladrubský.

Naopak Zbrojovka po sérii čtyř utkání bez vítězství zabrala. Nejprve vyřadila z poháru Táborsko, poté si vyšlápla na Pardubice a naposledy docela suverénně i na Liberec. První poločas duelu se Slovanem sice skončil bez branek, po pauze však Šural, Ševčík a Řezníček rozhodli o výhře 3:0.

V předminulé, sestupové sezoně Brna se v obou vzájemných střetech radovali hosté. Naposledy před rokem a půl uspěli Moravané na Střeleckém ostrově 0:2 po zásazích Texla a Růska.

Dynamu v důležitém utkání nepomůže vedle zraněného Griče také vykartovaný Potočný, nejistý je i start Haise. Na straně hostí zdraví nepustí do hry Endla s Přichystalem.

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.80 - 3.67 - 2.42

Tip EuroFotbal.cz: 2

Více informací

Viktoria Plzeň - Sparta Praha

sobota 18:00
Propastných dvanáct bodů se stejným počtem třinácti odehraných zápasů dělí aktuálně v tabulce Plzeň a Spartu. Tito někdejší soci v boji o titul se nyní spolu střetnou ve Štruncových sadech.

Viktoriáni v úterý schytali další porážku v Lize mistrů od Barcelony, a to v poměru 2:4, když obě jejich branky vstřelil Chorý. Ačkoliv milionářskou soutěž zakončili bez bodu s hrozivým skóre, v lize se jim zatím daří. Už přes rok v ní neprohráli, letošní sezonou zatím procházejí pouze se dvěma remízovými ztrátami. Naposledy před týdnem uspěli ve Zlíně, kde na dvě trefy asistoval Chorý Jirkovi, při té zbylé se role otočili.

Západočeši jsou v poměrně komfortním vedení před pražskou Slavií, přestože ofenzivně se jí ani zdaleka rovnat nemohou. Nastříleli zatím devětadvacet branek, což je jen o pět více, než má Sparta. Jejími tahouny v ofenzivě přitom jsou sedmigólový Tomáš Chorý a Jhon Mosquera se šesti zásahy.

"Musíme být poctiví, důrazní a musíme dělat věci, které máme na hřišti dělat. Pak můžeme být úspěšní. Ten recept je pro každý zápas stejný," říká asistent trenéra Bílka Pavel Horváth. "Jsou v těžké situaci, prohráli derby a pak byli týden bez zápasu. Možná budou trochu odpočatější, nicméně pro nás je to další vrchol v té sérii utkání," dodal někdejší středopolař obou soupeřů.

Letenští stále mají v živé paměti debakl, který dva týdny zpět schytali v derby v Edenu. Už po poločase tam prohrávali poměrem 4:0, tento výsledek platil i na konci. Minulý týden to mohli odčinit proti dalšímu pohárovému soupeři Slovácku, kvůli posunutí duelu Konferenční ligy s Kolínem nad Rýnem ale došlo k odložení tohoto střetu.

"V posledním top zápase se Slavií jsme hráli nanic. Není možné, aby se to znovu opakovalo. Víme o tom, že Sparta v Plzni už 11 let nevyhrála. Ukazuje to, že Plzeň je doma opravdu silná. Statistiky jsou ale od toho, aby se prolomily. Je na nás, abychom to změnili," nabádá Thomas Nörgaard, člen realizačního týmu trenéra Priskeho.

Potíží Sparty je zejména přechod do útoku, z čehož pramení i fakt, že nikdo z jejího kádru nevstřelil více než čtyři góly. Právě tento počet mají na kontě Jan Kuchta s Tomášem Čvančarou, kteří zatím výrazně zaostávají za předsezónními očekáváními. V individuálních statistikách se tak daří alespoň Casperu Höjerovi, jenž je se sedmi asistencemi nejlepším nahrávačem soutěže.

Pražanům se ve vzájemných střetech nedaří zejména ve Štruncových sadech, což se však promítá do celkové bilance. V minulé sezoně tak ze tří utkání získali jediný bod, když doma horko těžko v závěru dohnali dvougólovou ztrátu.

V dosud posledním klání v nadstavbě se ukázala marnost sparťanů. Plzeň rychle vedla o dva góly zásluhou Beauguela a Havla, Buchovo vyloučení už v šestadvacáté minutě dalo hostům naději. Bleskově však navýšil Hejda a Vrbova družina se už na ni nezmohla. Mimochodem, naposledy v Doosan Areně Sparta bodovala v dubnu 2018 (od té doby uplynulo sedm zápasů) a poslední vítězství už je přes jedenáct let staré.

Domácí nadále nemohou počítat se zraněnými Klimentem, Kopicem, Sýkorou a Tijanim, na straně hostí se nepředstaví Pešek, Vindheim a Čelůstka. V ohrožení je i start Jankta a Krejčího.

Utkání začíná v sobotu v 18 hodin, jako hlavní rozhodčí na něj bude dohlížet Dalibor Černý.

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.87 - 3.57 - 4.42

Tip EuroFotbal.cz: 0

Více informací

Tabulka před začátkem kola

Tým
Z
V
R
P
S
B
1
Viktoria Plzeň
13
11
2
0
29 : 8
35
2
Slavia Praha
14
10
1
3
44 : 13
31
3
Sparta Praha
13
6
5
2
24 : 15
23
4
FC Hradec Králové
14
7
2
5
18 : 15
23
5
Zbrojovka Brno
13
6
2
5
23 : 24
20
6
Bohemians Praha 1905
14
5
4
5
23 : 23
19
7
Sigma Olomouc
14
5
3
6
19 : 16
18
8
Slovan Liberec
14
5
3
6
18 : 19
18
9
Baník Ostrava
14
4
5
5
21 : 20
17
10
FK Jablonec
14
4
4
6
21 : 22
16
11
FK Mladá Boleslav
14
4
4
6
21 : 23
16
12
1. FC Slovácko
13
4
4
5
17 : 22
16
13
FK Teplice
14
4
4
6
21 : 31
16
14
Dynamo České Budějovice
14
4
3
7
14 : 27
15
15
FC Trinity Zlín
14
2
6
6
13 : 23
12
16
FK Pardubice
14
3
0
11
12 : 37
9

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (971)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele