Giaccherini se natrvalo vrací do Itálie, levně ho získala Neapol

16.07.2016, 18:04
Aktuality
Emanuele Giaccherini se již nadále nebude pokoušet prorazit na Britských ostrovech a svou kariéru zřejmě dohraje zpátky v rodné Itálii, kde už v minulé sezoně ze Sunderlandu hostoval. Jeden ze stabilních článků Azzurri na právě skončeném Euru 2016 se na tři roky upsal Neapoli...

Kampánský celek prý ani zdaleka nebyl jediným italským klubem, který se o služby 31letého univerzála ucházel. Lazio, Sampdoria, Turín ani Bologna však nemohly nabídnout ty samé ambice jako naposledy druhá Neapol. O takovém angažmá Giaccherini dle svých slov snil, a tak dokonce i oblíbený klub jeho matky Patrizie - Fiorentina - musel ustoupit.

Dvojnásobný mistr italské ligy s Juventusem širou veřejnost poprvé výrazněji oslovil jako dravé, pohyblivé levé křídlo ze zahajovacího utkání Eura 2012, kam cestoval k nevoli mnohých fanoušků, a ihned Italům pomáhal k důležité remíze s obhajujícím Španělskem.

Zatímco v Prandelliho či Conteho systémech měl Giaccherini tradičně velký přínos, severovýchod Anglie mu nesedl a Sunderland na něm nyní prodělává zhruba pět milionů liber. Před třemi roky Giaccherini stál necelých sedm milionů, tentokrát s jediným rokem do konce smlouvy drahý vůbec nebyl.

Rodák z Toskánska měl přitom na Ostrovech velice slušný nástup. V prvních pěti startech se hned dvakrát trefil, aby nakonec ve své debutové sezoně i u osmi gólů Sunderlandu asistoval. Právě jeho osvěžující nástupy z lavičky v závěru kritického ročníku 2013/14 zkroušenému týmu opakovaně přinášely důležité body.

Giaccherini nakonec Mackems do značné míry zachránil a Gus Poyet byl připraven na něho sázet i nadále, jenže příští sezonu už Ital strávil převážně na marodce a se svým bolavým kotníkem se pro Black Cats rázem stal přebytkovým zbožím.

Dick Advocaat měl za to, že se nevzrostlý fotbalista do Anglie nehodí a potřebuje na vše víc času, odeslal ho na rok do Bologni, a Sam Allardyce už s ním prostor ke spolupráci nedostane.

Giaccherini si o elitní angažmá samozřejmě z velké části řekl na francouzském Euru, kde mimo jiné gólem potápěl Belgii, zároveň ale zářil už v dresu Bologni. Ta se po listopadovém nástupu trenéra Donadoniho i díky Giaccheriniho návratu do skvělé formy už nikdy nemusela zatěžovat starostmi o prvoligovou identitu a nakonec finišovala v klidném středu tabulky.

Autor: Tomáš Daníček / chroniclelive.co.uk, fourfourtwo.com, sunderlandecho.com

Komentáře (1159)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele