Je to ohromně skromný a pracovitý kluk, chválí Maier brankáře Jedličku

15.03., 18:25
Aktuality
Martin Jedlička (© Bohemians Praha 1905)

Poklony a slova chvály sbírá po čtvrtečním večeru gólman Viktorie Plzeň Martin Jedlička (26). Kdo pochyboval, zda zvládne roli jedničky v západočeském klubu, který v zimě pustil do Slavie Jindřicha Staňka (27), už musí mít jasno.

Pečeť na tvrzení, že Jedlička patří mezi tyče Viktorie a bude oporou, dal gólman skvělým představením proti Servette Ženeva. Plzeň vyhrála po penaltovém rozstřelu, kde Jedlička zářil. "Podal můj výkon," směje se Ladislav Maier (58), gólman vicemistr Evropy 1996, který vedl Jedličku tři roky v národním týmu do 21 let jako trenér brankářů.

Aktuálně trenér brankářů v druholigové Příbrami pozorně sleduje, kam se gólmani, kteří mu v reprezentaci do 21 let prošli rukama, posouvají. Maier vůbec nepochyboval, že Jedlička posun do Viktorie Plzeň zvládne. "Potkali jsme se v prosinci v Uhříněvsi, kde trénoval s Bohemkou, tak přišla řeč na to, že Staněk půjde z Plzně pryč. On byl v Bohemce spokojený, ale já mu jasně řekl, že na Viktorku má," těší Maiera, když vidí, s jakou bravurou si Jedlička v západočeském klubu vede.

Bylo jasné, že v Plzni bude nejnáročnější srovnat se s tlakem, jaký v klubu je. O tom, že je brankářsky připravený, Maier nepochyboval. "Je to ohromně skromný a pracovitý kluk. Vychytal nám kvalifikaci," vzpomíná při hodnocení expert. Jedním dechem dodává, že mu radost dělají i další jeho svěřence jako jsou Letáček, Bačkovský nebo Trmal, kteří se prosadili v nejvyšší soutěži.

Maier cítí, jak si Jedlička v brance Viktorie věří. Je pro Plzeň obrovskou oporou. "Psychika dělá strašně moc. Dá se říct, že trénujete všude stejně. Ať jste v Plzni, Příbrami, nebo třeba Manchesteru. Hlavní pak je, jak to zvládnete v hlavě a tady je Martin silný," tvrdí přesvědčivě.

A co říká expert na to, že si plzeňská jednička dovolila v den zápasu vynechat trénink penalt? Není sebevědomí až moc přehnané? Maier to odmítá. "Já to měl podobně, chtěl jsem svůj klid," přizná bez okolků. Jedlička pak večer v klíčovém rozstřelu ukázal kvality. "Pamatuji si, když mi trenér Petržela říkal, že třeba Slončík kope penalty do pravé strany. Tak jsem to měl v hlavě a říkal si, že když to desetkrát kopl doprava, tak to určitě změní. Šel jsem doleva a Slončík to kopl na druhou stranu. Tak mě pak Petržela seřval," vypráví gólman, který s Rapidem Vídeň slavil mistrovský titul. "U gólmana je to vždycky o pocitu v tom daném okamžiku," dodává.

Je jednoznačně přesvědčený o tom, že Jedlička je správně a zaslouženě v Plzni jedničkou. "Dobré rozhodnutí udělal v zimě Staněk, Jedlička i pan Šádek," usmívá se bývalý vynikající gólman.

Věří, že Jedlička půjde určitě ještě více nahoru. "Pomoci mu může každý takový zápas, jako byl proti Ženevě. Sám jsem to tak měl, když jsme vyhráli zápas evropského poháru a pak jeli v lize třeba do Lince. Byl jsem na vlně a věřil jsem si," líčí Maier a je přesvědčený o tom, že u Jedličky to bude fungovat stejně.

Plzeň prošla základní skupinou Konferenční ligy s jedinou inkasovanou brankou, ve vyřazovacích bojích také neinkasovala během základní hrací doby ani v prodloužení. Maier i Jedlička si jistě uvědomují, že úspěch týmu může často záviset i na jediném povedeném zákroku. "Přesně tohle zdobilo Petra Čecha, proto byl tak dlouho v Anglii a byl tam ceněný," má jasno Maier. "Byl tam v éře, kdy Chelsea klidně vyhrála v sezoně dvacetkrát 1:0," usměje se s tím, že Plzeň klidně vyhraje nad Spartou 4:0. Jedlička ale bude každopádně oporou. "Vidím v něm potenciál i pro reprezentační áčko," věří plzeňskému brankáři směrem k národnímu týmu.

Autor: eFotbal.cz / René Machálek

Komentáře (11)

Přidat komentář
kattos

Ty vole když pomyslím že minulou nebo kdy sezonu byl trojka za Tvrdonem...

Reagovat
Pablos

Já četl Baier... a bylo mi divní, že se o něm baví s 19 letým týpkem s týmu

Reagovat
Pablos

*z týmu

Reagovat
Sosi

A jak to maji tedy nalajnovamy s dvojici Baier, Jedlicka? Baier asi potrebuje hrat...

Reagovat
Uwe háže buly

Jedličku za rok a půl prodají a jedničku budou mít v podobě Baiera.

Reagovat
Sosi

to bude Baier rok a půl sedět?

Reagovat
Uwe háže buly

Tak třeba ho dají hostovat jako jedličku ne

Reagovat
Sosi

no třeba ano, ale proto se ptám, jak to mají v plánu

Reagovat
Bakary3

No jelikož je to bratranec Řezníčka, nedával jsem mu od mladých let velkou šanci na úspěch

Reagovat
Svandik68

Není to bratranec, ale nevlastní brácha.

Reagovat
Bakary3

Tyjo dokonce, ajo, díky

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele