Jedlička si užil největší zápas kariéry, před penaltami byl v "bublině"

15.03., 10:14
Aktuality
Martin Jedlička (© FC Viktoria Plzeň)

Brankář Martin Jedlička označil vítěznou odvetu osmifinále Evropské konferenční ligy proti Servette Ženeva za největší zážitek v kariéře. Šestadvacetiletý gólman několika zákroky v základní hrací době a dvěma chycenými pokutovými kopy pomohl fotbalistům Plzně k výhře v rozhodujícím penaltovém rozstřelu a k historickému postupu do čtvrtfinále pohárů. Jedlička novinářům řekl, že je rád, že navazuje na výkony nedávné brankářské jedničky Viktorie Jindřicha Staňka, který v zimní přestávce přestoupil do Slavie.

"Zažil jsem narození dcery, to je něco víc. Ale fotbalově je to určitě životní večer. Proti Servette to byl můj největší dvojzápas kariéry. Chytal jsem Evropskou ligu za Dunajskou Stredu, ale to byla předkola. Jsem rád, že jsem si sem přenesl pohodu z ligy a jedu dál," řekl Jedlička.

Po bezbrankové domácí odvetě proti Servette v rozhodující penaltovém rozstřelu inkasoval ze čtyř pokusů jen jednou. V první a třetí sérii soupeřova střelce vychytal, ve čtvrté pak Keigo Cunemoto minul. "Před penaltami jsem byl uzavřený v takové své bublině a soustředil jsem se na to, abych pomohl týmu. To se povedlo a jsem za to rád," prohlásil Jedlička.

Zaujal především v úvodní sérii, kdy oproti zvyklostem brankářů neriskoval stranu a zůstal stát uprostřed, kam Miroslav Stevanovič následně opravdu zamířil. "Hráč nekoukal do strany, koukal na střed, tak jsem zůstal. Naštěstí to kopnul doprostřed," řekl s úsměvem Jedlička.

"Hráči někam koukají, když pokládají balon. Různě si to krokují. Měl jsem dnes štěstí. Ale to štěstí mi jde naproti, protože tomu dávám maximum. Vrací se mi to a jsem za to rád," prohlásil Jedlička.

Za penaltového specialistu se nepovažuje. "Na Slovensku jsem chytil tři za sebou, ale to je třeba čtyři roky nazpátek. Od té doby jsem tak 20 penalt nechytil. Takže mám asi zase vybráno," vtipkoval Jedlička.

Blýskl se i v 89. minutě, kdy téměř zázračně z brankové čáry vytáhl hlavičku Alexise Antunese. "Ruka prostě vystřelila, chytil jsem to a pomohl tím týmu," konstatoval Jedlička. "V první půli tam byla jedna dobrá střela, která vylétla k tyči. Tím jsem se chytil. Cítím se teď dobře," podotkl Jedlička, který pošesté z posledních sedmi soutěžních zápasů v základní hrací době neinkasoval.

V zimě se po odchodu reprezentačního brankáře Staňka vrátil do Plzně z hostování v Bohemians 1905. "Samozřejmě když tady chytá dobře čtyři roky a vystřelí ho to odsud do reprezentace, je těžké sem přijít a potvrdit výkony, které nasadil. Ale věřil jsem, že když budu stoprocentně makat, tak se mi to vrátí," uvedl Jedlička.

Do Plzně poprvé přišel předloni v létě po angažmá v Dunajské Stredě, ale na svou šanci si musel počkat a hostoval v Bohemians 1905. "Kdyby nebylo Bohemky, teď tu nestojím. To si můžeme říct na rovinu. Bohemka mi strašně moc pomohla. Trochu jsem se obouchal v lize, potřeboval jsem si srovnat hlavu," řekl Jedlička.

"Je to krásné, když slavíte s vyprodanou Doosan Arenou postup. Když jsem tady seděl na lavičce, snil jsem si o tom, že bych tady jednou chytal. Teď se to děje. Je to super, užívám si to a chci v tom pokračovat. Jsem na začátku nějaké cesty," doplnil bývalý brankář české reprezentace do 21 let.

Autor: ČTK

Komentáře (18)

Přidat komentář
PL28

Tak teď dostat nejlehčího možného soupeře a uhrát aspoň jednu remízu z dalšího dvojzápasu. Ať se v lize má pořádně o co hrát za dva roky

Reagovat
GrimeBaller98

Vcera byl na zapase Hasek, tak snad se dival poradne a vezme ho

Reagovat
zorz767

V kolik je ta nominace?

Reagovat
letitfly

11:30

Reagovat
smazaný uživatel

Vitík v U21

Reagovat
Čenda

Včera top výkon. Takhle chytá celou sezónu?

Reagovat
deporpepa

Na nikoho tak silnyho ještě nenarazili..

Reagovat
Čenda

Jako myslíš to tragický Servette že je nejsilnější soupeř Plzně letos?

Já jen, že jsem ho viděl letos poprvé celý zápas, tak se ptám. Včera byl totiž fakt famózní.

Reagovat
deporpepa

A kdo byl silnější, Sparta bez střely na bránu??

Reagovat
Čenda

Aha, tak nic, dík za odpovědi a plodnou diskuzi, pa.

Reagovat
deporpepa

To není nic proti Spartě, ale včera měl nejvíce práce za celé Jaro... Vždyť tam chytil golovky a ještě vychytal penalty. Nikdo ho takhle neprověřil... Jak chytal v Bohemce nevím.

Reagovat
Čenda

Takhle jsem to ani nemyslel, sorry..Já fakt nevím, kolik a jak toho letos odchytal, tak mě zajímalo, jestli je to jeho standard. A fakt mi Servette nepřijde (ale laicky na papíře) větší zkouška než třeba dnešní slavie. A skupinu sice neměli úplně těžkou, ale snadnou taky ne. Ale chápu, osmifinále KL, to zas jo.

Reagovat
deporpepa

Ale podzim od byl na hostování na bohemce a se Slavii na podzim ještě nehráli.

Reagovat
Kucka

?

Reagovat
smazaný uživatel

wtf

Reagovat
veikko

Chytá skvěle skoro celou kariéru, ať už v Dunajské Stredě, Bohemce nebo v Plzni.

Reagovat
Čenda

dík.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele