Když jde Lucifer andělům příkladem

23.08.2012, 23:02
Názory a komentáře
Zaujalo nás
Pokud ne hned londýnská Chelsea, pak je Manchester City pro mnohé symbolem deformace fotbalového trhu. A správně. Přesto - jak už to bývá i ve filmech - záporáci nejsou černobílí a také na Citizens se dá koukat z více úhlů. Třeba z toho, kdy pak vypadají jako vzor profesionálně vedeného klubu...

Bleděmodří v neděli nastoupili cestu, z níž naposledy sešli ještě v 60. letech minulého století. Vítězstvím započali pouť za obhajobou mistrovského titulu; tedy pouť, která by v případě úspěchu snad definitivně stvrdila jejich status velkoklubu.

V sobotu, o den dříve, se po zajímavé trase vydal také jistý Simon Kuper. Ačkoliv v tu chvíli rozhodně netoužil po nějaké trofeji nebo něčem podobném, namířil si to právě tam, kde odpočívá ta jedna osudová, vloni pracně vydřená. Do útrob carringtonského tréninkového centra City, jen kousek nad rivalovo sídlo. A dal tak vzniknout unikátní práci, která odhaluje tajemství fungování tohoto manchesterského kolosu, jenž je většinou diváctva povrchně vnímán coby přerostlá bankovka. Dal tak vzniknout práci, z níž já nyní nadšeně vycházím...

O Simonu Kuperovi jste už možná někdy slyšeli. Jde o sportovního spisovatele, chcete-li investigativního novináře, který našel svou zálibu v rýpání do kontroverzních témat, a tak daleko raději kouká pod pokličku, než aby jen očuchával páru nad hrncem. Proto se dříve zajímal o to, jak se žilo kriketu v apartheidní Jihoafrické republice či jak správně chápat rivalitu dvou glasgowských Old Firm.

Také inkriminovaný článek, publikovaný ve Financial Times jako součást sekce "life & arts" (život a umění), svým způsobem bodá do vosího hnízda. Jednak se snaží vnímat ManCity pozitivně - což se obecně zdá být zakázáno -, jednak milovníky kopané provokuje slovy o "tradičně anti intelektuálském" přístupu jednotlivých klubů k věci - který zrovna antikrist z Manchesteru chvályhodně nemá praktikovat. Nicméně ať se nám to líbí, nebo ne, pohled "zvenčí" (a Simon Kuper vskutku není fotbalovým expertem na slovo vzatým) bývá přínosný. A v tomto případě to platí dvojnásob.

Ugandský rodák, syn jihoafrických rodičů, přechodně žijící v Kalifornii, Nizozemsku, Berlíně či současně v Londýně - toť Kuperova vizitka, kterou by člověk snad automaticky považoval za synonymum ke studnici interesantních tezí, nápadů či postřehů, zasazovaných do širokých kontextů. A hle, Kuper neklame; přesně tohle dělá.

Například když štiplavě popisuje zcela běžnou praxi při přijímání cizinců do týmu: "Někoho podepíšou a vlastně mu jen vzkážou ‚Tady máš letenku, přijeď a pak od prvního dne exceluj‘." Právě v tomto momentě se Kuperova práce odráží k fenomenálnímu skoku. Pokračuje totiž přiznáním, že rovněž "jeho" City svého času tyto běžné praktiky ctilo; ovšem stačil jeden rekordní Robinho a uvažování manchesterských papalášů se razantně změnilo. Dalo jim to lekci, z níž se dokázali poučit. A na tom je celá Kuperova esej de facto založena. Že chybami se neučí jen člověk, nýbrž i klub.

Emigranti jako v bavlnce

Na jedné ze zdí uvnitř Carrington training centre visí mapka Manchesteru a jeho okolí, narafičená přesně tak, aby na ní dříve či později při průchodu na hřiště uvízly pohledy všech hráčů. Nejde totiž o jen tak nějakou mapku. Této dominuje několik značek upozorňujících na místa, kde si lze vhodně a snadno obstarat střechu nad hlavou. Seznam přitom strategicky ignoruje centrum Manchesteru, zejména v noci nebezpečně pulzující, pročež je tento plánek prvním viditelným ukazatelem zvláštního dohledu, jakého se fotbalistům City dostává. Hned na něm lze deklarovat starost o hráčovu životosprávu i pohodlí. Notně elegantní starost.

Jde o práci speciálního oddělení "péče o hráče". To samo o sobě zní podivně, až diktátorsky - což by ostatně sedělo. Vždyť tříčlenný ansámbl vyšiluje i kvůli vypití jednoho šálku espressa. Zatímco jiné kluby všemožně nahánějí chronické pivaře, na Eastlands si jsou zároveň vědomi močopudných účinků kávy, které pak vedou k dehydrataci. Ale to jsou jen malé detaily, které tyto tři osoby - v klubu pracující na plný úvazek od roku 2009 - zaměstnávají.

Za daleko podstatnější aktivity se považuje třeba zajištění chůvy či odvozu z tréninkového komplexu. A oddělení "péče o hráče" dře i před samotným podpisem smlouvy. Cizince si vždy řádně proklepne; zjistí si jeho zvyklosti ve všedním životě, i co si jeho přítelkyně běžně objednává v restauraci.

Jedním z nejvýraznějších výsledků práce tohoto oddělení je dnes muž jménem Kun Agüero. Nejlepší střelec týmu a autor mistrovské branky přišel do klubu z teplého jihu, navrch coby Argentinec, takže se mu dostalo zvláštní pozornosti. "Zahraničnímu hráči se obvykle dává na aklimatizaci rok. Normálně jsou takoví hráči tři měsíce ubytováni v hotelu. My jsme během dvou týdnů zvládli vyjednat přestupovou částku i bydlení pro Sergia, navrch jsme mu do auta obstarali španělský navigační systém napojený na španělskou komunitu v Manchesteru," chvástá se dnes jistý Gavin Fleig, vrchní analytik výkonů jednotlivých hráčů. Také on tedy spadá pod jeden výjimečný "rezort", leč docela jiný.

"Toč to od brány!"

Dvaatřicetiletý Gavin Fleig, jenž do klubu přišel těsně před první investicí šejků, je pro změnu součástí desetičlenného týmu. Jeho arénou je počítači napěchovaná místnost ležící hned vedle carringtonské kantýny; jeho doménou zase čísla, jinými slovy horda statistických údajů, z nichž se vyvozují cenné poznatky. Také Gavin Fleig byl před čtyřmi lety jedním z těch, kdo si všimli tristní úspěšnosti bleděmodrých při snaze skórovat z rohových kopů. Sedl proto s kolegy za kompjůtry a začal zuřivě bádat, aby zrovna loni sklidil to vůbec nejsladší ovoce ze všech.

Totiž právě góly z rohových kopů se loni zhruba 16 procenty podílely na gólové produkci Blues, jež byla tou nejimpozantnější v rámci soutěže. Rovněž oněch 15 zásahů pomocí tohoto typu standardní situace značilo ligový strop. A pokud si vzpomenete na kruciální jarní derby s ManUtd, které Citizens definitivně nasměrovalo za titulem...ano, rozhodla ho Kompanyho hlavička po centru od rohového praporku.

Mimochodem centru z dílny Davida Silvy; tedy projektilu, který se kroutil směrem do brány. Jedním z deseti gólových. Jen pět dalších úspěšných bylo charakteristikou "outswinging", čili je zahrával pravák zprava či levák zleva. A to pochopitelně nezdůrazňuji jen tak pro nic za nic. Skutečnost, že "inswinging corner" škodí s větší pravidelností, totiž po zhlédnutí více než 400 zápasů z různých světových lig odhalil zrovna "náš" tým analytiků.

Ten pak své nálezy interpretoval Mancinimu hned zkraje jeho angažmá na Etihad Stadium, v létě 2009. Italský manažer zprvu nebyl dvakrát ochotný naslouchat, sám vždy favorizoval rohy kopané "přes nohu". Avšak před rokem, když se jeho tým jen stěží škrábal přes numero 5 v kolonce vstřelených gólů po rozích, si bývalý trenér Interu přišel pro radu. A neprohloupil.

Mancini přitom v týmu nebyl jediný, kdo ke statistikám neměl valnou důvěru. Podle Simona Wilsona, manažera klubové strategie a Kuperova průvodce po Carringtonu, to dokonce není jen problém Manchesteru City, nýbrž celého světa kopané. "Fotbal má v tomhle směru velmi špatnou reputaci, třeba v porovnání s olympiádou: atleti si stanoví své cíle, jdou za nimi celé čtyři roky a to všechno pro to, aby si vydělali mnohem méně než fotbalisté," vysvětluje zeširoka, zatímco v klubovém centru všichni zuřivě pracují na stírání tohoto rozdílu.

Už dávno zjistili, že i fotbalisti se rádi porovnávají se soupeři. A tak jim teď trenérský tým - ve spolupráci se statistickým centrem Opta - s radostí poskytuje patřičný servis. (Přitom se mimochodem myslí i na fanoušky, mezi nimiž chce obhájce po baseballovém vzoru nalézt své externí analytiky, a proto jim zcela zdarma nabízí přístup do databáze Opty.)

V každý zápasový den si teď obránci užívají 15minutového pohovoru se členy datového oddělení. Probírají úspěšnost jednotlivých protivníků v hlavičkových soubojích; dozvídají se, že oni sami nejčastěji jako první přicházejí do styku s centrovanými míči; pomocí videa se učí i takové věci jako kde se pohybovat při zakládání útoků. Tohle všechno a mnohem více v nich posléze probudí toho pravého bojového ducha, kterého třeba jiné celky postrádají.

I Balotelli seká latinu

Notný kus koláče úspěchu City si pro sebe loni ukrajovala ještě jedna sekce klubové centrály: ta rehabilitační, plná fyzioterapeutů, masérů či masérek. Ono se ani není moc čemu divit, neboť je zcela zřejmé, že šance jednotlivých účastníků mistrovského závodu zpravidla významně ovlivňují zranění klíčových hráčů. Loňský ročník koneckonců nebyl výjimkou. Manchester United měl slušné problémy se skládáním stoperské dvojice, Arsenal v jednu chvíli postrádal všechny ortodoxní pravé beky. ManCity nic takového, ani zdaleka. Ba naopak jsme bleděmodré mohli s klidem považovat za nejzdravějšího účastníka Premier League.

V tomto směru ostatně přitakává i známý server Physioroom. Ten na straně Citizens registroval všehovšudy sedm vážných zranění, jimiž jsou rozuměny problémy, jež daného hráče vyřadí ze hry alespoň na 14 dnů. Pro porovnání: United, úhlavnímu a fakticky jedinému rivalovi v boji o titul, bylo napočítáno 39 takových; vůbec nejvíc z celé soutěže.

Kdo věří na náhody, ať třeba dál nečte; naopak ti, kdo nemají fyzioterapeuty za pouhé šarlatány, by měli zbystřit, neboť také v této oblasti patrně může jít ManCity kdekomu příkladem. Ty nejvytříbenější služby totiž jeho jménem poskytuje až 17 expertů na slovo vzatých, včetně odborníků na Pilates, výživu či takzvanou "soft tissue", měkkou tkáň, alias všechny stavebniny v těle, které zrovna nelze mít za kosti - šlachy, vazy, svaly nebo tuky.

Ti všichni zároveň preferují značně individuální přístup. Kupříkladu expert na výživu si jednou za dva měsíce bere každého borce na deset minut stranou, aby zjistil, co mu zrovna chybí a co přebývá. Dokonce i Mario Balotelli prý ochotně naslouchá, když krevní testy odhalí, že potřebuje přidat na importu toho a tamtoho. Specialitou téhle buňky je pak pravidelné sestavování unikátního energického, či lépe řečeno doplňkového drinku, který hráči dennodenně pomáhá nabýt oné kýžené rovnováhy všeho možného.

A "centrum výživy" vpravdě není jediným podobně perfekcionistickým útvarem. Vezměte si třeba jen ty "obyčejné" fyzioterapeuty, kteří mají v první řadě zajišťovat co možná nejefektivnější prevenci vůči zraněním. Fotbalisté se pod jejich vedením nepřipravují jen na zápasy, oni se regulérně připravují i na tréninky. Pokaždé absolvují 15minutovou "preaktivaci" veškerého svalstva. O tom, jak moc k užitku taková "otrava" je, se potom opětovně přesvědčte výše. A zaměřte se přitom na sedmičku.

Hledíme do budoucna, a myslíme to vážně

Pokud jsme se doteď pohybovali čistě po reálné půdě, koncem našeho putování zabrousíme také do dlouhodobějších plánů rodícího se giganta. Právě jejich přítomnost je totiž dalším pozitivním prvkem kritizovaného mančaftu; vždyť krátkodobých hraček jsme tu měli tolik, že nám vzpomínky na ně obracejí žaludek vzhůru nohama. Tohle je ale jiné, na první i druhý pohled. "Hodně fotbalových klubů není schopna se podívat ani do pět minut vzdálené budoucnosti. Lidé jsou okamžitě nervózní, jakmile jsou dotázáni na vzdálenou budoucnost, protože mají pocit, že tím odvracejí pozornost od balonu. My se můžeme dívat pět let dopředu. My máme lidi, kteří na to mají čas," pronesl kupříkladu již citovaný pan Wilson. A z úst přitom nevypouštěl prázdná slova, což můžeme jedině kvitovat.

Totiž zatímco on řečnil, na pracovním stole se válely desky nadepsané slovy "Project list" (volně přeloženo: Seznam plánů). Simon Kuper směl nahlédnout pouze úvodní stranu, i tak se mu ale dostalo sympatických informací. Počítá se například s "elitními domácími hráči v základní sestavě", přičemž konkrétně Fleig pracuje na zajímavém výzkumu, zda by ve fotbale nešlo aplikovat principy úkolové mzdy - čili odměňování na základě výkonu (v praxi by patrně dnešní bonusy stály v čele výplatní pásky), nikoliv fixní gáže, jak jsme zvyklí.

Kromě téhle možné inovace nám jistě mnoho dalších překvapivých náčrtů zůstane ukryto, ještě o jednom jsme se ale prostřednictvím Andyho Huntera z deníku The Guardian mohli dozvědět. Konkrétně v září loňského roku byl totiž odklepnut velkolepý stomilionový projekt na výstavbu jakési manchesterské La Masie; tedy v zásadě fotbalového kampusu, juniorské akademie s velkým A. Něco takového dosud funguje právě pouze ve španělské Barceloně, City už má ale definitivní plán kterak Kataláncům konkurovat.

"Tohle bude vůbec nejdůležitější investice, jakou klub dosud učinil," nechal se onoho zářijového dne slyšet poněkud patetický, avšak zcela vážný Brian Merwood, vrchní úředník pro provádění "fotbalových operací", jak oficiálně zní jeho role. Prohlásil tak poté, co byly definitivně ukončeny dvě dimenze jednání a organizování - vyčerpávající tříletý průzkum (rovnající se návštěvě 30 elitních mládežnických center se sídly v devíti zemích a na čtyřech kontinentech) i šestiměsíční veřejná debata. Ukončeny s kladným vyzněním; projekt byl posvěcen a vypadá zhruba takto: osloveno bude na 400 nadějných mládenců, kteří pak budou využívat 15 hřišť o ligových rozměrech, 40lůžkové ubytovací zařízení, rehabilitační centrum či sedmitisícový stánek pro zápasy juniorky. To vše bude ležet hned vedle Etihad Stadium, jenž poslouží coby přirozená motivace.

Konstrukce celého kampusu by měla zabrat tři až čtyři roky a již v září měl Manchester City pod palcem většinu 80akrové plochy, na níž se má velkolepý komplex rozprostírat. Přínos by tato anglická La Masia měla mít širokosáhlý; jak věří i Patrick Vieira, který šéfuje právě oddělení (mládežnického) rozvoje. Podle něj celá Anglie neprodukuje adekvátní množství talentů; a zrovna Citizens by tímto mohli zvednout stavidla. Naproti tomu Brian Marwood doufá, že zbudování takového komplexu zamezí opakování "případu Giggs" (v útlém věku přešel z akademie City k United).

Pojištěni na věčnost

Popravdě nepochybuji, že se pár z vás stále ještě usmívá nad množstvím "exotických" oddělení a postů, které do češtiny dost dobře nelze přeložit, a nedivil bych se, kdyby jejich význam neznali ani Angličané (koneckonců ani jejich kompletní seznam není veřejnosti poskytnut). Nicméně o mnoho důležitějším faktem je, že samotný anglický mistr v tom spatřuje svou sílu. A smysl to dává.

Pokud v klubu máte jednoho viditelného a nezpochybnitelného lídra v osobě manažera, můžete být ve výhodě jen do té doby, než odejde. Proto se mnozí s takovým respektem táží, co přijde po Fergusonovi či Wengerovi. Citizens tohle neřeší. Klíčové vědomosti a dovednosti mají rozprostřeny mezi několik lidí, tudíž o ně jen těžko přijdou - a když, tak ne najednou.

Dosud nejcitelnější ztrátou pro ManCity byla rezignace Garyho Cooka, který celou revoluci z pozice předsedy klubu řídil a skoro by se až chtělo říct - inicioval. Jako bývalý funkcionář Nike přišel k absolutní trosce alias nezastřešeným pokladnám, věčně zatopeným hřištím sloužícím mládeži nebo patrně nejhorším internetovým stránkám napříč Premier League (k nim mimochodem směřovala snad vůbec první výtka šejka Mansoura po převzetí klubu).

A právě Cook byl tím mužem, kdo ztrápenému, neustále prodělávajícímu celku ukázal správný směr. Pořadí investic určil nejlépe, jak mohl; vždyť prvními pány na holení se ukázali být sami fanoušci. Dostalo se jim ihned ohromně výkonného webu, jehož pomocí se okamžitě prodala polovina permanentek "online" (dosavadní maximum podílu činilo 12 %). Ačkoliv si pak Cook sám podepsal svůj ortel poněkud netaktní korespondencí s nemocnou matkou Neduma Onuohy, na Carrington Road na něj vždy budou vzpomínat v dobrém. Býval jejich duchovním vůdcem, to už mu nikdo nevezme.

Přitom...dá se i tohle všechno výše popsané prachobyčejně smést ze stolu se slovy "no co, zaplatili si to"? Pochopitelně nikoliv. Zaplatili si leda tak špičkové odborníky na logi(sti)ku, kteří klubu pomohli vnuknout pevnou a očividně správnou strategii vývoje. Ale to už přece není dílem nějaké ropy (jelikož to prostě dělá každý), to už snad Citizens nemůžeme vyčítat. Neboť aby se pod tím vším pozlátkem beze slova udusila mnou představená "filozofická" dřina pánů Wilsona, Fleiga a dalších; to by bylo značně nefér, nemyslíte?

Autor: Tomáš Daníček

Komentáře (484)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
domingo

Reagovat
Arne

Reagovat
niflheim

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
fantomas

Reagovat
miky10

Reagovat
tomasinho

Reagovat
Aldeano

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Trand

Reagovat
Trand

Jedna z nejlepších věcí, co jsem kdy viděl.

Reagovat
smazaný uživatel

Nejlepší věc jsem sem dával já někdy v minulý sezoně.

Reagovat
smazaný uživatel

Jakou?

Reagovat
smazaný uživatel
Reagovat
smazaný uživatel

Taky dobrý

Reagovat
fantomas

To bylo nejlepší, když se nejprv v diskuzi objevil ten Carrollův originál a pak někdo v reakci na to: "tady ještě z pohledu jiný kamery" nebo tak něco.

Reagovat
smazaný uživatel

To jsem byl taky já.

Reagovat
fantomas

Tys i reagoval? Sem myslel, že jen ten první Carroll byl tvuj.

Reagovat
smazaný uživatel

ne, hodil jsem tenkrát gif s originálem a pak z pohledu jiný kamery to co házel domingo.

Reagovat
fantomas

"tys i reagoval?" - takže jo

Reagovat
smazaný uživatel

no jo, už je pozdě

Už jsem to i našel

dEst

01.04.2012 22:29

Andy Carroll a jeho fail/dive v dnešním mači

http://h9.abload.de/img/untitled-1duyw9.gif

a ještě jednou Andy z jinýho pohledu

http://bit.ly/sXr9Pt

http://www.eurofotbal.cz/clanky/anglicka-premier-league-souhrn-31-kola-178221/?forum=1#forum

Reagovat
fantomas

Jaks to dokázal ty vole?

Reagovat
smazaný uživatel

Co?

Reagovat
fantomas

To najít...já sem v tomhle neschopnej vždycky.

Reagovat
smazaný uživatel

Tak tohle bylo celkem jednoduchý, stačilo najít kdy se ten zápas hrál a pak už jenom trefit stránku, která je blízko a doklikat se.

Reagovat
smazaný uživatel

Legendarni

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Kenneth

Reagovat
brenk

Reagovat
havrys99

Reagovat
fenixLFC

Reagovat
Ligter

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Bayern +

Reagovat
BrainBlender

Reagovat
Chazy

Reagovat
smazaný uživatel

co je na tom tak vtipného ?

Reagovat
cristiano.K.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Ty si vůl

Reagovat
Swarley

ach jo

Reagovat
hradec

To s tím Giggsem je úplná kravina, kde na to přišel. Každý hlupák ví, že Ryan je oddaný už od útlého věku United. Takovéto přivlastnování je ubohé.

Reagovat
Mindas

Reagovat
smazaný uživatel
Reagovat
hradec

Ted se mi chce ještě víc Bez peněz by nebyli hráči a tudíž by nebylo ani žádné koukání dopředu, každý rozumný člověk tohle pochopí.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
SunFells

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
raúl vojcka

Reagovat
nemanja

Reagovat
smazaný uživatel
Reagovat
smazaný uživatel

a článek si určitě přečtu, ale pozdějš.

Reagovat
smazaný uživatel

Ej trapas, predbehol si ma

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Joe Allen came on & completed 31/32 passes (96.9%) & also made 6 ball recoveries - the same amount as match starters Shelvey & Adam

Reagovat
smazaný uživatel

Ja vedel, ze si ho zamilujete

Reagovat
Maresma

Reagovat
smazaný uživatel

Už s WBA byl o třídu lepší než Lucas a Stevie. Dneska přišel na hřiště a za chvíli jsme dali gola. Fotbalový myšlení, technicky je na tom skvěle.. 15 mega a ani centu nebudem litovat.

Reagovat
smazaný uživatel

No ja v tom pevne dufam, len treba krotit tie vyhlasenia po 2 zapasoch. Pamatam si na podobne euforicke reci o Aquilanim, Jovanovicovi, Coleovi, ci Babelovi. Ale myslim si tiez a dufam zaroven, ze Allen to naplni.

Reagovat
fantomas

Reagovat
tomasinho

Reagovat
ďuriLFC

Reagovat
smazaný uživatel

RM have accepted #LFC’s offer to pay 70 per cent of Sahin’s wages to take him on loan for the rest of the season.(Times) (via @Saikat_LFC)

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
tomasinho

Reagovat
Hejnak

Stejně za rok odejde, ale tak může vám pomoct, pokud se rozehraje.

Pojď Arséne pro toho Yanna!

Reagovat
tomasinho

Když nám pomůže do LM, tak pak přilákáme dobré hráče. Proto ho berem.

Reagovat
tomasinho

BBC: The Reds offered to pay a larger proportion of Sahin's £115,000 wages, swinging the deal in their favour. There will also be an option to buy the player for £14m at the end of the loan.

Hoho, kdyby byla i opce, tak bych se asi posral radostí. Samozřejmě čekám bez.

Reagovat
Honza Matoušek

Nevěřim a nevěřim

Reagovat
tomasinho

Já taky, mně bude stačit bez opce, nejsem nenažraný jako Herb.

Reagovat
Honza Matoušek

Hlavně bych z naší strany to hostování vůbec nepochopil, kdyby tam ta opce byla.

Reagovat
Maresma

Píše to BBC, ale taky tomu nevěřím...

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
GeneralGoat

Fuj, ty sis dal tu práci s překladem? To teda klobouk dolů, do toho bych se nepustil ani za zlatý prase...

Reagovat
smazaný uživatel

Brendan Rodgers expects to discover in the next 24 hours whether Real Madrid midfielder Nuri Sahin will join Liverpool on loan.

The manager was asked about a potential move in his press conference following the 1-0 victory over Hearts.

He said: "Hopefully in the next 24 hours we'll get some confirmation on that.

"It's quite far [along the line]. He's a very good footballer."

Je to z official stranky, tak hadam...

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Tomáší, muselo ti to dát práci, a vím, že tľ nehoráznľ zklamu ale promin, na me to je moc dlouhé a ani zítra si to asi nepťečtu, nešlo by udľlat nejaký zkrácený (10 řádkový) souhrn. protože podle nadpisu mě to docela zaujalo

Reagovat
Maresma

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Aldeano

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
niflheim

Reagovat
smazaný uživatel

Jak moc dlouhe to neumis cist ?

Kdyz me to prece zajima tak to prectu ne ?

Reagovat
fantomas

PJ, začni si hledat náhradu. Tady to balim..

Reagovat
smazaný uživatel

né, no ták kvůli mě ne, to bych si hodně dlouho vyčital tak promin, tak já to teda přečtu nó

Reagovat
smazaný uživatel

ne kecám, to nedám, a ani se mi do toho nechce, sry, někdo kdo to přečetl, prosím o souhrn, dík

Reagovat
fantomas

Achjo. Běž do cirkusu.

Reagovat
domingo

Vsak tohle je nejaky moula.

Reagovat
fantomas

...ježiš, snad nemyslíš, že sem to myslel vážně

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
domingo

To by me ani nenapadlo, je mi jasne, ze v takove dire jako Hradec se nic jineho ani delat neda

Reagovat
Aldeano

Reagovat
fantomas

Jako že se v Hradci zabydluju měsíc před začátkem školy?

Reagovat
domingo

Co ja vim, ja bych se z Brna taky nejradsi ani nehnul :)

Reagovat
fantomas

Zatim ani nemám dohodlý bydlení, takže...

Reagovat
domingo

Muzu se optat kamarada v Pardubicich, ze bys taky poznal civilizaci..

Reagovat
fantomas

Eh, nikdy bych neřek, že mi dá tuhle rivalitu pocítit i svitavák...

Reagovat
domingo

Tak Pardubice jsou jedno z mych nejoblibenejsich mest no, proste jses Antikrist ..

Reagovat
fantomas

Ti dám, Ústí nad Orlicí i Letohrad spadaj do Pardubickýho kraje, takže sem technicky víc pardubičák a stejně je to hádka vesnice vs. vesnice! ©pražák

Reagovat
Largo

Kdo je tu taky ze Svitav???

Reagovat
smazaný uživatel

Na koho reaguje fantomas?

Reagovat
Trand

Reagovat
smazaný uživatel

Paul Lambert has banned his players from using mobile phones and laptops at the club’s Bodymoor Heath site and in the dressing room on match days

Reagovat
fantomas

Snad je tam i naučí hrát fotbal no..

Reagovat
PJ

beru hefyho

Reagovat
fantomas

Dobrá volba, má podobnej styl.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
frankiefcb

neblbni. Parádní článek

Reagovat
tomasinho

Reagovat
miky10

Reagovat
smazaný uživatel

ÁÁÁÁ

Reagovat
Mr.Jindros

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Trand

Reagovat
smazaný uživatel

Taky bych to chtěl s obrázky, nejlépe ve formě leporela.

Reagovat
smazaný uživatel

Dlouhý??

Reagovat
smazaný uživatel

a nechtěl bys to třeba v komiksové podobě?

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Klobúk dole za ten článok. Je síce pravda, že v tom klube sa niečo zmenilo a zmenilo tak, že mu to ostatné kluby môžu závidieť. Ale aj tak je to pre mňa len banda chudákov. Jeden zo základných faktov, ktoré začali zmenu futbalu na biznis.

Reagovat
smazaný uživatel

pěkný článek

Reagovat
smazaný uživatel

Zajimavy clanek a je tam vicemene par faktu ktery sem tusil.

Treba kdysi sem tu v nejaky diskuzi psal ze vyziva je ve fotbale(v tech naprosto top klubech) vec ktery se urcite venuje urcita pozornost a ted vidim ze sem mel pravdu.Cely sport se neustale sune kupredu a i takovehle detaily jako ze nekdo ma malo tohoto a tohoto se dneska resi i kdyz to ma vliv na vykon v radu jednotek procent.

Reagovat
smazaný uživatel

Na fotce není s Cookem Mansour, ale Khaldun al Mubarak.

Reagovat
fantomas

Jack Wilshere údajne povedal realizačnému tímu, že chce nastúpiť za Arsenal už budúci týždeň. Momentálne sa individuálne pripravuje, keď beháva vonku a nepociťuje žiadnu bolesť.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

toto je clanok, ktory si zvladol

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Honza Matoušek

Ať už je zpátky Jaká pozice z tý středový trojky mu vlastně sedí nejvíc?

Reagovat
fantomas

Arteta (M'Vila), Jack, Santi bude asi ideál.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Hodně výborný, i když to někdo neocení jen kvůli tomu, že to jsou City a ropáci. Fungující klub. Přeju jim

Reagovat
smazaný uživatel

Adam Johnson is closing in on a move to Sunderland. Liverpool have not made a concrete offer.

Reagovat
tomasinho

Paráda, nechtěl jsem ho a v Sunderlandu bude hvězda. Navíc jim fandí.

Reagovat
smazaný uživatel

Uh, jak to chteji hrat? Napravo je jasnej Larsson, ze by vytlacil McCleana a hral zleva?

Reagovat
fantomas

Larsson je možný posunout i do středu, Johnsona po noze si už moc nedovedu představit.

Reagovat
fantomas

Pulper *Larssona

Reagovat
smazaný uživatel

Jj, to by bylo taky reseni, pak by na to dojel Vaughan s Colbackem, i kdyz ten muze hrat i toho beka... Ale celkove jsem na ne zvedavej, 5 utocniku do sestavy, kde nejcasteji nastupoval jeden, zaloha taky preplacana, ale v obrane budou porad improvizovat

Reagovat
fantomas

Tak Gardner se mu už asi uklidil na RB, Colback se jako univerzál taky uživí, navíc si pořád nejsem jistej, jestli v tak ambicióznim klubu nutně musí hrát základ, a ani Vaughan neni žádnej zázrak.

Reagovat
smazaný uživatel

Vlastne jeste Gardner, wow Doufam, ze ten nikde na beku neskonci, tam by ho byla velka skoda.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Larsson ani ten sopliak niesu pre Adama konkurencia

Reagovat
smazaný uživatel

Prosim te

Reagovat
smazaný uživatel

Hodně pěknej článek a zajímavý čtení o přestávce

Reagovat
smazaný uživatel

Dunne do Stoke na rb?

Reagovat
smazaný uživatel

Paráda, vdaka za preklad .

Reagovat
Arne

100. pro fantíka.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

100. pro titul na Eastlands

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Pěkný článek. A soft tissue se překládá doslova, jako měkká tkáň.

Reagovat
fantomas

Ok, nebyl sem si jistej. Dík.

Reagovat
smazaný uživatel

adam morgan ‏@AMorgan94

official liverpool debut! So happy to play for the team I've supported my whole life. Thanks 4 messages. Good win also. Well done lads

Doufám, že dostane víc prostoru aspoň v pohárech nebo dalších zápasech EL.

Reagovat
smazaný uživatel

Huddersfield look to have won the race to sign Reading striker Simon Church on a season-long loan deal.

Tak co, je to posila nebo nahrada za Rhodese? Doufam v prvni moznost

Reagovat
Tomanatura

Prelozil jsi ten clanek, nebo shrnul? Jelikoz mi porad vrta hlavou ten posledni odstavec.

Je rozdil zivorit v klubu, kde si musis davat pozor na kazdy cent a nemas sanci si porizovat nejake specializovane oddeleni a je rozdil byt v klubu, ktery ma neomezene moznosti a kde to chce mit majitel od pocatku naprosto perfektni a unikatni. Myslim, ze se i ta jejich prace, i kdyz zrejme velmi kvalitni, proste musi udusit pod tim pozlatkem, jelikoz nefer mi prijde prave to jejich jednani. Ktery jiny klub si muze dovolit platit 2 roky typky, kteri ti potom navrhnou projekt za 100 milionu?

Nebo ten projekt Agüero. To je neco tak bezneho...

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
fantomas

Shrnul, pochopitelně, tohle sou vlastně jen moje myšlenky.

Ten poslední odstavec nebyl směřovanej na původce projektu "La Masii", to z článku ostatně i de vyčíst, ale na lidi jako Fleig, který prostě ve svý branži sou naprosto unikátní. Takovou spolupráci s uznávanym statistickym centrem, jakou Fleig s kolegy provozuje, nemá žádnej jinej fotbalovej klub a ten nápad určitě nevzešel z toho, že "maj peníze". Příklad si vzali z baseballu, atletiky, prostě se koukaj kolem sebe a chtěj přicházet na nový cesty za úspěchem, tim trvalym.

Projekt Agüero minimálně v PL běžnej neni. Nemám důvod nevěřit tak zcestovalýmu a inteligentnímu člověkovi, jako je Kuper (kterej to doslova řiká - že tohle ve světe fotbalu běžný neni), a taky si sám dovedu spojit tolik jižanských selhání právě se zanedbánim tohohle faktoru aklimatizace.

Pokud se ti nelíbí srovnání ManCity se všemi ostatními, tak si je srovnej s CFC, po letech s PSG, Málagou, co já vim...kdo tohle dělá? Kdo třeba ty peníze investuje do vybudování jedinečný akademie, protože mu neni lhostejnej stav v celym anglickym fotbale?

Reagovat
fantomas

A neber to tak, že se ze mě stal fanoušek ManCity a hrozně sem se zamiloval do jejich práce, jen mi přišlo fajn dát vědět o lidech, o kterých by se normální smrtelník nikdy nedozvěděl, přitom odváděj fakt kvalitní, inovativní práci. To je to hlavní poselství.

Reagovat
smazaný uživatel

pff. O těch lidech se dozvíš. Pár jsem jich viděl tady http://mcfc.com/citytv/Interviews

Reagovat
fantomas

Myslíš, že se jako fanoušek ManCity dáš označit za "normálního smrtelníka"?

Reagovat
smazaný uživatel

Taky fakt....,ale vzhledem k tomu, že se jedná o nejlepší stránky PL týmu.. tak tam může i obyčejný smrtelník zabloudit.

Reagovat
fantomas

Už se zaobíráme fakt obříma hypotézama.

Reagovat
smazaný uživatel

V 1 ráno nic neobvyklého.

Reagovat
fantomas

Reagovat
smazaný uživatel

Přesně tak... Třeba Drogba sám v nějakým interwiew řekl, že když přestoupil z Marseille do Chelsea, tak pro něj klub neudělal vůbec nic... Nechali ho stát na letišti a dali mu akorát kontakt na jednoho předraženého makléře...

Reagovat
fantomas

...čili přesně jak píše Kuper.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
r.mrazik

tak ti nevim...ale v kazdem velkoklubu se o hrace neuveritelne staraji...uz tenkrat kdyz sel pavel do juve,tak rikal,jak mu klub vse zaridil...staci se podivat,jak si hraci kupuji domy v mestech,kam prestupuji...

duraz na vyzivu stavel uz zeman,jarolim...

ja fakt nevim...treba to city umi zabalit lepe do cisel a delaji to "vice" profi....najmou si na to mraky lidi...stejne jako si koupi a postavi akademii...

Kupera neznam a ani nevim,jakou ma moznost srovnani,ale zda se mi to jak PR clanek o City...jak kdyby objevili ameriku...

clanek je samozrejme kvalitni...komentuju obsah a spis se snazim rozvijet diskuzi

Reagovat
Tomanatura

Nevim jak v PL, ale v Bundeslize to je naprosto normalni. Breno mel od zacatku sveho psychologa, ucitele nemciny, nebyt jeho pritelkyne, tak i cela jeho rodina je v nemecku s nim. Zaridili mu ten dum, ktery pak zapalil... Nebo Kagawa. Hotel i pote byt mu zaridil dortmund, toho prekladatele, co s nim lital i po trenincich taky. Jazykove skoly snad ani nema cenu jmenovat, letenky do Asie mel taky predplacene od klubu kdykoliv mohl.

Taktez bych nesouhlasil s tim, ze takove statisticke centrum nema nikdo na svete. Ovsemze ma, sice v mensim meritku (finance), ale ma. Hannover, Dortmund, Stuttgart, ti zijou ze statistik. Ti zijou ze zanalyzovaneho zapasu a zdokonaleni toho nefungujiciho. Jednou bych ti pral cist rozhovor se Slomkou ohledne pripravy zapasu. Ten vi i kdy se jde maser protihracu vymocit.

A to je ''jen'' Bundesliga

Pokud se nepletu, tak hned od zacatku rikal ten sejk z City, ze chce kompletne zmenit infrastrukturu kolem stadionu a treninkovych center, chtel by i stavet skoly pro mlade fotbalisty atd. a za to mu patri obdiv, jelikoz prave ten Roman v Chelsea na to proste a jednoduse sral (i kdyz, neinvestoval on do akademie taky nejaky ten desetimilionek?), ale jak rikam, je mnohem lepsi pracovat s vedomim, ze nemas financni limity, muzes si rict prakticky o cokoliv, jen to musi byt to nejlepsi. Ja nechci srovnavat tady ty ropne kluby, ze na tom bude City lip jde videt uz jen z toho duvedu, co kupuji za hrace. Jen chci srovnat tady ty dotovane kluby s obycejnymi, ktere se snazi, aby prezili.

Rozhodne tim nechci hatit tvoji nebo Fleigovu praci, ale City nejsou jediny na svete, co se takto snazi...

Reagovat
kiwwi

Reagovat
vladis271

lenže si bodol do osieho hniezda. Ako je tam aj napísané, dokonca a to je ten problém je ten projekt dlhodobý a má šancu na úspech. Čo sa stane s United v momente odchodu fergieho? Jednoducho sa tu rodí nový gigant a ľudia si predtým budú zatvárať oči, a stále viac ako im budú dochádzať argumenty a výhovorky na peniaze.

Reagovat
smazaný uživatel

Před hokejovou sezonou: Martin Hosták a David Pospíšil zůstávají v týmu Buly. Vrací se Josef Zajíc. V 1.verzi plánu MS mám 59 TV-utkání. Hm

Hosták zůstává. Super.

A Pepaaaaaaaaa

Reagovat
smazaný uživatel

psal robert záruba btw

Reagovat
Kovi81

Reagovat
smazaný uživatel

Pospíšil a Hosták jsou tam nejlepší, bez nich by to nemělo smysl koukat

Reagovat
smazaný uživatel

Soft tissue-měkké tkáně?

Reagovat
fantomas

No, prej jo. Co se ti nezdá?

Reagovat
smazaný uživatel

Už to tu je? Já jen chtěl napovědět

Reagovat
smazaný uživatel

A jo Rssa. Přehlídl jsem.

Reagovat
smazaný uživatel

Aha Roger, mein got...

Reagovat
fantomas

Ale já už to hlavně upravil, asi to nemáš aktualizovaný

Reagovat
smazaný uživatel

Teď už jo no. Já to přečetl a pak chtěl poradit no. Neaktualizoval jsem ani před před přečtením diskuse

Reagovat
fantomas

V poho.

Reagovat
smazaný uživatel

Každopádně článek supr trupr.

Reagovat
Rssa

Nz

Reagovat
smazaný uživatel

Skvělý článek, ale na mě moc krátký... 1000krát a ještě jednou prosím za více takových článků...

Reagovat
smazaný uživatel

paradni clanek, dlouho me tady neco tak nezaujalo

Reagovat
smazaný uživatel
Reagovat
smazaný uživatel

Děkuju za zajímavý čtení do ranní tramvaje... Fakt super, skvělá práce

Reagovat
smazaný uživatel

Klobouk dolů, tohle přeložit muselo být dost náročné. Každopádně jsem strašně rád, že takový pohled na City existuje. Všichni vidí jen peníze, ale pouze peníze úspěch nikomu nepřinesou. Viz Malaga, nebo v minulosti Gretna.

Co se té juniorky týká, trochu mě mrzí že nikdo nejde cestou Watfordu, jinak by Anglie byla o hodně silnější.

A ještě jeden zajímavý fakt pro ty, kteří nadávají na City. Barcelona měla před deseti lety vyhlásila, že chce více zapojovat do hry odchovance. V době Kluiverta, Savioly, Ronaldinha, Rivalda, Cocu, Van Bronckhorsta - tedy hráčů, kteří nebyli odchovanci a hráli obrovskou roli. Tehdá si pamatuju, jak střídal mladičký odchovanec, jeden z opravdu mála těch, kteří to do prvního týmu dotáhli - Andrés Iniesta. Kde je Barcelona ted? Je vzorem...;-) Evidentně to touhle cestou jde, i když to chvíli může trvat. Rozdíl mezi Barcou a City vidím v jednom - Barca je velkoklubem ve významném regionu, kde si lidé zakládají na své hrdosti. A stejně tak i hráči - těžko by Iniesta, Xavi či Puyol odešli někam jinam. City jim mohou konkurovat velikostí konta, kádru, jmény které koupí - ale bude trvat hodně dlouho než v nové mladé generaci vypěstují takové silné cítění s klubem. Pokud se jim podaří navázat to spojení už v mládežických ročnících, potom budou moci mít silnou základnu odchovanců. Mimochodem - pro ty, kteří si to nepamatují - City měli ještě před příchodem šejků jednu z nejlepších akademií co do produkce kvalitních hráčů a taky na nich stavěli. Bohužel hráči jako Onuoha, Ireland, Johnson, Miller nebo Schmeichel už nedostali prostor se pořádně prosadit. Pořád ale jsou tu další, které pomohli vychovat a jsou to kvalitní hráči - Wright-Phillips, Hart, Sturridge, Richards či Barton - ikdyž ten to nemá v hlavě v pořádku, ale jako fotbalista je skvělý.

Takže to není tak, že by šejkové stavěli na zelené louce. Ono už tam dávno bylo, jenom s těmi penězmi se to celé může posunout o několik levelů výše. A nakonec z toho bude prosperovat celý anglický fotbal, pokud se ten projekt mládeže skuteče zvládne. Ti, kteří teď na City nadávají jim dost možná za 10 let budou děkovat, stejně jako ve Španělsku vynášejí do nebes osu národního týmu z Barcelony, bez které Španělsko nedokázalo v minulosti vyhrát žádný turnaj. Měli tu nálepku silného mužstva, které však neumí vyhrávat velké a důležité zápasy. I v tom vidím paralelu s Anglií.

Reagovat
diastan

Reagovat
smazaný uživatel

tohle není tak jednoduché. Perez taky přišel s koncepcí Zidanes y Pavones - superhvězdy a talenti ale bylo z toho prd a to se někteří hráči když dostali šanci jevili velmi dobře, třeba Portillo nebo Soldado. Jenže je rozdíl zahrát dobře když tlak leží na ostatních a když se pozvednutí týmu čeká od tebe. Soldado není špatný ale na Real nemá. Navíc Barča po Gaspartovi na tom byla dost špatně a bylo potřeba ten tým vpodstatě rozprášit. A Barcelona to nemá postavené na jedné generaci odchovanců, jsou tam od roku narození 78 Puyol po 87 Messi. A až někdo skončí, je pravděpodobnější varianta nákupu osvědčené kvality než vlastní junior. Tohle není fabrika kde si naplánuješ výrobu a jedeš, recept na to, jak vychovat kvalitu na posty v době, kdy to klub potřebuje nemá nikdo a nikdo ho nikdy mít nebude. United taky na začátku 90. let vychovali super generaci a z dalších 15 let trvale do A snad jen 3 hráči (Brown,Fletcher,O´Shea-přišel v 17 dle wiki), nyní asi další, Bayern má teď Lahma a Schweiniho ale kdy naposled měli takovou kvalitu předtím netuším.

Reagovat
diastan

Výborný článek, moc díky

Reagovat
kiwwi

PR clanok o City

Reagovat
Arbiter

City si už koupilo i EF

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

na toto som čakal

Reagovat
Mindas

Prostě kašlete na prevenci a pak brečíte, že máte pořád marodné hráče.

Reagovat
diastan

Reagovat
smazaný uživatel

Owen was right.

Reagovat
vladis271

Reagovat
fantomas

Reagovat
smazaný uživatel

Skvělý článek

Reagovat
Mindas

Velmi dobře napsané. Kvalitní čtení. Kuper je ve světě sportu velice známé jméno, proto jsem rád, že se této studie chopil zrovna on. Jinak o něčem podobném ve zkratce jsem se zde zmínil několikrát a dostalo se mi odpovědí, že to tak dělala i Chelsea. Že to tak dělá každý. No ok...

Reagovat
Arbiter

co přesně máš na mysli?

Reagovat
Mindas

Uchopení majitelů mnohem více ze široka. Větší investice do infrastruktury a mládeže. Tvoření pracovních míst v regionu apod. Zkrátka vznik značky, ne jen fotbalového velkoklubu. Ještě jsem dal do příkladu, že by Abra v Chelsea se kromě hráčského kádru byl schopen zmoct max. na kasíno pod SB.

Reagovat
Arbiter

Za prvé to, co je pod SB, není kasíno a za druhé ano, to máš pravdu, jenže Abra na to nemá takový prostor v Londýně. A právě on chtěl investovat v okolí BPS. Plus samozřejmě se musí vzít v úvahu vybudování CTC

Reagovat
Mindas

S tím kasínem to byla samozřejmě nadsázka už tehdy.

Reagovat
Arbiter

Reagovat
fantomas

Reagovat
smazaný uživatel

Chelsea have signed Moses, Arsenal want Jesus, Manchester United have Judas... and Liverpool have a donkey.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Miguel19

Azpilicueta has completed his medical and signed a 5 year contract with Chelsea Football Club on Thursday evening [via @chelstransfer]

Reagovat
Arbiter

strašný zdroj

Reagovat
Miguel19

Reagovat
Miguel19

@F8Piraux

Chelsea and Marseille should formalize the transfer within hours. Welcome to the Bridge "Azpi" ! #CFC #OM #Azpilicueta

Reagovat
smazaný uživatel

ještě lepší zdroj

Reagovat
blade115

A co La Provence?

Azpilicueta completed his medical and signed a 5yr contract at Chelsea. Fee in region of €8m + bonuses. [La Provence]

Reagovat
smazaný uživatel

200. pro Raheema Sterlinga

Reagovat
smazaný uživatel

http://www.liverpoolfc.com/news/latest-news/carra-raheem-has-a-big-future

Už ho i spoluhráči začínaj brát. V letadle vedle něj seděl Pepe. Bojím se jediný věci u něj, aby mu to nestouplo do hlavy. Ale už letos může bejt důležitej článek týmu.

Reagovat
cristiano.K.

Reagovat
ďuriLFC

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Maresma

Reagovat
tomasinho

Reagovat
smazaný uživatel
Reagovat
vladis271

asi najlepší wonderkid od dôb Owena a Gerrarda.

Reagovat
smazaný uživatel

to je to takovej zázrak?

Reagovat
tomasinho

Až takový zatím ne (v porovánín s Owenem a Gerrardem), ale kdo ví. Oon taky od nich moc hráčů z akademie do áčka neprorazilo, tak proto je tak nazýván.

Reagovat
vladis271

trochu som sa nad tým zamyslel a vtomto prípade je to podľa mňa alibizmus. Ja to robím tiež, je dobré sa snažiť držať vzadu, ale pozrime sa nato realisticky. Cˇo som mal možnosť si prečítať, keďže som LFC v tej dobe nesledoval, tak ani Gerrard nebol na začiatku nejaká superstar ( to samozrejme nie je ani Raheem ), ale chvíľu to trvalo ( vyplýva to aj z pozície prednosti krídla, či útočníka sú podľa mňa rýchlejšie čitateľnejšie ako pozícia na ktorej hráva Gerrard ) aj preto mal Owen rýchlejší nástup do áčka ako Steeve ). Raheem už pri debute ukázal, že prechod do dospelého futbalu by mu nemal robiť problém, viď pár minút proti Wiganu plus príprava. Obavy mám len o to aby mu nenapršalo do nosa, to je jedna z mála vecí, ktoré ho môžu zabrzdiť.

Reagovat
smazaný uživatel

Gerrarda ani nechtěli vzít do akademie dokonce...

Reagovat
vladis271

no vypadá to tak. A ako píše tomasinho, veľa ich neprerazilo, plus má len 17. Priestor na zlepšenie ešte obrovský. Technický, rýchly, hračička a stíha sa aj vracať.

Reagovat
13

Zatím je to pouze talentovanej kluk, k hvězdě typu Gerrard ho ještě čeká dlouhá cesta, na které se toho může hodně pokazit. Zatím je jeho hlavní přednost rychlost, ale co když ještě zesílí a přestane být tak rychlý - viz Insúa. Nebo můžou přijít zranění, v PL se s ním nikdo mazat nebude. Navíc je tu ještě psychika - snad nejdůležitější věc u takle mladýho hráče. Ale zatím to s ním vypadá skvěle a těším se na každý další zápas ve kterym Sterling nastoupí

Reagovat
smazaný uživatel

Happy for the win tonight!!! Here with Razza!!! What a future... What a present!!! Well in la!!!

http://a3.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash3/531000_365870676816396_532717559_n.jpg

Razza

Reagovat
tomasinho

Reagovat
13

akorát mi to připomíná Wazza.

Reagovat
13

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

A mimochodem, skvělej nadpis

Reagovat
fantomas

Reagovat
niflheim

Kolik ti za to dali?

Reagovat
vladis271

Reagovat
smazaný uživatel

So, Liverpool have indeed hijacked Arsenal's hijack after Arsenal hijacked Liverpool's hijack of Arsenal's hijack. Nuri Sahin to join today!

Dobře my!

Reagovat
vladis271

nechápem ako môžeme byť takí naivní a veriť tomu, že Sahin pôjde k nám.

Reagovat
smazaný uživatel

pamätám si, že som vysmial jedného scouser, ktorý hovoril, ako sa teší na príchod Villu, ale nejaký výsmech pri Sahinovi? Veď ste od začiatku boli v hre.

Reagovat
vladis271

narážam na jedného mufana

Reagovat
stiflerovamama

Reagovat
smazaný uživatel

Dovakaď nebude v Melwoodu, tak tomu furt neuvěřím.

Reagovat
niflheim

Hmm...proti Fulhamu možná Evra na stoperovi s Buttnerem na LB.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
stiflerovamama

To bolo ,,naivnych,, scouserov ktori si mysleli , ze by Sahin mohol ist do Liverpoolu. Sak Kiwi a jemu podobni

Reagovat
Maresma

Však ještě není v Liverpoolu.

Reagovat
vladis271

a možno ani nebude, preto svoje narážky musíme dávať teraz. Ak náhodou skončí v Arsenale už nato nebude priestor.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
stiflerovamama

snad to Arsenal znova ,,nezhijackuje ,,

Reagovat
afc

Ved kiwwi mal pravdu.Ide k vam len preto,ze z nejakeho neznameho dovodu tie jednania krachli,inak bolo jasne,kam chcel ist.

Reagovat
Honza Matoušek

Tak hlavně, že všichni vidíte na zavřené dveře.

Reagovat
smazaný uživatel

Tieto bohorovne vyhlasenia su neuveritelne, to nepochopim nikdy...

Reagovat
tomasinho

MoN: "Fletcher has passed a medical and agreed personal terms. Just trying to do paperwork before noon deadline."

Reagovat
smazaný uživatel

Sranda.

Reagovat
tomasinho

Ta cena každopádně. Herně jim ale pomůže, těším se tam na něj. Pokud přivedou toho Johnsona ještě, tak budou silní.

Reagovat
smazaný uživatel

The deal between Liverpool and Real Madrid expected to involve the North-West club paying a loan fee of £2 million. The Anfield club have also agreed to pay 70% of €4 million annual wages which equals to around €2.8 million per year.

Furthermore, several reliable sources in England and Spain suggest that the deal also includes a €11 million buy-out clause which will see the Turkey international make a permanenet move to Anfield.

ak by tam bola aj ta klauzula tak by to bolo super :)

Reagovat
Maresma

Nebude.

Reagovat
tomasinho

BBC to taky stáhlo, prý to chtěl Arsenal, a proto to nevyšlo. Já to vidím jasně, Sahin nám pomůže k LM a za rok se prohodí se Xabim.

Reagovat
stiflerovamama

Reagovat
Maresma

Reagovat
SunFells

Klasika

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Tak takový hráč za 4 mega na rok taky není špatný. pro vás může být rozhodující.

Reagovat
tomasinho

Reagovat
stiflerovamama

Liverpool se snaží z Fulhamu zlanařit Clinta Dempseyho, což se vedení londýnského celku vůbec nelíbí. Podalo proto stížnost na Reds a vedení Premier League se v tuto chvíli celou záležitostí zabývá.

Sak vraveli , ze ziadna ponuka neprisla .

Reagovat
smazaný uživatel

ved im sa nepaci to, ze rokuju s Dempseym poza chrbat

Reagovat
Darren Fletcher

toto je super diskusia, dlho som sa na EF tak nenasmial

anyway, ked ste sa bavili o tom, ktory klub ako funguje, vcera som narazil na prvu pioniersku lastovicku v corgon lige http://www.astrencin.sk/spravy/index.php?clanok=2841

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
tomasinho

Phil McNulty ‏@philmcnulty

Biggest smile in Britain today? Wolverhampton Wanderers' bank manager.

Reagovat
Tomanatura

Prosim, co to presne znamena? Dik.

The regional travel solution is not purchasable if the travel solution departure date is after 7 days from current date

Reagovat
terry

Že si to patrně nemůžeš zakoupit víc než sedm dní před odjezdem.

Jedeš do Florencie?

Reagovat
Tomanatura

diky. Inter-AS, Violu nestihnu.

Reagovat
terry

Že si to patrně nemůžeš zakoupit víc než sedm dní před odjezdem.

Jedeš do Florencie?

Reagovat
smazaný uživatel

on Laurent Koscielny (calf)...

He will not be back. But he should definitely be back next week. So he should play in the game after Stoke.

fuck, takže na Britanni s Mertem...

Reagovat
Maresma

Merte se bude proti Stoke hodit.

Reagovat
soukup

mě teda loni moc nepřišlo, že by ve vzduchu dominoval

Reagovat
smazaný uživatel

čo je smutné, keďže to je jeho jediná devíza.

Reagovat
Trand

Je to dost možná nejhůř hlavičkující stoper. Nebo za dvojicí Laurent-Vermaelen je určitě.

Reagovat
Wat

Achjo.

Reagovat
vladis271

Mancini: "#LFC will fight fit the title this year. They have bought good players, they have a good manager.

toto už trochu preháňa, si myslí, že mu tieto mozgové žvásty bude žrať každý?

Reagovat
Maresma

Reagovat
tomasinho

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Rssa

Já už se v tom nevyznám. Jde k nám ten Sahin nebo ne?

Reagovat
smazaný uživatel

vyzera to ze ano, ale dokial to nebude oficialne tak neuverim

Reagovat
smazaný uživatel

Staff expect Theo to sign as "he is happy here". Decision will need to be made this week as he's going into last year. In talks right now.

Reagovat
smazaný uživatel
Reagovat
smazaný uživatel

ale lepšie než Debuchy.

Reagovat
fajdax

Vítej Azpi! S tímhle kádrem prostě musíme vyhrát PL,papírově by jsme neměli mít konkurenci,maximálně city

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
fajdax

Reagovat
kiwwi

Reagovat
smazaný uživatel

nech toho prosím..

Reagovat
fajdax

Tak mi řekni kterej tým PL má na papíře lepší kádr než Chelsea a City....Hlavně neříkej United

Reagovat
smazaný uživatel

rozhodně

Reagovat
fajdax

Reagovat
smazaný uživatel

strč si ten papír někam..

Reagovat
smazaný uživatel

"Hlavně neříkej United".. ked uz sme pritom, ja vazne neviem v com ma United papierovo slabsi tim

Reagovat
smazaný uživatel

United maj lepší tým a hlavně lepšího manažera

Reagovat
fajdax

Však ten senilní páprda už to má taky za pár....

Reagovat
smazaný uživatel

Ale no tak, trošku respektu

Reagovat
fajdax

Až začne mít aspon trošičku rozumné prohlášení a začne být soudný tak k němu budu mít respekt.

Reagovat
smazaný uživatel

Jeho prohlášení nutno brát s nadhledem, on ví, co dělá, ale ukaž mi úspěšnějšího manažera než je Fergie.

Reagovat
fajdax

Neukážu,protože žádnej takovej není,ale prostě ho nemám rád

Reagovat
smazaný uživatel

V pohodě

Reagovat
tomasinho

Ten nick.

Reagovat
smazaný uživatel

Nechápu

Reagovat
smazaný uživatel

Ses porad fanda United, tak to nemaskuj za nejakou sedmicku

Reagovat
fantomas

Reagovat
smazaný uživatel

Tak já tu jsem registrovanej ode dneška, tak fakt nechápu vo co go...

Reagovat
afc

Wigan a Reading to ukazali.S kadrom cukotky odohrali vyrovnane partie..

Reagovat
fajdax

Cože? Vždyt jsme po většinu zápasu Reading naprosto drtily,ostatně ukazujou to i statistiky.

Reagovat
afc

jj hlavne od 20 do 60min.Reading si to daval uplne s prehladom.

Reagovat
fajdax

Reagovat
smazaný uživatel

keby to Federici nedojebal, tak snad ani nevyrovnate

Reagovat
fajdax

Kdyby Arsenal nerozprodával každej rok celej svůj kádr tak by třeba někdy něco vyhrál....

Reagovat
smazaný uživatel

A kdyby Čukotku nekoupil Románek, tak se plácáte ve čtvrtý lize...

Reagovat
stiflerovamama

a komu fandis ty ?

Reagovat
fajdax

Wiganu fandí.

Reagovat
smazaný uživatel

Manchester United

Reagovat
stiflerovamama

A myslis si , ze bez financi by ste boli tam kde ste ?

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

To asi těžko, jen nemám rád, když si provinční kluby hrajou na velkokluby díky ropným miliardám...

Reagovat
stiflerovamama

A ja nemam rad , ked niekto kritizuje klub za to ze ma bohateho majitela, a urobi z neho konkurencieschopny klub ( aj ked to bol maly klub, a samozrejme tie financie do hracov su casto prehnane ) , ked pritom jeho vlastny klub , by bol bez finacne silneho majitela niekde inde .

Reagovat
smazaný uživatel

Nikomu by nevadilo, kdyby byla Chelsea konkurenceschopná, ale ne stylem, že znásilní fotbalovej trh. U MCFC to samé

Reagovat
fajdax

Reagovat
Kenneth

Tobě Finch ten mozek vyšukal úplně že se tak ptáš?

Reagovat
stiflerovamama

Kam tym smerujes ?

Reagovat
fajdax

Však Wigan tam s takovou taky pomalu míří.

Reagovat
Arbiter

gól byl otázkou času...

Reagovat
smazaný uživatel

po Cahillovom gole uz hej.

Reagovat
Arbiter

ten tlak z naší strany byl enormní. A po vyrovnání bychom Reading zavřeli až do té doby, než by padl ten vítězný gól.

Reagovat
smazaný uživatel

ved ste nemali zadnu sancu, ak by Federci neurobil chybu, tak je mozne, ze maximalne vyrovnate, ak vobec

Reagovat
Arbiter

od druhého gólu Readingu do našeho vyrovnávacího jsme ve vápně vystřelili 7x...

Reagovat
Kenneth

Reagovat
Arbiter

Reading úplně, no... Hráli sympatický fotbal, ale žádná vyrovnaná partie to nebyla...

Reagovat
afc

Zaujimave,ze od 30 do 70min ste si prakticky nevytvorili ziadnu vacsiu sancu a Reading ten zapas v pohode kontroloval.

Reagovat
Arbiter

Od 30. do 70 minuty jsme si vytvořili 12 střeleckých pokusů, Reading jen dva...

Reagovat
smazaný uživatel

Tak střel jste mohli mít kolik jste chtěli, ale pokud nebyly nebezpečné tak je to nějak jedno.

Reagovat
Arbiter

no právě, že nebezpečné byly, navíc to většinou byly střely ve vápně. Resp. tak, byly to střely z nebezpečných pozic, samotně nebezpečné moc nebyly, protože šly mimo bránu...

Reagovat
smazaný uživatel

I když je pravda, že Federicimu stačilo málo.

Reagovat
afc

Nie je strela ako strela.Ja pisem o vylozenych sanciach,ktore ste proste nemali.

Reagovat
Arbiter

píšeš větší šanci, tak se rozhodni. Navíc střely byly vypálené většinou z vápna, tudíž to nebezpečné pozice byly...

Reagovat
Shevchenko

Reagovat
blade115

Chjo, diskuzní síla c-fc.cz pronikla už i sem.

Reagovat
smazaný uživatel

ManShitty a velkoklub

Reagovat
Mindas

Ti asi ne, ale ManCity rozhodně.

Reagovat
smazaný uživatel

Ti zanikli s příchodem velbloudomrdů

Reagovat
Mindas

Jak si na to přišel?

Reagovat
smazaný uživatel

A tobě se jako ten klub líbí?

Reagovat
frankiefcb

vždyť mu fandí.

Reagovat
smazaný uživatel

To já vím, znám ho z jiného webu, jen nechápu, jak se mu může taková sebranka líbit. Mě se MCFC taky dříve líbili, než tam začali s tou svojí revolucí...

Reagovat
frankiefcb

Mně byly sympatičtí vždy a teď mi nevadí. A hlavně jsem tušil, že nevyhazují peníze jentak, jen chtějí konsolidovat kádr a myslí do budoucna. Třeba tento rok jsou naprosto neaktivní na přestupovém poli.

Reagovat
smazaný uživatel

Však už Mancini vyplakává, jak jsou na přestupovém trhu neaktivní...

Reagovat
Mindas

Tobě si City líbilo, já jim fandil. Trochu rozdíl, ne?

Reagovat
smazaný uživatel

OK, ty jsi ta slabá výjimka, co se na ně nenalepila jen díky Arabům. A jakej máš vlastně na ně názor ty? Chápu, že je fajn být konkurenceschopný a vyhrávat tituly (to by měl chtít každej klub), ale neztratil ten klub tak trochu svoji tvář (a důstojnost)? Já měl rád starý dobrý Main Road a borce, co tam za vás tehdy hráli, ale teď je to slušnej cirkus

Reagovat
frankiefcb

Za Main Road

Reagovat
Mindas

Cirkus v čem? "Šejkovská" doba zaznamenala v klubu dva manažery. Každý si to stavěl/staví podle svého a tomu přizpůsobuje kádr. Logické a časté úplně všude. Můj názor jsem zmiňoval mnohokrát, znova už netřeba.

Reagovat
frankiefcb

Reagovat
Arbiter

rozhodně?

Reagovat
smazaný uživatel

Určitě, psali to v Sunu

Reagovat
Arbiter

tebe se neptám

Reagovat
smazaný uživatel

To neva, otevřená diskuze

Reagovat
miky10

Nick.

Reagovat
Mindas

Nerozhodně?

Reagovat
Arbiter

já si teda, se vši úctou, nemyslím, že mezi velkokluby patříte. Zatím ne...

Reagovat
smazaný uživatel

peniazmi, kvalitou kadra, za 2 roky FA a titul..velkoklub sucasnosti su

Reagovat
Arbiter

hodnota klubu? Ta je teď mimo prvních deset fotbalových klubů. Po druhé sezóně pod Abrou jsme také nebyli velkoklubem...

Reagovat
smazaný uživatel

samozrejme, ze to este neni na urovni tych najväcsich muzstiev, ale rozhodne splnaju dost kriterii na to, aby boli povazovani za velkoklub

Reagovat
Mindas

City není celosvětově rozšířenou značkou, proto ta hodnota klubu je menší. Ale v důležitých lokalitách má silnou pozici už nyní.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
frankiefcb

Velkoklub to už je a jak ukazuje ten projekt, co se tam rozjíždí, tak dlouhodobě i bude.

Reagovat
smazaný uživatel

A jéje, projekt...

Reagovat
frankiefcb

Tobě přijde úsměvný stav mládeže v Anglii a i to, že se to snaží City zvrátit vybudováním kvalitního mládežnického centra? Asi si moc zaslepený nenávistí vůči City. Já třeba fandím Tottenhamu, ale titul jsem přál City a přeju jim asi nejvíc, lepší než United.

Reagovat
smazaný uživatel

Já jsem hlavně alergickej na slovo projekt- to je tak, když šel Hazard do Čukotky, tak ho hlavně zaujal ten Projekt, co tam budujou, to samé Lucas s PSG. Projekt je zajímal, ne prachy

Reagovat
Mindas

A kdy? Až City vyhraje ještě 2x ligu? Jestli si pamatuješ, tak já jsem zde před Ancelottiho doublem také tvrdil, že Chelsea je velkoklubem, i když tu každý zlehčoval, že je to jen malý klub s velikými penězi. V té době statistiky obou klubů byly +/- stejné. Argumentoval jsem, že v dnešní době nedělá velkoklubem jen historie, ale i zázemí, prostředky, medializace a celkové možnosti. Takže si to porovnej se City. A ruku na srdce, těžko by v dnešní době nějaký odborník stavěl City za Benficu nebo Ajax. Se vší úctou k jejím historickým výsledkům.

Reagovat
Arbiter

Tak já třeba Benficu nebo Ajax za velkoklub nepovažuju, pro mě je důležité, jakou je ten klub značkou. A velkoklubem budete, až si vybudujete pevnou a velkou fanouškovskou základnu. Samozřejmě je to všechno subjektivní a žádná pravidla pro použití slova "velkoklub" neexistují...

Reagovat
SunFells

Vždyť už mají polovinu vašich fanoušků.

Reagovat
frankiefcb

???

Reagovat
Trand

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Mindas

To jsem psal výše. City není silnou značkou v určitých lokalitách. Hlavně ve velice silné a důležité Asii. Proto její hodnota není ještě tak vysoko. Ale minimálně v Evropě a v arabské části světa má už silnou pozici.

Reagovat
smazaný uživatel

Ale chápeš tu logiku- jeden rok je to typickej průměrák, za rok, díky meganákupům vyhraje titul a už ho mám brát jako velkoklub? Trošku výsměch a plivanec do ksichtu klubům, co se velkoklubama staly několikaletou tvrdou prací...

Reagovat
frankiefcb

Tak za rok to nebylo. ten přechod trval tak 5 let.

Reagovat
r.mrazik

Reagovat
Mindas

Ale počkej, City vesměs vždy patřilo k tomu nejlepšímu, co v Anglii bylo. Historická tabulka mluví pro ně, i když těch vavřínů bylo méně, než si ten klub zasloužil a hlavně v určitých érách měl získat. Klub si mohl dovolit vždy kvalitní hráče a ti tam s respektem chodili. Pár přestupových rekordů se už v delší minulosti také konaly zde. Když bych to měl spojit s dneškem, kdy spousta lidí není schopna akceptovat fakt, že se jedná o nadstandardní klub, tak by neměla ani přehnaně ukazovat na jeho dřívější průměrnost, do které City zapadlo díky nepodařené desetiletce.

Reagovat
smazaný uživatel

Sezóna 2001/2002 druhá liga, roky 2002-2008 silnej průměr, 2008-2010 začala nalejvárna miliard, zatím bez kýženého efektu, 2010-2012 velkoklub- že jste to ale vzali hopem, to je historie MUFC v deseti letech OMFG

Reagovat
Mindas

Prosím, už se nevyjadřuj k věcem, o kterých nemáš absolutně žádné ponětí. Nikde jsem nebyl konkrétní, když jsem psal o nevydařené desetiletce. Trošku si nastuduj historii City, aby si věděl, o kterých nevydařených letech mluvím, díky kterým City zapadlo tam, odkud se těžko dralo zpět nahoru.

Reagovat
smazaný uživatel

Njn, někdo na to má Fergusona, někdo zase petrodolary...

Reagovat
Mindas

Alex to odkopal na trávníku a ještě zadarmo říkáš.

Reagovat
smazaný uživatel

Alex si v průběhu let postavil A tým, trenérský personál a než přišli ti američtí vyžírkové, měl to tam celý pod palcem on. Určitě to nebylo tak, že by se kupovali hráči, který chce majitel (OK, tohle je hlavně příklad Čukotky, ale ani City od toho nejsou daleko), hráče si kupoval průběžně, aby mu pasovali do nějakého dlouhodobějšího konceptu a po šesti letech za to začal sklízet ovoce. A ne, samozřejmě, že to nedělal zadarmo, ale byl ohodnocen za práci a výsledky, na které v United čekali X let. Mě by bylo u řitě, že City vlastní nějakej arabskej princ, co ví o fotbale a o City obzvlášť velký kulový a jsou pro něj jen hračkou, aby si mohl honit ego před dalšíma princema, ale vadí mi, že kašlou na nějakou koncepční práci, obrátili fotbalovej trh vzhůru nohama a nastavili tak laťku klubům, které chtějí hospodařit čistě. Pokud mají tituly vyhrávat petrodolary, OK, arabskýho prince do každého klubu prosím...

Reagovat
Mindas

Jak ty víš, že o fotbale nic neví, a že City jsou pro něj jen hračkou? To nevím ani já a řekl bych, že ani nikdo ve zbylé Evropě. Kašlou na koncepční práci? Se divím, že ten článek fantomas vůbec potom překládal. Obrátili trh vzhůru nohama? Ouu, tak tohle je snad úplně bez komentáře. Do pekla s tím černočerným klubem!

Reagovat
smazaný uživatel

A ty si snad myslíš, že o City ti Arabové něco vědí, že tam šly z toho důvodu, že se jim chudáčků zželelo? Naivko. Na reakci ohledně toho, jak devalvujou fotbalovej trh, snad radši ani nebudu reagovat, pač to nemůžeš myslet vážně. Promiň a jakej je jejich koncepční plán, zkoupit druhou půlku fotbalový Evropy? Článek jsem celej nečetl, páč mi přijde "malinko" zaujatej.

Reagovat
Mindas

Já si nic nemyslím, já jsem s nikým z klubu nikdy na pivu nebyl, abych věděl takové věci. Ale koukám, že ty to víš. Gratuluji. Pokud jde o koncepci, tak jí máš v článku. Nikde se nepíše o vykoupení Evropy, tak nevím, kde si to vzal. A jo vlastně, ty to víš. Chápu.

Reagovat
fantomas

No..achjo..

Reagovat
Mindas

O jakých velkoklubech mluvíš? Myslíš ty kluby, ze kterých UEFA udělala neohrozitelnou šlechtu?

Reagovat
smazaný uživatel

A kam se chtěj ManCity a Čukotka mermomocí dostat, že?

Mluvím o klubech, za kterými je vidět nějaká práce a ne jen charita z východu...

Reagovat
Mindas

Promiň, nerozuměl si, takže to raději nechej být.

Reagovat
smazaný uživatel

Došly argumenty?

Reagovat
Mindas

Mně? Jak mám argumentovat s někým, který nepochopil ani prvotní myšlenku předešlého komentáře. Nezná historii City a nezná ani vývoj fotbalu, jako celé společnosti, posledních 20 let.

Reagovat
smazaný uživatel

Tak jestli tohle je vývoj fotbalu, tak to potom potěš koště

Reagovat
smazaný uživatel

je to hnus

Reagovat
frankiefcb

co je hnus? Že myslí do budoucna a snaží se investovat prachy do mládeže a do péče o hráče?

Reagovat
smazaný uživatel

Ne, celej ten klub je hnus, a to ze jim najednou fandi miliony lidi, jen protoze maji penize a muzou si koupit co chtej.

Reagovat
frankiefcb

Co dělají druzí a komu fandí Ti v podstatě může být úplně jedno.

Reagovat
smazaný uživatel

to moc nezni jako argument :D

Reagovat
Error

Díky za překlad

Reagovat
smazaný uživatel

Tak uz jsem si taky nasel cas to precist. Cetl jsem i original, takze jsem rad, ze to nebylo uplne stejny, dobra prace, jen to nemuselo byt tak dlouhy, Tomasi!

Osobne si nemyslim, ze by v tom byli Citizens za prukopniky nebo za uplnou vyjimku, urcite to podobnym zpusobem funguje ve vetsine velkoklubu. Jenze Man City si jeste nedavno mohli nechat o statusu velkoklubu jen zdat, a myslim, ze tohle je ta nejlepsi cesta, jak se mezi ne dostat. Je to dobre videt treba na ceskym fotbale, ze by mohl byt mnohem dal, kdyby prijal aspon neco z modernich trendu, jenze vetsina klubovych reditelu a treneru to konzervativne odmita a dusledek se brzy dostavi, o tom nepochybuju.

Je skvely, ze kdyz uz maji na Eastlands neomezeny prostredky, investuji je timto zpusobem. Za sebe musim rict, ze by me hrozne bavilo v tomhle pracovat a fungovat, mam rad vsechny ty statisticky analyzy, preciznost a vsechny ty dalsi v clanku zmineny i nezmineny veci, zkratka ponechat faktoru nahoda co mozna nejmensi prostor.

Skvelej clanek, skvelej nadpis, skvely tema, skvelej prvni komentar v diskuzi

Reagovat
fantomas

"Je skvely, ze kdyz uz maji na Eastlands neomezeny prostredky, investuji je timto zpusobem. Za sebe musim rict, ze by me hrozne bavilo v tomhle pracovat a fungovat, mam rad vsechny ty statisticky analyzy, preciznost a vsechny ty dalsi v clanku zmineny i nezmineny veci, zkratka ponechat faktoru nahoda co mozna nejmensi prostor. "

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Mindas

Reagovat
Chazy

http://www.youtube.com/watch?v=1HXsTCT0vw4

Jestli nekoukáš na ESPN pravidelně, tak na to mrkni, asi si to neviděl. I tomasinho by moh, ať ví, podle čeho se jmenuje společnost těch jejich majtelů ...

Reagovat
smazaný uživatel

Moc pekny, pri nekterejch momentech jsem mel az zimomriavky

Ale co se tam zase delo vcera? Po druhe smene 0:6, po treti smene 8:6, nakonec 14:13, tri errory, 4 blown savy, 38 hitu...

Reagovat
Chazy

No, to byl jeden z nejneuvěřitelnějších zápasů letoška ... fakt to se může stát jen v baseballu. Hlavně ty blownutí... samozřejmě CJ Wilsona jsem nasazoval, takže těch 6 ER mi ničí fantasy.

Reagovat
smazaný uživatel

Ja mel dnes v jedne fante Cueta a v druhe Hammelse, mel jsem trochu strach, aby to neskoncilo prestrelkou, ale nakonec to nebylo tak hrozny a ani jeden z nich nema L

Reagovat
Chazy

Hehe, to je situace, kterou nesnáším. Ještě líp, když ti jdou proti tobě v jedný lize a L ti to může zkazit, ale potřebuješ W a K..

Reagovat
smazaný uživatel

To ja mam v posledni dobe snad porad Hned zitra Kennedy vs. Richard

Reagovat
Chazy

Reagovat
smazaný uživatel

Santana

Reagovat
Chazy

Johan? Máš ho někde? Nebo prostě jen sympatie

Reagovat
miky10

Já ho měl, ale stejně bych ho asi brzo dropnul.

Reagovat
Chazy

Tak on je jeden z nejlepších nadhazovačů posledního desetiletí, letos tak i házel, než přišla únava

Reagovat
smazaný uživatel

Nemam, jen sympatie, mam ho hrozne rad a zase je na dlouhou dobu zranenej

Reagovat
Chazy

Já teda nevím, ale podle mě zraněnej není. Já bych řek, že i na tom DL byl jen proto, aby si odpočinul. Tuto je klasika po dlouhým zranění, ozve se sval, pak tohle a tamto.

Mets jsou prostě hovada, jde jim jen o zisk a on táhne lidi na stadion. Takže i když Santana rok a půl neházel, v zimě netrénoval, spring training neodházel celej, tak ho dali jako opening day startera. Tohle oni dělajou pořád. Normální klub by ho dal do hry třeba až v červnu. Aby se připravil na sezonu a zvlád ju do konce. Oni zvolili opačnou cestu, dali ho do sezony nepřipravenýho a prostě mu došly síly :))) Takže podle mě teď si dá pauzu, začne po sezoně trénovat a příští rok bude zas phenom.

Reagovat
smazaný uživatel

Aha, tak ja cetl jenom nejakou bleskovku, ze pro nej skoncila sezona, myslel jsem, ze je to zase neco vaznyho, ale ona vlastne zakladni cast konci za chvilku a Mets uz jsou temer jiste ze hry.

Letos jsem se bal ho brat pri draftu, ale pristi rok se o nej pokusim. Uz aby byl draft sakra!

Reagovat
Darren Fletcher

chalani keby som cital antigonu pisanu esperantom tak rozumiem viac ako pri vasej konverzacii o baseballe

Reagovat
Chazy

Reagovat
raúl vojcka

zajímal by mě ale i objektivní pohled od někoho jiného.... jak autor článku píše, rád se zabývá kontroverzními tématy...tady si vybral ManCity v dobrém světle, takže určitě nebude psát o nich nic špatného. To by šel sám proti sobě. Je hezké že budují centrum pro mládež. Všem je jasné, že primárně to má bejt pro jejich blaho...vychovat anglickýho super talenta je vedlejší efekt a může se to podařit gunners, ManU, live,chelsea....je to hlavně o náhodě a o štěstí.

Určitě se snažej, aby to měli činovníci, trenér, hráči a i samotní šejkové krásné, ale já je mám prostě zaškatulkovaný. Tým za to nemůže, můžou za to šejkové a hlavně zcela nulová pravidla o přestupech, nákupech, úsporách. Takže si můžou dělat co chtěj a ukázat na koho chtěj, peněz mají dost. Proto si velice vážím týmů jako je Arsenal, Tottenham, Liverpool, United...

Reagovat
fantomas

"je to hlavně o náhodě a o štěstí." Co prosim?

Reagovat
raúl vojcka

talenti v akademiích jsou všude, kolik se jich propracuje do áčka? Barceloně se to teďka daří...ale určitě přijde útlum. Akademie ajaxu taky už není to co bývala, byť občas něco vyprodukuje a z toho vlastně žijí

Reagovat
fantomas

"Barceloně se to teďka daří...ale určitě přijde útlum." - No to je právě kravina. Seš snad první člověk, kterej výchovu talentů přisuzuje "štěstí" a "náhodě". Je naprosto nezpochybnitelný, že má Barca v širšim kádru tolik odchovanců právě díky La Masii.

Reagovat
smazaný uživatel

pozri sa na zostavu Ajaxu a na rocniky narodenia tych hracov..80% muzstva si Ajaxu je z vlastne akademie, ti hraci hraju stale spicka v lige..

Reagovat
raúl vojcka

ano, špičku v holandský lize, která má neskutečný útlum

Reagovat
fantomas

Ale nemá žádnej útlum.

Reagovat
raúl vojcka

tím chceš říct, že je konkurenceschopná se španělskou,italskou,anglickou, francouzskou,německou..dyť i ruská už je skoro lepší

Reagovat
fantomas

A ona někdy v nedávný době byla? V době Sneijdera a Vaarta? Samozřejmě že ne. Tvoje argumentace fakt bere dech.

Reagovat
raúl vojcka

68-73 + 94-96

Reagovat
fantomas

Aha, takže si narážel na 20letej útlum a přitom ignoruješ ty všechny Sneijdery, Vaarty apod.? Já ti nerozumim, necháme to plavat..

Reagovat
raúl vojcka

Je pravda, že kdyby se nestal z ajaxu tým, kterej musí prodávat a udrželi by hráče, že by mohli mít daleko lepší výsledky. Je to škoda... nicméně talenti se rodí v celém Holandsku, nikde není psáno, že se v ajaxu objeví hnedka další vaart a sneijder. CHápeš, je rozdíl vychovávat hráče, kteří se prosaděj v áčku a budou konkurenceschopný s evropou a je rozdíl vychovávat hráče, kteří sou sice talentovaní, ale pak zapadnou. Musíš mít štěstí, aby ten talent, kterej bude top v Evropě, šel k tobě. Může jít do jinačí akademie a že jich je. Já mám prostě názor, že vychovat top hráče, kteří budou nejlepší na světě je o štěstí. V tak mladém věku se toho ani moc nepozná...a další věc na zamyšlení: co takový messi, byl by na takové úrovni, kdyby vyrůstal v jiné akademii? Kdo mohl vědět, když ho viděl skaut v argentině, kdo z něj vyroste...štěstí

Reagovat
raúl vojcka

podívej s na ten ajax...tenkrát tam byla taky neskutečně silnej ročník...teďka už to je slabší. Ale oukey...kdyby se našel 1 kvalitní hráč do základu za 2 roky, tak to šlo. Ano, v kádru mají mnoho odchovanců a toho si u nich cením a vážím si jejich akademie. Stavět na odchovancích to je velice záslužná věc...akorát jak ty víš, že tam bude furt ta kvalita. Třeba se za 6 let nenajde rozdílovej hráč, kterej by nahradil iniesty,xaviovce,poyoly,messáky apod. Bez kvalitního hráče, kterej má dar od boha ti je luxusní akademie k prdu...

Reagovat
r.mrazik

a jeste k clanku...posledni odstavec,co se bude dit,az odejde alex ci wenger a ze u city to bude jine...co to jako ma byt? to je nehorazna kravina...

copak alex s arsenem delaji vsechno? maji take svuj tym lidi...navic sehrany a se zkusenostmi...to,ze nad nimi je nekdo kvalitni je velke plus...ale myslet si,ze odchodem alexe to vse pujde do kytek je kravina...stejne jako to,ze city muze vyhazovat manazery a nic se nestane...

a mario posloucha vyzivare...prijde mi to opravdu jak PR clanek...samozrejme,kdyz jsou penize,zaplati se nejlepsi lide z oboru...prijde mi,ze puvodni autor "objevil ameriku"...a nebo zdarma bufet v treningovem centru city...

Reagovat
r.mrazik

zda se mi,ze by ten clanek pan Kuper napsal i po navsteve jineho tymu...ale city je ted dost popularni i "popularni"...a bude to mit vysokou ctenost

Reagovat
nani92

je to Kaká a nie Kaka

Reagovat
smazaný uživatel

V Anglii se diakritika nepíše

Reagovat
nani92

ale nakladali ho v Španielsku nie?

Reagovat
smazaný uživatel
Reagovat
nani92

Reagovat
stas87

nikdo pred tym nemal v anglicku zaujem postavit svoju la masiu?treba u arsenalu by som to cakal

je ale otazne ci city vobec dovedu niekedy v buducnosti vychovat hraca typu messiho,ci ho dokazu vobec najst

Reagovat
smazaný uživatel

Liverpool mal skvelú "liaheň" roky, síce posledné obdobie zhruba 10 rokov stagnovala, ale momentálne máme dosť zuajímavých mladých hráčov, za čo ďakujeme Rafovi, kt. ju prestaval a vylepšil. Reč je samozrejme o akadémii v Melwoode.

WHU napr. veľa skvelých hráčov.

Reagovat
stas87

ok,ale nikto zatial nechcel do toho investovat co city,o to mi ide,o whu ci o liverpoole viem ze maju dobru mladez,to co chcu postavit city,o tom nikdo nikdy ani neuvazoval?ani ten west ham zatial nedokazal v ramci celeho sveta urobit takeho hraca typu xaviho ci iniesty nie?

Reagovat
smazaný uživatel

United a jejich class '92- bezkonkurenční.

Reagovat
stas87

ok ale mne ide primarne o ten projekt podobnej la masii,a ci je moznost ci nejaka sanca urobit celosvetovu hviezdu akou je dnes messi z hraca na ostrovoch

Reagovat
vodka

nejde, protože v UK hráči můžou mladíci trénovat jenom omezenou dobu denně (myslim 4 hodiny), to ve španělsku není, tam údajně trénují 6 hodin denně s balonem.

Reagovat
Mindas

Těch klubů s kvalitní akademií je víc. Akademie City je jedna z nejvyhlášenějších na ostrovech, ale přece jen tento koncept je už něco jiného, než standardní akademie, jak ji známe nyní.

Reagovat
stas87

no podla mna to moze v buducnu byt dost vyznamny a rozhodujuci krok ak sa podari city pravidelne zasobovat acko zo svojej akademie,aby ten projekt musel byt uspesny musela by sa do najmensich detailov vypilovat jedna jedinna taktika ktorej by sa drzali vsetky timy od ziakov az po acko,amozrejme s roznymi variantami,treba pri nepriaznivom vyvoji,udrzenia vysledku atd. zasa to nutne nemusi znamenat uplne napodobnenie barcelony

Reagovat
smazaný uživatel

liaheň ako Pacheco?

Reagovat
fantomas

"síce posledné obdobie zhruba 10 rokov stagnovala" ... a jinak Owen, Gerrard, Carragher, Fowler.. nestačí?

Reagovat
smazaný uživatel

zajímavý... nevíte do jaké míry jsou tyhle statistický s výživový centra rozvinutý u jiných velkoklubů? díky za odpovědi

Reagovat
fantomas

Věděl bych minimálně o třech MUfanech, co ti rádi odpověděj...snad se dočkáš.

Reagovat
Tomanatura

V Barcelone je to asi na nejlepsi urovni, co jsem kdy slysel/mel moznost cist. Tam se jedna hlavne o vyzivu, ve ktere jsou unikatni. V Nemecku nema statisticke centrum nikdo, jelikoz to vsechno dela jedna firma, od ktere ty informace koupis. Od te se dozvis i kolik shodil hrac za jakykoliv sprint v prubehu zapasu...

V Anglii a Italii nevim.

Reagovat
smazaný uživatel

Skvelý článok, skvelý.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele