Komise: Ghali byl správně vyloučen. Rozhodčí chybovali v Jablonci

19.08., 14:50
Aktuality
Červená karta (© AFP)

Komise rozhodčích potvrdila správnost vyloučení Ahmada Ghaliho v 5. kole první ligy. Ačkoliv hráč Liberce zranil pardubického Jana Kalabišku neúmyslně, je zodpovědný za svůj pohyb. Sparťan David Pavelka měl dostat v Jablonci žlutou kartu. Komise pak ve svém komuniké posvětila penaltu pro Plzeň v Českých Budějovicích, Teplice ji na Slavii správně nekopaly.

Zápas Liberce s Pardubicemi (3:0) poznamenalo vážné zranění. Domácí Ghali v 68. minutě uklouzl na deštěm zmáčeném trávníku a srazil Kalabišku, jemuž způsobil zlomeninu lýtkové kosti. Karel Rouček po intervenci videorozhodčího Pavla Orla a přezkoumání u monitoru hráče Slovanu vyloučil.

"Vyloučení bylo správné. Jednalo se o nešťastný a neúmyslný přestupek, kdy Ghali podklouzl a ve vysoké intenzitě podrazil soupeře. Následkem zákroku došlo k nepřirozenému zkroucení levé nohy faulovaného, což vedlo ke zlomenině. Každý hráč je zodpovědný za svůj pohyb, proto VAR správně intervenoval," uvedla komise po dnešním zasedání.

Slavia porazila Teplice 2:1. Ve 33. minutě za bezbrankového stavu se v šestnáctce domácích srazili Jan Bořil s hostujícím Jaroslavem Harušťákem, sudí Ondřej Pechanec penaltu nenařídil. Komise jeho verdikt posvětila.

"O přestupek se nejednalo. Domácí obránce se lehce dotkl svou pravou nohou zadní části těla soupeře, kdy hostující hráč neměl možnost hrát míčem. V tomto případě by se muselo jednat o evidentní výrazný přestupek, aby se dal kvalifikovat jako porušení pravidel," uvedla.

Jablonec hostil Spartu a ve 20. minutě za stavu 0:0 domácí David Puškáč padl před hranicí šestnáctky na zem po kontaktu s Davidem Pavelkou. Rozhodčí Jan Machálek netrestal. Obhájce titulu nakonec vyhrál 2:1.

V tomto případě komise výhrady měla. "Rozhodčí chybně nenařídil přímý volný kop pro domácí za podražení soupeře kolenem. Současně měl udělit Pavelkovi žlutou kartu za zmaření slibně se rozvíjející akce. Tím, že k přestupku došlo dříve, než spoluhráč útočníka domácího družstva zahrál míčem, se nejednalo o zjevnou brankovou možnost. V případě, že by míč od spoluhráče byl již zahrán směrem k Puškáčovi a poté by došlo k přestupku, tak by se o zjevnou brankovou možnost jednalo a byla by udělena červená karta," vysvětlila komise.

Plzeň zvítězila v Českých Budějovicích 3:0. Úvodní branku vstřelil Erik Jirka z penalty za ruku Samuela Šiguta. Marek Radina správně nařídil pokutový kop po intervenci Jana Všetečky. "Míč zasáhl domácího hráče do levé ruky, která byla při střele na branku výrazně od těla a zvětšovala jeho prostor," zní posudek.

Komise rozhodčích se podle schváleného manuálu vyjadřuje ke čtyřem situacím, jež vyberou média. Další situace z víkendových zápasů nekomentuje.

Autor: ČTK

Komentáře (162)

Přidat komentář
monty25

Za mě je problém, že se trestá následek a nepřihlíží se k okolnostem. Samozřejmě pro Kalabišku to je sportovní tragédie, ale jak to Ghali mohl ovlivnit? Je to prostě sport a stávají se v něm nešťastné náhody. Stačí si vzpomenout třeba na tohle...

https://youtu.be/1P6loxE2Aoc?si=dEDGvkuOuDaHZvPx

Reagovat
diskoschlampe

Jakože je to kdyby, ale... kdyby si Ghali o Kalabišku přerazil hnátu on, byla by to červená? Asi těžko. Je to naprosto hloupý odůvodnění.

Reagovat
Greny

Záleží jestli by ho Kalabiska podrazil

Reagovat
skat

Jde tam hlavně o to, že kdyby Ghali neuklouznul, tak dostane Kalabiška žlutou, protože se evidentě chystal Ghaliho sestřelit, aby nešel do brejku. Ghali běžel dopředu za balonem, když vyčíhnul přihrávku právě na Kalabišku a v oblouku chtěl běžet dopředu za míčem, který si kopnul do prostoru. Kalabiška mu běžel zkřížit dráhu a evidentně chěl akci přerušit tím, že ho tělem narepmluje. Já mu přeji, aby byl co nejdřív zdravý a ještě se vrátil na hřiště, ale přeci jen proto, že nějaká nešťasná náhoda dopadla zle, tak nebudeme zpětně sahat přes VAR k červeným kartám! Faul jasný, o tom žádná debata být nemůže, ale když je hráč zodpovědný za své tělo v každé situaci, jak to, že máš milion výjimek v při ruce ve vápně, za kterou zodpovídáš úplně stejně?

Reagovat
dave30

Reagovat
Imos

Reagovat
Zephyr

Reagovat
Marisic

Reagovat
Cotton

Reagovat
Raffaello

Reagovat
KingMaster13

Reagovat
PP

čistá debilita..

Reagovat
trywii & TOTTENHAM

totální výsměch fotbalu

Reagovat
ACSeRw!n

tu cervenou mel dostat rozhodci, kdyz uz je nechal to vodni polo hrat

Reagovat
Luka3enko

Tvle jako tohle je nejhorší zdůvodnění co jsem kdy viděl. Pokaždé se na to zkouším dívat tak, že by se to proti nám pískl/nepískl, jak bych se cítil.

Za mě Ghali naprostý nesmysl a primárně se řeší následek od toho konkrétního přestupku. Vím, že se redkou neřeší jen úmyslné zákroky a hráč si zodpovídá za své tělo, ale nemůžu se zbavit pocitu, že tohle byla obrovská nehoda, nikoliv laxnost Galiho, nebo úmysl, prostě mu to na tom terénu ujelo (pokud se nepletu tak byl podmáčený). Spíš by měl dostat červenou trávník. Hrozně je mi líto Kalabišky, protože letos byl neuvěřitelně dobrý na svůj věk, ale budu mu fandit aby se pokusil ještě vrátit zpátky.

Pavelka, tak jako nevím, pochopil bych argument něco jako nezaviněného střetu, ale taky jsem osobně čekal že za tohle bude redka. Vůbec nechápu toto stupidní odůvodnění, že se střetli ještě předtím než přihrával.

Ohledně Bořila je to podle mě jasná penalta, vždyť ho kopne, tj. provede úmyslný pohyb do hráče, který nemůže mít balón. V tom okamžiku sere pes nějakou intenzitu přece, nebo jako můžeme okopávat soupeře když tam zrovna není balón? Fakt totální sračka

Ještě mě sere, že se nevyjádřili k tomu druhému gólu Slavie, zda to byl/nebyl faul, respektive zda se to neposuzovalo, protože ten kontakt byl nějakou dobu před vstřelením gólu. Jako za mě to prostě faul je od té doby, co za to dostal Ryneš na Gala druhou žlutou a všichni tvrdili, že to byla jasná druhá žlutá. Spíš bych chtěl stanovisko komise, zda tyto nezaviněné údery do hlavy se považují za fauly, abychom měli jasno do budoucna.

Reagovat
Fernando_Torres

Mně teda přijde, že všichni, co rozporují ten druhý gól Slávie, viděli pouze foto zastavené v okamžiku kontaktu, ale video celé situace nikoliv... Vždyť tam o žádném faulu nemůže být ani řeč, od Ogbua tam nebyl žádný pohyb rukou proti Emmerovi, ten mu na ruku naopak sám skočil poté, co neudržel v souboji rovnováhu...

U Bořila bych naopak problém s odpískanou penaltou asi neměl, i když nezastávám názor, že každý kontakt je automaticky faul, a je evidentní, že Haruščák tomu extrémně přidal, což mu při posuzování situace nejspíš také dost uškodilo. Obecně si myslím, že faul by měl být takový kontakt, který ti znemožní pokračovat případně tě při pokračování nějak výrazně ovlivní, a ne tyhle letmé doteky, které následně hráči zkoušejí prodat. V kontextu dnešního posuzování ale určitě pískatelná

Reagovat
Profesor Ikebara

takové klasické sešívané vyjádření sry

Reagovat
Mass

Nevim proč s nim chceš vůbec diskutovat, ten by dával červenou Bořilovi za jakejkoliv kontakt, jeho vlastními slovy: "sere pes nějakou intenzitu přece".

Reagovat
Luka3enko

Jako já ten zápas Slavie viděl a měl jsem za to hned, že to faul je ještě než se ta akce dohrála (ale jasně v tomhle jsem taky zaujatý no). Ale jo máš pravdu asi to tak hrozné nebylo, spíš bych chtěl v této věci jasné stanovisko, aby v tom bylo jasno, jestli mi jako rozumíš.

Ohledně Bořila myslím primárně v rámci toho co se v lize běžně píská, když vidíš co všechno VAR najde, tak je prostě pro mě záhadou, že to VAR neřešil no. Posuzování intenzity mi vždycky přijde takové extrémně subjektivní a rozhodčí si to vždycky obhájí, tak jak potřebují. Jasný já ti rozumím, ale zase moct kopnout protihráče ve vápně mi přijde zvláštní.

Reagovat
Mass

Nebyla to sporná situace, proto to ani VAR neřešil.

Reagovat
Fernando_Torres

Smůla, komise se ti vyjádří jen ke čtyřem situacím Každopádně se myslím shodneme minimálně v tom, že tahle komise je schopná obhájit si s ledovým klidem absolutně cokoliv

Reagovat
Luka3enko

Jo samozřejmě ale na to jsme si už asi zvykli

Reagovat
BaggioRoberto

Za co redka u Pavelky??? Ten Puskac tam skocil driv nez Ghali nahraval, v tu chvili mu to mohl vypichnout brankar a yl tam druhy obrance Sparty pred brankou. Co na tomhle nechapes?

Reagovat
ACSMan

Ne každej černej hráč je Ghali

Reagovat
BaggioRoberto

Sorry. Mlcim, nechci dopadnout jako Rada.

Reagovat
Fernando_Torres

Ten Pavelka to je co zase za odůvodnění? Jestli tomu dobře rozumím, tak pokud to stihnu dříve, než na daného hráče letí přihrávka, tak můžu zezadu klidně sundat protihráče, aniž by mi hrozila červená, i když by zakončoval do prázdné branky?

Reagovat
Grupma

Jak může zakončovat, když nemá míč? To je ta nuance, kterou tam jasně vysvětlili. Stačí číst bez emocí

Reagovat
dave30

Jasně, ale ta přihrávka tam o pár desetin sekundy později samozřejmě šla. To jako znamená, že pokud někoho fauluji dříve, než dostane přihrávku, tak můžu faulovat jak chci?

Nejvíce samozřejmě štve, že rozhodčí vůbec nepískl faul...

Reagovat
Grupma

Nemůžeš faulovat jak chceš Ale místo redky je žlutka. A v obou případech trestňák. A fouknout to měl. Bylo to vidět víc, než jeho faul před neuznaným gólem. Nicméně za tu filmovačku co zkoušel o něco později bych faul na něj už taky moc pískat nechtěl.

Reagovat
Fernando_Torres

Míč by neměl ani v tu chvíli, co by na něj ta přihrávka už letěla, což už by právě podle komise červená byla, takže moc nechápu cos tímhle argumentem jako chtěl říct...

Reagovat
Grupma

My se k té pravdě nakonec dohrabeme Asi je to tedy ještě o krůček dřív milý Fernando.

Reagovat
dave30

Na základě čeho chceš toto posoudit? Vždyť v době přihrávky již v podstatě ležel na trávníku (po jasném faulu).

Reagovat
PP

To jaké vážně se ještě posvětí ta červená na Ghaliho? Ještě kdyby dal nějaké uklouznuté sáně a vyjela mu noha nahoru nebo běžel ve sprintu naproti protihráči, ale toto? Fakt debilita..

Reagovat
20DollarsInMyPocket

Jeste dostane u disciplinarky 8 zapasu, protoze zlamal protihraci nohu

Reagovat
Profesor Ikebara

Si děláš srandu, ale já bych se tomu nedivil.

Reagovat
20DollarsInMyPocket

Ghaliho cervena je nebetycna blbost a absolutne proti duchu fotbalu.

Je bizarni, ze komise si obhaji vedomej zakrok Rosse zezadu na achilovku absolutne bez moznosti hrat balon a naopak posveti redku pri tyhle nestastny situaci.

Reagovat
KingMaster13

Reagovat
Zephyr

Reagovat
Čenda

Reagovat
Profesor Ikebara

Tady máte Tvrdíkův vliv na český fotbal černý na bílém. Jim už ani není trapně z toho, jak tu špínu obhajují! Ten sešívanej zmrd se tváří jak neviňátko, ale je to gauner až to hezké není. Jemu jde jen o peníze, nikdy mu o nic jiného nešlo a schovává to za pozlátko. Každým rokem je to horší a horší a nikomu to nevadí. Největší zmrdství je to, že vůbec někdy někdo připustil, aby sázkovky sponzorovaly sport a kluby. Jestli Pavelka fauloval, a měl dostat kartu, ok, ale v tom případě Bořil žlutá a penalta. Fauly na Preciada a Sorensena? Událost před druhým gólem Slavie snad ani nemá cenu zmiňovat. Zameteno pod koberec. A Ghali? Je to hrozné neštětstí, ale ten kluk neudělal nic špatně. On nešel faulovat. Šel si pro míč, který chtěl hrát dál. Jak je možné, že Kozák hraje a Ghaliho chtějí ukamenovat? Není náhoda, že je český fotbal v prdeli.

Reagovat
20DollarsInMyPocket

Reagovat
Mass

Už tě začínám podezřívat, že se troll nasazenej Tvrdíkem za účelem dehonestovat sparťany.

Reagovat
Profesor Ikebara

Já chápu, že se to blbě čte, ale je to tak. Mě serou i divný rozhodnutí v zápasech Sparty. Sere mě to neustálé simulování atd. Jako špíny se asi ve fotbale nezbavíme, ale místo toho, aby to bylo lepší, tak je to horší. Každé kolo jsou v zápasech divná rozhodnutí posvěcená VARem a posléze i komisí. Tobě to nevadí? Mě jo. A můžou za to právě ti lidé jako je Tvrdík, Nezmar, Krula atd. Někteří Sparťané se dehonestují sami, stejně tak jako fanoušci jiných klubů, k tomu tady nemusím být já. Pokud jde o mě, já jen vyjadřuji svůj názor. Ty máš jiný, ok. Ale že mě budeš označovat za trolla zrovna ty, kdo tady občas napíše taky pěknou blbost?

Reagovat
Mass

Nepíšu že si troll, ale z toho, že tě podezřívám, protože kontext závání tupostí tak velkou, že už ani normální sparťan toho není schopen. Protože o vlivu a gaunerství Tvrdíka píšeš přímo pod článkem o tom, že rozhodčí v zápase SPARTY! chyboval a odpustil jim červenou.

Reagovat
KingMaster13

Reagovat
Sigma Olomouc

Reagovat
lampas

Zase uznávám, že taková prasárna jako udělali Holešovi s AC tohle není... Každopádně tahle buzerantská doba fotbalu s přispěním VAR mě už začíná pěkně srát.

Reagovat
Profesor Ikebara

Reagovat
Jesfey

Nechápu, jak se tady lidi můžou rozhořčovat nad jasnou červenou.

Taky pokud jedu autem podle předepsané rychlosti po promáčené či ledovkou pokryté silnici a nezaviněně vyletím z ní v zatáčce, tak je to jen moje chyba, že jsem se nepřizpůsobil podmínkám.

K tomu ještě pro něho tato červená bude dost poučná, aby prvně hleděl na zdraví hráčů.

Reagovat
Profesor Ikebara

Tohle přece nemůžeš srovnávat.

Reagovat
Zephyr

Reagovat
Jesfey

Doslova stejná situace, takže ano.

Reagovat
Profesor Ikebara

No twl to snad nemyslíš vážně?

Reagovat
Jesfey

Spíš mě vůbec zaráží, jak o tomhle může být vůbec pochyb.

Pokud vyletím ze silnice a někoho při tom sejmu, tak to vlastně není moje chyba? Byla to přece jen nešťastná nehoda...

Reagovat
Nizzie

Reagovat
Imos

ještě jednou nám prosím připomeň jak je ježdění autem a fotbal stejná situace?

Reagovat
kilobyte

Na mokrý trávě to v obou případech klouže.

Reagovat
Jesfey

Porovnávám důsledek a vyvození viníka:

-Pokud řidič nezvládl za daných podmínek řízení a způsobil nehodu, i když jel dle předpisů, tak je vina na jeho straně.

-Pokud fotbalista nezvládl za daných podmínek běh a způsobil nehodu, i když normálně běžel, tak je vina na jeho straně.

Snad už je to tady méně bystřejším jasné.

Reagovat
Nizzie

Ne, myslím, že ti to pořád není jasné.

Reagovat
Profesor Ikebara

Reagovat
Jesfey

Je vtipné, jak se mně tu snaží všichni rozporovat, ale jakkoliv odůvodnit to, že to nebyla červená, nedokážou.

Reagovat
Nizzie

Vždyť ty si ani nepochopil, že terčem posměchu nejsi pro to, že si myslíš, že červená byla udělená správně (to bych ještě jako nějakým koutkem oka dokázal pochopit), ale proto, jak dementní přirovnání jsi pro zdůvodnění tvých myšlenek použil, a ještě to označíš za naprosto stejnou situaci. Jízdu autem na mokré/zledovatělé vozovce a sprint na mokré trávě.

Reagovat
Jesfey

Tak v tom případě teda napiš, co je na tom špatně. Já jsem napsal důvody, proč to tak vidím, a nikdo nenapsal žádné protiargumenty.

Reagovat
dave30

Proto ti k tvému nesmyslnému srovnání s auty píši to o té bezpečné vzdálenosti (úplně stejná pitomost).

Reagovat
Nizzie

Když přistoupím na tvé myšlenkové pochody, hloupé je to proto, že při fotbale nemáš žádná pravidla o tom, že bys měl přizpůsobit rychlost běhu stavu trávníku, nemáš žádnou předepsanou rychlost, nemáš žádný předpis o dodržení bezpečné vzdálenosti, a neexistuje ani žádné pravidlo, které by říkalo, že je hráč odpovědný za své tělo, proto není možné označit takto viníka a ještě ho takto taxativně trestat. A hlavně, a to je to nejpodstatnější, jde o porovnání úrazu při sportu, kde jde většinou o nějaké zlomeniny při nejhorším, a dopravní nehody, kde i při menším zaváhání může jít dost pravděpodobně o život.

Reagovat
Zephyr

Reagovat
dave30

Když jsme u toho srovnání s auty. Řidič má také předvídat a dodržovat bezpečnou vzdálenost. V tom případě Kalabiška nedodržel na mokrém terénu bezpečnou vzdálenost od Ghalího...

Reagovat
Jesfey

Kalabiška si držel bezpečnou vzdálenost, běžel rovně po balónu a to Ghali se k němu zezadu začal přibližovat.

A předvídat měl ten, kdo způsobil nehodu.

Reagovat
dave30

Podívej se na situaci ještě jednou (2, 3, 5 krát). Kalabiška viděl, že Ghalí míč vypíchne a běžel směrem k němu. Zřejmě by ho chtěl přerušit, aby nešel do otevřené obrany.

Reagovat
Jesfey

Běžel jasně směrem k balónu a byl před Ghalím. To Ghalí se přiřítil z boku a sejmul Kalabišku. Ghalí musí předvídat, že to nevytočí a narazí. Centimetrové posouvání se do středu hřiště, kde byl balón více než Kalabiška, vážně neberu jako jakkoliv relevantní oproti několika metrovému náběhu přímo do Kalabišky.

Já už fakt jenom čekám, kdy napíšeš, že ho vlastně srazil Kalabiška a ještě se u toho sám zranil.

Reagovat
dave30

Kdyby Ghalí nepodklouzl, tak by to byl faul na něho. Vypíchl míč, měl daleko větší rychlost než Kalabiška, který chtěl pouze přerušit Ghalího (neběžel k míči, ale před Ghalího). V každém případě se zde řeší situace, která nastane jednou za několik sezón (já si něco takového nepamatuji a to jsem již mockrát slyšel z jara zpívat kosa...). A objevují se zde nesmysly s auty a s tím, že na mokrém trávníku bys neměl běhat.

Reagovat
Jesfey

Čekal jsem, kdy se toho dočkám...

Hele, fantazírovat a vymýšlet si můžeš někde jinde a začni dávat konečně nějaké rozumné důvody.

Reagovat
dave30

Představ si, že Ghalí po tom pádu srazí Kalabišku a ten mu při dopadu na zem zlomí nohu (nebo jinak ho zraní). Měl by v tom případě Kalabiška dostat červenou kartu (protože je zodpovědný za své tělo)?

Reagovat
Jesfey

Očividně už pouze vaříš z vody. Pád Kalabišky by byl způsoben pouze Ghalím a Kalabiška by ho nijak nemohl ovlivnit. Ghalí to ale ovlivnit mohl, protože kdyby měl alespoň trošku rozumu, tak neběží tak, že podklouzne a svého soupeře sejme.

Reagovat
Zephyr

"neběží tak, že podklouzne" co to kurva čtu

Reagovat
Jesfey

Je neuvěřitelné, kolik neohleduplných a bezohledných lidí se tady najde.

Reagovat
dave30

Mně připadá, že jsi nikdy nesportoval.

Reagovat
Profesor Ikebara

Doteď si psal svůj pohled na věc, který mají někteří odlišný než ty. Nyní si ale napsal pěknou blbost. Nikdo tady přece nepřeje Kalabiškovi ten úraz, ale zároveň neodsuzují Ghaliho, poněvadž to byla nešťastná náhoda.

Reagovat
Jesfey

Tak ještě, aby to bylo chtěný... To, že to byla nešťastná náhoda, neznamená, že nemá viníka. A jak se říká: Hloupost neomlouvá.

Reagovat
dave30

Ty (a nejen ty) prostě nepřipouštíš, že v každém sportu může nastat situace, kterou nemůžeš předvídat a dojde ke zranění a klidně i tragédii. Takovým případem je smrt hokejisty Čajky. Na kole může cyklista svým pádem zranit několik soupeřů jenom proto, že najede na kámen. V košíkové (ale i volejbalu) zranění způsobená došlápnutím po doskoku atd. A nikdo takové "hříšníky" nevylučuje. Připadá mi, že někteří fanoušci (ale i rozhodčí a komise rozhodčích) nikdy nesportovali. Kolik takových zranění (po uklouznutí) jsi v poslední době zaznamenal? Jsem již starší kousek, ale já si na nic podobného nepamatuji. Takže je jasné, že šlo o něco mimořádného. Nyní se z toho ovšem udělal takový případ, že se budou hráči na mokrém terénu bát rozběhnout. Toho se mělo dosáhnout? Kvůli jednomu náhodnému případu za x let? Nyní budou při vlhkém terénu hráči tlačit na rozhodčí, aby se nehrálo. Ne v obavě o své zdraví, ale v obavě z vyloučení. Protože rozhodčí dostanou manuál, jak chránit zdraví hráčů a při každém podklouznutí s následným kontaktem budou vytahovat žlutou. A zdůvodní to tím, že chrání zdraví hráčů...

PS: Myslí si snad někdo, že kdyby nebyl Ghalí vyloučen, že by se někdo o něco podobného pokoušel úmyslně?

Reagovat
PP

ale ani tak to nedá..

Reagovat
PP

to je neuvěřitelný případ Mr.Jesfey..

Reagovat
Imos

Reagovat
Zephyr

Reagovat
Nizzie

Tady ten není úplně nejbystřejší.

Reagovat
Mass

Takže chceš říct, že Ghali nepřizpůsobil rychlost svého běhu mokrému trávníku a tímto zavinil nehodu s Kalabiškou?

Reagovat
Jesfey

Ano.

Reagovat
off-olda

Takhle blbej jsi přirozeně nebo se ti něco stalo?

Reagovat
Nizzie

Dlouhodobě.

Reagovat
kilobyte

Měl špatný obutí. Příště si musí vzít řetězy.

Reagovat
Mr.Mike

Reagovat
vestinustarychdubu

Takže měl Ghali pomalu vyklusávat a vysrat se na balon, protože mu na tom terénu hrozilo (což by hrozilo i na jakkoli čerstvě pokropeným trávníku), že podklouzne? Dementnější přirovnání jsem teda dlouho neslyšel.

Reagovat
Jesfey

Takže hra je důležitější než zdraví hráčů?

Když je blbec a neumí se přizpůsobit podmínkám a ohrožuje všechny okolo sebe, tak by hrát vůbec neměl (a to naštěstí nebude).

Reagovat
vestinustarychdubu

Hrál si vůbec někdy fotbal nebo si na něj teď přesedlal z hobbyhorsingu?

Reagovat
Nizzie

Reagovat
Mass

Pokud nejsou podmínky, tak se vůbec nemá hrát a ohrožovat tak zdraví hráčů. Hráči tam nejsou od toho, aby kvůli vodě po trávníku místo běhání chodili.

Reagovat
Jesfey

Hratelnost a podmínky hodnotit nemůžu, zápas jsem neviděl.

Ať je tam ale vody kolik chce, tak to nic nadále nemění na tom, co jsem napsal.

Reagovat
dave30

Takže když domácí tým pokropí trávník, tak pouze výklusem. Jinak hrozí červená...

Reagovat
Nizzie

Reagovat
Jesfey

Ano, pokud při běhu nedokážeš nesejmout hráče.

Reagovat
dave30

Reagovat
Zephyr

Reagovat
skat

Takže se zeptám. Pokud poletí výkop od brankaře na polovinu hřiště, do hlavičky půjde obránce a útočník. Vyskočí, oba vědí, že mohou trefit hlavu toho druhého, a srazí se intenzivně hlavami. Z toho obránce bude mít otřes mozku a útočník velikou bouli na spánku. Kdo by měl dostat červenou za vážnější zranění soupeře? A hlavně měli do toho výskoku vůbec jít? Neměli se na to spíš vykašlat, aby se jim náhodou něco nestalo??

Reagovat
Jesfey

Ten kdo hlavičkoval do koho či vzájemná srážka.

Toto byl ale nechtěný skluz.

Reagovat
skat

Do háje to nebyl skluz, ale pád. Ale asi vám nevyvětlím rozdíl, že....

Reagovat
Jesfey

Padal a sklouzl se po trávníku, takže skluz. A očividně na něj nespadl, ale sjel ho.

Reagovat
dave30

Nemám dalších otázek...

Reagovat
Witcher

ne asi

Reagovat
Raffaello

Reagovat
Mass

Už sem to psal pod souhrnem , ve Španělsku v zápase Valencia-Real M spadnul Tchouameni na nohu Diakhabyho tak nešťastně, že mu vykloubil koleno, zpřetrhal vazy a vyřadil ho na rok nebo víc.

Všichni to brali jako hroznou smůlu a Tchouameni nedostal ani žlutou.

Takže se ptám, kde v pravidlech je, že je hráč zodpovědný za svůj pohyb? Budeme vylučovat i hráče, když vrazí do svého spoluhráče? Když do něho vrazí nebo spadne nešťastně, aniž by předtím do toho šel nějak hrubě nebo nebezpečně, tak to prostě podle mého není surová hra, tady se s českou disciplinárkou úplně rozcházím na hodnocení reality a souhlasím s tou španělskou.

Reagovat
kilobyte

Skočení na soupeře.

12.7 Skočením na soupeře se rozumí zákrok, při němž hráč provede výskok nejen

vzhůru, ale i směrem na soupeře s následným fyzickým kontaktem.

Za skočení na soupeře se rovněž považuje naskočení hráče zezadu na soupeře, i když při tom hráč upaží, aby zdůraznil, že při výskoku nepoužívá

rukou, nebo skočení hráče směrem proti soupeři na míč, kterým právě soupeř hraje.

Za porušení pravidla se však nepovažuje, jestliže hráč nebo brankář vyskočí a zasáhne míč a teprve potom o soupeře zavadí nebo na něj i spadne.

Tohle by se dalo použit na ten zákrok Tchouameniho.

Spíše bys měl najít v pravidlech, že hráč není zodpovědný za svůj pohyb pokud uklouzne. Třeba u ruky to máš v pravidlech taky, že když se hráč opírá o ruku třeba při zvedání, tak to není ruka.

Reagovat
Mass

Bohužel nemůžu v pravidlech najít něco, co tam není. To komise v pravidlech našla, že uklouznutí a následné nechtěné podražení je surová hra. Ve slovníku češtiny je surovost popisována synonymy jako neurvalost, hrubost, násilnost, tvrdost, bezcitnost, brutalita, krutost. Nehoda i když s tragickym následkem nesplňuje ani jedno z toho.

Taky si myslim, že mezi skočenim a upadnutim je jasnej rozdíl v tom, že skočení vyžaduje záměr. Pokud chtějí trestat i za nehody, tak ať slova v pravidlech jako skočení, udeření, použití nepřiměřené síly, kopnutí a pod. vymění za "jakýkoliv pohyb s vysokou intezitou" , protože ty formulace jak jsou v pravidlech nyní, vyžadují záměr. Dokonce v pravidlech je, že to udeření musí být úmyslné a v souboji o míč.

"Surová hra – podražení (kopnutí) soupeře ( násilné, úmyslné ) ze strany (zezadu,

zepředu) v nepřerušené hře v souboji o míč za použití nepřiměřené síly"

To že hráč je zodpovědný za svůj pohyb nikde v pravidlech není.

Používám pravidla z facr.fotbal.cz, tak možná že oni mají nějaká jiná.

Reagovat
Mass

Ještě bych dodal, že vyžaduje záměr prověst tu akci, tz. vyskočit, kopnout, jít hrubě do souboje, jít do souboje nepřiměřenou intenzitou tzn. nemusí tam bejt záměr faulovat, aby to byl faul.

Reagovat
kilobyte

Právě, že v pravidlech nikde není, že hráč není zodpovědný za svůj pohyb, když uklouzne, apod. Z toho vyplývá, že je zodpovědný za svůj pohyb vždy. Nebo si snad myslíš, že hráč není zodpovědný? Proč se teda pískají fauly, ruce apod., když za to hráč není zodpovědný.

Zaprvé je nesmyl rozebírat termín surovost jazykovědně, když je v pravidlech definovaná pro potřeby fotbalu. Ale pokud do někoho vrazíš (i když neúmyslně) tak, že mu zlomíš nohu, tak je to podle mě tvrdost. Nebo si myslíš, že to byl měkký zákrok?

Zadruhé: Definice surové hry z pravidel FAČR platných od 1.7.2024 je: Způsob hry, kterým je ohrožena bezpečnost soupeře nebo při kterém je použito nepřiměřené síly nebo brutality, musí být potrestán jako surová hra.

V pravidlech není, že to musí být úmyslné. Když si tak potrpíš na přesné formulace, tak by ses jich měl i držet a nevymýšlet si. Dokonce i ta tvoje definice, který ale není ze současných pravidel FAČR, jak tvrdíš, neříká, že musí jít jen o úmysl. Jen že je to jedna z možností.

Odkaz na pravidla:https://www.fotbal.cz/rozhodci/ke-stazeni/p15

Reagovat
Mass

Ano, myslím si, že hráč není pokaždé úplně zodpovědný, protože v pravidlech není, že by zodpovědný měl být. Pokud něco v pravidlech není, tak z toho přece nemůže něco vyplívat.

A nebyla to surová hra, protože Ghali nepoužil způsob hry, který by ohrožoval bezpečnost nebo použil nepřiměřenou sílu, natož brutalitu.

Nic sem si nevymyslel, kopíroval sem přímo Metodický pokyn č. 02-2022 POKYNY K POPISU PŘESTUPKŮ od FAČR.

Reagovat
kilobyte

Jenže ono je to právě naopak. V pravidlech máš, že za takové podražení je červená karta. Muselo by tam být napsáno, že v případě podklouznutí se nejedná o surovou hru. Jak sám píšeš, tak pokud něco není v pravidlech, tak z toho přece nemůže něco vyplívat.

Zlomil protihráči nohu. A ta zlomenina nebyla náhoda, jako třeba když se srazí dva hráči a jeden si přisedne ruku a zlomí si ji. Ta zlomenina vyplynula z toho zákroku. Takže ten způsob hry ohrožoval bezpečnost protihráče.

Tak jsi se nepřesně vyjádřil, protože to nejsou pravidla, ale jejich výklad. Navíc jsi část vynechal, která v tomhle případě hrála dost velkou roli. "(+ sdělení – zranění protihráče, zda tento utkání dohrál)"

Reagovat
dave30

Jsem naprosto přesvědčen, že kdyby to byl hráč Sparty, tak budeš mluvit jinak. O tom jsem přesvědčen.

Reagovat
kilobyte

Ne. Byl bych naštvaný, protože je to necitlivé vyloučení a určitě by bylo lepší, kdyby si to rozhodčí odpustil. Stejně by ho komise pokryla. Ale pravidlově je ta červená správně.

Kdyby to byl hráč Sparty, tak se to ani moc neřeší, protože by s tím většina byla spokojená.

Reagovat
ratusek

Reagovat
dave30

Kdyby to byl hráč Sparty, tak se to řeší. Protože by nebyl vyloučený. Nicméně já bych své stanovisko nezměnil a byl bych i na straně Sparťana. To mi věř.

Reagovat
kilobyte

Jasně, protože hráči Sparty se nevylučují.

Loni třeba vyloučili Olatunjiho za druhou žlutou po čistém zákroku, ani faul to nebyl. Celkově jich Sparta dostala 10. Což je jen jako třetí a čtvrtý tým v pořadí dohromady.

Reagovat
dave30

Ale no tak, uvolni se...

Reagovat
kilobyte

Pokud nic nemáš, tak nemusíš reagovat.

Reagovat
dave30

Děláš, jako bys něco podobného v těchto diskusích nikdy nezaznamenal či nepoužil.

Reagovat
kilobyte

Určitě zaznamenal. Jen jsem tě ubezpečil, že na mě nemusíš reagovat, když nemáš co. Nebo jestli ti jde jen o poslední slovo, tak sem ještě něco hoď a já už reagovat nebudu.

Reagovat
dave30

Omlouvám se, takto jsem to opravdu nemyslel. A věř mi, že mi o poslední slovo nešlo (ani nikdy nejde).

Reagovat
Imos

ale přesně ona to přesně ta náhoda byla, Ghali vyhrál balon předkopl a běžel, Kalabiška ho šel zfaulovat a ghali uklouzl a při pádu přilehl nohu a zlomil jí (na ten tvůj příklad to sedí dokonale)

Reagovat
GrimeBaller98

Bez ohledu na zakrok Ghaliho (i kdyz nesmyslna cervena), pan Roucek by si nemel zapiskat za vcerejsi vykon do konce sezony, to co predvadel bylo k zbliti

Reagovat
r.mrazik

Jim tam normálně mrdlo. Začali minulý týden a teď pokračujou s tím Bořilem.

Reagovat
kilobyte

Letos jde v lize o hodně. Možná budou nakonec muset stáhnout komentované situace ze 4 na 2. Pak v každém kole vyberou dvě situace ze zápasů typu Budějovice - Pardubice a top 3 si nebudou všímat.

Reagovat
r.mrazik

Asi by to bylo lepší, protože teď jsou za úplný kretény už po 5 kolech

Reagovat
Witcher

Ale Liberci se hodí do krámu že se to řeší a ne jejich návštěva

Reagovat
kilobyte

Jim je to jedno. Kaniovi jde jen o to, aby se o Liberci mluvilo. Proto se furt snaží šokovat a provokovat. Když pak dostane pozornost, tak lidem vysvětlí, že jsou vlastně úspěšní, jen to lidi nechápou.

U návštěvnosti řekne, že loni byla poloviční, takže je tam 100% nárůst.

Reagovat
diskoschlampe

Což je pravda.

Reagovat
kilobyte

Což je odhad. Sám říkal, že k tomu neexistují žádná data. Navíc ani teď nejsou schopni spočítat návštěvnost přesně.

Reagovat
Luka3enko

jak nejsou schopni to tam nemají turnikety?

Reagovat
kilobyte

Mají, ale prý jim úplně nefungují a tak si musejí připočítávat 10%.

Reagovat
Imos

návštěva má vzestupnou tendenci a že chodí dvakrát/třikrát víc lidí jak minulou sezonu je úspěch a chce to čas, ale pro štourali se vždy něco najde

Reagovat
Grupma

pro šťouraly

Reagovat
Imos

pardon, máš pravdu

Reagovat
Imos

asi mi naskočilo šťouralové jsou měkkouši tak s měkkým

Reagovat
Grupma

Mně se hned chtělo šťournout, když se navážíš do šťouralů.

Reagovat
Imos

good one

Reagovat
Grupma

Reagovat
Mass

Viděl sem teď toho Bořila s Haruštákem a záběr na záda hráčů, kde je vidět, že ho Bořil vůbec nohou netrefil a v podstatě jen máchnul před nim. Ale kdo to měl zkreslený úhlem a viděl jen ten záběr ze strany nebo od brány v TV, tak si logicky myslí, že ho Bořil nakopnul jak Zouma kočku, podobnej úhel bych asi použil, kdybych jako režisér točil nějakou bitku, fakt to vypadá věrohodně. Kontakt rukama byl hodně lehkej, aby takhle spadnul, navíc Tepličák jde do pádu (skoku?) už před kontaktem, to se pískat nedá, pokud nechceš 50 faulů za zápas.

Reagovat
Greny

Když se v zápase nepiskalo ani toto tak je jasný že od Bořila nebyl faul

https://x.com/Kudzis90/status/1825739302023602529

Reagovat
Profesor Ikebara

Děkuji, tohle byla redka. Mass co tam máš dál?

Reagovat
Mass

Tsykalo má 188cm a nechá se ramenem do ksichtu srazit od malýho Oscara?

Reagovat
Greny

Taky se Oscar musel před zásahem zpevnit a odrazit to by nebylo čistý ani v hokeji

Reagovat
Profesor Ikebara

Začínám mít podezření, že jsi najatý Trol Křetínským, za účelem dehonestovat Slávisty. Ikdyž to není vúbec zapotřebí.

Reagovat
r.mrazik

Reagovat
Mass

Nedokážeš ani vymyslet vlastní fór?

Reagovat
Transfermarkt

Samozřejmě, že pokud máš jako SKS zakoupenou jízdenku,tak taková penalta se proti tobě samozřejmě nepíská

Reagovat
Nuno čomes

To je masakr co se tam děje

Pavelka normálně faul, žlutá a přímák pro Jablonec a vyřešeno. Červená ne protože tam byl ještě bránící hráč Sparty před nima.

Btw. Vindahl 39. kiks při vyběhnutí. Ale hlavně, že umí nohama

Reagovat
doshcz

Reagovat
Grupma

Kdyby neuměl nohama, tak nevyběhne, ne?

Reagovat
Nuno čomes

Těžko říct, balonu se nedotknul a skočil klasickou šišpku do prázdna

Reagovat
Grupma

Pointa ftipu byla dost ukrytá a narážela na jistou dovednost nohama potřebnou alespoň pro chůzi.

Reagovat
Nuno čomes

Já vím, to jsem si říkal po odeslání komentu

Reagovat
Grupma

Taky se mi to stává

Reagovat
Mass

Ten další hráč ale rozhodne nebyl před nima a střele by nezábránil.

https://ibb.co/Jztt1mB

Reagovat
Nuno čomes

Jo ale pořád to není prádzná brána.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele