Konferenční liga - preview 2. kola skupinové fáze

05.10.2023, 09:26
Previews
Hráči Slovanu Bratislava (© Slovan Bratislava)

Tradiční bohatý čtvrteční program v evropských pohárech načne duel Astany a Plzní, který se bude hrát již odpoledne. Konferenční liga pak následně sehraje další porci zápasů, premiéru před vlastními fanoušky ve skupinové části pohárové Evropy přitom prožijí na severu kontinentu, konkrétně na Islandu a na Faerských ostrovech...

Skupina A

Olimpija Lublaň - Slovan Bratislava

čtvrtek 18:45

Slovan v prvním utkání Konferenční ligy potvrdil roli favorita, a ačkoli se počítalo, že by se klání s KÍ mělo vyvinout jednoznačnějším směrem, nakonec je tříbodový výsledek to, co se zkrátka počítá nejvíce. Navázat na svou výhru nad celkem z Faerských ostrovů chce nyní na slovinské půdě, zavítá do Lublaně, kde vyzve Olimpiji. Té naopak vstup do soutěže nevyšel.

Klub z hlavní slovenské metropole je aktuálně v dobré pohodě. V Niké lize sice zatím obsazuje až čtvrtou pozici a na tu vedoucí ztrácí pět bodů, postupně se však přece snaží napravovat několik zaváhání, které ho postihly v průběhu dosavadních osmi ligových střetů. A od té doby, co se radoval ze skalpu protivníka ze severu Evropy, vyhrál třikrát za sebou. Generálku na tenhle duel přitom zvládl moc povedeně, venku o tři góly skolil Zlaté Moravce.

Zato parta kouče Joaa Henriquese od porážky v Lille nikterak nezářila. Jako by si nepohodu z Francie přenesla také do domácího dění, porážku na každý pád následně vystřídala alespoň remíza, přičemž víkendový duel na hřišti Rogašky již dopadl vítězně. Taktéž lublanští Draci si tak zajistili pozitivní výsledek před tímto kláním, které by si neměli dovolit prohrát. Pakliže by totiž k takové skutečnosti došlo, výrazně by si zkomplikovali možnou cestu do jarní fáze soutěže.

Hostující stratég Vladimír Weiss si svého soupeře podrobně analyzoval. A ví, odkud by mohlo hrozit největší nebezpečí. "Olimpija je super silná, když má v držení míč. V kádru má čtyři Portugalce a několik dalších zahraničních hráčů, je tam vidět jasný rukopis portugalského trenéra,” povídal. "Musíme být trpěliví, dobří vzadu a nebezpeční v útoku,” přednesl v podstatě jednoduché cíle.

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.35 - 3.67 - 3.05

Tip EuroFotbal.cz: 0

Více informací k zápasu

KÍ Klaksvík - Lille OSC

čtvrtek 18:45

Faerské ostrovy ve čtvrtek prožijí velkou slávu. Klaksvíkar Ítróttarfelag, klub ležící na severu Evropy ve městě se zhruba pěti tisíci obyvateli, se v Tórshavnu představí jako první účastník této nevelké země na domácí půdě v hlavní fázi evropských pohárů. Této historické události bude přítomné Lille, na které čeká proti partě kouče Magneho Hosetha hned několik nástrah.

Mezi ty tři hlavní patří nevyzpytatelné přírodní podmínky, umělka na stadionu Tórsvöllur a také nepříjemné cestování. Do toho bude KÍ zajisté pořádně namotivované, aby jeho premiéra dopadla úspěšné. A ačkoli jeho sílu už v předkolech pohárové Evropy pocítily například Ferencváros, Häcken nebo Molde, tedy celky s daleko jinými, většími možnostmi, co se všech sportovních i finančních stránek týče, pořád není úplně tím čitelným soupeřem, o němž by se vědělo první i poslední.

A francouzská ekipa, která je tak jako tak stavěna do role favorita, by tedy velmi nerada svého soka jakkoli podceňovala. "Budeme tři hodiny v letadle, hodinu jízdy je to pak ještě od místa, kde budeme hrát. Nebude to jednoduché,” uvedl kapitán Benjamin André po ligovém zápase na půdě Le Havru, které mimochodem dopadlo pro LOSC vítězně. "Doufám, že nebude velká zima. Chceme v této soutěži hrát naplno, o ní jsme přece v minulé sezóně tak tvrdě bojovali. Nechceme vůbec nic zanedbat.”

Ani hostující trenér Paulo Fonseca neměl úplně velkou radost z toho, že jeho tým bude muset absolvovat duel v drsných končinách, jakkoli je jasné, kdo by podle papírových predikcí měl uzmout na své konto tři body. "Budeme hrát na umělém trávníku, může to mít na zápas velký vliv. Je potřeba být opatrný. A musím si dobře rozmyslet, co udělám," uvedl stratég Les Dogues. "Možná nasadím více hráčů, kteří normálně nehrají,” vzkazoval, že obměny v sestavě budou.

KÍ Klaksvík - pravděpodobná sestava:
Johansson - Danielsen, Petersen, Faerö, Forren, Joensen - Frederiksberg, Pavlovič, J. Andreasen, Da Silva - Kassi

Lille OSC - pravděpodobná sestava:
Mannone - Zedadka, Yoro, Alexsandro Ribeiro, Gudmundsson - André, Bouaddi - Yazici, Haraldsson, Virginius - Messoussa

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 6.74 - 4.55 - 1.48

Tip EuroFotbal.cz: 2

Více informací k zápasu

Tabulka před začátkem kola

Tým
Z
V
R
P
S
B
1
Lille OSC (FRA)
1
1
0
0
2 : 0
3
2
Slovan Bratislava (SVK)
1
1
0
0
2 : 1
3
3
KÍ Klaksvík (FRO)
1
0
0
1
1 : 2
0
4
Olimpija Lublaň (SLO)
1
0
0
1
0 : 2
0

Skupina B

Breidablik UBK - Zarja Luhansk

čtvrtek 18:45

Breidablik se těší na své historicky první domácí utkání ve skupinové fázi evropských pohárů. V Reykjavíku přivítá Zarju Luhansk, která si na rozdíl od úřadujícího mistra z Islandu již připsala do tabulky skupiny B bod za remízu.

Zarja, která kvůli agresi ruského autoritativního režimu našla svůj azyl v polském Lublinu, uhrála před dvěma týdny cenný výsledek 1:1 s belgickým Gentem. Jinak se ale ukrajinskému mužstvu v poslední době moc nevede. Na výhru čeká od konce srpna, kdy v předkole Evropské ligy málem zaskočilo Slavii. V ukrajinské nejvyšší soutěži pak za osm kol nasbíralo jen šest bodů a krčí se až na čtrnáctém místě tabulky Premier Lihy.

Slabší formy Zarjy tak klidně může využít Breidablik, jenž je sice v Evropské konferenční lize outsiderem, zatím to ovšem není moc znát. Izraelské Maccabi Tel-Aviv mělo před čtrnácti dny co dělat, aby ostrovní celek přemohlo. Islandskou družinu navíc následující víkend čeká poslední kolo sezóny domácí soutěže, načež se po zbytek podzimu může výhradně koncentrovat na evropské zápolení. Breidablik tedy není radno podceňovat.

Spolu s předkoly vyšli domácí v evropských pohárech od července gólově naprázdno pouze jednou. Na produktivitu budou spoléhat i ve čtvrtek. To Zarja v probíhajícím soutěžním ročníku vstřelila pouze ve dvou utkáních více než jeden gól.

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.73 - 3.77 - 2.43

Tip EuroFotbal.cz: 0

Více informací k zápasu

KAA Gent - Maccabi Tel-Aviv

čtvrtek 18:45

Po remíze 1:1 se Zarjou Luhansk se belgický Gent představí domácímu publiku a jeho soupeřem bude Maccabi Tel-Aviv. Ten si na úvod skupiny B poradil s Breidablikem a je na čele pelotonu. Ve čtvrtek to bude první vzájemné měření sil v historii.

Pro "Indiány" je remíza s ukrajinským soupeřem málo. Ono nechybělo moc a tři body mohly být na světě, protože Zarju zachránilo před koncem zápasu břevno. Na kdyby se ale nehraje a Gent má po prvním zápase jen bod. Další může přidat ve čtvrtek proti Maccabi Tel-Avivu.

Gent loni zakončil ligu na pátém místě a letos startoval už ve 2. předkole Konferenční ligy. Cestu do základní skupiny si proklestil přes tři soupeře - slovenskou Žilinu, polský Štětín a kyperský APOEL, přičemž v těchto šesti duelech prohrál jen jednou. Je proto považován za favorita skupiny B, i když v prvním zápase jen remizoval.

Mimochodem dělbu bodů prožil i o víkendovém zápase s Molenbeekem a v tabulce Jupiler Pro League se drží na druhém místě.

V lepší výchozí pozici je po prvním kole EKL Tel-Aviv. Ten zvládl přestřelku s islandským Breidablikem a daří se mu i v izraelské ligové soutěži. O víkendu porazil 2:0 Petach Tikvu a je v tabulce první. Z pohledu Tel-Avivu je zápas v Belgii nesmírně důležitý a pokud ho Izraelci zvládnou, mohou se výrazně přiblížit jarní účasti.

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.10 - 3.70 - 3.38

Tip EuroFotbal.cz: 0

Více informací k zápasu

Tabulka před začátkem kola

Tým
Z
V
R
P
S
B
1
Maccabi Tel-Aviv (ISR)
1
1
0
0
3 : 2
3
2
KAA Gent (BEL)
1
0
1
0
1 : 1
1
Zarja Luhansk (UKR)
1
0
1
0
1 : 1
1
4
Breidablik UBK (ISL)
1
0
0
1
2 : 3
0

Skupina C

FC Astana - Viktoria Plzeň

čtvrtek 16:30

Plzeňští hráči ve čtvrtek sehrají v Astaně druhé utkání skupiny Evropské konferenční ligy. Zatímco Viktoria začala "céčko" domácím vítězstvím 1:0 nad kosovským Ballkani, kazachstánský tým utrpěl debakl 1:5 na stadionu Dinama Záhřeb. Zápas na umělé trávě má výkop v 16:30 SELČ, v Astaně je čtyřhodinový časový posun.

Plzeňští se v závěrečném play off Konferenční ligy utkali s jiným kazachstánským soupeřem Tobolem. Svěřenci kouče Miroslava Koubka na konci srpna v Kostanaji zvítězili 2:1 a domácí odvetu vyhráli hladce 3:0.

"Určitě nám tahle zkušenost může pomoci v tom, že víme, jakým způsobem reagovat na časový posun. Doufám, že předvedeme to, co v Kostanaji, a podaří se nám vyhrát i v Astaně. Víme, že tři body by nám hrozně pomohly ve vývoji tabulky," řekl plzeňský asistent trenéra Jan Trousil novinářům před úterním odletem.

Vysokou porážku úřadujících kazachstánských mistrů v Záhřebu nepřeceňuje. "Dinamo samozřejmě bylo lepší, ale Astana hrála na normálním trávníku, doma je daleko silnější. Je tam bouřlivá atmosféra a diváci je ženou dopředu," upozornil Trousil.

Astana v dosavadních čtyřech pohárových duelech s českými protivníky neprohrála. Ve skupině Evropské ligy na podzim 2017 se Slavií doma hrála 1:1 a v Praze zvítězila 1:0, o rok později ve stejné fázi soutěže s Jabloncem venku remizovala 1:1 a doma vyhrála 2:1.

Plzeňské mužstvo v sobotním ligovém šlágru podlehlo na půdě mistrovské Sparty 1:2 a zaváhalo po rekordní sérii 12 soutěžních výher. Generálka se nepovedla ani Astaně, která v domácí soutěži prohrála v Aktobe 0:2.

"Sparta vysoko presuje v obrovské rychlosti. Astana to má podobné, zvlášť doma je to trochu rychlejší na umělce. Nabádali jsme kluky, aby rychleji pracovali hlavně vzadu s balonem, abychom se nedostávali tak pod tlak jako na Spartě a nevyústilo to v inkasovaný gól ve druhé minutě," uvedl Trousil.

Západočeši věří, že si poradí i s umělou trávou v Astana Areně. "Trénovali jsme na umělce v Plzni a snažili jsme se přizpůsobit. Je to odlišné, že míč jezdí rychleji, když je to mokré. Hra bude rychlejší, ale myslím, že by nám to mohlo prospívat," řekl obránce Robin Hranáč. "Budeme spoléhat na naše subtilnější hráče, kteří mají níž těžiště, jsou pohyblivější a bude jim to víc vyhovovat. Uvidíme, jak se s tím popasujou," dodal Trousil.

FC Astana - pravděpodobná sestava:
Čondrič - Bejsebekov, Tomaševič, Amanovič - Hovhanisjan, Lončar, Ebong, Vorogovskij - Tomasov, Darboe, Ourega

Viktoria Plzeň - pravděpodobná sestava:
Staněk - Hejda, Hranáč, Dweh - Kopic, Bucha, Kalvach, Traoré, Cadu - Šulc - Durosinmi

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.58 - 3.83 - 2.05

Tip EuroFotbal.cz: 2

Více informací k zápasu

KF Ballkani - Dinamo Záhřeb

čtvrtek 18:45

Bez bodu je zatím kosovské Ballkani, jehož doma čeká náročný úkol - obrat o body favorita skupiny C Dinamo Záhřeb. Chorvatskému celku sice nevyšly kvalifikace o Ligu mistrů a Evropskou ligu, nicméně ve třetí pohárové soutěži se chce činit.

Dinamo Záhřeb začalo Konferenční ligu více než přesvědčivě a Astanu porazilo vysoko 5:1. Dalo tak jasný vzkaz, že chce v této soutěži dojít hodně daleko. Cesta je ale ještě dlouhá a v pořadí druhou překážku ve skupině představuje KF Ballkani.

Hosté se o víkendu moc nenaladili a Hajduku Split podlehli 0:1. V praxi to znamená, že v tabulce chorvatské soutěže zaujímají až třetí místo právě za Hajdukem a Rijekou. "Modri" si mohou spravit chuť v nedalekém Kosovu a přiblížit se jasně deklarovanému cíli - postupu ze skupiny.

Ballkani bude doma nepříjemným soupeřem, o čemž se třeba loni přesvědčila Slavia. Kosovský celek prohrál v prvním zápase s Viktorií Plzeň 0:1, nicméně ve Štruncových sadech se dlouho držel. Západočeši zlomili jeho odpor až v závěrečné čtvrthodině gólem Lukáše Kalvacha.

V kosovské Superlize nemá Ballkani velkou konkurenci a tak není divu, že po sedmi odehraných kolech vévodí tabulce. O víkendu porazilo FK Llapi 2:1 a věří, že body získá i na evropské scéně. Nutno také dodat, že Ballkani není v Evropě nováčkem a cenné zkušenosti sbíralo už loni.

Balkánský souboj mezi KF Ballkani a Dinamem Záhřeb má velkého favorita v podobě hostí, avšak k žádnému vzájemnému souboji dosud nedošlo. Vzhledem k poloze obou celků na geografické mapě se dá očekávat bouřlivá atmosféra, koneckonců příznivci Dinama patří k těm nejobávanějším.

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 4.89 - 4.03 - 1.70

Tip EuroFotbal.cz: 2

Více informací k zápasu

Tabulka před začátkem kola

Tým
Z
V
R
P
S
B
1
Dinamo Záhřeb (CRO)
1
1
0
0
5 : 1
3
2
Viktoria Plzeň (CZE)
1
1
0
0
1 : 0
3
3
KF Ballkani (KOS)
1
0
0
1
0 : 1
0
4
FC Astana (KAZ)
1
0
0
1
1 : 5
0

Skupina D

FK Bodø/Glimt - Club Bruggy

čtvrtek 18:45

Situace v uskupení písmene D po prvním odehraném kole Konferenční ligy je jako na trní. A všechny celky se po prvním zápase musely spokojit jen s bodovým ziskem. O ten tříbodový se nyní budou pokoušet Bodö/Glimt a Bruggy, jež los svedl ve druhém hracím dni proti sobě. A norsko-belgické střetnutí žádného favorita podle papírových prognóz a predikcí nemá.

Jestli se na tenhle duel může někdo opravdu hodně těšit, pak je to bezpochyby hostující záložník Hugo Vetlesen. Ten se totiž právě v drsných končinách Norska pohyboval ještě před pár měsíci, než definitivně opustil sever Evropy a vydal se na své první angažmá do jiných krajů. "Pořád mám pocit, že jsem součástí toho týmu," nostalgicky povídal na předzápasové tiskové konferenci. "Jsem stále v každodenním kontaktu s mnoha hráči. Je skvělé se sem vrátit zrovna takhle brzy.”

Vetlesen moc dobře ví, jaké to je hrát na Aspmyra Stadionu v různých ročních obdobích. A zrovna podzimní část evropských pohárů představuje pro všechny soupeře jednu z nejhorších zkoušek, Bruggy nevyjímaje. Aktuálně fouká silný vítr, pocitové teploty klesají až na bod mrazu. Meteorologové dokonce hlásí v čas utkání také vydatný déšť. "Povětrnostní podmínky jsou opravdu špatné, ale já tu zažil ještě mnohem horší,” mávl rukou nad nynější situací Vetlesen, jehož zkrátka nějaký "slabší vánek” jen tak nerozhodí. "Večery v evropských pohárech jsou zde každopádně výjimečné. Bude to pro fanoušky a klub trochu jako Štědrý večer."

Parta trenéra Kjetila Knutsena je před vlastními fanoušky opravdu těžko k poražení. A jeho protějšek Ronny Deila si takovou skutečnost moc dobře uvědomuje. "V době, kdy bylo Bodö/Glimt vůbec nejsilnější, by se v belgické nejvyšší soutěži pohybovalo na špici,” vysekl poklonu lodivod Blauw-Zwart. "Sezónu jsme zahájili dobře, ale teď jsou tu určité výpadky, které nás potkaly. Pokud je to tohle nejtěžší část ročníku a my ji zvládneme, budu velmi šťastný. Že jsme teď často kritizováni, mě vůbec nezajímá. Je mi jedno, co si myslí okolní svět."

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.52 - 3.84 - 2.59

Tip EuroFotbal.cz: 1

Více informací k zápasu

Beşiktaş JK - FC Lugano

čtvrtek 18:45

Skupina D letošního ročníku Konferenční ligy je podle mnohých odborníků považována za jednu z nejsilnějších a o přímý postup do osmifinále by se měly poprat hned tři týmy, úvodní zápasy nesmírnou vyrovnanost potvrdily. Tento čtvrteční duel však má jasného favorita, neboť turecký Beşiktaş rozhodně má šanci skončit první a naopak největšímu outsiderovi z Lugana se předpovídá, že obsadí úplně poslední čtvrté místo.

Istanbulský gigant se vrátil do evropských pohárů po roční odmlce, kdy si v sezóně 2021/2022 zahrál hlavní fázi prestižní Ligy mistrů a bez jediného získaného bodu skončil beznadějně poslední. V tomto ročníku musel projít hned třemi nevyzpytatelnými předkoly Konferenční ligy, ve všech šesti zápasech zvítězil a v závěrečném play-off dokázal vyřadit ukrajinské Dynamo Kyjev (3:2 a 1:0).

Do skupinové fáze vstoupil v Bruggách a i přes inkasovanou branku zhruba čtvrthodiny před závěrečným hvizdem nakonec získal cenný bod za nerozhodný výsledek 1:1. V letošním ročníku nejvyšší turecké soutěže se mu příliš nedaří, protože v sedmi případech vybojoval jen třináct bodů a v tabulce je až čtvrtý, za stoprocentním Fenerbahçe tak zaostává o propastných osm bodů. V generálce na toto čtvrteční klání zdolal Konyaspor po výsledku 2:0.

Lugano to v této skupině určitě nebude mít jednoduché, nicméně v prvním střetnutí s norským favoritem Bodø/Glimt předvedlo zodpovědný defenzivní výkon a vybojovalo nečekaný bod za bezbrankový výsledek. Poslední dobou se navíc chytilo i ve švýcarské Super League, neboť po debaklu 1:4 v Bernu s místním Young Boys zdolalo doma Lausanne Sport (2:1) a v sobotu uspělo i ve Winterthuru (3:2). Tabulkou se proto vyhouplo na třetí příčku s patnácti body.

Lodivod FC Mattia Croci-Torti se musí obejít bez zraněného argentinského obránce Valenzuely, domácí trenér Şenol Güneş postrádá Gedsona Fernandese, Rebiče, Sanuca i Uzunhana. "Na první pohled se může zdát, že budeme mít navrch, ale k jako každému jinému utkání musíme i k tomuto přistoupit s maximální zodpovědností. Záležet bude na tom, kdo a kdy a vstřelí první gól," vyjádřil se Güneş s určitou dávkou opatrnosti.

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.45 - 4.72 - 7.16

Tip EuroFotbal.cz: 1

Více informací k zápasu

Tabulka před začátkem kola

Tým
Z
V
R
P
S
B
1
Club Bruggy (BEL)
1
0
1
0
1 : 1
1
Beşiktaş JK (TUR)
1
0
1
0
1 : 1
1
3
FK Bodø/Glimt (NOR)
1
0
1
0
0 : 0
1
FC Lugano (SUI)
1
0
1
0
0 : 0
1

Skupina E

AZ Alkmaar - Legia Varšava

čtvrtek 21:00

Nizozemský Alkmaar prozatím může být celkem spokojen s aktuálním ročníkem, nicméně některé překvapivé kolapsy se mu nevyhnuly. A jeden z nich byl k vidění právě na začátku skupinové fáze Konferenční ligy. AZ totiž zavítalo do bosenského Mostaru a po poločase o jeho úspěchu nikdo nepochyboval, vždyť vedlo 3:0. Jenže po změně stran hned čtyřikrát inkasovalo, a s týmem Zrinjski tedy senzačně prohrálo 3:4.

Teď tak bude mít co napravovat proti polské Legii, která naopak zahájila skupinu E naprosto fantasticky a vysoce favorizovanou anglickou Aston Villu porazila 3:2. V jejím dresu od začátku této sezóny září český útočník Tomáš Pekhart, jenž v dosavadních sedmnácti odehraných duelech nasázel už deset branek a je suverénně nejlepším střelcem týmu. V ofenzivní fázi ho navíc vhodně doplňuje albánský forvard Ernest Muçi, který mimochodem dvěma góly sestřelil právě The Villans.

Svěřenci trenéra Pascala Jansena museli projít dvěma předkoly KL a v závěrečném play-off měli namále s norským týmem SK Brann, nakonec ho však vyřadili v penaltovém rozstřelu. V dosavadním průběhu Eredivisie si vedou velmi slušně. Jedinou nečekanou ztrátu zaznamenali před týdnem v dohrávce s Waalwijkem (1:1) - jinak mají na kontě hned šest výher a patří jim druhá pozice s devatenácti body, za suverénním PSV zaostávají o body dva.

V generálce na tuto utkání si hladce poradili s Fortunou (4:0), zatímco jejich polský vyzyvatel nestačil na Jagielloniu (0:2). "Po úvodní porážce nejsme v lehké situaci, ovšem jedna jediná ještě nic neznamená. Všichni víme, že máme na to skupinu vyhrát a stejně jako loni přímo postoupit do osmifinále. Nicméně Legia proti Aston Ville ukázala, že má stejný cíl a bude se prát o dobrý výsledek od první do poslední minuty," řekl Jansen s očekáváním v hlase.

Oba čtvrteční soupeři se spolu ještě nikdy ve své historii neutkali, a čeká je tedy vzájemná premiéra. Slot se v tomto důležitém střetnutí zřejmě bude muset obejít bez Meerdinka, Westervelda a možná i De Wita, lodivod Legie Kosta Runjaič nenasadí Augustyniaka s Kapustkou a pravděpodobně ani Mustafajeva.

AZ Alkmaar - pravděpodobná sestava:
Ryan - Sugawara, Penetra, Martins Indi, Wolfe - Mijnans, Clasie - Lahdo, De Wit, Van Brederode - Pavlidis

Legia Varšava - pravděpodobná sestava:
Tobiasz - Ribeiro, Jedrzejczyk, Pankov - Wszolek, Elitim, Slisz, Kun - Josue, Pekhart, Muci

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.52 - 4.45 - 6.25

Tip EuroFotbal.cz: 1

Více informací k zápasu

Aston Villa - Zrinjski Mostar

čtvrtek 21:00

Hned ve svém historicky prvním vystoupení ve skupinové fázi některého z evropských pohárů si Zrinjski Mostar udělalo velké jméno. Po těžko uvěřitelném obratu by úřadující mistr Bosny a Hercegoviny rád zaskočil také Aston Villu. Tým z Birminghamu své úvodní utkání v Evropské konferenční lize nezvládl a druhé zaváhání již rozhodně nehodlá dopustit.

Asi nikdo nečekal, že Alkmaar v Mostaru prohospodaří poločasové vedení o tři branky. Nizozemský tým ale po změně stran k obrovskému překvapení všech selhal a dovolil Zrinjski nejen vyrovnat, ale dokonce otočit na stav 4:3, jenž nakonec vydržel až do závěrečného hvizdu. Podceňovaný mančaft z Balkánského poloostrova se tak během chvíle proslavil minimálně v celé fotbalové Evropě.

Trenér Zrinjski Krunoslav Rendulić byl z výkonu svých svěřenců pochopitelně nadšený. "Povedl se jim obrat proti jednomu z nejlepších nizozemských družstev, nikoliv proti nějakému vesnickému týmu" vyzdvihoval lodivod úspěch své družiny. V domácí soutěži se přitom Rendulićovi a spol. až tolik nedaří a po dvou nasbíraných porážkách již musí dotahovat manko na čelo tabulky nejvyšší soutěže Bosny a Hercegoviny.

Aston Villa se po snadném postupu přes skotský Hibernian v předkole těšila na své první vystoupení ve skupině evropských soutěží od roku 2008. To ovšem Villans zhořklo, neboť ani dvě branky jim proti Legii Varšava nestačily na zisk bodů. Následně si "Lvi" spravili chuť dvěma výhrami v anglické Premier League, v níž vystoupali na slušné páté místo. Mezitím ovšem vypadli z Ligového poháru na úkor Evertonu.

Kouč anglického mužstva Unai Emery si z porážky ve Varšavě těžkou hlavu nedělal. "Mám rád náročné zápasy, které nejsou jednoduché, ale naopak jsou výzvou. Nyní nás taková utkání čekají ve skupině," prohlásil po mači s Legiíuznávaný expert především na Evropskou ligu, kterou s dvěma různými mužstvy - Sevillou a Villarealem - ovládl již čtyřikrát. Proti Zrinjski nemůže Emery počítat s dvěma dlouhodobě absentujícími hráči - obráncem Tyronem Mingsem a záložníkem Emilianem Buendíou. Zranění pak do hry nepustí ani zadáka Álexe Morena a křídelníka Leona Baileyho.

Aston Villa - pravděpodobná sestava:
Olsen - Cash, Konsa, Lenglet, Digne - Kamara, Tielemans - Ramsey, McGinn, Zaniolo - Durán

Zrinjski Mostar - pravděpodobná sestava:
Maric - Čorluka, Jakovljević, Radić, Memija - Ivančić, Balić, Kožulj - Čuže, Kiš, Tičinović

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.08 - 12.10 - 33.00

Tip EuroFotbal.cz: 1

Více informací k zápasu

Tabulka před začátkem kola

Tým
Z
V
R
P
S
B
1
Zrinjski Mostar (BIH)
1
1
0
0
4 : 3
3
2
Legia Varšava (POL)
1
1
0
0
3 : 2
3
3
AZ Alkmaar (NED)
1
0
0
1
3 : 4
0
4
Aston Villa (ENG)
1
0
0
1
2 : 3
0

Skupina F

ACF Fiorentina - Ferencvárosi TC

čtvrtek 21:00

Po finálové účasti v uplynulé sezóně je s Fiorentinou v Evropské konferenční lize opět třeba počítat. V prvé řadě ovšem musí postoupit ze skupiny F, což vůbec nebude snadné. Vyhlídky "Violek" totiž ohrožují silní protivníci, mezi něž se řadí také Ferencváros, jenž se momentálně může pyšnit skvělou formou.

Už první zápasy skupinové fáze EKL ukázaly, že to Fiorentina nebude mít jednoduché. Italský celek se sice v Genku hned dvakrát dostal do vedení, ani jednou ale svůj náskok neudržel a s belgickým mužstvem jen remizoval. Ferencváros na druhou stranu nezačal svůj duel se srbským Čukarički ideálně, skóre ovšem ještě v prvním poločase otočil, načež po další vstřelené brance po změně stran zvítězil 3:1.

Po zmíněných kláních tak tabulce skupiny F zatím vévodí mančaft z hlavního města Maďarska. Tomu se v posledních týdnech daří na všech frontách. Ferencváros se sice již v červenci ostudně rozloučil s předkoly Ligy mistrů, v nichž nestačil na Klaksvík (ten nakonec taktéž skončil v Evropské konferenční lize), do jiné evropské soutěže už se však bez potíží dostal. Týmu se daří i v domácí soutěži, v níž klopýtnul pouze jednou.

Po kolapsu v Lize mistrů opustil Budapešť ruský kouč Stanislav Čerčesov, jehož po měsíc trvajícím hledání nakonec nahradil Dejan Stanković. Ten si zatím výkony svých svěřenců pochvaluje. "Jsem spokojen s přístupem, pořád jsem ale na začátku. Pokud věříte a pokračujete v tom co děláte, vyplatí se vám to," uvedl někdejší dlouholetý středopolař milánského Interu po skalpu Čukarički.

Také Fiorentina se ovšem dostává do fazóny. V italské Serii A se drží na pátém místě v kontaktu s týmy před sebou, přičemž naposledy o víkendu bez větších potíží přemohla Cagliari. "Je velice důležité, že se každý na naší cestě cítí být důležitým. Díky tomu můžeme hrát dobře proti komukoliv. Ukazujeme skvělý růst," těšilo po posledním utkání v nejvyšší italské soutěži trenéra ACF Vincenza Italiana.

Violkám dlouhodobě schází zraněný obránce Dodô, jehož na marodce mužstva z Florencie doplňují též stoper Yerry Mina a záložníci Gaetano Castrovilli s Niccolóu Pierozzim. Ferencváros by měl postrádat pouze útočníka Ádáma Halmaie.

ACF Fiorentina - pravděpodobná sestava:
Christensen - Kayode, Milenković, Ranieri, Biraghi - Arthur, Mandragora, Duncan - González, Beltrán, Sottil

Ferencvárosi TC - pravděpodobná sestava:
Dibusz - Botka, Mmaee, Cissé, Ramírez - Makreckis, Abu Fani - Kwabena, Zachariassen, Marquinhos - Varga

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.48 - 4.59 - 6.63

Tip EuroFotbal.cz: 0

Více informací k zápasu

FK Čukarički - KRC Genk

čtvrtek 21:00

Čukarički se chystají na velký svátek - v domácím azylu přivítají na evropské scéně belgický Genk. Bělehradský klub patří mezi outsidery skupiny, ale pokud má někde šanci na bodový zisk, pak je to v bouřlivém prostředí. Navíc proti Genku, kterému se poslední dobou nedaří vyhrávat.

Čukarički nejsou favoritem a dosud se jim na evropské scéně nepodařilo bodovat. Počínaje předkolem Evropské ligy, konče prvním zápasem na hřišti Ferencvárose. V Maďarsku sice Srbové vedli, ale soupeř třemi zásahy výsledek otočil.

I tak to jsou pro domácího nováčka cenné zkušenosti. Genk rozhodně nepojede do Srbska jenom na výlet. Belgičané potřebují vyhrát, protože po prvním zápase s Fiorentinou mají jen bod. A Čukarički netřeba podceňovat, jelikož v konkurenci větších bělehradských celků Crvené Zvezdy a Partizanu se dokázaly probojovat do evropských pohárů - a to vůbec poprvé ve své historii! Dá se očekávat, že si premiéru v azylu stadionu Dubočica v Leskovci náležitě užijí, byť celková kapacita zhruba 8 tisícovky diváků je skromnější.

Pokud jde o působení obou celků v domácích soutěžích, o něco lépe jsou na tom Čukarički. V srbské Super League domácí porazili o víkendu Suboticu a v tabulce jsou čtvrtí, zatímco Genk po další bodové ztrátě až šestý. Mimochodem Belgičané nevyhráli soutěžní zápas od poloviny září.

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 5.63 - 4.55 - 1.55

Tip EuroFotbal.cz: 2

Více informací k zápasu

Tabulka před začátkem kola

Tým
Z
V
R
P
S
B
1
Ferencvárosi TC (HUN)
1
1
0
0
3 : 1
3
2
ACF Fiorentina (ITA)
1
0
1
0
2 : 2
1
KRC Genk (BEL)
1
0
1
0
2 : 2
1
4
FK Čukarički (SRB)
1
0
0
1
1 : 3
0

Skupina G

PAOK Soluň - Eintracht Frankfurt

čtvrtek 21:00

Na start do skupinové fáze Konferenční ligy si oba celky rozhodně stěžovat nemůžou. PAOK se mohl chlubit vítězstvím v Helsinkách, Eintracht před vlastními fanoušky udolal Aberdeen. Oba kluby jsou považovány za největší favority skupiny G na postup do jarní fáze soutěže, a i proto může hrát jejich vzájemný duel velkou roli při finálním počítání v boji o první příčku.

Je tomu už dávno, co se tenhle řecko-německý souboj konal na poli pohárové Evropy naposledy. Konkrétně musíme zabrouzdat až na začátek osmdesátých let uplynulého století, do tehdejšího Poháru vítězů pohárů. Jestli se každopádně už v roce 1981 konaly dva velmi vyrovnané střety a o úspěšném týmu ze dvojzápasu rozhodl až penaltový rozstřel, pak nyní papírové predikce vlastně hovoří dost podobně. V Soluni by mělo být k vidění vyrovnané měření sil.

PAOK od vítězství ve Finsku absolvoval na rozdíl od svého protivníka celkem tři mače na domácí scéně a nepočínal si vůbec špatně. Zaznamenal dvě výhry a jednu remízu, tu poslední, určitě cennou, na hřišti Panathinaikosu. A to navíc parta vedená koučem Razvanem Lucescem nebyla v Aténách daleko od výhry. V průběžném pořadí řecké nejvyšší soutěže drží výběr Dikefalos tou Vorra druhou příčku za dosud suverénním Olympiakosem.

Zato Frankfurt od svého skalpu skotského konkurenta na bundesligové scéně rozhodně nezazářil. S Freiburgem doma uhrál remízu, minulou sobotu pak padl ve Wolfsburgu. Nutno ovšem připomenout, že do této chvíle svěřenci kouče Dina Toppmöllera ani jednou nenašli svého přemožitele, včetně duelů v předkolech Konferenční ligy a DFB-Pokalu. Na stadionu v Toumbě by tak rozhodně chtěli navázat na to, co jim šlo doteď nejlépe, tedy minimálně neprohrávat.

I remíza by se totiž v konečném účtování nemusela zdát jako špatný výsledek. Po papírové stránce čeká na Die Adler v podstatě nejtěžší překážka podzimního programu evropských pohárů. "Na utkání proti Eintrachtu se opravdu těšíme. Po důležité výhře v Helsinkách chceme ve vyhrávání pokračovat,” uvedl soluňský záložník Stefan Schwab. "Druhé místo ve skupině je naším minimálním cílem. Ale teď dokonce můžeme zaútočit na první pozici,” připomínal.

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.70 - 3.35 - 2.66

Tip EuroFotbal.cz: 10

Více informací k zápasu

Aberdeen FC - HJK Helsinky

čtvrtek 21:00

Aberdeen i Helsinky jsou po prvním kole skupinové fáze Konferenční ligy bez bodu, a jestli chtějí udržet svoje myšlenky na případný postup do jarní části soutěže, bude jejich vzájemný duel nesmírně důležitý. V konkurenci daleko ostřílenějšího Frankfurtu a PAOK jsou totiž tyto celky stavěny tak trochu na vedlejší kolej. Ostatně právě tenhle fakt se ukázal již během září.

Připomeňme každopádně, že skotský i finský výběr padly s favority pouze o branku a že se nekonal žádný debakl, který by měl výrazně srážet jejich sebevědomí. "Pokud budeme realisté, PAOK a Frankfurt jsou na úplně jiné finanční úrovni než my. Dokonce i Aberdeen,” uvedl před tímto utkáním hostující kouč Toni Korkeakunnas. "Jsme malý klub, co se tohoto srovnání týče. Ale pochopitelně jsme mysleli na všechny zápasy ve skupině. A pro nás bude z jakéhokoli hlediska dobré získat nějaké body.”

Domácím se nyní v obecné rovině opravdu věří více. A to hlavně z těch důvodů, jaké uvedl Korkeakunnas. Je však třeba dodat, že svěřenci trenéra Barryho Robsona na Ostrovech rozhodně nepatří mezi skotské jedničky a ani se v posledních několika letech pravidelně neúčastnili podzimních skupinových bojů evropských pohárů, což ostatně platí i o Helsinkách. V tomto ohledu se vlastně měří oběma stejně. "Samozřejmě se chceme kvalifikovat dál. Neděláme si iluze, musíme sbírat body doma. A tahle mise začíná ve čtvrtek,” uvedl Nicky Devlin, obránce Aberdeenu.

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.94 - 3.60 - 4.04

Tip EuroFotbal.cz: 1

Více informací k zápasu

Tabulka před začátkem kola

Tým
Z
V
R
P
S
B
1
PAOK Soluň (GRE)
1
1
0
0
3 : 2
3
2
Eintracht Frankfurt (GER)
1
1
0
0
2 : 1
3
3
HJK Helsinky (FIN)
1
0
0
1
2 : 3
0
4
Aberdeen FC (SCO)
1
0
0
1
1 : 2
0

Skupina H

FC Nordsjaelland - Ludogorec Razgrad

čtvrtek 21:00

Ludogorec si lepší start do Konferenční ligy sotva mohl přát. Ukázal zkrátka, proč je ve své zemi po několik let klubovou jedničkou, zužitkoval své letité zkušenosti z pohárové Evropy a před vlastními fanoušky odstřelil čtyřmi brankami Trnavu. Nordsjaelland by každopádně měl po papírové stránce představovat těžší překážku, byť se jemu naopak úvod soutěže nezdařil.

Nutno však podotknout, že družina kouče Johannese Hoffa Thorupa rozhodně nebyla ve venkovním duelu proti Fenerbahce v roli favorita. Spíše neměla co ztratit, istanbulský celek je totiž v uskupení písmene H pasovaný do role kandidáta číslo jedna na postup do další fáze. V nynějším případě si dánský výběr již přece brousí zuby na úspěšný výsledek, jakkoli se mu v poslední době nevedlo úplně podle představ.

V posledních šesti utkáních napříč všemi soutěžemi totiž mužstvo z Farumu zvítězilo pouze jednou, a to navíc s notnými potížemi prokluzovalo do následujícího kola domácího poháru na půdě Koldingu přes penaltový rozstřel. Suma sumárum prožívá v posledních týdnech své nejhorší pasáže v dosavadním průběhu sezóny. "Nordsjaelland se mi obecně líbí. Hraje extrémně kombinačně, má poměrně mladý tým. Vždy se takhle prezentuje bez ohledu na výsledek,” uvedl k soupeři hostující lodivod Ivajlo Petev.

Avšak ani jeho tým se v letošním ročníku nevyvaroval několika výpadků na domácí scéně, a i proto je v bulharské nejvyšší soutěži aktuálně až šestý. Rozhodně nepůsobí žádným dominantním dojmem jako v letech předchozích. A i když má oproti prvnímu Lokomotivu Plovdiv k dobru dva zápasy, ztrácí v tuhle chvíli na samé čelo devět bodů. Nicméně na tohle střetnutí se Ludogorec navnadil dobře, venku skolil jednoho ze svých hlavních protivníků, konkrétně Levski. "V naší skupině je favoritem Fenerbahce, takže tenhle zápas je velmi důležitý," uvědomoval si Petev.

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.66 - 4.07 - 5.11

Tip EuroFotbal.cz: 1

Více informací k zápasu

Spartak Trnava - Fenerbahçe SK

čtvrtek 21:00

Slovenská Trnava se vrátila do skupinové fáze některého z evropských pohárů po pěti letech, nicméně byla nalosována do velmi těžké skupiny H a ve velké konkurenci se jí předpovídá, že obsadí úplně poslední čtvrté místo. Po úvodním debaklu v bulharském Razgradu s místním Ludogorcem (0:4) teď přivítá vůbec největšího favorita skupiny z tureckého Istanbulu a navíc do něj bude vstupovat ve značně oslabené sestavě.

Svěřenci trenéra Michala Gašparíka museli projít hned třemi předkoly a mnoho šancí na účast v hlavní fázi se jim nedávaly, nicméně postupně si poradili s lotyšským týmem FC Auda, polským Lechem Poznaň a na závěr také s ukrajinským Dniprem, kdy v prodloužení vsítil rozhodující gól Martin Bukata. FC se rozhodně nechce ztratit ani mezi "elitou", po úvodní vysoké prohře teď každopádně potřebuje šokovat rozjeté Fenerbahçe.

Hvězdami nabitý celek však v tomto ročníku naprosto dominuje, neboť s naprostým přehledem ovládl všech čtrnáct soutěžních zápasů a své konkurenty k tomu povětšinou válcoval. V turecké nejvyšší soutěži neztratil v sedmi případech ani bod a s jednadvaceti body vládne celé lize s dvoubodovým náskokem před druhým Galatasarayem. Do základní skupiny KL vstoupil proti houževnatému dánskému Nordsjaellandu a zdolal ho po výsledku 3:1.

Do Trnavy navíc přijíždí ve skvělé náladě, neboť v předchozích dvou případech deklasoval městského rivala Başakşehir (4:0) a o pár dní později i Rizespor (5:0). "Fenerbahçe má obrovskou kvalitu a nesporné zkušenosti, jeho tým je vhodně poskládaný a každý post je skvěle obsazen. My však nemáme co ztratit, kupředu nás budou hnát zaplněné tribuny a všichni věříme, že se nám podaří získat nějaký ten bod," prohlásil Gašparík s odhodláním v hlase.

Ten oproti víkendovému střetnutí s Dunajskou Stredou (výhra 1:0) zřejmě neudělá razantní změny v zahajovací jedenáctce, jenomže obejít se musí hned bez několika opor. Kvůli viróze nenastoupí důležitý stoper Štětina, nachlazení možná nepustí na trávník ani Sebastiána Kóšu a k dispozici nemusí být další střední obránce Andrej Djurič. Dlouhodobě mimo hru navíc jsou Dobrivoj Rusov, Luboš Kamenár, Martin Bukata, Kazeem Bolaji či útočník Marco Djuričin.

Slovenský outsider se naposledy utkal s Fenerbahçe v roce 2018 v základní skupině EL a po úvodní porážce 0:2 v Turecku slavil senzační úspěch právě v domácí odvetě (1:0). Stadion Antona Malatinského by měl být podle nejnovějších zpráv vyprodaný, utkání by tak mohlo přihlížet až 17,5 tisíc fanoušků obou táborů. Hostující kormidelník İsmail Kartal postrádá Lincolna, Luana Perese, Ündera i Mora.

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 6.57 - 4.78 - 1.49

Tip EuroFotbal.cz: 2

Více informací k zápasu

Tabulka před začátkem kola

Tým
Z
V
R
P
S
B
1
Ludogorec Razgrad (BUL)
1
1
0
0
4 : 0
3
2
Fenerbahçe SK (TUR)
1
1
0
0
3 : 1
3
3
FC Nordsjaelland (DEN)
1
0
0
1
1 : 3
0
4
Spartak Trnava (SVK)
1
0
0
1
0 : 4
0

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele