Konferenční liga - souhrn 2. kola skupinové fáze

05.10.2023, 18:30, aktualizováno 05.10.2023, 23:15
Komentáře a souhrny

Plzeň otočila nepříznivý stav v Astaně a výhrou 2:1 si po dvou kolech skupinové fáze Konferenční ligy drží stoprocentní bilanci. To platí i pro Slovan Bratislava, který nejtěsnějším poměrem uspěl v Lublani. Dinamo Záhřeb - plzeňský soupeř ve skupině - překvapivě odjíždí s prázdnou z Kosova. PAOK v závěru přetlačil Frankfurt...

Skupina A

Olimpija Lublaň - Slovan Bratislava 0:1

05.10.2023 18:45

Góly: 55. Aleksandar Čavrić (pen.)

Bratislavský Slovan zůstává i po dvou odehraných kolech základní skupiny A stoprocentní a dnes navečer k tomu přispěla výhra nad domácí Olimpijí Lublaň. Hostům ze Slovenska k tomu stačila větší efektivita a především jediný gól, o který se postaral penaltový střelec Aleksandar Čavrić.

Ten byl ostatně hodně aktivní od prvních minut utkání a stal se fundamentální hybnou silou Slovanu. Domácí obrana si jinak věděla rady a nenechávala Slovákům moc prostoru v zakončení. Domácí rovněž drželi míč na kopačkách a jen málokdy ho půjčovali soupeři. Pro hosty to nebylo jednoduché utkání, protože svěřenci trenéra Joãa Henriquese hráli hodně do těla a často napadali rozehrávku Slovanu už v zárodku.

Přesto se mohl Slovan dostat ještě v první půli do vedení. Aleksandar Čavrić využil chyby Mijailoviće a sprintoval směrem na Vidovšeka. Ten jej fauloval a sudí Sidiropoulos byl nucen nařídit penaltu. K ní se postavil lídr Vladimír Weiss, jenže ji nedal a Vidovšek vystihl směr jeho střely! S dorážkou pak neuspěl ani César Blackman. Samotný Čavrić ještě v nastavení mířil v dobré šanci nad bránu.

Po změně stran už se ale skóre měnilo. Tigran Barseghjan se dostal do kontaktu s brankářem Vidovšekem a ten zavinil další penaltu. Tentokrát si balon vzal na starost Aleksandar Čavrić a neomylně proměnil! Brankář Milan Borjan musel na druhé straně řešit vlastně jen akci Ruie Pedra, který mířil příliš vysoko. V závěru ještě neproměnil samostatnou akci Strelec, ale Slovanu to zásadně vadit nemuselo.

Více informací k zápasu

KÍ Klaksvík - Lille OSC 0:0

05.10.2023 18:45

Góly: -

Klaksvík doma remizoval s Lille a i přes velký tlak soupeře udržel čisté konto. Lille zvlášť po změně stran přidalo a několikrát bylo blízko vstřelení branky, ale nakonec se mu to nepovedlo ani jednou.

Lille jelo do Tórshavnu jako jasný favorit a hodlalo se domů vrátit se třemi body. Ale vědělo, že ho nečeká nic snadného. Klaksvík nehodlal minimálně v první půli zůstat pozadu, ale jeho šance byly bezzubé. Centrované míče po několika faulech ze strany Francouzů nenacházely správné spoluhráče a pozemních akcí Klaksvík moc nepředvedlo.

Ve třicáté minutě už to vypadalo, že by se Lille mohlo konečně ujmout vedení, jenže tvrdou ránu z kopačky Hákona Haraldssona vykopl poslední obránce z brankové čáry. Pak se zkoušel prosadit ještě Gudmundsson, ale jeho rána skončila nad bránou. Blízko otevření skóre byl po změně stran Alan Virginius, chybělo mu však trochu štěstí, neboť trefil pouze břevno!

Delší dobu se nic zajímavějšího nedělo, až na pár střídání na obou stranách. Jinak ale Lille dál útočilo do plných, Klaksvíku stačilo bránit se. Yaziciho rána mířila nad bránu, ale jinak se obrana domácího Klaksvíku stačila bránit. A protože Mannoneho nepřekonal v závěru utkání ani Hansson, tak se body dělily. Což se nelíbilo ani jednomu soupeři, ale rozhodně byla víc zklamaná francouzská návštěva.

Více informací k zápasu

Tabulka

Tým
Z
V
R
P
S
B
1
Slovan Bratislava (SVK)
2
2
0
0
3 : 1
6
2
Lille OSC (FRA)
2
1
1
0
2 : 0
4
3
KÍ Klaksvík (FRO)
2
0
1
1
1 : 2
1
4
Olimpija Lublaň (SLO)
2
0
0
2
0 : 3
0

Skupina B

Breidablik UBK - Zarja Luhansk 0:1

05.10.2023 18:45

Góly: 35. Ihor Horbach

Výlet na Island se ukrajinské Zarje Luhansk vyplatil, protože si z něj odnáší výhru a tři body. Domácí Breidablik sice držel míč na svých kopačkách mnohem častěji, jenže mu to k ničemu nebylo. O výhře hostí rozhodl jedinou trefou mladíček Ihor Horbach.

Islandské překvapení jménem Breidablik přivítalo ve městě Kópavogur zkušeného zástupce ukrajinského fotbalu z Luhansku. Věřilo, že se mu povede získat první body, protože úvodní kolo mu vůbec nevyšlo. Jenže se mu dnes nic nedařilo. Domácí sice drželi míč na kopačkách velmi často, o polovinu častěji než Zarja, ale brankář Mykyta Turbajevskyj nemusel řešit prakticky nic složitého.

Deset minut před koncem první půle navíc hosté udeřili. Denys Antjuch kopal rohový kop na zadní tyč, tam si nejvýš vyskočil Ihor Horbach a tenhle devatenáctiletý mladíček hlavou poslal svůj tým do vedení! Druhá půle se navíc nesla v ještě nezáživnějším tempu. Hosté svědomitě bránili, zatímco domácí Breidablik jen marně hledal cestu skrz ukrajinskou obranu. Jedinou zajímavější šanci měl na svědomí Anton Logi Lúdvíksson, jehož ránu ale brankář Turbajevskyj skvěle vytáhl mimo.

Více informací k zápasu

KAA Gent - Maccabi Tel-Aviv 2:0

05.10.2023 18:45

Góly: 39. Tarik Tissoudali, 90+2. Tarik Tissoudali (pen.)

Belgický Gent doma neměl s Maccabi Tel Aviv moc práce a nakonec slaví celkem poklidné vítězství o dvě branky. Obě měl na starosti zkušený střelec Tarik Tissoudali.

Gent by moc rád uplatnil i v dnešním duelu formu z ligy, protože Konferenční liga je pro něj ne tak moc příjemnou záležitostí. Minule jen remizoval s ukrajinskou Zorjou, i když se relativně brzo ujal vedení. Dnes proti sobě měl izraelský Maccabi Tel Aviv, zatímco do karet mu hrála podpora domácího diváctva. Izraelský celek už ale minule ukázal, že si umí dojít pro tři body a ani dnes to domácímu Gentu nijak neusnadní.

I dnes byli hosté kupodivu od prvních minut aktivnější než domácí Gent a častěji se dostávali na dostřel brankáře Roefa. Hosté se museli trochu chytat za hlavu snad jen po třiceti minutách, kdy nechali dostatek volného prostoru obránci Archiemu Brownovi, který toho využil k perfektnímu pasu na nabíhající spoluhráče.

Pak se ale domácí najednou oproti tomu, jak vypadala celá hra, ujali vedení. Pět minut před koncem nijak zajímavé první půle si marocký útočník Tarik Tissoudali naběhl na nahrávku do volného prostoru a po chybě hostující obrany si dokázal poradit i s brankářem Mišpatim, který zasahoval marně - 1:0 pro domácí barvy.

Po změně stran se do šance pomalu dostával Eran Zahavi, ale zkušený kanonýr narazil jen na brankáře Davyho Roefa, který balon vyrazil mimo tři tyče. Druhá půle obecně za moc nestála, až v nastavení dostal Luckassen žlutou kartu za faul ve vápně a domácí Tarik Tissoudali z penalty stanovil konečný výsledek na 2:0.

Více informací k zápasu

Tabulka

Tým
Z
V
R
P
S
B
1
KAA Gent (BEL)
2
1
1
0
3 : 1
4
2
Zarja Luhansk (UKR)
2
1
1
0
2 : 1
4
3
Maccabi Tel-Aviv (ISR)
2
1
0
1
3 : 4
3
4
Breidablik UBK (ISL)
2
0
0
2
2 : 4
0

Skupina C

KF Ballkani - Dinamo Záhřeb 2:0

05.10.2023 18:45

Góly: 44. Almir Kryeziu, 83. Walid Hamidi

Ballkani zvítězilo v domácím utkání druhého kola skupiny C Konferenční ligy nad Dinamem Záhřeb 2:0. Dobrou formu v závěru první půle prokázal Almir Kryeziu, jenž se v aktuálním ročníku prosadil v pohárové Evropě už potřetí. Jeho gól byl nakonec tím vítězným, jelikož chorvatský favorit i kvůli absenci elitního střelce Bruna Petkoviče v ofenzivě strádal. Kosované v hlavní fázi soutěže triumfovali před svými fanoušky poprvé v historii, z čehož profitovala i Plzeň, již v čele tabulky hřeje tříbodový náskok.

Fotbalisté Ballkani vstoupili do nového ročníku Konferenční ligy porážkou na půdě Viktorie Plzeň. Rozhodující trefa Lukáše Kalvacha ale Kosovany v následujících duelech nakopla, což potvrzovaly tři ligové výhry v řadě. Dinamo naopak nepřijíždělo v dobré náladě, jelikož o víkendu prohrálo důležitý zápas s Hajdukem Split o první místo v tabulce chorvatské nejvyšší soutěže. Zároveň při této porážce přišlo vinou zranění o kanonýra a nejlepšího střelce týmu Petkoviče.

Úvod utkání příliš zajímavého nepřinesl, v lepším světle se však prezentovali hráči kosovského celku. Na gólové příležitosti byla úvodní půle velmi chudá, poměrně aktivně se však jevil mladý záložník hostujícího celku Marko Bulat, jehož střela ze 32. minuty jen těsně minula branku. Skóre ale otevřelo Ballkani. Minutu před koncem prvního dějství z hranice pokutového území střílel Kryeziu, který poslal svůj tým do vedení.

Po změně stran už bylo aktivnější hostující Dinamo, příliš problémů pro obranu domácích ovšem nevytvořilo. Fotbalisté v bílých dresech totiž sice dominovali ve statistice držení míče, nicméně poté, co na časomíře odbila hodina, měli na kontě pouze jednu střelu mířenou mezi tři tyče. Tlak ve druhé polovině Chorvatům nakonec nestačil ani na zisk jednoho bodu. Před koncem totiž ještě skóroval střídající Walid Hamidi, jenž kompletně pohřbil všechny šance Záhřebu.

Ballkani tak potvrdilo dobrou formu z posledních zápasů a doma Dinamo překvapivě obralo o všechny body. V následujícím kole se 26. října představí proti Astaně, Záhřeb vyzve ve stejný den doma Viktorii Plzeň.

Více informací k zápasu

FC Astana - Viktoria Plzeň 1:2

05.10.2023 16:30

Góly: 51. Marin Tomasov - 54. Tomáš Chorý, 57. Lukáš Kalvach

Plzeň ve druhém kole skupiny C Konferenční ligy vyhrála v Astaně 2:1. Viktoriáni se do Kazachstánu vrátili po měsíci a půl, přičemž stejně jako při úspěšném střetnutí s Tobolem padaly góly až ve druhém poločase. Bleskově po změně stran nejprve udeřili domácí, vyrovnat se však záhy povedlo Tomáši Chorému díky umístěné hlavičce do protipohybu brankáře. Krátce po jeho trefě pak strhl vedení na stranu hostů Jan Kopic.

Plzeň do dalekého Kazachstánu cestovala po víkendové porážce od Sparty, čímž přišla o vítěznou sérii, která nakonec čítala 12 po sobě jdoucích zápasů. Jedním z nich byl i úvodní duel v rámci skupinové fáze Konferenční ligy, v němž s nečekanými obtížemi zdolala Ballkani 1:0. V historicky prvním střetnutí s Astanou, která vysoko prohrála v Záhřebu, mohl šance Viktorie ohrozit například Marin Tomasov, jenž v posledním domácím utkání zazářil hattrickem.

První zakončení si vypracovali v sedmé minutě viktoriáni, když po faulu na Rafia Durosinmiho rozehrával těsně za hranicí vápna přímý kop Kalvach. Zkušený plzeňský záložník však nabídnutou příležitost nevyužil a branku Josipa Čondriče přestřelil. Krátce po odehrané čtvrthodině se na umělé trávě v Astana Areně propracoval k hlavičce Chorý, branku ale výrazně minul. Fotbalisté klubu z hlavního kazašského města s přibývajícími minutami tempo zápasu vyrovnali a po zbylou část poločasu diváci sledovali převážně boj o střed hřiště.

Po návratu z kabin se již ovšem skóre měnilo a byli to domácí, kteří se zásluhou Tomasova ujali vedení. Chorvatovu střelu z hranice vápna tečoval Sampson Dweh mimo dosah Jindřicha Staňka.

Plzeňský obránce své zaváhání odčinil již o tři minuty později, kdy po jeho přesném centru vyrovnal hlavičkou k tyči Chorý. Viktoriáni nepolevovali a ještě před odehranou hodinou dokonali obrat, když ránu Jana Kopice nasměroval za záda Čondriće lehkou tečí Kalvach.

Západočeši soupeře přehrávali, s blížícím se koncem ale začali výrazněji hrozit rovněž Kazaši. V 73. minutě hlavičkoval střídající Dušan Jovančič pouze do míst, kde se nacházel připravený Staněk. Následně se plzeňský gólman zaskvěl i proti pumelici Makse Ebonga, kterou vytěsnil na roh. V nastavení měl ještě na hlavě vyrovnání Kamo Hovhannisyan, branku ale přestřelil.

Viktoria tak zaznamenala druhou výhru a ve skupině, která je protkaná dalekým cestováním, výrazně nakročila k postupu. V příštím kole se 26. října představí v Záhřebu, Astana bude hrát tentýž den na hřišti Ballkani.

Více informací k zápasu

Tabulka

Tým
Z
V
R
P
S
B
1
Viktoria Plzeň (CZE)
2
2
0
0
3 : 1
6
2
Dinamo Záhřeb (CRO)
2
1
0
1
5 : 3
3
3
KF Ballkani (KOS)
2
1
0
1
2 : 1
3
4
FC Astana (KAZ)
2
0
0
2
2 : 7
0

Skupina D

FK Bodø/Glimt - Club Bruggy 0:1

05.10.2023 18:45

Góly: 20. Hans Vanaken

Bruggy velebí zkušeného záložníka Hanse Vanakena, který se dnes zapsal do střelecké listiny jako jediný. Díky němu si Belgičané odváží tři body a Bodø/Glimt smutní.

Bodø/Glimt se dnes utkalo s belgickými Bruggami a tohle utkání mělo i českou stopu, protože hlavním arbitrem byl Ondřej Berka. A soudě dle předzápasových scenérií ho čekalo hodně zajímavé utkání, protože kulisa v Norsku byla opravdu fantastická. Bruggy, jeden z favoritů celé skupiny, chtěly po poslední remíze s tureckým Beşiktaşem konečně bodovat naplno. Dnes je ale nečekalo nic snadného.

Po pěti minutách se hosté málem probili do zajímavé šance, když se až k bráně domácího Mignoleta dostal dánský záložník Albert Grønbæk Erlykke, ale na někdejšího brankáře Liverpoolu nevyzrál. Bruggy nehrály zrovna aktivně a spíš nechávaly míč na kopačkách soupeře, ale dost možná to byla taktika. Protože ve 20. minutě si do vápna Norů naběhl Hans Vanaken a usměrnil balon do brány!

Bruggy vedly i přesto, že se sudí poměrně dlouho díval na monitor kvůli možnému ofsajdu. Do práce pak musel i domácí brankář Nikita Chajkin, kterému nakonec po ráně Skóraśe pomohli jeho vlastní obránci. Plno práce měl i Simon Mignolet, kterého pořádně protáhl ostrou ranou Moumbagna.

Srovnat mohl šest minut po změně stran střelec Pellegrino, jehož bomba Mignoleta pořádně vystrašila. Nakonec mu ale pomohla jeho vlastní obrana. Na druhé straně vyrážel Chajkin ránu Vanakena. Domácím mohl vykřesat naději faulující De Cuyper, jenže následná standardka poslala míč vysoko nad bránu.

Více informací k zápasu

Beşiktaş JK - FC Lugano 2:3

05.10.2023 18:45

Góly: 38. Vincent Aboubakar, 52. Vincent Aboubakar - 81. Ignacio Aliseda, 86. Shkëlqim Vladi, 90. Eric Bailly (vl.)

Turecký Besiktas byl považován za jednoznačného favorita tohoto čtvrtečního utkání proti největšímu outsiderovi skupiny D z Lugana a zápas se pro něj hodně dlouhou dobu vyvíjel velmi dobře, neboť díky dvěma trefám Vincenta Aboubakara směřoval k hladkému vítězství, jenomže po zbytečném vyloučení Valentina Rosiera se začal strachovat o důležitý tříbodový zisk a kvůli třem inkasovaným gólům v závěrečných devíti minutách nakonec prohrál 2:3.

Istanbulský gigant rozhodně není na takovýto kolaps zvyklý, nicméně švýcarský vyzyvatel ukázal velkou dávku odhodlání a po úvodní překvapivé remíze s norským týmem Bodø/Glimt (0:0) se prozatím vyhoupl do čela tabulky se čtyřmi body, naopak jeden z favoritů na přímý postup do osmifinále je až třetí s jediným získaným bodem. První poločas čtvrtečního střetnutí nic zásadního nepřinesl, jediná vážnější možnost byla k vidění v 38. minutě a hned byla gólová.

Prosadit se dokázal jednatřicetiletý kamerunský forvard Aboubakar, jenž se po parádním centru Ghezzala z pravého křídla ocitl ve středu pokutového území protivníka a přesnou hlavičkou uklidil balón k pravé tyči kolem marně se natahujícího gólmana Saipiho. Besiktas se od tohoto okamžiku uklidnil a svůj náskok zvýšil sedm minut po přestávce, podruhé v tomto klání se totiž prosadil aktivní Aboubakar.

Tentokráte si po precizním samostatném úniku navedl míč až do pokutového území protivníka a svůj skákavý pokus levačkou poslal do vzdálenějšího spodního růžku. Poté se zdálo, že se tento duel už bude spíše dohrávat, jenomže krátce po odehrané hodině se Rosier nechal vyloučit po druhé žluté kartě, a svěřenci trenéra Şenola Güneşe najednou znervózněli. FC vykřesalo naději na bodový zisk v 81. minutě.

Přesnou mušku měl střídající argentinský útočník Ignacio Aliseda, který se po zblokované střele Bottaniho opřel do odraženého balónu z patnácti metrů a jeho bomba zapadla k levé konstrukci kolem pozdě reagujícího brankáře Destanoğlua. Neuběhlo ani dalších šest minut a bylo nečekaně vyrovnáno, protože další střídající hráč Shkëlqim Vladi si po přízemním pasu Arigoniho seběhl před hranici brankového území a svou dělovku přeci jen usměrnil pod horní tyčku.

Lugano rozhodně nepolevovalo ani ve zbývajícím průběhu a v poslední minutě základní hrací doby převrhlo misky vah na svou stranu. Do vlastní sítě totiž zamířil devětadvacetiletý obránce z Pobřeží Slonoviny Eric Bailly, když po střele Grgiče smolně hlavičkoval za záda naprosto bezmocného Destanoğlua. V hostujícím dresu se ukázala i česká stopa, jelikož v 66. minutě se dostal na trávník záložník Roman Macek.

Více informací k zápasu

Tabulka

Tým
Z
V
R
P
S
B
1
FC Lugano (SUI)
2
1
1
0
3 : 2
4
2
Club Bruggy (BEL)
2
1
1
0
2 : 1
4
3
Beşiktaş JK (TUR)
2
0
1
1
3 : 4
1
4
FK Bodø/Glimt (NOR)
2
0
1
1
0 : 1
1

Skupina E

AZ Alkmaar - Legia Varšava 1:0

05.10.2023 21:00

Góly: 52. Vangelis Pavlidis

Alkmaar uplynulý víkend sice bez potíží zdolal Fortunu po výsledku 4:0, ovšem ve svém druhém utkání v základní skupině Konferenční ligy znovu nepředvedl optimální výkon a nakonec mohl být rád, že houževnatou polskou Legii porazil nejtěsnějším poměrem 1:0, čímž tak alespoň částečně napravil senzační zaváhání v bosenském Mostaru s místním týmem Zrinjski.

Všechny čtyři týmy skupiny E tak momentálně mají na kontě tři body a odlišuje je pouze skóre. Polský vyzyvatel naopak nenavázal na čtrnáct dní starý senzační úspěch s anglickou Aston Villou, a to i přesto, že závěrečnou půlhodinu dohrával v početní výhodě. V jeho dresu opět nastoupil od samého začátku český forvard Tomáš Pekhart, jenž je s deseti trefami nejlepším střelcem týmu, ale v hlavní fázi KL se ani tentokráte neprosadil.

Domácí celek byl od samého začátku přeci jen o něco aktivnější a úvodní větší možnost si vytvořil přesně v polovině první půle, jenže zcela osamoceného Møllera Wolfeho dokázal z bezprostřední blízkosti vychytat famózní brankář Tobiasz. V nastaveném čase byl poprvé vidět pozdější hrdina Pavlidil, ovšem v tuto chvíli zamířil z mírného úhlu pouze do boční sítě. Rozhodující okamžik tohoto střetnutí byl k vidění v 52. minutě.

Nezastavitelný Pavlidis skóroval v tomto ročníku již podesáté a vůbec poprvé v evropských pohárech, neboť po nadýchaném centru Van Brederodeho z levé strany a následné důrazné hlavičce Daniho de Wita stál ve správnou chvíli na správném místě a zblízka usměrnil balón přímo do levého dolního růžku.

AZ si výrazně zkomplikovalo svou situaci v 65. minutě, kdy švédský forvard Mayckel Lahdo neobratně nakopl do hlavy Yuriho Ribeira a srbský rozhodčí Minakovič mu nekompromisně ukázal přímou červenou kartu, nicméně domácí favorit si i tak pohlídal hubený náskok až do závěrečného hvizdu.

Více informací k zápasu

Aston Villa - Zrinjski Mostar 1:0

05.10.2023 21:00

Góly: 90+4. John McGinn

Zrinjski Mostar sahal v Anglii po velmi cenném bodu, který měl možná podobnou váhu jako jeho výhra při krásném obratu nad Alkmaarem. Jenže nakonec se domácí drtivá převaha přeci jen projevila, když Villans spasil v nastavení hlavičkující McGinn.

Celek z Bosny a Hercegoviny šokoval v prvním kole základní skupiny E, když si poradil s Alkmaarem a otočil senzačně z 0:3 na 4:3. Dnes chtěl zopakovat něco podobně důležitého, jenže proti němu stál jasný favorit. Domácí Aston Villa, která se prezentuje velmi dobrým fotbalem a s ohledem na jméno svého kouče to v pohárech prostě umí. A je pravda, že i čtvrteční večer začínala Aston Villa lépe.

Kontrolovala průběh utkání, hosty do ničeho výrazného nepouštěla a držela míč na svých kopačkách. Jenže to bylo všechno. Hodně dlouho se nedokázala prosadit přes obranný val hostí. Až čtyři minuty před koncem první půle málem ukončil střelecké trápení mladík Zaniolo, jehož krásné nůžky musel brankář Marko Marić vyrážet na roh.

Důležitá situace nastala v 54. minutě, kdy Watkins trefil zřejmě ruku bránícího Jakovljeviće a sudí pískal penaltu! Jenže tu byl VAR, který zasáhl a chybu sudího Schnydera napravil. Villans tak dál tlačili, jenže to k ničemu nevedlo. Nejblíž ke gólu měl v 70. minutě Tielemans, ale i s jeho zakončením si Marić poradil. Tlak Aston Villy sílil a nakonec se domácí dočkali v nastavení. Psala se jeho čtvrtá minuta, když do Marićova vápna přilétl centr a v záklonu ho do sítě poslal hlavičkující John McGinn!

Více informací k zápasu

Tabulka

Tým
Z
V
R
P
S
B
1
AZ Alkmaar (NED)
2
1
0
1
4 : 4
3
Zrinjski Mostar (BIH)
2
1
0
1
4 : 4
3
3
Aston Villa (ENG)
2
1
0
1
3 : 3
3
Legia Varšava (POL)
2
1
0
1
3 : 3
3

Skupina F

ACF Fiorentina - Ferencvárosi TC 2:2

05.10.2023 21:00

Góly: 66. Antonín Barák, 90+3. Jonathan Ikoné - 25. Barnabás Varga, 51. Ibrahim Cissé

Fiorentina byla před zahájením skupiny F považována za největšího favorita na postup do osmifinále Konferenční ligy, jenomže teď ani ve svém druhém zápase nezvítězila a s podceňovaným maďarským Ferencvárosem uhrála stejně jako před čtrnácti dny v belgickém Genku jen nerozhodný výsledek 2:2. Zápas pro ní navíc mohl dopadnout ještě hůře, jelikož z kraje druhého dějství dokonce prohrávala o dvě branky.

AFC se vrátilo do hry o bodový zisk v 66. minutě, kdy snížil český záložník Antonín Barák, jenž se dostal na trávník jen o devět minut dříve jako střídající hráč, konečnou remízu nakonec zařídil ve třetí nastavené minutě další nově příchozí hráč Jonathan Ikoné. Klub z Budapeště se tak díky tomuto nečekanému bodu udržel na čele tabulky se čtyřmi body, Fiorentina naopak klesla na třetí příčku se dvěma body.

Úvodní dvacetiminutovka na stadionu Artemia Franchiho ve Florencii byla v jasné režii hostujícího týmu. Již po necelých sedmi odehraných minutách zahrozil Marquinhos, jehož přízemní střelu po chybné rozehrávce AFC vyrazil před sebe pozorný brankář Terracciano, krátce po odehrané čtvrthodině byl Marquinhos odzbrojen před prázdnou brankou až na poslední chvíli vracejícím se Kayodem.

Ferencváros se dostal do překvapivého vedení ve 25. minutě. Přesnou mušku měl Barnabás Varga, jenž se po zpětné nahrávce Bena Romdhaneho zjevil ve středu pokutového území protivníka a z první usměrnil míč přímo do levého dolního růžku. Poté se až do konce prvního poločasu nic zásadního nepřihodilo, maďarský vyzyvatel přidal druhý senzační gól šest minut po přestávce.

Po rohovém kopu Abu Faniho z levé strany si naskočil mezi dva protihráče důrazný Ibrahim Cissé a prudkou hlavičkou z hranice brankového území pokořil zasahujícího Terracciana. Ihned na to mohl definitivně rozhodnout o překvapivém úspěchu outsidera aktivní Ben Romdhane, nicméně ten po samostatném úniku orazítkoval z bezprostřední blízkosti jen bližší spojnici.

Fiorentina od tohoto okamžiku přidala a naději na bodový zisk vykřesala o čtvrthodiny později. Skórovat dokázal již zmiňovaný Barák, který po pasu Parisiho z levého křídla hlavičkoval přesně k pravé tyči. Domácí se pak hnali za vyrovnáním, avšak ránu Bonaventury zneškodnil brankář Dibusz a pak nebyla uznána trefa Gonzáleze kvůli ofsajdu.

Svěřenci kouče Vincenza Italiana se přeci jen dočkali druhého zásahu v nastaveném čase, neboť francouzský forvard Ikoné si seběhl za defenzívu houževnatého rivala po hlavičce Gonzáleze a z první propálil naprosto bezmocného Dibusze. V poslední možnou chvíli dokonce mohl otočit vývoj na stranu italského týmu agilní González, jenomže jeho volej z otočky minul protější konstrukci o několik decimetrů.

Více informací k zápasu

FK Čukarički - KRC Genk 0:2

05.10.2023 21:00

Góly: 10. Bryan Heynen, 21. Joseph Paintsil (pen.)

Skupina F má i po dvou odehraných kolech jedno mužstvo, které se neradovalo ani z jednoho bodu. Je jím srbský klub Čukarički, který dnes večer nestačil v Bělehradě na belgický Genk. V obou brankách hostí měl prsty Ghaňan Joseph Paintsil.

Domácí Čukarički dnes čekalo hodně napínavé a důležité utkání, protože v tabulce jim patřilo poslední místo bez jediného bodu a do Bělehradu dorazil silný Genk. A jeho kvalita se začala projevovat prakticky okamžitě poté, co sudí Ladebäck fouknul do píšťalky. Hosté už v desáté minutě předvedli velmi jednoduchou a přímočarou akci, po níž postupoval s míčem u nohy Paintsil do vápna. Pak zvolil zpětnou nahrávku do druhé linie a dobíhajícímu Bryanu Heynenovi stačilo míč správně trefit - 1:0 pro Genk.

O pouhých šest minut později vtrhl do domácího vápna Heynen a byl jasně faulován Subotićem. Přesto sudímu Ladebäckovi trvalo čtyři minuty, než naznal, že k penaltě opravdu bude muset přistoupit. Odpovědnost na sebe vzal Joseph Paintsil a střelou do protipohybu překonal brankáře Nemanju Beliće!

A když bych řekl, že tím skončilo jakékoli utkání, byla by to pravda. Další šance jsme se dočkali až v 73. minutě, kdy se domácí chopili iniciativy a brankář Van Crombrugge musel vytahovat Cvetkovićovu ránu nad bránu. Pak mohl ještě zvýšit Zeqiri, jenž ale v nastavení brankáře Beliće trefil jen do hrudi. Genk odjíždí domů se zaslouženou výhrou.

Více informací k zápasu

Tabulka

Tým
Z
V
R
P
S
B
1
Ferencvárosi TC (HUN)
2
1
1
0
5 : 3
4
2
KRC Genk (BEL)
2
1
1
0
4 : 2
4
3
ACF Fiorentina (ITA)
2
0
2
0
4 : 4
2
4
FK Čukarički (SRB)
2
0
0
2
1 : 5
0

Skupina G

PAOK Soluň - Eintracht Frankfurt 2:1

05.10.2023 21:00

Góly: 28. Andrija Živković, 90+2. Konstantinos Koulierakis - 68. Omar Marmoush

Ve skupině G si to podle papírových předpokladů měli rozdat o přímý postup do osmifinále řecké PAOK a německý Frankfurt, první vzájemný duel v Soluni nakonec lépe dopadl pro domácí tým. Oba soupeři svůj první zápas zvládli a teď se očekávala nesmírně dramatická bitva, kterou za nerozhodného stavu 1:1 rozhodl až ve druhé minutě nastaveného času teprve devatenáctiletý obránce Konstantinos Koulierakis.

Svěřenci rumunského trenéra Răzvana Lucescua se tak udrželi na vedoucí pozici s plným bodovým ziskem, Eintracht má na kontě o tři body méně a je druhý. Hosté přitom vstoupili do tohoto čtvrtečního utkání aktivněji a již po sedmi odehraných minutách mohli vést, avšak Nkounkou z bezprostřední blízkosti jen trestuhodně orazítkoval bližší tyč. PAOK z ničeho nic udeřilo krátce po odehrané čtvrthodině, kdy síť rozvlnil Samatta, nicméně jeho trefa nakonec neplatila kvůli velmi těsnému ofsajdu.

Řecký vyzyvatel se přeci jen prosadil ve 28. minutě. K přímému volnému kopu z více jak pětadvaceti metrů se totiž postavil kapitán Andrija Živkovič a jeho nepříjemný skákavý centr propadl napříč pokutovým územím až k protější tyči kolem marně se natahujícího brankáře Trappa. Německý favorit pak přidal a tlačil se za vyrovnáním, jenomže své šance dlouho nemohl proměnit a dočkal se až v polovině druhého poločasu.

Skórovat dokázal Omar Marmoush, jenž se po obrovské minele právě pozdějšího hrdiny Koulierakise ocitl v samostatném úniku a nakonec ho zakončil s grácií, když pravačkou ze čtrnácti metrů zavěsil pod břevno. Zhruba deset minut před závěrečným hvizdem mohl dokonce otočit vývoj Chaïbi, ale proti jeho nebezpečné dělovce z přímého volného kopu fantasticky zasáhl gólman Kotarski.

Domácí celek za podpory skvělých fanoušků v samém závěru přitlačil a v bouřlivé atmosféře se přeci jen dočkal kýžené druhé trefy. "Hříšník" jediné inkasované branky Koulierakis totiž využil skvěle zahrané standardní situace v podání Živkoviče a následného odrazu po hlavičce nově příchozího Hasebeho, před brankou se pak nejlépe zorientoval, a projektilem z pěti metrů nekompromisně rozvlnil síť.

Více informací k zápasu

Aberdeen FC - HJK Helsinky 1:1

05.10.2023 21:00

Góly: 79. Bojan Miovski - 59. Bojan Radulovic

Pittodrie Stadium v Aberdeenu sledoval snažení domácích hráčů o první body ve skupině Konferenční ligy a nakonec se to s vypětím všech sil povedlo. Díky vyrovnání Bojana Miovskiho slaví domácí jeden bod, ale pořád jsou na dně tabulky skupiny G.

Ve Skotsku se hrál duel dvou týmů, které ve skupinových bojích ještě nezískaly ani jeden bod. Svěřenci trenéra Barryho Robsona ale měli skvělou formu a tu chtěli promítnout i do duelu s Finy. První minuty však patřily spíš Finům, kteří hráli jednoduše, nekomplikovaně a hrozili častěji. Domácí zahrozili poprvé až ve 27. minutě, kdy vybojovali rohový kop a následně se do zakončení dostal Bojan Miovski, jenž ale pálil nad.

Finové spíš drželi míč na kopačkách a kombinovali poblíž vápna domácího brankáře Roose, než aby hrozili brejky. Roose však z klidu nevyvedli. Rozmezí obou poločasů orámovalo dvojí střídání na straně finského mužstva, ale ani tenhle impuls velké zlepšení nepřinesl. Přesto se Finové dokázali dostat do vedení. Soiri našel krásným balonem ve vápně Bojana Raduloviće, který poslal hosty do poněkud překvapivého vedení!

Domácí chtěli kontrovat ihned a v 63. minutě pálil Jack MacKenzie. Aberdeen zvyšoval obrátky a po Miovského ráně se málem prosadil Barron. Domácí ale v aktivitě neustávali a deset minut před koncem utkání se zaslouženě dočkali. Hostující obrana odvrátila centr jen do běhu Bojana Miovskiho a ten hlavou do protipohybu srovnal na konečných 1:1.

Více informací k zápasu

Tabulka

Tým
Z
V
R
P
S
B
1
PAOK Soluň (GRE)
2
2
0
0
5 : 3
6
2
Eintracht Frankfurt (GER)
2
1
0
1
3 : 3
3
3
HJK Helsinky (FIN)
2
0
1
1
3 : 4
1
4
Aberdeen FC (SCO)
2
0
1
1
2 : 3
1

Skupina H

FC Nordsjaelland - Ludogorec Razgrad 7:1

05.10.2023 21:00

Góly: 2. Marcus Ingvartsen (pen.), 11. Ibrahim Osman, 31. Jeppe Tverskov, 32. Benjamin Nygren, 68. Son (vl.), 74. Benjamin Nygren, 86. Christian Rasmussen - 9. Olivier Verdon (pen.)

Nordsjaelland prošel jako nůž máslem nevyzpytatelnými předkoly Konferenční ligy, ovšem na úvod skupiny H narazil v Istanbulu a vysoce favorizovanému Fenerbahçe podlehl po výsledku 1:3. Ve své úvodním domácím utkání se chtěl vytáhnout proti bulharskému Ludogorci a to se mu povedlo, jelikož zaznamenal rekordní výhru 7:1 a výrazně tak oživil své naděje na postup do jarních bojů KL.

Klub z Razgradu si před čtrnácti dny hladce poradil se slovenskou Trnavou (4:0) a zdálo se, že se v jeho případě blýská na lepší časy, nicméně po tomto až neuvěřitelném debaklu se znovu musí vrátit nohama na zem. V tabulce klesl na třetí místo se třemi body, FC naopak poskočilo na druhou příčku se stejným bodovým ziskem, ale s mnohem lepším skóre. Svěřenci trenéra Johannese Hoffa Thorupa se dostali do vedení z první vážnější akce utkání.

Již po necelých šedesáti odehraných sekundách zahrál Rwan Cruz po rohovém kopu z levé strany smolně rukou ve vlastní šestnáctce a albánský rozhodčí Xhaja bez váhání nařídil pokutový kop. K němu se postavil Marcus Ingvartsen a nezaváhal, jelikož svou umístěnou přízemní střelu poslal přesně do pravého spodního růžku. Ludogorec na tuto trefu ještě dokázal odpovědět o sedm minut později.

Unikajícího Rwana Cruze totiž ve vlastním pokutovém území evidentně podrazil Frese a Xhaja podruhé během devíti minut nekompromisně ukázal na penaltový puntík. Nabídnutou šancí nepohrdl Olivier Verdon, který svůj dloubák usměrnil pod levou šibenici do protipohybu bezmocného gólmana Hansena. Dánský celek si však vzal zpět své ztracené vedení o dvě minuty později a od tohoto momentu na trávníku doslova vládl.

Obrovskou hrubku totiž vyrobil gólman Padt, jenž váhal s rozehrávkou tak dlouho, až ho o balón obral Ibrahim Osman a ten nadvakrát přeci jen rozvlnil síť. Domácí pojistili svůj náskok krátce po odehrané hodině, když Jeppe Tverskov se po rohovém kopu z pravé strany nejvýše vyšplhal do vzduchu a přesnou hlavičkou zamířil k protější konstrukci kolem dívajícího se Padta.

Neuběhlo ani dalších osmdesát sekund a Nordsjaelland definitivně rozhodl o svém úspěchu. Po akci Osmana a elegantním zakončení patičkou v podání Ingvartsena zakončoval ze šesti metrů úplně volný Benjamin Nygren a ten zcela prázdnou branku nemohl minout - 4:1. Krátce po změně stran tempo hry přeci jen opadlo, ale ve druhé polovině závěrečné části pokračovalo FC v nefalšovaném ofenzivním koncertu.

Pátou trefu přidalo v 68. minutě, neboť střílenou přihrávku Osmana z levého křídla si nešťastně srazil do vlastní sítě skluzující Son. O šest minut později měl podruhé v tomto střetnutí přesnou mušku Nygren, jehož kroucený pokus levačkou ze čtrnácti metrů zapadl ke vzdálenější tyči - 6:1. V 86. minutě nakonec uzavřel gólový účet střídající Christian Rasmussen, protože z metru dorazil míč do naprosto odkrytého prostoru tří tyčí.

Více informací k zápasu

Spartak Trnava - Fenerbahçe SK 1:2

05.10.2023 21:00

Góly: 88. Kelvin Ofori - 70. Joshua King, 81. Joshua King

Turecké Fenerbahçe bylo po úvodním vítězství nad dánským Nordsjaellandem (3:1) považováno za jasného favorita také na stadionu Antona Malatinského v Trnavě, kde narazilo na značně oslabeného soupeře, nicméně v prvním poločase toho moc nepředvedlo a poté se i přes rychle nabité dvougólové vedení strachovalo o tříbodový zisk až do samotného závěru. Nakonec však houževnatého protivníka udolalo o jeden gól a udrželo se tak na čele skupiny H.

Spartak ve svém prvním střetnutí v Razgradu utrpěl debakl s Ludogorcem (0:4), teď však předvedl mnohem lepší výkon a sahal po senzačním bodu. V tabulce je sice stále poslední s nulovým bodovým ziskem, ale do dalšího průběhu ukázal, že se s ním rozhodně musí počítat. Úvodní dějství bylo z diváckého pohledu naprosto neatraktivní a k vidění v něm nebyla jediná přímá střela mezi tři tyče.

Svěřenci trenéra İsmaila Kartala poprvé zahrozili až v 52. minutě, kdy se k přímému volnému kopu z dvaadvaceti metrů postavil Zajc a jeho pěknou střelu parádně odvracel do strany až plachtící brankář Takáč. Vzápětí se ukázala také Trnava, ale dalekonosnou ránu Koštrny vyrazil do bezpečí pozorný gólman Eğribayat. Krátce po změně stran chtěla skórovat hostující hvězda Batshuayi, jenže jeho přízemní střelu zkrotil ve svých rukavicích připravený Takáč.

Istanbulský gigant se dostal do očekávaného vedení až v 70. minutě. Prosadit se dokázal jednatřicetiletý norský reprezentant Joshua King, který si po přihrávce Kenta navedl míč před hranici pokutového území a svou levačkou neomylně zamířil k pravé tyči. Neuběhlo ani dalších jedenáct minut a rozdíl ve skóre byl dvoubrankový - i v tomto případě měl přesnou mušku aktivní King, neboť tentokráte si naběhl do brankového území soupeře na zpětnou nahrávku Freda a zblízka chladnokrevně rozvlnil síť.

Trnava ovšem v žádném případě nesložila zbraně a zhruba deset minut před závěrečným hvizdem se vrátila do hry o bodový zisk. Po hrůzostrašném zpracování Oosterwoldeho totiž převzal balón nigerijský kanonýr Kelvin Ofori a z první se nechytatelně trefil do vzdálenějšího spodního růžku. Vzápětí na druhé straně nebyly uznány góly Szymańskiho s Tadičem kvůli ofsajdu, a když v desáté minutě nastavení odmítl vyrovnání Ristovski střelou o kousek vedle pravé konstrukce, tak se na výsledku už nic nezměnilo.

Více informací k zápasu

Tabulka

Tým
Z
V
R
P
S
B
1
Fenerbahçe SK (TUR)
2
2
0
0
5 : 2
6
2
FC Nordsjaelland (DEN)
2
1
0
1
8 : 4
3
3
Ludogorec Razgrad (BUL)
2
1
0
1
5 : 7
3
4
Spartak Trnava (SVK)
2
0
0
2
1 : 6
0

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele