Konferenční liga - preview 6. kola skupinové fáze

03.11.2022, 09:37
Previews
Juraj Kucka (© AFP)
Slovácko už do další fáze postoupit nemůže, přesto sehraje důležitou roli v případě Partizanu. Silkeborg nastoupí v přímém souboji proti Anderlechtu a stačí mu bod, po postupu sahá Slovan Bratislava, vše ve svých rukou má CFR Kluž...

Skupina A

Rīgas Futbola skola - ACF Fiorentina

čtvrtek 16:30
Fiorentina se ve čtvrtek večer vydá do Lotyšska, kde se utká s Rigou a bude usilovat o první místo ve skupině A. Fialky se již kvalifikovaly do vyřazovacích bojů, RFS je již bez šance na postup a skončí na poslední čtvrté příčce ve skupině.

Lotyšský celek získal pouhé dva body a je jedním z pouhých šesti týmů, které v této sezóně Evropské konferenční ligy nevyhrály žádný z prvních pěti zápasů. RFS však dokázalo v prvním hracím dni uhrát v Itálii s Fiorentinou remízu 1:1, přičemž skóre tohoto utkání otevřel český reprezentant Antonín Barák.

Svěřenci Viktorse Morozse získali na začátku října bod také doma proti Istanbulu Başakşehir, když dokázali udržet bezbrankovou remízu. Tři porážky v posledních čtyřech zápasech ve skupině nicméně znamenají, že loňský mistr Lotyšska skončí na konečném čtvrté místě.

Hráči RFS navíc o víkendu ztratili šanci na obhajobu domácího ligového titulu, když remizovali 1:1 s aktuálním lídrem ligy Valmierou. RFS ztrácí na čelo tabulky již nedostižných sedm bodů, do konce soutěže totiž zbývají už jen dvě kola. Do čtvrtečního střetnutí s Fiorentinou nezasáhne jen vykartovaný obránce Jagodinskis.

Poté, co Fiorentina získala z prvních dvou zápasů ve skupině pouze jeden bod, vyhrála poslední tři klání včetně toho posledního nad Başakşehirem, i přesto se nachází na druhé příčce právě za tureckým mužstvem. Svěřenci Vincenza Italiana navázali na vítězství další výhrou, v neděli v Serii A porazili Spezii.

"Fialky" potřebují k tomu, aby přeskočily v tabulce Başakşehir, pomoct od skotských Hearts v souběžně hraném utkání. Turecký celek si totiž v případě vítězství udrží první příčku.

Co se týče marodky Fiorentiny, tak na ní se nachází jen dvojice Nicolás González - Gaetano Castrovilli, nejistý je také start Riccarda Sottila.

Rīgas Futbola skola - pravděpodobná sestava:
Šteinbors - Sorokins, Dubra, Lipušček, Mareš - Panić, Jatta - Simković, Friesenbichler, Emerson Deocleciano - Ilić

ACF Fiorentina - pravděpodobná sestava:
Terracciano - Dodô, Milenković, Igor, Biraghi - Barák, Amrabat, Mandragora - Ikoné, Jović, Kouamé

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 14.20 - 6.93 - 1.21

Tip EuroFotbal.cz: 2

Více informací

Istanbul Başakşehir - Heart of Midlothian

čtvrtek 16:30
Istanbul Basaksehir ve čtvrtek večer hostí Hearts s vědomím, že si vítězstvím zajistí první místo ve skupině a postup do osmifinále Evropské konferenční ligy. Hearts zakončí skupinovou fází na třetím místě a do Turecka cestují s tím, že se již nemůže kvalifikovat do jarní fáze evropských soutěží.

Trenér istanbulského týmu Emre Belözoğlu byl s výkony svých svěřenců na začátku sezóny nadmíru spokojený. Nicméně poté, co až ve svém sedmnáctém soutěžním utkání v sezóně poznali hořkost porážky, se jim přestalo dařit a v posledních šesti zápasech ve všech soutěžích utrpěli tři porážky.

Minulý týden prohráli na hřišti Fiorentiny, a tak boj o první místo ve skupině bude pokračovat i ve čtvrtek odpoledne. V pondělí se však tým z Istanbulu vrátil na vítěznou vlnu, když zvítězil 3:1 nad Giresunsporem a vrátil se na druhé místo v domácí soutěži.

Hearts prohráli na začátku září svůj první zápas s Başakşehirem vysoko 0:4, a tak by na toto střetnutí nejraději zapomenuli. Od té doby svěřenci Robbieho Neilsona dvakrát porazili lotyšský RFS a dvakrát prohráli s italskou Fiorentinou, mají tak na svém kontě šest bodů a již před čtvrtečním střetnutím je jasné, že skončí na třetí příčce.

Důležitější pro Hearts je, že se nachází na šestém místě skotské Premiership, tři body od třetího místa, a trenér Neilson bude dozajista rád, že se po čtvrtečním utkání budou moct plně soustředit na domácí soutěž.

Domácímu mužstvu bude chybět pouze bývalý německý reprezentant Mesut Özil, hosty naopak dlouhodobě trápí velká marodka. Mimo hru je již několik měsíců trio Rowles - Boyce - Baningime a hrát nebudou také Craig Halkett, Gary Mackay-Steven či Nathaniel Atkinson.

Istanbul B. - pravděpodobná sestava:
Şengezer - Júnior Caiçara, Ndayishimiye, Duarte, Lima - Aleksić, Biglia, Tekdemir - B. Traoré, Okaka, Chouiar

Heart of Midlothian - pravděpodobná sestava:
Gordon - Neilson, Sibbick, Kingsley, Cochrane - C. Smith, Kiomourtzoglou, Grant - Ginnelly, Shankland, Henderson

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.22 - 6.67 - 13.90

Tip EuroFotbal.cz: 1

Více informací

Tabulka před začátkem kola

Tým
Z
V
R
P
S
B
1
Istanbul Başakşehir (TUR)
5
3
1
1
11 : 2
10
2
ACF Fiorentina (ITA)
5
3
1
1
11 : 6
10
3
Heart of Midlothian (SCO)
5
2
0
3
5 : 13
6
4
Rīgas Futbola skola (LAT)
5
0
2
3
2 : 8
2

Skupina B

FCSB - West Ham United

čtvrtek 21:00
Ve skupině B Konferenční ligy je potřeba rozluštit ještě jeden otazník a tím je postup do play-off o osmifinále z druhého místa, nicméně v tomto duelu mezi rumunským outsiderem a anglickým favoritem už o nic významného nepůjde. Domácí výběr totiž v dosavadních pěti zápasech ani jednou nevyhrál a do další fáze tedy nepronikne, naopak West Ham prozatím neztratil ani bod a s předstihem si suverénně zajistil nejlepší šestnáctku KL.

FCSB jen marně vzpomíná na časy, kdy se kvalifikoval do základní skupiny Ligy mistrů. V tuto chvíli se často nedokáže dostat do hlavní fáze jakéhokoli evropského poháru a ani letos se mu mezi evropskou elitou nedaří. Jediné body získal ve dvojzápase s belgickým Anderlechtem (0:0, 2:2), jinak hned na úvod prohrál v Londýně (1:3) a dva naprosto šokující debakly utrpěl ve dvojzápase s dánským Silkeborgem (v obou případech 0:5).

Rumunský celek půjde do tohoto utkání už bez trenéra Nicolaeho Dicy, který byl odvolán v úterý. Osudnou se mu totiž stala víkendová porážka na půdě týmu Universitatea Cluj (1:2). Kvůli tomu se věhlasný tým nachází v ligové tabulce až na sedmé pozici s dvaceti body a za vedoucím Farulem Constanţa zaostává již o hrozivých sedmnáct bodů. Kdo tým povede do závěrečného střetnutí v evropských pohárech pro tuto sezónu, je prozatím nejasné.

Domácí ještě teoreticky mohou poskočit na třetí místo, ale vzhledem ke skóre 3:15 je tato možnost i přes případnou čtvrteční výhru vysoce nepravděpodobná. "Kladiváři" zvládli všech pět dosavadních utkání a mají na kontě plný počet patnácti bodů, díky minulému úspěchu nad Silkeborgem (1:0) jsou na čele dokonce o devět bodů. V tuto chvíli se dá tedy očekávat, že trenér David Moyes dá šanci hráčům, kteří v základní jedenáctce pravidelně nenastupují.

V zahajovací sestavě by se mohl objevit český reprezentační obránce Vladimír Coufal, naopak Tomáš Souček by měl odpočívat a zřejmě se posadí jen na lavici náhradníků. West Hamu se momentálně příliš nedaří v Premier League, protože z předchozích čtyř případů porazil jen podceňovaný Bournemouth (2:0). V neděli se střetl s Manchesterem United a podlehl mu nejtěsnějším poměrem 0:1, v tabulce je proto až třináctý se čtrnácti body.

Moyes možná nenasadí lehce zraněné trio Cornet - Paquetá - Fabiański, domácí nemohou využít služeb vykartovaného Miculescua a na marodce se k tomu nacházejí Cristea, Pantiru i Popescu.

FCSB - pravděpodobná sestava:
Tarnovanu - Cretu, Dawa, Tamm, Radunovič - Oaida, Edjouma, Olaru - Cordea, Compagno, Coman

West Ham United - pravděpodobná sestava:
Areola - Johnson, Aguerd, Ogbonna - Coufal, Fornals, Coventry, Lanzini, Palmieri - Benrahma, Antonio

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 4.78 - 3.92 - 1.73

Tip EuroFotbal.cz: 02

Více informací

Silkeborg IF - RSC Anderlecht

čtvrtek 21:00
Přímý duel o druhou příčku ve slupině B nebude mít jednoznačného favorita, nicméně v o něco výhodnější pozici je severský výběr. Silkeborg se díky dvěma jednoznačným výhrám nad rumunským FCSB (v obou případech 5:0) nachází na druhé pozici se šesti body právě o bod před slavným belgickým vyzyvatelem a jakákoli remíza mu tak stačí k tomu, aby se kvalifikoval do únorového play-off o osmifinále Konferenční ligy.

Anderlecht dokázal zvítězit jen jednou a to právě hned v prvním utkání se svým nadcházejícím rivalem (1:0). Jinak dvakrát nestačil na suverénní West Ham (0:1, 1:2) a ani jednou neporazil podceňovaný FCSB (0:0, 2:2). V tabulce mu proto náleží třetí příčka s pěti body a nic jiného než výhra mu tedy nepomůže. Bruselský tým udělal před deseti dny změnu na trenérském postu, jelikož vedení klubu odvolalo Feliceho Mazzúa.

Toho prozatím nahradil Robin Veldman a ten po úvodní pohárové remíze zažil úspěšnou premiéru na ligové scéně s Eupenem (4:2). "Je to samozřejmě klíčové utkání v pohárové Evropě a my uděláme všechno pro to, abychom ho zvládli. Veškerá naše koncentrace se soustředí právě na bitvu v Dánsku a všichni věříme, že Silkeborg porazíme, i když očekávám velmi vyrovnaný a trochu i nervózní průběh," uvedl Veldman natěšeně.

Ten se musí obejít bez vykartovaného Murilla, na marodce se k tomu nacházejí Kana, Raman, Sardella i Trebel. Jeho protějšek Kent Nielsen postrádá Dahla s Pedersenem. "V tuto chvíli jsme prohráli třikrát v řadě a máme tak za sebou náročné období, teď ale jde o pokračování v evropských pohárech a my na trávníku necháme duši. Anderlecht má velmi silný tým se skvělými hráči a podle mě je mírným favoritem, jenže my mu nic zadarmo nedáme," prohlásil Nielsen s obrovským odhodláním v hlase.

Silkeborg IF - pravděpodobná sestava:
Larsen - Ostrom, Salquist, Felix, Klitten - Thordarson, Gojani, Klynge - Jorgensen, Helenius, Adamsen

RSC Anderlecht - pravděpodobná sestava:
Van Crombrugge - Debast, Hoedt, Vertonghen, N'Diaye - Diawara, Ashimeru - Refaelov, Amuzu - Silva, Esposito

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.65 - 3.41 - 2.67

Tip EuroFotbal.cz: 0

Více informací

Tabulka před začátkem kola

Tým
Z
V
R
P
S
B
1
West Ham United (ENG)
5
5
0
0
10 : 4
15
2
Silkeborg IF (DEN)
5
2
0
3
12 : 5
6
3
RSC Anderlecht (BEL)
5
1
2
2
4 : 5
5
4
FCSB (ROU)
5
0
2
3
3 : 15
2

Skupina C

Lech Poznań - Villarreal CF

čtvrtek 21:00
Lech Poznań doma usiluje o šanci na postup do Konferenční ligy, ale musel by zřejmě vyhrát nad posledním soupeřem ve skupině. Aktuálně druhý tým tabulky se totiž musí ohlížet přes rameno - jen dva body za ním je situován Hapoel Beer-Sheva, který má rozhodně hratelnějšího soupeře.

Situace ve skupině C je ještě hodně zamotaná. Jediný tým, který už má jistotu, že se ho jarní část pohárových bojů nebude týkat, je poslední Austria Vídeň. I ta ale může ještě hodně promluvit do konečného pořadí a v její pomoc doufá Lech. Polský celek totiž potřebuje setřást ze zad třetí Hapoel, od něhož ho dělí jen dva body.

Jenže proti sobě bude mít silného soupeře. Ve čtvrtek večer se totiž Lech na stadionu Miejski postaví proti Villarrealu. A tým trenéra Johna van den Broma tuší, že by to opět mohlo být hodně zajímavé a dramatické utkání. Jako při prvním vzájemném duelu. Tehdy padlo ve Villarrealu hned sedm branek a o chlup byl šťastnější favorizovaný Villarreal. Na začátku září ho totiž doma spasil Francis Coquelin až minutu před koncem!

A trenér Van den Brom doufá, že tentokrát mu jeho hráči ukáží ještě víc ze svého repertoáru: "Už v minulém utkání s Villarrealem jsme ukázali, že jsme konkurenceschopní a že se nebojíme ani větších týmů. Hráli jsme sebevědomě a hlavně jsme se nikdy nevzdali, za žádného stavu. Tentokrát hrajeme doma, budeme mít mnohem větší podporu a to by mohlo hrát v náš prospěch. Potřebujeme bodovat a věřím, že to zvládneme."

Jenže jeho týmu se momentálně vůbec nedaří. Vyhrál jen jednou za posledních pět soutěžních duelů a dvakrát k tomu prohrál. Naposledy v lize mu všechny body v samém závěru utkání ukradl tým Raków Częstochowa. Domácí navíc nemohou do hry povolat zraněného Salamona a otazník visí taky nad startem Douglase. Karlström si bude odpykávat karetní trest.

Villarreal se od té doby, kdy se doma postavil Lechu, dost změnil. Na jeho lavičce už totiž nefiguruje známý kouč Unai Emery, nýbrž zkušený lišák Quique Sétien. Ten ale nezačal své angažmá zrovna nejlépe, protože v minulém kole Konferenční ligy jen remizoval s Hapoelem. A remízu následovala dokonce porážka v LaLize, jelikož Žlutá ponorka nestačila na vysoce efektivní Athletic. Dočká se Sétien první výhry v barvách Villarrealu v Poznani?

Lech Poznań - pravděpodobná sestava:
Bednarek - Pereira, Šatka, Milić, Rebocho - Sousa, Kvekveskiri, Murawski - Skoras, Szymczak, Ishak

Villarreal CF - pravděpodobná sestava:
Reina - Femenía, Mandi, Cuenca, Mojica - Morlanes, Parejo, Trigueros - Chukuweuze, Pino, Jackson

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.80 - 3.39 - 2.55

Tip EuroFotbal.cz: 2

Více informací

Hapoel Beer-Sheva - Austria Vídeň

čtvrtek 21:00
Austria Vídeň by se jen velmi nerada loučila se skupinovými boji bez výhry, což bude chtít napravit v posledním utkání. Má stále ještě šanci vyhnout se chvostu tabulky, ale bude to mít mimořádně těžké. Domácí Hapoel totiž hraje o postup.

Rovněž Hapoel čeká náročné utkání a sázky jsou vyšponované na maximum. Hapoel totiž, chce-li si zahrát poháry i na jaře, nesmí zaváhat a musí vyhrát. Jedině výhra mu dává ještě teoretickou šanci na postup do předkola play-off. A ani ta mu nakonec nemusí stačit, jelikož všechny trumfy drží v rukou doposud druhý Lech Poznań.

Na něj ztrácí izraelský celek jen dva body a tým trenéra Elyaniva Bardy ví, že musí vyhrát, aby měl šanci v soutěži zůstat. Před klíčovým utkáním zvládl v domácí soutěži napjatě očekávaný duel s Maccabi Tel-Aviv, kterému dal dvě branky. I díky tomu stáhl svou ztrátu na čelo na rozdíl pouhých čtyř bodů.

Na hrotu útoku bychom se měli opět dočkat Hatuela, který se prosadil v této sezoně celkem už devětkrát. Shay Elias je ale stále zraněn. Hosté pro změnu postrádají zraněného Grubera. Austria nepůjde do zápasu v úplně ideálním rozpoložení. Přeci jen se jim ale povedlo konečně vyhrát a po dlouhých pěti duelech bez výhry zaznamenali tři body naposledy v lize s Altachem. Zoufale ale hledají střelce, a to především v Konferenční lize. Zatím dali v pěti střetech jen dvě branky.

Hapoel Beer-Sheva - pravděpodobná sestava:
Glazer - Yehezkel, Abaid, Vitor, Lopes - Yosefi, Bareiro, Shamir, Micha - Hatuel, Hemed

Austria Vídeň - pravděpodobná sestava:
Früchtl - Ranftl, Galvão, Meisl, Martins - Braunöder, Fischer - Keles, Fitz, Polster - Dovedan

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.56 - 4.21 - 6.15

Tip EuroFotbal.cz: 1

Více informací

Tabulka před začátkem kola

Tým
Z
V
R
P
S
B
1
Villarreal CF (ESP)
5
4
1
0
14 : 6
13
2
Lech Poznań (POL)
5
1
3
1
9 : 7
6
3
Hapoel Beer-Sheva (ISR)
5
0
4
1
4 : 5
4
4
Austria Vídeň (AUT)
5
0
2
3
2 : 11
2

Skupina D

FK Partizan - 1. FC Slovácko

čtvrtek 21:00
Slovácko se ve čtvrtek rozloučí s účinkováním v tomto ročníku evropských pohárů. V 6. kole skupiny D Evropské konferenční ligy se v Bělehradě utkají s tamním Partizanem. Tým z Uherského Hradiště už nemá šanci na postup a ve skupině skončí poslední. Naopak srbský celek je druhý a účast ve vyřazovací fázi stále nemá jistou. Kvůli disciplinárnímu trestu se bude hrát bez diváků.

Do Bělehradu odletěla výprava Slovácka dnes dopoledne. Vedle zraněného Petra Reinberka a "vykartovaného" Michala Trávníka v ní chyběli i zkušení Michal Kadlec, Milan Petržela a Libor Kozák. Zůstali doma, aby ušetřili síly na podzimní závěr ligy, v níž je Slovácko s jedním zápasem k dobru až dvanácté.

O naději na jarní účinkování v Konferenční lize přišel úřadující vítěz českého poháru minulý týden po domácí porážce 0:1 s Kolínem nad Rýnem. Slovácku se zatím daří více na hřištích soupeřů, jediné výhry ve skupině dosáhlo v Nice (2:1), díky čemuž bylo ve hře o postup až do minulého kola.

V úvodním duelu s Partizanem Slovácko remizovalo 3:3. Domácí tým v Uherském Hradišti vedl 2:0 a navíc dohrával zápas v početní převaze, hosté ale po změně stran otočili skóre. Zisk bodu Slovácko zachránilo v závěru.

"Při přípravě na naše poslední účinkování v Konferenční lize jsme vycházeli nejen ze zápasu prvního kola, ale i z dalších, v nichž Partizan dvakrát porazil Kolín. Studijních materiálů máme dost a chceme se důstojně rozloučit s evropskými poháry," řekl ČTK asistent trenéra Jan Palinek.

Trenér Martin Svědík hovořil v podobném duchu už po utkání s Kolínem. "Sice nám v Bělehradě už nepůjde o postup, stále jsou ale ve hře body pro český koeficient a peníze do klubové kasy," uvedl osmačtyřicetiletý rodák z Pardubic.

České týmy neporazily v pohárech srbské soupeře pětkrát po sobě. Partizan proti českým mužstvům neprohrál v poslední třech duelech. Doma od března nenašel přemožitele ve 20 utkáních v řadě. Na Stadionu Partizanu ho ale nepodpoří fanoušci. Srbský vicemistr byl potrestán za to, že jeho příznivci používali zakázanou pyrotechniku a provolávali diskriminační hesla. Kromě uzavření hlediště musí Partizan při utkání se Slováckem vyvěsit na tribunu transparent #EqualGame a zaplatit 53.000 eur (1,3 milionu korun).

Utkání začne ve 21:00 SEČ. Ve stejném čase bude mít výkop i zápas Kolín nad Rýnem - Nice. Vedoucí Nice a Partizan mají po osmi bodech, Kolín o bod méně.

FK Partizan - pravděpodobná sestava:
Popovič - Živkovič, Markovič, Vujačič, Uroševič - Traoré, Fejsa, Natcho - Menig, Gomes, Diabaté.

1. FC Slovácko - pravděpodobná sestava:
Nguyen - Tomič, Hofmann, Šimko, Kalabiška - Havlík, Daníček - Sinjavskij, Kohút, Duskí - Vecheta.

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.49 - 4.47 - 7.36

Tip EuroFotbal.cz: 1

Více informací

1. FC Köln - OGC Nice

čtvrtek 21:00
Bundesligový Köln musí bezpodmínečně porazit svého dalšího soupeře, aby měl šanci na postup do předkola playoff. Jenže jeho soupeřem bude hostující Nice, které má stejný cíl. A oba týmy od sebe dělí jen jeden jediný bod, takže se dá očekávat pořádné drama.

Čekají ho i místní autority. V září se během prvního duelu obou týmů strhly potyčky a německá policie proto zbystřila. I s ohledem na to, o jak důležitý duel pro obě mužstva půjde, razantně zvýšila bezpečnostní opatření. Do Kolína nad Rýnem má dorazit asi 600 fanoušků franouzského Nice a starat se o ně bude dokonce dvojnásobný počet domácích policistů.

Není divu, že se Němci obávají o bezpečnost. Výhra je totiž pro oba kluby velmi důležitá a v mírně lepší pozici se nacházejí právě hosté. Köln totiž ztrácí na druhé místo spojené s předkolem jeden bod. Hodně mu v tom pomohlo minulé kolo, v němž si poradil se Slováckem, i když ani v tomhle zápase toho moc nepředvedl. Nakonec mu stačila jediná branka po penaltě Ondreje Dudy.

Trenér Steffen Baumgart pak mohl žehrat na únavou šířící se jeho kabinou, protože další soutěžní duel odehrál jeho tým jen o sotva 48 hodin později. Doma přivítal sedmý Hoffenheim a nakonec si s ním rozdělil body, což se vzhledem k malému prostoru pro odpočinek dá rozhodně brát jako úspěch. Remíza ho odeslala na současné desáté místo tabulky, s čímž můžou být v Kolíně relativně spokojeni.

Padesátiletý kouč, který bez své pověstné bekovky neudělá téměř ani krok, k utkání mimo jiné řekl: "Je pravda, že poslední dobou vnímám větší únavu a musíme trochu víc rotovat sestavou, ale jinak to nejde. Nechci si na to stěžovat, je to vlivem více situací a nic s tím neuděláme. Soustředíme se jen na to, co můžeme ovlivnit. V duelu s Nice musíme zabrat, protože chceme do playoff a jedině výhra nám v tom může pomoct."

Obě jedenáctky sužují zranění. Domácí postrádají hráče jako Ljubičić, Hector, Olesen, Chabot, Andersson, Dietz nebo Skhiri. Hostům schází Bulka, Delort a Diop, kromě nich je mimo hru i vykartovaný Tobido.

Hosté přijedou bojovat ze všech sil, protože se nevzdávají šance na první místo. To zatím drží Partizan, i když lepší vzájemné zápasy s ním má Nice. Pokud by se Slovácku povedlo udržet Srby na uzdě, pak by se z prvního místa mohlo radovat právě Nice.

1. FC Köln - pravděpodobná sestava:
Schwabe - Schindler, Kilian, Hubers, Pedersen - Huseinbašić, Duda, Martel, Kainz - Adamyan, Tigges

OGC Nice - pravděpodobná sestava:
Schmeichel - Attal, Rosario, Dante, Bard - Boudaoui, Lemina, Thuram, Brahimi - Pépé, Laborde

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.19 - 3.50 - 3.33

Tip EuroFotbal.cz: 2

Více informací

Tabulka před začátkem kola

Tým
Z
V
R
P
S
B
1
FK Partizan (SRB)
5
2
2
1
8 : 6
8
2
OGC Nice (FRA)
5
2
2
1
6 : 5
8
3
1. FC Köln (GER)
5
2
1
2
6 : 6
7
4
1. FC Slovácko (CZE)
5
1
1
3
7 : 10
4

Skupina E

Apollon Limassol - FC Vaduz

čtvrtek 18:45
Kyperský Limassol přivítá na svém domácím stadionu v rámci posledního kola Konferenční ligy Vaduz. Ani jeden z týmů již nemá šanci na postup do další fáze, mezi oběma soupeři tak půjde zejména o čest.

Apollon je ve skupině E na třetím místě a šanci na postup definitivně ztratil minulý týden na hřišti ukrajinského Dnipro-1, když zde prohrál v poměru 0:1. Jediný přesný zásah si v devětatřicáté minutě připsal Pikhalyonok.

Hosté, působící ve druhé švýcarské lize, jsou se dvěma body poslední a jejich hlavní motivací bude zejména získat své premiérové vítězství ve skupině. Naposledy prohráli doma s nizozemským Alkmaarem, na góly Kerkeze a van Brederodeho odpověděl pouze Hasler a klub z Lichtenštejnska padl v poměru 1:2.

V prvním vzájemném zápase gól nepadl, teď však již ani jeden z týmů nemá co ztratit, a tak se dá očekávat poněkud zajímavější průběh.

Do zápasu za hosty rozhodně nenastoupí Rahimi a Wieser, na straně Kypřanů bude absentovat Jradi.

Apollon Limassol - pravděpodobná sestava:
Jovanović; Cabral, Kyriakou, Jovanović, Aleesami; Coll, Spoljarić, Pittas Ongenda, Joosten; Henty

FC Vaduz - pravděpodobná sestava:
Büchel; Ulrich, Xhemajli, Iodice, Goelzer; Fosso, Gajić, Dobras; Hadzi, Sasere, Çiçek

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.80 - 3.79 - 4.54

Tip EuroFotbal.cz: 1

Více informací

AZ Alkmaar - SK Dnipro-1

čtvrtek 18:45
Alkmaar se jako hlavní favorit skupiny E dopustil jediného zaváhání, nicméně ani se ziskem dvanácti bodů ještě nemá jisté první místo zaručující přímý postup do osmifinále Konferenční ligy. V tuto chvíli totiž drží dvoubodový odstup před druhým Dniprem, a pokud s ním na závěr v domácím prostředí prohraje, tak ho bude čekat jen dodatečné play-off. Poslední dobou se však vrátil do očekávané formy a alespoň nerozhodný výsledek rozhodně je v jeho silách.

AZ celkově vyhrálo čtyřikrát, jedinou prohru zaznamenalo na půdě kyperského Apollonu Limassol (0:1). Mírnou krizi zažilo zhruba v polovině října, kdy kromě tohoto neúspěchu dvakrát selhalo také v lize, nicméně po minul výhře na půdě lichtenštejnského Vaduzu (2:1) dokázalo v Eredivisii zdolat stejným poměrem i poslední Volendam. V tabulce nejvyšší nizozemské ligy mu momentálně patří třetí příčka se šestadvaceti body.

Ukrajinský vyzyvatel si zajistil jistotu druhé pozice naposledy s Apollonem, když zvítězil nejtěsnějším poměrem 1:0 a v Evropě tak bude pokračovat i v jarní fázi. Jeho výhra v Nizozemsku není příliš pravděpodobná, na druhou stranu v ukrajinské lize válí a po těsném úspěchu nad Černomorcem Oděsa (1:0) je překvapivě první se ziskem pětadvaceti bodů, před druhým Šachtarem má navíc solidní pětibodový náskok.

V tomto důležitém utkání se musí obejít bez Blanca, Purity, Lučkeviče a Hromova, domácí lodivod Pascal Jansen postrádá Evjena, Martinse Indiho a Vanheusdena. "Náš protivník předvádí sympatické výkony a určitě ho nemůžeme podcenit. Teď vévodí ukrajinské lize a v Konferenční lize prohrál pouze s námi, o jeho kvalitách tak není žádných pochyb. Musíme být opatrní ve všech aspektech, každá chyba nás může stát postup do osmifinále," pronesl Jansen s respektem.

AZ Alkmaar - pravděpodobná sestava:
Verhulst - Chatzidiakos, Beukema, Dekker, Kerkez - Reijnders, De Wit, Clasie - Sugawara, Odgaard, Karlsson

SK Dnipro-1 - pravděpodobná sestava:
Walef - Adamjuk, Svatok, Sarapij, Hamache - Horbunov, Babenko, Tančyk, Pichaljonok, Huculjak - Dovbyk

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.54 - 4.27 - 6.23

Tip EuroFotbal.cz: 1

Více informací

Tabulka před začátkem kola

Tým
Z
V
R
P
S
B
1
AZ Alkmaar (NED)
5
4
0
1
10 : 5
12
2
SK Dnipro-1 (UKR)
5
3
1
1
8 : 5
10
3
Apollon Limassol (CYP)
5
1
1
3
4 : 7
4
4
FC Vaduz (LIE)
5
0
2
3
5 : 10
2

Skupina F

Djurgårdens IF - Shamrock Rovers

čtvrtek 18:45
Shamrock je dalším týmem, který se ještě ani jednou neradoval ze tří bodů. Poslední šanci má ve čtvrtek večer, ale nečeká ho nic jednoduchého. Švédský Djurgårdens má sice jasný postup i první místo a nikdo ho neohrozí, ale doma nebude chtít padnout.

V tomhle případě jsou karty jasně rozdány. Až se do sebe oba týmy vše Stockholmu v Tele2 Areně pustí, oba budou znát své konečné pořadí. Domácí Djurgårdens vtrhl na pohárovou scénu Konferenční ligy jako uragán a v pěti duelech zaváhal jen jednou. Čtyřikrát se mu ale povedlo zvítězit a po pěti duelech má na kontě už 13 bodů.

Jasně, v konkurenci Molde nebo Gentu se možná jeho postup čekal, ale rozhodně se neočekávalo to, že za sebou své konkurenty nechá o šest bodů. Trenérské duo Kim Bergstrand & Thomas Lagerlöf může být naprosto spokojené v pohárech, v lize to ale na titul nebude. Irský Shamrock sice o víkendu vyhrál nad Derry City, ale je dost nepravděpodobné, že by se první výhry ve skupině dočkal právě teď.

Djurgårdens IF - pravděpodobná sestava:
Zetterstrom - Johansson, Lofgren, Ekdal, Bengtsson - Finndell - Eriksson, Banda - Asoro, Holmberg, Wikheim

Shamrock Rovers - pravděpodobná sestava:
Mannus - Cleary, Pico, Grace - Farrugia, Byrne, Hoare, Lyons - Towell, Gaffney, Ferizaj

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.48 - 4.44 - 6.97

Tip EuroFotbal.cz: 1

Více informací

KAA Gent - Molde FK

čtvrtek 18:45
Gent hostí v Ghelamco Areně norské Molde a ví, že pouze vítězství mu zajistí postup do vyřazovací fáze letošního ročníku Konferenční ligy. Molde se nachází na druhém místě skupiny F, dva body před svým belgickým soupeřem, a pokud se mu podaří v Belgii bodovat, postoupí do předkola playoff soutěže, kde se utká s týmem ze třetího místa skupinové fáze Evropské ligy.

Hráči Gentu si minulou remízou s posledním Shamrockem Rovers zkomplikovali cestu do jarní fáze evropských pohárů. Svěřence Heina Vanhaezebroucka však mají svůj osud před závěrečným zápasem ve vlastních rukou, neboť se nacházejí pouhé dva body za norským Molde.

O víkendu se však nenaladili na tento velmi důležitý zápas ideálně, když v druhém poločase utkání s Leuvenem ztratili vedení a remizovali 1:1. V domácí soutěži tak zůstávají po patnácti odehraných kolech na šesté příčce s šestnácti bodovou ztrátou na první Genk.

Minulý týden přišlo Molde o poslední naděje na první místo ve skupině, když doma na Aker Stadionu prohrálo 2:3 se Djurgardensem, který si výhrou zajistil umístění na čele tabulky. Svěřenci Erlinga Moeho získali letos svůj první titul v Eliteserien od roku 2019, a tak se mohou plně soustředit na tento duel o všechno.

Ze čtvrtečního zápasu jim stačí získat pouze bod, a tak se dost možná uchýlí k defenzivnější taktice, kdy se budou spoléhat na precizní defenzivní práci, v domácí soutěži inkasovali ve 28 utkáních totiž jen 23 branek.

Nejlepší střelec Gentu Hugo Cuypers nenastoupil minulý týden do zápasu se Shamrockem Rovers, ale pro duel s Molde by již měl být k dispozici. V posledním ligovém utkání se naopak zranil záložník Elisha Owusu a jeho místo pravděpodobně zaujme Vadis Odjidja-Ofoe.

Hostující tým odlétá do Belgie bez dvojice dlouhodobě absentujících hráčů Eirik Ulland Andersen a Bjorn Sigurdarson.

KAA Gent - pravděpodobná sestava:
Nardi - Okumu, Ngadeu-Ngadjui, Godeau - Samoise, Odjidja-Ofeo, Kums, Nurio - Hjulsager, Hong, Cuypers

Molde FK - pravděpodobná sestava:
Petersen - Bjornbak, Haugan, Risa - Knudtzon, Grodem, Hussain, Bakke, Lovik - Eriksen, Fofana

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.06 - 3.77 - 3.44

Tip EuroFotbal.cz: 1

Více informací

Tabulka před začátkem kola

Tým
Z
V
R
P
S
B
1
Djurgårdens IF (SWE)
5
4
1
0
11 : 6
13
2
Molde FK (NOR)
5
2
1
2
9 : 6
7
3
KAA Gent (BEL)
5
1
2
2
6 : 6
5
4
Shamrock Rovers (IRL)
5
0
2
3
1 : 9
2

Skupina G

Slavia Praha - Sivasspor

čtvrtek 18:45
Slávisté ve čtvrtek nastoupí k závěrečnému šestému utkání skupinové fáze Evropské konferenční ligy, po němž se rozhodne, zda se probojují do vyřazovací části. Pražané před duelem se Sivassporem nemají situaci ve svých rukách, a pokud v souběžně hraném duelu Kluž porazí Ballkani, nebude jim k účasti v jarním pokračování stačit ani případné vítězství. V úvodním vzájemném souboji v Turecku remizovali červenobílí 1:1.

Slavia před týdnem v předposledním utkání vyhrála na hřišti Ballkani 1:0 a bodově dotáhla Kluž. Tabulku vede s tříbodovým náskokem Sivasspor, který si již zajistil postup a v Edenu mu půjde už jen o první místo. Pokud by český vicemistr vítěze Tureckého poháru porazil a Kluž by vyhrála nad Ballkani, měly by tři týmy shodně 10 bodů a Pražané by v minitabulce byli nejhorší.

Do osmifinále přímo projdou jen celky z prvních míst ve skupinách, druzí v pořadí se ve vyřazovací fázi o kolo dříve utkají s kluby na třetích příčkách v Evropské lize. Slavii hrozí, že teprve podruhé za posledních pět sezon nepostoupí v pohárech do jarní části. Ve třech z předchozích čtyř ročníků došla až do čtvrtfinále - dvakrát v Evropské lize a letos na jaře v premiéře Konferenční ligy. Finále aktuální sezony bude hostit Eden.

"Do té situace jsme se dostali v prvních čtyřech zápasech, hlavně tedy (dvěma prohrami) ve dvojutkání s Kluží. Nezbývá nám nic jiného, než doma vyhrát, porazit Sivasspor. To je to jediné, co můžeme udělat. A uvidíme, na co to bude stačit," řekl slávistický trenér Jindřich Trpišovský.

"Říkali jsme klukům z Ballkani, že jim držíme palce, tak snad nám pomůžou. My se ale budeme chtít pořád soustředit hlavně na sebe a vyhrát i poslední zápas," prohlásil ofenzivní univerzál Ondřej Lingr, který gólem zařídil minulé vítězství nad Ballkani.

Jeho tým se po nedávné sérii tří porážek zvedl a vyhrál posledních pět soutěžních duelů. O víkendu slávisté zvítězili ve vršovickém derby na hřišti Bohemians 1905 4:1 a z druhého místa neúplné ligové tabulky nadále ztrácejí čtyři body na vedoucí Plzeň.

Červenobílí budou opět spoléhat na domácí prostředí v Edenu, kde zvítězili v 11 z 12 soutěžních zápasů v sezoně. Jedinou porážku utrpěli v minulém duelu Konferenční ligy na svém stadionu s Kluží.

V zářijovém úvodním vzájemném souboji se Sivassporem v Turecku měla Slavia více šancí, ale vítězství na svou stranu nestrhla ani v nastavení, kdy aktuálně zraněný záložník Lukáš Provod neproměnil penaltu.

Vítěz minulého ročníku Tureckého poháru vyhrál oba dosavadní venkovní zápasy ve skupině, v domácí soutěži se mu ale nedaří. V pondělí podlehl Antalyasporu 0:2 a v tabulce figuruje až na 15. místě. I proto zřejmě v Edenu bude s jistotou postupu šetřit opory na ligový zápas proti Fenerbahce Istanbul.

Slávisty nadále trápí rozsáhlá marodka a trenér Trpišovský nejspíš nasadí velmi podobnou sestavu jako v minulých utkáních. Zápas začne v Edenu ve čtvrtek v 18:45.

Slavia Praha - pravděpodobná sestava:
Kolář - Masopust, Ousou, Kačaraba, D. Jurásek - Tiéhi, Oscar - Douděra, Lingr, Olayinka - Tecl.

Sivasspor - pravděpodobná sestava:
Yildirim - Paluli, Gutas, Appindangoyé, Erdal - Yalcin, Charisis - Yesilyurt, Ulvestad, Gradel - Angielski.

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.27 - 5.88 - 13.90

Tip EuroFotbal.cz: 1

Více informací

CFR Cluj - KF Ballkani

čtvrtek 18:45
Rumunská Kluž hostí na závěr skupiny Konferenční ligy kosovské Ballkani. Ztrátu domácího celku potřebuje pro postup ze skupiny Slavia, která zároveň musí porazit turecký Sivasspor. V případě výhry Kluže Pražané končí.

Kluž o víkendu v domácí soutěži nestačila na Rapid Bukurešť, se kterým prohrála 1:2. Za svým posledním soupeřem je i v tabulce na třetím místě, vede Farul Constanta. Nyní rumunský celek sahá po postupu do vyřazovací části, stačí mu uhrát alespoň stejně bodů jako pražská Slavia, pro kterou by to byl konec v evropských pohárech.

V minulém klání Konferenční ligy se Kluži vůbec nedařilo a na půdě tureckého Sivassporu prohrála 0:3. Kvůli poraněnému koleni se musí obejít bez Gabriela Debeljuha.

Ballkani už má jistotu, že se do jarní části Konfereční ligy nepodívá, a tak hraje pouze o finanční prémii a koeficient. V domácí soutěži se nachází na druhé příčce, na první Dritu ztrácí čtyři body, ale má tři utkání k dobru.

Minulý ligový duel Ballkani sehrálo na půdě Dukagjini, kde remizovalo 1:1. Obejít se nyní musí bez zraněného Rustema Hoxhy. Poslední klání v Konferenční lize sehrálo Ballkani doma se Slavií, která zvítězila 1:0 po brance Ondřeje Lingra.

První vzájemné utkání ve skupině skončilo na začátku září remízou 1:1, trefili se Thaqi a Yuri Matias.

CFR Cluj - pravděpodobná sestava:
Scuffet - Camora, Burca, Matias, Manea - Cvek, Muhar, Adjei-Boateng - Junio, Janga, Deac.

KF Ballkani - pravděpodobná sestava:
Frasheri - Potoku, Jashanica, Dellova, Thaqi - Zyba, Emerllahu, Kuc - Krasniqi, Rrahmani, Korenica.

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.45 - 4.41 - 7.78

Tip EuroFotbal.cz: 1

Více informací

Tabulka před začátkem kola

Tým
Z
V
R
P
S
B
1
Sivasspor (TUR)
5
3
1
1
10 : 6
10
2
Slavia Praha (CZE)
5
2
1
2
5 : 6
7
3
CFR Cluj (ROU)
5
2
1
2
4 : 5
7
4
KF Ballkani (KOS)
5
1
1
3
8 : 10
4

Skupina H

Žalgiris Vilnius - Slovan Bratislava

čtvrtek 18:45
V poslednom kole skupinovej časti Európskej konferenčnej ligy UEFA cestuje ŠK Slovan Bratislava do Vilniusu, kde môže rozhodnúť o svojom postupe do vyraďovacej časti súťaže.

Belasí sú na tom dobre. Na čele skupiny majú osem bodov rovnako ako druhý, favorizovaný Bazilej, no zo vzájomných zápasov vychádzajú lepšie Slováci. Po výhre 2:0 v Bazileji doma na Tehelnom poli so Švajčiarmi remizovali 3:3, hoci v druhom polčase viedli 3:1. Ak by boli zápas dotiahli do víťazného konca, bolo by bývalo po probléme.

Žalgiris Vilnius je síce aktuálne posledný, ale keď k piatim nahraným bodom pridá vo štvrtok tri so Slovanom, aj on ešte môže postúpiť do vyraďovacej časti. Dôležité je tiež to, či Slovan postúpi z prvého alebo druhého miesta. Ak by postúpil z prvého priamo do osemfinále, vyhne sa mužstvám, ktoré vypadávajú z Európskej ligy. Z druhého miesta by zamieril do baráže, kde budú nasadené tretie tímy zo skupín Európskej ligy, teda (minimálne papierovo) ťažší súperi.

"Dostali sme sa do dobrej pozície. Máme všetko vo svojich rukách a môžeme sa koncentrovať výhradne na seba. Nemusíme čakať na výsledok druhého zápasu v Jerevane. Chceme si to uhrať sami a určite nerozmýšľame tak, že aj bod by zaistil postup," uviedol Jaromír Zmrhal. Vo Vilniuse sa bude hrať na umelej tráve. Žalgiris na Tehelnom poli remizoval 0:0.

Belasých do Vilniusu prídu podporiť skalní priaznivci. "Aj v Bazileji sme fanúšikov cítili. Vždy poteší, keď vidíme, že za nami merali cestu a prišli nás podporiť. Veríme, že ich bude počuť i vo Vilniuse. Nemali sme ideálny vstup do skupiny, no zdvihli sme sa a aj vďaka našim fanúšikom sme späť v hre. Tak to poďme spoločne dotiahnuť do konca," uzavrel Jaromír Zmrhal.

Vilnius a Slovan Bratislava vybehnú na trávnik vo štvrtok o 18:45.

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.84 - 3.31 - 2.69

Tip EuroFotbal.cz: 0

Více informací

Pyunik Jerevan - FC Basilej

čtvrtek 18:45
V šestém kole zajímavě rozehrané skupiny H Konferenční ligy se proti sobě utkají týmy arménského Pyuniku s Basilejí. Oba celky stále mohou reálně pomýšlet na postup ze skupiny, k tomu ale potřebují bezpodmínečně bodovat.

Jerevan se po dvou výhrách a třech porážkách nachází na třetí pozici ve skupině, postup má však stále ve vlastních rukou. V zápase, ve kterém bude mírným outsiderem ale potřebuje zvítězit. Chuť vítězství ale za poslední dvě utkání v Konferenční lize nepoznal. Prohrál jak s Žalgirisem Kaunas, tak v minulém kole na Tehelném poli s domácím Slovanem.

Hosté v zápase dlouhou dobu vedli, Belasí ale dokázali zápas, jak už je v dosavadním ročníku evropských pohárů jejich zvykem, v infarktovém závěru skóre otočit a zvítězit tak 2:1.

To švýcarský vicemistr si v stojí o něco lépe, alespoň co se pohárů týče. Mají osm bodů, jsou druzí jen kvůli horšímu vzájemnému zápasu se Slovanem. Naposledy remizoval 2:2 s Žalgirisem, když už v osmnácté minutě vedl o dvě branky díky trefám Dioufa a Zeqiriho, Litevci ale dokázali skóre dorovnat a celky se rozešly smírně.

V domácí lize jsou Freiovi svěřenci až na šestém místě a na čelo již ztrácí propastných čtrnáct bodů. Je pro ně tedy stěžejní, aby uspěli alespoň v pohárech a případný postup by pro ně rozhodně úspěchem byl.

V klíčovém zápase domácím nepomůže Alan Aussi, na straně švýcarského celku je v trestu Burger a zraněný Tushi.

Pyunik Jerevan - pravděpodobná sestava:
Jurčenko; Baranov, Juninho, Braktov, Vakulenko, González; Dašjan, Harutjunjan, Cociuc; Otubanjo, Juričić

FC Basilej - pravděpodobná sestava:
Hitz; Lang, Comas, Kasim, Calafiori; Xhaka, Frei; Ndoye, Augustin, Millar; Zeqiri

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 4.22 - 3.39 - 1.96

Tip EuroFotbal.cz: 0

Více informací

Tabulka před začátkem kola

Tým
Z
V
R
P
S
B
1
FC Basilej (SUI)
5
2
2
1
9 : 8
8
2
Slovan Bratislava (SVK)
5
2
2
1
7 : 6
8
3
Pyunik Jerevan (ARM)
5
2
0
3
7 : 7
6
4
Žalgiris Vilnius (LTU)
5
1
2
2
4 : 6
5

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele