Konferenční liga - preview prvních zápasů čtvrtfinále

11.04., 09:59
Previews
Jonathan David (© AFP)

České fanoušky bude nejvíce zajímat výsledek Plzně, která se pokusí překvapit favorita z Fiorentiny. Úvodní střetnutí sehraje na západě Čech. Řecko-turecký souboj nabídnou výběry Olympiakosu a Fenerbahce, další řecký zástupce, konkrétně PAOK Soluň, pocestuje do Brugg. Aston Villa zabojuje nejen o body do koeficientu proti Lille.

Olympiakos Pireus - Fenerbahçe SK

čtvrtek 18:45

Tento čtvrtfinálový dvojzápas mezi řeckým Olympiakosem a tureckým Fenerbahçe slibuje nesmírně dramatickou podívanou, a i když je klub z Istanbulu považován za adepta na postup, tak především na horké řecké půdě ho v žádném případě nemusí čekat nic jednoduchého. Domácí celek v tomto ročníku již několikrát prokázal, že se nevzdává za jakéhokoli stavu a hvězdami prošpikovaného soupeře se určitě pokusí něčím zaskočit.

Olympiakosu se vůbec nepovedla loňská sezóna a po tříletém kralování neusedl na řecký trůn. I v tomto ročníku mimochodem bude boj o titul nesmírně náročný. Svěřenci španělského trenéra Josého Luise Mendilibara se totiž nacházejí na čtvrtém místě s třiašedesáti body, přičemž za vedoucím PAOK zaostávají o čtyři a na třetí Panathinaikos ztrácejí dva. Naposledy zavítali na půdu celku PAS Lamia 1964 a deklasovali ho po výsledku 5:1.

Klub z Pirea se letos představil v Evropské lize a spadl nakonec o patro níže. "Fenerbahçe má v evropských pohárech jméno a dle mého názoru může celou soutěž vyhrát. My jsme na toto utkání stoprocentně připraveni, nicméně k postupu budeme muset předvést nadstandardní výkon. Jeho ofenzivní síla je obrovská, v žádném případě se tak nesmíme pokoušet ho přestřílet," prohlásil s jasným cílem třiašedesátiletý Mendilibar.

V Evropské lize nejprve prošel dvěma předkoly a pak ve skupině A skončil třetí se sedmi body za německým Freiburgem a londýnským West Hamem. V play-off o osmifinále Konferenční ligy dvakrát porazil maďarského protivníka Ferencváros (shodně 1:0) a pak se mezi šestnáctkou nejlepších postaral o grandiózní obrat - po úvodní vysoké porážce 1:4 s izraelským týmem Maccabi Tel-Aviv zvládl odvetu na jedničku a unikátní výhra 6:1 v prodloužení mu na čtvrtfinále stačila.

Hostující celek se naposledy radoval z ligového titulu před dlouhými deseti lety, teď v Süper Lig svádí bitvu s městským rivalem Galatasarayem. V dosavadních jednatřiceti zápasech sice jen jednou prohrál, i přesto je až druhý s dvoubodovým mankem. V Konferenční lize musel projít třemi předkoly, pak těsně ovládl základní skupinu s dvanácti body a v osmifinále vyřadil belgického konkurenta Saint-Gilles (3:0, 0:1).

Oba čtvrteční konkurenti se spolu naposledy utkali v roce 2021 v základní skupině Evropské ligy a úspěšnější byl Olympiakos (výhry 3:0, 1:0). Mendilibar nenasadí Alexandropoulose, Fadigu či Leidnera, karetní trest si k tomu musí odpykat Podence. Jeho protějšek İsmail Kartal může počítat s klíčovým ofenzivním duem Tadič - Džeko, na marodce se ale nacházejí Fred, Luan Peres, Yandas i Yüksek. Otazník navíc visí nad startem norského kanonýra Joshuy Kinga.

Olympiakos Pireus - pravděpodobná sestava:
Tzolakis - Rodinei, Retsos, Abbey, Richards - Horta, Gezze - Masouras, Martins - El Kaabi, Jovetic

Fenerbahçe SK - pravděpodobná sestava:
Livakovič - Osay-Samuel, Dijku, Oosterwolde, Kadioglu - Krunic, Zajc - Kahveci, Szymanski, Tadič - Džeko

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.57 - 3.43 - 2.73

Tip EuroFotbal.cz: 02

Více informací k zápasu

Viktoria Plzeň - ACF Fiorentina

čtvrtek 18:45

Plzeň ve čtvrtek úvodním domácím zápasem rozehraje čtvrtfinále Evropské konferenční ligy proti Fiorentině. Západočeši se v pohárech mezi nejlepšími osmi týmy představí poprvé a případným postupem by vyrovnali české klubové maximum od rozdělení federace, které drží Slavia díky semifinálové účasti ze sezony 1995/96 v tehdejším Poháru UEFA. Velkým favoritem je ale finalista minulého ročníku, jehož barvy hájí také český reprezentant Antonín Barák. "Fialkám" nahrávají i absence v týmu Viktorie.

Plzeň v osmifinále po dvou bezbrankových remízách vyřadila v penaltovém rozstřelu Servette Ženeva a na evropské scéně na čtvrtý pokus poprvé prošla do čtvrtfinále. Poslední český zástupce v pohárové sezoně v tomto ročníku Konferenční ligy v součtu s kvalifikací ve 14 zápasech neprohrál a jedenáctkrát neinkasoval. Doma v základní hrací době udržel nulu ve všech sedmi utkáních.

Zatímco Plzeň čeká historická účast mezi nejlepší osmičkou, Fiorentina v minulé sezoně došla až do finále Konferenční ligy v Edenu, kde prohrála s West Hamem 1:2. V tomto ročníku stejně jako Západočeši postoupila bez porážky z prvního místa ve skupině, v osmifinále pak po vítězství 4:3 venku a remíze 1:1 doma vyřadila Maccabi Haifa. Celek z Florencie si jako jediný na světě zahrál finále všech čtyř evropských pohárů, uspěl ale jen v roce 1961 v někdejším Poháru vítězů pohárů.

"Čeká nás zkušený tým, který se pravidelně pohybuje na evropském fóru. Fiorentina každý rok atakuje pohárové příčky v italské Serii A, která patří mezi top pět lig v Evropě," řekl v nahrávce pro média asistent trenéra Viktorie Marek Bakoš.

Fiorentina o víkendu prohrála v Turíně s Juventusem 0:1, zvítězila v jediném z posledních pěti soutěžních zápasů a v italské lize je až desátá. V minulém ročníku Serie A skončila osmá. Plzni patří v české lize třetí místo s výrazným odstupem za vedoucí dvojicí a s náskokem na čtvrtou příčku. Západočeši v posledních dvou kolech nezvítězili, v generálce v sobotu remizovali bez branek v Karviné. O víkendu je čeká šlágr s lídrem tabulky Slavií.

Bookmakeři jednoznačně věří Fiorentině, na jejíž postup vypsali nízký kurz 1,2:1. Na Plzeň lze vsadit za 4,6:1. "Víme, kdo je momentálně favorit a kdo v této pozici do dvojzápasu vstoupí. Ale šanci určitě máme, budeme bojovat," prohlásil Bakoš, spolupracovník hlavního trenéra Miroslava Koubka.

Oba týmy se v pohárech utkají poprvé. Plzeň už ale na italské soupeře v minulosti narazila, naposledy předloni na podzim, kdy ve skupině Ligy mistrů dvakrát prohrála s Interem Milán. V roce 2013 Viktoria v úvodním kole vyřazovací fáze Evropské ligy nečekaně přešla přes Neapol po vítězství 3:0 venku a 2:0 doma. Na svém stadionu Plzeňští s italskými soupeři prohráli jen poslední z pěti zápasů, v Lize mistrů tam dokázali bodovat s AS Řím i AC Milán. Fiorentina v sedmi duelech s českými celky v pohárech neprohrála.

"Jako hráč jsem zažil nějaké souboje s italskými týmy. Nějaké zkušenosti s italským fotbalem máme a uvidíme, jak to dokážeme zúročit na hřišti. Každý dvojzápas je trošku jiný, ale nějaká zkušenost se určitě hodí," podotkl Bakoš.

Necelý rok od finále v Edenu se na další zápas na české půdě těší záložník Barák. "S losem jsem velice spokojený, chtěl jsem do Česka. Vůbec to neberu tak, že nás čeká nějaký slabší soupeř. Všichni nás pasují do role favorita, ale ukáže se až na hřišti," řekl novinářům Barák, který skóroval v obou zápasech osmifinále proti Haifě.

Z české reprezentace zná několik plzeňských hráčů. "S klukama z Plzně mám nadstandardní vztah. Všichni z Fiorentiny se na to těšíme, pro mě i pro klub jsou to velké zápasy. Jde o postup do semifinále evropského poháru, podle toho k tomu všichni přistoupíme," doplnil devětadvacetiletý záložník, který ve Fiorentině působí od předloňského léta.

"Stojíme proti soupeři, který v této sezoně Konferenční ligy neprohrál. Nedostávají góly, jejich obrana je koncentrovaná, fyzicky vybavená a zdá se jako neproniknutelná. Musíme se snažit ji co nejvíce roztrhat. Rozhodně by bylo nebezpečné Plzeň podceňovat, je jasné, že se pořádně zapotíme," řekl na tiskové konferenci trenér "Fialek" Vincenzo Italiano.

Západočeši před domácím zápasem řeší absence v sestavě, problémy mají na pozici halfbeka. Kvůli trestu za žluté karty bude scházet Jan Kopic, na soupisce pro Konferenční ligu nefigurují Cheick Souaré s Milanem Havlem, o víkendu se vážně zranil Jan Sýkora a po nedávném úderu do hlavy měl potíže Jhon Mosquera. Karetní trest nepustí do hry ani stopera Sampsona Dweha.

Utkání ve Štruncových sadech začne ve čtvrtek v 18:45, po poledni bylo k dispozici ještě přes 100 vstupenek z uvolněných rezervací. Odveta se odehraje ve Florencii za týden. Postupující narazí v semifinále na lepšího z dvojice Bruggy - PAOK Soluň.

Viktoria Plzeň - pravděpodobná sestava:
Jedlička - Hranáč, Hejda, Jemelka - Cadu, Kalvach, Červ, Mosquera - Šulc, Traoré - Chorý

ACF Fiorentina - pravděpodobná sestava:
Terracciano - Kayode, Milenković, Ranieri, Biraghi - Bonaventura, Mandragora - González, Barák, Sottil - Belotti

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 4.48 - 3.63 - 1.89

Tip EuroFotbal.cz: 0

Více informací k zápasu

Aston Villa - Lille OSC

čtvrtek 21:00

Když se naposledy Aston Villa zaradovala ze zisku cenné trofeje, psal se rok 1996. Tehdy do svojí vitríny položila blyštivé ocenění za Anglický ligový pohár, od té doby se každopádně na její úspěchy práší. Na poli Konferenční ligy, mladé soutěže, jež vznikla teprve nedávno, je už účastníkem čtvrtfinále. A na Ostrovech věří, že se jí podaří vyřadit nejenom soupeře z Lille.

Družina z Birminghamu by si chtěla v příští sezóně zahrát Ligu mistrů a o tu tvrdě bojuje v Premier League. Zatím je tak na hraně, potřebuje na dálku zvládnout hlavně bitvu s aktuálně čtvrtým Tottenhamem. Byla by však škoda, kdyby na úkor ligové scény zahazovala možnost zapsat sukces na evropské scéně, když už je tak daleko, a soustředila se výhradně na cíle na domácí frontě.

Konferenční liga totiž může být pro The Villans v kontextu možného vstupu do Ligy mistrů vlastně stejně důležitá jako Premier League. UEFA si totiž připravila bonusovou variantu, dvě země na základě výkonů svých týmů v letošním ročníku evropských pohárů dostanou jedno účastnické místo v milionářské soutěží navíc. Zatím takovou výsadu má lídr koeficientů z Itálie, vzadu pak číhají a bojují o druhou příčku dost natěsno Německo a Anglie.

Domácí by tak byli sami proti sobě, kdyby tuhle soutěž odpískali. Vždyť právě oni mohou všechna tahle čísla napřímo ovlivnit. "Pro mě osobně má Premier League i Konferenční liga stejnou váhu,” uvedl domácí obránce Pau Torres, který v roce 2021 uzmul prvenství v Evropské lize ještě v dresu Villarrealu. "Máme dostatečný počet hráčů pro to, abychom v každém zápase hráli na sto procent,” dodal svěřenec trenéra Unaie Emeryho.

Lille si vede na ligové frontě obdobně jako jeho protivník z West Midlands, balancuje na pomezí toho, zda se Ligy mistrů v příštím ročníku účastní či nikoliv. V posledních týdnech zaznamenávalo stabilní výsledky, nemá tak důvod si ve Villa Parku nevěřit, jakkoli je jeho oponent pasován do role favorita. "Viděli jsme prakticky všechny zápasy Aston Villy. Výstavba její hry je nám jasná. Myslím si však, že je nutné také připomenout její individuální kvality,” povídal hostující lodivod Paulo Fonseca. "Má velmi dobré hráče. V duelu, jakým je tento, bude naše kompaktnost důležitá,” připomínal jeden z možných středobodů pro konečný úspěch.

Aston Villa - pravděpodobná sestava:
E. Martínez - Konsa, Diego Carlos, Pau Torres, Álex Moreno - Tielemans, Douglas Luiz - Bailey, McGinn, Rogers - Watkins

Lille OSC - pravděpodobná sestava:
Chevalier - Tiago Santos, B. Diakité, Yoro, Ismaily - André, Bentaleb - Žegrova, Haraldsson, Gudmundsson - J. David

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.65 - 4.02 - 5.31

Tip EuroFotbal.cz: 1

Více informací k zápasu

Club Bruggy - PAOK Soluň

čtvrtek 21:00

Tento čtvrtfinálový souboj Konferenční ligy sice není pro českého fanouška nijak výrazně atraktivní, nicméně pro čtvrteční soupeře by byl postup do semifinále obrovským úspěchem. Za mírného favorita je považován belgický výběr, kterému se letos na ligové scéně příliš nedaří a v tuto chvíli to spíše vypadá na boj o konečné třetí místo. Řecký vyzyvatel naopak má reálnou šanci usednout na ligový trůn.

Club Bruggy v dosavadním průběhu belgické nejvyšší soutěže obsadil po základní části čtvrtou příčku, přičemž za vedoucím RU Saint-Gilloise zaostal o propastných sedmnáct bodů. V nadstavbě nejprve remizoval s podceňovaným městským rivalem Cercle (1:1), ale minule zvládl klíčovou bitvu s bruselským Anderlechtem (3:1). V základní skupině Konferenční ligy naprosto dominoval a suverénně postoupil do osmifinálové fáze z prvního místa.

Vždyť v šesti případech hned pětkrát zvítězil a jedinkrát remizoval, druhé Bodø/Glimt za sebou nechal hned o šest bodů. Mezi šestnáctkou nejlepších narazil na jiného norského vyzyvatele Molde a po úvodní porážce 1:2 otočil vývoj ve svůj prospěch v domácí odvetě (3:0). "Šance na postup jsou naprosto vyrovnané a my dobře víme, že si do odvety musíme přivézt co nejlepší výsledek, protože v Soluni nás bude čekat bouřlivé utkání," má jasno domácí stratég Nicky Hayen.

PAOK momentálně opanuje řeckou Super League se ziskem sedmašedesáti bodů, ale čeká ho vskutku dramatický závěr sezóny - před druhým AEK je o jediný bod, na třetí Panathinaikos má náskok dvou bodů a na čtvrtý Olympiakos čtyř bodů. O víkendu zavítal do Atén a právě s AEK remizoval 2:2. V Konferenční lize si počínal stejně suverénně jako belgický rival a se šestnácti body přímo postoupil do osmifinále, v něm po úvodní porážce v Záhřebu (0:2) deklasoval Dinamo následně v odvetě vysokým poměrem 5:1.

Oba protivníci se spolu naposledy utkali v roce 2010 v hlavní fázi Evropské ligy a zápasy shodně skončily nerozhodně po výsledku 1:1. Hayen postrádá Skova Olsena, na trávníku se možná neobjeví ani trio Mignolet - Odoi - Vanaken. Jeho rumunský protějšek Răzvan Lucescu nenasadí Murga s Troostem-Ekongem, otazník visí také nad startem Brazilce Taisona.

Club Bruggy - pravděpodobná sestava:
Jackers - Sabbe, Ordonez, Mechele, Meijer - Nielsen, Onyedika, Vetlesen - Skoras, Nusa, Rodrigues

PAOK Soluň - pravděpodobná sestava:
Kotarski - Jonny, Kedziora, Koulierakis, Baba - Meite, Schwab . Živkovič, Murg, Konstantelias - Brandon

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.83 - 3.71 - 4.42

Tip EuroFotbal.cz: 1

Více informací k zápasu

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele