LaLiga - souhrn 33. kola: Lewandowski se prezentoval hattrickem

26.04., 22:59, aktualizováno 29.04., 23:04
Komentáře a souhrny
Robert Lewandowski (© AFP)

Atlético v klíčovém duelu zdolalo Athletic a přiblížilo se Lize mistrů. Real Madrid zvítězil na horké půdě Realu Sociedad a udělal další důležitý krok směrem k titulu. Hráči Barcelony každopádně porazili v pondělní dohrávce díky hattricku Roberta Lewandowského oslabenou Valencii a udrželi si matematickou naději na obhajobu prvenství. Girona zvítězila na hřišti Las Palmas a zůstává třetí. Sevillské derby nenašlo vítěze, rivalové si rozdělili body po remíze 1:1.

FC Barcelona - Valencia CF 4:2

29.04.2024 21:00

Góly: 22. Fermín López, 49. Robert Lewandowski, 82. Robert Lewandowski, 90+3. Robert Lewandowski - 27. Hugo Duro, 38. Pepelu (pen.)

Hráči Barcelony zvítězili v dohrávce 33. kola LaLigy nad Valencií 4:2. Vypjatý duel, který doprovázelo velké množství chyb, odstartoval Fermín López brankou ve 22. minutě. Po zaváhání Marca-Andrého ter Stegena se ovšem Netopýři dočkali vyrovnání a záhy dokonce v utkání vedli po úspěšné penaltě. Slabší chvilku si však vybral i gólman Giorgi Mamardashvili, jenž oslabil Los Che za hru rukou mimo vyhrazené území. V dlouhé přesilovce Blaugranas pak zazářil Robert Lewandowski, jenž třemi trefami zajistil obrat Katalánců.

Na konci ledna Barcelona inkasovala pět gólů od Villarrealu a krátce po zápase trenér Xavi prohlásil, že po konci sezony klub opustí. Tři měsíce poté ovšem bývalý fenomenální záložník změnil názor a navzdory dvěma nedávným zklamáním, tedy vypadnutí z Ligy mistrů a prohře s Realem Madrid, se rozhodl zůstat. Ve zbytku ročníku však už se svým týmem mohl hrát prakticky už jen o druhou příčku. Valencia pro změnu srdnatě bojovala o návrat do pohárové Evropy.

Katalánci podle očekávání od úvodu dominovali na míči, což vyústilo v první zásah ve 22. minutě, kdy nadýchaný centr Raphinhy za záda Mamardashviliho usměrnil hlavou López. O pouhých pět minut později si vybral slabší chvilku ter Stegen, který si chtěl při rozehrávce nohama ambiciózně obhodit Huga Dura. Útočník Valencie nicméně balon ve vzduchu zachytil a obrovskou minelu německého gólmana potrestal jednoduchou střelou do odkryté branky. Další velká chyba defenzivy Barcy přišla ve 38. minutě, kdy unikajícího Petera Federica zastavil Ronald Araújo jen za cenu penaltového faulu. Míč si na bílý puntík postavil Pepelu a ranou doprostřed bezpečně proměnil. V bláznivém nastavení první půle mohl svůj penaltový zákrok odčinit Araújo, hlavou však trefil pouze tyč. Ještě před odchodem do kabin se ter Stegenův protějšek Mamardashvili taktéž nevyvaroval hrubky v rozehrávce, za kterou zaplatil vyloučením, když hasil požár rukou mimo vápno.

Domácí využili početní převahu bleskově po změně stran, když centr Ilkaye Gündogana od rohového praporku poslal do sítě hlavou Lewandowski. Po hodině hry mohl misky vah zpět na stranu Katalánců převážit Jules Koundé, dalekonosným projektilem však pouze vyprášil rukavice nového gólmana Los Che Jaumeho Doménecha. Ten se musel činit i v 73. minutě, kdy pokryl nebezpečnou hlavičku Araúja. Uruguayský stoper hrál klíčovou roli také při klíčové situaci o devět minut později, protože po dalším rohu rozhodil brankáře Doménecha, který nevýrazným výběhem neodvrátil nebezpečí. Z toho pak těžil Lewandowski, který odražený balon poslal bez problému do sítě. Polský kanonýr v nastaveném čase završil dokonce hattrick, když ranou přes zeď z přímého kopu nedal Doménechovi šanci.

Barcelona se tak výhrou posunula zpátky na druhou příčku, o niž svede přímý souboj v příštím kole, když 4. května zavítá na stadion Girony. Valencia o den později přivítá Alavés.

Více informací k zápasu

Real Betis - Sevilla FC 1:1

28.04.2024 21:00

Góly: 38. Isco (pen.) - 56. Kike Salas

Betis po dvou výhrách za sebou zaváhal, když v městském derby jen remizoval se Sevillou 1:1. Skóre zápasu otevřel ve 38. minutě proměněnou penaltou Isco, jenž před touto sezonou přišel do zelenobílé části města právě od jeho soka. V posledních týdnech rozjetí hosté ovšem po změně stran odpověděli zásluhou 22letého odchovance Kikeho Salase, který je v klubu již od svých 11 let. Vzájemný souboj odvěkých rivalů tak v lize počtvrté v řadě skončil bez vítěze. El Glorioso tedy nepotrestali porážku šestého Realu Sociedad, i přesto mu však s dvoubodovou ztrátou dýchají na záda.

Na závěr nedělního programu si španělská nejvyšší soutěž často schovávala prestižní souboje a nejinak tomu bylo tentokrát. Pro tým z červené části Sevilly byla tato sezona zklamáním, což nezměnila ani aktuální série tří vítězství v řadě, na nichž se dvěma góly a jednou asistencí podílel Youssef En Nesyri. Poslední ligový duel Betisu rozhodl dvěma brankami v jeho prospěch Ayoze Pérez, jenž se trefil poprvé od listopadové bitvy proti Rojiblancos.

Sevillské derby odstartovali hráči velmi rozvážně, a na první přesný střelecký pokus tak museli diváci na Estadio Benito Villamarín čekat 24 minut. Hostující Lucas Ocampos sice dobře vyčíhal odraz balonu od tyče a doklepl ho za záda gólmana, vzhledem k odhalenému ofsajdovému postavení jeho spoluhráče se však úspěšným střelcem nestal.

Po hrubce Orjana Nylanda v podobě proběhnutého pokusu o výkop dostal míč jako na zlatém podnose Pablo Fornals, jeho ránu do odkryté sítě ale na brankové čáře zastavil Sergio Ramos. Trable Los Hispalenses tím ovšem nekončily, po následném rohovém kopu zahrál rukou Dodi Lukébakio a nařízenou penaltu proměnil k pravé tyči přes prsty gólmana Isco.

Ve 49. minutě sprintoval sám na brankáře Cédric Bakambu, jenže v závěrečné fázi úniku mu vypověděl službu sval a zmohl se pouze na nepřesné zakončení, přičemž vzápětí musel střídat. Poté, co z poloviny malého vápna nedokázal Nylanda překonat Pérez, se probrali hosté. Jejich vůbec první přesný střelecký pokus dokázal v 56. minutě po ukázkovém rohovém kopu Marcose Acuni proměnit hlavou Salas, který jakožto žolík z lavičky působil do té doby na hřišti pouhé tři minuty.

Drama ovšem ani zdaleka nekončilo, o pouhé dvě minuty později nařídil po zákroku Loïca Badého rozhodčí pokutový kop v neprospěch červenobílých. V tu chvíli ovšem došlo k intervenci videorozhodčího, po jehož přivolání k monitoru hlavní sudí penaltu odvolal. V 87. minutě hlavičkoval poblíž penaltového puntíku Abde Ezzalzouli, míč však nasměroval pouze na břevno.

Pikantní městský souboj tak skončil už počtvrté v řadě nerozhodným výsledkem. Betis se v příštím kole představí 5. května na hřišti Osasuny, Sevilla tentýž den přivítá Granadu.

Více informací k zápasu

Villarreal CF - Rayo Vallecano 3:0

28.04.2024 18:30

Góly: 18. Alexander Sørloth, 69. Yerson Mosquera, 74. Alexander Sørloth

Villarreal si ve 33. kole LaLigy smlsnul na vlastním hřišti na Vallecanu, které se po prohře 0:3 vrátilo do Madridu s prázdnou. O vítězství favorita rozhodl norský kanonýr Alexander Sörloth, který se díky dvěma brankám posunul na druhé místo v tabulce střelců. Na nejproduktivnějšího útočníka španělské ligy Arťoma Dovbyka, jenž má přesných zásahů 19, ztrácí už jen dva góly. Díky tříbodovému zisku se Žlutá ponorka dostala na dostřel sedmé příčky, která garantuje účast v předkolech Konferenční ligy.

Villarreal v minulém kole napravil dvě zaváhání v řadě, když podle předpokladů porazil poslední Almeríi 2:1. Stále tak mohl živit teoretické naděje na sedmou příčku zajišťující alespoň Konferenční ligu. Přibrzdit jej ovšem chtělo Vallecano, jež přijelo do Valencijského společenství se sérií čtyř klání v řadě bez porážky, ve kterých inkasovalo jen jeden gól.

Tentokráte byl ovšem Stole Dimitrievski překonán již v 18. minutě, aniž by v první půli dokázal zaznamenat jakýkoliv úspěšný zákrok. Sörloth si po přihrávce Álexe Baeny perfektně načasoval náběh za obranu a ranou na zadní tyč otevřel skóre zápasu.

Norský forvard, který v roce 2019 ještě v dresu tureckého Trabzonsporu dvěma góly přispěl k vyřazení pražské Sparty ve třetím předkole Evropské ligy, se po půlhodině hry zdánlivě dokázal na listinu střelců zapsat znovu, jeho dorážku však kvůli postavení mimo hru musel rozhodčí po zhlédnutí videozáznamu zneplatnit.

Baena si krátce po změně stran mohl ke své asistenci připsat také přesný zásah, jeho rafinovaný pokus o lob ovšem skončil pouze na břevně. Vzápětí se Sörloth podruhé v zápase předčasně radoval ze vstřelení branky, nepřítelem číslo jedna byl pro něj tentokrát asistent na čáře.

Navýšit svůj náskok se celku z provincie Castellón přece jen podařilo, v 69. minutě dokázal hlavičkou k tyči proměnit rohový kop Yerson Mosquera. Definitivní hřebík zatloukl do rakve hostujícímu týmu o pět minut později opět skandinávský fantom Sörloth, když po skvělém pasu odchovance klubu Baeny zakončil samostatný únik suverénní dělovkou na vzdálenější tyč.

Oba týmy odehrají další ligový zápas 5. května. Rayo se utká s Almeríí, Žlutá ponorka změří síly se Celtou Vigo.

Více informací k zápasu

Granada CF - CA Osasuna 3:0

28.04.2024 16:15

Góly: 29. Facundo Pellistri, 48. Myrto Uzuni, 90+4. Lucas Boyé

Granada porazila ve 33. kole LaLigy Osasunu 3:0 a vykřesala poslední jiskry naděje na setrvání mezi španělskou elitou. Rojiblancos nasměroval k výhře host z Manchesteru United Facundo Pellistri, jenž se v dresu Andalusanů prosadil podruhé v sezoně. Pojišťovací trefu přidal po změně stran albánský reprezentant Myrto Uzuni, který navázal na minulé domácí utkání, v němž přispěl úspěšnou trefou na vítězství proti Alavésu.

Názor bookmakerů jako by dlouhodobě rozvazoval hráčům Granady nohy, jelikož neprohráli v předchozích 40 domácích duelech, do nichž vstupovali jako favorité. Tak tomu bylo i proti Osasuně, která neměla k dispozici kanonýra Anteho Budimira a ve zbytku sezony už prakticky neměla o co hrát. Andalusané naopak ještě živili poslední zbytky nadějí na záchranu, k níž už by je ovšem přivedl jen zázrak.

První gól zápasu vstřelil Pellistri, když z pravé strany propálil brankáře Sergia Herreru na přední tyči. Odpovědět mohl na druhé straně Raúl García, jeho přízemní pokus však vytěsnil Augusto Batalla. Útočník Osasuny neprolomil své střelecké trápení ani ve 36. minutě, kdy hlavičkou trefil levou tyč a následně nezvládl dorazit míč do odkryté branky.

Krátce po začátku druhého poločasu obdržel skvělou průnikovou přihrávku Uzuni a s ledovým klidem zvýšil vedení Granady. Albánský útočník o chvíli později pálil znovu, tentokrát však mířil těsně vedle Herrerovy branky. Vědět o sobě dal znovu Raúl García, jeho střelu však pokryl připravený Batalla. V 75. minutě se za dobrým centrem do vápna natahoval Matías Arezo, míč ale nedokázal dostat pod svou kontrolu a zakončit. V nastaveném čase přidal třetí gól utkání Lucas Boyé, když se nacpal před obránce a zblízka rozvlnil síť.

Osasuna tak na čtvrté vítězství z posledních pěti vzájemných duelů nedosáhla a nezískala ani bod. V příštím kole přivítá 5. května Betis. Se sevillským týmem se utká také Granada, jež se představí na půdě Rojiblancos.

Více informací k zápasu

Cádiz CF - RCD Mallorca 1:1

28.04.2024 14:00

Góly: 59. Christopher Ramos - 12. Vedat Muriqi

Mallorca remizovala ve 33. kole LaLigy s Cádizem 1:1, a udržela tak šestibodový náskok na sestupové pozice. Tým z Baleárských ostrovů měl dokonce dlouho blízko ke druhému venkovnímu vítězství v ročníku, když už ve 12. minutě skóroval Vedat Muriqi, jemuž na gól přihrál slovenský reprezentant Martin Valjent. Ten zaznamenal mezi španělskou elitou teprve první "kanadský bod", ačkoliv nastoupil už ke svému 126. zápasu v této soutěži. Po změně stran ale o smírném výsledku rozhodl domácí Chris Ramos, jenž ke svým pěti brankám z podzimní části sezony přidal teprve první jarní trefu.

Situace Rumělek se zdála být před závěrem sezony poměrně bezpečná, po sérii špatných výsledků se však jejich náskok na první sestupovou příčku smrskl na pouhých šest bodů. Na obávané 18. příčce se přitom nacházel právě Cádiz, jenž navíc doma proti Mallorce prohrál naposledy v roce 2005.

Mallorca dokázala udeřit hned z první střely na branku, když ve 12. minutě našel Valjent ve vápně Muriqiho. Ten se dokázal uvolnit od obránce a hlavičkou k tyči rozvlnil síť. Krátce nato se k odraženému míči dostal Giovanni González, v dobré pozici však těsně přestřelil branku Conana Ledesmy. Hra se poté začala kouskovat, její tempo výrazně zbrzdilo velké množství faulů. Až v nastavení o sobě dal vědět také Cádiz, akrobatický pokus Ramose ale zastavil Predrag Rajkovič.

Piráti srovnali stav utkání v 59. minutě, když se k centrovanému balonu ve vápně mezi dvěma obránci prodral Ramos a umístil svou hlavičku k pravé tyči. Chvíli poté pálil zpoza šestnáctky Sergi Guardiola, jeho rána však prosvištěla těsně vedle. Na druhé straně hlavičkoval Matija Nastasič, bez problémů si nicméně poradil Ledesma. Brankář Cádizu se činil i v 86. minutě, kdy se do samostatného úniku dostal střídající Sergi Darder. Těsně před koncem zápasu pálil Roger Martí, ale i když prostřelil hradbu těl před ním, mířil kousek vedle levé tyče.

Duel konkurentů v boji o záchranu tedy vyústil v remízu, která o něco více potěší hosty. Oba celky nyní čekají těžká klání proti madridským velkoklubům. Cádiz 4. května narazí na Real, Mallorca ve stejný den vyzve Atlético.

Více informací k zápasu

Atlético Madrid - Athletic Bilbao 3:1

27.04.2024 21:00

Góly: 15. Rodrigo De Paul, 52. Ángel Correa, 80. Unai Simón (vl.) - 45. Nico Williams

Fotbalisté Atlétika Madrid porazili ve 33. kole LaLigy Bilbao 3:1. Přímý souboj o čtvrtou příčku, jež zaručuje účast v Lize mistrů, odstartoval pro Los Colchoneros příjemně Rodrigo de Paul. Argentinský reprezentant otevřel skóre zápasu už v 15. minutě s přispěním teče soupeře. Hosté sice před pauzou srovnali, vedení Indiánům ale vrátil Ángel Correa. Domácí tak po třech porážkách ve vzájemných duelech za sebou poprvé v sezoně Basky porazili a odskočili jim v tabulce na rozdíl šesti bodů.

Věrné fanoušky Bilbaa v týdnu překvapila zpráva o konci jedné z legend klubu Ikera Muniaina. Kapitán Basků působil v dresu Athletiku od 12 let, po dvou dekádách strávených v červeno-bílých barvách se však rozhodl tým na konci sezony opustit. Období svého loučení chtěl úspěšně zahájit proti madridskému Atlétiku, které po vypadnutí z Ligy mistrů nestačilo ani na Alavés.

Už ve čtvrté minutě přesprintoval domácí obranu Iňaki Williams, střela z první mu ale vůbec nesedla. Radost na Estadio Metropolitano zavládla v 15. minutě, když pokus hostující obrany o odvrácení míče skončil na noze de Paula, jenž z voleje i za pomoci teče Iňiga Ruize de Galarrety prostřelil brankáře Bilbaa. V dobré palebné pozici se před půlhodinou hry ocitl Oiham Sancet, rána mu však nesedla a balon skončil o kus vedle. Vyrovnání se hosté před pauzou přece jen dočkali. Ve 45. minutě při protiútoku naservíroval Gorka Guruzeta míč naprosto nehlídanému Nicu Williamsovi, jenž bez obtíží prostřelil bezradného Jana Oblaka.

Gól do kabiny ovšem více nabudil Los Colchoneros, kteří od výkopu dominovali. A odměna se dostavila už v 52. minutě, kdy Koke našel pasem za obranu rozběhnutého Correu, jenž po kličce brankáři zakončoval do odkryté sítě. Po vstřeleném gólu domácí znovu sundali nohu z plynu, i tak se ale Bilbao do nebezpečných šancí nedostávalo. V 80. minutě naopak znovu udeřili Los Colchoneros, když se míč po překvapivé střele Samuela Lina odrazil na záda Unaie Simóna, od nichž putoval do sítě.

Madridský celek tak vyhrál a uhájil čtvrtou příčku. Klub z hlavního města zavítá 4. května na Mallorku, Baskové o den dříve navštíví Getafe.

Více informací k zápasu

Deportivo Alavés - Celta Vigo 3:0

27.04.2024 18:30

Góly: 48. Giuliano Simeone, 54. Jon Guridi, 86. Carlos Benavídez

Fotbalisté Alavésu porazili ve 33. kole LaLigy na vlastním hřišti Celtu Vigo 3:0. Domácí klub při příležitosti oslav 100 let od otevření Estadio Mendizorrotza připravil pro fanoušky speciální předzápasový program, kterým se příznivci El Glorioso naladili na další skvělé vystoupení svých oblíbenců. Ti totiž před sváteční kulisou dominovali, což do skóre promítli dvěma góly během šesti minut v úvodu druhé půle. Nejprve se totiž prosadil Giuliano Simeone, na kterého navázal Jon Guridi.

Celta Vigo v boji o záchranu pořádně zabrala a díky dvěma výhrám a jedné remíze z posledních pěti utkání si vytvořila už šestibodový náskok na sestupové pásmo. V minulém kole se navíc Los Celestes rozstříleli, když porazili Las Palmas vysoko 4:1. Tentokrát ale přijížděli na hřiště Deportiva, jež právě před domácími tribunami naposledy překvapivě porazilo Atlético Madrid.

Úvod utkání nabídl atraktivní podívanou z obou stran. Hra se přelévala ze strany na stranu, ale veškeré útočné akce končily před šestnáctkami. První velká šance tak přišla až ve 30. minutě, kdy nebezpečně hlavičkoval Kike García, jenž se sice šikovně odpoutal od protihráče, branku Vicenteho Guaity ovšem minul. O dvě minuty později si na přihrávku do vápna naběhl Carlos Vicente a vyslal tvrdý pokus pod břevno, gólman Celty byl však připraven. Zkušený forvard Deportiva García se na střeleckou listinu mohl zapsat i v závěru první půle, tentokrát z bezprostřední blízkosti mířil jen doprostřed.

El Glorioso si velký tlak z konce úvodního dějství přenesli také do druhého poločasu. Po změně stran jim stačily jen tři minuty a skóre duelu se poprvé měnilo. García akci modrobílých vyšperkoval finální přihrávkou na Simoneho, který zblízka ve skluzu procedil míč do sítě. V euforii hrající Alavés připravil svým fanouškům další výbuch radosti o šest minut později, kdy hrozivou chybu v rozehrávce Celty jednoduše potrestal Guridi. Stejný hráč mohl přidat definitivní pojistku čtvrt hodiny před koncem, avšak levačkou z první trefil jen tyč. Odevzdaní hráči Viga v 86. minutě přece jen potřetí kapitulovali, když se mezi střelce zapsal Carlos Benavidez.

Deportivo tak navázalo na skvělý triumf z minulého kola a doma získalo další tři body. Oba celky sehrají další ligový zápas 5. května. Alavés se utká s Valencií, Los Celestes změří síly s Villarrealem.

Více informací k zápasu

UD Almería - Getafe CF 1:3

27.04.2024 16:15

Góly: 41. Anthony Lozano - 27. Mason Greenwood, 48. Mason Greenwood, 61. Jaime Mata

Almería v posledním kole předvedla na domácí půdě pravděpodobně jeden z nejlepších výkonů v sezoně, i přesto však prohrála s Villarrealem 1:2. Do boje proti Getafe tak nastupovala stále s pouze jedním vítězství v ročníku, přičemž při případné porážce by si definitivně stvrdila sestup do druhé ligy. Azulones ovšem na druhé straně také neoplývali dobrou formou, o čem svědčily jen dvě výhry z předchozích 10 klání.

Getafe bylo v začátku zápasu aktivnější než jeho soupeř. Již v páté minutě zakončoval přetažený roh z voleje Djené, ale jeho pokus mířil doprostřed branky. Diváci si na další akci museli počkat do 26. minuty. V té vypíchl poslednímu obránci míč Ilaix Moriba, následně jej předložil Greenwoodovi, který neměl se zakončením sebemenší problém. Rojiblancos chtěli rychle odpovědět. Ve velmi dobré pozici se na levé straně vápna objevil Adrián Embarba, ovšem brankář jeho střelu na přední tyč skvěle odhadl. Ve 40. minutě se podařilo domácím srovnat. Obrovského závaru v šestnáctce využil Choco Lozano a dopravil míč do sítě.

Navrácení vedení přišlo osm minut po startu druhého poločasu. Luís Maximiano dokázal střelu z hranice vápna vyrazit, ovšem jen do míst kam si naběhl zcela nehlídaný Greenwood, který přidal svou další branku v zápase. Bývalý záložník Manchesteru United byl i u třetího gólu hostů. V 61. minutě si naběhl za obranu, ale místo střely zvolil přihrávku na malé vápno, odkud Jaime Mata neměl problém zakončit. Skvělou šanci na snížení si připravil Bruno Langa, avšak po krásném sólu přišla střela postrádající razanci. V nastaveném čase dostal Jonathan Viera za svůj zákrok loktem druhou žlutou kartu.

Getafe tak definitivně zpečetilo osud Almeríe. V následujícím kole se 3. května utká s Bilbaem, Rojiblancos změří o dva dny později síly s Vallecanem.

Více informací k zápasu

UD Las Palmas - Girona FC 0:2

27.04.2024 14:00

Góly: 26. David López, 57. Artem Dovbyk (pen.)

Girona udělala ve 33. kole LaLigy další krok k účasti v Lize mistrů, když na hřišti Las Palmas zvítězila 2:0. Úvod utkání se nesl ve znamení neproměněných pokutových kopů. Už v osmé minutě zahodil svůj pokus Sandro Ramírez, na kterého navázal hostující Arťom Dovbyk. V Ukrajincově případě byl však bystrý jeho 34letý kolega David López, jenž z následné dorážky vsítil vítězný gól. Nejlepší střelec soutěže navíc dostal po změně stran možnost na reparát a 19. trefou v ročníku pečetil vítězství, které pro Gironistes znamenalo první venkovní bodový zisk od konce ledna.

Nováček soutěže z Las Palmas se v závěru ročníku propadl do hluboké herní deprese, když pětkrát v řadě padl, přičemž jenom jednou skóroval. Trápit jej to ovšem příliš nemuselo, protože jeho hlavním cílem bylo udržet se v nejvyšší španělské soutěži, což měl díky fantastické první polovině sezony prakticky zajištěné. Tentokrát jej čekal duel s Gironou, která po výhře nad Cádizem stále kráčela k vysněné Lize mistrů.

Domácí dostali již v osmé minutě obrovskou výhodu v podobě kontroverzní penalty. Sandro Ramírez si míč připravil, ale jeho střelu mířící k levé tyči vystihl skvělým zákrokem Paulo Gazzaniga. Španělský útočník měl druhou šanci při následné dorážce, ale v důležitém okamžiku netrefil balon. Girona si vybojovala svůj pokutový kop ve 26. minutě, stejně jako na druhé straně ovšem Arťom Dovbyk neproměnil. Nemuselo ho to však mrzet, neboť dorážející David López poslal Gironistes z malého vápna do vedení. Těsně před poločasem se střílený centr dostal k Dovbykovi, jehož rána z bezprostřední blízkosti minula cíl.

Žlutomodří se od začátku druhé půle hnali za vyrovnáním. Soupeře tlačili od samotné rozehrávky brankaře, Girona se ovšem nehodlala jen bránit, a tak přišla po jedné z domácích akcí v 57. minutě další penalta. Brankář znovu zvolil správnou stranu, ale tentokrát na tvrdou střelu Dovbyka nedosáhl. O chvíli později se dostal za obranu bíločervených Marc Cardona, avšak jeho pokus špičkou kopačky trefil pouze vyběhnutého Gazzanigu. Po zbytek střetnutí si favorit své vedení pohlídal.

Las Palmas tak doma Gironu nezaskočilo a ze zápasu odešlo bez bodu. Oba celky sehrají další ligový duel 4. května. Žlutomodří se utkají s Realem Sociedad, Blanquivermells vyzvou Barcelonu.

Více informací k zápasu

Real Sociedad - Real Madrid 0:1

26.04.2024 21:00

Góly: 29. Arda Güler

Real Madrid nezastavilo ani nepříznivé počasí, když ve 33. kole LaLigy vyhrál na hřišti Realu Sociedad 1:0. Ještě před výkopem se s aktivní kariérou rozloučil míčový kouzelník David Silva, což mohlo mít určitý podíl na aktivním výkonu Basků. Přesto se v zápase trefili pouze opory šetřící hosté, které z ojedinělé ofenzivní akce poslal ve 29. minutě do vedení turecký talent Arda Güler. Po změně stran nepřinesla vyrovnání ani pokračující agilita domácích, a tak se náskok Bílého baletu na Barcelonu zvýšil už na 14 bodů. Z pohledu Katalánců už jich je přitom ve hře pouhých 18.

Fotbalisté Madridu dokázali poprvé po 88 letech porazit Barcelonu třikrát za sebou v rámci jedné sezony. Výrazně k tomu přispěl Jude Bellingham, jenž o uplynulém víkendu, stejně jako v říjnu minulého roku, rozhodl tento ostře sledovaný souboj gólem z nastavení druhé půle. Do duelu se Sociedadem tak vstupoval Bílý balet s 11bodovým náskokem v čele tabulky.

Úvodní desetiminutovka zápasu nepřinesla žádnou větší akci, a tak se o tu první postaral Martín Zubimendi v 15. minutě. Po krásné individuální akci přihrál do míst, kde stál Takefusa Kubo, ale jeho střelu na bližší tyč dokázal Kepa Arrizabalaga zneškodnit.

O chvíli později vyslal tvrdou střelu zpoza šestnáctky Beňat Turrientes, jeho rána ovšem mířila nad břevno. Svou šanci v základní sestavě dostal také Güler. Ve 29. minutě ji zužitkoval nejlépe jak mohl, když přihrávku na zadní tyč usměrnil do sítě. Rychlou odpověď si připravil Kubo, avšak jeho gól byl odvolán z důvodu faulu.

Domácí měli možnost srovnat skóre minutu po začátku druhé půle. Turrientes zkusil své štěstí střelou k pravé tyči, ale proti jeho pokusu se blýskl důležitým zákrokem Arrizabalaga. Utkání se odehrávalo v bojovném duchu a oba celky si nenechaly nic zadarmo. Obrana Bílého baletu pracovala velmi dobře a dařilo se jí eliminovat předfinální akce soupeře. Zaváhání přišlo v 80. minutě, kdy se uvolnil Mikel Oyarzabal, ale jeho lob sražený Éderem Militaem jen těsně minul levou tyč. Závěrečný tlak hosté přežili a mohli se těšit ze tří bodů i čistého štítu.

Real Madrid tak před semifinálovým soubojem Ligy mistrů zaznamenal už 26. ligovou výhru v sezoně. V příštím kole přivítá 4. května Cádiz, na stadion Sociedadu přijede tentýž den Las Palmas.

Více informací k zápasu

Tabulka

Tým
Z
V
R
P
S
B
1
Real Madrid
33
26
6
1
71 : 22
84
2
FC Barcelona
33
22
7
4
68 : 39
73
3
Girona FC
33
22
5
6
69 : 40
71
4
Atlético Madrid
33
20
4
9
62 : 39
64
5
Athletic Bilbao
33
16
10
7
53 : 33
58
6
Real Sociedad
33
13
12
8
46 : 35
51
7
Real Betis
33
12
13
8
41 : 39
49
8
Valencia CF
33
13
8
12
37 : 38
47
9
Villarreal CF
33
12
9
12
54 : 55
45
10
Getafe CF
33
10
13
10
41 : 45
43
11
CA Osasuna
33
11
6
16
37 : 49
39
12
Sevilla FC
33
9
11
13
42 : 46
38
13
Deportivo Alavés
33
10
8
15
31 : 38
38
14
UD Las Palmas
33
10
7
16
30 : 41
37
15
Rayo Vallecano
33
7
13
13
27 : 42
34
16
RCD Mallorca
33
6
14
13
27 : 39
32
17
Celta Vigo
33
7
10
16
37 : 50
31
18
Cádiz CF
33
4
14
15
23 : 46
26
19
Granada CF
33
4
9
20
36 : 61
21
20
UD Almería
33
1
11
21
32 : 67
14

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (111)

Přidat komentář
zasranej malíř

Výkon podprůměrný, ale čert to vem i s plnou sestavou bychom měli problémy pozlacené 3 body a vzhůru na Bayern

Reagovat
Mateo16

Carlo Ancelotti: "Arda Güler will STAY here next season."

Snad uz nebude hrat 4 kridelnika a po odchode Modrica pojde do zalohy

Reagovat
Manik...

Reagovat
Manik...

Jen si bude muset ještě rok počkat.. Odchod Modrice je nesmysl. To ale tobě vysvětlit nejde.

Reagovat
Elliasson

Já měl za to, že Modrić chce odejít sám. Ať to dává / nedává smysl.

Reagovat
Kenneth

Dává to smysl jen z finančního hlediska. Bere strašnou raketu.

Reagovat
Manik...

. Je to legenda. Záleží na něm a domluvě s Perezem.

Reagovat
JeséRodriguez

Reagovat
Mateo16

No nejde mi to vysvetliť pretože na to nie je logicky argument

Reagovat
JeséRodriguez

Reagovat
Kenneth

Z toho bude tak 1000min. Musí na hostovacku, nejlépe v rámci La Ligy.

Reagovat
Mateo16

Ako keby tych 1000 minut pre 19 hraca bola hotova katastrofra , Hostovacky nam nie vzdy dopadli dobre Odegaard, Kubo

Reagovat
Hachim Mastour

Reagovat
Pharrell

Reagovat
ACSeRw!n

Reagovat
vilp

Jak hrál Arda?

Reagovat
misinho7

Barca by mohla zavahat a o tyzden titul doma.

Reagovat
misinho7

nemalo byt pod teba

Reagovat
Hachim Mastour

Malo

Reagovat
Pharrell

Reagovat
Mateo16

Sociedad tlacil a kontroloval hru tak si to vieš predstavit ako vyzerala hra RM

+ Dost presoval a agresivne dostupoval k hracom , moc nekazil a dobre vyhodnocoval situacie

- moc nechodil do subojov 1vs1 , mal tak tak cca 3 driblingi

Reagovat
Jordi Alba

Suchý triko, kriplové ať se oberou o body a pomalu budeme moc začít zpívat znělku LM.

Reagovat
los_blancos

Čo hovoríte na Simakana z Lipska ako možnú náhradu za Carvajala? Momentálne asi najlepšia voľba na trhu - rýchly, silný, mladý (24), Francúz... Posledné dva ročníky v LM bol proti nám pravidelne jeden z najlepších.

Reagovat
Pharrell

Toho bych hned bral 100% .

Reagovat
Uwe háže buly

černej balet

Reagovat
los_blancos

https://shorturl.at/hiwNZ

Klub údajne pracuje, aby bol aspoň jeden takýto park na každom kontinente. V Madride by mal byť vo Valdebebas.

Reagovat
Breze

Ako uprimne, nic moc to nevyzera

Reagovat
los_blancos

Za mňa v pohode, je to primárne pre deti. Možno ten park nie je 100% dokončený, teda niektoré atrakcie ešte neotvorili. Store sa mi nepáči, resp. zatiaľ vyzerá tak poloprázdne...

Reagovat
Kiss Me Polka!

hned pod tím video s názvem: Why This New Real Madrid Theme Park is a Disaster

Reagovat
Phillipinho

Tak ted uz se to 4. misto snad uhraje

Reagovat
Hachim Mastour

Mali by ste bojovať o titul

Reagovat
Phillipinho

To urcite s timhle kadrem…

Reagovat
Elliasson

Možná jo. Nepovedlo se, stane se. Nicméně i tak jsem hrdý na Atletico, že se podařila TOP4 v důležitém zápase vybojovat. Ne vždycky se podaří naplnit ambice a některé porážky byly přímo trapné (Palmas, Alavés).

Nicméně, snad pánové Cerezo a Gil rozbijí prasátko a udělají pár zajímavých přestupů. A snad poslechnou trochu Chola.

Reagovat
Phillipinho

Minimalne 2 stopery, 2 zalozniky a utocnika. Do obrany Todiba, do zalohy Wieffera a O’Reileyho. Do utoku nejakyho strelce, na kteryho se da spolehnout po celou sezonu.

Correa, Saul, Savic, urcite out. Depay a Morata taky budou urcite kandidati. Uvidime, mluvi se revolucnim lete, tak jsem zvedav.

Reagovat
Phillipinho

Nicmene pokud se vratim zpet do reality, tak ocekavam maximalne 3 posily, dva z nich budou nekde po konci smlouvy a dohromady jim bude sto. Treti bude stat 2 miliony euro.

Reagovat
herbage

O Saúla bude s tím jeho ještě dvouletým kontraktem a tučnou výplatou velká rvačka

Reagovat
Uwe háže buly

To šel Savic tak moc dolů?

Reagovat
JM

Atletico Madrid vs. Athletic Club game was paused due to racists chants directed at Nico Williams from the fans.

"Vini si za to může sám. Ostatním hráčům se to neděje."

A klasicky zase omezení fanoušci Atlética...

Reagovat
CHONG

Křupani

Reagovat
misinho7

Reagovat
Txapeldun

Vypatlanci

Reagovat
Ángel di María 22

Reagovat
los_blancos

Nazipolitano

Reagovat
Tony Stark

Reagovat
Bakary3

On nikdo ale neříkal, že se to ve Španělsku neděje vůbec, ale že tomu Vinicius jde silně naproti.

Ale je prdel, jak každý nový případ nezapomeze zdůraznit a "vidíte, Viní není vůbec zmrd"

Reagovat
Al Capone

Ne vsichni, jsou mezi nama ktere Vinicius pekne sere.

Reagovat
Bakary3

Reagovat
JeséRodriguez

Reagovat
JM

Nic jako "vidíte, Vini není vůbec zmrd" jsem nenapsal a ani to tak nemyslel.

Jenom mi přijde směšná ta argumentace, co tady jela a jede ve velkém: "Kdyby se nechoval jako pičus, tak na něj nebudou dělat skřeky a pořvávat, že je opice" - očividně je to pitomost, když Nico podle všeho nic takového nedělal a stejně se našli dementi, co si zase nemohli odpustit opičí skřeky a podobná hovna

Reagovat
Bakary3

Ano, to samozřejmě je blbost.

Ale že tomu jde naproti, to je pravda, to bylo myslil většinovy vyznění, ale třeba kecám

Reagovat
Txapeldun

Buranský fans Atlética s rasisitickýma pořikama/opičímá zvukama vůči Nicovi mě na Metropolitanu vůbec nepřekvapili, přitom týpek si jen dovolil jít kopnout roh Potom rozhodčí přerušil hru, z reproduktorků se ozvalo, ať si lidi odpustí urážlivý pokřiky (takovej problém říct rasistický) a následně při každým dotyku s míčem celý stadion pískal na Nica Ten za pár minut dal gól a při oslavě ukazoval na svou barvu pleti, takhle se na ně musí

Reagovat
Elliasson

Joo, to je hnusný. Nico neprovokoval fanoušky, tohle se mi nelíbí. Ten gól si dát zasloužil.

Reagovat
Kokesh

A kdyby je provokoval, tak se ti to líbí?

Reagovat
los_blancos

Nico to zvládol ukážkovo, klobúk dolu.

Reagovat
los_blancos

Šéf Realu Madrid Fiorentino Pérez vyrazil do USA. Zatímco důvod jeho návštěvy je nejasný, jisté je, že sedmasedmdesátiletý funkcionář navštívil několik sportovních klání. Kromě NBA zavítal také na utkání MLS mezi Austinem a LA Galaxy.

Dolaďuje detaily ohľadom Superligy.

Reagovat
los_blancos

Tak zrejme sa to bude týkať samotného klubu a jeho zmenu na SAD, teda akciovú spoločnosť.

Reagovat
Mateo16

Carlo Ancelotti wanted Harry Kane last summer, but Florentino rejected the idea. Kylian Mbappé was always the main goal. @Rodra10_97

Flore za toto naozaj ďakujem

Reagovat
ACSeRw!n

Reagovat
Firkraag

Reagovat
Pharrell

Reagovat
Uwe háže buly

Na hrot je lepsi Kane.

Reagovat
Manik...

Reagovat
JeséRodriguez

Reagovat
Gazdo

Tvl ak fakt mienime dotiahnut Guida Rodrigueza tak fakt nech sa necudujeme ze sme tam kde sme

Reagovat
herbage

starý a zadarmo, 2 hlavní kritéria splněna. Chudáci saudské a turecké kluby utřou

Reagovat
Gazdo

Pluse teda chlapik ktoreho vrcholom je uplne jasne Betis. To ani nie je hrac na rozsirenie kadra. Rozsirit kader nam moze Marc Casado. Ale verim tomu ze my s nim pocitame do zakladu

Reagovat
patas92

pls

Reagovat
Jordi Alba

Furt mu nějaký Fenerbachce může nabídnout 2x tolik.

Reagovat
Gazdo

Reagovat
Visca el barca

Tak já všude čtu o Kimmichovi. Nepočítá se s ním jako backupem?

Reagovat
patas92

Samozřejmě že počítá

Reagovat
Gazdo

Tak na Kimmicha podla mna budeme mat jedine ak do Bayernu strelime Arauja. A Arauja by som z Bayernu menil maximalne za rovnaku poziciu lebo inak nam logicky zas bude chybat stoper cislo jedna a tym padom De Ligt plus doplatok od Bayernu. Ale to sa nestane. Ja si myslim ze Kimmich je uzasny hrac ale ci je to stit pre Barcu… no neviem neviem na to ma podla mna casto az moc ofenzivne chutky

Reagovat
bayern987

Marc-André ter Stegen se objevil v pondělní dohrávce proti Valencii v základní sestavě a zaznamenal jeden osobní milník v dresu katalánského celku. Klubový kapitán se po vítězném zápase nakonec dočkal oslav svého 408. startu za Barcu, jímž se v historické tabulce dotáhl na Daniho Alvese. Před ním už je pouze prakticky nepřekonatelný Lionel Messi se 778 zápasy.

Co to je za expresku? Není možný aby měl Stegen více startů než Xavi, Busquets, Iniesta atd.... jako kapitán taky určitě neodehrál 408 zápasů.

Reagovat
Jordi Alba

Asi myšleno zahraničních hráčů.

Reagovat
bayern987

Jo, máš pravdu

Reagovat
JakubOcko

Barcelona dá gól z ofsajdu na 2:2 a nikde ani zmínka kdyby to bylo naopak tak je toho plný EuroFotbal

Reagovat
Tony Stark

Čakám, že na to zareaguje Xavi aj s Laportom a budú hovoriť o skorumpovanej lige

Reagovat
LAM

Jakej ofsajd? Myslíš toho Fermína, kterej se míče nedotkl a gólmana taky nijak neovlivnil? Zkus něco jiného.....

Reagovat
Well

Tak ty ofsajdove situace dobrej trapas no. Jeden stojí ve výhledu, druhý jde aktivně na míč... tohle už letos několikrát neuznali, ostuda jak si to každý píská úplně jak chce...

Reagovat
CHONG

Cítím obrovskou nespravedlnost, všichni to viděli. Tohle jsou bohužel rozhodnutí sudích, při kterých jsme bezmocní, nemůžeme je ovlivnit...

Reagovat
mrtvej ofsajd

Někdo musí zavlažovat katalanska pole, když neprší...

Reagovat
Unique

Reagovat
Kokesh

Reagovat
Well

Jsem frustrovany, že se tohle děje, je to nepřijatelné. Nečekal jsem, že nás prohra z EC může tak ovlivnit.

Reagovat
misinho7

Reagovat
zasranej malíř

Reagovat
JM

Reagovat
patas92

Ten neuznány gól Villarealu byla pitomost, ale ten obrázek je teda úplně mimo kontext toho, k vůli čemu byl ten gól nakonec odvolaný

Reagovat
Bakary3

Tak to je penalta jako krava

A Xavi po ní necítil nespravedlnost?

Reagovat
patas92

Inigo hrál nejdřív míč, ale pískat se to asi dalo.

Reagovat
Bakary3

No za mě se to pískat muselo, míč nemic, vždyť ho pomalu prepulil

Reagovat
Kokesh

Dobrá obhajoba. Za chvíli to takhle budou zkoušet všichni u soudu....hrál jsem první míč a on mi pak spadnul na nůž

Ten mikroskopicky dotek je funny, to můžeš zkoušet u situace kde by měl Inigo plně míč pod kontrolou, dnes už žádný pravidlo hrál první míč a pak může udělat cokoliv neplatí...

Reagovat
patas92

Srovnání

Při podobném zákroku vezmeš s míčem i nohy v 90% procentech případů. Možná to pravidlo neplatí na papíře, ale trefení balonu se jako rozhodující faktor při posuzování balonu používá pořád.

Reagovat
patas92

*při posuzování faulu

Reagovat
Kokesh

Sám píšeš asi...víc než míč vzal jeho, dal bych to nerozvíjel, tečka.

Prostě se to dalo čekat, že týden max dva po brečení se Vám zase něco pripiskne, ale bude ticho ....tím bych to uzavřel.

Reagovat
patas92

Ano, píšu, že se to dalo pískat, ale zároveň si VAR naprosto v pohodě obhájí, proč si hlavního k videu nezavolal.

Něco nám po našem brečení připískne, abys zase pro změnu mohl brečet ty. Začarovaný kruh.

Reagovat
Kokesh

Paťko, tuhle diskuzi opravdu vnímáš jako brekot? Nesnažte se za každou cenu vžívat do role obětí...

Reagovat
patas92

Tak ty si tady stěžuješ na dvě situace, z nichž jedna je regulérní gol a druhá sporná. Navíc to dokládáš dost zavádějícíma obrázkama. Nevím, jak jinak to pojmenovat.

Reagovat
Manik...

Reagovat
Cracker10

Do akce se nezapojil, takze uznano v poradku a penalta vubec bral prvni balon, ale tohle video je uplne na hovno. Ukuste byt aspon trochu objektivni a nedavat sem nesmysly.

Reagovat
Well

Reagovat
Xavi

Ta fotka s tím Lewyho gólem je jako co? Vždyť ten balón je tak tři metry od něj, mělo by to byt v době, když hlavickuje. Jako ofsajd to asi byl, když jsem se na to díval, ale ta fotka je úplně mimo.

Reagovat
Xavi

Jo, to už je lepší. Podle mě to ofsajd byl. Jenom nechápu druhou a čtvrtou fotku.

Reagovat
JM

Bude Laporta požadovat opakování zápasu?

Reagovat
Messiáš

Evidetní penaltu?

Vždyt hrál naprosto jasně balon, dokonce ten záběr běhal po twitteru, než jej nahlásili pro porušení autorských práv..

Reagovat
zasranej malíř

Nekažme jim radost

Reagovat
Moshe Dajan

Uvidíme, kolik gólů z ofsajdu bude dnes, proti Bajernu máte tradici

Reagovat
los_blancos

Na ofsajdy 2:1 pre nás.

Reagovat
Pharrell

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele