Liga Portugal - preview 12. kola: Sporting může zpátky do čela

01.12.2023, 09:29, aktualizováno 04.12.2023, 08:56
Previews
Viktor Gyökeres (© AFP)

Sporting bude plnit roli favorita proti Gil Vicente, a jestliže zvítězí, vrátí se na první místo před městského rivala Benficu. Hosté se drží těsně nad sestupovým pásmem...

Sporting CP - Gil Vicente FC

pondělí 21:15

Pondělní dohrávku 12. kola Ligy Portugal, na které fanoušci museli čekat tři týdny, obstará Sporting s Gil Vicente. Domácí lisabonský celek se díky čerstvé ztrátě Benficy může vrátit do čela soutěže, Gil Vicente by se zase rádo vzdálilo sestupovým pozicím.

Ti hráči Sportingu, co během reprezentační pauzy neodjeli plnit povinnosti u národního týmu, měli hodně o čem přemýšlet. Těsně před pauzou totiž Sporting přišel o první místo v ligové tabulce a ne způsobem, který by jeho fanoušci bez problémů přijali. V derby na stadiónu Benficy totiž Sporting většinu zápasu vedl. Ve druhé půli ovšem viděl červenou kartu Inácio a Benfica v nastaveném čase zápas nejenom vyrovnala, ale úplně otočila vyhrála 2:1.

Před týdnem Sporting ukázal, že se nechce nepovedeným derby dlouhodobě zaobírat a ve 4. kole poháru smetl 8:0 Dumiense hrající čtvrtou nejvyšší soutěž. Ve čtvrtek pak uhrál ve skupině Evropské ligy remízu na půdě Atalanty Bergamo, která se vzhledem k prohře Lince na půdě Rakówa ukázala jako postupová.

Ještě před derby táhl Sporting šňůru šesti vyhraných ligových zápasů v řadě a až na zmíněný nastavený čas předvedl i v něm soustředěný výkon. Doma proti Gil Vicente je tak jednoznačným favoritem, ale nutno poznamenat, že poslední vzájemný zápas obou týmů, který se odehrál v dubnu v Barcelos, skončil bezbrankovou remízou.

Gil Vicente ovšem nemá momentálně příliš oslnivou formu. Ligové utkání vyhrálo naposledy před dvěma měsíci a jediným ligovým zápasem z nedávné doby, který stojí za zmínku, je přestřelka v derby s Bragou, která skončila 3:3. I proto není divu, že Gil Vicente patří až 13. místo a na sestupové příčky má jen jednobodový náskok. Tým ze severu alespoň pokračuje v poháru, ve kterém minulý týden po výhře 1:0 vyřadil FC Serpa.

Během reprezentační pauzy zmizela z marodky Sportingu některá jména, ale dvě jsou naopak nová. Se zraněným ramenem se do konce kalendářního roku mimo hru Fresneda a poraněný stehenní sval nepustí do hry ani Bragancu. Hosté se nadále musí obejít bez brankáře Kricjuka a k dispozici by neměl být ani útočník Alipour, ale jeho návrat do hry se již plánuje.

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.15 - 8.30 - 19.60

Tip EuroFotbal.cz: 1

Více informací k zápasu

SC Braga - Estoril Praia

neděle 16:30

Sporting Braga v letošním ročníku už od úvodních kol výrazně zaostává za prvními třemi týmy a nevyrovnanost jeho výkonů přetrvává. Toho by rád využil zlepšující se Estoril, který se v Braze představí po jejím velmi náročném zápase v Lize mistrů.

Braze se jednoznačně začalo dařit v lize, která jí v prvním měsíci svých bojů docela unikala. Od prohry na půdě Farense v půlce záři ale ztratila jen při remíze v derby s Gil Vicente a poslední dvě kola byla stoprocentní. Těsně před reprezentační pauzou vydřela výhru v Arouce, o týden dříve ale na domácí půdě smetla 6:1 Portimonense.

To se ukazuje v letošní sezóně jako dobrý soupeř pro Bragu. Minulý týden zavítala na jih Portugalska, kde opět Portimonense nedala šanci vyhrála 4:1. Ve středu obstála i při náročnějším testu, když částečně zvládla domácí zápas Ligy mistrů s Unionem Berlín.

Zápas se totiž pro třetí tým loňského ročníku Ligy Portugal nevyvíjel dobře. Už po půl hodině hry šla Braga po vyloučení Niakateho do oslabení a těsně před odchodem do šaten také obdržela gól. Krátce po změně stran ovšem navzdory oslabení vyrovnal Djaló a utkání tak skončilo remízou. Braze tak v posledním kole základních skupin stačí neprohrát v Neapoli nebo prostě doufat, že si Union neodveze z půdy Realu Madrid tři body.

Proti Estorilu zase Braga musí doufat, že jeho začínající dobrá forma ještě půjde utnout fotbalovou kvalitou. Ještě po 9. ligovém kole se totiž Estoril krčil na posledním místě ligové tabulky. Od té doby se postaral o šokující výhru v Portu, tříbodový zisk zopakoval po dominantní domácí výhře 4:0 nad Casa Pia a vítěznou sérii prodloužil i po reprezentační pauze minulý týden v poháru doma s druholigovou Mafrou.

Domácímu týmu chyběl v posledním utkání kvůli zranění Al Musrati a Bruma a jejich start je nejistý také ve víkendovém utkání. Hostům stále chybí jejich nejzvučnější hráč Elaquim Mangala, který stihl odehrát jen tři zápasy. K němu se marodku přidal Erick Cabaco.

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.40 - 5.48 - 6.76

Tip EuroFotbal.cz: 1

Více informací k zápasu

Moreirense FC - SL Benfica

neděle 19:00

Benfica fantastickým obratem v nastaveném čase ovládla lisabonské derby a zajistila si těsně před reprezentační pauzou pozici na čele ligy. Na něm ovšem nemá žádný náskok, neboť pouze bodově dotáhla svého rivala Sporting a na půdě Moreirense potřebuje výhru z derby potvrdit. Moreirense je ovšem nejúspěšnějším letošním nováčkem a pohybuje se na pozicích zajišťující evropské poháry.

Emoce a pocity fanoušků Benficy musí být v letošní sezóně stejně nevyrovnané jako výkony jejich favoritů. Po zcela dominantní minulé sezóně letos Benfica herně tolik nedominuje, ale v konkurenci podobně ztrápených rivalů z toho vychází v posledním měsíci nejlépe.

Kromě zmíněného velkého úspěchu v derby, který by mohl být klíčovým bodem týmu v letošní sezóně, vyhrála Benfica od 2. kola i všechny zbývající ligové zápasy. Jedinou výjimkou je domácí překvapivá remíza s Casa Pia. Minulý týden však Benfica díky dvěma gólům v závěrečné fázi zápasu porazila v pohárovém zápase 2:0 Famalicão a potvrdila dobrou formu v domácích soutěžích.

Kde to naopak letos vůbec není slavné, je Liga mistrů. Benficu totiž po dvou postupech do čtvrfinále milionářské soutěže čeká v lepším případě 3. místo ve skupině a postup do vyřazovacích bojů Evropské ligy, a v horším případě podzimní konec v evropských pohárech. Ten mohl přijít už ve středu, ale Benfica získala doma s Interem bod za remízu 3:3 a jejím osodu se rozhodne v posledním zápase v Salzburgu. Proti Interu to přitom mohla být pohodlná výhra. V poločase Benfica vedla díky hattricku Mária 3:0, ale v druhé půli patřil zápase hostům.

Nováček Ligy Portugal Moreirense sice není soupeřem kvalit Interu, ale pod mladým trenérem Ruiem Borgesem zatím září. V lize zatím poráží všechny rovnocenné soupeře a ztrácí jen s těmi nejsilnější soupeři. Své jediné tři ligové prohry zaznamenal s Portem, Bragou a Sportingem a krom těchto zápasů už jen dvakrát remizoval a zbytek vyhrál. Obzvláště dobrou formu měl před reprezentační pauzou, kdy totožným výsledkem 1:0 porazil postupně Aroucu, Vitórii SC a Estrelu Amadora. Na soutěžní zápas ovšem Moreirense kvůli brzkému vypadnutí z poháru čeká skoro tři týdny a bude mu hrozit nerozehranost.

Moreirense nejspíš nadále bude chybět jeden z ofenzivních tahounů Camacho, který se zranil v nepovedeném pohárovém utkání před více než měsícem. Mimo hru je také letní posila z Bragy Pinto. Benfice nadále chybí zraněná dvojice krajních obránců Alexander Bah a Juan Bernat.

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 6.79 - 4.69 - 1.47

Tip EuroFotbal.cz: 2

Více informací k zápasu

Boavista FC - FC Arouca

neděle 21:30

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.68 - 3.14 - 2.83

Tip EuroFotbal.cz: 1

Více informací k zápasu

SC Farense - Vitória SC Guimarães

sobota 16:30

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.38 - 3.59 - 2.14

Tip EuroFotbal.cz: 02

Více informací k zápasu

Rio Ave FC - Estrela Amadora

sobota 16:30

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.05 - 3.43 - 3.80

Tip EuroFotbal.cz: 10

Více informací k zápasu

FC Famalicão - FC Porto

sobota 19:00

Tři týdny trvající pauza od portugalského ligového fotbalu je u konce a jako první z favoritů soutěže se představí FC Porto. To zatím tahá oproti rivalům za kratší konec a nyní ho čeká zápas na půdě nevyzpytatelného Famalicãa, které se opět pohybuje v horní polovině tabulky.

Zbavování se opor bez plnohodnotných náhrad se Portu zatím příliš nevyplácí. Slavný celek má problémy zejména v ofenzívě a v jedenácti ligových kolech už třikrát ztratil, což ho momentálně řadí na třetí místo za lisabonské týmy Sporting a Benficu.

Ve středu se Porto představilo na Olympijském stadiónu v Barceloně, kde se v rámci Ligy mistrů střetlo se španělským favoritem. Porto sice v zápase díky gólu brazilského křídelníka Pepêho vedlo, ale zásahy dvou odchovanců Benficy Cancela a Félixe nakonec rozhodly o výhře Katalánců.

Prohře s Barcelonou předcházela pohodlná pohárová výhra 4:0 nad Montalegre, ve které se poprvé v dresu Porta prosadil letní příchod z Gil Vicente Fran Navarro. Ještě před reprezentační pauzou pak Porto vybojovalo velmi cenné tři body na půdě Vitórie.

Famalicão je navzdory výhodě domácího prostředí outsiderem zápasu. Před reprezentační pauzou sice uhrálo bezbrankovou remízu 0:0 ve Vizele a předtím porazilo doma 3:1 Gil Vicente, ale Porto je soupeřem vyššího kalibru. Zápas proti silnějšímu týmu si ovšem mohlo Famalicão natrénovat minulý týden. To se v rámci poháru představilo na půdě Benficy a po vlastňáku Riccieliho a gólu Rafy Silvy v závěru utkání překvapení neobstaralo.

Domácí nastoupí bez svého důležitého stopera Otávia v základní sestavě. Devatenáctiletý Brazilec, který oslnil ligu svými výkony v letošním ročníku, dostal proti Benfice přímou červenou kartu a třízápasový trest za ní se mu přenesl do ligy. Porto bude nadále hledat cestu, jak zefektivnit svou ofenzívu a rozhodně k tomu má prostor. Z útočných hráčů bude chybět kvůli zranění pouze Veron, obranu naopak postihuje celosezónní absence Marcana a dále drobnější problémy Wendella a náhradního brankáře Samuela Portugala.

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 7.43 - 4.37 - 1.47

Tip EuroFotbal.cz: 2

Více informací k zápasu

Casa Pia AC - Portimonense SC

sobota 21:30

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.99 - 3.37 - 4.14

Tip EuroFotbal.cz: 1

Více informací k zápasu

GD Chaves - FC Vizela

pátek 21:30

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.88 - 3.29 - 2.54

Tip EuroFotbal.cz: 2

Více informací k zápasu

Tabulka před začátkem kola

Tým
Z
V
R
P
S
B
1
SL Benfica
11
9
1
1
23 : 9
28
2
Sporting CP
11
9
1
1
23 : 11
28
3
FC Porto
11
8
1
2
15 : 8
25
4
SC Braga
11
7
2
2
30 : 18
23
5
Moreirense FC
11
6
2
3
14 : 10
20
6
Vitória SC Guimarães
11
6
1
4
18 : 13
19
7
SC Farense
11
5
1
5
20 : 15
16
8
FC Famalicão
11
4
4
3
11 : 10
16
9
Boavista FC
11
4
3
4
19 : 20
15
10
Portimonense SC
11
4
2
5
13 : 25
14
11
Gil Vicente FC
11
3
2
6
23 : 22
11
12
Estrela Amadora
11
3
2
6
11 : 16
11
13
Estoril Praia
11
3
1
7
19 : 20
10
14
FC Vizela
11
2
4
5
11 : 16
10
15
Casa Pia AC
11
2
4
5
8 : 13
10
16
Rio Ave FC
11
2
3
6
12 : 19
9
17
GD Chaves
11
2
1
8
13 : 30
7
18
FC Arouca
11
1
3
7
9 : 17
6

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele