Ligue 1 - preview 11. kola: Nice měří síly s Rennes

03.11.2023, 08:26, aktualizováno 05.11.2023, 09:11
Previews
Allianz Riviera (© AFP)

Nice v pátek přišlo o první místo a nyní se může vrátit do čela, doma přivítá Rennes. AS Monaco nastoupí proti Brestu, o první výhru v sezoně se znovu pokusí Lyon.

Olympique Lyon - FC Metz

neděle 13:00

Minulou neděli prožíval Fabio Grosso asi jedny z nejhorších chvilek, jaké mu fotbal mohl přinést. Se svým týmem chystal plány v derby na Marseille, jenomže fanoušci celku z jihu Francie ho při cestě na stadion autobusem zasáhli kamenem do obličeje. Zranění si žádalo několik stehů. A viditelně pochroumaný nyní povede Lyon do ligového boje proti Métám.

Ta událost zamávala celou Francií. A nejen tou, obrázky zakrváceného Grossa, který musel být ošetřen v době, kdy zápas ani nezačal, obletěly celý svět. Italský trenér vůbec poprvé promluvil na veřejnosti až o několik dnů později. A vyzýval všechny orgány činné, aby se postaraly o taková opatření, která zamezí podobným incidentům, jaké provázely Choc des Olympiques.

Les Gones zatím prožívají mizernou sezónu. V Ligue 1 jsou poslední, ještě nevyhráli. Atak na jejich mužstvo byl vlastně jakýmsi kopancem do mrtvoly, jakési topení tonoucího. Byť ano, za odsouditelnou příhodu mohla vlastně jen hrstka příznivců OM, od nichž se vedení Marseille mimochodem jasně distancovalo. "Neměli bychom čekat na něco ještě vážnějšího. Musíme učinit důležitá rozhodnutí," vyzýval v pátek na tiskové konferenci před duelem s Métami. "Bylo to něco nepřijatelného a neměli bychom to zamést pod koberec. Chci bezpečí pro každého. Nemůžeme kvůli sportu ohrožovat zdraví lidí.”

Grossovi je už lépe, následky útoku každopádně mohly být fatální. Stále je vidět, kam přesně ho kámen udeřil. Pod levým okem má modřinu, kolem něho jsou patrné pozůstatky šití. "Zlepšuje se to,” ubezpečil pětačtyřicetiletý Ital. "Už na začátku týdne jsem se připojil do přípravy, tréninky jsem ale nezvládl. Moji asistenti ovšem pracovali dobře. Po fyzické stránce jsem byl trochu slabší, uvnitř jsem však pořád jako sopka,” vzkazoval.

Ani hostům se, podobně jako jejich aktuálnímu soupeři, v předešlých kolech moc nedařilo. Až před týdnem ukončili svou šňůru čtyř porážek v řadě, to když před vlastními fanoušky remizovali bez branek s Le Havrem v bitvě dvou nováčků francouzské nejvyšší soutěže. "Chci o našich výkonech mluvit obecně, nejen o tom posledním,” uvedl hostující lodivod László Bölöni. "Nevím, jestli je to slovo super nebo není, na co se nicméně můžeme spolehnout, to je to, že neustále bojujeme. Chybí nám ale efektivita. To je naopak něco, na čem musíme zapracovat,” připomínal bilanci jediného vstřeleného gólu za uplynulých pět duelů.

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.62 - 4.17 - 5.84

Tip EuroFotbal.cz: 1

Více informací k zápasu

Racing Strasbourg - Clermont Foot

neděle 15:00

Ani jeden z celků nezačal ročník podle představ, nicméně Les Lanciers se nacházejí v ještě nezáviděníhodnější situaci než jejich soupeř. Obhajoba osmé příčky tváří se zatím býti nereálná, avšak stačí jeden povedený duel a všechno může být jinak. Ostatně s tím mají zkušenosti i na francouzsko-německé hranici.

Po reprezentační přestávce dokázali svěřenci Pascala Gastiena porazit Lyon, když se podruhé v ročníku prosadil Yohann Magnin a Muhammed Cham Saračević, od něhož kouč bude do dalších klání nepochybně očekávat víc, což platí také pro Grejohna Kyeie, jenž se v uplynulé sezoně stal s deseti trefami nejlepším střelcem a jenž v červnu zaznamenal vítěznou branku svého týmu v Parku princů.

Osmadvacetiletý forvard začne s největší pravděpodobností znovu na lavičce náhradníků. Na rozdíl od brankáře Moryho Diawa, jenž byl zraněn v mači proti Montpellieru poté, co z tábora soupeře, který vedl 4:2, přiletěla v první nastavené minutě petarda. Celý zápas se bude opakovat 29. listopadu. Třicetiletý Senegalec chytal i při poslední vzájemné partii proti Racingu, která skončila remízou 1:1.

Patrick Vieira věří, že týden stará remíza s Rennes pomůže mužstvu k dalším dobrým výsledkům. Zařídil ji na začátku závěrečné desetiminutovky Lebo Mothiba, jenž se tedy v devíti střetnutích prosadil třikrát. Po šesté by jej neměla minout základní sestava, kdežto pro zranění nebudou moct naskočit na trávník Habib Diarra a Karol Fila.

A kdo ví, jak dlouho bude v klubu ještě působit talentovaný Maročan Samir El Mourabet, o kterého mají velký zájem v Remeši. Osmnáct roků je věk, který má i z Chelsea zapůjčený Ângelo Gabriel, který před týdnem odehrál hodinu a jehož bude jistě zajímavé nadále sledovat, protože má předpoklady k tomu, aby se stal v rámci Vieirovy skvadry klíčovým hráčem.

Racing Strasbourg - pravděpodobná sestava:
Sels; Senaya, Nyamsi, Perrin, Delaine; Doukoure, Mwanga; Angelo, Dion, Bakwa; Mothiba

Clermont Foot - pravděpodobná sestava:
Diaw; Ogier, Pelmard, Caufriez; Konate, Gonalons, Gastien, Magnin, Borges; Nicholson; Cham-Saracevic

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.33 - 3.19 - 3.52

Tip EuroFotbal.cz: 0

Více informací k zápasu

Toulouse FC - Le Havre AC

neděle 15:00

Vzájemný duel těchto dvou celků neviděla Ligue 1 od ledna roku 2009. Tehdy se o jedinou branku utkání postaral Étienne Didot, jenž deset let poté ukončil kariéru. V současnosti zvládly oba celky nastřádat za deset kol jedenáct bodů, takže počty jsou jednoduché.

Letošní vítěz Coupe de France si o posledním říjnovém čtvrtku dojel do Liverpoolu na Anfield pro výprask 1:5, který chtěl odčinit na jihu Francie v Montpellieru, kde ovšem byli Khalil Fayad a dvakrát Akor Adams proti. Týmu ze Stadium Municipal se navíc přestalo dařit střelecky. Jedenáct přesných zásahů přestavuje šestou nejhorší produktivitu ze všech osmnácti účastníků.

Americká investiční společnost Redbird Capital Partners podle nejnovějších zpráv zvažuje prodej klubu, který si "pořídila" teprve v létě roku 2020. Faktem zůstává, že zároveň vlastní AC Milán, kde jim hráči svými výkony a výsledky dělají přece jen větší radost. Sestup však pochopitelně bude chtít kouč Carles Martinez Novell odvrátit, ať už bude v čele kdokoli. Současný náskok na barážovou pozici čítá pouhé dva body.

To samé tedy platí pro Le Havre, který nejenže čeká na výhru od 24. září, ale zároveň ve čtyřech posledních duelech nikdo neskóroval. Čtyři z dosavadních deseti zářezů má na svědomí Nabil Alioui, jenž by na hrotu útoku neměl chybět ani tentokrát. Pomáhat mu bude zkušený Mohamed Bayo, jenž přišel do přístavního města hostovat z Lille.

Kouč Luka Elsner už si vyzkoušel hru jak se třemi, tak se čtyřmi obránci. Tentokrát se tváří býti pravděpodobnější první varianta. Pro zranění nebudou moct nastoupit Oualid El Hajjam a Oussama Targhalline, zatímco karetní trest vystavil stopku Arounovi Sangantemu. Na opačném pólu nebudou k dispozici Zanden, Cissoko a Zakaria Aboukhlal.

Toulouse FC - pravděpodobná sestava:
Restes; Desler, Costa, Nicolaisen, Suazo; Schmidt, Casseres Jr, Spierings; Gelabert, Dallinga, Donnum

Le Havre AC - pravděpodobná sestava:
Desmas; Salmier, Kinkoue, Lloris; Nego, Toure, Kuzyaev, Casimir; Sabbi, Bayo, Alioui

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.17 - 3.34 - 3.73

Tip EuroFotbal.cz: 10

Více informací k zápasu

FC Nantes - Stade Reims

neděle 15:00

Dubnová prohra před vlastními příznivci byla pro Les Canaris velmi nepříjemná. Tím spíše, že tehdy bojovali o udržení mezi elitou. Tentokrát ovšem nebudou chtít ztratit kontakt s pohárovými příčkami. Ostatně to platí i pro Remeš, která má zatím na kontě o tři body více, což stačí na skvělou pátou příčku.

Před sedmi měsíci se pod výhru 3:0 podepsal dvěma trefami Alexis Flips a jednou skóroval Marshall Munetsi. Se sedmadvacetiletým rodákem ze Zimbabwe počítal Will Still do základní sestavy, jenže kvůli zlomenému nosu se bude utkání sledovat jen v televizi. Mladý kouč však nebude moct svůj tým tentokrát vést přímo z lavičky.

Zranění nepustí do hry Keita Nakamuru a Azora Matusiwu. Les Rouges et Blancs přesto nebudou bez účasti japonského fotbalisty, neboť v útoku vedle Mohameda Daramyho by se měl pohybovat Junya Ito, který byl součástí kádru reprezentaci svojí země na loňském mistrovství světa. V aktuálním ročníku se zatím prosadil jednou jedinkrát.

Nikoli před týdnem proti Lorientu, který přinesl páté vítězství, o kterém rozhodnul z Manchesteru City hostující Joshua Wilson-Esbrand. Zápas Nantes s Lens byl naopak gólově celkem bohatý. Problém byl v tom, že hned čtyřikrát sahal pro balon do sítě Alban Lafont. Osmdesát minut tohoto mače odehrát Quentin Merlin, který by mohl v lednu změnit působiště, protože o jeho služby projevily zájem těžké váhy. Konkrétně RB Lipsko, PSG a Neapol.

Jean-Kevin Duverne, Fabien Centonze a Florent Mollet jsou mimo hru, ale naopak dobrá zpráva zní, že k dispozici bude Mostafa Mohamed. Rodák z egyptské Gízy prozatím skóroval pětkrát a zařídil svému týmu pár důležitých bodů. Ty budou potřeba i proti Remeši, jelikož prosincový los ke Kanárkům nebude zrovna přívětivý.

FC Nantes - pravděpodobná sestava:
Lafont; Comert, Castelletto, Duverne; Coco, Moutoussamy, Chirivella, Sissoko, Merlin; Simon, Mohamed

Stade Reims - pravděpodobná sestava:
Diouf; Abdelhamid, Okumu, Agbadou; Foket, Richardson, Atangana, Teuma, De Smet; Ito, Daramy

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.84 - 3.30 - 2.70

Tip EuroFotbal.cz: 10

Více informací k zápasu

AS Monaco - Stade Brestois

neděle 17:05

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.75 - 4.10 - 4.68

Tip EuroFotbal.cz: 1

Více informací k zápasu

OGC Nice - Stade Rennes

neděle 20:45

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.11 - 3.35 - 3.92

Tip EuroFotbal.cz: 1

Více informací k zápasu

FC Lorient - RC Lens

sobota 17:00

Kvůli bouři Ciarán, která zasáhla prakticky celou západní Evropu, se uvažovalo, že by se tenhle sobotní duel mohl odložit. Alespoň si to přál Fabrice Loher, starosta města Lorient. Nakonec by se však střetnutí proti Lens mělo konat dle původních plánů, jakkoli byl právě Bretaňský poloostrov nepříjemnými vlivy počasí v posledních dnech nepříjemně zasažený.

Evidentně dost by mrzelo především domácího stratéga Régise Le Brise, kdyby se tenhle mač konat nemohl. Těší se na něj i proto, že na opačné straně bude stát Franck Haise, jeho dlouholetý přítel. "Naposledy jsme doma absolvovali derby s Rennes. A byl to vzrušující zápas,” povídal lodivod Les Merlus. "Čekám, že ten s Lens bude stejný. Nechtěl bych nijak zdiskreditovat ostatní soupeře, v kalendáři jsou však některá utkání, která udělají na stadionu úplně jinou atmosféru. Bude vyprodáno, tým se bude chtít postavit někomu, komu se loni tak dobře dařilo.”

Ač necíleně, Le Bris nepřímo a vlastně nechtěně poukázal na to, že Les Sang et Or se opravdu v zářeném světle prezentovali v minulém ročníku a že letos už to tak oslavná báje v jejich podání není. Na druhou stranu se hosté přece šoupají tabulkou postupně nahoru. Zlepšují se, což se ostatně ukázalo také před týdnem. Lens bez obtíží skolilo o čtyři branky Nantes. "Síla našeho protivníka spočívá v jeho hře s vysokou intenzitou,” pokračoval šéf lavičky Lorientu. "Vždy na hřiště vběhne s velkým nasazením, má také soudržnou ekipu. Je dobré, že o těchto silných stránkách našich konkurentů víme. Jen tak totiž můžeme vybudovat svoje základy, a to obecně v celé sezóně.”

FC Lorient - pravděpodobná sestava:
Mvogo - For. Mendy, Talbi, I. Touré - T. Le Bris, L. Abergel, T. Bakayoko, Yongwa - Faivre, Kroupi, S. Doucouré

RC Lens - pravděpodobná sestava:
B. Samba - Gradit, Danso, Medina - Aguilar, N. Mendy, Abdul Samed, Frankowski - Sotoca, Wahi, Fulgini

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 4.58 - 3.65 - 1.87

Tip EuroFotbal.cz: 2

Více informací k zápasu

Olympique Marseille - Lille OSC

sobota 21:00

Hodně nečekané volno dostali hráči Marseille o minulém víkendu. Místo aby se na hřišti prali v Choc des Olympiques s Lyonem o ligové body, museli skousávat fakt, že zápas bude muset být odložený kvůli běsnění fanoušků. Nestačili se pomalu ani rozcvičit. Na Stade Vélodrome nyní přivítají Lille. A nejen na jihu Francie věří, že teď už se vše obejde bez větších excesů.

Atak marseillských příznivců na autobus, který se dopravoval z hotelu na stadionu a při němž byl zraněný hostující trenér Fabio Grosso, plnil v průběhu tohoto týdne titulky všech médií, a to nejen v zemi galského kohouta. V Ligue 1 se těšili na velký šlágr, celou party ovšem zkazila nečekaná událost. Krvavý Grossův obličej, jehož zasáhl jeden z hozených kamenů, nebyl tím obrázkem, který by se běžně rámoval a vystavoval v galeriích.

Na zápas se přitom těšil také domácí stratég Gennaro Gattuso. Ačkoli společně s Grossem v roce 2006 dokráčel k titulu světových šampiónů a v jedné kabině byli oba kamarádi, určitě chtěl ukázat, že na koučovské židli je on tím lepším. Zdravá rivalita, souboj trenérských schopností, šedesát pět tisíc fanoušků na tribunách. O to všechno oba zmínění přišli. "Je to porážka pro všechny,” zlobil se lodivod OM. "Prohra pro nás, pro Lyon, pro celý fotbal. Čtyři nebo pět lidí bez mozku, kteří to způsobili, pro mě nejsou fanoušci našeho klubu. Je mi smutno, že se to stalo u nás,” zlobil se.

Jeho svěřence teď každopádně čeká neméně důležitý zápas, než jaký měli podstoupit před týdnem. Lille odcestovalo do Provence-Alpes-Cote d'Azur v relativním klidu, alespoň bylo jeho funkcionářům sděleno, že se o bezpečí bát nemusí a že se žádný nepříjemný incident opakovat nebude. Po sportovní stránce se hlavně bude jednat o souboj dvou týmů, které mají ambice usilovat dlouhodobě alespoň o příčky zajišťující postup do pohárové Evropy pro další sezónu.

LOSC si mimochodem naposledy počínalo úspěšně. Po cenném skalpu Monaca, i v součtu s Konferenční ligou, vyhrálo třikrát v řadě. Paulo Fonseca, kouč hostujícího výběru, tak byl ještě před několika dny ve velmi dobré náladě. Trochu ho ale naštvalo, že na poslední chvíli byl zakázán vstup na stadion příznivcům Les Dogues. Pro jistotu, kvůli bezpečnosti. Nikdo zkrátka nechce riskovat ten scénář, který by nemusel být v podobnosti daleko od Grossova zranění. "Jsem překvapený,” uvedl portugalský stratég. "Ještě ve čtvrtek jsme měli informaci, že tam naši fandové můžou. Vím, že vedení našeho klubu udělalo vše proto, abychom mohli mít jejich podporu. Je těžké pro mě tohle pochopit. Je to smutné, ale budeme prostě bez nich."

Olympique Marseille - pravděpodobná sestava:
Pau López - Clauss, Gigot, C. Mbemba, Renan Lodi - V. Rongier, Kondogbia, Veretout - Harit, Aubameyang, I. Ndiaye

Lille OSC - pravděpodobná sestava:
Chevalier - Tiago Santos, Yoro, Alexsandro Ribeiro, Ismaily - Bentaleb, André - Zhegrova, Yazici, Ivan Cavaleiro - J. David

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.93 - 3.65 - 4.25

Tip EuroFotbal.cz: 02

Více informací k zápasu

Paris Saint-Germain - Montpellier HSC

pátek 21:00

V posledních týdnech získává PSG přece pevnější půdu pod nohama a začíná napravovat na poli Ligue 1 předchozí zaváhání. V páteční předehrávce proti Montpellieru může dočasně z čela tabulky sesadit Nice, samozřejmě že nejen kvůli této skutečnosti bude chtít v tomto mači pařížský velikán naplno uspět. Zároveň se totiž potřebuje dobře naladit na úterní Ligu mistrů.

Posun v průběžném pořadí může být pro domácí pochopitelně jen dočasný, Monaco včetně svého vedoucího rivala z jihu Francie, kteří po tomto kole reálně mohou usilovat o první příčku, totiž hrají až přímo o víkendu. Pokud se podíváme na postavení Montpellieru, vede si zatím slušně, lépe řečeno z dosavadních devíti odehraných zápasů uzmul na své konto tři výhry. Čtvrtou měl v duelu s Clermontem velmi blízko, jenže to by se jeden z fanoušků MHSC nesměl chovat nevhodně a neházet petardy po hráčích.

Před týdnem se Les Parisiens hodně nadřeli na vítězství v Brestu. Potvrdili nakonec roli favorita, až v závěrečných pasážích hry každopádně padla rozhodující trefa. Sám kouč Luis Enrique přitom rozhodně nejuchal radostí. "Druhý poločas byl bezpochyby tím nejhorším od té doby, co jsem trenérem," nebral si servítky. "Je to zcela jednoduché. Když to soupeři usnadníte, začne vyhrávat souboje, tlačit se a riskovat. To je něco, co musíme vzít do úvahy a analyzovat to, pokud se chceme neustále zlepšovat."

V hostujícím táboře se v posledních dnech hodně řešila především situace kolem obránce Mamadoua Sakha. Ten se totiž dostal do křížku s Michelem Der Zakarianem, lodivodem La Paillade, a vše nakonec vyústilo v hráčův odchod z klubu. Proti svému bývalému zaměstnavateli z Paříže, odkud třiatřicetiletý stoper nakračoval na profesionální scénu, si tak nezahraje. Smlouva byla po dohodě ukončena jen den před utkáním.

Der Zakarian malinko naznačil, jakou hádku se Sakhem měl. A obecně neviděl situaci tak černě. Bylo to však v době, kdy ještě jeho svěřenec zůstával, aspoň tedy na papíře, součástí kádru. "V šatně se nic vážného nestalo. Byla to jen malá potyčka,” prozrazoval. Ve finále ale o drobnost zřejmě nešlo, jinak by rodák z Jerevanu v Parku princů mohl mít Sakha k dispozici. Tomu mimochodem chyběl jediný zápas, aby zakulatil svoje starty za Montpellier napříč všemi soutěžemi na číslo padesát.

Paris Saint-Germain - pravděpodobná sestava:
Donnarumma - Hakimi, Marquinhos, Škriniar, L. Hernández - O. Dembélé, Zaïre-Emery, Ugarte, Vitinha - Kolo Muani, K. Mbappé

Montpellier HSC - pravděpodobná sestava:
Lecomte - F. Sacko, Kouyaté, Estéve, I. Sylla - Chotard, Ferri - Mousa Tamari, Savanier, Fayad - Adams

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.26 - 6.73 - 10.90

Tip EuroFotbal.cz: 1

Více informací k zápasu

Tabulka před začátkem kola

Tým
Z
V
R
P
S
B
1
OGC Nice
10
6
4
0
11 : 4
22
2
Paris Saint-Germain
10
6
3
1
23 : 9
21
3
AS Monaco
10
6
2
2
23 : 14
20
4
Lille OSC
10
5
3
2
14 : 10
18
5
Stade Reims
10
5
2
3
16 : 12
17
6
Stade Brestois
10
4
3
3
11 : 11
15
7
FC Nantes
10
4
2
4
16 : 19
14
8
Stade Rennes
10
2
6
2
16 : 13
12
9
Olympique Marseille
9
3
3
3
12 : 12
12
10
RC Lens
10
3
3
4
12 : 13
12
11
Montpellier HSC
9
3
3
3
15 : 11
11
12
Toulouse FC
10
2
5
3
11 : 13
11
13
Le Havre AC
10
2
5
3
10 : 12
11
14
Racing Strasbourg
10
3
2
5
9 : 15
11
15
FC Lorient
10
2
4
4
15 : 20
10
16
FC Metz
10
2
3
5
8 : 16
9
17
Clermont Foot
9
1
2
6
7 : 14
5
18
Olympique Lyon
9
0
3
6
7 : 18
3

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (1)

Přidat komentář
onze

ALLEZ PARIS SG ! ! !

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele