Ligue 1 - preview 9. kola: Lyon si dělá zálusk na body

20.10.2023, 08:45, aktualizováno 22.10.2023, 08:26
Previews
Rayan Cherki (© AFP)

Lyon v aktuální sezoně rozhodně nedostává svému jménu a v Ligue 1 je předposlední. Dosavadní tři body zatím vybojoval za tři remízy. Jediným, kdo je na tom ještě hůře, je Clermont. Ten má na kontě dva. Svěřenci Fabia Grossa tak rozhodně budou chtít vzájemného duelu v 9. kole využít k odrazu za lepšími zítřky, navíc je může těšit výhoda domácího prostředí.

FC Lorient - Stade Rennes

neděle 13:00

Ne že by to od začátku sezóny byla pro Rennes idylka, přece totiž v úvodních osmi zápasech, včetně toho v Evropské lize, urvalo jen tři vítězství. Na druhou stranu si drželo solidní šňůru neporazitelnosti, která naznačovala, že především pravidelné sbírání bodů je pro něj klíčem k úspěchu. Jenže v posledních dvou utkáních nezářilo. A sjednat nápravu chce nyní v Lorientu.

Svému lokálnímu rivalovi přitom mají svěřenci trenéra Bruna Génésia rozhodně co oplácet. Jestli mají na někoho z předchozí sezóny opravdu špatné vzpomínky, pak je to bezpochyby výběr Les Merlus. Ti totiž dokázali v obou bitvách o Bretaňský poloostrov zvítězit. A ačkoli se obou těchto duelů neúčastnil záložník Tiémoué Bakayoko, po očku mohl i on zaznamenat tyhle cenné rezultáty Lorientu proti SRFC, ještě když oblékal dres AC Milán. "Loni jsem hodně Lorient sledoval. Měl výjimečnou první část sezóny," připomínal.

I když v tomto případě je spojení "oblékat dres” spíše termínem hodně přitaženým za vlasy. Vždyť v Serii A v předešlém ročníku absolvoval Bakayoko jen tři zápasy. A právě tohle nepovedené období pro něj bylo vlastně tím zlomovým. Řekl si dost, chtěl zkrátka prostředí, kde bude pravidelněji hrát. Nakonec tedy zvolil, trochu překvapivě, barvy Les tangos et noirs. "Kariéra sportovce je plná vzestupů a pádů,” pokračoval v rozhovoru pro francouzský regionální deník Ouest-France. "Opravdu to všechno chci hodit za hlavu a soustředit se na přítomnost.”

Domácí středopolař prozradil, že hlavní motivací přestoupit do malého klubu ze severozápadu Francie byl aktuální lodivod Régis Le Bris. "Existuje tu nějaký kouč, který rozhoduje o tom, jací hráči se mu o víkendu hodí více. K tomu nemám co říct,” vracel se ještě k angažmá v Miláně. "Chtěl jsem najít takový projekt, který by vyhovoval mně a hlavně trenérovi, který mě zná. Už telefonát, který jsem měl s Le Brisem, toho změnil spoustu. Je to někdo, na koho mám velmi dobré vzpomínky. Říkal jsem si, že tohle je možná ono, to, co mi vyhovuje nejvíc. A že budu daleko od těch klubů, kde je na vás vyvíjený velký tlak, jako jsem to zažil už v minulosti.”

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.90 - 3.73 - 1.99

Tip EuroFotbal.cz: 02

Více informací k zápasu

FC Nantes - Montpellier HSC

neděle 15:00

Specifický bude zápas především pro Michela Der Zakariana, který na Stade de la Beaujoire odvedl coby hráč i trenér kus dobré práce, nicméně teď hájí barvy MHSC, se kterým v současné sezoně už víckrát postrádal fotbalové štěstíčko, které se zatím drží spíše na straně Les Canaris.

La Paillade přitahují pozornost fotbalového světa především díky výkonům dvou nováčků, tedy Akora Adamse a Musy Al-Tamariho, kteří představují ofenzivní duo, před kterým se musí mít soupeřovy obrany na pozoru. Výbornou formu si drží také kapitán Téji Savanier, přičemž všichni budou pro nedělní partii svému kouči k dispozici.

To věru nejsou příliš dobré zprávy pro Pierra Aristoye, který vede bretaňský celek. A to se ještě může stát, že se na prvoligové scéně v dresu klubu z jižní Francie brzy objeví další jméno hodné sledování. Othmane Maamma, na reprezentační úrovní nastupující za marockou "dvacítku", oslavil teď v říjnu osmnácté narozeniny a na start v Ligue 1 stále čeká, protože mu schází profesionální smlouva. Přesto už na něj upozorňují skauti Freiburgu i Juventusu.

Na opačné straně barikády zavládla před reprezentační přestávkou, vyplněnou kvalifikací na EURO v Německu, velká radost po těsné výhře 2:1 nad Racingem Strasbourg, pod kterou se výjimečně nepodepsal Mostafa Mohamed, jenž v tomto ročníku rozvlnil síť už pětkrát, což jej mezi kanonýry řadí na dělené druhé místo. Svoji sbírku přesných tref nerozšíří, protože musí stát kvůli kartám.

Ve zmiňovaném, dva týdny starém utkání si bohužel ošklivě poradil koleno brazilský záložník Douglas Augusto a na jeho návrat si kouč bude muset počkat několik týdnů. Dlouhodobější absenci se nevyhnou ani Ignatius Ganago a Fabien Centonze, zatímco za MHSC nenaskočí do zápasu Issiaga Sylla a Arnaud Nordin.

FC Nantes - pravděpodobná sestava:
Lafont; Duverne, Comert, Castelletto, Merlin; Chirivella, Moutoussamy; Adson, Mollet, Simon; Abline

Montpellier HSC - pravděpodobná sestava:
Lecomte; Sacko, Omeragic, Kouyate, Sakho; Chotard, Ferri; Al-Taamari, Savanier, Khazri; Adams

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.00 - 3.65 - 2.38

Tip EuroFotbal.cz: 0

Více informací k zápasu

Lille OSC - Stade Brestois

neděle 15:00

Les Pirates v předchozích pěti kláních ani jednou neprohráli, takže se v tabulce nadále drží na předních pozicích. LOSC sice stále pracuje na ustálení formy, leč i tak se v případě výhry na družinu Erica Roye bodově dotáhnou.

Brest před reprezentační pauzou uhrál remízu 1:1 s Toulouse, když obě trefy padly díky chybám v obranné činnosti. Těm se jinak celku, který v minulém ročníku obsadil čtrnáctou příčku, daří vyhýbat. Proto mají na kontě z osmi střetnutí jenom jednu prohru, takže zatím patří k nejpříjemnějším překvapením Ligue 1.

Nicméně, v severofrancouzském městě, v němž svého času působil i David Rozehnal a dokonce s ním v roce 2011 oslavil zisk titulu, nevyhráli od roku 1989. Tehdy ještě klub nesl název FC Brest Armonique. Teď navíc nebudou moct naskočit dva obvyklí hráči základní sestavy, tj. Mahdi Camara a Lilian Brassier. V základní sestavě se tak pravděpodobně objeví Achraf Dari, jenž před rokem dokráčel na mistrovství světa s Marokem až na čtvrtou pozici.

V uplynulých dnech se hodně řešila kvalita hrací plochy na Stade Pierre-Mauroy. Probíhá na něm totiž světový šampionát v rugby. Francouzská reprezentace tam sehrála přátelské utkání se Skotskem, přičemž Didier Deschamps - navzdory přesvědčivému vítězství - kritizoval nezpůsobilost terénu, k čemuž měl co říct i Paulo Fonseca.

"Nechápu, proč nemůže dojít na výměnu trávníku. Tomuhle rozhodnutí opravdu nerozumím. Není to jen o samotném stadionu, ale o kvalitě hry, která tímhle utrpí. To hřiště se prostě nachází v katastrofickém stavu," prohlásil portugalský lodivod, který počítá nucené absence, včetně Angela Gomese, Tiaga Djala, Nabila Bentaleba a patrně i Egona Zhegrovy. Fanoušci zároveň věří, že se střelecky probere Jonathan David, jenž čeká na přesný zásah už pět zápasů.

Lille OSC - pravděpodobná sestava:
Chevalier; Diakite, Yoro, Alexsandro, Ismaily; Andre, Bentaleb; Yazici, Cabella, Haraldsson; David

Stade Brestois - pravděpodobná sestava:
Bizot; Lala, Chardonnet, Dari, Locko; Lees-Melou, Magnetti, Martin; Del Castillo, Satriano, Le Douaron

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.82 - 3.65 - 4.86

Tip EuroFotbal.cz: 10

Více informací k zápasu

Toulouse FC - Stade Reims

neděle 15:00

V součtu s Evropskou ligou, kterou hrají díky vítězství v Coupe de France, neprohrálo TFC už tři zápasy. Naopak Remeš si před reprezentační pauzou připsala třetí porážku, přesto drží kontakt s čelem tabulky.

Případná další prohra by situaci pro Les Rouges et Blancs při té tradiční vyrovnanosti Ligue 1 už docela zkomplikovala. Při duelu s Monakem si nepohlídali závěr prvního a start druhého poločasu, kdy v rozmezí sedmi minut inkasovali hned třikrát, což se jim v tomto ročníku "povedlo" vůbec poprvé. Defenzivní řadu by měl svým návratem zpevnit Thomas Foket, který si odpykal karetní trest.

Chybět bude naopak Teddy Teuma, který zmeškal už kvalifikační utkání Malty. To je citelná ztráta, protože si zatím na konto připsal čtyři branky a dvě asistence, což jej v "kanadském bodování" řadí na druhé místo. Připraven bude i trenér Will Still, jenž byl na stadionu při duelu Belgie se Švédskem, který se nedohrál kvůli smrti fanouška skandinávského výběru.

Carles Martínez Novell před dvěma týdny sledoval remízu svojí skvadry proti Brestu, když obě branky zapříčinily chyby v defenzivě. Nedobrá zpráva je, že na trávník na Stadium Municipal nevyběhne Zakaria Aboukhlal, který tam v minulém roce rozhodnul vzájemné ligové klání. Nashromážděné karty nepustí do hry ani další tradiční oporu, konkrétně Stijna Spieringse.

Les Violets v domácím prostředí ještě neprohráli a Remeši chtějí oplatit únorovou porážku, kterou zařídili Junya Ito, Marshall Munetsi a Yunis Abdelhamid, kteří by všichni měli být připraveni od úvodní minuty. TFC si však zatím vede dobře v obranné činnosti. Pouhých devět inkasovaných gólů řadí tým v tomto směru spolu s MHSC na třetí příčku.

Toulouse FC - pravděpodobná sestava:
Restes; Keben, Costa, Nicolaisen, Suazo; Donnum, Sierro, Casseres Jr, Begraoui; Genreau; Magri

Stade Reims - pravděpodobná sestava:
Diouf; Foket, Okumu, Abdelhamid, De Smet; Richardson, Edoa, Munetsi; Ito, Diakite, Daramy

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.77 - 3.49 - 2.65

Tip EuroFotbal.cz: 02

Více informací k zápasu

Paris Saint-Germain - Racing Strasbourg

sobota 17:00

Stabilita výkonů a výsledků je asi to hlavní, co nynějšímu PSG pod patronátem trenéra Luise Enriqueho chybí nejvíce. Dokáže si například v Ligue 1 hravě poradit s Rennes či v derby s Marseille, pak ovšem neumí porazit o záchranu bojující Clermont a shoří jako suché listí na půdě Newcastlu v Lize mistrů. Po duelu se Štrasburkem teď může v případě výhry do čela.

Jednalo by se každopádně pouze o dočasnou záležitost, o pár hodin později ho totiž v průběžném pořadí může předskočit Nice, které čeká ostře sledovaná pranice o jih Francie s Marseille. Domácí by přitom potřebovali získat v tomto klání pozitivní rezultát nejen kvůli tomu, aby se, byť možná jen na chvilku, vecpali na takovou pozici, která je pro ně jedinou variantou. Nic jiného, znovu a stokrát zopakujme, u PSG nepřipadá v úvahu než obhajoba ligového prvenství.

Ale také by Les Parisiens rádi proti Štrasburku zazářili, aby se po reprezentační přestávce dobře naladili na blížící se střetnutí v milionářské soutěži proti AC Milán. "Myslím si, že je dobře vidět na našich výsledcích, že nesplňují to, co očekáváme,” přiznával pařížský stratég. "Pracujme ovšem neustále na všech aspektech. A jsem obecně velmi spokojený s tím, co vidím. I zápas, který jsme prohráli v Newcastlu, mě v mnoha ohledech potěšil. Tým prostě pokračuje v postupu vpřed. Ještě jsem úplně nezjistil, na jaké jsme přesně úrovni, jsme však jistě ve fázi zlepšování se. A jsem, co se týče této oblasti, velmi optimistický.”

Mezinárodní pauza představuje zrovna pro PSG, které má v kádru v drtivé většině případů pouze hráče oblékající národní dres, jisté komplikace. Restart do klubového dění je pro něj vždy trochu cestou do neznáma. Na druhou stranu třeba Kylian Mbappé, klíčová ofenzivní persona, se po střetnutích za Francii mohl vracet v pozitivní náladě. Vsítil totiž dva góly v Nizozemsku, jednou trefou se pak podílel na výhře v přáteláku proti Skotsku.

Zrovna minulé zápasy v trikotu pařížské ekipy nicméně nepředstavovaly pro Mbappého žádné plodné období. Už v několika předchozích ročnících se přitom ukázalo, jak závislé jsou úspěchy klubu z hlavní francouzské metropole právě na vystoupeních kapitána Les Bleus. "Jediné, co Kylianovi v posledních utkáních v PSG chybělo, byly góly. Vytvořil si několik velmi dobrých šancí,” připomínal Luis Enrique. "Neměli byste soudit hráče jako on, když neskóruje ve dvou nebo třech případech. Hraje moc dobře nejen za reprezentaci, avšak také za PSG.”

Pro Štrasburk je tahle sezóna spíše jakousi přechodnou. Alsaský celek, který odkoupila společnost BlueCo, mající na starosti také finanční toky do londýnské Chelsea, si prostě ještě potřebuje vybudovat hlavně pevné základy pro další roky. A takový proces zřejmě ještě nějakou dobu potrvá, především pak co se přestupové politiky týče. Sám kouč Patrick Vieira nedávno v rozhovoru pro francouzský list L'Équipe vyzval netrpělivé fanoušky, aby byli shovívaví k novým rekrutům a dali jim čas na aklimatizaci.

Hostující lodivod si samozřejmě uvědomuje, že jeho družina bude v Parku princů stavěna do role outsidera. Zároveň pochválil práci svého kolegy na druhé straně, ač PSG očekávaně francouzské nejvyšší scéně nedominuje a neškrtá na lístek čárky za vítězství s dechberoucí pravidelností. "PSG, které nyní trénuje Luis Enrique, je jednotnější než v předešlých sezónách,” všímal si. "I když budeme čelit jednomu z nejlepších týmů v Evropě, přistoupíme k utkání správně. Budeme tedy agresivní a dobře organizovaní,” sliboval.

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.20 - 7.34 - 15.70

Tip EuroFotbal.cz: 1

Více informací k zápasu

OGC Nice - Olympique Marseille

sobota 21:00

Trochu překvapivě zůstává Nice zatím jediným neporaženým celkem v Ligue 1. Zaslouženě tak okupuje přední příčky v tabulce, nemá přitom jediný důvod si v aktuálním utkání nevěřit na svého lokálního rivala z jihu Francie. Marseille zatím drží kontakt s těmi nejlepšími, přece by ale měla daleko pravidelněji vítězit, aby se aspoň o top čtyřku mohla rvát s větším klidem.

Je opravdu až s podivem, jak dobře Florentovi Ghisolfimu, sportovnímu řediteli OGC, a jeho poradcům vyšla sázka na nepříliš známého trenéra Francesca Farioliho. Kdekdo se mohl podivovat nad tím, proč Les Aiglons angažují zrovna teprve čtyřiatřicetiletého kouče, který nemá absolutně žádné zkušenosti s francouzskou kopanou a jejím prostředím a zatím vedl na profesionální úrovni v roli hlavního šéfa lavičky pouze turecké kluby Fatih Karagümrük a Alanyaspor.

Jenže škarohlídi a všichni kritici musejí po startu do této sezóny zkrátka sklopit uši a zavřít pusu. Domácí pravidelně bodují, a ačkoli vsítili v dosavadních osmi zápasech jen devět gólů, o to více se jim daří v defenzivních činnostech. Jen čtyři obdržené branky předznamenávají zatím nejlepší obranu francouzské nejvyšší soutěže z celého jejího uskupení. Farioli na každý pád nijak zásadně nepohnul se složením sestavy, jakou už vlastně budoval jeho dočasně zvolený předchůdce Didier Digard. Základní jedenáctku obecně výrazně nemění. Evidentně však našel způsob, jak mužstvo dostat na vyšší level po herní či taktické stránce.

Jestliže v Nice panuje od začátku tohoto ročníku stabilita a pořádek, ve zcela opačné pozici je naopak jeho nynější protivník. Marseille sužují těžké vnitřní potíže vlastně od té doby, co se její ekipa nepopasovala s nástrahami předkol Ligy mistrů a vypadla s řeckým Panathinaikosem. Tlak z médií i od fanoušků následně sílil a sílil, nebylo vůbec snadné ho ustát. A nakonec se po pár týdnech angažmá pakoval od kormidla kouč Marcelino. Jak se hovoří v kuloárech, tohle všechno ani osmapadesátiletý Španěl jednoduše neměl zapotřebí.

Kritika se snášela také na prezidenta Pabla Longoriu, ten ovšem nakonec situaci jaksi ustál. Hlavy, přeneseně řečeno, ne gilotinou, se však zřejmě musely u Les Phocéens dál stínat, a tak o své pracovní místo před několika dny přišel rovněž Javier Ribalta, muž mající na starosti sportovní záležitostí. Kdo ví, jak bude čistka probíhat i v dnech a týdnech následujících.

Tak jako tak mohou mít všechny tyto události zajisté velmi nepříjemný vliv i na všechny sportovní výsledky OM. Zdravá a pozitivní atmosféra se tribunami Stade Vélodrome rozhodně nešíří a tým to může tvrdě pociťovat. Potřeba je v neposlední řadě popřát vlastně hodně štěstí do následujících období novému lodivodovi Gennarovi Gattusovi, aby byl za současného stavu stejně silný, urputný a neústupný, jako byl při své hráčské kariéře přímo na hřišti.

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.35 - 3.35 - 3.31

Tip EuroFotbal.cz: 10

Více informací k zápasu

Le Havre AC - RC Lens

pátek 21:00

Lens si procházelo od začátku sezóny poměrně nepříjemnou výsledkovou krizí. Teď už se ale zdá, že je na těch vlnách, na kterých loni proplouvalo v Ligue 1 až k pozici vicemistra. Pořád ovšem nesmí sjíždět do jiných vod, musí se držet na těch silných, aby napravilo to, co několik týdnů zpátky popackalo. Po reprezentační přestávce se v pátek představí na půdě Le Havru.

Pokud do statistik započítáme i Ligu mistrů, neprohráli Les Sang et Or už pětkrát v řadě. Ten nejcennější skalp urvali v duelu milionářské soutěže doma s Arsenalem, který nečekaně skolili. Jenže na domácí scéně zatím výrazně zaostávají za svými očekáváními. A dokonce jsou na tom aktuálně hůře než jejich nynější protivník, byť jen o kousek, konkrétně o jediný bod.

Svěřenci trenéra Luky Elsnera rozhodně nezaznamenali od startu tohoto ročníku špatné výkony. Vlastně plní svou hlavní ambici, tedy držet se od pásma sestupu. Na druhou stranu není jejich náskok nijak dostatečný, polevovat je to poslední, co by si měli dovolit. "V Ligue 1 je spousta celků, které mají silné týmy, jako třeba Lille a Marseille," povídal domácí kouč tento týden novinářům. "A my potřebujeme získat jednu nebo dvě výhry a upachtit nějakou remízu přesně v takových zápasech. Musíme se připravit a věřit si. Protože jinak se budeme dostávat pod tlak v ostatních utkáních, kde budeme moci získat buď všechno, nebo nic."

Už příští týden čeká na Lens další bitva v Lize mistrů, a to proti PSV. Kolorit pro něj bude neúprosný až do konce tohoto kalendářního roku, čeká ho celkově ještě třináct střetnutí včetně tohoto. "Musíme se prostě přizpůsobit,” nechtěl se na nic vymlouvat hostující stratég Franck Haise. "Stále nastavujeme strukturované tréninky. Také se však musíme dívat na každého hráče individuálně, sledovat úroveň jeho únavy, kolik toho odehrál nebo nacestoval,” vysvětloval.

Le Havre AC - pravděpodobná sestava:
Desmas - Négo, A. Sangante, G. Lloris, Opéri - Kuzjaev, A. Touré, Kechta - Casimir, Bayo, N. Alioui

RC Lens - pravděpodobná sestava:
B. Samba - Gradit, Danso, Haïdara - Aguilar, N. Mendy, A. Diouf, Frankowski - Sotoca, W. Saïd, Thomasson

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 4.71 - 3.56 - 1.87

Tip EuroFotbal.cz: 0

Více informací k zápasu

Tabulka před začátkem kola

Tým
Z
V
R
P
S
B
1
AS Monaco
8
5
2
1
21 : 11
17
2
OGC Nice
8
4
4
0
9 : 4
16
3
Paris Saint-Germain
8
4
3
1
17 : 7
15
4
Stade Brestois
8
4
3
1
9 : 7
15
5
Stade Reims
8
4
1
3
14 : 11
13
6
Olympique Marseille
8
3
3
2
12 : 11
12
7
Lille OSC
8
3
3
2
11 : 10
12
8
Stade Rennes
8
2
5
1
14 : 10
11
9
FC Nantes
8
3
2
3
14 : 15
11
10
Toulouse FC
8
2
4
2
10 : 9
10
11
Racing Strasbourg
8
3
1
4
8 : 11
10
12
Montpellier HSC
7
2
3
2
12 : 9
9
13
Le Havre AC
8
2
3
3
10 : 12
9
14
RC Lens
8
2
2
4
8 : 13
8
15
FC Metz
8
2
2
4
7 : 14
8
16
FC Lorient
8
1
4
3
13 : 18
7
17
Olympique Lyon
8
0
3
5
6 : 16
3
18
Clermont Foot
7
0
2
5
5 : 12
2

Zbývající zápasy

22.10. 17:05
AS Monaco - FC Metz
22.10. 20:45
Olympique Lyon - Clermont Foot

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (7)

Přidat komentář
onze

ALLEZ PARIS SG ! ! !

Reagovat
BretaKiller

O jich Francie? Dlouho jsme nic takoveho nevidel ..

Reagovat
0:1

Ještě že ne o Jichovýhod.

Reagovat
Zemun

Snáď to Lyon dnes dá

Reagovat
Seydou Doumbia

Snad je nemáš na tiketu ale ano dnes jedna z posledních šanci jak se reálně vyhnout problémum v bojí o udržení v soutěži, už musíme vyhrát

Reagovat
Zemun

Si uhadol mam

Reagovat
Seydou Doumbia

tak ofiko jdeme do Ligue 2

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele