Ligue 1 - souhrn 9. kola: Lyon na úplném dně

20.10.2023, 22:56, aktualizováno 22.10.2023, 22:45
Komentáře a souhrny
Yohann Magnin (© AFP)

Tři body, žádné vítězství, takový je sumář Lyonu od startu sezónu, který po domácí porážce s Clermontem spadl na samotné dno pořadí. PSG po reprezentační pauze smetlo Štrasburk a posunulo se na první příčku, dokud Nice večer těsně nepřetlačilo Marseille. Nakonec je však na čele přece úplně někdo jiný, a to Monaco, které v neděli zvládlo duel s Métami. V pátek večer se střetly celky Le Havre a Lens. Ty se nakonec rozešly smírně 0:0...

Olympique Lyon - Clermont Foot 1:2

22.10.2023 20:45

Góly: 52. Florent Ogier (vl.) - 10. Muhammed-Cham Saracevic, 35. Yohann Magnin

Hráči Clermontu porazili v devátém kole Ligue 1 v souboji dvou dosud nejhorších celků soutěže Lyon 2:1. Kopiníci za plným bodovým ziskem vykročili velmi dobře, už v 10. minutě totiž vedli zásluhou rakouského reprezentanta Muhammeda Chama. Pojistka premiérového vítězství hostů v ročníku přišla chvíli po půlhodině hry z kopačky clermontského odchovance Yohanna Magnina, jenž se prosadil už v minulém ligovém střetnutí.

Závěrečný duel víkendového programu nejvyšší francouzské soutěže proti sobě svedl týmy krčící se bez jediné výhry na dně tabulky. K ukončení série špatných výsledků měl v minulém kole blíže Lyon, jenže Les Gones prohospodařili dvougólový náskok z první půle a s Lorientem jen remizovali 3:3. To Clermont prožil ještě divočejší odpoledne, neboť utkání v Montpellieru ani nedohrál kvůli výtržnostem domácích příznivců. Bilance z nedávné doby překvapivě hovořila ve prospěch hostů, ti totiž v poslední sezoně Olympique dvakrát porazili.

K prodloužení této série nakročili i tentokrát, neboť už v 10. minutě vstřelili gól. Na konci týmové souhry se ocitl Cham, který hlavou uklidil míč do odkryté brány. Kopiníci šli do vedení, avšak Lyon to nezlomilo. Domácí začali kombinovat kolem vápna, ale jen stěží se dostávali na dostřel. Ve velké příležitosti se objevil Clinton Mata, k němuž se odrazil balon, který napálil těsně vedle pravé tyče. Byli to ovšem znovu hosté, kteří udeřili. Magnin se rozhodl vyzkoušet štěstí z dálky, opřel se do míče a zamířil přesně do šibenice. Snížit mohl v závěru poločasu Alexandre Lacazette, nicméně po uvolnění trefil pouze břevno.

Ve druhé půli Lyon šlápl na plyn a Kopiníci začali mít problémy. Lacazettův přímý kop z nebezpečného prostoru ještě vytěsnil nad Mory Diaw, ale po následném rohovém kopu nezvládl reagovat na ránu, kterou před ním tečoval do protipohybu Florent Ogier. Po hodině hry zaútočili i hosté. Nenápadný pokus Mahamadoua Diawary skončil pouze na tyči. Střelec prvního gólu Cham mohl další zápis do statistik přidat v 79. minutě. Gólmana sice překonal, ale před brankovou čárou zakročil jeden z obránců. Domácí se hnali za vyrovnáním, ale neuspěli.

Zatímco Clermont tak oslavil premiérové vítězství sezony, Lyon se po dalším nevydařeném výkonu propadl na úplně poslední místo. Dalším soupeřem pro Olympique bude 29. října Marseille, hosté přivítají o dva dny dříve Nice.

Více informací k zápasu

AS Monaco - FC Metz 2:1

22.10.2023 17:05

Góly: 42. Aleksandr Golovin, 55. Aleksandr Golovin - 4. Lamine Camara

Monako porazilo v devátém kole Ligue 1 Méty 2:1 a vrátilo se do čela tabulky. Utkání ovšem nezačalo pro Knížata dobře, když chvíli po úvodním hvizdu vstřelil fantastický gól 19letý Lamine Camara, jenž střelou zpoza půlky hřiště napodobil slavnou trefu Patrika Schicka proti Skotsku z Eura 2020. Domácí skóre otočili díky dvěma trefám Aleksandra Golovina, který po změně stran rozvlnil síť parádní ranou z přímého kopu.

Monako se přes reprezentační přestávku v posledních teplých dnech vyhřívalo na prvním místě francouzské nejvyšší soutěže, kam se mimo jiné vydrápalo i díky posledním dvěma výhrám. Nebyla to ani zdaleka náhoda, že se knížecí klub nacházel na čele, jelikož v průběhu ligového ročníku dokázal vyzrát na silné soupeře, jako například Marseille, Lens nebo i Reims. Tentokrát je čekal papírově lehčí úkol, jelikož na jeho půdu přijely Méty, které třikrát v řadě padly bez vstřelené branky.

Fanoušci, kteří se při cestě na stadion opozdili, zmeškali trefu víkendu. Ještě v úvodní desetiminutovce spatřil mladík Lamine Camara chybu v postavení domácího brankáře a neváhal ani na chvíli. Napřáhl dokonce z vlastní poloviny hřiště a fantasticky zavěsil. Na opačné straně to byl jeho jmenovec Mohamed Camara, kdo se dostal do zajímavé příležitosti, ale prokázal své nedostatečné gólové schopnosti. Vzhledem ke zranění spoluhráče naskočil ještě v úvodním dějství českým fanouškům dobře známý Benjamin Tetteh. Vyrovnání přišlo z kopačky Golovina, který točivou střelou z úctyhodné vzdálenosti mohl konkurovat kráse úvodní trefy.

Golovin přidal po změně stran další brilantní zásah. Vedoucí trefu duelu nabídl příznivcům klubu z Azurového pobřeží v 55. minutě z přímého kopu i za pomocí brankové konstrukce. Takumi Minamino o několik málo minut poté potvrdil svůj nepovedený výkon spálenou šancí ze slibné pozice. Naštěstí pro něj ho tento okamžik nemusel mrzet, protože útočné snahy nováčka soutěže byly ve druhém dějství naprosto neškodné.

Monako tak potvrdilo roli favorita a ziskem tří bodů se udrželo na prvním místě v tabulce. Oba celky sehrají další ligový zápas 29. října. Knížecí klub se střetne s Lille, Méty poté změří v nováčkovském souboji síly s Le Havre.

Více informací k zápasu

FC Nantes - Montpellier HSC 2:0

22.10.2023 15:00

Góly: 44. Florent Mollet, 74. Abdoul Kader Bamba

Nantes zvítězilo v domácím duelu devátého kola Ligue 1 nad Montpellierem 2:0. O něco aktivnější Kanárky poslal v závěru prvního poločasu do vedení bývalý hráč hostujícího celku Florent Mollet. Trefa záložníka, jenž v kádru La Paillade strávil čtyři sezony, se nakonec ukázala být vítěznou. Mistr ze sezony 2011/2012 tak prožil další nevydařený duel poté, co před reprezentační pauzou kvůli neukázněným fanouškům nedohrál dobře se vyvíjející zápas s Clermontem, o jehož výsledku ještě nebylo francouzskými fotbalovými orgány rozhodnuto.

Hráči Nantes, kteří se v loňské sezoně jen těsně udrželi v nejvyšší francouzské soutěži, předváděli v úvodních kolech nového ročníku velmi působivé výkony. Pod mladým trenérem Pierrem Aristouym z posledních šesti ligových duelů pouze jednou prohráli a hned třikrát zvítězili. Na dobrou formu chtěli navázat i proti Montpellieru, jenž měl po výhře nad Lorientem velmi dobře rozehraný zápas také proti Clermontu, ve kterém vedl 4:2. Střetnutí však bylo přerušeno v závěrečných minutách kvůli nevhodnému chování diváků.

Kanárci byli blízko k prolomení bezbrankového stavu již v osmé minutě. Gólové naděje dalekonosného projektilu Molleta se ale roztříštily na tyčce zařízení týmu z jihu Francie. Na opačné straně si Mousa Al-Tamari vypracoval příležitost díky účinnému presinku. Střelecký pokus jordánského útočníka nicméně neměl dostatečnou razanci na to, aby překvapil Albana Lafonta. Žlutozelení se přece jen dočkali zaslouženého vedení. Byl to právě Mollet, kdo potrestal chybu v rozehrávce svého bývalého zaměstnavatele. Hostující brankář špatně odhadl situaci a přihrál míč přímo k francouzskému záložníkovi. Ten následně razantní přízemní střelou propálil vše, co mu stálo v cestě.

Po změně stran se pokračovalo tam, kde se skončilo v úvodním dějství. Z úrovně penaltového puntíku se dostal ke střele Samuel Moutoussamy a k navýšení náskoku Kanárků nechybělo příliš. Tým z jihu Francie byl nejblíž k vyrovnání zásluhou zajímavého pokusu Téjiho Savaniera z přímého kopu. Lafont byl nucen vytáhnout brilantní zákrok. Nantes uklidnilo průběh duelu dalším přesným zásahem v 74. minutě. Na konci rychlého protiútoku se ocitl ve správný čas na správném místě Abdoul Kader Bamba a uklidil míč do odkryté sítě.

Nantes tak potvrdilo, že se nachází v dobrém rozpoložení a doma získalo tři body. Následující ligový zápas sehraje 28. října, kdy se střetne Lens. Montpellier vyzve o den později Toulouse.

Více informací k zápasu

Lille OSC - Stade Brestois 1:0

22.10.2023 15:00

Góly: 6. Yusuf Yazici

Lille porazilo v devátém kole Ligue 1 Brest 1:0. Dogy otevřely skóre už v šesté minutě díky trefě Yusufa Yaziciho, a ačkoliv hosté měli na odpověď téměř celý zápas, k vyrovnání se nepropracovali. Domácí tak soupeře z Bretaně, který čekal na přemožitele téměř dva měsíce, přeskočili v tabulce a posunuli se na slušnou pátou příčku.

Brest byl jedním z překvapení letošního ročníku nejvyšší francouzské ligy, jelikož po osmi kolech prohrál pouze jednou a s 15 získanými body se nacházel na čtvrté příčce v tabulce. Se sérií pěti zápasů v řadě bez porážky nastupoval do utkání proti domácímu Lille. Dogy dosud zvítězily v lize třikrát, což určitě chtěly vylepšit. S ohlédnutím na nabitý program před reprezentační pauzou však mohly být se sedmou pozicí spokojeny.

Vstup do utkání jim však vyšel náramně, protože šly po pár minutách do vedení. Edon Zhegrova poslal míč do soupeřova vápna, kde se po zmatcích odrazil až k Yazicimu, jenž bez problému otevřel skóre střelou do odkryté brány. Před odehranou půlhodinou mohl úspěšný střelec zdvojnásobit svůj gólový účet. Turkův pokus k tyči ovšem vytěsnil pohotový Marco Bizot.

Začátek druhé půle začaly Dogy opět aktivněji. Hned dvakrát nebezpečně pálil Jonathan David, nicméně neuspěl. Nejprve se opřel do odraženého míče a zamířil k levé tyči, podruhé se odhodlal k ráně zpoza vápna k pravé tyči, v obou případech proti němu však zakročil Bizot. Šance Pirátů byly k vidění ojediněle, v jedné se objevil Martín Satriano, ovšem nikým nehlídaný útočník přestřelil. Nic zajímavějšího žádná ze stran nenabídla.

Lille tak domácí zápas s rozjetými Piráty zvládlo a získalo tři body. Oba celky sehrají další ligový zápas 29. října. Dogy změří síly s Monakem, Brest se poté střetne s PSG.

Více informací k zápasu

Toulouse FC - Stade Reims 1:1

22.10.2023 15:00

Góly: 51. Thijs Dallinga - 48. Amir Richardson

Utkání devátého kola Ligue 1 mezi fotbalisty Toulouse a Reims skončilo remízou 1:1. Le Tef tahali po většinu zápasu za kratší konec a ve 48. minutě zaslouženě inkasovali po ráně Amira Richardsona, pro kterého šlo o druhý přesný zásah v nejvyšší francouzské soutěži. Hosté se však z vedení neradovali dlouho, když téměř okamžitě odpověděl Thijs Dallinga. Nizozemský útočník tím zároveň udržel při životě dosavadní domácí neporazitelnost svého celku.

Reims bylo jedním z týmů francouzské nejvyšší soutěže, který si přenesl formu z minulé sezony i do té letošní. Po osmi odehraných kolech se nacházelo na skvělé páté příčce, přičemž již čtyřikrát se radovalo z vítězství. V posledním utkání ovšem musel sklonit hlavu před Knížaty z Monaka, kteří vyhráli 3:1. Porážku chtěli červenobílí napravit na hřišti Toulouse, tam je ale nečekal jednoduchý úkol, jelikož Les Violets v letošní sezoně před vlastními fanoušky dosud neprohráli.

Tuto úctyhodnou sérii domácího celku mohl narušit stoper Yunis Abdelhamid, ale jeho pokus po rohovém kopu odvrátil na brankové čáře Dallinga a s úspěchem se nesetkaly ani jeho nůžky, které přišly vzápětí. Po svém spoluhráči zkoušel štěstí Junja Ito, který na velkém vápně oklamal dva protihráče a krásným obstřelem rozezvučel brankovou konstrukci. Krátce před odchodem do šaten pláchl na druhé straně Gabriel Suazo, ale Yehvann Diouf jeho pokus vykopl a změnu skóre nepřipustil.

Po změně stran odvedl dobrou práci na pravé straně Ito, k jeho sražené přihrávce se na hranici šestnáctky prodral Richardson, a ten v pádu dokázal nasměrovat míč mezi tři tyče. Radost červenobílých však neměla dlouhého trvání. Balon z dílny Suaza dokázal prodloužit za sebe Logan Costa, tam už byl připravený Dallinga a hlavou zvýšil naděje svého týmu na plnohodnotný bodový zisk. Fotbalisté z Remeše se dále hnali za vítězstvím, ale hlavičku Marshalla Munetsiho skryl po rohovém kopu do rukavic Guillaume Restes.

Toulouse tak dokázalo udržet domácí neporazitelnost a ze zápasu si odneslo alespoň bod. Následující ligový duel sehraje 29. října, kdy se střetne s Montpellierem. Reims přivítá o den později Lorient.

Více informací k zápasu

FC Lorient - Stade Rennes 2:1

22.10.2023 13:00

Góly: 3. Warmed Omari (vl.), 45+2. Isaak Touré - 20. Ludovic Blas

Lorient porazil v devátém kole Ligue 1 na domácí půdě Rennes 2:1. Úvodní zásah vstřelil už ve čtvrté minutě Warmed Omari, jenž nadvakrát nešťastně dopravil míč do vlastní sítě. Na tuto trefu ještě hosté dokázali zareagovat, před změnou stran však vsítil vítěznou branku 206 centimetrů vysoký obránce Isaak Touré. Domácí tak souboj celků z Bretaně opanovali potřetí v řadě, čímž zároveň ukončili téměř dvouměsíční čekání na výhru. To vše navzdory obrovské převaze favorita v počtu střel.

Les Merlus se po solidním vstupu do sezony začali trápit, což vedlo k pěti zápasům bez vítězství. Hráči Lorientu se i kvůli této šňůře nacházeli až na 16. příčce se ziskem sedmi bodů. Problém představovala především defenziva, která inkasovala již 18 branek, což bylo nejhorší číslo z celé soutěže. Ani tentokrát nečekal oranžové jednoduchý úkol, jelikož se jim do cesty postavilo Rennes. Červenočerní od startu ročníku prohráli pouze jednou, pětkrát však remizovali.

Začátek utkání jim ovšem ztížil zkrat obránce Omariho. Ten nejprve centrovaný míč ze strany srazil do tyče a po dalším nešikovném počínání dokonce i do vlastní sítě. Ve 21. minutě však bylo srovnáno. Amine Gouiri vyslal do střelecké pozice Ludovica Blase, jenž mezi obránci zakončil přízemním projektilem až k zadní tyči. Dobrou pasáž hostů mohl přetavit ve druhý gól Adrien Truffert, nicméně jeho volej zpoza šestnáctky mířící do spodního rohu brány fantasticky vyrazil gólman Yvon Mvogo. V nastaveném čase první půle se zmocnil volného balonu v pokutovém území Touré a ranou levačkou pod brankářem opět přihrál vedení Lorientu.

Po změně stran mohl navýšit vedení domácích Eli Junior Kroupi, jenž chytře poslal míč po zemi k tyči, fantastickým reflexem však zastavil balon na brankové čáře brankář Steve Mandanda. Veterán v bráně hostů podržel svůj tým rovněž v 60. minutě, kdy tvrdou hlavičku Tourého dokázal tygřím skokem vyboxovat. Poté převzali iniciativu hosté, díky čemuž se dostávali do nebezpečných situací. Gouiri zkoušel technický obstřel, ten ale na poslední chvíli vyrazil Mvogo. V závěru červenočerní přidali několik dalších střel, srovnat však už nedokázali.

Lorient tak po sérii nezdarů zabral a doma získal tři body. V následujícím kole se 28. října střetne s Reims, Rennes vyzve o den později Štrasburk.

Více informací k zápasu

OGC Nice - Olympique Marseille 1:0

21.10.2023 21:00

Góly: 80. Evann Guessand

Fotbalisté Nice vyhráli v devátém kole Ligue 1 před vlastními fanoušky nad Marseille 1:0 a zůstávají nadále v nejvyšší francouzské soutěži neporaženi. Ani jeden z týmů nezískal v průběhu utkání optickou převahu, v 80. minutě si však hosté nepohlídali střídajícího Evanna Guessanda, který rozhodl. V čase jeho gólu již Olympionici dohrávali v oslabení, když byl krátce před inkasovanou brankou vyloučen po dvou slepených žlutých kartách Leonardo Balerdi. Orli ve zbytku duelu vedení udrželi a i díky čtvrtému čistému kontu v řadě poskočili zpět na první příčku tabulky.

Po neuspokojivé deváté pozici v minulé sezoně jen málokdo předpokládal, že po osmi zápasech nového ročníku bude Nice bez jediné porážky na druhé příčce. Les Aiglons ovšem předváděli velmi sympatické výkony, na které chtěli navázat i proti Marseille. Hosté mohli využít dvoutýdenní reprezentační pauzu na seznámení s novým herním stylem, který přinesl Gennaro Gattuso. Pod jeho vedením Olympionici jednou padli a v minulém kole vyzráli na Le Havre.

Od samého začátku byli fanoušci svědky opatrné hry, kdy se ani jedna ze stran zbytečně nehnala vpřed. Oba týmy se po většinu prvního poločasu vyskytovaly v okolí středu hřiště a jakýkoliv náznak šance byl okamžitě zastaven obranou. Až ve 26. minutě probral diváky Ismaïla Sarr, když se zjevil sám před brankářem a propálil jej, nicméně se nacházel v ofsajdu, a gól tak neplatil. Před koncem poločasu vybojoval balon Renan Lodi a vystřelil tvrdě k tyči, ovšem Marcin Bulka pokus vytěsnil.

Nástup do druhé půle byl opět opatrnější. První velká šance přišla až po 60. minutě, hned však mohla skončit gólem. Skvělý náběh předvedl Sarr, nicméně jeho zakončení těsně minulo pravou tyč. Vzápětí byla Bulkova brána znovu v ohrožení. Na centr si vyskočil Amine Harit, avšak Polák skvělým zákrokem udržel čisté konto. Ani Pierre-Emerick Aubameyang nezvládl poslat Olympique do vedení. Po přesné přihrávce se ocitl sám proti gólmanovi, dokonce jej i překonal, ale míč skončil na tyči. Problém pro hosty přišel v 78. minutě, kdy druhou žlutou kartu viděl Balerdi. O chvíli později si naskočil na letící balon Guessand a hlavou zamířil přesně. Jedinečnou příležitost v závěru spálil Iliman Ndiaye, když ze strany pálil vedle vzdálenější tyče.

Nice tak potvrdilo výbornou formu a získalo další tři body. V následujícím kole se 27. října střetne s Clermontem, Marseille vyzve o dva dny později na souboj Lyon.

Více informací k zápasu

Paris Saint-Germain - Racing Strasbourg 3:0

21.10.2023 17:00

Góly: 10. Kylian Mbappé (pen.), 31. Carlos Soler, 77. Fabián Ruiz

Fotbalisté PSG se v devátém kole Ligue 1 nenechali zaskočit a v Parku Princů porazili Štrasburk 3:0. Jasnou herní dominanci se podařilo domácím přetavit ve tři body především zásluhou Kyliana Mbappého, který nejprve z pokutového kopu otevřel skóre a následně se do statistik zapsal také jako asistent. Příspěvky 24letého francouzského reprezentanta tak napomohly k již 37. neúspěchu Alsasanů v Paříži, kde červenomodré nikdy neporazili.

PSG alespoň částečně napravilo ostudný výkon z Ligy mistrů, kde padlo proti Newcastlu vysoko 1:4, když v posledním ligovém kole porazilo Rennes. Ani po osmi odehraných kolech ovšem pařížský hegemon nebyl na čele tabulky. Po utkání se Štrasburkem už tomu tak ale mohlo být, jelikož na první příčku ztráceli Pařížané jen dva body. K dalším třem jim měl pomoci Mbappé, který se rozstřílel i na reprezentačním srazu, kde během dvou utkání zaznamenal dvě trefy a jednu asistenci.

Štrasburk měl evidentně v úmyslu zaskočit soupeře hned od úvodního hvizdu tvrdou fyzickou hrou. To se však fotbalistům z Alsaska krutě nevyplatilo, v osmé minutě poslal Junior Mwanga ve vápně k zemi Goncala Ramose. Nedovolený zákrok potrestal parádně utaženým zakončením k levé tyči Mbappé. Lebo Mothiba se tři minuty po inkasovaném gólu radoval z vyrovnání, předcházel mu ale ofsajd. Ve druhé trefě Pařížanů měl opět prsty Mbappé, jenž ve 31. minutě našel přímo před brankou Carlose Solera. Ten neměl těžkou práci a ranou do víka stanovil poločasový stav 2:0.

Ani intenzivní déšť nerozhodil ve druhém poločase ligového mistra, pokračoval jeho dominantní takticky vyspělý výkon. Mbappé si před uplynutím 10 minut od změny stran dokázal připravit dvě velmi zajímavé střelecké příležitosti, zaskvěl se však Matz Sels. V 77. minutě stanovil konečný stav zásluhou skvělé kličkované vápnem Alsasanů Fabián Ruiz.

PSG tak doma potvrdilo roli favorita a získalo podruhé v řadě tři body. Oba celky sehrají další ligový zápas 29. října. Pařížané změří síly s Brestem, Štrasburk se utká s Rennes.

Více informací k zápasu

Le Havre AC - RC Lens 0:0

20.10.2023 21:00

Góly: -

Fotbalisté Lens hráli v devátém kole Ligue 1 nerozhodně 0:0 v Le Havre. Nejzajímavější moment atraktivní podívané, kterou ozdobila řada výborných brankářských zákroků, přišel v 71. minutě. Do odkryté sítě zakončujícímu Mohamedu Bayovi zamezil ve skórování fantastickým skluzem hostující obránce Massadio Haïdara. Klub z Normandie sice potřetí v řadě nevstřelil gól, tentokrát ovšem dokázal po dvou ztrátách konečně bodovat.

Navzdory očekáváním to byl loňský vítěz druhé nejvyšší soutěže, jenž do tohoto duelu vstupoval z hlediska tabulky v roli lépe postaveného celku. Na hostujícím mužstvu se v úvodu sezony projevoval odchod důležitých opor a malá šířka kádru, který v náročném programu zvládal jen složitě přepínat mezi Ligue 1 a Ligou mistrů. Druhý dech se podařilo Racing Clubu chytit až v nedávné době, když konečně dvakrát v řadě zvítězil a celkem neprohrál pět soutěžních duelů po sobě.

Lens se rozhodlo vzít přístavní město útokem, jeho střelci však v úvodu neměli správně seřízená mířidla. Andy Diouf svůj pokus opřel do bránícího protihráče, od nějž se míč odrazil nad břevno. Przemyslaw Frankowski pro změnu našel z dobré pozice jen náruč gólmana. Polský křídelník se pak ve 32. minutě uchýlil k tomu, co se mu v poslední době dařilo i na mezinárodní úrovni, tedy k vytváření šancí pro spoluhráče. Přízemní centr z levé strany se snažil využít Wesley Saïd, jeho volej k tyči ale zneškodnil Arthur Desmas.

Útočné snažení domácích vedlo takřka výhradně přes Baya. Sám kmenový hráč Lille se dostal do stoprocentní šance v 60. minutě, kdy ho na hranici malého vápna našel centr z pravé strany, jenže jeho hlavičku z bezprostřední blízkosti udržel v rukavicích Brice Samba. Francouzský gólman o chvíli později zlikvidoval i křižnou střelu Loïca Nega, ještě lepší zákrok si však připsal jeho spoluhráč Haïdara, který fantastickým skluzem zblokoval na brankové čáře dorážku Baya. Zahanbit se nechtěl nechat ani Desmas, jehož reflexivní zásah proti nebezpečné hlavičce Floriana Sotocy rozhodl o konečném bezbrankovém stavu. V závěrečných vteřinách se totiž Sotoca sice prosadil, gól mu ale rozhodčí kvůli ofsajdu neuznal.

Duel celků, které se dosud pohybovaly v nejnižších patrech tabulky, tak skončil remízou. Dalším soupeřem pro Le Havre budou 29. října Méty. Lens o den dříve přivítá Nantes.

Více informací k zápasu

Tabulka

Tým
Z
V
R
P
S
B
1
AS Monaco
9
6
2
1
23 : 12
20
2
OGC Nice
9
5
4
0
10 : 4
19
3
Paris Saint-Germain
9
5
3
1
20 : 7
18
4
Lille OSC
9
4
3
2
12 : 10
15
5
Stade Brestois
9
4
3
2
9 : 8
15
6
Stade Reims
9
4
2
3
15 : 12
14
7
FC Nantes
9
4
2
3
16 : 15
14
8
Olympique Marseille
9
3
3
3
12 : 12
12
9
Stade Rennes
9
2
5
2
15 : 12
11
10
Toulouse FC
9
2
5
2
11 : 10
11
11
Le Havre AC
9
2
4
3
10 : 12
10
12
FC Lorient
9
2
4
3
15 : 19
10
13
Racing Strasbourg
9
3
1
5
8 : 14
10
14
Montpellier HSC
8
2
3
3
12 : 11
9
15
RC Lens
9
2
3
4
8 : 13
9
16
FC Metz
9
2
2
5
8 : 16
8
17
Clermont Foot
8
1
2
5
7 : 13
5
18
Olympique Lyon
9
0
3
6
7 : 18
3

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (39)

Přidat komentář
Mandanda_30

Balerdi hraje skvěle, ale pak si nemůže odpustit redku z které dostaneme góla, pak nechápu Gattusa, proč když po tom co dostaneš gól na 1:0, vystřídáš Aubu a Harita a dáš tam místo nich po zranění nerozehrátýho Kondogbiu s Meitém? Na udržení stavu 1:0 pro Nice?

Reagovat
El Fáňos

Souhlas naprosté. Ještě bych přidal, že Vitinha měl od 65 min hrát, sGattusem to bude des celou sezónu. Takový tým máme a takovou hrůzu. Dneska byl nejlepší na hřišti rozhodčí.

Reagovat
Israha

Buquet je dlouhodobě nejlepší sudí ve Francii a vůbec třeba nechápu, proč na pohárové scéně není preferován před Turpinem.

Reagovat
Mandanda_30

Neasi Na tiskovce to Gattuso odůvodní tím, že Vitinhu bolelo břicho a proto ho tam nedal, Vitinha řekne, že to není pravda, a pak fandové půjdou zase házet světlice na tréninkové centrum OM a jdeme znova

Reagovat
Israha

Přijde Dupraz nebo Antonetti a bude aspoň konečně ta pravá morbidní sranda

Reagovat
Mandanda_30

Si děláme pr*el, ale ať fakt nejsme za 2 roky v L2 s Bordeaux, ASSE a Lyonem

Reagovat
Israha

Letos to mám problémy brát vážně, po té tragikomedii s "fanoušky" a trenéry. Na zápasy koukám, protože tam mám plno hráčů, co rád sleduju, a protože mě baví francouzský fotbal jako takový, ale od sezony nečekám nic a od té příští taky ne.

Reagovat
Mandanda_30

Mě trochu přešla chuť na OM až po té čtyřce od PSG

Reagovat
Israha

To zrovna IMHO nebyl zápas s kdovíjakou výpovědní hodnotou, turbulentní fáze sezony a na lavičce netrenér. Ale příchod Gattusa byl jasný signál ve smyslu "nikdo lepší k nám nechce" a já se tomu ani moc nedivím. Galtier se vymluví na to, že by neměl přípravu a pak v tichosti frnkne k ropákům, Lopetegui mávne rukou, že Ligue 1 ho nezajímá, etc. Kdo by taky chodil někam, kde ti vyhrožují, když ani vlastně neděláš svou práci nijak špatně...takže to vidím tak, že si budu ještě rok užívat, jak máme v týmu výborné hráče jako Veretout, Clauss, Mbemba či Harit, budu to brát s nadsázkou a postupně se připravím na další éru průměráků, ve které bude zase jednou Rongier disponovat statutem jednoho z nejlepších fotbalistů v kádru (v temné době, kdy přicházel, to tak bylo).

Reagovat
El Fáňos

Reagovat
Mandanda_30

A předtím Auba to 1v1 musí dát, nevím co furt vymýšlí za ptákoviny, prostě vystřel normálně, ne furt ty dloubáčky debilní

Reagovat
Israha

Meh. Nice hráli asi tak, jak jsem čekal a odnesli si výsledek, jaký jsem čekal, nicméně ta jejich defenziva se přehrát dala a přehrávala se. Ale to by se před tou brankou taky někdo musel chovat jako zakončovatel. Ndiaye a Auba otřesní v koncovce, Sarr tam zas zadrbal dvě tutovky tragickým prvním dotekem. Balerdiho highlight za tři body pro soupeře už mě spíš pobavil (kor v kontextu toho, že jinak dnes Leonardo paradoxně hrál docela dobře). Nevím, no...ve finále jsem asi byl spíš rád, že nakonec nezůstal, ale Tudor by s tímhle týmem vedl tabulku.

Reagovat
Ferax

Je to smutný pohled, protože ten kádr je fakt více než solidní. Za týden vám však s Lyonem budu věřit

Reagovat
Israha

Blbé to tak říct, ale proti Lyonu věřím taky, protože to je letos tým, který musíme porazit i ryzí individuální převahou v kvalitě.

Reagovat
El Fáňos

Balerdiho možná nejlepší výkon u nas, do té první žluté za kecy

Reagovat
Israha

On je letos obecně o dost jistější, ale furt dělá ty hovadiny, u kterých se ukazuje, jak má mizernou herní inteligenci a předvídavost. Což je problém, protože nevím, zdali je reálné, aby se to přeučil, a na Gigota, který je ZAS zraněný kvůli svému sebedestruktivnímu stylu hry, není spoleh, že bude dostupný většinu sezony. Chybí mi Kolašinac...

Reagovat
El Fáňos

Sebedestruktivni styl Gigota docela trefné, ale proto ho tak máme rádi. Mě přijde, že na to jak Sebedestruktivni hraje, nedělá hovadiny a v mentálně je překvapivě stabilní. Spíš mi přijde, že mbemba je v té 4 obraně poloviční, než na kraji v 5.

Reagovat
Israha

Jo, to souhlas. Ale každých 4-6 týdnů se drobně zraní a mám pocit, že většina těch zranění pochází z toho, jak je extrémně motivovaný.

Mbemba imho zatím úplně nezachytil ten přechod na dva stopery z hlediska poziční hry. Ale on pro poziční hru obecně cit má, takže bych ho zatím nezatracoval.

Reagovat
Langi

Jako, vím, že to píšu každý týden, ale Lyon už je v seriózních problémech...tam jesi se v zimě něco velkého nestane, tak fakt spadnou...včera to byl snad nejhorší zápas, co letos odehráli...za takovéhle bránění při obou gólech by v kabině dostali sodu i elévové. Ten vlastňák byla spíš šťastná náhoda, co tam propadla a Clermont pak dobře podržel golman, což se v Lyonu o Lopesovi už delší dobu říct nedá.

No jo no...to je realita...zároveň ten los je dost šílenej do konce roku. Kromě Mét a Toulouse doma jsou to fakt těžké zápasy...realita může být klidně sotva +6 bodů v polovině soutěže...což je sestup uplně jasnej, to nebude stačit ani na baráž.

Reagovat
Dirtyfoxx420

Ber to tak, ze cim budeme ve vetsich srack*ch, tak uz to horsi byt nemuze a bude cesta jen nahoru, ted si to vyzirame se vsim vsudy, ale to se jednoho krasneho dne otoci.

Reagovat
Seydou Doumbia

Otočí, ale to už budeme hostit doma Niort, Laval, Amiens a podobně

Reagovat
Langi

Uvědomuješ si ale, že pokud spadnou, tak je dlouhodobě čeká podobný osud jako Bordeaux nebo ASSE? V L2 budou muset osekat rozpočet na kost, v tom týmu nezustane nikdo a na integraci hráčů z juniorky budeš moct zapomenout, protože nám je okamžitě požerou týmy, který s juniory pracují a hrají L1...od nás budou dorostenci bez prdele odcházet v 18 letech do Monaca, Nice, Rennes a podobně...a L2 je těžká soutěž, ze které není rozhodně easy se dostat zpátky mezi elitu...naopak, skončíme v totálně začarovanym kruhu...

Reagovat
Dirtyfoxx420

Ja si to moc dobre uvedomuju, predminulou sezonu jsem mel to same se Schalke a tady se opakuje uplne stejny scenar. Uz jsem nad tim zlomil hul a neocekavam od tohodle tymu vubec nic, proto jsem s tim uz smireny.

Nadruhou stranu mame za sebou "teprve" 9 kol a bodu na zachranu je jeste dost.

Reagovat
Seydou Doumbia

Lopes ten druhý gól mohl mít, kdyby nebyl z brány pryč tak to byla v pohodě chytatelna střela, škoda Koka Tolissa v závěru při té hlavicce. Laca s tímhle servisem dá letos tak 10 gólů, Cherki nechápu co se s ním stalo. Ale tak ono se není čemu divit když ze včerejší sestavy mimo Lopese, Lacy, Kakreta a Lovrena to jsou hráči co by nehráli ani v tom RWDB nebo jak se to píše ten belgický tým Textora.

Reálné 3-6 bodů do konce roku, takže teď máme 3 a budeme mít třeba 5 na konci roku, což je počet bodů co teď má na garážové pozici Metz, které hraje další kolo doma s Le Havre kde top bude klidně výhra. I kdyby do toho v zimě nasypali prachy, kdo soudný tam jako půjde zachraňovat Lyon? Po včerejšku vidím sestup více než reálně.

Reagovat
Israha

Zas ten kádr není na suverénně poslední místo v lize, ne? Jen nevím, co si Textor či kdo slibovali od Grossa, protože ten mi nepřijde absolutně vhodná volba pro stabilizaci a udržení se v soutěži. Dupraz/Antonettí incoming?

Reagovat
Langi

to rozhodně není...sice ta kvalita je nevalná, ale furt to není na to, aby nás doma přehrával Clermont...co chtějí teprv dělat za rok, až ty slečinky budou okopávat prasata z Troyes a Bastie

Reagovat
Israha

Tam někdo musí probudit klubovou hrdost a Grosso to bude jen těžko, to bude na hráčích. Protože na nějakou sofistikovanou taktickou variantu ten tým moc vhodně poskládaný není, podle mě. Nezachránit se s tímhle jen proto, že slabší týmy víc makají, by byla solidní ostuda. Ale ne první u tradičního francouzského klubu za posledních pár let, no...

Reagovat
Seydou Doumbia

Ono se to začalo pomalu sypat už loni, Boateng, Dembélé, Aouar, Ekambi zrovna nedělali ideální atmosféru v klubu, mladíci ví proč rychle utíkají a neodkroutí si ty sezony co si naší hráči vždy odpracovali jako díky za vychování a šanci v profi fotbale, viz Gusto, Lukeba a Barcola...a identita je taky úplně v prdeli, to co nás vždy zdobilo...ted prostě nevím zda sleduju lyon nebo nějaký laval, prostě k tomu člověk ztrácí timhle tempem vztah, když to ani nepoznává co to je

Reagovat
Langi

Já to reálně vidím spíš, že se spadne...protože jesi Lyon něco dlouhodobě neumí, tak je to hrát pod tlakem a zabrat když o něco jde...ti hráči už ani nemají moc chut, vztekají se na sebe, vzdávají to...buď jsou totálně z formy (Tolisso, Caqueret, Tagliafico, Cherki) nebo mají naprosto nulovou individuální kvalitu (Mata, Henrique, O'Brien, Akouokou).

Vedení z toho udělalo prostě popelnici...ti hráči vypadají, jak kdyby každý druhý hrál něco co nezná, neumí a absolutně o sobě nevědí...když si vezmeš blbý Clermont, což je tým, kvalitou kádru totálně druholigový, tak ale ti hráči makaj a jezdí...u Lyonu je problém, že jednak neumí makat proti týmům z chvostu tabulky a myslí si, že se to nějak uhraje samo (viz jejich tradiční poločasová vedení 1-0)...a kluby z horní poloviny, ty je zase neberou jako úplný odpad (Lyon má furt jméno a auru týmu z TOP5), takže je v zápase málokdy podcení, což je prostě v kombinaci s jejich neformou problém...proto je Lyon v zápasech už zřídkakdy lepší než soupeř.

Celkově fotbal v jejich podání je šíleně sterilní, nedůsledný, bez nápadu...prostě začne zápas, hráči kopou do míče a když se dostanou k bráně tak vystřelí...v té jejich hře není prakticky nic, čím by se ten tým mohl nějak prezentovat...docela se divím, že jsou fans pořád takoví srdcaři, že i na zápasech s lůzou je plno, protože to je na zblití, na co musí reálně koukat.

Reagovat
Seydou Doumbia

Ten kádr je bez prdele na takové 12-14 místo no. Čekám že na začátku ledna nějaký dinosaurus příjde zachranit ligu, ale to už bude pozdě. Ted je znásilni ty Marsejky, Renky, Lilky, Lensy a psychika a to potom motivačně nevytrhne ani Laca s Lopesem.

Reagovat
Seydou Doumbia

a psychika bude v prdeli *

Reagovat
Israha

"Ten kádr je bez prdele na takové 12-14 místo no" - to sice jo, ale to se nerovná sestup. Máte tam pět hráčů s ne zrovna vousatýma zkušenostma z velkého fotbalu, jeden supertalent a několik dalších relativně použitelných mlaďasů z domácí líhně. S tím se v rámci udržení mělo dát pracovat. Nevěřím tomu, že by s tím schopný kouč nezvládl udělat něco aspoň dvoutřetinového jako Still s Remeší nebo Stéphan v prvním roce se Štrasburkem.

Reagovat
Seydou Doumbia

Schopný trenér možná ano, ale takového v Lyonu od Remiho Gardeho nepamatuji Garcia a Genesio výsledky měli, ale těžko odhadovat jak by dokázali trénovat tenhle bordel, ke zbytku snad nemá smysl se vyjadřovat

Reagovat
domingo

Dupraz ma porad povest zachranare kvuli tomu zazraku s Toulouse, ale to je 7 let zpatky... predtim spadl s Evianem, s tim Toulouse nakonec spadl taky a pak jeste s ASSE. Borec koucoval v L1 tri kluby a se vsema sestoupil

Je fakt, ze Evian drzel v L1 celkem dlouho, ale v ty dobe to byl normalni midtable tym se solidnima hracema, jasnou identitou a systemem, ktery tam predtim prinesl Correa. Takhle zpetne to vypada skoro zazracne, ale ja si ty sezony moc dobre pamatuju vzdycky mas v L1 takovej otravnej tym, kterej se proste chvili drzi, ted je to treba Brest. Dupraz je fakt celkem traged

Reagovat
Israha

Upřímně, já ho mám převážně za meme a v tom kontextu ho tady většinou zmiňuju (byť teda tomu, že zachrání ASSE jsem až do konce celkem věřil, no) .

Reagovat
El Fáňos

Já to vidím na baráž s ASSE

Reagovat
Seydou Doumbia

doprdele to by zas bylo nepokojů ve Francii

Reagovat
Kucka

Anthony Lopes odchytal zápas proti Clermontu, přestože měl zdravotní problémy. Brankáře Lyonu limitovala bolavá záda, kvůli nimž bude mít minimálně ještě zítra volno. (lequipe.fr)

Reagovat
Langi

tak tohle je taky něco v čem Lyon v minulosti taky naprosto selhal...vytvořit si stabilní brankářskou dvojici...Lopes má, bez ohledu na výkony, zcela neotřesitelnou pozici a co v jiných klubech běžně funguje, tak v Lyonu vypadá tak, že Lopes chytá, pokud zrovna není nějak vážně zraněný a dvojku tam dělají borci jako Pollersbeck nebo Riou a ani odchovanec tam nedostal čuchnout snad 10 let

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele