Los Konferenční ligy: Mladá Boleslav se v Hradci Králové utká s Betisem, čeká ji i Molde

30.08., 15:14
Aktuality
Trofej pro vítěze Konferenční ligy. (© Profimedia)

Fotbalisté Mladé Boleslavi v hlavní fázi Konferenční ligy přivítají Betis Sevilla, polské šampiony z Bialystoku s českým obráncem Michalem Sáčkem a Lugano, za které hraje záložník Roman Macek. Venku je čeká Molde, portugalský tým Vitória Guimaraes a Noah z Arménie. Rozhodl o tom páteční los v Monaku. Úvodní kolo je na programu 3. října, závěrečné 19. prosince. Rozpis zápasů zveřejní UEFA v sobotu.

Svěřenci švédského kouče Andrease Brännströma kvůli nevyhovujícímu stadionu nemohou hrát domácí utkání v Mladé Boleslavi, azyl najdou v Hradci Králové. Středočeši prošli do hlavní fáze evropského poháru po 17 letech a potřetí v historii. V předkole postupně vyřadili litevský Transinvest, Hapoel Beer Ševa a ve čtvrtek maďarský Paks.

Konferenční liga se stejně jako další evropské soutěže bude hrát od této sezony novým formátem. Všem týmům přisoudil los v ligové fázi jednoho soupeře z každého ze šesti výkonnostních košů. Všechna mužstva odehrají tři zápasy doma a tři venku. Výsledky se započítají do celkové tabulky, osm nejlepších postoupí přímo do osmifinále, dalších 16 celků bude hrát 1. kolo play off. Finále se uskuteční 28. května ve Vratislavi.

Soupeři Mladé Boleslavi:

Real Betis (D)

Molde (V)

Vitória SC (V)

Lugano (D)

Jagiellonia (D)

NOAH (V)

Mladá Boleslav byla ve čtvrtém výkonnostním koši. Z prvního jí los přisoudil Betis, který v minulé sezoně změřil síly ve skupině Evropské ligy s pražskou Spartou. Španělský celek doma zvítězil 2:1, na Letné prohrál 0:1.

Středočeši přivítají v Hradci Králové i úřadující polské šampiony, kterým se úvod sezony nevydařil. Bialystok sice přešel ve 2. předkole Ligy mistrů přes litevský Panevežys, následně ale nezvládl dvojzápasy s Bodö/Glimt a Ajaxem Amsterodam a "propadl" se až do Konferenční ligy. Jagiellonia, která se stala polským mistrem poprvé v historii, prohrála posledních šest soutěžních utkání.

Lugano je úřadujícím švýcarským vicemistrem, v minulé sezoně nestačilo pouze na Young Boys Bern. S českým fotbalem má poměrně čerstvé zkušenosti. V sezoně 2017/18 se střetlo s Plzní ve skupině Evropské ligy, v obou zápasech uspěl domácí celek.

Pro venkovní zápasy los určil Mladé Boleslavi náročné soupeře na cestování. Arménský vicemistr Noah si v předkole připsal několik překvapivých výsledků, díky nimž si poprvé zahraje hlavní fázi evropského poháru. Celek z Jerevanu přešel přes čtyři soupeře, ve 3. předkola senzačně vyřadil AEK Atény i díky kurióznímu gólu brankáře Ognjena Čančareviče. V závěrečném dvojzápase si poradil s Ružomberkem.

Kromě takřka nejvýchodnějšího soupeře čeká Středočechy i daleká cesta na sever a na západ. Norská liga se hraje systémem jaro - podzim a má za sebou už 19 kol, Molde je průběžně čtvrté. Do Evropy se dostalo díky triumfu v Norském poháru v loňském roce.

Guimaraes obsadil v minulé sezoně portugalské ligy pátou příčku. V Česku se klub představí poprvé od 80. let. V sezoně 1986/87 změřil síly v Poháru UEFA se Spartou a v následujícím ročníku ve stejné soutěži narazil na Vítkovice.

I díky Mladé Boleslavi má český fotbal poprvé v historii čtyři týmy v hlavní fázi evropských pohárů. Sparta je v Lize mistrů, Slavia s Plzní v Evropské lize.

Autor: Livesport.cz, ČTK

Komentáře (29)

Přidat komentář
Salfovic

Dostat ,,domů´´ jeden ze tří atraktivních týmů je pěkná klika. A jestli je u eklu taky ten systém 8+16, tak by mohla postoupit.

Reagovat
Firkraag

Je to tak, takže šance je. Ale lehký to mít teda nebudou.

Reagovat
Vsadim gule

Jak hráč bych si teda spis přál jet na Betis, než s nimi hrát v Hradci když už doma to nejde. Stejně to je pro ne smůla, ze když už mají šanci tam natahat nějaký lidi, tak stejně nemůžou

Reagovat
Mr.Mike

To ja jim teda moc neverim..pokud to bude aspon 5 bodu tak to bude super, ale moc toho necekam

Reagovat
Sberatel_remiz

Jak se bude postupovat do vyřazovací fáze? Bude jedna tabulka pro všechny týmy? Pak je myslím jakési předkolo hlavní vyřazovací fáze. V hlavní části vyřazovací fáze je 16 týmů, ne?

Reagovat
Firkraag

8 týmů do osmifinále rovnou a dalších 16 play-off mezi sebou a pak do osmifinále.

Reagovat
Sigma Olomouc

Těžký los.

Reagovat
Pablos

Škoda trénovat tam Jarolím (tak tam sice nejsou), tak zítra přívádějí 50 nových hráčů ....tomuhle nikoho nepřivedou.

Reagovat
Design23

Los těžký, ale 1 výhra a pár remíz by mohli být. Reálně 5, 6b bodů. A plácání kolem 20-30. Místa, ted, na hraně

Reagovat
raduinho

Hrajou v Hradci? Hezky, Bolka nemá žádné fanoušky, to si asi skočím na Betis.

Reagovat
Design23

To bude hned vyprodáno. Kolik je kapacita 6k ?

Reagovat
Design23

7220

Nechápu, proč se staví takové stadiony. Celá liga by měla mit jn+10k.

Sparta Slavka 40k

Banik, Plzen 30k

Reagovat
thewall

9300

Ale jinak v podstatě souhlas. Liga od 10k. Jen ta Plzeň je přestřelená - tam stačí 20k.

Reagovat
kilobyte

K čemu by to bylo mít poloprázdné stadiony. V lepším případě.

Reagovat
Pablos

co když se jednou za 17 let podívají do pohárů ...taky nechápu no

Reagovat
Pablos

Sparta, Slavia... ale k těm 30 plus jo... ale chce to něják chytře do výšky vystavené, ať je když tak i ve 20tis ,,plno"

Reagovat
Vsadim gule

Od doby co má Hradec stadion se zvýšila návštěvnost. Nedivím se, ze na některé depresivní stadiony nechodí lidi. Všechno to je o celkovém zážitku a atmosféře

Reagovat
BaggioRoberto

Reagovat
kilobyte

Takže je teď v Hradci pořád vyprodáno? Nebo proč by tam měl být stadion pro 10k+?

Reagovat
Vsadim gule

Není, ale je větší předpoklad, ze ten trend bude pokračovat.

Reagovat
kilobyte

Z čeho vycházíš?

Reagovat
Vsadim gule

Pokud nebudeš mít stadion, kde se budou cítit lidi dobre, tak tam chodit nebudou. To je jasné. není potřeba dělat stadiony pro 15k. Ale já kdybych se rozhodoval jaký stadion postavim, myslím i trochu do budoucna a aspoň těch 8-10 bych udělal a snažil se tam ty lidi natahat. Samozřejmě podle možností

Reagovat
kilobyte

Hradec má 9,3k. Což je podle mě plně dostačující.

Reagovat
Vsadim gule

Ano, s tím souhlasím

Reagovat
Design23

Lidi by chodili, jen ro musí vypadat. 40k je must have.. jen permice na S by mely byt +20k .. pokud tu chceme rozvíjet nějakou kvalitu a evropskou úroveň fotbalu. Zároveň stadion 40k je pro repre a jiné akce... ne to fiasco s finále KL na stadioně 18k

Reagovat
kilobyte

Kvantita neznamená kvalitu.

Reagovat
Jordi Alba

Reagovat
thewall

9300

Reagovat
BaggioRoberto

Ten Hradec je pruser. Odtud uz se domu driv jak rano nevyhrabes i kdyby se hralo v ten drivejsi cas. A to jsem chtel zajit na zapas s Jagellonii.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele