Manchester City částečně uspěl v jednom ze sporů. Pravidla Premier League diskriminují, uvedla komise

Dnes, 17:20
Aktuality
Etihad Stadium (© Paul Phelan/ProSports / Shutterstock Editorial / Profimedia)

Manchester City a Premier League v pondělí uvítaly rozhodnutí arbitrážní komise, která se zabývala údajným porušením pravidel o transakcích se spojenými stranami (anglicky Associated Party Transactions, zkráceně APT, pozn. red.), jehož se Citizens měli dopustit. Komise rozhodla, že některé prvky pravidel APT, která byla zavedena s cílem zabránit klubům v umělém navyšování příjmů prostřednictvím sponzorských smluv se spřízněnými společnostmi, porušují právo britské hospodářské soutěže.

Komise v rozsudku konstatovala, že předpisy vylučují půjčky akcionářů, což je v rozporu s platnými britskými zákony. Tento případ je však oddělen od probíhajícího vyšetřování Manchesteru City kvůli 115násobnému porušení pravidel ziskovosti a udržitelnosti Premier League (PSR).

Komise rozhodla, že části pravidel Premier League týkající se APT porušují britské právo hospodářské soutěže a jsou rovněž nezákonné, protože kluby se nemohly vyjádřit k typům údajů, které v nich liga zohlední.

Porota rovněž rozhodla, že rozhodnutí Premier League týkající se dvou transakcí - dohody s First Abu Dhabi Bank a Etihad Aviation Group, jež byly uzavřeny v roce 2023 - bylo dosaženo procesně diskriminujícím způsobem a musí být přehodnoceno.

City ve svém prohlášení uvedlo, že se svou žalobou uspělo. Rozsudek za vítězství považuje i Premier League, jež uvedla, že rozhodnutí podpořilo "celkové cíle, rámec a rozhodovací proces systému APT". Upustit od těchto pravidel nehodlá.

Autor: Livesport.cz / Reuters

Komentáře (16)

Přidat komentář
vceradnesazitra

Jsem opravdu ale opravdu šokován, to jsem opravdu ale opravdu nečekal

Reagovat
SunFells

Manchester City brought a wholesale challenge to the legality, design, framework and implementation of the APT Rules. The club was unsuccessful in the majority of its challenge.

The Tribunal rejected a range of arguments put forward by Manchester City relating to the framework of the APT Rules including: 

- It agreed with the Premier League that if the price of an APT is evidently not at FMV, competition will be distorted as the club would be benefitting from a subsidy.

- It found that the APT Rules include appropriately detailed criteria as to the determination of FMV and that the process for assessment of FMV is a clearly defined, transparent and non-discriminatory one (as required by competition law).

- It rejected Manchester City’s argument that the object of the APT Rules was to discriminate against clubs with ownership from the "Gulf region".

- More generally, except in two respects only (addressed below), it found that Manchester City’s arguments were unfounded, including on any alleged inconsistency in approach as between certain types of clubs  

The Tribunal made two findings in favour of Manchester City:  

- That Shareholder loans should not be excluded from the scope of the APT Rules. By way of background, the exclusion of Shareholder loans from the APT Rules was a choice by the majority of clubs who wished to encourage transparent investment and 19 of them (including Manchester City) voted in favour of this approach.

- Second, that a limited number of amendments introduced to the APT Rules earlier this year should not be retained. In particular, the Tribunal found that the removal of the additional word "evidently" from the basis on which the Board will find an APT not to be at FMV, amendments to the definition of FMV, and shifting the burden of proof to a Club to show a transaction is at FMV could, when considered together, increase the risk of an APT being restated when a restatement is not, in fact, warranted (referred to in the decision as "false positives").

Reagovat
Busby babes

ten titulek EF je dost zavadejici.

Reagovat
SunFells

Taky je vidět níže, jak to s ovečkama hned zacloumalo

Reagovat
Kinky7

Ono i to výše je příliš zkráceno. Z toho co jsem zatím vyčetl na BBC to je z většiny vítězství pro PL ale ne tak úplně a v některých věcech jsme vyhráli aj my včetně toho že že můžeme požadovat finanční kompenzaci od PL ( strana 163 verdiktu) osobně jsem zatím nečetl celých 177 stran verdiktu a ta shrnutí se hodně liší podle toho kdo to píše.

Reagovat
LyEX

No ono ide o podstatu, tá spočívala v tom, že City sú obvinení z nafukovania príjmov, čo vlastne bolo vyhodnotené ako protizákonné, preto v konečnom dôsledku ostatné body ohľadom správnosti systému sú nepodstatné vzhľadom nato, že sa snažili obmedziť práve tento príjem od akcionárov. Z tohto dôvodu to nie je zavádzajúci nadpis, pretože je to win pre City a to alibistické vyjadrenie PL je im k ničomu aj keď napríklad vo väčšine bodov to City nepotvrdili

Reagovat
Kincl

Super, láska a pravda vítězí. Ještě by mohli premier league nějak podojit, aby jim platili

Reagovat
Salfovic

To bude jedno velké mrzeníčko. A to už si někteří joudové rozdělovali tituly

Reagovat
eder

Tak snad se tentokrát do puntíku naplní známé rčení o "prvním vyhrání"...

Reagovat
Coutinho10

to je zase povyků, že budou odpočty nebo třeba budou přeřazení o soutěž níž atd.

tutově z toho v suchým triku zase nějak vycouvají stejně jako to bylo s tou LM, kde jim hrozil nějaký zákaz v nějaké sezoně...

Reagovat
pobody's nerfect

Sorry, ale tady je fakt potřeba si přečíst článek. Tohle byl úplně jiný spor a byl řešen zcela odděleně od 115 možných provinění. Nehledě k tomu, že i ten článek je mírně řečeno zavádějící, což potvrzuje sunfells

Reagovat
Coutinho10

ok, díky, pak přečtu

Reagovat
LFCreds

Aké prekvapujúce

Reagovat
GODfrey

Sa cudujem ze vo finalnom verdikte neodpocitali Evertonu dalsich 10bodov

Reagovat
Londoner

Takže zítra ohlásí Newcastle rekordní sponzorskou smlouvu.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele