MS 2010 - Kapské město

19.05.2010, 11:11
Profily, historie
Zaujalo nás
Green Point, tak se jmenuje stadion tohoto města, kde se bude hrát osm zápasů. Pět ve skupinách a po jednom v osmi-, čtvrt- a semifinále. Jistou zajímavostí je, že se zde utká pět evropských týmů (Francie, Italie, Anglie, Portugalsko a Nizozemí) s pěticí mimoevropských (Uruguay, Paraguay, Alžírsko, Severní Korea a Kamerun). Potvrdí Evropa svou nadřazenost?
Kapské Město, afrikánsky Kaapstad, anglicky Cape Town, xhosa iKapa

Počet obyvatel: 1 300 000
Nadmořská výška: 0 m
Počasí: středozemní, v zimě prší a teplota se pohybuje okolo 18°C , v létě je příjemně teplo a 25 až 27°C

Z jedné strany moře, z té druhé zase hory. Místo, které si prostě musíte zamilovat. Stolová hora dosahuje výšky 1 086 metrů nad mořem a působí úchvatným dojmem. Když je den jasný, tak námořníci vidí toto místo ze vzdálenosti až 200 km. A co napsat o dalším přírodním pokladu tohoto kousku světa, o Mysu Dobré naděje? Leží kousek od Kapského města a se říká, ale není to pravda, že se zde stýká Atlantský a Indický oceán. Tyto dva oceány své vody "smíchají" o 160 km jihovýchodněji, u Střelkového mysu. Až k Mysu Dobré naděje ovšem zasahuje teplý proud z Indického oceánu a na něj tady nedočkavě čeká proud Bengualský, aby mu rozpálenou hlavu pěkně ochladil.

Historie

Asi tak 100 tisíc let před Kristem se objevují první zmínky o obyvatelích místa, kterému se dnes říká Kapské město. Jednalo se o skupiny, které jsou označovány jako lovci - sběrači. Po připlutí námořníků v roce 1652 se město proměnilo v přístav pro všechny lodě, které sledovaly onu Cestu koření. Ta vedla z Evropy podél celého afrického pobřeží až do Indie.

Ale také v moderní historii Jižní Afriky má Kapské město své místo. Robbenův ostrov se stal vězením již v roce 1898, ale světověznámým se stal až po soudním líčení Rivonia. Rozhodnutím soudu se v celách tohoto žaláře ocitly takové osobnosti jako Nelson Mandela, Oliver Tambo, Govan Mbeki a Walter Sisulo, mezi dalšími, známí bojovníci za práva černošského obyvatelstva Jižní Afriky.

Kapské město je jedním ze tří hlavních měst této země. V jeho případě se jedná o kapitál legislativní. Parlament, fungující, je zde od roku 1895.

Současnost

Kapskému městu se také říká Mateřské město. Proč? Na tomto místě byla postavena první evropská osada na území dnešní Jižní Afriky.

Zajímavosti? Desítky, stovky, tisíce... Nádherné pláže, malajská městská část Bo - Kaap, která zde reprezentuje tuto kulturu po století, kdy právě tudy procházela známá cesta s kořením, zátoka Hout, ráj pro rybáře, námořní základna Simon's Town se zajímavou minulostí, muzea. Přístavní obchodní centrum je nejen místem nákupů, ale take zábavy. Obrovské Akvárium Dva oceány vám nabídne vše o životě v Atlantickém a Indickém oceánu. Long Street je zde pro všechny, kteří milují noční život se vším, co k tomu patří... Během dne pak mají možnost pokračovat po takzvané Vinné stezce, která je zavede na desítky míst, kde se víno pěstuje, ale také hojně konzumuje.

Atrakce

Stolová hora: nádherný výhled do dalekého okolí, na oceán, na celé město. Většina návštěvníků se sem dostane lanovkou a vydá se na celou řadu zajímavých míst. Dassie, Klipspringer, Agama. Z posledně jmenovaného je panoramatický rozhled. Úchvatný! Dá se ovšem take projít celé pohorří po jeho délce.

V&A Waterfront: Asi hlavní "tahák” pro návštěvníky MS. Pár kilometrů od stadionu Green Point, plný obchodů, restaurací, barů, diskoték, muzeí v jeho historické části. Doslova miliony lidí si sem v průběhu roku najdou cestu. Čekají zde na ně vyhlídkové lety vrtulníkem, nádherné plavby podél pobřeží a desítky dalších možností nekonečné zábavy po 24 hodin.

Ostrov Robben: kdo chce poznat historii, musí se vydat právě sem. Pro miliony Afričanů se jedná o místo, která znamenalo a znamená tři slova: NADĚJE, TRIUMF, SVOBODA. Nelson Mandela, Oliver Tambo, Walter Sisulu, Govan Mbeki, čtyři jména z tisíců zde vězněných bojovníků za práva černochů. Proti nelidskému apartheidu. Ostrov je vzdálen sedm kilometrů od pobřeží a bez potvrzených údajů se říká, že prvním vězněm byl jistý Makanda Xcele, který se pokusil o útěk, ale utopil se poblíž Table Bay. Po skončení apartheidu se ostrov stal turistickou atrakcí. Návštěvníci se mimo prohlídky Muzea - vězení, mají možnost projit po uličkách a stezkách a obdivovat nádherou přírodu.

Cape Point: je libo svačinka v parku nebo na pláži? Projet se na kole, kolečkových bruslích nebo šlapat po svých? Vyjet lanovkou k majáku, který je tím "nej nej nej" na celém jihoafrickém pobřeží a zachránil stovky životů zbloudilých námořníků a jejich lodí? Pravda, některým nebylo pomoci... A co takhle utratit těžce vydělané dolárky, eura nebo koruny v luxusní restauraci Two Oceans, umístěné přímo na vlnolamech? Tak to všechno a ještě mnohem víc, nabízí Cape Point. Jste srdečně zváni!

Vinná stezka Constantine: ač národ český proslul jako pivní, nesmíme zapomenout našich moravských bratří, kteří mají raději nějaké to ovoce. Myslím tím slivovici, meruňkovici, a jinou -ici. Ale také víno, "vínečko bilé, to od mej milej, vínečko rudé to od tej druhej..." A právě milovníci vína si nedají ujít tuto atrakci. Nejlepší sklípky a vinice jsou právě zde, v údolí stejného jména na úbočí Stolové hory. Simon van der Stel, Nizozemec, jehož jméno budiž posvěceno, zde tuto tradici založil a první keř révy vinné zasadil již v roce 1685. Celé údolí nese na věčné časy jméno jeho dcery Constantine.

Mys Dobré naděje
Ostrov Robben

Kde jíst, pít, tančit, prostě bavit se

Tak hlavně nezapomenout na Long Street. Restaurací, barů, vináren je tam nespočet. A chcete-li se bavit až do rána popojděte o kousíček dál, na Loop Street. Club Bang Bang se vám bude líbit! Jen doporučuji: pánové bez dam a dámy bez pánů! Zcela jistě tam nejdete protějšek k zulíbání!

Po probuzení, nebo také beze spánku, doporučuji navštívit místo zvané Langa. Restaurace jako Radebe, Tiger's Place, Lalapha, vás postaví na nohy a vrátí do života! Africká snídaně je také něco jiného než ten obyčejný loupáček a bílé kafe!

Na oběd si to musíte namířit do čtvrti jménem Gugulethu, což v překladu znamená něco jako "Naše hrdost". A bez váhání vstupte do lidovky Mzoli a dejte si umngqusho nenyama. Je to lahůdka z kuchyně xhosa! Já si to udělal doma, dal tomu jméno "Placka jako jáma" a byla to bomba! Placka z kukuřičné mouky, dušené hovězí maso společně s fazolemi, trochu cibule, papriky, rajčat, opepřit, posolit, malinko něčeho ostřejšího... Budu muset na pár dní do té Jižní Afriky zaletět a přesvědčit se, zda tu placku mají stejně dobrou jako já!

No a je tu znovu noc, která nikdy nezačíná, ale také nekončí. V Cape Flats vám každé dítě ukáže, za drobný bakšiš, kde se narodili fotbalisté Benni McCarthy a Quinton Fortune a hned vás nasměruje, za další tuzér, do některého z nočních klubů. The Assembly nabízí "živou" muziku, Fiction vás zase nenechá chvilku v klidu a ranní slunce překvapí zcela nepřipraveného na začátek dalšího dne...

Letecký pohled na část města
Long Street

Fotbal

Říkají vám něco tato jména? Shaun Bartlett, Benni McCarthy, Andre Arendse? Nebo další: Albert Johannensen, David Julius? Ne? Tak vám trochu osvěžím vědomosti!

Shaun Bartlett podepsal roku 1998 FC Curych a o dva roky později přestoupil do Charlton Athletic. Tam přispěl ke konsolidaci tohoto klubu v nejvyšší anglické lize.

Benni McCarthy dokonce vyhrál Ligu Mistrů! V dresu FC Porto se stal nejlepším střelcem portugalské ligy. A to pod taktovkou populárního, milovaného a nenáviděného José Mourinha. Je ovšem rovněž tím, kdo za národní tým Jižní Afriky dává nejvíce gólů...

Quinton Fortune oblékal dres Red Devils od roku 1999 a tam se také setkal s bývalým trenérem Bafana Bafana, což je označení pro národní tým a znamená "chlapci, kluci", Carlosem Quirozem, který byl asistentem Sira Alexe Fergusona.

Když se psal rok 1971, vyhrál místní ligovou soutěž tým Hellenic FC a byl historicky prvním z Kapského města. Nedlouho po tomto titulu následoval další, tentokráte pro Cape Town City. A v roce 1995 cape Town Spurs získali Pohár a vyhráli ligu. Ale nikdo z nich se dnes svým bývalým úspěchům nepřibližuje...

Dnes drží Kapské město nad vodou, nad propastí, týmy Ajax a Santos, který vyhrál v roce 2002 titul mistra země. Zajímavostí jistě je, že Ajax je filiálkou toho slavnějšího z Amsterdamu a do Evropy poslal několik fotbalistů, jako například trojici Steven Pienaar, Gabriel Mofokeng a Stanton Lewis.

Zajímavým týmem je Vasco da Gama založený v roce 1980. Tento skromný a nevelký klub dodal do reprezentace celou řadu hráčů. Brankáře Andre Arendse, obránce Thabo Mngomeniho, útočníka Shauna Bartletta. David Nyathi byl v roce 1997 vybrán do týmu FIFA a hrál v Turecku, Švýcarsku a Španělsku. Z Kapského města hrají nejvyšší soutěž ještě Ikapa Sporting, FC Kapské město a Hanover Park.

Stadión

Green Point, podle městské části stejného jména, v přímém dosahu moře, má hory jako neodmyslitelné kulisy. Je postaven na území bývalého Golfového klubu a strategicky umístěn v blízkosti Městského dopravního centra. Kapacita stadionu je pro 70 tisíc diváků a práce na jeho výstavbě byly dokončeny v prosinci roku 2009. Je multifunkční a po skončení MS bude sloužit celé řadě koncertů a dalších společenských a sportovních akcí. Své sídlo zde budou mít Ajax a Santos.

Kapské město má ještě jeden stadion, Newsland, na kterém můžete vidět zejména ragby. Ale v roce 2003 zde sehrál při své jihoafrické cestě utkání Tottenham Hotspur.

Program

Ve skupinách se postupně utkají Uruguay a Francie, Italie bude hrát s Paraguayi, Anglie s Alžírskem, Portugalsko s tou severnější a "lidovější" Koreou a Kamerun s Nizozemskem. Atraktivní souboje, že? V osmifinále se představí vítěz skupiny H, Brazílie?, s druhým s G. Kdo to asi bude? Švýcarsko, Chile nebo dokonce "Popelka" z Hondurasu? Bude následovat jedno čtvrtfinále a Kapské město se s MS 2010 rozloučí 6. července semifinálovým zápasem. Ale to je ještě hodně daleko...

Soutěž o ceny

Devět pokračování tohoto seriálu o městech MS 2010 přinese celkem 27 otázek. A jelikož ceny jsou hlavně z Hondurasu, tak jedna z nich bude právě z této země. Ta druhá pak o pořadateli MS 2010 a třetí tipovací. Své odpovědi můžete měnit až do začátku tipovaného zápasu.

Hlavní cenou je originální dres národního týmu Hondurasu pro MS 2010, pro další dva jsou připraveny dárkové tašky Banky FICOHSA, které obsahují kopii dresu, šálu a čepici. Mimo to se pět nejlepších může těšit na tričko Eurofotbalu. O pořadí bude samozřejmě rozhodovat celkový počet nasbíraných bodů, při rovnosti pak budeme losovat.

A zde jsou již první tři otázky:


V dalším pokračování se podíváme do Durbanu, kterému se také říká Ethekwini. Navštívíme jedno z pěti největších akvárii světa, nakoukneme do Království Zulú, a dozvíme se, že právě tady se v roce 1882 hrála první jihoafrická liga za účasti týmů Pietermaritzburg County, Natal Wasps, Durban Alpha a Umgeni Stars.

Autor: Vilém Hodr

Komentáře (89)

Přidat komentář
madridcan

ostrov Robben

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Pěknej článek, přečetl jsem celý, ale spíš pro ty který se do Afriky chystají a těch asi moc není.

Reagovat
smazaný uživatel

ostrov Robben, to mi ho vyndej :D

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
salami

Takovej hezkej průvodce Kapskym městem, škoda že nejsou peníze na to tam zajet Bezvadnej nápad tahle serie, rád se něco dozvim a nakonec i na ten dres se těšim, tady to bude celkem rarita

Reagovat
smazaný uživatel

Hlavní město je jen jedno, a to Pretoria

Reagovat
Alons0

Ono je to tam trochu složitější, hlavní města jsou fakt 3. Pretoria je takovým řekněme oficiálnějším, ale pak tamjsou ještě Bloemfontein kvůli soudům a Cape Town kvůli parlamentu.

Reagovat
smazaný uživatel

Složitější to není, hlavní město je jen jedno nehledě na to, kde sídlí soud, parlament či cokoliv jiného. JAR je rozděleno do tuším 9 provincií (mj. pozůstatky po 4 černošských "rezervacích" za apartheidu), každá z těch provincií má své hlavní město. Jelikož nejloblíbenějším městem je Cape Town, ekonomickým střediskem je Johannesburg a soudním centrem je jak říkáš Bloemfontein, tak se zapomíná na to, že hlavní město je Pretoria.

Reagovat
smazaný uživatel

Oficiálně ano

Reagovat
kubys

Prostě podobně jako u Nizozemí, kde je parlamentním městem Den Haag a hlavním Amsterdam.

Reagovat
smazaný uživatel

hlavní město je možná jen Perotoria jak ty říkáš ale zatím se jak v encyklopediích tak na internetu všude viděl psát jako hlavní všechny 3

Reagovat
kubys

Všude je psáno - Pretoria (hlavní město), Bloemfontein (justiční město) a Cape Town (parlamentní město), což jsou 3 rozdílné věci.

Reagovat
smazaný uživatel

tak já to zatim viděl bez závorek... jinak mi to je jasný

Reagovat
alegre

Tak například /a těch příkladů je mnohem víc!!!/ República de Sudáfrica. Sus capitales son Pretoria (administrativa), Bloemfontein (judicial) y Ciudad del Cabo (legislativa). Capital znamená hlavní město. Administrativní, justiční a zákonodárné...

Reagovat
kubys

No mě to je jasné, ale koneckonců bych jako hlavní bral vždycky administrativní město. U nás zase většina té hlavní jurisdikce je přeci jen v Brně a taky jej nepovažujeme za hlavní město.

Reagovat
alegre

Já s tebou souhlasím, ale jak se říká "jiný kraj, jiný mrav". A taky je to pro článek zajímavější, jako údaj pravdivý, neobvyklý. A reakce vás všech svědčí, že jste ten můj výplod opravdu četli a diskutujete nad jeho obsahem! Diky

Reagovat
smazaný uživatel

hezké to město , jsem zvědavý jak se afričani předvedou s pořádaním

Reagovat
smazaný uživatel

O Kapském městě sním už pěknejch 10 let, snad se tam někdy v budoucnu dostanu...

Jinak kvíz pěkně těžkej, ani jedna otázka nebyla jednoduchá...

Reagovat
Kily

náhodou ta druhá je až moc jednoduchá, aspoň si to myslim

Reagovat
smazaný uživatel

Prave ze ani ne, jsou to 3 nejoblibenejsi sporty v JAR

Reagovat
fantomas

No, právě.

Reagovat
kubys

Je absolutně jednoduchá, daleko těžší by to bylo třeba v ČR nebo i Anglii, ale tady není vůbec o čem...

Reagovat
fantomas

Tak taky sem to dal správně, ale stejně sem nad kriketem a rugby dumal aspoň pár vteřin.

Reagovat
kubys

Tak tohle není Indie nebo Pakistán, ten kriket se dal vyřadit v poho, to je fakt hra horních 10 000.

Reagovat
fantomas

Já se o kriket vůbec nezajímám, ani o rugby. Jenom tak povrchně vim, že to tam je dost rozšířený (evidentně ani to ne - u kriketu)..

Reagovat
smazaný uživatel

spoileři

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Tak kazdy neni takovy svetaznalec jako ty. Ja sem odpoved vedel, ale otazka mi snadna neprisla.

Reagovat
kubys

Reagovat
smazaný uživatel

To právě nevím... Kriket je oblíbený mezi bělochy, rugby mezi černochy a soccer je směskou... Navíc tímhle směrem (sport) se o JAR nezajímám, takže jsem lehce mimo...

Reagovat
alegre

Stačí si přečíst první článek, MS 2010 - Jižní Afrika se představuje...

Reagovat
kubys

Rugby mezi černochy?

Reagovat
alegre

Mateš tělem ostatní, chceš vyhrát, co? Chachacha, děláš to dobře!

Reagovat
kubys

Jako sorry, ale Springboks byli vždycky výsada bělochů a po Apartheidu se to prakticky nezměnilo. Jako ano, i černoši už Springboks fandí, ale přeci jen stále zůstává doménou bělochů v JAR, přičemž i nároďák má ve svém středu pouze 2!!! černochy a těmi jsou Habana a Pietersen. Největší podporu černochů bude mít v JAR vždycky fotbal a ne rugby.

Reagovat
kubys

Přičemž Habana mi přijde ještě k tomu mixnutý.

Reagovat
alegre

Četls ten předešlý článek? Já nic jiného než ty netvrdím!!!

Reagovat
kubys

Omlouvám se, až teď jsem si to uvědomil.

Reagovat
alegre

Tak jo, ale pomohli jsme všem lenochům s odpovědí

Reagovat
kubys

Tak rozhodující stejně nakonec bude poslední otázka.

Reagovat
smazaný uživatel

já stejně pořád nevím

Reagovat
j_mrazik

Ta 2. je svi*árna. Logicky: jsou tam hlavně černoši a co hrajou hlavně černoši?? Basket!!

Reagovat
smazaný uživatel

super no, tak dík

Reagovat
salami

nejjednodušší je ta třetí

Reagovat
domingo

Jasná 1.

Reagovat
smazaný uživatel

Tým by som si tak istý nebol

Reagovat
fantomas

Nulča jako vyšitá.

Reagovat
božský John

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
salami

přesně

Reagovat
smazaný uživatel

Hmm...Nikdy by som netušil, že José pomenuváva aj na juhoafrické ostrovy

Reagovat
salami

Reagovat
Ligter

Jen tak dál.

Reagovat
Ligter

A originální dres Hondurasu, stylový.

Reagovat
alegre

Ceny z Hondurasu věnuji a posílám já. Kdybych žil v Korejské lihově demokratické republice, tak nic nepošlu, protože by mi to nedovolili soudruzi z místního Kremlu... A myslím si, že dres Hondurasu jen tak někdo v Česku nemá.

Reagovat
Ligter

Přesně tak, je to dobrej n ápad, Honduras je hodně neobvyklý, myslím, že počet jejich dresů v ČR se pohybuji někde mezi 0 a 1. // Ale Severokorejský by byl stylový taky, ale asi by to stálo vyhoštění ze země (a to by asi ještě dobře dopadlo)

Reagovat
božský John

A takhle náhodou,jedeš se podívat do JAR?

Reagovat
alegre

Neni čas a odvaha. Peníze? Na 14 dnů to vyjde na nějakých 10 tisíc dolarů...

Reagovat
smazaný uživatel

Je to spávně, když odpovědi byly uloženy a poté označení u vybraných otázek zmizne??

Reagovat
smazaný uživatel

teda vybraných odpovědí

Reagovat
PJ

Omlouvam se vsem, kdo odeslali odpovedi na otazky, ukazalo se jim ze byly ulozeny, a ted je nevidi oznaceny - ve skutecnosti se kvuli chybe v databazi neulozily. Chyba je opravena, tak si prosim svoje odpovedi zadejte znovu.

Reagovat
smazaný uživatel

peknéé

Reagovat
božský John

Alegre,smekám klobouk,píšeš stále moc pěkně :)

Reagovat
j_mrazik

Ten kluk nám zraje jako víno.

Reagovat
božský John

Tim pádem v osmdesáti by mohl teoreticky vyhrát nobelovku za literaturu

Reagovat
alegre

Chachacha, jsem víno mírně přestárlé!!! Dostal jsem se do situace, kdy krásné mladé holky v lékárně po mě chtějí osobní průkaz, aby mi daly slevu pro osoby důchodového věku!!! Tak to je tam, kde ani nemůžu napsat, aby mi to PJ nesmazal!

Reagovat
božský John

Věk není rozhodující, hlavní je na kolik se cejtíš

Reagovat
alegre

Já se cejtím jako mladej kluk! Práce až nad hlavu, život mi chutná, je tu pořád teploučko, holky choděj skoro nahatý, na pláž to mám pár metrů, jídlo skvělý, internet funguje, 120 kanálu v tv, z toho 12 sportovních, obrazovka s uhlopříčkou 140 cm, no můžu si stěžovat?

Reagovat
fantomas

Můžeš - na to, že to tak nemá i fantomas.

Reagovat
božský John

No, na to,že to je až moc perfektní?

Reagovat
smazaný uživatel

já chci taky, kde jseš?

Reagovat
fantomas

Reagovat
smazaný uživatel

ale jake tam maju pivo som sa nedozvedel

Reagovat
alegre

jihoafrický koncern South African Brewing je majitelem Pilsner Urquel, Miller Genuine Draft, Peroni . V Jižni Africe vyrábí Castle Lager. Další piva jsou Castle Milk Stoute a Lion Lager. Zajímavým výrobkem je Chibuku Shake Shake, která se před otevřením musí protřepat! Prodává se toriž v tetra brik kartonu Je populární zejména v zemích jako Botswana, Zimbabwe a Zambia

Reagovat
alegre

South African Breweries Ltd.

Black Label Beer

Castle Golden Pilsener

Castle Lager

Castle Milk Stout

Ellispark Lager

Ohlsson's Cape Breweries, Ltd.

Lion Ale

Lion Export Ale

Lion Lager

a dalších 20 významných Pivovarů s různým druhem piva. Spokojen?

Reagovat
smazaný uživatel

ty žiješ v JAR??

Reagovat
alegre

Na druhém konci světa

Reagovat
salami

to je dost zavádějící, kdybych četl jenom tohle, tak bych tě hledal nejspíš v Norsku, což uplně nekoresponduje s těma skoro nahatejma slečnama

Reagovat
smazaný uživatel

Já ho viděl v Číně/Rusku...

Reagovat
smazaný uživatel

a to je kde teda?

Reagovat
domingo

"A jelikož ceny jsou hlavně z Hondurasu, tak jedna z nich bude právě z této země. Ta druhá pak o pořadateli MS 2010 a třetí tipovací. Své odpovědi můžete měnit až do začátku tipovaného zápasu.

Hlavní cenou je originální dres národního týmu Hondurasu pro MS 2010, pro další dva jsou připraveny dárkové tašky Banky FICOHSA, které obsahují kopii dresu, šálu a čepici. "

...na Svalbardu přeci!

Reagovat
smazaný uživatel

pardon no

Reagovat
smazaný uživatel

Polsko ježiš.

Reagovat
smazaný uživatel

pardon no

Reagovat
smazaný uživatel

ale jo

Reagovat
okorec

Najpopularnejsie znacky su Castle lager a Black Label. Da sa to pit. Mne vsak viac chutil Windhoek lager, ktory je sice z Namibie ale da sa v Kapsku bez problemov zohnat. Alkohol vratane piva vsak v beznom obchode nekupite, musite ist do obchodu s alkoholom a pivo sa predava vacsinou v 3/4 litrovych sklenenych flasiach.

K clanku:

V Kapskom meste je este velmi pekny Athlone Stadium (30000), kde hrava hlavne Santos, ale aj Ajax. V JAR je casto tazke urcit tzv homeground, lebo timy hravaju po roznych stadionoch.

A do tej casti Gugulethu by som teda belochovi neodporucal ist samemu len tak do obed do restiky.

Reagovat
alegre

Diky za doplneni, fantasticke!!!!

Reagovat
JIMMY-PO

Alegre veľmi dobre sa čítajú tvoje veci

Reagovat
smazaný uživatel

Ostrov Robben

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele