MS 2010 - Nelspruit

27.05.2010, 11:24
Profily, historie
Zaujalo nás
"Říčka Nelů", tak lze přeložit jméno tohoto města z jazyka dutch, tedy holandštiny. Stadion má rovněž velice hezký název: Mbombela, a to v řeči siswati znamená "hodně lidí spolu na jednom malém místě". Jméno provincie je Mpumalanga a to ve stejném jazyce říká "místo, kde vychází slunce".
Nelspruit

Provincie: Mpumalanga
Počet obyvatel: 221 474
Nadmořská výška: 660 m n/m
Klima: subtropické, v zimě 23°C a v létě 29°C

Město leží na řece Krokodil, tedy na Krokodýlí. Na hranice s Mozambikem je to po silnici 100 km, do Johannesburgu 330 km. Mezinárodní letiště se jmenuje Kruger Mpumalanga, většina letů je do Johannesburgu, ale najde se zde také spojení do Kapského města a dalších míst.

Historie

Jak již jméno města říká, vděčí rodině Nelů za svůj vznik. Tři bratři v místech okolo řeky nechávali v zimních měsících pást stáda hovězího dobytka. V roce 1905 pak postavili první obydlí a město bylo na světě.

Blízké jeskyně Sudwala jsou zase součástí legendy kmene swazi. Tyto sloužily jako úkryt pronásledovaného prince Somquba. Princ sice později zemřel, ale jeho spolubojovníci se v jeskyních přesile ubránili pod vedením jistého člena rady starších jménem Sudwala.

Severně od města se nachází tradiční lidové místo Botshabelo, kde se do dnešních dnů zachovaly tradice lidu ndebele patřícíh do skupiny nguni. Předpokládá se, že ndebele se přestěhovali do těchto míst někdy v XV. a XVI. století a od té doby žijí v klidu a míru s okolním světem.

V době Búrské války Nelspruit sloužil po krátkou dobu jako sídlo vlády Jihoafrické republiky, afrikánského nezávislého státu.

Současnost

Město a jeho okolí jsou centrem rukodělné výroby a zemědělství severu země. Co se zde hlavně vyrábí? Konzervované citrusové plody, papír, nábytek. A co se pěstuje? Téměř vše co patří do subtropického podnebí, tedy především pomeranče, ale také mango, platany, avokádo, ořechy.

Ekonomický rozkvět má rovněž na svědomí turistický ruch sousedního Mozambiku. Tisíce návštěvníků blízkého Národního parku Kruger městem projíždějí a hledají zde nocleh a stravování. Celá oblast připomíná vysněnou Rajskou zahradu. Stromy plné ovoce, desítky kaskád, volně pobíhající stáda divokých koní...

Národní park Kruger
Národní park Kruger

Atrakce

Národní park Kruger: každý, kdo navštíví Jižní Afriku, se zajímá o tento přírodní skvost. Rezervace těch nejznámějších zvířat kontinentu, místo exkluzivního bohatství rostlinné říše. Rozloha Národního parku Kruger je 18 989 km², od severu k jihu měří 350 km a od východu k západu 60 km. Sousedí s dvojicí dalších přírodních skvostů. Limpopo na západě a Mpumalanga na jihu. Do parku je vstup prostřednictvím osmi hlavních příjezdových cest, které nás zavedou do desítek táborů určených ke stanování. Klima je zde subtropické, teplé a vlhké, teploty se často vyšplhají ke čtyřicítce. Prší od září do května, proto je k návštěvě vhodné zimní, suché období.

Kultura shangana: Jižní Afrika je zemí rozdílů - kultury, jazyků, tradicí. Dříve zákony nedovolovaly prolínání těchto skupin. Stejný jazyk, stejná vesnice, asi tak to fungovalo. V oblasti Shangana žije lid shangana, který mluví jazykem isiTsonga, jedním z 11 oficiálních v Jižní Africe. Leží na polovině cesty mezi skalnatým údolím řeky Blyde a jižní hranicí Národního parku Kruger. Malé vesničky, polosamoty a samoty se nacházejí ve stínu starých stromů lesní rezervace. Otevřeno má tato turistická atrakce každý den. Součástí vesnice je typické, hlučné, africké tržiště, kde lidoví tvořitelé vyrábějí a prodávají vlastní umělecké předměty. Na tomto místě také čekají desítky průvodců, kteří vás doprovodí do okolí, v poledne vše spojeno s obědem. A večer čeká Noční festival v "kraalu", sídle šéfa vesnice.

Jeskyně Sudwala: jedná se o nejstarší známé a tím pádem objevené jeskyně na naší planetě. Kdo přijede do provincie Mpumalanga, nesmí na jejich návštěvu zapomenout. Toto nádherné, fantastické místo se nachází na Drakensbergu, horském hřebenu, který rozděluje Highveld od Lowveldu. Po dobu 3 milionů let se tyto jeskyně utvářely a na jejich stěnách je možno číst vše o době, kdy tato oblast byla jedním teplým a mělkým mořem. Nacházejí se zde zkameněliny pravěkých rostlin, prvních, které "vyráběly" kyslík. Kameny různých velikostí nám ve své struktuře ukazují klimatické pochody po miliony let. Krápníky jsou další atrakcí, s noblesou čekají na každou vápníkovou kapku, aby po milimetrech rostly do výšky a do krásy.

Vodopád Mac-Mac: nostalgická krása tohoto ne příliš známého místa očaruje každého. Při pohledu na toto místo stačí na chvíli zavřít oči a uvidíte ve své fantazii nekonečný film mluvící o krásách Afriky, o její historii, lidu, umění, tradicích. Řeka stejného jména zde posílá své vody z výšky 65 metrů. Všichni se zde znovu narodí a uvědomí si to nádherné spojení přírody a člověka.

Národní botanické zahrady Lowveld: nádhera jménem neposkvrněná příroda. Pohoří a horská údolí, toky řek, překrásná vegetace. Více slov netřeba...

Vodopád Mac-Mac
Jeskyně Sudwala

Kde jíst, pít, tančit, prostě bavit se

Celá provincie Mpumalanga je považována za nejotevřenější turistice z celé Jižní Afriky. Také z tohoto důvodu tentokráte vynecháme bary, diskotéky a restaurace, obchodní centra, divadla, koncertní síně. Jíst budete, samozřejmě. K dobrému jídlu patří lahodný mok a i ten zde najdete. A tančit můžete na každém kroku. Černá Afrika je tím pověstná.

Navštivte všechna ona nádherná místa o kterých se píše v předešlých odstavcích. A zůstat na noc uprostřed divočiny je zážitek k nezaplacení. Diskotéku navštívíte doma. Ale vidět západ slunce, vidět ho o pár hodin později vycházet? Kde jinde než v provincii Mpumalanga!

Fotbal

Jediným současným profesionálním týmem je Mpumalanga Black Aces. V devadesátých letech minulého století se na pár sezon objevil jiný celek, Dangerous Darkies, ale rychle zanikl. Z Nelspruitu pochází David Nyathi, který hrál ve Španělsku, Švýcarsku a za italské Cagliari. Tento bývalý obránce národního týmu Jižní Afriky byl v kádru týmu Hvězd FIFA při oslavách konaných u příležitosti losování MS 1998 ve francouzském Marseille.

Stadion

Tento stánek byl postaven speciálně pro MS 2010 a všichni zde věří, že pomůže k rozvoji fotbalu ve městě. Mbombela Stadium - hodně lidí spolu na jednom malém místě. Ze všech míst je perfektní výhled. Stadion je obdélníkový, jen v rozích mírně zaoblený, na jeho tribuny se vejde 43 589 diváků.

Program

V sobotu 16. června se ukáže, zda to, co se odehrává v Hondurasu okolo druhého startu na MS, je jenom bláznivý sen. Národní tým této země nastoupí proti Chile. O čtyři dny později by si Itálie měla zatrénovat s Novým Zélandem. Zdá se, že si na tomto stadionu dala dostaveníčko Oceánie, protože hned v dalším utkání se představí Austrálie. Za soupeře bude mít Srbsko. Posledním zápasem pak bude souboj Korejské LDR s Pobřežím Slonoviny.

Soutěž

Devět pokračování tohoto seriálu o městech MS 2010 přinese celkem 27 otázek, dnes se tedy přehoupneme do druhé poloviny. A jelikož ceny jsou hlavně z Hondurasu, tak jedna z nich bude právě z této země. Ta druhá pak o pořadateli MS 2010 a třetí tipovací. Své odpovědi můžete měnit až do začátku tipovaného zápasu.

Hlavní cenou je originální dres národního týmu Hondurasu pro MS 2010, pro další dva jsou připraveny dárkové tašky Banky FICOHSA, které obsahují kopii dresu, šálu a čepici. Mimo to se pět nejlepších může těšit na tričko Eurofotbalu. O pořadí bude samozřejmě rozhodovat celkový počet nasbíraných bodů, při rovnosti pak budeme losovat.

Dnešní tři otázky:

Autor: Vilém Hodr

Komentáře (35)

Přidat komentář
Ligter

Hehe, jsem první.

Reagovat
homeles8

Dej to na facebook, pošli to jako senzační zprávu do Blesku, machruj s tim na každýho kamaráda, vyvěš to ve škole/práci na nástěnku, a napiš Václavovi Klausovi, že chceš nějaký ocenění.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Ligter

Ale no tak.

Reagovat
Kaká10

gratuluju k prvnimu komentari moc moc moc ti zavidim

Reagovat
Ligter

Já vim, taky tomu nemůžu uvěřit. Ale víš co - šel jsem do toho srdcem, věřil jsem si a taky je potřeba trochu štěstíčka. Pak se splní vše.

Reagovat
pospech11

nejsi ty náhodou příbuznej Franze Straky

Reagovat
ronaldinho_10

Určitě, na takovýhle výkon potřeboval tutově povzbudit tataráčkem...

Reagovat
Ligter

Reagovat
smazaný uživatel

Nebo olejíčkem a topinečkami. ...ale už předvedeš kvalitní střelbičku a nahrávečky

Reagovat
smazaný uživatel

Ale tak je důležité že do toho dal chlapec to srdíčko ...

Reagovat
smazaný uživatel

Wow, čůrnul sis z toho?

Reagovat
Ligter

No tak, neber to tak vážně.

Reagovat
homeles8

WoW

Reagovat
semiš

pěkně ty

Reagovat
Kongo

Krasnej stadion

Reagovat
homeles8

škoda že v něm taky nežijou sloni

Reagovat
smazaný uživatel

Bude tam výběh ... po ukončení šampionátu ...

Reagovat
smazaný uživatel

Uz sa neviem dockat kedy sa zacne tento festival :)

Reagovat
JIMMY-PO

tak ten názov štadiónu nemá chybu

Reagovat
JIMMY-PO

inak myslím že na tomto krásnom štadióne sa mohlo hrať viac a prestížnejšie zápasy

Reagovat
smazaný uživatel

Dávám jedničku, tak ne že mi to Slováci zkazíte, bratia..

Reagovat
smazaný uživatel

Já dal dvojku

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Nejhorší na tom je, jak se to naše povzbuzování Slováků obrátí proti nám, já jim přeju, ale pokud se náhodou dostanou ze skupiny, tak na nás bude většina Slováků p*čovat jak se dostali dál než my před 4 lety a další kecy. Ale já jim každopádně přeju

Reagovat
alegre

A dobře nám tak! Snad jim to zase jednou, tedy za 4 roky, vrátíme! No a ještě lepší by bylo, kdyby se Česko se Slovenskem setkalo přímo v Brazílii

Reagovat
smazaný uživatel

Kde dostaneme na prdel oba a vykompenzujeme to hokejem

Reagovat
smazaný uživatel

Hokej to jistí ... líbilo se mi jak po olympiádě vyhlašovali jak mají skvělý hokej a že ten náš je ve sračkách ... něříkám že není ... ale to co jsme předvedli na MS ...

Reagovat
smazaný uživatel

ať postoupěj, aspoň budou mít naši za čtyři roky motivaci je překonat

Reagovat
smazaný uživatel

to slůně

Reagovat
j_mrazik

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
salami

taky jsem dneska dal jenom ty obrázky

Reagovat
smazaný uživatel

verim slovakum

Reagovat
Shevchenko

v zimě 23°C a v létě 29°C. Tak chcu bydlet.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele