Na Andrově stadionu v Olomouci bude po sezoně instalováno nové osvětlení

08.03., 14:35
Aktuality
Andrův stadion v Olomouci (© SK Sigma Olomouc)

Na Andrově stadionu v Olomouci letos specializovaná firma zmodernizuje osvětlení hřiště, které díky tomu bude i v příštích letech splňovat kritéria Unie evropských fotbalových asociací (UEFA). Výměna starých výbojkových svítidel za moderní LED zdroje světla s vyšším světelným výkonem a nižší spotřebou elektřiny přijde na 11,5 milionu korun, provedena bude po skončení prvoligové sezony. Díky nové technologii by se svítivost lamp osvětlujících hřiště měla zvýšit zhruba o 15 až 20 procent, sdělila ČTK primátorova náměstkyně Miroslava Ferancová (ANO).

Modernizovány budou zdroje světla na vysokých stožárech v rozích stadionu, ale také světla na střeše západní tribuny. Nová svítidla přibudou na střeše východní tribuny i stožárech na kratší straně hřiště. Nové LED zdroje světla zajistí jasnější a úspornější záři nad hřištěm. "Vedení Sigmy nás už dříve upozornilo, že osvětlení je zastaralé a bez výměny by hrozilo, že by se na stadionu v budoucnu nemohla hrát mezinárodní utkání včetně soutěží UEFA. Problém by pak mohl být také s udržením licence pro první ligu," uvedla Ferancová.

Majitelem Androva stadionu, na kterém hrají zápasy prvoligový i druholigový tým Sigmy, je město. Plánovanou modernizaci už schválilo zastupitelstvo. Odborná firma, která zvítězila ve veřejné soutěži, bude moderní LED zdroje instalovat v květnu a červnu. "Investiční akce přijde po vysoutěžení zhotovitele na 11,5 milionů korun, přičemž předpokládaná hodnota veřejné zakázky byla 14 milionů. Zároveň jsme uspěli s žádostí o dotaci z Operačního programu životní prostředí na snížení energetické náročnosti ve výši 50 procent z celkových způsobilých výdajů," řekl primátorův náměstek Miloslav Tichý (ANO), podle kterého bude zároveň posílena i ocelová konstrukce osvětlení.

Kromě modernizace osvětlení letos radnice plánuje na Andrově stadionu nahradit také velkoplošnou LED obrazovku za zhruba 1,75 milionu korun. "Současná tabule je již technologicky zastaralá a nevyhovující," uvedl Tichý. Nová LED tabule je licenční podmínkou pro pořádání utkání nejvyšší české fotbalové soutěže a reprezentačních zápasů.

Andrův stadion byl v uplynulých letech postupně modernizován. V roce 2015 byla rekonstruována hlavní tribuna, která od té doby nabízí nové zázemí pro fotbalové týmy a rozhodčí, modernizované prostory pro novináře, televizní studio i reprezentativní místnosti pro VIP hosty. V roce 2023 bylo modernizováno sociální zařízení pro fanoušky na východní tribuně. Současná kapacita Androva stadionu činí téměř 13.000 diváků a díky splnění všech potřebných kritérií UEFA na něm mohou probíhat reprezentační zápasy.

Autor: ČTK

Komentáře (6)

Přidat komentář
Pablos

Disco koule z Belmonda

Reagovat
didosh

Reagovat
Sigma Olomouc

Reagovat
Axelrose

Toto se líbí uživateli kuchtajan

Reagovat
Moshe Dajan

Bude z toho časem nová série článků?

Reagovat
Mistřizbystří

Tvle, oni už vlastně ten hradeckej stadion vážně postavili. Až teď jsem si to uvědomil.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele