Německé noviny viní Kahna

02.07.2002, 13:38
Aktuality
Snad ve všech německých denících se v pondělí ráno objevily titulky, vyčítající Kahnovi jeho velkou finálovou chybu. V novinách se kritika na brankářovu chybu prolínala s obdivem a chválou na tým, od kterého postup do finále nikdo nečekal.

Tématem číslo jedna ale všude byla Kahnova chyba, která snad podle všech Němců darovala titul Brazílii. Německý gólman v 67. minutě utkání neudržel snadnou Rivaldovu střelu a Ronaldo dostal z dorážky Brazílii do vedení.

Mnichovský list Süddeutsche Zeitung, který vyšel už v neděli večer, měl na první straně palcový titulek "Jedna chyba je moc chyb." "Ze všech lidí zrovna Kahn, který je asi nejlepší brankář fotbalové historie, udělá takovou hrubou chybu, která se stává gólmanům z celého světa. Byla to fotbalová ironie, která pro Německo zničila tuto fotbalovou slavnost," stojí v článku.

Také z deníku Frankfurter Allgemeine Zeitung je cítit obrovské zklamání, i přesto, kam až se Němci nečekaně dostali. Titulek na první straně hovoří za vše: "To se nemělo stát, Brazílie porazila Německo." Na titulní stránce sportovní části novin se ke "slovu" dostává Kahnova chyba. "Kahn otevřel Brazílii bránu k pátému titulu," hlásá titulek. Na dalších řádcích autor trvá na tom, že byli Němci lepší, i když mezi Brazilci bylo několik výjimečných individualit. Přesně to vystihuje věta "Brazílie je mistr světa, Německo má nejlepší tým na světě." "Zní to jako protiklad. Otázkou ale je, co se stane, když proti sobě ve finále stanou dvě úplně odlišné fotbalové školy. Němci byli poraženi dvěma Ronaldovými góly, ale dokázali, že mají tým, který ví, jak se Brazílii vyrovnat," píše Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Deník Bild, se čtyřmi milióny prodaných kusů denně jeden z nejčtenějších evropských deníků, z prohry také viní Kahna. Na úvodní stránce stojí: "Kahnova tragická chyba". Míní stejného Kahna, kterého titulky z předchozích čtyř týdnů vynášely do nebe. "Fotbalový Bůh musí být Brazilec, byli jsme tak blízko," píše Bild. "Děkujeme, Rudi, díky tobě se opět rádi díváme na fotbal. Hlavy vzhůru, v roce 2006 to musíme vyhrát," chválí list trenéra Rudiho Völlera.

Berlínský Morgenpost ve svém komentáři píše, že "estetický" tým z Brazílie porazil "účelný" německý fotbal. "Se vší úctou, jsme zklamáni. No dlouhých neplodných letech jsme prahli po úspěchu a doufali jsme, že účelný německý fotbal brazilskou hru na krásu předčí.

Další berlínský deník, Der Tagesspiegel, přišel s výstižným titulkem: "Německo, jaká škoda." Na sportovní stránce stojí titulek "Ronaldo přemohl Kahna." "Tanečníci z Brazílie vyhráli," stojí v komentáři. "Němci by si titul zasloužili. Holanďané, Francouzi a Španělé by asi protestovali. Jsou nejspíše spokojeni, k tomu nejhoršímu, aby Německo vyhrálo mistrovství světa, nedošlo. To by byl pro kulturní pesimisty z celého světa příšerný scénář," píše Tagesspiegel. "Zahraniční tisk nazval Němce neporazitelnými monstry," dodal list.

Jak je vidět, novináři mají hodně krátkou paměť. Téměř všechny deníky si zklamání vylévají na Olivera Kahna, přitom to byl on, kdo Německo dovedl až do finále. Nebýt jeho, kdo ví, jestli by Němci postoupili ze skupiny.

Autor: Petr Starý

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele