Nepříjemnost pro Mainz, německý klub prohrál soudní spor s El Ghazim

12.07., 21:15
Aktuality
Anwar El Ghazi (© AFP)

Anwar El Ghazi loni v září posílil Mainz a jeho angažmá v německém klubu trvalo pouhých pět týdnů, pletky s vedením ale má i nadále. Nizozemský křídelník s marockými kořeny byl začátkem listopadu propuštěn za příspěvek na sociálních sítích, nyní fotbalista vyhrál soudní spor.

Na podzim vypukl válečný konflikt mezi Izraelem a Palestinou a El Ghazi se v jednom příspěvku zastal druhé jmenované země. V polovině října kritizoval reakci Izraele na útok teroristické organizace Hamás, jehož příslušníci zabili 1400 Izraelců. Při odvetném bombardování v Pásmu Gazy zahynulo podle tamních úřadů přes 9000 lidí.

Svoje prohlášení zakončil slovy "Od řeky až k moři, Palestina bude svobodná." Toto slovní spojení často používá také Hamás, protože jde o řeku Jordán a Středozemní moře, mezi kterými leží Izrael. Mainz ho rychle vyřadil z prvního týmu a po disciplinárním řízení rovněž propustil, El Ghazimu nepomohlo ani smazání příspěvku a obvinění klubu ze lži a nakonec se rozhodl obrátit na německý soud.

Verdikt byl vynesen dnes a El Ghazi dostal za pravdu s tím, že kontrakt byl vypovězen neoprávněně. Mainz aktuálně zvažuje odvolání, hráči každopádně na platu dluží přes 1,5 milionu eur.

"Dnešní verdikt v případě Anwara El Ghaziho a jeho sporu s FSV Mainz představuje velký mezník a vítězství nejenom pro něho samotného, ale pro všechny sportovce. Doufáme, že profesionální kluby nebudou sportovce omezovat na svobodě projevu, nebudou je nutit zůstat ticho, nebo jim nebudou vyhrožovat ukončením kontraktů," oslavuje rozsudek organizace Nujum Sports, která se stará o muslimské fotbalisty.

El Ghazi v minulosti hrával za Ajax, Lille, Aston Villu, Everton a PSV Eindhoven a za Mainz naskočil ke třem zápasům, od propuštění zůstává volným hráčem.

Autor: Tomáš Pavlík / bbc.com

Komentáře (11)

Přidat komentář
GrimeBaller98

Ať tam jde bojovat,když má takový blbý kecy

Reagovat
Csaplárova past

Za blby kecy se z prace vyhazuje jen v ceske fabrice ...

Reagovat
meril

Např. za hajlování, nebo vyzývání ke genocidě nějaké menšiny by tě teda mohli vyhodit ve většině právních řádů na světě pro zvlášť závažné porušení pracovních povinností.. U nás je pracovní právo naopak možná jedno z nejstriktnějších spolu s Francií a někoho tu vyhodit je opravdu těžký. K tomu u fotbalistů hraje obrovskou roli i to že jsou mediálně sledované osobnosti a mají potenciálně vliv na miliony lidí..

Reagovat
Vinci

Zkurvenej Hamas

Reagovat
meril

Dost nebezpečný precedent. Soud vlastně řekl, že veřejná podpora terorismu od známé osobnosti je naprosto v pořádku.. Tak jsem zvědavý, až někdo bude na trávníku třeba hajlovat a klub s ním nebude moct ukončit smlouvu..

Kdyby se tu náhodou objevili nějaký leftitst-liberal-pro pallies kteří by An Ghaziho chtěli bránit - podpora Palestiny je jedna věc a tu hráčům nikdo neupírá, ale "from river to the sea" je významově opravdu genocidní heslo vyzývající k likvidaci Izraele a nemá nic společného se "svobodou". Tj není to na úrovni "Slava Ukrajini" ale symbolicky opravdu spíše na úrovni hajlování nebo postování svastik.

Reagovat
buxx

Akurát ze zatiaľ iba izrahell robí genocídu....kde je žid tam je problém

Reagovat
meril

Potrefená husa.. zopakuju "from river to the sea" je významově opravdu genocidní heslo vyzývající k likvidaci Izraele a nemá nic společného se "svobodou" - naopak to vyzývá k likvidaci židovského obyvatelstva. Genocida je vždy špatná, ať ji páchá kterákoliv strana.. Ať je to Jižní Sudán, Rwanda, Bosna, nebo území Palestiny a Izraele.. Vyzývat k ní a schvalovat ji je prostě špatně a je úplně jedno na čí jsi straně a že jsi třeba muslim a nebo třeba nenávidíš židy..

Reagovat
exot12

Ak by Hamas miesto zbrojenia investoval čas, tie nemalé prostriedky, ktoré dostáva do rozvoja Palestíny, tak by sa Palestínčanom žilo lepšie a nebolo by potrebné sa vyhovárať na Izrael

Reagovat
Hurrikane

U nás jsem ho měl rád, pěkně se vybarvil. Debil.

Reagovat
Jason_

zbytočný klub co obral dortmund o titul

Reagovat
Effenberg

Hlavně ať za rok nebo dva mají političtí komentátoři šok, že afida bude mít 40%

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele