Nizozemská policie po zápasu Konferenční ligy zadržela dva hráče Legie Varšava

06.10.2023, 19:51
Aktuality

Nizozemská policie po čtvrtečním zápasu Evropské konferenční ligy mezi Alkmaarem a Legií Varšava zadržela na téměř 24 hodin kvůli násilnému chování dva hráče polského týmu, ve kterém působí i český útočník Tomáš Pekhart. Podle polských médií i majitele klubu Dariusze Mioduského ochranka stadionu a policie po utkání nepovolily fotbalistům hostujícího klubu nastoupit do autobusu a odjet ze stadionu. Tvrdily, že stadion je potřeba uzavřít kvůli agresivnímu chování fanoušků Legie.

Hráči a funkcionáři varšavského klubu se pustili do potyček s policisty a členy ostrahy. Polští novináři tvrdí, že pořádková služba se k Polákům chovala hrubě a nevybíravě. Policie odvedla z autobusu v poutech portugalského záložníka Josuého Pesqueiru a srbského obránce Radovana Pankova. Oba byli dnes v podvečer propuštěni a klub na sociálních sítích uvedl, že se vracejí do Polska.

"Po utkání dva hráči Legie Varšava zranili pracovníky klubu AZ Alkmaar, kteří museli být následně ošetřeni. Z toho důvodu byli hráči zadrženi. Polská média staví do role oběti hráče, ale to má k pravdě daleko. Sami fotbalisté se chovali násilně," uvedli policie, žalobce a město Alkmaar ve společném prohlášení.

"Hráči nikoho nenapadli, agrese přišla z druhé strany. Starosta Alkmaaru nechtěl Poláky ve svém městě, uvedl to už před zápasem. Během dne je vyháněl z restaurací a policie eskalovala napětí. Je to naprostý skandál," uvedl během odpolední tiskové konference Mioduski. "Zápas proběhl naprosto v klidu. Věřím, že i vzhledem k odvetě u nás situaci společně s AZ uklidníme. Viděl jsem už hodně, ale nikdy bych si nepomyslel, že ochranka s policií napadnou hráče. Nenecháme to jen tak, nizozemská média nepíšou pravdu," dodal šéf a majitel Legie.

Mioduski uvedl, že chtěl celou situaci natočit na mobilní telefon, který mu ale byl vyražen z ruky. Následně inkasoval několik úderů do obličeje. Klub zatím nemá zprávy, kdy budou zadržení hráči propuštěni, v kontaktu jsou s nimi přes právníky.

K incidentu se vyjádřil i polský premiér Mateusz Morawiecki. "Velmi znepokojivé zprávy z Alkmaaru," napsal dnes ráno na sociální síti X. Nařídil polským zastupitelským úřadům v Nizozemsku, aby jejich pracovníci podnikli kroky k vysvětlení nočních událostí. "S polskými hráči a s polskými fanoušky musí být zacházeno podle zákona. Nesouhlasíme s jeho porušováním," uvedl Morawiecki. Ministerstvo zahraničí si kvůli incidentu na sobotu předvolalo nizozemského velvyslance v Polsku.

Policie uvedla, že nepokoje vypukly ještě před začátkem utkání u vchodu na stadion. Fanoušci Legie se prý vrhli na vstupní bránu a fyzicky napadli členy ostrahy i policisty. Jeden strážce pořádku upadl do bezvědomí.

Policie kvůli vlastní bezpečnosti nasadila slzný plyn, výtržníkům se přesto povedlo ukořistit větší počet obušků. Na stadion se podařilo dostat řadě příznivců Legie bez vstupenek.

Autor: ČTK

Komentáře (4)

Přidat komentář
naheCZ

Odveta v Polsku bude asi výživná. To UEFA neponechá nic náhodě a zápas se bude hrát bez fanoušků

Reagovat
Melisko

Bude, asi ako každý domáci zápas. Zamknutá Żyleta bude už asi na zápasom s Mostarom, kvôli pyro s AV

Reagovat
JuveGrandeAmore <3

Podla vsetkeho slusny bordel Poliaci su sami pripad o sebe, ale Holandsko samotne vratane aj s poslednymi udalostami Ajax atd.

Reagovat
dawwwid

no a co, že to bude eventuálně bez fanoušků na stadioně, Poláci zatknou celý autobus Alkmaaru a bude vymalováno!

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele