Opava má nového majitele. Druholigový klub převzala firma A.I.K

11.12.2023, 21:52
Aktuality

Opavští zastupitelé dnes schválili prodej Slezského fotbalového klubu. Majitelem druholigového klubu se po podpisu smlouvy stane slovenská společnost A.I.K. podnikatele Andreje Krajíčka, který klub z pozice hlavního partnera podporuje od roku 2022. ČTK to dnes potvrdil Martin Kůs z tiskového oddělení magistrátu. Klub to také uvedl na webu. Opavský fotbal v současnosti hraje druhou fotbalovou ligu. Nejvyšší hrál naposledy v letech 2018 až 2021.

"Zastupitelé dnes odsouhlasili nabídku, na které se město s vlastníkem o stoprocentní podíl v klubu předem dohodlo," uvedl Kůs. Pokud bude smlouva podepsána, získá podle Kůse nejdříve společnost 41 procent akcií klubu. "Zbývající podíl by měla společnost získat v příštím roce," uvedl. Nový akcionář navíc městu uhradí dluh, který vůči němu akciová společnost historicky má a rovněž uloží 15 milionů korun do notářské úschovy. Tyto prostředky se budou postupně uvolňovat na provozní financování klubu do konce roku 2024.

"Dále ze strany A. I. K. budou uhrazeny půjčky v celkové výši deset milionů korun, které byly poskytnuty klubu městem Opava. Město bude i nadále klubu poskytovat peněžité plnění ve výši 1,8 milionu korun. Město i nadále zajistí provoz, platby za energie (s výjimkou vyhřívání trávníku a osvětlení hřiště), za údržbu hřiště, stadionu a sportovišť pro mládež, což bude stát minimálně 7,6 milionu korun ročně," řekl Kůs.

Společnost A.I.K. vznikla v roce 2013. Jejím hlavním zaměřením jsou sádrokartonové konstrukce, kazetové stropy a celková stavební činnost a stavební úpravy. Krajíček, z pozice hlavního partnera, podporoval klub již od července 2022. Od dubna letošního roku je pak také členem představenstva klubu.

"Musím říct, že se na práci pro klub velice těším. Věřím ve stabilitu klubu a budeme se snažit vytvořit ideální podmínky pro další růst klubu ve všech oblastech. Máme již pro klub připraveny i další partnery a věřím, že se budeme moci opřít také o podporu fanoušků," uvedl Krajíček.

Náměstek primátora Vladimír Schreier (ANO) uvedl, že po epidemii koronaviru a v souvislosti s energetickou krizi je málo partnerů klubu, kteří jsou schopni s klubem spolupracovat v rámci reklamní spolupráce a zabezpečit chod klubu v profesionálních soutěžích. "Město tak musí činnost klubu dotovat částkou šesti až deseti miliony korun, což ale na druhou stranu neumožňují podmínky zákonné veřejné podpory," vysvětluje situaci náměstek primátora Vladimír Schreier.

Opava, která je většinovým vlastníkem klubu a vlastní 99,25 procenta akcií, se majoritní podíl v klubu snaží prodat dlouhodobě. Naposledy neúspěšně jednala se společností Marlenka, která vyrábí ve Frýdku-Místku medové dorty. Největší pozornost ale vzbudila dubajská firma Group Privee & Cie Limited. Její český vlastník Martin Groh od nabídky nakonec odstoupil. Nedoložil požadované dokumenty a nezaplatil kupní cenu. Naopak vyšlo najevo, že v Česku čelí několika exekucím. Podle některých zastupitelů byl jeho zájem pochybný.

Roční náklady na chod opavského klubu v době, kdy hrál nejvyšší soutěž, se pohybovaly okolo 60 milionů korun.

Autor: ČTK

Komentáře (7)

Přidat komentář
Pablos

AIK Stockholmpava

Reagovat
Salfovic

Taky se divím, že hokejky fušují do fotbalu.

Reagovat
monty25
Reagovat
GabrielBatistuta

Reagovat
syslinho

Reagovat
Pablos

Reagovat
GabrielBatistuta

Stockhopava

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele