Ozvěny z Bundesligy: Den D je tady. Dostanou investoři přece jen šanci?

11.12.2023, 10:10
Názory a komentáře
Fanoušci St. Pauli (© fcstpauli.com)
Zaujalo nás

Německá fotbalová veřejnost je po čase opět rozpolcená. Zástupci bundesligových klubů totiž řeší, jakým způsobem zatraktivnit německé nejvyšší soutěže. Už mají na stole řešení, které spočívá v přilákání investorů. To se ovšem vůbec nelíbí fanouškům.

Tradice versus modernita. Fanoušci proti vedením klubů. Pořád stejní aktéři bránící tytéž hodnoty. Jen se mění kolbiště.

Zástupci Německé fotbalové ligy (DFL) — organizace, která spravuje 1. a 2. Bundesligu — budou v pondělí usilovat o přilákání investorů. Už podruhé. Poprvé to zkoušeli v květnu letošního roku, tehdy ale neuspěli. Jejich návrh totiž nepodpořila potřebná dvoutřetinová většina hlasujících, kterými jsou zástupci 36 klubů působících ve dvou nejvyšších německých fotbalových soutěžích.

Digitalizace, inovativnost a větší mezinárodní dosah. Těmito pojmy se zastřešují zastánci reformy. Proč ovšem neuspěli již napoprvé? A proč je ani na druhý pokus nepodporují všichni hlasující?

Menší podíl než na jaře

Momentálně DFL pochopitelně neoslovuje jednotlivé oddíly se stejnou nabídkou jako v květnu. Pozměněný návrh je méně ambiciózní a jeho zastánci věří, že právě díky tomu projde. "Pravděpodobně bychom měli sestavit menší balíček a zaměřit se na témata internacionalizace a digitalizace," hlásil již v srpnu pro deník Frankfurter Allgemeine Zeitung předseda dozorčí rady DFL Hans-Joachim Watzke. O jeho roli nejen v daném tématu, ale též v celém německém fotbale, bude ještě řeč.

Předkladatelé prvotního plánu usilovali o to, aby DFL nabídla na dobu 20 let 12,5 procenta svých mediálních práv investorům, kteří se zasadí o lepší propagaci elitních německých soutěží. Převod podílu pak měl organizaci a klubům z 1. a 2. Bundesligy přinést přes dvě miliardy eur. Tento návrh nicméně podpořilo v květnu "jen" 20 z potřebných 24 volitelů. Kritikům se nelíbilo například to, že při současné predikci růstu tržeb by soutěže i jednotlivé týmy na prodeji práv ve 20letém horizontu nevydělaly tolik, neboť jarní odhady uváděly možnost výdělku až přes tři miliardy (tedy podstatně méně než deklarované dvě miliardy).

A tak se návrh přepracoval. Podle informací Bildu se bude v pondělí hlasovat o nabídce sedmi procent audiovizuálních práv s výnosem 700 milionů eur. Magazín Kicker zase píše o osmiprocentním podílu a cílové částce 900 milionů až jedna miliarda eur. Horizont 20 let by každopádně měl zůstat. Více než polovinu z celkové sumy získá DFL pro své marketingové aktivity, zhruba 30 procent má putovat do jednotlivých klubů jako kompenzace počátečního výpadku mediálních příjmů (a to na dobu pěti let od uzavření transakce) a cca 10 procent se rozdá na odměnách pro oddíly reprezentující německý fotbal navenek, tj. především na letních zahraničních turné.

Transakce má Bundeslize otevřít dveře do světa. Předkladatelé si slibují zejména lepší přístup k mladším zájemcům - například vytvořením speciální digitální platformy. To kvitují též televizní společnosti. "Pokud se chce fotbal rozvíjet a pokud chce bodovat zejména u mladých cílových skupin, musí se více otevřít. Jde o personalizaci oblíbeného sportu Němců nejen během zápasů, ale i na každodenní bázi," řekl tiskové agentuře DPA šéf sportovního oddělení televize Sky Charly Classen. Právě Sky momentálně spolu se společností DAZN disponuje televizními právy na vysílání Bundesligy.

Objeví se v kabinách kamery? A je to vůbec dobrý nápad?

Kritiky květnového návrhu by měla umlčet především změna v rozdělení získaných financí. Většina z nich totiž měla původně putovat do klubů, přičemž největší podíl by získaly již dnes profitující mančafty, což by vedlo k dalšímu rozevírání nůžek mezi týmy. Odmítajícím hlasům to mimo jiné připomnělo situaci na poli příjmů z televizních práv, proti jejichž nerovnému rozdělení taktéž brojí. Pozměněný návrh lákající investory do DFL nicméně nakonec počítá s větším přílivem peněz na zastřešující ligovou úroveň (tedy na úkor - převážně úspěšných - klubů).

Oproti jarní polemice zmizel ještě jeden zásadní prvek - právo investorů vetovat rozhodnutí DFL. Námitky oddílů a jejich fanoušků se DFL snaží zažehnat příslibem, že veškerá zásadní rozhodnutí zůstanou v její kompetenci a nepodvolí se přáním investorů. Fanouškovské tábory se obávají zejména toho, že kvůli vyšším příjmům mohou investoři usilovat o změny vysílacích časů nebo přestěhování konání německého Superpoháru do zahraničí (v nejhorším případě do některé ze zemí pošlapávající lidská práva, jako se tomu již stalo například v případě italského či španělského fotbalu).

Dá se nicméně říct, že účastníci 1. i 2. Bundesligy si uvědomují nutnost změny obchodního modelu - zejména tak, aby se německé soutěže přiblížily mladým divákům. Jak by taková změna mohla po vstupu investorů vypadat, ukazuje španělská LaLiga, která před nedávnem uzavřela podobnou dohodu, o které se nyní diskutuje v DFL. Dohoda přinesla například významnou novinku v podobě exkluzivních záběrů přímo v kabině mužstev. Avšak třeba Real Madrid tyto záběry odmítl (a vzdal se i finančních zisků za ně) a gólman Athleticu Unai Simón si zase postěžoval, že kvůli přítomnosti kamer už nemůže kabinu vnímat jako soukromé místo vyhrazené pouze pro něj a jeho spoluhráče.

Fanoušci zuří. Někde víc než jinde

Celé téma rezonovalo dle očekávání i mezi fanoušky na bundesligových stadionech. Ti, kteří sídlí v kotlech za bránou, se ke vstupu investorů staví veskrze jednotně - a to odmítavě. Navzdory proklamacím DFL se obávají změn vysílacích časů i přesunu Superpoháru za hranice Německa. Nelíbí se jim ani kompenzace ztrát příjmů klubů jen na dobu pěti let od uzavření dohody s investorem, přičemž předkladatelé návrhu dle nich řádně nevysvětlili, jak přesně se ztráty příjmů budou kompenzovat - a právě tady se dle kritiků může otevřít pandořina skřínka s termíny zápasů.

Dále fanoušci kritizují přístup funkcionářů z DFL, kteří místo sebereflexe, hledání vlastních chyb v hospodaření a poučení z nich spatřují řešení v přilákání externího partnera a další nadměrné komercionalizaci. A v neposlední řadě jim vadí taky odměny pro týmy za zahraniční cesty. "Jaká přidaná hodnota se očekává od klubu, který cestuje do zahraničí, když jeho spádová oblast sotva přesahuje vlastní region v rámci Německa?" ptají se ve společném prohlášení ultras Kölnu.

Hlas fanoušků nicméně není totožný s hlasem představitelů klubu. Někde tento nesoulad příznivce "jen" zklamal, jinde ale vyloženě zuřili. Pobouření vyvolalo především páteční rozhodnutí managementu Schalke, jenž v rozporu se stanoviskem aktivních fanoušků S04 oznámil, že chystanou reformu podpoří. Přitom právě "Knappen" zůstávají jedním z posledních oddílů v německém fotbale, který setrvává v tradičním statusu registrovaného klubu (eingetragener Verein - e. V.) a nebyl převeden na jinou právnickou formu (typicky akciovou společnost jako Bayern nebo společnost s ručením omezeným jako Leverkusen). Očividně však ani tento znak německého fotbalového tradicionalismu nezaručuje, že klub bude na jedné lodi s konzervativně laděnými fanoušky. Zvlášť, když jsou příznivci Schalke momentálně v hlubokém sváru s klubovým vedením, zejména pak předsedou dozorčí rady Axelem Heferem.

Dusno je též v druholigovém Hannoveru. Jeho dlouholetý mecenáš Martin Kind se několik let zpět pokusil klub ovládnout a vymanit jej ze známého pravidla 50+1. Kind tehdy neuspěl, v H96 ovšem zůstává. A v listopadu jako jeho jednatel nepředložil dalším členům klubového managementu podklady, které DFL nechala pro všechny oddíly připravit. Svérázný Kind nakonec svým kolegům z Hannoveru vyšel vstříc až po nátlaku pouhý týden před hlasováním na půdě ligové organizace.

Nezůstalo však jen u toho. V pátečním zápase 2. Bundesligy vyvěsili fanoušci Hannoveru transparent, na němž stál vzkaz odmítající vstup investorů do DFL. Nic zvláštního, podobné nápisy se na tribunách objevují pravidelně. Tento však zamaskovali očividně povolaní členové pořadatelské služby, kteří se postavili pod tribunu a svými těly vzkaz zakrývali. Vlastně není vůbec těžké domýšlet si, že se celé divadlo mohlo odehrát na popud Kinda.

Důležité hlasování pro jednotlivé funkcionáře

Pondělní hlasování má každopádně velkou šanci na úspěch. Dle zjištění Kickeru se pro vstup investorů do DFL stavilo předem kladně 15 klubů: Stuttgart, Hoffenheim, Leverkusen, Lipsko, Heidenheim, Wolfsburg, Bayern, Dortmund, Brémy, Frankfurt, Mönchengladbach, Paderborn, Hannover, Fürth a Schalke. V opozici vůči nim stojí zástupci Freiburgu, Kölnu, St. Pauli a nakonec i Unionu Berlín, který se přitom v květnu vyjádřil pro. Ösnabrück oznámil, že se během hlasování zdrží. Zbylých 17 oddílů se pro magazín do pátečního vydání nevyjádřilo, případně o svém postupu ještě neměly jasno.

Výsledky voleb nicméně nebudou mít dopad pouze na obě Bundesligy a mančafty v nich působící. Připravovaná reforma testuje také postavení jednotlivců. Vůbec poprvé se pod tlakem ocitají noví výkonní ředitelé DFL Marc Lenz a Steffan Merkel, kteří své funkce obsadili v červenci letošního roku. Právě na jejich bedrech nyní leží dobré jméno organizace, která si v posledních letech svou vizitku spíše kazila (připomeňme velice nepovedené působení Donaty Hopfen).

A na závěr se vracíme k postavě Hanse-Joachima Watzkeho - člověka, který je generálním ředitelem Borussie Dortmund, předsedou dozorčí rady DFL a ještě k tomu i prvním viceprezidentem Německého fotbalového svazu (DFB). Kvůli kumulaci funkcí je Watzke považován za nejmocnějšího muže v německé kopané, svou pozici ale potřebuje posílit. V Dortmundu čelí kvůli sportovním nezdarům kritice a květnové odmítnutí investorů se interpretovalo jako jeho velká prohra. Dočká se však přece jen vítězství?

Autor: Ondřej Vaculík / handelsblatt.com, kicker.de, ndr.de, sportschau.de, suedkurve.koeln

Komentáře (121)

Přidat komentář
Werkrider

Je možné, že nás tento krok přiblíží k tomu, že si budu moct platit nějakou "BundelsigaTV", kde dostanu všechny zápasy a celý obsah bez toho, abych byl nucen platit O2TV?

Reagovat
andrew96

To asi ne. Spíše se počítá s tím, že něco jako "BundesligaTV" by poskytovala různé shorts, reels, ukázky zajímavých akcí doplněné o infografiku, statistiky, heatmapy. Takže spíše takové vychytávky à la Tiktok nebo Instagram (nic pro mě teda, zůstanu u Sportschau či ZDF).

Nicméně příští rok proběhne výběrové řízení na televizní práva od sezóny 2025/26. To bude taky velké téma. A lze čekat, že nabídky Sky a dalších zohlední případné zapojení investorů.

Reagovat
Werkrider

Mám pocit, že tady na YT už Bundesliga docela v pohodě působí. Za kompletní content bych rád zaplatil, jelikož na sociálních sítích nejsem.

Reagovat
andrew96

Na YT to bývalo lepší cca nějakých 8 let zpět, teď je to bída, i ty sestřihy jsou o ničem. Předpokládám, že je dost limitují licenční podmínky.

Jo a zapomněl jsem, že se spekuluje, že přijetí návrhu by umožnilo vznik dokumentu, jakým je třeba Drive to Survive nebo ten o Tour de France (ten už jsem raději ani neviděl). Toho se teda děsím.

Reagovat
Rudnevs

Len to nie. Vôbec mi nechýba vidieť na sociálnych sieťach fanfikcie o tom, ako Kevin Trapp (doplnte si hocijakého atraktívneho hráča) odišiel zo zápasu a zachránil fanynku z ohňa, pretože má oči len pre ňu a všetkých ostatných nenávidí. A podobne. Ono to je vtipné, ale už aj s tým som sa stretol pri Leclercovi či Sainzovi. Alebo si trebárs jedného dňa prečítam na internete o odvekom súboji najväčších rivalov Leverkusenu a Bayernu o titul.

Takýto efekt malo Drive To Survive na fans F1. Dostávajú sa k tomu ľudia, čo nevedia o f1 nič, iba slepo podporujú svojich miláčikov, vytvárajú si umelé drámy či rivality a hádky s fanúšikmi ostatných jazdcov. Prípadne omielajú dookola tých istých 10 trápnych hlášok, čo počuli v DTS (if u have a problem, change your fucking car…napr.) Nehovoriac o tom, ak si náhodou niekto z nich dovolí násjť si frajerku.. nechete byť v koži toho úbohého dievčaťa…

Reagovat
andrew96

Zrovna s Trappem jsi to trefil. Jeho fotky s pláže už jsou legendární.

Jinak já první DtS sfoukl v covidu a rád – k formuli jsem se tím vrátil asi po 8leté pauze a pak jsem sledoval sezónu 2021. Nicméně jsem zjistil, že mě formule nebaví (proto jsem s nimi skončil i někdy okolo roku 2012/13) a když jsem viděl, co z toho dělá Netflix, tak jsem zanevřel zcela.

Reagovat
Rudnevs

Nedávno som si chcel nakúpiť cez About You a ako model oblečenia tam na mňa vyskočil Kevin Trapp To som len celkom pozeral. Inak teda samozrejme určite by sa veľmi páčil kľudne aj Hummels a podobní…

Ono to spočiatku nebolo na škodu, aspoň som sa mal trebárs o f1 konečne s kým baviť atď., ale s oneskorením musím povedať, že DTS jednoznačne F1 z fanúšikovského pohľadu skôr uškodilo než pomohlo.

Reagovat
cologneFC

Nie. V podstate operátor, ktorý u nás vysiela Bundesligu má právo vysoelať všetky zápasy. Nikto mu v tom nebráni. To, že to nerobia nie je problém Bundesligy. Tu treba ísť s požiadavkou za operátorom. Pred pár rokmi, keď Bundesligu vysoelal u nás Eurosport, tak si si vedel cez ich apku pozrieť všetky zápasy naživo.

Reagovat
Werkrider

To že to nerobia je môj problém, preto nechcem platiť O2 80 kanálov, kde pozerám jeden dva. Keby bola možnosť to platiť priamo na stránkach Bundesligy, ako napríklad v prípade NHL, tak to využijem.

Reagovat
cologneFC

Ja ti rozumiem. Len hovorím, že Bundesliga to necháva na operátorov, ktorým predali práva.

Reagovat
Martin9719

NEIN!

Reagovat
smazaný uživatel

Snad to projde.

Reagovat
Bayern +

Reagovat
db18

Reagovat
fenixLFC

Jaká přidaná hodnota se očekává od klubu, který cestuje do zahraničí, když jeho spádová oblast sotva přesahuje vlastní region v rámci Německa?"

a takyto ludia bez zakladneho logickeho myslenia rozhoduju o fungovani klubov? prave preto tvl

Reagovat
vladino10

Tak...je to vyjadrenie ultras, neviem co ako cakas

Reagovat
Bayern +

Naštastie len ultras

Reagovat
dominios

no schvalne, aky logicky vyznam to ma pre kluby mimo najsilnejsich ako Bayern pripadne BvB, Lipsko vdaka titulnemu medzinarodne znamemu koncernu? Mozno taky Leverkusen / Shalke by z toho vdaka menu v jednom, aktualnymi vysledkami druhom pripade by z toho nieco vytazili, ale co zvysok? Co Mainz? Co jeden z najsympatickejsich klubov Freiburg? Co Kolin? Co Darmstatd, St. Pauli ci Hoffenheim?

Ano, nejaky ten merch by sa predal, to samozrejme ano. Par ludi by na chvilu zaujali, ale uprimne, stoja tieto kluby a ludia v nemecko vo vseobecnosti o rychlokvasenych radoby fanusikov co po polroku ani nevedia koho siltovku si to vlastne kupili? Pre vacsinu klubov to proste nedava zmysel a su to financne prekazky, prekazky v treningovom procese, organizacne prekazky a nechcu to. Im najviac zalezi na futbale ktory robia a na tom, aby ti ludia, co tam chodia zapas co zapas aby stale mali rovnaky vztah ku klubu (alebo silnejsi), aby ich podporovali a aby zili sportom/futbalom. 99% teamov ma toto ako top prioritu a dovolim si tvrdit, ze jedine Bayern na realnu ambiciu dosiahnut aj velky sportovy uspech rok co rok (aj to nie za kazdu cenu).Vid BvB ktore proste nikdy nevie co chce a aj preto straca a casto pohori ako minuly rok. Uprimne verim (aj ako fanusik Bayernu), ze Leverkusen to tento rok v hlavach udrzi spravne nastavene a uz to nepusti. Ale uprimne neverim, ze aj ak by konecnce vyhrali ten titul, ze on budu realne stabilne bojovat aj povedzme dalsich 5-6 rokov. A ak nepridu velke zmeny vo zvaze, tak garantujem, ze budu mat u fanusikov stale rovnaku obrovsku podporu a vypredany stadion, aj keby klesli na 7-8 miesto a boli bez poharov.

Sucasna nemecka cesta nevedie k velkym peniazom a bude dlho znamenat, ze nemecke kluby sa budu v hodnote a ciastocne aj sportovej kvalite skor vzdialovat TOP 2-3 v europe. Aj ked, cisto zo sportoveho hladiska, ved ani teraz ten rozdiel nie je az tak obrovsky (napr. rozdiel oproti BL a Ligue 1). Lenze je to ceta, ktoru podporuje snad cela krajina okrem par podnikatelov. A ludia dobre vedia, ze ak to prenechaju len majtenym podnikatelom, zvrhne sa to na paskvil ako PL. Nemec nechce dat za vstupenku 200+ eurospkych korun a vidiet same primadony a simulacie. Za 1 zapas. V anglicku sa to stalo, lenze ludom to je jedno tak to tam akoze funguje. Aj ked vlastne nie, lebo tu a tam sa buria ked zase niekto bohaty kupi provincny klub a robi z neho bohacov a zrazu hra o 2-3 levely vyssie. V nemecku rozhoduje sikovnost a sport, nie peniaze a nemci budu do posledneho bojovat za to, aby to tak ostalo, aj keby to malo znamenat, ze v CL budu uplne bez sance. Bayern ukazuje, ze sa to stale da. BvB ma svoje naznaky ze tiez. Lipsko dokaze hrat vyrovnane so City, hoc zatial taha za kratsi koniec.

Reagovat
fenixLFC

pre dalsie kluby to ma vyhodu v tom ze rozsiruju svoju fanusikovsku zakladnu. nie, nie je to len o predaji par ksiltovek ludom ktorym to je jedno. tento narativ, ze vsetci okrem fans vlastniacih klub su len radoby rychlokvasky je hrozne obmedzeny. aj v zahranici mas fankluby mnohych klubov (napriklad kolin), su ich clenovia teda tiez len povl ktory ani nevie komu fandi? sotva. zahranicne cesty predstavia klub dalsim fanusikom, zvysia zaujem o dany klub, co znamena dalsie prijmy pre klub, moznost vyssich TV prav a z toho dalsich prostreidkov na rast a rozvoj klubu. ked si budu vsetci stale na svojom rybnicku a ohanat sa "spadovou oblastou" tak nech sa potom necuduju ze nemaju prachy a nie su konkurencieschopny. a davat za priklad toho ze sa to "stale da" prave bayern je teda velmi komicke kedze je to jediny klub ktory sa sprava ako sa futbalovy klub so snahou byt uspesnym klubom spravat mat, chodi na zahranicne turne, predava merch, ma silnych sponzorov prave kvoli tomu ze je onho zaujem atd. ja tu nemecku mentalitu zvysnych klubov fakt budem nazyvat "mentalitou vlastnikov bytov" pretoze chcu to robit len pre seba a konkurenciechopnost si predstavuju tak ze ani zvysok sa nema snazit rozvijat aby mu mohli konkurovat

realne tu operujes s vecami ktore su vyslovene nepravda alebo hystericka reakcia konzervativcov. financne prekazky, v treningovom procese, organizance prekazky su ako vykriky kdesi na FB ked sa ma prist s niecim co hocikde inde funguje ale dochodcovia to nechcu lebo by si muslei zvykat. financne by sa im to vyplatlo, prekazky v terningovom procese to naozaj nie su a organizacne prekazky to ma rovnako ako ked organizujes kemp hocikde nemec nechce davat za vstupenku 200 eur (co bezne nedavas ani v anglicku ale nevadi), ale uz teraz dava na ten tvoj milovany bayern 100 eur. a je vtipne aj to ako za priklad uvadzas kluby ktore prave prachy maju, pricom take lipsko dokaze hrat tak vyrovnane ze minuku sezonu dostali sedmicku ci kolko

Reagovat
dominios

pravda je niekde v strede medzi nami, hadat sa nebudem

kazdopadne fungovanie PL dokazuje, ze vydlazdena cesta investorom (rozumej par malo majetnych sejkov) nefunguje... ano, v sucasnosti tam ta najvyssia kvalita je (to spochybnovat nebudem), ale za aku cenu? Mas pocit, ze napr. nahodne vybrany Bournemouth, aj ked ma nasobne vyssie prijmy ako akykolvek strednotabulkovy BL klub (skrz TV prava a pod.) ze si svoju futbalovu existenciu uziva? Vsetko nie je len o peniazoch a daleko vyssie prijmy neznamenaju ze teraz budes na tom lepsie. Ano, podnikatelom v popredi to vyhovuje, viac si nahrabu, ale co z toho ma SPORT a FUTBAL ako taky? Co z toho ma nakoniec bezny miestny fanusik?

Reagovat
fenixLFC

bournemouth, podobne ako luton, brentford a vlastne akykolvek klub si svoju existenciu rozhodne uzivaju. sport a futbal z toho maju to, ze mas daleko viac konkurencieschopnych timov. miestny bezny fanusik ma z toho to, ze klub ktoremu fandi hra proti najlepsim hracom a timom na svete tyzden co tyzden, je schopny prilakat zaujimavych hracov, hrat zabavny futbal (okej, luton teda nie ale chapes ). ono to ani v anglicku nefunguje tak ze majitelia tie kluby tuneluju a na miestnych sa kasle, to je hrozne nepresna skratka ktora netusim odkial pochadza. pre vacsinu majitelov nie je vlastnictvo futbaloveho klubu ako takeho ziskove, prave naopak a je prinajlepsom sucastou portfolia.

a miestni stale hraju obrovsku rolu, nielen skrz sezonne listky ale aj tym ze castokrat maju prednost pri vybere listkov. ja mam napriklad membership liverpoolu kde najskor dostavaju sancu na listky/vyjazdy ti, ktori chodia na zapasy pravidelne a maju nazbierane mnozstvo zapasov a potom ti, ktori maju v adrese L, teda ze byvaju v danej oblasti. az potom prichadzaju na radu ostatni.

Reagovat
Gazdo

Mentalita vlastnikov bytov

Reagovat
andrew96

Otázka, jestli by se určité kluby neměly v prvé řadě zaměřit víc na vlastní region a tedy možnost nalákat fanoušky na vlastní stadion. Například ten, který máš v oblíbených, v tom má značné mezery. A není sám.

Reagovat
dominios

Mas pocit ze na Bayern chodi malo ludi? Allianz Arena je prakticky nonstop vypredana a stale je pomerne dost listkov v obehu tak, aby sa tam vedel dostat kadekto. Len treba kupovat s dost velkym predstihom. Ked sa tam viem dostat ja, vie sa tam bez problemov dostat aj bezny mnichovcan ci bavorcan. Ano, je to velkoklub a dostat sa k listkom je niekedy narocne a niekedy vecou stastia, nikto ti negaranguje ze vies ist na ktory zapas chces. Ale da sa a stale za rozumne peniaze. A som presvedceny ze ak by dali polovicu listkov len s obcianskym a trvalym pobytom v Mnichove, stale by mali plno.

Reagovat
andrew96

Jazus pardon, to neměla být reakce na tebe.

Reagovat
cologneFC

Sa mi páči ako tu fanúšikovia anglických klubov chcú aby toto prešlo. A pritom tomu vôbec nerozumejú (myslím pomerom v nemeckom futbale).

Reagovat
Bayern +

Rozumieme, len nechceme, aby sa Bundesliga archaickými rozhodnutiami pochovávala zaživa a do pár rokov kvalitatívne spadla na úroveň farmárskych líg typu Holandska, Rakúska, Belgicka a podobne.

Reagovat
fenixLFC

Reagovat
cologneFC

Poď na pivo a môžeme o tom pokecať. potom mi povieš, že či tomu naozaj rozumieš.

Reagovat
Gazdo

Skratka kazdy kto to vidi inak tomu nerozumie

Reagovat
Rudnevs

Takto to nenapísal. A okrem iného vlastne hej.. nič v zlom, ale každý, kto tú bundesligu aj naozaj pozerá a zaujíma sa o ňu, to je proti tomu. Za sú iba fans z ostatných sekcii.

Reagovat
Bayern +

Ja som bol v tejto sekcii skôr než si si ty vôbec založil účet, keď už ide o to.

Ja som mal trebárs BL na prvom mieste dlhé dlhé roky, ale už som sa nemohol pozerať na upadajúcu kvalitu, nulovú udržateľnosť v európskom a svetovom merítku (myslím hlavne všeobecný pohľad, výsledkovo to nebola až taká tragédia) a fakt, že atraktivitou ich už začala preštievať aj tá Seria A, s ktorou sa medzi rokmi 00-10 dlho súperilo o koeficient. Viď Inter, ktorý vďaka Číňanom mohol angažovať meno ako Conte, ktorého vtedajší plat je pre BL okrem Bayernu dodnes nepredstaviteľný a vďaka tomu získali prvý rok titul a zosadili hegemóna, žejo. Ale nechcem sa tu rozpisovať v príkladoch. Podstatné je, že v svetovom merítku sa BL stane naozaj farmárskou ligou a čo je horšie, že by kluby boli vedené výrazným kladením dôrazu na Nemcov sa tiež nedá povedať a v repre to nevidieť už vôbec... Ale kľudne nech také kluby v Nemecku existujú, ja som len a len za to, aby BL bola v prvom rade o Nemcoch, ale nezakazujte trebárs Wolfsburgu alebo Lipsku, že budú pumpovaní. A koniec koncov, tie investície môžu prísť aj do akadémií a rozvoja mládeže, len vy vidíte bohužial len to, čo chcete...

Reagovat
Rudnevs

Už to je aj tak jedno, zmena sa prijala, tak uvidíme, čo sa stane. Ak sa vyberie nejaky seriózny investor, správne sa prerozdelia peniaze a pôjde sa nemeckou či európskou cestou s tým, že peniaze pôjdu napríklad aj do mládeže, ako ty píšeš, tak to ešte prežijem a asi lepší prípad než pád 50+1. Ja tam žiaľ vidím veľké riziko na príklade F1, kde sa mi vôbec nepáči, čo sa z toho stalo. A bojím sa, že aj toto zneužije nejaky Arab. Je pravda, že zatiaľ nevieme akou formou to všetko bude prebiehať, kto bude investorom a koľko percent kto dostane a podobne, takže uvidíme no, ale obavy nemeckých fans sú rozhodne na mieste.

Reagovat
Bayern +

F1 vôbec nesledujem, tak neviem posúdiť, prepáč. No za mňa sa fakt nemusíte obávať, že do roka tu budú vyrastať nové PSG a podobne, na to je nemecký národ stále dosť pragmatický a už vôbec si nemyslím, že by investori šli na to spôsobom jak ten magor Ismaik z 1860 a ani že by im také správanie bolo dovolené, skôr tam vidím obrovský investičný priestor v kluboch ako ste napr. vy, - Schalke kde je tá infraštruktúra, zázemie, kúpyschopnosť a fanúšikovská základňa na úrovni, ktorú vám môže závidieť 3/4 PL.

Reagovat
Rudnevs

Tak ono 50+1 zatiaľ nepadlo, čiže kluby na predaj stále nie su. Tým pádom Schalke ani kebyže chce, z toho profitovať zrejme moc nebude. Bundesliga ako taká odpredáva určité percentá svojich mediálnych práv. Ono prísunom peňazí väčšinou zbohatnú aj tak iba tí už bohatí. Schalke malo v prvom návrhu veľmi nevýhodnú pozíciu, keďže by si druholigové kluby prerozdelovávali len 3% a tým pádom by si vlastne Schalke podpísalo samovraždu… to znamená, keďže to teraz podpísali, tak teraz už ten návrh DFL (ktorého presný rozsah asi zatiaľ nevieme?) vyzerá trochu ináč, ale stále sa hovorí, že z toho budú profitovať najmä prvoligisti. Čiže bohužiaľ je dosť hlúpa situácia byť zrovna teraz zaseknutí v druhej lige.

Reagovat
Bayern +

Reagovat
Gazdo

F1 je momentalne asi najsilnejsia vo svojej historii. Jasne romantikom to tak nepripada ale co sa tyka dosahu tak F1 nikdy nebola silnejsia

Reagovat
Rudnevs

Tomu nikto neodporuje. Ale jednoducho to uz nie je taka zabava. Stala sa z toho masovka, nie kvalitny produkt.

Reagovat
Gazdo

Ja sa praveze po dlhej dobe od cias Schumiho bavim. Posledne tri sezony celkom zabava

Reagovat
ACSeRw!n

tak asi je jasny, ze ma vetsi dosah, nez nekdy v 70. letech kdy nebyl interne

Reagovat
Gazdo

Tak ale F1 isla aj tak tomu dost naproti a maju neskutocny business model

Reagovat
fenixLFC

Reagovat
cologneFC

Nie tomu čo sa schválilo. Ale tomu, že prečo sú ľudia v Nemecku proti a prečo chcú spravovať svoju súťaž po svojom.

Reagovat
Bayern +

Pivo síce nepijem, ale kľudne. Nie si ty náhodou tiež z BB?

Reagovat
cologneFC

Som :-)

Reagovat
db18

Jo, proto ty kluby s výjimkou jsou takovým oživením ligy a konkurencí pro Bayern...

Reagovat
fenixLFC

rovnako mozme tvrdit ze fans z inych krajin nemaju hlavu zarazenu vo vlastnej konzervativnosti, nehystercia z akejkolvek moznosti zmeny a vedia sa na to pozriet s nadhladom ktori vam napriklad moze chybat

Reagovat
cologneFC

Videl som ako v Anglicku nehysterčili keď sa mala zakladať Superliga.

Reagovat
fenixLFC

jojo zakladanie superligy je rovnako vyznamna zmena ako to ze kluby pojdu na turne niekam inam ako do rakuska alebo ze sa rpeda cast marketingovych prav

Reagovat
Rudnevs

Nechápem, čo ich to trápi.. nech si teda pozerajú anglickú ligu, keď sa im to tak páči. Ešte že tam je ten súboj o titul posledné roky taaak strašne vyrovnaný…

Reagovat
fenixLFC

suboj o titul je vyrovnany, to ze maju proti sebe jedneho z najlepsich manazerov na svete je druha vec. a budem sa opakovat- preco vas trapi vlastnicky model inych klubov, ked chcete aby vase kluby boli riadene fanusikmi ved je to vasa vec, ale nevnucujte to inym klubom ktore sa chcu rozvijat sportovo aj ekonomicky

Reagovat
Rudnevs

Nevidím nikoho v bundesligovej sekcii, koho by trápil vlastnícky model PL klubov. Trápi nás model klubov tej ligy, ktorú pozeráme.

Reagovat
cologneFC

To nevysvetlíš. Im nevadí, že si úspech kupujú a že na ich vášni niekto zarába veľké peniaze. Ja iné ligy nekomentujem, pretože nemám pocit, že sa v nich dostatočne vyznám. A tu budú presviedčať mňa, kto bol v Nemecku na každom prvo a druholigovom štadióne (plus za sezónu absolvujem cca 20 zápasov), že ako má Bundesliga fungovať. Chodím na futbal do Nemecka skoro 30 rokov. Viem aký je tam väčšinový názor, čo fanúšikovia v Nemecku chcú a aký majú pohľad na fungovanie futbalu. Ale mňa sa snažia presvedčiť, že o tom nič neviem…

Reagovat
fenixLFC

jezis, nikto netvrdi ze nevies aky je pohlad fanusikov na fungovanie klubu. tu sa riesi ci to je spravny pristup, respektive ake su jeho nevyhody, nad ktorymi sa nezamyslate

Reagovat
cologneFC

Kokos napzaj si myslíš, že sa nad tým ľudia v Nemecku nezamýšľajú a nevedia si vyhodnotiť, že čo je pre nich najlepšie?

Reagovat
Gazdo

Tak na jeho obranu ludia v nemecku si myslia ze zatvorenim jadrovych elektrarni a zrusenim spalovacich motorov nieco zmenia

Reagovat
Papra

Reagovat
Bayern +

Reagovat
cologneFC

Niekto začať musí…

Reagovat
vladino10

Jedného z najlepších manažérov... skôr by som povedal, že majú proti sebe niekoho, kto má väčší budget

Reagovat
rave

Mají no, Chelsea na 12. místě...

Reagovat
fenixLFC

ani nie, od urcitej urovne je uz mnozstvo penazi uplne jedno a zalezi na tom koho vyberies, ako to poskladas a dalsich veciach. my sme ich jednak boli schopni porazit a aj ked sme im dvakrat nestacili tak sme si za to mohli sami, nebolo to tym, ze by nas ubili peniazmi a boli uplne niekde inde. u city hra rolu proste fakt, ze maju najvacsi rozpocet a zaroven top trenera, jedno bez druheho by nefungovalo. najvacsi budget mali aj predtym a nevyhravali tituly, united alebo chelsea maju napriklad ovela vacsie vydaje a su uplne k nicomu. to je prave najvacsi rozdiel oproti PSG alebo bayerne- ti dominuju bez ohladu na to kto ich vedie, city dominuje s rovnakym trenerom

Reagovat
Bayern +

Vy ste fakt strašní uplakanci, to je až neskutočné. A keď máte argumentovať, tak buď nijak, alebo "čo ich to trápi, nech si teda pozerajú PL". Toto je deklarácia vašich zastaralých myšlienok v priamom prenose.

Reagovat
fenixLFC

Reagovat
Rudnevs

Nám proste radšej vyhovuje tento model, aj keď nie ideálny, ale proste mi príde lepší než vyvolať totálnu infláciu a spraviť z ligy masovku.

Reagovat
Bayern +

Vidíš, ale páči sa mi, ako už dokážeš uznať, že nie je ideálny. Prečo rovno nenapíšete, že je vám to sympatickejšie z hľadiska tradície a nie tu poučovať, že je to lepšie, keď to v súčasnom fungovaní sveta lepšie proste nie je.

Reagovat
Benzema

Reagovat
smazaný uživatel

Proč všechny dobré články vychází jen v německé sekci?

Reagovat
Rudnevs

Pretože ich všetky píše Ondra Vaculík a ten je náš

Reagovat
andrew96

A taky protože je pro koho psát. Když se tu rozvine diskuse, tak je tu zpravidla k danému tématu a nestane se, že hned u druhého komentu svítí OT. To je práce aktivních čtenářů, kteří mají o německém fotbale přehled a svými poznatky velmi pomáhají k tomu, aby takové texty vznikaly. Za to obrovské díky.

Reagovat
Werkrider

Reagovat
Bayern +

To sa absolútne nevylučuje s tým, čo tu prezentuje fenix a ja. Nemám problém napísať, že BL sekcia je práve kvôli ľudom ako Rudnevs, ty, Ondro a pod. najkvalitnejšia, pretože je to pravda. Ale taktiež smiem dodať, že hodne dlho tu bolo úplne mŕtvo a v rokoch, kedy ste vy neprispievali (viac-menej zákulisnými info nemeckých klubov) tak sa tu samotný futbal ako taký, na rozdiel od rokov 2010 - 2013 prakticky vôbec neriešil. A áno, aj kvôli kvalitatívnemu úpadku Bundesligy v nasledujúcich rokoch.

Reagovat
andrew96

Články samozřejmě nejsou jen pro Rudyho, jen jsem chtěl říct, že zrovna on je obrovská inspirace. A máš pravdu, bylo tu mrtvo, proto taky vznikly Ozvěny BL, které si mohou přečíst jak pravidelní pozorovatelé, tak i ti občasní.

Já taky tvé názory nijak nenapadám, zrovna na problematiku vstupu investorů do DFL nemám vyhraněný názor. Nicméně přiznávám, že zpravidla jsem nakloněn stanoviskům aktivních fans, což je ovšem dáno tím, jak fotbal (ne)vnímám globálně. Už jsem to jednou psal, PL mě nezajímá, LM vlastně taky ne (pro mě mají větší kouzlo EL i EKL). Z globálních soutěží sleduju víc jen nároďáky, jinak si bohatě vystačím s BL a českou ligou.

Reagovat
Bayern +

Ešte raz píšem, ozveny, články o BL ako aj sekcia komentárov je topka. Ja som narážal na tú športovú stránku veci, že cca 10-15 rokov dozadu si tu mohol rozoberať samotné zápasy na úrovni tunajších sekcií PL, LL či Serie, ale následne to aj vďaka poklese kvality a faktu, že to ľudí, ktorí sledujú futbal všeobecne a nie sú do Nemecka tak zažratí ako spomínaná ortodoxná EF skupinka nadšencov, proste prestalo zaujímať.

Reagovat
andrew96

To si nemyslím, BL tu měla vždy spíše menší komunitu (byť větší než tu současnou). A úbytek uživatelů zásadně pocítily i další soutěže snad vyjma PL. Spíš bych řekl, že EuroFotbal byl pro určitou generaci populární, avšak ta z různých důvodů (práce, rodina apod.) mizí a nová nepřichází. S tvrzením, že sportovní kvalita BL má vliv na klesající zájem uživatelů EF, tedy moc nesouhlasím. Jednak se domnívám, že velkou roli hraje onen generační faktor, jednak své domněnky nemáš empiricky podložené.

A řekl bych, že úpadek BL trochu zveličuješ. Výše porovnáváš se Serií A, se kterou ovšem BL v koeficientech dál drží krok. Podle mě na tom byla BL hůř cca 6 let dozadu. A pořád je úplně v klidu 4. nejlepší evropskou soutěží. Mohlo by to být i lepší, nicméně to už je o nastavení hodnot. Ty upřednostňuješ kvalitu, co nejlepší výkony., Mně na tom zas až tak nesejde.

Reagovat
vladino10

Reagovat
Martin9719

Reagovat
fenixLFC

OT byvali v minulosti podstatne castejsie, teraz su velmi vynimocne. plus teda cisto technicky OT tvori velku vacsinu diskusie k bundeslige, pretoze sa tam riesi primarne druha liga a vysledky danych klubov. cize uplne rovnako suvisiace ako pod clankami z PL

Reagovat
Rudnevs

Reagovat
andkoo

Aj keď bundesligu nesledujem, tieto články mám rád

Reagovat
Salfovic

Snad ne. Naopak by se měly zrušit ty výjimky.

Reagovat
andrew96

K tomu asi jen tak nedojde. Nicméně i na tomto poli došlo ke změnám. Leverkusen a Wolfsburg musí více zapojovat vlastní členy do dění v klubu, k tomu musí nově platit penále za výhody, které jim výjimka poskytuje.

Hoffenheim je po stáhnutí Hoppa opět klubem dodržujícím 50 + 1. Lipsko ale pořád zůstává v šedé zóně, protože formálně pravidlo neporušuje, byť každý ví, že reálně tomu tak je.

Reagovat
Rudnevs

Som rozhodne proti tomu, robiť z toho šaškáreň na štýl F1 alebo PL.. jasné, prídu prachy, ale ako už niekto písal vyššie, prílišná komercializácia z toho spraví len mašinu na peniaze, na čom sa nabalí pár vrchných ľudí, ale v konečnom dôsledku tá vášeň a láska diváka či hráčov k danej veci stratí na význame. Poznáte to sami, s akým záujmom sme všetci začali pozerať futbal a ako naňho pozeráte teraz… človek má pocit, že čím viac peňazí do toho futbalu ide, tým horšie to je. Nevravím, že ideál je nejaky dedinský futbal na oranisku, ale nejaka zlatá stredná cesta a príde mi, že ten peak futbalu je už za nami a s ďalšími a ďalšími peniazmi prichádza len kontraproduktívne presýtenie peniazmi. Bude to tuctová masovka ako je PL. Pokiaľ ten investor bude nejaky Arab a pôjdu si skrz Bundesligu sportwashing, tak ma to nasere už obzvlášť.

Možno by sa zdalo, že sa tým dá predísť zrušeniu 50+1 a získať tak viacej viac prostriedkov aj bez toho… no skôr si myslím, že toto bude ďalší krok k oslabeniu 50+1 a fans budú mať čoraz menšie slovo, až to nakoniec celé padne.

Aké sú vôbec nakoniec tie čísla prerozdelovania tých ziskov, koľko dostanú napr. druholigove kluby? Pri tom minulom návrhu to bolo pod 3% pre všetkých druholigistov.. to by bola zo strany Schalke samovražda, čiže určite to museli zvýšiť.

Reagovat
Bayern +

"Nevravím, že ideál je nejaky dedinský futbal na oranisku, ale nejaka zlatá stredná cesta "

Nikto nechce, aby teraz prišlo do ligy 18 šejkov, ale už pochopte, že 50+1 už dávno nie je zlatá stredná cesta. Je to zastaralý systém.

Reagovat
dominios

A nie je prave zlata stredna cesta to co bolo doteraz v nemecku? Stale na dostrel absolutnej elite (kde sa strieda La Liga a PL), v priamom suboji so Serie A ktora je tak nejak tiez "nikde" a daleko od dalsich sutazi ako Ligue 1? A vsetko stale so spokojnostou spolocnosti a ekonomicky udrzatelne (na to nema vplyv ci sa otoci v prestupaku 10 milionov alebo 100).

Ak sa na to pozriem fakt v globalnom (europskom) meritku, prave nemecko je proste ideal a vobec, ale ze vobec neprekaza, ze tych prachov oproti PL tam je menej. Ako pise kamarat vyssie, za tolko penazi sa dostava vela kvalitnej muziky.

Reagovat
verv

Reagovat
Rudnevs

Reagovat
cologneFC

Reagovat
Shevchenko

Reagovat
nani92

mal by sa uzatvoriť kompromis, že noví majitelia/investori musia byť celebrity

Reagovat
kilobyte

Opravdu by měla Bundesliga takový problém s financemi do budoucna?

Podle mě jsou největší přednosti Bundesligy fanoušci, stabilita a Bayern (v tomhle pořadí). Kdyby tenhle krok měl poškodit fanoušky, tak je to podle mě chyba.

Reagovat
Spalovač šancí

Zase být fanoušek kohokoliv jiného než Bayernu, tak jsem na stávající systém naštvanej. Sice je pěkná identifikace s klubem, tradice a hodnoty. Ale pokud to potom znamená dominantní postavení jednoho klubu, je to kontraproduktivní ...

Reagovat
Martin9719

Je to spíš o tom, že ostatní ligy viz PL začali dostávat daleko víc peněz z televizních práv případně od bohatých majitelů, přestupní okna vypadají dle utracených částek (i samozřejmě často kvality) úplně jinak a to možná nutí ostatní ligy jako právě BL uvažovat k tomu, že jim vlastně ujíždí vlak a je potřeba s tím nutně něco dělat taky. Je to zároveň takový strach a působí na to psychologický efekt jak bude vypadat budoucnost z hlediska konkurenceschopnosti. Neříkám, že to tak není a že ti lidé třeba nemají pravdu, ale to jak BL funguje je jedním z důvodů proč jsem ji začal sledovat i za cenu toho že do nižších týmů Bundesligy přichází třeba "jen" hráči z Dánska, Belgie, nižších lig v Německu nebo Ligue 1. Stavím se jednoznačně i přesto na stranu současných hodnot (modelu). BL za mě pořád umí právě za málo peněz hodně muziky ve spojení s tradicí a ta konkurenceschopnost je za mě stále na dobré úrovni a tak to i zůstane.

Reagovat
fenixLFC

lenze drviva vacsina tych zmien ktorych sa boja by drvivu vacsinu fanusikov nijak zasadne neposkodila. niektore navrhovane veci su blbosti, ale co tu tak citam opakovane, tak mi z toho vychadza obava z toho ze akekolvek uprava hned skoci rozpredajom celej ligy. co je proste nonsens. ono sa javi opak aj to, ze prave dana nemennost (stabilita) je to co bundelisgu v sucasnosti brzdi a vedie k jej postupnemu upadku. ako keby sa neuvedomovalo ze moze prist (a z mojho pohladu teda pride) tak zasadna kriza v nemeckom futbale, ze navrhovana cesta z problemov moze byt ovela drastickejsia a s horsimi dopadmi ako postupne zmeny a prisposobovanie sa sucasnosti. aj keby som akceptoval (znacne skresleny) nazor miestnej sekcie o PL, tak predsa existuje rad moznosti ako upravit a zlepsit fungovanie ligy a timov bez toho aby sa z toho musela rovno stat PL. vzdy sa daju robit zmeny v ramci urciteho hodnotoveho ramca. ked teda tym hodnotovym ramcom nie je proste fakt ze sa nesmie cokolvek zmenit lebo by to viedlo pomaly k poprave fanusikov

Reagovat
Martin9719

To je ale za mě možná oprávněná obava z toho, že podáš prst a časem přijdeš o celou ruku zjednodušeně řečeno.

Reagovat
fenixLFC

lenze podobnym uvazovanim sa nebudes moct rozvijat nikdy a ked nastane problem, tak prides o obe ruky aj nohy (obrazne povedane). postupne zmeny ti ale mozu viest k vytvaraniu prostredia, ktore bude a je odlisne ako hocikde inde

Reagovat
Martin9719

Pokud to tak může být tak v pořádku, ale myslím si že nikdo tady není schopen tohle zaručit a i když to nahlas neřekne tak to nezaručí ani DFL.

Reagovat
fenixLFC

podobne zaruky ale nebudes mat nikdy. a dava teda vacsi zmysel tlacit na upravu a pravidla pri konkretnych krokoch nez odmietat akukolvek zmenu len preto lebo moze viest k dalsim zmenam

Reagovat
Martin9719

No změna už je odsouhlasena min. pro teď takže uvidíme.

Reagovat
andrew96

Je rozhodnuto.

24 pro, 10 proti, 2 se zdrželi. Cesta pro investory do DFL je volná.

Reagovat
andrew96

Kind je fakt sráč: https://twitter.com/ChaledNahar/status/1734203375527272841.

Naopak Fortuna hlasovala proti, tedy podle přání členů. U Kinda takové jednání fakt nepředpokládám.

Reagovat
Rudnevs

Ja som nič iné ani nečakal.

Reagovat
fenixLFC

Reagovat
Rudnevs

No asi sa to dalo čakať… som zvedavý, čo nastane teraz, kto bude investorom a ako konkrétne budú zmeny vyzerať…

Reagovat
Martin9719

No tak doufejme že ve znaku Bundesligy Durex nebo Maggi nebude.

Reagovat
Bayern +

Reagovat
Bastaron

Reagovat
ACSeRw!n

nemci byli v podnikani vzdycky divny.. ale ted uz asi konecne prozreli

Reagovat
Jason_

to sa čudujem že Bayern je za...vždy som ich bral ako brzdu pokroku kedže maju dominantne postavenie

Reagovat
Rudnevs

Oni budú z toho najviac ťažiť. Čím väčšia inflácia, tým bohatší sú tí, čo už bohatí boli.

Reagovat
Bayern +

Reagovat
Bayern +

A vraj chceme minúť 100 mega na obrancov už túto zimu. Síce len bulvár, ale ďaleko od pravdy to asi nebude.

Reagovat
Rudnevs

Rovno Frimponga s Wirtzom naraz…

Reagovat
Bayern +

Ale vraj na obrancov a DM iba

Inak ako to bolo vlastne s Herthou a Windhorstom, prečo to vlastne tak brutálne vyhorelo? Kde by som si o tom mohol nájsť nejaké zaujímavé čítanie na túto tému?

Reagovat
Rudnevs

Myslím že tu sa o tom čosi písalo… https://www.eurofotbal.cz/clanky/ozveny-z-bundesligy-blahovy-sen-o-velkoklubu-z-hlavniho-mesta-538304/

Raz o tom zaujímavo hovoril jeden človek z Herthy… Windhorst myslel vo veľkom. Naozaj vo veľkom. Liga majstrov, boj o titul a tak podobne. Big city klub. Angažoval si svojho človeka Klinsmanna, ktorý mal taktiež veľké plány a išiel plný plyn. Nákupy, platy, všetko. V klube naopak zostali ešte zo starých čias prezident Gegenbauer a športový riaditeľ Preetz, ktorí klub ale chceli budovať skôr postupne a dupalo naplno na brzdu. Predstav si auto, ktoré ide 120 km/h po diaľnici s tým, že tlačíš naplno na brzdu a naplno na plyn naraz.. tiež z toho nič dobrého nevzíde.

Reagovat
andrew96

Doplním ještě jednu story: https://www.eurofotbal.cz/clanky/ozveny-z-bundesligy-z-vrcholu-na-dno-co-ted-bude-s-fredim-bobicem-604407/.

Chudák Bobic, ten je teď v německém fotbale taky zcela na vedlejší koleji.

Reagovat
Rudnevs

Nedávno som čítal, že o neho mal záujem Stuttgart.. ale napríklad fans boli masívne proti. Ten v tej Herthe jak prišiel, tak už boli peniaze skoro preč, neľahká rola.

Reagovat
Martin9719

Těmhle skopičinám člověk už ani nemůže věřit když vidí jak to vypadá teď (v dobrým). V tuhle chvíli jsem celkem zvědav na nového hlavního skauta Timona Paulse který byl nějakých 5 let v Augsburgu.

Reagovat
Rudnevs

Vás tá druhá BL slušne očistila, nakoniec aj ten Weber vyzerá ako solídny človek. A Timon Pauls, to je taktiež zaujímavé meno, Slovinec s Austrálskymi koreňmi narodený v Mníchove, ktorý má už v 30 dlhodobé skúsenosti.

Reagovat
Martin9719

Právě. Dost možná i proto se zatím nemluvilo o žádných přestupech a možná ani nebude. Po jeho příchodu se totiž teď až moc nápadně začali prosazovat hráči z akademie i do základní sestavy a nutno říct, že to zatím funguje nad očekávání. Asi se začíná opravdu krystalizovat nová identita klubu. Bývalý dlouholetý manager akademie se stal sportovním ředitelem a teď přišel do klubu další člověk který rozhodně nepřišel točit rozpočet.

Reagovat
Rudnevs

Zavidim zavidim…

Kto by to po prvych styroch kolach povedal…

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele