Ozvěny z Bundesligy: Lipsko má obrovskou šanci. Vybojuje si uznání?

18.05.2023, 12:43
Názory a komentáře
Oslavy hráčů RB Lipsko (© AFP)
Po čtyřech letech se o vítězi Bundesligy rozhoduje až v napínavé koncovce. Navrch má Bayern, jeho další obhajoba ale není příliš žádoucí. Mnohem víc příznivců má v honbě za prvním místem Dortmund, jenž ovšem musí čekat na zaváhání soupeře. Pomůže Borussii klub, jemuž jindy ani trochu nefandí?

Dortmund, kulantně řečeno, nemá rád Schalke, což platí také naopak. Podobná disharmonie panuje také mezi Kolínem a Mönchengladbachem. Nebo mezi Hamburkem a St. Pauli. Nebo mezi Norimberkem a Fürthem. Existuje ovšem jeden klub, který ze známých důvodů nenávidí po celém Německu. Bez ohledu na geografickou vzdálenost nebo politickou orientaci.

Jen tak se Lipsko ze svých přečinů samozřejmě nevyviní. To by muselo podniknout razantní kroky, aby se před ostatními očistilo. Třeba se zcela odpojit od příjmů z Red Bullu. Výrazně rozšířit základnu svých členů. Anebo se prostě nechat rozpustit a předat své know-how (tedy alespoň jeho "zdravou” část) jednomu či oběma lipským klubům hrajícím čtvrtou nejvyšší Regionalligu, tedy Lokomotive a Chemie.

To všechno jsou ovšem bláhové naděje. K ničemu z toho se v Red Bull Areně určitě nechystají. Není ani důvod. Mimo Lipsko sice společnost koncernový celek nenávidí, i tak si ale klub vytvořil slušnou fanouškovskou základnu, byť v poslední době se na tribunách vyskytuje celkem dost prázdných míst, což je pro mužstvo, které v Bundeslize bojuje o postup do Ligy mistrů, trochu ostuda. Jinak ale panuje v Sasku spíše spokojenost. "Roten Bullen” se etablovali mezi bundesligovou špičku, pravidelně hrají evropské poháry. Draze prodávají, za rozumný peníz nakupují. Jejich bysnys model funguje.

Úplného vrcholu nicméně ještě nedosáhli. Dietrich Mateschitz chtěl nejvyšší německou soutěž ovládnout nejpozději v roce 2023. To Lipsko nesplnilo, sám zakladatel Red Bullu Mateschitz se dožil "pouze” loňského vítězství v DFB-Pokalu. Na bundesligovém poli tak má RB ještě na čem pracovat. Dlouhodobě Bayernu nestačí, a co víc, nestačí ani na Dortmund. Zde je po raketovém nástupu na scénu patrná stagnace.

Letos už Lipsko s čekáním na budnesligový titul nic nenadělá. Přesto může do boje o trofej výrazně promluvit. Nepomůže přitom sobě, nýbrž Dortmundu. Ale vlastně i většině fotbalového Německa, které toužebně očekává sesazení Bayernu. Nastala tedy paradoxní situace: majorita německé fotbalové veřejnosti přeje Roten Bullen výhru. Nebo alespoň bod za remízu z utkání proti Mnichovanům.

Co z toho budou mít v Sasku? Kromě důležitých bodů a možného zajištění účasti v Lize mistrů pro další sezonu se Lipsko třeba dočká uznání. Alespoň jednou lidem z klubu poklepe po ramenou i někdo jiný. Za to, že (výjimečně) zabojují za zájmy většiny a nepůjdou svévolně proti proudu. A taky si mohou koupit odpustky za hříchy, kterých se dopustili v průběhu aktuálního ročníku. Jen pokud koncovku sezony zajistí tak, jak se žádá.

Ne snad, že by vítězství nad Bayernem šmahem vyřešilo problém s obcházením pravidla 50+1. To zase ne. Avšak třeba se přihráním titulu do rukou Dortmundu zapomene, kterak RB zamotalo hlavu Maxi Eberlovi, jenž po přesunu do Saska zcela zapomněl na hodnoty, které dřív zastával. Nebo se nebude tolik řešit propojení mezi Lipskem a Salcburkem, z něhož oba kluby na úkor jiných profitují (letos se například zcela bezproblémově přestěhoval ze Solnohradska do Ostdeutschland talentovaný záložník Nicolas Seiwald).

Borussia teď za jakoukoli překážku položenou pod nohy Bavorům platí zlatem. Před předešlým 32. kolem nabídl starosta Dortmundu Thomas Westphal hráčům nenáviděného Schalke možnost podepsat se do městské zlaté knihy. Mančaft z Gelsenkirchenu ovšem schytal od Bayernu výprask a z nevídané akce nakonec sešlo. "Schwarzgelben” tak opět konejší alespoň to, že jejich rival se dost možná propadne do 2. Bundesligy.

Do Lipska ještě žádná podobná nabídka nedorazila. Třeba ale doputuje i dodatečně. Pokud se tedy Roten Bullen přičiní a alespoň na čas se postaví po bok německého fotbalového establishmentu.

Partně by šlo jen o krátkou návštěvu do cizího, nepříliš komerčního světa. Za dva týdny totiž Lipsko čeká finále německého poháru proti Frankfurtu, jenž starý dobrý svět reprezentuje mnohem přesvědčivěji. Není tedy těžké uhodnout, koho bude většina Bundesrepublik zkraje června podporovat.

Přesto možnost trochu se zalíbit zní pro nenáviděný tým lákavě. Anebo ne?

Autor: Ondřej Vaculík

Komentáře (20)

Přidat komentář
Rudnevs

V poslednom kole by mohli naopak prehrať a bude to dokonalosť.

Reagovat
verv

Reagovat
fenixLFC

a ked si lipsko "dovoli" prehrat tak sa bude dalej pokracovat v kampani ako su proti vsetkym hodnotam a umyselne nepomahaju "tradicnym" klubom ako dortmund? strasna zmes vykrikov a frustracie tento clanok. ako mam suhrny BL hrozne rad tak toto sa v drvivej vacsine fakt nedalo citat. nie, nenapiseme clanok o tom ako je lipsko vlastne jedinou sancou ako zastavit bayern. napmiesto toho sa napise kravina ze sa ma lipsko citi vinne a ked chce svoje psotavenie zlepsit tak sancou je tento zapas. nie, nema sa citit vinne a nie, aj keby zoberie body, tak vsetci budu prskat aj nadalej.

Reagovat
andrew96

Vždyť je to celé ve zřejmé nadsázce. I se tam píše, že jeden zápas těžko něco změní.

Reagovat
Rudnevs

Jj, človek by si maximálne tak povedal, že "Aspoň raz v živote je to Lipsko k niečomu dobré".

Reagovat
cologneFC

Lipsko sa má cítiť vinne. Viac netreba dodávať.

Reagovat
Rudnevs

Toto bude zaujímavá diskusia...

Reagovat
Mönchengladbach

Větší naděje do ztráty bodů Bayernu vkládám tedy spíš do zápasu v Kolíně.

Reagovat
fenixLFC

a trochu normalnejsi prispevok

Dortmund, kulantně řečeno, nemá rád Schalke, což platí také naopak. Podobná disharmonie panuje také mezi Kolínem a Mönchengladbachem. Nebo mezi Hamburkem a St. Pauli. Nebo mezi Norimberkem a Fürthem.

zapada tam hamburska rivalita? o dortkumnde a koline viem ze sa neznasaju. ale co som tak cital o hamburgu, tak sa o nejaku nenavist nejedna. maju rozdielny pohlad na futbal, ale zeby tam bola neznasanlivost, to mi teda neprislo. ved uhlavnym rivalom hamburgu je werder a rivalom st. pauli hansa rostock.

Reagovat
Rudnevs

Zapadá zapadá… Tá rivalita tam je a riadne veľká. Hamburg - St. Pauli je rovnako alebo skoro tak veľká rivalita ako HSV - Werder. Zrovna teraz v druholigových časoch aj často preberaná rivalita, derby o Hamburg sú pikantné.

Ináč Dortmund s Kölnom sú priatelia, asi si myslel Gladbach.

Reagovat
fenixLFC

nechcelo sa mi pisat dortmun-schlake a kolin-gladbach, tak som odkazoval vzdy na jednezho z tej dvojice

Reagovat
andrew96

V poslední době se navíc sbližují Kolín a Dortmund, což má dopad také na rivalitu v Hamburku. Kolín jsou staří přátelé se St. Pauli, Dortmund zase s HSV. Kolín se tak vlastně nepřímo přibližuje HSV, což taky ne všem ze St. Pauli dělá dobře.

Reagovat
Rudnevs

To už je podľa mňa trošku na hlavu riešiť tie rivality takto na druhú, to by zachvilku nemohol byť kamarát nikto s nikým. Zvlásť keď to priateľstvo HSV s Dortmundom je tak 50 rokov staré a mladí to moc neriešia, resp. majú x ďalších klubov, s ktorými sa priatelia radšej (Hannover, Bielefeld, Kodaň,…).

Reagovat
cologneFC

My so St. Pauli už veľmi priatelia nie sme. Ešte to udržujú starší fanúšikovia, ale už sa nerobia žiadne spoločné akcie ako napr. pred 20 rokmi. Aj medzi ultras existuje už iba freundschaft s BVB a PSG.

Reagovat
Rudnevs

PSG?

Reagovat
cologneFC

Áno už niekoľko rokov

Reagovat
Rudnevs

To by ma zaujímalo prečo a ako. Čo sa týka hodnôt, tak trochu protikladné kluby.

Reagovat
Juan Román Riquelme

Rozpoctova zodpovednost

Reagovat
cologneFC

To začalo ešte keď šejkovia v PSG neboli. Družba je medzi našimi Wilde Horde a parížskym Supras. Dôvod je jednoduchý. Chalani z Wilde Horde boli v Paríži a neplánovane sa stretli z chalanmi zo Supras. A vtedy vznikla táto družba. Oni na zápasy PSG nechodia, sú na vojnovej nohe s vedením. Snažia sa dosiahnuť odchod akéhokoľvek majiteľa a prechod klubu do rúk fanúšikov. Dnes sa o to snažia už všetky Ultras zoskupenia PSG.

Reagovat
Rudnevs

Díky Som nevedel, že ultras PSG sú tak proti tomu.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele