Ozvěny z Bundesligy: Mají v Heidenheimu na to usadit se na několik let v Bundeslize?

Včera, 08:59
Aktuality
Frank Schmidt (© AFP)

Heidenheim an der Brenz, nevelké město z Bádenska-Württemberska, eviduje sportovní dění a zakládání sportovních kroužků už od první poloviny 19. století. Až v roce 2007 ale začala ona moderní obměna fotbalového klubu, který v roce 2023 zamířil mezi bundesligovou elitu. Jeden muž je přitom všemu přítomný od samého startu. Frank Schmidt je už tamní legendou.

Ve fotbalovém světě je tenhle padesátiletý chlapík unikátem. Když v uplynulé sezóně slavil Heidenheim v září své první vítězství v Bundeslize, bylo tomu zrovna přesně v té době, co Schmidt překonal všechny německé rekordy. Stal se po 591. odkoučovaných utkání a 5844 dnech nejdéle sloužícím trenérem jednoho klubu v historii. V něm působí už od roku 2007. Tehdy končil svou hráčskou kariéru, Heidenheim se zároveň etabloval do podoby, ve které je teď.

Když se řekne Heidenheim, vybaví se Schmidt

Schmidt nejprve zastával funkci asistenta, po pár týdnech ale přebral kormidlo napevno. Začínal v páté nejvyšší soutěži, zaznamenal v průběhu několika dalších let čtyři postupy a aktuálně už druhým rokem připravuje mužstvo na působení mezi elitou. Loni svým počinem definitivně odsunul na druhé místo v pořadí nejdéle sloužících šéfů laviček Volkera Finkeho, který Freiburg vedl nepřetržitě mezi lety 1991 až 2007. A ano, zase zmiňujeme pro Heidenheim i Schmidta symbolický rok 2007.

Tolik stručná historie místního rodáka, jehož jméno zná drtivá většina obyvatelstva města u bavorských hranic. Těžko říct, jestli v budoucnu hodlá měnit angažmá, jestli si někdo vůbec dokáže představit tohoto muže v jiném prostředí. V nejbližší době ale k něčemu takovému nedojde, smlouvu má totiž až do roku 2027. Pokud bude dodržena, stráví v trenérské pozici těžko uvěřitelných 20 let.

Vraťme se ještě jednou do loňského podzimu, kdy Heidenheim skolil před vlastními fanoušky Brémy. Tehdy vládla ve Voith-Aréně euforie po premiérové výhře v německé nejvyšší soutěži. A slova chvály pěl také Holger Sanwald, hlavní šéf klubu, který je v Heidenheimu funkcionářem už od roku 1994. Pamatuje tak doby, kdy se fotbal dělal na bázi maximálně poloprofesionální. V jednom z rozhovorů prozradil, že Schmidtovi nabídl postavit sochu. Ten ale skromně a s díky odmítl.

Jen záchrana? Heidenheim je po první sezóně v Konferenční lize

Jenže jako by Heidenheimu jen nějaká ambice vyhnout se sestupu v Bundeslize nestačila. Absolutní nováček se začal čím dál více otrkávat, zvykl si na nové pořádky a ostatní soupeře trápil čím dál víc. Venku sice v 17 zápasech zvítězil pouze třikrát, doma byl každopádně sedmý nejlepší. Ačkoli měly v konečném účtování Brémy a Freiburg shodný počet 42 bodů, byl to nakonec Schmidtův mančaft, kdo urval osmou pozici. Poslední, která zajišťovala účast v evropských pohárech.

Začátek nového ročníku psal pro Heidenheim úspěšné kapitoly. Kromě povinného postupu do dalšího kola DFB-Pokalu si zajistil díky dvěma vítězstvím nad švédským Häckenem také premiérovou účast v hlavní fázi Konferenční ligy. Ani v Bundeslize přitom nepolevoval, dva góly vsítil na půdě St. Pauli, čtyři nasázel do sítě Augsburgu a žádný neinkasoval. "Tým kouče Franka Schmidta vypadal ve svých úvodních ligových utkáních neodolatelně,” napsal třeba o počátečních výkonech server Get German Football News.

Kdo by čekal, že se Heidenheim po odchodu klíčového ofenzivního prvku Jana-Niklase Besteho, jenž v létě zamířil do lisabonské Benfiky, bude postupně výsledkově propadat, šeredně se zmýlil. Alespoň takové predikce odkopli v Bádensku-Württembersku do kouta před první reprezentační přestávkou. Našel se totiž Besteho náhradník, a to teprve osmnáctiletý Paul Wanner. Odchovanec z Bayernu, poslaný ke Schmidtovi na hostování, minimálně zamotal všem funkcionářům v Bavorsku hlavu. Ani oni možná sami nečekali, jak rychle se talentovaný mladík v Bundeslize prosadí. V tuhle chvíli je to pro mnichovského titána trefa do černého, Wanner se může v Heidenheimu perfektně rozehrát. "Heidenheim se může pochlubit kreativní ofenzivní hrozbou, která je doplněna orchestrem ostatních útočných možností. A ty může Schmidt kdykoli využít,” dodal německý web. "Tenhle tým bude tím, na nějž bude třeba dát si pozor.”

Schmidt krotí emoce, udržení je základ

Když po mezinárodní pauze rukoval Heidenheim ve 3. kole na půdě Dortmundu, byl v roli překvapivého bundesligového lídra. Ani další dva stoprocentní výběry, Bayern a Lipsko, nevykázaly tak dobrý poměr ve skóre jako právě menší klub z regionu Východního Württemberska. A ačkoli Borussia jakožto favorit duelu nakonec připravila svému soupeři vůbec první neúspěch této sezóny, nic to nemění na tom, že start do ročníku měl Schmidtův celek velmi silný.

Byl to vlastně také první velký protivník, na kterého Heidenheim v letošním ročníku narazil. Ukázalo se, že měřit se dlouhodobě s německými velikány stále ještě nemůže. Lépe řečeno musí ještě výrazně zabrat především v defenzivních činnostech, aby získával na delší bázi skalpy slovutných konkurentů. Když v tomto ohledu zabere, rozhodně je bude moci jednou za čas potrápit. Pak třeba ještě častěji.

Vypadá to, že naopak útok může být jeho velkou zbraní. Byť je mezi německou elitou stále brán jako novic, který se v podstatě rozkoukává, nemíní se k pozitivním výsledkům probránit. Nehodlá působit ustrašeně, Schmidt prostě ordinuje odvážnou hru. V každém utkání zatím jeho parta aspoň dvakrát skórovala! A když už by Heidenheim nezaujal širokou fanouškovskou základnu, tu v blízkém okolí určitě ano. Vyprodané tribuny ve Voith-Areně, pohodová, domácí atmosféra a spokojený divák, který nebude odcházet s pocitem, že se někdo na něco vykašlal. Asi takové prvotní cíle Schmidt má.

Stěží odhadovat, jestli nastavené tempo dokáže aktuálně čtvrtý celek tabulky udržet, a to v kontextu účasti na evropském poli. Zkušenosti z jiných ligových scén, v nichž v minulosti rovněž zazářili jiní podceňovaní outsideři, ukazují, že spíše ne. Bude to v průběhu ročníku šest zápasů navíc, určitě přijdou na řadu zranění, únava, karetní tresty, do toho náročnější cestování. S tím vším se v Heidenheimu budou teprve seznamovat. A pochopitelně že tříštění sil na vícero frontách může působit problémy na ligové scéně.

Heidenheim je na každý pád v dobrých trenérských rukou. Kabina se nemusí obávat toho, že by je z lavičky dirigoval někdo jiný. Bylo by bláhové myslet si, že v případě velkých nezdarů by vedení klubu okamžitě sáhlo ke změně, vždyť k něčemu takovému nedošlo už přes 17 let. Takhle jednoduše v Heidenheimu nepřemýšlejí. Schmidt má volnou ruku, podporu všech stran, ví o svém týmu první i poslední. Ale i pro něj nemusí být snadné popasovat se se všemi nástrahami, které jsou spjaté s podzimními povinnostmi v evropské soutěži.

Jedno je však jisté, Schmidt se drží nohama na zemi. Nejdůležitější pro něj je usadit Heidenheim v Bundeslize, vytvořit zkrátka takovou značku, která bude na nejvyšší úrovni působit několik let. Je to práce dlouhodobá. Připomeňme třeba Hoffenheim. I jemu prostě nějaký čas trvalo, než začal být bundesligovou elitou plně respektován jako již tradiční účastník. "Zázrakem je, že klub, jako je ten náš, znovu může hrát s Dortmundem. Před mnoha lety bylo něco takového nemyslitelného,” uvedl s respektem minulý týden heidenheimský stratég, jehož nedávno německý časopis Kicker označil jako toho, kdo žádným "koučem divů” není. "Nemyslím si, že vnímaní v Německu vůči nám se nějak zásadně změnilo. Musíte umět dobře zacházet s pochvalami. Chceme si zajistit záchranu stejně sebevědomým způsobem jako v minulé sezóně a jen na to se soustředíme.”

Autor: Patrik Sandev / kicker.de, getfootballnewsgermany.com, bbc.com, fc-heidenheim.de

Komentáře (11)

Přidat komentář
Neri04

Super článek!

Reagovat
Mr.Mike

Reagovat
Rudnevs

Uz sa tesim, az vyhodime trenera a zas mi bude kazdy cpat do xichtu, ze Heidenheim ma 17 rokov toho isteho (Doteraz sa to hovorievalo s Freiburgom.)

Inak teda Heidenheim sa kludne etablovat v BL aj na dlhsie a prave klucova ingrediencia je ten trener. Tym, ze on proste odist nechce a nikdy asi ani neodide, tak ma Heidenheim velku vyhodu oproti povedzme napr. Ingolstadtu, odkial Hasenhüttl isiel po roku do Lipska.

Reagovat
Martin9719

Tak on i působí tak i tím jak vystupuje, že mu nejde o peníze. Navíc když jsi někde 17 let a nehledáš novou výzvu tak ho asi i těžko přesvědčíš penězi. Ale je naivní si myslet, že by ho nějaký klub nechtěl vykoupit. Ty nabídky tam přijdou, ale myslím že zůstane.

Reagovat
Rudnevs

To je jasne no Nie len, ze tak pôsobí, on to aj sám povedal. Iný klub než Heidenheim trénovať nebude, podobne ako Streich.

Reagovat
Heresy

Reagovat
fantomas10

Borec neuvazoval o nem nejaky lepsi tym?

Reagovat
Müllered

Nejdřív jsem je v BL nechtěl, ale dokázali, že do BL patří a jsou nepříjemní pro každého a hned v první sezóně si poradili i s Bayernem, kolik týmů to může říct. Dokud tam bude Wanner, tak jim budu fandit.

Reagovat
HalaMadrid_Flx

Co ta zpráva ohledně nespokojenosti kabiny s Kompanym? Že prý sděluje sestavu skrz WhatsApp, nekomunikuje s hráči, proč nejsou v nominaci/nehrajou, může to být pravda? Zajímavý přístup.

Reagovat
F.o.X.i.K

Děkuji za další super článek

Reagovat
Hanna28

!! Osamělé ženy na tebe čekají ... https://ok.me/7TJI1

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele