Ozvěny z Bundesligy: Němečtí útočníci? Už jsou

18.04., 12:12
Názory a komentáře
Maximilian Beier, možný žolík Němců na Euru? (© tsg-hoffenheim.de)

Čerstvý mistr z Leverkusenu jistě dodá německému národnímu týmu několik reprezentantů. Žádný z nich se ovšem neobjeví v útoku. Na dlouhodobě palčivý post se tak vhodní zástupci musí hledat jinde. Naštěstí je jich zřejmě o něco víc než před nedávnem.

Fotbalová horečka před mistrovstvím Evropy stoupá. Především v hostitelské zemi. Němečtí fanoušci již téměř vykoupili veškeré vstupenky na nadcházející přátelská utkání jejich oblíbeného mančaftu proti Ukrajině (v Norimberku) a Řecku (v Mönchengladbachu). Dle očekávání? Možná, na druhou stranu ještě nedávno se příznivci od "Nationalelf” spíše odvraceli. Takže to, že oba stadiony jsou necelé dva měsíce před inkriminovanými špíly vyprodány, je jistě dobrý signál naznačující, že německý nároďák může být po letech zase v kurzu.

Horečku do značné míry určitě rozdmýchalo pobláznění novou "Torhymne” a březnové výkony Nationalelf. Během výher nad Francií a Nizozemskem se už taky začala krystalizovat možná sestava na Euro. Lze říct, že s její velkou částí jsou fanoušci spokojeni. Dokonce i s dlouhodobě kritizovanou obranou. Není se co divit, Jonathan Tah má lví podíl na neuvěřitelné sezóně Leverkusenu a vedle borce s takovou formou snadno odvedl své i Antonio Rüdiger.

Ještě snad déle se ovšem řeší ideální obsazení hrotu útoku. Především pak po posledním výbuchu na mistrovství světa, jenž přišel na konci roku 2022. Nevděčnou úlohu v ofenzivě převzal na katarském mundialu alespoň částečně Niclas Füllkrug. Ten tehdy skutečně hrál ve formě, pořád ovšem šlo o plejera (s prominutím) průměrných Brém. A dost možná i proto trenér Hansi Flick klasickou "devítku” mockrát nenasadil.

Samotný Füllkrug nicméně v Kataru vlastně celkem obstál. Nedostal mnoho času, přesto vsítil gól Španělsku i Kostarice. Vina za vypadnutí ve skupině se tedy nedávala jeho neschopnosti, nýbrž Flickovi a jeho upřednostňování hry bez hroťáka. Veřejnost následně volala po upuštění Flickových snah a návratu k dřívějším dobám. Jakým však vlastně? Těm, v nichž řádil Miroslav Klose? Proč ne, nicméně vždyť to už je hodně dávno. To Nationalelf už deset let skutečně čeká na kvalitního střelce?

Nu, vlastně ano, čeká. Respektive útočník už nějakou dobu nepatří v německé reprezentaci mezi ústřední postavy, lídry. Možná prostě nejsou tak dobří, možná je trenéři Nationalelf neuměli dosud adekvátně využít. Tak či onak, na nadcházejícím Euru bude současný německý lodivod Julian Nagelsmann tlačen ke hře s devítkou. Jinak by si s podporou veřejnosti dost zahrával.

Pokud ale Nagelsmann přece jen chce špásovat s ohněm, může to zkusit s Kaiem Havertzem. To není úplně typický hroťák, byť na klubové i reprezentační úrovni si tento post oproti letům, kdy kvetl v Leverkusenu, osvojuje čím dál častěji. Právě Havertz taky dostal ve zmíněných kláních proti Francii a Nizozemsku nejvíc prostoru. Zároveň však jde o muže, který na katarském MS hrál namísto Füllkruga a do jisté míry se i on stal terčem kritiků. Momentálně dělá vše pro to, aby jejich volání umlčel. Na druhou stranu v Nationalelf už několik příležitostí měl. A nelze říct, že by zcela přesvědčil.

Nagelsmann si každopádně dobře uvědomuje, že má v rukávu i další varianty. Že mu v Bundeslize za poměrně krátkou dobu herně vyrostla minimálně tři zajímavá jména. Momentálně se nabízí zejména Deniz Undav ze Stuttgartu - rok dozadu šlo v Německu o v podstatě neznámého hráče, který se ovšem během uplynulých měsíců v kádru VfB fantasticky chytil. Momentálně je Undav v Bundeslize se 16 trefami do černého nejlepším německým střelcem soutěže.

Pak je tu už zmíněný Füllkrug. Ten nemá tak plodnou sezónu jako tu uplynulou, v Nationalelf mu to ale pořád solidně padá - celkem odehrál 15 zápasů, respektive necelých 650 minut, během nichž rozvlnit síť protivníků 11krát. K tomu jde o pracanta, který je silný na míči, díky čemuž dokáže vytvářet šance pro spoluhráče, čímž kompenzuje horší první dotek či driblink (ve srovnání třeba s Undavem).

V tabulce nejlepších německých střelců Bundesligy stíhá Undava především Maximilian Beier. Objev sezóny se za Hoffenheim v probíhajícím ročníku nejvyšší německé soutěže prosadil 13krát. Beier už se taktéž dočkal pozvánky do Nationalelf, byť na hrací plochu ještě nevstoupil. Na Euru se však klidně může stát Nagelsmannovým žolíkem (podobným, jakým byl Füllkrug pro Flicka na katarském MS).

Havertz, Undav, Füllkrug, Beier. To jsou tedy hlavní němečtí útočníci favorizovaní pro nominaci na blížící se mistrovství Evropy. V základní sestavě se pak zřejmě objeví jeden z prvních třech jmenovaných. To je oproti nedávným letům, kdy se většinou spoléhalo jen na Tima Wernera (který naděje úplně nenaplnil), příjemná změna. A například oproti podzimnímu stavu jde o hráče ve formě, případně (jakž takž) prověřené.

Třeba jde jen o iluzi. Třeba se německý útočník bude na Euru zase trápit. Aktuálně je však hezké věřit, že Nationalelf může i díky forvardům z Bundesligy zase klapat.

Autor: Ondřej Vaculík

Komentáře (9)

Přidat komentář
Werkrider

Pokud počítám s tím, že podhrot je Wirtz a Musiala tak mým přáním by byl vepředu Havertz nebo Beier, vůbec bych se toho nebál, investice do budoucna.

Reagovat
St. Pauli

Trosku se bojim, aby ofenziva nepohorela prave na Havertzovi, ktery asi zacne nahore v zakladu. Uvidime. Kazdym dalsim clankem se na turnaj tesim vic a vic.

Reagovat
andrew96

A o to jde!

Reagovat
Rudnevs

Ja sa taktiež bojím toho Havertza, je síce teraz vo forme, ale stále mám pocit, že hrot neni úplne jeho post, zvlášť keď tam môže byť Undav, Beier, Füllkrug,… on tam práve Flick furt cpal Haverzta a (aj) na tom pohorel.

Reagovat
Seydou Doumbia

Otázka je zda má trenér Papakouli Diopa na to aby hrál na hrotu Beiera nebo Udav se. Pokud ne Havertz tak tam na jistotu dá Fulkruga si myslím.

Reagovat
andrew96

Na 90 procent to bude Havertz / Fülle.

Reagovat
Rudnevs

Dúfam, že Undav je pred Füllkrugom. Má oveľa lepšiu sezónu, je viac vo forme, dokonca aj hrá za tabuľkovo lepší tím. Je dobré mať oba typy útočníkov, ale nechcem, aby mal Füllkrug istý základ len preto, že hrá za zvučnejší klub. Byť Füllkrug stále v Brémach, tak je Undav jednoznačne pred ním.

Reagovat
andrew96

Nemyslím si, že pro Nagelsmanna je Dortmund kritérium. To spíš typologie. Füllkrug je spíš chladnokrevný zakončovatel, případně soubojový hráč odvádějící černou práci po zbytek. Undav je víc driblér, má rád balón delší dobu na kopačce, čímž se ovšem lehce podobá Musialovi či Wirtzovi. Nagelsmann tak může požadovat variabilitu.

Reagovat
Werkrider

Mám stejný názor jak Rudnevs, ale to cos napsal je asi pravda. Každopádně bych Füllkruga nikdy nezačínal. Hodiť tam Havertze nebo Beiera a v prípade potřeby klasického zakončovateľa, nebo zkušeností (anebo ne) bych tam dal jednoho ze zbývajících.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele