Ozvěny z Bundesligy: Zažehli ďáblové z Betzenbergu plamen naděje?

02.03.2022, 13:50
Názory a komentáře
Svého času slovutná adresa, dnes spíš zbytečně velká aréna pro nižší soutěž. Fritz-Walter-Stadion, díky své poloze známý též jako Betzenberg, je němým svědkem turbulentní historie 1. FC Kaiserslautern. Klub, který v 90. letech vládl Německu, už několik let žije spíš ze své historie než ze smutné současnosti. Poslední měsíce se ale na uzmuté trofeje přece jen práší méně.

Aktuální dění na Ukrajině bohužel odvrací pozornost od jiných zálib, Bundesligy nevyjímaje. Pokud se německé kluby přece jen v médiích vyskytnou, tak právě v souvislosti s ruskou agresí na východě Evropy. Drtivá většina mančaftů podpořila ukrajinský lid, dostatečně se pak omlel příběh Schalke a jeho vztahu s Gazpromem. Byť na konsekvence odstřižení letitého sponzora si ještě musíme počkat.

Snad sama Bundesliga si nicméně uvědomila, že starý kontinent momentálně řeší jiné starosti. Víkendový program proto proběhl bez větších překvapení (i remízu Dortmundu v Augsburgu šlo vzhledem k aktuálnímu rozpoložení žluto-černých jakž takž očekávat). Bayern si upevnil postavení na čele, lehce se vykrystalizovaly pozice aktérů bojujících o pohárovou Evropu a vedle Fürthu se dál topí Stuttgart. Skutečná bouře ještě přijde.

Pro nás tím pádem nastala ideální chvíle pro opuštění stojatých vod a ponoření se do hloubi německé kopané. S postupem dolů nemáme v historii vydávání Ozvěn mnoho zkušeností. Už jsme sice nejednou prozkoumali 2. Bundesligu, avšak tentokrát se vydáme do ještě níže položeného patra. Proto, věrní čtenáři, promiňte za klamavý titulek. Bundesliga se v tomto článku ozývá z velké dálky.

Dnes přitom vyprávíme o Kaiserslatuernu, který v nejvyšší soutěži řadu let úspěšně působil. Nehodláme však vyvolávat jen nostalgické vzpomínky, místo toho nás mnohem zajímá současnost. Děj se tedy odehrává více než 20 let od posledního titulu "Rudých ďáblů” a 10 let od jejich poslední návštěvy německé klubové smetánky. Pokud vás zajímá, co se od roku 2012 na kopci Betzenbergu stalo, přečtěte si toto vynikající pojednání.

Avšak přece jen ve stručnosti: ačkoliv se častěji hovoří o regresi v podání Hamburku, Stuttgartu, Schalke nebo Brém, právě Kaiserslautern představuje archetyp pádu tradiční německé značky s téměř fatálním koncem. Čtyřnásobný šampion spolkové republiky skončil finančně zcela vyčerpán ve třetí lize a vloni nebyl daleko od dalšího potupného propadu. Kam se HSV nebo Werder na Lautern hrabou.

Výsledky v probíhající sezoně nicméně musí fanouškům 1. FCK konečně dělat radost. Kaiserslautern se pohybuje v horních patrech třetiligové tabulky a po 27 odehraných zápasech drží druhou postupovou příčku. Navíc se pyšní nejlepší defenzivou ze všech týmů hrajících německé plně profesionální soutěže (mezi něž patří 1. Bundesliga, 2. Bundesliga a 3. Liga). Obrana, kterou táhnou Alexander Winkler, Kevin Kraus či Boris Tomiak, doposud dovolila soupeřům skórovat jen šestnáckrát. Pro srovnání, nejlepší bundesligové defenzivy Bayernu a Freiburgu inkasovaly za 24 utkání shodně 26 gólů. Vedle zadáků patří mezi klíčové postavy "Roten Teufel” rovněž zkušený středopolař Mike Wunderlich, dlouholetá opora Viktorie Köln. Celý ďábelský soubor úspěšně kočíruje trenér Marco Antwerpen, jenž přitom ještě rok a půl dozadu neslavně působil ve Würzburgu pod zuřivým Felixem Magathem.

Že křivka mapující postup Lauternu opravdu začíná po dlouhé době stoupat naznačila také zpráva, kterou minulý týden přinesl deník Sport Bild. Ten již dříve informoval o možném přílivu financí do klubu ze strany americko-čínské investiční skupiny Pacific Media Group (PMG). Spolupráce s mecenášem ale neměla být zadarmo. Vedle zisku 10 % akcií 1. FCK žádalo PMG též dosazení vlastních lidí do vedení klubu. Druhý z požadavků ale oddíl z Betzenbergu odmítá s odvoláním na dodržování pravidla 50+1.

Jednání mezi oběma stranami však tím nutně nekončí. Zástupci PMG si totiž pochvalují vztahy i se současným vedením. Debaty tedy nadále probíhají a je možné, že se zahraniční investor nakonec spokojí jen s 10% podílem v hodnotě zhruba tří milionů eur. Pokud by navíc Roten Teufel dotáhli slibně rozehraný ročník do zdárného konce, tedy k postupu do 2. Bundesligy, celková hodnota klubu by se podle Bildu zdvojnásobila ze současných 30 na 60 milionů eur.

Nešlo by přitom o první výraznou peněžní injekci do 1. FCK. V posledních letech pomáhá Kaiserslauternu především regionální konsorcium Saar-Pfalz-Invest (SPI), jež už v roce 2020 umožnilo snížení dluhu klubu o 22 milionů eur. Další investice konsorcia pak pomohli Lauternu odvrátit insolvenci a zajistili samotnou existenci ve strukturách německého fotbalu. V neposlední řadě vděčí klub SPI rovněž za zimní příchod amerického útočníka Terrence Boyda, který se vloni ještě v dresu Halle stal druhým nejlepším střelcem 3. Ligy.

Další zdroje se nicméně hodí, neboť Roten Teufel, kteří si navzdory několikaletým potížím žili na vysoké noze, ztrácí každou sezonou strávenou ve třetí nejvyšší soutěži již tak chatrnou finanční sílu. Příznivcům tak nezbývá nic jiného než si přát, aby Lautern jednak zdárně doladil jednání s PMG, jednak po sportovní stránce konečně postoupil o patro výš. Před rokem fotbaloví romantici očima podobně tlačili nahoru Mnichov 1860, jen aby "Lvi” závěr sezony bolestně nezvládli. Letos se TSV zase plácá ve středu třetiligové tabulky a bůhví, kdy opět někam zaútočí. V nižších soutěžích je budoucnost celků prostě nejistá.

Kaiserslautern tak stojí před dost možná neopakovatelnou příležitostí získat sprotovní i finanční injekci, o níž se fanouškům po letech hrůzy ani nesnilo. Přejme mu to. Snad každý by rád zase viděl, jak se Betzenberg plní šťastnými tvářemi.

Autor: Ondřej Vaculík

Komentáře (16)

Přidat komentář
Vilppu

Věřím že to letos dotáhnou a příští rok konečně zpět v 2. BL

Reagovat
Rudnevs

Článok ako robený pre mňa Ďakujem za zaujímavé informácie, úprimne o tých investoroch som stratil prehľad odkedy sa tam motali tí Luxemburci, čo mali ten cyklistický tím. Zaujímavé, ako to pozdvihol zrovna Antwerpen, u ktorého som sa pri príchode pýtal, čo to má byť zas za dementnú voľbu a on si tam nakoniec pomaly vybuduje kultový status. A tiež že sa takto presadí 35-ročná posila, to je tiež niečo.

Len teda by som to moc nerád zakríkol, keďže tá tretia liga je jaká je a ako píšeš, TSV sme taktiež už najradšej videli všetci hore a nakoniec jak to dopadlo. Alebo tuším Duisburg, ktorý minulú alebo predminulú sezónu tiež vyzeral na postup a teraz budú radi, ak nespadnú. Už včera Lautern prehral zrovna s TSV, čiže séria sa končí a kto vie čo príde teraz. Aby to nedopadlo tak, že začnú strácať a miesto nich postúpi Braunschweig alebo iný nezaujímavý shit.

PS vďaka za dobrú reklamu

Reagovat
andrew96

Potěšení na mé straně.

A kuš už s tím nezajímavým Braunschweigem. V 1.BL bavili a tohle byl jeden z nejpěknějších momentů, které jsem v BuLi viděl: https://www.youtube.com/watch?v=-5asWERr8-8

Reagovat
Rudnevs

To bol pekný moment, ale neviem, aj tak Braunschweig ako klub ma ničím neťahá a ešte aj štadión majú nepekný dráhový. Pravda, že sezóna 13/14 je celkom nostalgia a pekná spomienka na časy, keď som to začal sledovať.. Ale vlastne som Braunschweig už vtedy moc nemusel a odvtedy mám pocit, že furt len zavadzajú v hre o postup/záchranu niekomu, koho mám rád (HSV, Hannover, Duisburg, Kaiserslautern).

Reagovat
cologneFC

Tu sa pripájam k Rudnevsovi, za mňa Braunschweig veľmi nezaujímavé mužstvo, štadión katastrofa. Ale inak nemám proti nim nič, len si viem predstaviť iné mužstvá v prvej a druhej lige.

Reagovat
DidusIneptus

Duisburg má krásný nový stadion. Na tom by se pěkně hrála Bundesliga! Také mu to přeju že se časem dočká. MSV Duisburg, das klingt sehr gut!

Reagovat
Rudnevs

Bohužial to skôr vyzerá na to, že budú radi za záchranu. Pričom pri predsezónnych posilách ako Feltscher či Bakalorz som čakal aj útok na postup (naopak od Lauternu som už rezignovane nečakal vôbec nič).

Ten štadión je veľmi pekný, dýcha z neho nostalgia na 00s, a páči sa mi tá ich stena legiend za jednou z tribún.

Reagovat
DidusIneptus

Lipsko má jedinečnou možnost využít absence dvou nejsilnějších německých manšaftů a vyhrát DB Pokal. Naději má i Freiburg. Může to být klidně i HSV.

Reagovat
Rudnevs

Kiez by to vyhral hocikto iny nez Lipsko. Ale ked som aj videl ako vcera rozstrielali Hannover, nemyslim si, ze je to realne. Toto si uz zobrat nenechaju.

Reagovat
DidusIneptus

Též si myslím.

Reagovat
db18

Reagovat
didosh

Reagovat
didosh

Reagovat
DidusIneptus

Co se týče 1.FCK, jeto německý klub který nejvíc sleduju a kterému znova přeju vrcholnou Bundesligu a evropské poháry. Tam prostě tento slavný klub patří. Věřím že letos postoupí do 2.Bundesligy a pak do 1. A znova tam bude chodit 49 000 diváků. Tak moc si to přeju!

Reagovat
DidusIneptus

Mnichov 1860: Také patří do 1.Bundesligy a taky by ho tam mnoho nezaujatých diváků vidělo, navíc měl vysokou domácí návštěvnost která dokazovala vysokou popularitu tohoto klubu. Stejně jako spousta mančaftů kteří kdysi stabilně hráli nejvyšší soutěž a smutně skončili o 3, 4 třídy níž, např. Rot-Weiss Essen, Alemania Aachen která má krásný nový stadion pro 34000 hoden vítat Bayern, Dortmund a další velkokluby. Držím palce!

Reagovat
DidusIneptus

46.895 je přesný počet platících diváků na stadionu v K'Lauternu proti 1.FC Saarbrucken. Ligová atmosféra, diváci nadmíru spokojeni: Konečný výsledek 3:1. Domácí udrželi naději na přímý postup do 2.Bundesligy

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele