Plzeň si stěžuje na výkon sudích, komise bude protest řešit

30.10.2023, 16:30, aktualizováno 30.10.2023, 17:35
Aktuality

Viktoria Plzeň podala protest proti výkonu rozhodčích v čele s hlavním sudím Dominikem Starým v nedělním utkání 13. kola první ligy proti Karviné, s níž favorit doma překvapivě prohrál 0:1. Západočeši se cítí poškozeni podle nich nejednotným posuzováním situací v pokutových území a jsou přesvědčeni, že v úvodu druhého poločasu měli hned za dva fauly po rohu po sobě zahrávat penaltu.

Komise rozhodčích FAČR v prohlášení uvedla, že se protestem bude zabývat. Situaci, na kterou si Viktoria stěžuje, na dnešním zasedání řešila. Nekomentovala ji proto, že nefigurovala mezi čtyřmi momenty vybranými médii, k nimž se podle manuálu od této sezony za jedno kolo vždy veřejně vyjadřuje. Komise posvětila verdikt z 45. minuty, kdy sudí odvolali gól domácího útočníka Tomáše Chorého kvůli jeho předešlému faulu.

Zápas v Plzni nabídl hned několik sporných situací. Na konci první půle po centru z přímého kopu dostal míč do sítě hlavou Chorý, ale předtím rukou trefil do obličeje karvinského Alex Ivána a Starý po zásahu videorozhodčího a přezkoumání situace u monitoru gól na 1:0 odvolal.

Za stále bezbrankového stavu na přelomu 57. a 58. minuty se pak Západočeši marně dožadovali nařízení pokutového kopu. Po centru z rohu nejprve hostující Jiří Fleišman viditelně zatáhl za dres Lukáše Hejdu a stejného prohřešku se pak podle opakovaných záběrů dopustil vzápětí také Sebastian Boháč v souboji s domácím Chorým.

"Zarážející je především dvojí metr při posuzování situací v pokutovém území na obou stranách. Zatímco v situaci ze 45. minuty byl po intervenci VAR (videorozhodčího) odvolán gól Tomáše Chorého, na druhé straně hlavní rozhodčí ani VAR neintervenoval ve chvíli, kdy došlo ke zjevnému faulu hned na dva hráče Viktorie Plzeň," uvedla v prohlášení na svém webu Viktoria.

Západočeši jsou přesvědčeni, že Fleišman zmařil zjevnou brankovou příležitost bez možnosti hrát míč a měl být kvůli tomu dokonce vyloučen. "Zároveň dochází k držení za dres Chorého hostujícím hráčem Boháčem, který znemožňuje našemu hráči pohyb k míči a dostat se tak do brankové příležitosti. Rozhodnutí hlavního rozhodčího Starého a nečinnost VAR Tomáše Kocourka v daný okamžik nás jednoznačně poškodily a měly vliv na průběh samotného utkání a stejně tak na jeho konečný výsledek," uvedl mluvčí Viktorie Václav Hanzlík.

"V dnešní době, kdy je k dispozici VAR a na každý inkriminovaný moment je možno se podívat z několik kamer a z několika úhlů pohledu, jsou pro nás výše uvedená rozhodnutí všech rozhodčích a týmu VAR absolutně nepochopitelná," doplnil. Viktoria se obvykle k výkonům rozhodčích dlouhodobě prakticky nevyjadřuje, nynější protest je naprosto ojedinělý.

Komise se k okamžiku z 57. minuty nevyjádřila. Podle nového manuálu od této sezony veřejně komentuje z jednoho kola jen čtyři situace, které určí média. "Komise rozhodčích zaznamenala oficiální protest Viktorie Plzeň a bude se jím zabývat. Na dnešním zasedání probírala všechny důležité situace z odehraných utkání uplynulého kola první i druhé ligy, přičemž obšírněji veřejně okomentovala situace dle výběru novinářů na základě komunikačního manuálu, který vznikl před startem ročníku. Ani jedna ze situací, proti kterým nyní Viktoria Plzeň protestuje, ve výběru novinářů nefigurovala," vysvětlila komise.

Novináři zařadili do výběru Chorého neuznaný gól a jiný sporný souboj ve vápně ze 17. minuty, kdy karvinský obránce Aboubacar Traoré při výskoku zasáhl domácího Jana Klimenta do oblasti hlavy či krku. Starý penaltu pro domácí ani v tomto případě nenařídil, podle komise rozhodčích správně.

"Ve výskoku došlo k souboji o míč mezi hráčem domácího družstva a hráčem hostujícího družstva, který míč odhlavičkoval. Bránící hráč měl ve výskoku ruce v přirozené poloze a dle našeho názoru nedošlo k přestupku," uvedla komise.

Stejně tak posvětila odvolání Chorého branky ze závěru první půle. "Hráč domácího družstva před dosažením branky rukou zasáhl obličej hráče hostujícího družstva a VAR správně intervenoval," poznamenala komise.

Správně si podle ní počínali také rozhodčí v sobotním zápase Hradce Králové s Teplicemi (1:0), v němž na konci první půle za stavu 1:0 odvolali vyrovnávací gól Severočechů kvůli předchozímu ofsajdovému postavení Tadeáše Vachouška.

"Hráč hostujícího družstva, který se nacházel v ofsajdové pozici, udělal aktivní pohyb směrem k hráči domácího družstva (Františku Čechovi) a strčil do něj. Tím ho omezil v pohybu a možnosti hrát míčem. Pokud by se hráč hostů nezapojil aktivně do hry, branka by byla uznána," uvedla komise.

V utkání Ostravy s Jabloncem (0:1) dostal domácí Ewerton v 79. minutě za oplácení v podobě lehkého kopnutí směrem k protihráči od rozhodčího Tomáše Klímy správně jen žlutou kartu. "Hráč domácího družstva byl nejdříve podražen a následně levou nohou zasáhl soupeře do nohy. Kopnutí nebylo vedeno nepřiměřenou silou, VAR tedy správně neintervenoval," vysvětila komise.

Autor: ČTK

Komentáře (32)

Přidat komentář
Referee©

Ubohost

Reagovat
Martin9719

Je Slavoj Vyšehrad.

Reagovat
dinss

Reagovat
Figi

To je zase breku

Reagovat
Salfovic

Tak Starý je sparťanský pucflek, který se proslavil legendárním výkonem v Liberci, takže jeho zářez Plzně vůbec nepřekvapí.

Reagovat
dinss

Který myslíš?

Reagovat
Martin9719

Ten faul na Hejdu mi přišel podezřelý, protože tímhle směrem neměl moc důvodu padat. On sám sice hned potom neprotestoval a zůstal sedět na zemi takže tam nic tak hrozného být nemuselo, každopádně faul na Chorého je jasný a dost možná i zmaření zjevné brankové možnosti kde faulující hráč nemůže hrát míč (pokud ho Chorý měl možnost doběhnout). Faul z první půle na Klimenta mi ale přišel větší než tady faul na Hejdu a to experti z deníku Sport v čele s komisí to obhájili na přirozený pohyb ruky Traorého? Není hráč za své tělo v soubojích zodpovědný? Těžko říct.

Z hlediska výkonu to ale neobhajuje to, že nejsme v zápase skoro schopni trefit branku soupeře. To je daleko horší problém. Přepínaní z pohárů do ligy to připomíná sezonu 11/12 kdy tam bylo i více takových tragických zápasů, např. Ostrava, Dukla, Budějovice, Příbram dokonce několikrát.

Reagovat
doshcz

Reagovat
dinss

Jak jsem psal, (ne)výkon rozhodčího nás v tomhle zápase neměl poznamenat. Bylo tam další X možností, kde jsme měli dát branky. Každopádně rozhodčí byl tragickej na obě strany. Nekonzistentní posuzování a VAR k hovnu...

Reagovat
John Obi Mikel

Tyhlety vaše vyjadřování ke 4 situacím

Podává se tady protest a vy ji ani nekomentujete

Reagovat
Sosi

Reagovat
ACSeRw!n

Reagovat
ratusek

Dle sestřihu by radši měli řešit něco jiného, šašci

Reagovat
Arnar Resmusonn

Byla by sranda, kdyby opakovali zápas na který by Karviná nedojela a Plzeň vyhrála kontumačně to by byl vrchol všeho

Reagovat
Salfovic

To sis nějak spletl s Anglií.

Reagovat
Arnar Resmusonn

To se v Anglii děje?

Reagovat
Lemond Laws

Ano, to bychom se všichni mohli potrhat smíchy

Reagovat
Sigma Olomouc

I když zápas jsem neviděl, myslím, že by se v první řadě měli zamyslet nad sebou.

Reagovat
deporpepa

Faul na Chorého jednoznačný... Na druhou stranu, měli jsme v té době vést 3:0 a byl by klid...

Reagovat
Rizek

Jestli to bylo na Chorého, tak houšť a co největší kapky.

Reagovat
Rothbard

Četl jsem článek (!) a nějak jsem nepochopil, co bude výsledkem posouzení komise, pokud uzná, že má Viktorka pravdu? Body od stolu se asi dávat nebudou, nový zápas taky těžko, takže jen potvrzení, že sudí poškodili VP a jede se dál?!

Reagovat
Rizek

A co se stalo po tom, co chorý dvakrát skoro přizabil Sorensena? Dvakrát se uznalo, že to byla sviňárna, a dvakrát se řeklo, že se s tím nedá nic dělat a chorý si může hrát vesele dál.

Reagovat
Greny

Hodně zkušené vytvoří tlak na sudí před zápasem se Slavií

Reagovat
Infeld Prácheňský

Budu se opakovat - zápas jsme si prohráli sami, šancí na vítězství bylo víc než dost. Souhlasim, že posuzování bylo sporný, jak u odvolanýho golu, tak u nenařízených penalt na druhý straně, ale měli bychom se spíš ptát v první řadě sami sebe, proč se nedalo pět 100% šancí mimo tyhle události

Reagovat
Imos

Reagovat
Kang & Kodos

NOVÁ DOBA!

Reagovat
andrew96

Ten výběr situací médii je stejně kouzelná věc.

Reagovat
20DollarsInMyPocket

Je to uplna picovina. Nerikam, aby komise otrocky resila kazdou kravovinu, na kterou si nekdo stezuje, ale proste timhle vyberem pak uplne serou na ostatni situace, ktere se mediim nevejdou do vyberu, i kdyz jsou zjevnymi chybami. Tim vlastne rikaj, ze vsechno ostatni bylo v pohode.

Reagovat
andrew96

Právě, čímž vznikají prostory pro podobné stížnosti, jakou je nyní ta plzeňská. Celkem se divím, že s něčím takovým vyrukoval některý z klubů až nyní.

Reagovat
Mass

Která mediální mrdka ty čtyři situace vybírá?

Reagovat
Chamezjunior

Upřímně jsem si myslel, že to stažení v karvinské šestnáctce posoudí jako penaltu. S kým hraje Plzeň další zápas? Že by tlak na rozhodčí v dalším zápase?

Reagovat
John Obi Mikel

Plzeň hraje v Edenu.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele