Pogba při druhém "rozvodu" s United pálí mosty, opřel se do klubu a popsal konflikt s Mourinhem

23.06.2022, 17:45
Aktuality
Když v 16 letech přišel z akademie francouzského Le Havre na Old Trafford, zdálo se, že by jeho svazek s Manchesterem United mohl přerůst v něco výjimečného. Nepřerostl. Paul Pogba (29) se v týmu dvacetinásobného anglického mistra nikdy nestal tahounem, srdcem záložní řady i samotného klubu, jak před lety marně doufal José Mourinho. Místo toho teď klub už podruhé opouští. A opět zdarma. Na rozloučenou si neodpustil pár kopanců jak do United, tak do portugalského kouče.

Po svém prvním příchodu do Divadla snů v roce 2009 se odchovanec klubu Roissy-en-Brie rychle vypracoval v oporu týmu U-18, záhy se přesunul do rezervního mužstva a v září 2011 si v 18 letech v poháru proti Leedsu odbyl premiéru v "áčku” vedeném Alexem Fergusonem. Jenže v sezoně 2011/12 odehrál za Rudé ďábly jen tři ligová utkání, s klubem neprodloužil smlouvu a zamířil do Juventusu.

Už tento první "rozvod” s United se nenesl zrovna v přátelské atmosféře. "Že odešel, je zklamání. Abych byl upřímný, nemyslím, že by nám prokázal jakýkoli respekt. Když se hráči takhle chovají, bude lepší, když to budou dělat jinde,” uvedl tehdy Ferguson pro Irish Independent. Změna Pogbovi prospěla. Hned v první sezoně pomohl Staré dámě k titulu a ligu s ní ovládl i v dalších třech ročnících. K tomu přidal dva triumfy v poháru a dva v superpoháru a v roce 2015 si zahrál finále Ligy mistrů, v němž Juventus padl 1:3 s Barcelonou.

Vztahy ochladly kvůli fotce

Rok poté se upekl jeho návrat do Manchesteru. United za hráče, jehož si nechali pět let předtím utéct zdarma, zaplatili 2,5 miliardy korun. A tak druhý Pogbův příchod na Old Trafford logicky provázela až přehnaná očekávání. Tehdejší kouč Mourinho uvedl: "Paul je jedním z nejlepších hráčů na světě a bude klíčovou součástí týmu United, který zde chci do budoucna vybudovat. Je rychlý, silný, dává góly a čte hru lépe než mnoho fotbalistů, kteří jsou starší než on. Ve třiadvaceti letech má šanci si zde tuto pozici vybudovat na mnoho let. Je mladý a bude se dále zlepšovat. Má šanci stát se srdcem tohoto klubu po dalších deset let a třeba i déle.”

Při vědomí toho, jak nevalně Pogbovo druhé angažmá dopadlo, působí Portugalcovo prohlášení úsměvně. Obzvláště v kontextu ochladnutí jejich vztahů, které francouzský fotbalista popsal v novém dokumentu Pogmentary: "Všechno začalo, když jsem se zranil. Letěl jsem na rehabilitaci do Miami, kde mě s manželkou vyfotil paparazzi. Fotka se dostala k Mourinhovi, který mě obvinil, že si užívám dovolenou, když on s hráči pracuje. Řekl jsem mu: To myslíš vážně? Jsem po zranění, třikrát denně tady trénuju. Kdo si myslíš, že jsem? Do té doby jsem konflikt s trenérem neměl, tohle bylo poprvé.”

Ze spojení těchto dvou sice pro United vzešel triumf v EFL Cupu i v Evropské lize, nicméně The Special One se po neúspěšném vstupu do sezony 2018/19 z klubu pakoval. Pogba vydržel až do letoška, kdy mu končila smlouva. A byť rozhodně nezářil a gólů ani asistencí neposbíral tolik, kolik od něj okolí očekávalo, klub mu nabídl nový kontrakt, což je zmíněno i v Pogmentary. "Manchester chce, abys zůstal. Nabídka tomu ale podle mě neodpovídá. Řekl jsem jim, že pokud chtějí, abys zůstal, musí položit peníze na stůl,” řekl v dokumentu dnes už zesnulý agent Mino Raiola.

Neville: Zanechává to pachuť

Původní smlouva Pogbovi zaručovala 290 tisíc liber týdně (8,3 milionu korun), díky nové by týdně pobíral o 10 tisíc liber (290 tisíc korun) víc. "Blafují. Jak můžete říct hráči, že ho opravdu chcete a přitom mu nic nenabídnete? To jsem ještě neviděl," reagoval fotbalista popuzeně. Vedení víc nenabídlo, místo toho nechalo mistra světa z roku 2018 zdarma utéct. Podruhé. A vše nasvědčuje tomu, že to bude opět do Juventusu. Ostatně i Raoila v roce 2020 v rozhovoru pro list La Repubblica prohlásil: "Pogbův problém je Manchester United. Klub mimo realitu a bez plánu. Nikoho bych tam už nepřivedl. Zničili by i Maradonu, Pelého nebo Maldiniho. Paul potřebuje víc. Tým jako Juventus, profíky, kteří vědí, co dělají.” A v novém dokumentu svému svěřenci vštěpoval do hlavy: "S Manchesterem jsi jiný Pogba, není to normální. S francouzskou reprezentací jsi skutečný Pogba, Pogba Juventusu, Pogba, kterého všichni milují. S Manchesterem tě ale něco blokuje.”

Zdá se, že mosty na Old Trafford jsou definitivně spáleny, třetí angažmá v United si lze těžko představit. "Chci Manchesteru i ostatním klubům ukázat, že udělal chybu, když čekali, až mi nabídnou smlouvu,” vzkázal hráč. Byla to právě poslední poslední věta, která přiměla k reakci Garyho Nevilla. Někdejší reprezentant a glosátor dění v anglickém fotbale na TikToku vzkázal: "Upřímně řečeno, Pogbovy komentáře mi nevadí. Myslím, že když už hráč jednou odešel, může si říkat, co chce. Ale myslím si, že za posledních šest let nepředvedl dobrý výkon. A nemyslím si ani, že klub s ním dobře pracoval a zacházel. Bylo to partnerství, které selhalo na obou stranách. Hráč odchází nespokojený a nespokojený je i klub. A protože se to stalo už podruhé, zanechává to pachuť v ústech.”

Autor: Livesport.cz / Štěpán Šimůnek

Komentáře (346)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele