Posun Krejčího do zálohy repre? Na hru ve dvoučlenném středu nemá rychlost, uvedl expert Podaný

21.03., 16:22
Aktuality
Ladislav Krejčí (© Profimedia)

Omlazený tým. Taková byla hlavní zpráva z úvodní nominace Ivana Haška (60) u národního týmu před zápasy s Norskem a Arménií. Co však může český fanoušek od nastupující éry očekávat? Bývalý ligový fotbalista Jakub Podaný (36) pro Livesport Zprávy rozebírá pravděpodobné nové složení obrany, změnu pozice Ladislava Krejčího (24) či konkrétní herní prvky Haškova týmu.

Co očekáváte od nového trenérského štábu?

"Samozřejmě doufám, že bude úspěšný. K týmu po relativně dlouhé době přišla nová krev. A vidíme to i na první nominaci, že se trenér snažil vybrat hráče, aby měl více možných variant, kdyby se náhodou někdo zranil, aby měl vyzkoušené jiné kluky."

Kvitujete nějaký tah Ivana Haška?

"Hodně se mi líbí příběh kdysi pardubického dua, tedy Tomáše Vlčka a Robina Hranáče. Oba se v Pardubicích otrkali, zvykli si na ligu a nyní ukazují, co v nich je. Je to výborná vizitka. Jsem rád, že s nimi chtějí pracovat i reprezentační trenéři a dají jim prostor."

Bude to s nimi větší sázka na rychlost?

"Vždycky je záměr mít v obraně i rychlostní typy, protože dnešní fotbal zkrátka o rychlosti je. Vlček i Hranáč kromě dobré defenzivní práce a rozehrávky splňují i tento atribut, takže je to velké plus, že takové hráče máme. Nicméně si myslím, že současná nominace je stále jen oťukávání různých hráčů. Proto tento sraz beru spíš jako test a nejde ani tolik o výsledek, jako spíš o to, jak bude česká hra vypadat."

A jak by měla vypadat?

"Očekávám od reprezentace určitou formu presinku. Popsal bych to jako nárazový presink, což znamená, že nebudeme presovat celých 90 minut, ale přijdou fáze, kdy se o to pokusíme. Rychlostní typy v obraně, která by mohla být vysunuta o něco výš, tomu vyloženě nahrávají. Pro mě osobně a troufám si říct, že i pro samotné trenéry, je důležitější vidět, jak hráči na určité záměry reagují, jak to vypadá na hřišti, než jestli Norsko porazíme či nikoliv."

Objevilo se v nominaci jméno, jehož povolání vás překvapilo?

"Mluvilo se například o Jaroslavu Zeleném. Vnímám to tak, že trenéři vsadili na jeho univerzálnost a zkušenosti. Vlevo může naskočit jako krajní bek i wingback a naskočit může i jako stoper. Oproti podzimu vypadá herně lépe, ale upřímně: kdyby si Matěj Ryneš přenesl podzimní formu i do jara, asi by jel na tento sraz on. Zelený je navíc hráč, na kterého se trenéři mohou spolehnout, nepanikaří a splní přesně to, co se mu zadá. Navíc tím ulehčí i mladým klukům, kteří mohou být nervózní."

Statistiky hráče. (©Livesport)

Březnový sraz se dá brát i jako dva rozdílné testy - s Norskem se bude jednat o zápas, kdy proti nám bude silný protivník, který rád drží balon, má dobré individuality, zatímco proti Arménii budou Češi týmem, který musí tvořit hru. Vnímáte to podobně?

"Přijde mi to jako důležitá věc. Jedna věc je otestovat se proti silnému soupeři, ale v minulosti jsme měli trochu problémy s tím, kdy se čekalo hodně od nás, kdy jsme museli vymýšlet. Dělalo nám to potíže. Vždycky je lepší mít výsledky i z přípravných duelů, vypadá to lépe, ale já si opravdu spíš přeji, aby tým ukázal, jaký chce hrát fotbal, co od něj můžeme očekávat."

Trenéři slibují změny herního rozestavení. V zákulisí se mluví o tom, že z Ladislava Krejčího chtějí znovu udělat záložníka. Může mu to v jeho aktuálně slabším obdobím zase pomoci dostat se do formy?

"Slabší období může přijít na každého. Láďovi se některé zápasy nepovedly, ale předtím byl pro Spartu stěžejním hráčem a podával dobré výkony. V minulé sezoně byl u titulu Sparty ústřední postavou. Na to bych nezapomínal a nedělal z něj v současné chvíli nějakou tragédii."

Takže by měl hrát?

"Co se týká jeho posunu do zálohy - bude ohromně záležet, jestli nastoupí ve tříčlenné formaci a zda bude tím zataženějším vzadu. Jeho fotbal totiž není postavený na běhavosti, nemá takovou rychlost a kdyby měl být uprostřed například jen ve dvou, tak ho to může doběhnout."

Dostal by se do ještě horšího rozpoložení?

"Hrát uprostřed jen ve dvou, to je extrémně náročná úloha. Když na to nejste zvyklý či uzpůsobený, tak vám pak na klíčové momenty na hřišti dochází šťáva. Jakmile pak řešíte něco na krev, na morál, tak logicky nejste tolik přesný."

A co nominace Adama Hložka? Kde byste mu našel místo?

"To je opravdu těžký úkol. Asi úplně nezáleží na rozestavení, ale spíš na tom, kde se bude Hložek v průběhu zápasu pohybovat a jaké tam bude mít úkoly. Myslím si, že nejlepší místo pro něho je podhrotová pozice, ale třeba z toho vzejde něco jiného. Tím se znovu vracím k tomu, že tato nominace vypadá spíš jako zkušební. Trenéři si vyzkouší různé varianty a uvidí chování hráčů v jednotlivých situacích."

Statistiky hráče. (©Livesport)

Článek byl původně publikován pro Livesport Zprávy.

Autor: Livesport.cz / Jakub Dvořák

Komentáře (63)

Přidat komentář
kattos

I kdyby tak by mohl hrát def záložníka.... A to je ta jediná pozice kterou máme vylozene silnou (Souček Sadílek, případně Král)

Reagovat
oli9

Reagovat
John Obi Mikel

Reagovat
20DollarsInMyPocket

Jestli je pravda, ze s nim Hasek pocita do stredu zalohy, tak to vubec nechapu. Uz ted se nadavalo, ze nemame kreativni stred, kdyz tam nastupoval Soucek s Kralem/Sadilkem, tak tam jeste nacpem Krejciho? Jedine jako backup za Soucka, jinak bych ho nechal na stoperu.

Reagovat
kattos

Jak říkám jediná pozice kterou máme silnou i zajistejnou je defensivní rozbíječ záložník.

Reagovat
smazaný uživatel

Kreativní střed nám chyběl v rozestavení 343, pokud budeme hrát 4231, tak si ho tam spolu se Součkem dokážu představit.

Reagovat
Mr.Mike

Reagovat
PitchingWedge

Cerny na desiatke

Reagovat
mistr129

No museli bychom hrát křápanou jako West Ham, kde by Souček nehrál toho defenzivniho no

Reagovat
JeséRodriguez

Reagovat
John Obi Mikel

Reagovat
Salfovic

Možná tím Hašek sleduje to, aby si pak všichni řekli: zlatej Král.

Reagovat
Selänne

Hlavně už se vyserte na 3-5-2. Na tuhle zrůdnost nemáme zálohu.

Reagovat
Salfovic

A co by sis představova při kvalitě našich krajních hráčů ?

Reagovat
Moshe Dajan

hlavně něco méně zrůdného...

Reagovat
Selänne

Reagovat
kilobyte

Diamant jako AC Milan.

Reagovat
oli9

3 4 3

Reagovat
kattos

Bud klasiku jako se hrála se Šilhavkou nebo diamant 4-4-2, to čekám že se bude hrát

Reagovat
20DollarsInMyPocket

Reagovat
doshcz

Reagovat
Taarabt_QPR

Nemyslím si, že by problém byl ve středu zálohy. Naopak Krejčí(Král,Sadílek) se Součkem a na "10" Barák by dávalo smysl. Větší problém bych viděl na halfbecích -> kdo tam připadá v úvahu na levou stranu, pokud se bavíme o prověřené variantě pro evropský fotbal? Coufala vpravo si na teto pozici dokazu tak nejak predstavit

Reagovat
Selänne

To je ale právě ten problém, že chceme Součka takhle nízko. Jeho největší přednosti využiješ trochu výš k bráně soupeře, rozhodně ne jako někoho, kdo by se ti měl starat o rozehrávku a zakládání akcí. Koho pak v tomhle rozestavení postavíme vedle něj? Sadílka, který má přednosti v práci bez miče? Logicky se nabízí Kalvach a Ševčík. Jeden je ale na tuhle úroveň relativně pomalej (ačkoliv nikdy pořádnou šanci nedostal), ten druhý je vesměs pořád mimo. Pak tam máš Krále, který ti zahraje jeden zápas z deseti, navíc se kolikrát balonu bojí a má problém s hraním zády k bráně. Provod před zraněním by tam sedl jako prdel na hrnec, ale do tehdejší formy má dneska daleko. Chybí nám tam právě typ Daridy nebo Rosickýho - dynamický hráči s pohybem na velký ploše. My prostě nemáme hráče dobrý na balonu typu Zafeirise nebo Kairinena, díky kterým je tenhle systém využitelný pro obě S.

Reagovat
Salfovic

A ty největší přednosti jsou jako jaké ?

Reagovat
Selänne

Jedna z jeho největších předností je orientace ve vápně a náběhy z druhý vlny. Proč ho trápit někde u stoperů, když nedokáže přihrávkou zrychlit hru a určovat tempo hry, to je mi záhadou. Paradoxně tohle po něm chtěl Moyes i minulý rok ve WHU a byla z toho nejhorší sezona Suka v Anglii. Letos se vrátil o pozici výš a hned to jde znát.

Reagovat
Salfovic

Takže takovej českej McTominay. Což je ale tedy dost málo.

Reagovat
smazaný uživatel

Že tohle ještě někoho baví, nudné i jako trolling.

Reagovat
Kucka

Sleduješ nějak víc WHU? Jak tam jsou letos poskládání veprostřed zálohy? Nejníž je, předpokládám, Alvarez a nad ním hraje Suk s JWP?

Reagovat
kattos

Ale tu pozici u stoperů, to hraje Sadílek ne?

Reagovat
Selänne

Ale pro balony si chodil většinou Souček. Na něm stála rozehrávka, která většinou stála za hovno.

Reagovat
doshcz

Reagovat
kattos

Nehrál náhodou Sadílek i někdy na kraji? že by ho tam dal doleva a do středu toho Krejču?

Reagovat
Kucka

To už je hodně dávno a asi jenom na půl sezony v PSV, navíc hrál LB a ne LWB. To už bych tam radši dal D. Juráska, i když letos skoro nehrál, nebo Zeleného.

Reagovat
Salfovic

Trochu jo.

Reagovat
Losinho

Jurásek

Reagovat
Nadržený šimpanz

Proč už se vůbec nehraje klasika 4-4-2?? Teda aspoň v profi fotbale

Reagovat
Euphael

Atletico ji hraje

Reagovat
Mr.Mike

Prave ze to mi dava asi jediny smysl..pod utocnikama Sulc Lingr nebo Barak

Blbost je hrat 3 4 3 jak hraje treba Sparta

Reagovat
Coutinho10

od 17:15 tiskovka před Norskem

živě tu: https://www.youtube.com/watch?v=mSQm5mWJLaI

Reagovat
Pablos

díky ti

Reagovat
Coutinho10

nz

Reagovat
romeo351

Reagovat
Pablos

OT: Bejk Sejk Švejk řádí

Reagovat
JeséRodriguez

pěkný akce s Karabcem

Reagovat
JackDaniels.

Čaute, prosím viete mi niekto poradiť nejaky stream na dnešný priateľský zápas U21 Španielsko - Slovensko

Ďakujem vopred!

(Ak to teda vôbec niekde je...)

PS: Sor za spam

Reagovat
Pablos

Hele nevim Ale nevíš náhodou ty jak hraje ten náš Kabongo u vás v lize ?

Reagovat
JackDaniels.

Videl som ho hrať len par krat, takze z by som to zhrnul takto. Dost sa snaží 1v1 co mu nevychádza niekedy viac ako by si diváci priali. Je vsak sympatická jeho ofenzivna snaha stale nieco vymyslieť. Potrebuje sa vsak este vyhrať, aby sa nepustal do zbytočných situácii. Je tam vsak potenciál. Urcite je ma ihrisku oživením. V jednom zo zápasov v ktorom som ho videl bol dokonca jednym z najlepších hracov, myslim, ze aj "bodoval". Je v celku rychly, technicky a ma dobru postavu(vysoký). Podbrezova bola preňho dobra voľba a po sezóne by mu svedcalo vyskúšať nieco ine. Nehovorím, ze by nasu ligu nejak prevysoval, to nie, ale moze z neho byt kvalitný ofenzívny hráč. Musi zapracovať na konzistentnosti, ma vsak stale len 20, takze... Moze vam vyrásť vcelku super hráč.

Reagovat
Pablos

Ok díky

Reagovat
PitchingWedge

2:0 pre nas.. mal som pozerat aj ja

Reagovat
JackDaniels.

Ale kde? ked som videl tu nasu zostavu tak som hned vedel ze to bude super zápas... Skoda, pozrel by som si

Reagovat
Mr.Mike

Ot. Zdar, nema nekdo typ na nejakou dobrou stranku kde jsou hudebni eventy pekne po kupe. Co se kde kona a deje. Je to asi posledni vec kvuli ktery si drzim fb tak bych rad nejakou alternativu at ho muzu smazat.

Reagovat
verv

https://www.songkick.com/

Do vyhledávání dej město, který tě zajímá a přes locations ti to vyjede všechny koncerty v místě. Dá se i filtrovat podle žánrů atd.

Reagovat
Mr.Mike

Dikas

Reagovat
verv

Reagovat
dave30

Já nevím. Krejčí nedávno ukázal, že pod velkým tlakem je jeho rozehrávka v obraně mizerná. To má jít do zálohy, kde je ten tlak násobně větší? Nebo to má být pouze další rozbíječ, kterých máme už nyní dost? A kdo v té záloze bude tvořit?

Reagovat
fsada

Pod velkým stresem je ten klik naprosto nepoužitelnej , no jestli hi tam chce fakt využít , tak to teda pánbůh ochraňuj … Souček ve středu mi zní daleko líp a jistěji , ale trenér to asi vidí jinak, víc by se mi teda Krejča líbil na křídle …

Reagovat
Bakary3

Ten jeho nedostatek rychlosti a obratnosti je prostě hodně problemovej. A vlastně nevím, kde by měl hrát.

V obraně se už ukázalo, že to prostě chybí...

A v záloze taky nevím nevím, v podstatě bych řekl, že by to šlo, kdyby tam s ním hrál vyloženě defenzivní záložník, kterej by to neotvíral.

A teď otázka, bude to Souček, respektive dostal by Souček takový úkoly, když ta jeho nadstavba dopredu je taky obří?

Ja si myslím, že ne, že to bude pořád hodně vytahovat (ne tvořit, ale ty náběhy dopředu budou). A jakmile bude nějaký lehký brejk, krejčí to sám nezvládne, ten střed budeme mít prázdnej a bude se v tom koupat.

Spíš mi to vychází asi pořád na stopera, ale prostě ... Bude to pořád problém

Reagovat
mistr129

A ještě k tomu musíš připočítat to, že je časovaná bomba. Když mu praskne cévka z Bořila, tak nechci vidět ten koncert proti portugalským, tureckým a nedejbůh řeckým kurvám.

Proto mi to vychází na lavičku jako náhradu za Součka, kdyby si někdy chtěl na minutku odpočinout.

Reagovat
John Obi Mikel

Já bych ho určitě nechal na stoperu

Reagovat
pobody's nerfect

Já na střídačce

Reagovat
trywii & TOTTENHAM

Já na tribuně

Reagovat
Front hell

Doma

Reagovat
ACSeRw!n

Podany asi zapomnel na to, kde mel nejvetsi uspechy.. krysa

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele