Máme před sebou velké věci. Chceme navázat na úspěch z Eura 2004, vyhlásil Souček

21.03., 19:30
Aktuality
Tomáš Souček (© AFP)

Kapitán české reprezentace Tomáš Souček věří, že národní tým v nové éře pod vedením trenéra Ivana Haška dokáže navázat na úspěchy svých předchůdců. Záložník West Hamu na tiskové konferenci před pátečním přípravným zápasem v Norsku připomněl především Euro 2004 v Portugalsku, na němž Češi došli až do semifinále. Letošní šampionát se odehraje v Německu, čerstvě vyhlášený Fotbalista roku už ovšem myslí také na kvalifikaci mistrovství světa.

Reprezentace se sešla v pondělí, s novým realizačním týmem i pěti nováčky, kteří byli povoláni poprvé. Mužstvo je před prvním letošním utkáním ve stadiu rozkoukávání se a poznávání. "Máme před sebou velké věci. Čekají nás dva přípravné zápasy, pak Euro a následovat bude kvalifikace na mistrovství světa. Je to dvacet let od velkého úspěchu na Euru v Portugalsku, na ty hráče všichni pořád vzpomínáme a chceme také být u dalšího úspěchu," citoval Součkovo vyjádření z tiskové konference v Oslu web FAČR.

Mužstvo dovedl k postupu na šampionát Jaroslav Šilhavý, bezprostředně po skončení dramatické kvalifikace ovšem kouč spolu s celým realizačním týmem odstoupil. "Každý trenér má trošku jiné věci, své cvičení. Trenérský štáb je nějak veliký a každý si bere svou část, takže to je jiné, ale je to normální. Ale jinak se nechte překvapit, co se bude dít na hřišti," poznamenal devětadvacetiletý lídr národního týmu.

Hašek ve své první nominaci po lednovém nástupu k mužstvu povolal řadu mladých hráčů. "Myslím, že je určitě potřeba, aby se to promíchalo a proměňovalo, takže jsem rád, že jsou v týmu noví kluci. Všichni určitě minimálně v téhle sezoně podávají kvalitní výkony a jsou tady oprávněně," uvedl bývalý slávista. "První den byl hodně rozkoukávací. Někdo se bál zeptat, ale měli jsme hned trénink, kde máme klasiku v podobě toho, že se noví hráči i členové realizačního týmu představí. Takže to spadlo ze všech, i z mladých a byla sranda. Pak už jsme jeli všichni jako jeden tým a že jsme si všichni rovni."

Teď čekají hvězdný Erling Haaland a spol. jako první prověrka a konfrontace. "Když vidím jednotlivce Norska, tak neznám důvod, proč se nedostali na Euro. Fotbal je ale týmový sport a je potřeba najít kvalitu jako tým a mít i výsledky jako tým. To jsme my na rozdíl od nich zvládli," srovnal Souček. "Ukázali jsme si nějaké principy, jak bychom chtěli hrát. Je toho ale pořád hodně, z prvního zápasu si toho budeme chtít hodně vzít do budoucna. Fotbal se hraje na krásu i na výsledek, nejlepší je zvolit oboje. Je to první zápas pod novým trenérem, tak věřím, že budeme namotivovaní a aspoň jedno z toho vyjde," dodal kapitán.

Autor: ČTK

Komentáře (15)

Přidat komentář
kattos

Reagovat
kattos

Náhodou, nemáte někdo full zápasy z Eura 2008 a eura 2012? V práci bych se mrkl Jediný co já jsem našel je zápas s Polákama. Euro 2016 už je na čt sport a 2004 je na youtube snad i

Reagovat
Benfica

Dakedy to vsetko bolo na ulozto

Reagovat
PaYaB

Z Eura 2008 mám všechny naše, kdysi jsem je stáhl z uložta. Z eura 2012 bych měl mít Řecko a Polsko, ale vůbec nevím kde.

Reagovat
adoxx

Footballia úžasná stránka, tam jsou snad všechny zápasy 30-35 let dozadu. Pokud ti to teda nebude vadit s anglickým komentářem

Reagovat
kattos

Reagovat
-R2D2-

Reagovat
Stephanos
Reagovat
kilobyte

Reagovat
verv

Reagovat
aramaki

Reagovat
Losinho

Reagovat
Xaver

To asi ne pane Souček, rozdíl mezi tehdejším týmem a tím současným je do očí bijící ...

Reagovat
Grupma

Tak to Řecko můžeme zopakovat už ve skupině

Reagovat
valloire

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele