Premier League - preview 25. kola: Everton hostí záchranářský souboj

17.02., 08:44, aktualizováno 19.02., 08:30
Previews
Goodison Park (© AFP)

Jeden zápas 25. kola je v plánu v anglické lize v pondělí. Everton v něm přivítá další celek bojující o záchranu Crystal Palace. Domácí v lize po sérii dobrých výsledků nevyhráli už sedmkrát v řadě.

Everton FC - Crystal Palace

pondělí 21:00

V pondělí večer je na programu dohrávka 25. kola anglické Premier League mezi Evertonem a Crystal Palace. Domácím se v Goodison Parku letos zatím nepodařilo v lize zvítězit, hosté naposledy venku naplno bodovali na začátku listopadu.

V duelu dvou trápících se mužstev bude přeci jen mírným favoritem tým manažera Dyche. Everton se sice nachází v ligové tabulce až na sestupové osmnácté příčce, ale to i kvůli desetibodovému trestu za porušení pravidel finanční Fair Play. Liverpoolský celek tak bude muset rychle začít sbírat důležité body, pokud se chce vyhnout boji o záchranu v nejvyšší soutěži.

Naposledy minulý týden prohráli Toffees po bojovném výkonu na půdě mistrovského Manchesteru City 0:2 a prodloužili svou sérii bez ligového vítězství na sedm utkání.

O moc lépe na tom není ale ani jejich pondělní soupeř z Londýna. Crystal Palace vyhrál pouhé dva z posledních třinácti zápasů, což nejsou dobré zprávy pro zkušeného Roye Hodgsona, který pravděpodobně v blízké době naváže na Paula Heckingbottoma a Stevea Coopera a stane se z něj v pořadí třetí vyhozený manažer v letošní sezóně anglické nejvyšší soutěže. Na jeho místě by jej mohl podle médií nahradit Oliver Glasner, bývalý trenér německého Eintrachtu Frankfurt.

Everton FC - pravděpodobná sestava:
Pickford; Coleman, Tarkowski, Branthwaite, Mykolenko; Harrison, Onana, Garner, Doucoure, McNeil; Calvert-Lewin

Crystal Palace - pravděpodobná sestava:
Henderson; Munoz, Andersen, Richards, Mitchell; Ahamada, Lerma, Wharton; Ayew, Mateta, Franca

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.69 - 3.77 - 5.73

Tip EuroFotbal.cz: 1

Více informací k zápasu

Sheffield United - Brighton & Hove Albion

neděle 15:00

Sheffield se v minulém kole dočkal třetí ligové výhry a podobný výkon by chtěl zopakovat i proti Brightonu, který ho na konci ledna vyřadil z FA Cupu.

Sheffield se po sérii špatných výkonů zvedl a ve 24. kole Premier League zvítězil na hřišti Lutonu 3:1. Přesto Steel City nadále okupují poslední místo s celkovým počtem 13 bodů. V neděli navíc přivítají Brighton, jenž je na konci ledna porazil ve FA Cupu (5:2) a postoupil do další fáze soutěže. V prvním vzájemném ligovém duelu byli svěřenci Chrise Wildera o něco úspěšnější a v listopadu vybojovali na Amex Stadium bod (1:1).

Domácí tým stále bojuje s početnou marodkou. V neděli budou chybět Baldock, Basham, Egan, Grbič, Jebbison a Norrington-Davies. Ohroženy jsou také starty Breretona Diaze a McBurnieho.

Hosté v posledním zápase nestačili na Tottenham a na jeho půdě prohráli 1:2. Brighton přitom utkání začal výborně a v 17. minutě ho poslal do vedení Gross. V 61. minutě ale vyrovnal Sarr a v 96. minutě rozjásal domácí příznivce Johnson. Svěřenci Roberta De Zerbiho si připsali sedmou porážku v sezóně a před nedělním utkáním se Sheffieldem jsou devátí. Seagulls by si určitě rádi zopakovali skvělé šesté místo z minulého ročníku, v současné chvílí jim ale na pohárové příčky chybí už 11 bodů.

Ani Brighton nebude kompletní. Spoluhráčům nepomůžou Enciso, Hinshelwood, Joao Pedro, March a Milner.

Sheffield United - pravděpodobná sestava:
Foderingham - Bogle, Holghate, Ahmedhodzic, Robinson, Lowe - McAtee, Souza, Hamer, Osborn - Archer

Brighton - pravděpodobná sestava:
Verbruggen - Lamptey, Hecke, Dunk, Estupiñán - Groß, Gilmour - Buonanotte, Fati, Mitoma - Welbeck

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 4.89 - 4.37 - 1.68

Tip EuroFotbal.cz: 02

Více informací k zápasu

Luton Town - Manchester United

neděle 17:30

Luton má plno práce se záchranou v Premier League, zatímco Man Utd chytl formu a z posledních tří ligových zápasů vytěžil maximální počet bodů.

Luton v minulém kole padl s posledním Sheffieldem v poměru 1:3. Hatters nezačali důležité utkání dobře a po prvním poločase prohrávali o dvě branky. V 52. minutě sice vykřesal naději Morris, o dvacet minut později však přidal třetí branku hostujícího týmu Vini Souza a svěřenci Roba Edwardse na ni už nedokázali zareagovat. Luton musel skousnout třináctou prohru v letošním ročníku Premier League a s dvaceti body je nyní sedmnáctý.

Domácí mají oproti osmnáctému Evertonu zápas k dobru, ale jednobodový náskok vůbec nic neznamená. V dalších kolech navíc na Luton čekají těžcí soupeři (Man Utd, Liverpool, Aston Villa). Na Kenilworth Road zavítá v neděli právě Man Utd, který v prvním vzájemném utkání zvítězil těsně 1:0, když se o jedinou branku postaral v 59. minutě Victor Lindelöf.

Na domácí straně nebudou hrát Andersen, Lockyer a Nakamba.

Man Utd stále zůstává v novém roce neporažen. Svěřenci Erika ten Haga stabilizovali své výkony a ve 24. kole potvrdili formu na půdě Aston Villy. Nutno dodat, že Rudí ďáblové soupeře nijak výrazně nepřehrávali, ale prokázali velkou efektivitu v zakončení, což je dovedlo k důležitým třem bodům. Villans vyprodukovali 23 střeleckých pokusů, z nichž hned 10 mířilo na branku United, v té ovšem stál pozorný Onana, který byl jedním z hlavních strůjců třinácté ligový výhry hostujícího týmu.

Red Devils samozřejmě chtějí do pohárové Evropy a nyní na páté místo ztrácí pět bodů. Velkou fazónu má dánský mladík Rasmus Højlund. 21letý útočník střílí od konce prosince góly jak na běžícím pásu a v posledních šesti zápasech ve všech soutěžích se vždy prosadil.

Do nedělního zápasu nenastoupí Malacia, Martial, Martínez, Mount a Wan-Bissaka. Duel 25. kola mezi Lutonem a Man Utd bude řídit rozhodčí David Coote.

Luton Town - pravděpodobná sestava:
Kaminski - Mengi, Osho, Bell - Ogbene, Lokonga, Barkley, Doughty - Townsend, Morris - Adebayo

Manchester United - pravděpodobná sestava:
Onana - Dalot, Varane, Maguire, Lindelöf - Mainoo, Casemiro - Garnacho, Fernandes, Rashford - Højlund

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 4.18 - 4.20 - 1.81

Tip EuroFotbal.cz: 02

Více informací k zápasu

Brentford FC - Liverpool FC

sobota 13:30

Brentford hostí v rámci 25. kola Premier League Liverpool. Domácím patří v tabulce čtrnáctá příčka, čeká je ale těžký kalibr, jelikož hosté jsou stále první, ačkoliv mají odehráno o zápas více než Manchester City.

Na sestupové pásmo mají v tuto chvíli Bees pouze šestibodový náskok, ačkoli se mohou pochlubit zápasem v plusu před všemi šesti týmy pod nimi, a sobotní výhra 2:0 nad Wolves byla důležitá zejména z hlediska defenzivy, protože Brentford ukončil čtrnáctizápasovou sérii bez čistého konta, která se táhla už od října. Misi Brentfordu na Molineux jistě pomohlo brzké zranění talentovaného útočníka Wolves Matheuse Cunhy, ale svěřenci Thomase Franka ve 24. kole zaslouženě zvítězili a v tabulce se tak dostali nad Crystal Palace na 14. místo, což je ale stále horší, než když se pohybovali v horní polovině tabulky.

Dalším bodem programu je přerušení negativní série zadních řad na Gtech Community Stadium, kde Frankovi svěřenci inkasovali více než jeden gól v každém z posledních čtyř zápasů Premier League, ačkoli pouze v jednom z posledních 25 domácích zápasů v nejvyšší soutěži se "Včely" nedokázaly prosadit.

Prvenství v Premier League v tuto chvíli není ve vlastních rukou Liverpoolu. Přitom o 14 z 18 bodů, které Reds v této sezoně ztratili, přišli ve venkovních kláních, ale Kloppovi skvělí útočníci si ještě v aktuálním ročníku nepřipsali na soupeřových hřištích ani bod. V minulém kole se téměř 60 tisíc diváků usadilo na Anfieldu na svá místa, aby viděli, jak Liverpool porazil 3:1 Burnley. Po první polovině to při tom bylo 1:1, Luis Díaz a Darwin Núňez ale během druhého poločasu zařídili dva góly a Reds zvítězili.

V listopadovém střetnutí na Anfieldu mezi Liverpoolem a Brentfordem si lídři ligy dokráčeli pro vítězství 3:0, ale během vzájemných střetnutí na Gtech Community Stadium si Bees proti Reds připsali pět bodů ze šesti možných a ani jeden z těchto klubů nezaznamenal v éře Premier League venkovní výhru nad druhým.

Brentford FC - pravděpodobná sestava:
Flekken - Collins, Pinnock, Mee - Roerslev, Jensen, Norgaard, Janelt, Reguilón - Toney, Maupay.

Liverpool FC - pravděpodobná sestava:
Alisson - Gomez, Konaté, van Dijk, Robertson - Mac Allister, Endo, Jones - Jota, Núňez, Díaz.

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 4.79 - 4.57 - 1.66

Tip EuroFotbal.cz: 2

Více informací k zápasu

Newcastle United - AFC Bournemouth

sobota 16:00

Newcastle vytěžil z posledních tří ligových duelů sedm bodů a svou neporazitelnost bude chtít prodloužit v domácím zápase s Bournemouthem, který se naopak trápí.

Magpies se od pohárového vítězství nad Fulhamem dostali do formy a v minulém kole to potvrdili na půdě Nottinghamu. "Straky" v prvním poločase dvakrát vedly, ale domácí tým dokázal skóre vždy srovnat. Po změně stran však přidal svou druhou branku v zápase Guimarães, čímž definitivně rozhodl o třech bodech pro Newcastle. Svěřenci Eddieho Howa oslavili jedenácté vítězství v sezoně a posunuli se na sedmé místo, kde nyní ztrácí deset bodů na příčky zajišťující účast v příštím ročníku evropských soutěžích.

Ve 25. kole Premier League narazí Magpies na třináctý Bournemouth. Domácí si na svého sobotního protivníka brousí zuby, jelikož v listopadu s ním prohráli na Vitality Stadium 0:2. Newcastle bude chtít využít domácího prostředí, v kterém se mu v letošním ročníku opět nadmíru daří.

Domácí se stále potýkají s řadou absencí. Spoluhráčům určitě nepomůžou Anderson, Pope, Joelinton, Isak, Targett, Tonali a Willock.

Hosté se v současné chvíli nachází na třinácté pozici, v posledních týdnech to ovšem není ono. Na remízy s West Hamem a Nottinghamem navázalo mužstvo minulý víkend prohrou na hřišti Fulhamu. Cherries sice měli v utkání velkou střeleckou převahu, ale zbytečné chyby v defenzivě jim nakonec přinesly desátou porážku v sezoně. Pozitivem před blížícím se střetnutím s Newcastlem jsou určitě výkony anglického útočníka Dominica Solankeho, jenž si dosud na své konto připsal třináct ligových branek a v tabulce střelců je na třetím místě.

Na straně Bournemouthu nebudou k dispozici Aarons, Adams, Fredericks, Hill a Randolph.

Newcastle United - pravděpodobná sestava:
Dúbravka - Trippier, Schär, Botman, Burn - Longstaff, Guimarães, Miley - Almirón, Gordon, Barnes

AFC Bournemouth - pravděpodobná sestava:
Neto - Smith, Zabarnyi, Senesi, Kerkez - Cook, Christie - Tavernier, Scott, Semenyo - Solanke

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.01 - 4.05 - 3.54

Tip EuroFotbal.cz: 1

Více informací k zápasu

Tottenham Hotspur - Wolverhampton Wanderers

sobota 16:00

V sobotním zápase anglické Premier League se střetne londýnský Tottenham Hotspur a Wolverhampton Wanderers. Domácí se stále drží v první čtyřce a budou do konce sezony bojovat o přímý postup do základní skupiny Ligy mistrů, Wolves patří jedenáctá příčka.

Ange Postecoglu, manažer Spurs, se stal jedním z kandidátů na místo odcházejícího Jürgena Kloppa na lavičce Liverpoolu. Australský stratég ale tyto spekulace na včerejší tiskové konferenci jasně popřel s tím, že má v Tottenhamu ještě rozdělanou práci a o odchodu ani v nejmenším neuvažuje. Přeci jen postup do Ligy mistrů je blízko, po 24 odehraných kolech patří "Kohoutům" čtvrtá příčka se sedmibodovou ztrátou na čelo tabulky.

Spurs se v lize po přelomu kalendářního roku daří. Ze čtyř utkání získali osm bodů, v domácím prostředí těsně porazili jak v londýnském derby Brentford, tak minulý týden nebezpečný Brighton. Na cestách pak o body obrali na Old Trafford Manchester United a Dycheův Everton.

V poměrně dobrém rozpoložení jsou i příznivci Wolves. Hosté se v posledních zápasech sice rozstříleli, tři branky dali do sítě Brentfordu, Evertonu i Manchesteru United, na začátku února pak dokonce přidělili čtyřbrankový příděl londýnské Chelsea. O skvělou střeleckou formu ale přišli svěřenci Garyho O'Neilla v posledním ligovém zápase, minulou sobotu se totiž nedokázali střelecky prosadit do sítě Brentfordu a prohráli 0:2.

Ve venkovních zápasech ale už pětkrát v řadě neprohráli, dobrou bilanci mají i na novém Tottenham Hotspur Stadium, kde vyhráli tři z posledních pěti utkání. V sobotu bude ale favoritem domácí celek, a to i kvůli absenci klíčového útočníka Wolves Matheuse Cunhy.

Brazilský útočník si v posledním ligovém střetnutí přivodil poranění stehenního svalu a v 19. minutě musel být vystřídán. Pro Wolverhampton je to obrovská ztráta, vždyť Cunha se podílel na deseti brankách v posledních osmi zápasech.

Naopak domácímu manažerovi bude scházet obranné trio Porro, Sessegnon, Udogie. K dispozici nebude ani křídelník Solomon.

Tottenham Hotspur - pravděpodobná sestava:
Vicario; Emerson, Romero, Van de Ven, Davies; Sarr, Bissouma; Kulusevski, Maddison, Son; Richarlison

Wolverhampton - pravděpodobná sestava:
Sa; Toti, Dawson, Kilman; Semedo, Lemina, Gomes, Ait-Nouri; Sarabia, Neto; Hwang

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.51 - 4.96 - 5.87

Tip EuroFotbal.cz: 1

Více informací k zápasu

Nottingham Forest - West Ham United

sobota 16:00

Nottingham Forest se v rámci zápasu 25. kola Premier League utká s West Hamem United. Oba celky aktuálně hrají v nevalné formě, v tabulce si však přece jen stojí lépe hosté. Těm momentálně patří osmá příčka, zatímco co Forest je až šestnáctý.

Tři dny poté, co se Nottingham Forest probojoval přes penalty do pátého kola FA Cupu, prohrál v Premier League s Newcastlem United 2:3, a prodloužil tak svou sérii bez vítězství v nejvyšší soutěži na čtyři zápasy. V prvním poločase Forest dvakrát zabojoval, když Anthony Elanga a Callum Hudson-Odoi svými zásahy reagovali na góly dua Magpies Bruna Guimaraese a Fabiana Schära, ale domácí byli nakonec díky Guimaraesově trefě z 66. minuty odsouzeni k 13. ligové prohře v sezoně.

Od svého návratu do Premier League vypadají Tricky Trees vzadu zranitelně a v posledních 62 zápasech si udrželi jen 11 čistých kont, což je nejméně ze všech týmů v nejvyšší soutěži od začátku minulé sezony, zatímco od listopadového vítězství nad Aston Villou 2:0 na domácí půdě inkasovali v každém z posledních 13 zápasů.

Poté, co West Ham zakončil rok 2023 impozantním sérií vítězství v devíti ze 13 zápasů ve všech soutěžích, neslavil úspěch v žádném ze sedmi zápasů od přelomu roku, včetně tří remíz a posledních dvou porážek s celkovým skóre 0:9. Kladiváři navázali na venkovní prohru 0:3 na hřišti Manchesteru United nejhorším možným způsobem a minulý víkend doma dostali od londýnského rivala Arsenalu debakl 0:6. Jediný předchozí případ, kdy v ligové historii prohráli šestigólovým rozdílem, nastal v prosinci 1963 proti Blackburnu Rovers, kdy padli 2:8.

Za současnou špatnou formou mohou stát i váznoucí jednání o smlouvě trenéra Davida Moyese. Ta současná mu totiž v červnu končí. Hammers se tak budou snažit zvrátit štěstí na svou stranu v následujících čtyřech zápasech proti týmům, které jsou v současné době v tabulce pod nimi, počínaje sobotním střetnutím proti Nottinghamu Forest, který v posledních dvou střetnutích porazili s celkovým skóre 7:2.

Nottingham Forest - pravděpodobná sestava:
Sels - Williams, Niakhaté, Murillo, Tavares - Yates, Domínguez - Elanga, Gibbs-White, Hudson-Odoi - Awoniyi.

West Ham United - pravděpodobná sestava:
Areola - Coufal, Mavropanos, Aguerd, Emerson - Álvarez, Phillips - Kudus, Souček, Ward-Prowse - Bowen.

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.29 - 3.56 - 3.22

Tip EuroFotbal.cz: 0

Více informací k zápasu

Fulham FC - Aston Villa

sobota 16:00

Fulham si v minulém kole připsal premiérovou ligovou výhru v novém roce a v sobotu jej doma čeká Aston Villa. Ta naposled padla s Man Utd, čímž se její náskok na ostatní týmy atakující pohárové umístění zase o trochu ztenčil.

Cottagers se ve 24. kole Premier League konečně dočkali a proti Bournemouthu si připsali první ligové vítězství v roce 2024. V utkání předvedl své střelecké schopnosti brazilský útočník Rodrigo Muniz, který vsítil dvě branky. Svěřenci Marca Silvy poskočili na dvanáctou pozici a znovu se přiblížili umístění z minulého roku. V sobotu prověří Fulham o něco kvalitnější soupeř v podobě páté Aston Villy. V prvním vzájemném zápase se radovali právě Villans, kteří doma zvítězili 3:1.

Domácí nemůžou počítat s dvěma hráči. Zranění stále nedoléčili Jiménez a Tete. S lehkým otřesením se rovněž potýká Adarabioyo.

Aston Villa v posledních týdnech trochu tápe a pokud chce udržet minimálně současné páté místo, musí začít znovu pravidelně vítězit. Villans šli do zápasu s Man Utd jako mírní favorité, ale od 17. minuty prohrávali po brance Højlunda. Po přestávce svěřenci Unaie Emeryho zabrali a v 67. minutě vyrovnal Douglas Luiz. Nicméně další šance domácí fotbalisté už neproměnili a k jejich smůle se v 86. minutě trefil McTominay, jehož gól byl v zápase i posledním. Aston Villa se po šesté porážce v sezóně stále nachází na páté pohárové příčce, ale její náskok na šestý Man Utd se ztenčil na pět bodů.

V sobotu zcela jistě nenastoupí Buendía, Duran, Kamara, Konsa a Mings. Nejistý je i start Diega Carlose.

Fulham FC - pravděpodobná sestava:
Leno - Castagne, Adarabioyo, Ream, Robinson - Palhinha, Cairney - Cordova-Reid, Pereira, Willian - Muniz

Aston Villa - pravděpodobná sestava:
Martínez - Cash, Torres, Lenglet, Moreno - Luiz, McGinn - Bailey, Diaby, Ramsey - Watkins

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.03 - 3.80 - 2.30

Tip EuroFotbal.cz: 02

Více informací k zápasu

Burnley FC - Arsenal FC

sobota 16:00

Burnley se v rámci 25. kola Premier League utká s Arsenalem. Oby týmy mají poněkud jiné povinnosti. Zatímco domácí jsou předposlední a s jejich setrváním v nejvyšší soutěži to nevypadá dobře, hosté bojují o titul a jsou na třetí příčce s dvoubodovou ztrátou na vedoucí Liverpool.

Kouč Burnley Vincent Kompany možná Manchesteru City během svého působení v něm pomohl získat spoustu ocenění, ale naposledy se mu nepodařilo svému extýmu udělat další laskavost na Anfieldu, jelikož s Liverpoolem jeho svěřenci prohráli 1:3. Před historicky největším počtem diváků na Anfieldu na utkání Premier League vstoupilo Burnley do druhé půle nečekaně za vyrovnaného stavu zásluhou Dary O'Shea, který parádní střelou odpověděl na gól Dioga Joty, ale na hlavičky Luise Diáze a Darwina Núñeze ve druhé části už Clarets nedokázali odpovědět.

Po strastiplné sérii sedmi porážek na Turf Moor od začátku sezony si Kompanyho svěřenci nyní odnesli body ze tří z posledních pěti zápasů před vlastními fanoušky, když v sídle v Lancashiru udrželi Luton a Fulham na vyrovnaném skóre.

Přestože Arsenal musel čekat více než půl hodiny, než se mu podařilo prolomit nerozhodný stav zásluhou Williama Saliby, rozcupoval vítěze Evropské ligy West Ham na kousky a vyhrál 6:0. O góly se dále postarali Bukayo Saka, který se trefil dvakrát, Leandro Trossard a Gabriel Magalhaes. Na závěr se fenomenálním dalekonosným pokusem zaskvěl Declan Rice, bývalý špílmachr Hammers.

Jen jednou se Arsenalu podařilo vyhrát první čtyři ligové zápasy v kalendářním roce, navíc před mnoha lety - v titulové sezoně 1934/35, a pokud severolondýnští giganti o víkendu na Turf Moor zvítězí, bude to poprvé v jejich historii, kdy triumfovali v úvodních pěti ligových zápasech v kalendářním roce.

V sezoně 2023/24 inkasovali na hřištích soupeřů jen 11 gólů, což naznačuje, že jsou na nejlepší cestě vyhrát i proti Burnley, které v listopadu na Emirates porazili 3:1. Na Turf Moor přitom neprohráli v posledních 10 ligových zápasech, i když polovina z nich skončila nerozhodně.

Burnley FC - pravděpodobná sestava:
Trafford - Assignon, O'Shea, Esteve, Taylor - Ramsey, Berge, Brownhill, Odobert - Fofana, Amdouni.

Arsenal FC - pravděpodobná sestava:
Raya - White, Saliba, Gabriel, Kiwior - Ödegaard, Rice, Haverez - Saka, Trossard, Martinelli.

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 11.00 - 6.09 - 1.28

Tip EuroFotbal.cz: 2

Více informací k zápasu

Manchester City - Chelsea FC

sobota 18:30

Manchester City se ve šlágru 25. kola Premier League utká s Chelsea. Té se v letošním ročníku příliš nedaří a v tabulce Blues patří až desátá pozice daleko za bojem o evropské poháry. To domácí jsou opět v souboji o titul, navíc mají vše ve svých rukou, protože i když jsou druzí dva body za Liverpoolem, mají odehráno o zápas méně.

Zápasy se pro Manchester City v honbě za dalším historickým treblem stále rychle střídají, ale svěřenci Pepa Guardioly měli v klíčovém období druhé poloviny sezony jen málo problémů s vytvořením další ze svých vítězných sérií. Citizens totiž vyhráli každý z posledních 11 zápasů ve všech soutěžích, přičemž tato série začala úspěchem na Mistrovství světa klubů v polovině prosince a naposledy ji City prodloužili díky úternímu venkovnímu vítězství 3:1 nad Kodaní v prvním utkání osmifinále Ligy mistrů.

Góly Kevina De Bruyneho, Bernarda Silvy a Phila Fodena zajistily, že si Man City do druhého zápasu na domácí půdě za tři týdny odnáší dvoubrankový náskok. Nyní se může soustředit zpět na boj o titul v Premier League a snažit se zmenšit dvoubodovou ztrátu, kterou má na druhém místě na vedoucí Liverpoolu, který může rozdíl na chvíli navýšit na 5 bodů, pokud v sobotním střetu porazí Brentford.

Citizens se chystají na tři domácí zápasy z následujících čtyř a návrat na Etihad jistě uvítají, jelikož zde neprohráli žádný z posledních 22 zápasů Premier League. Vyhráli také šest z posledních osmi domácích střetnutí v nejvyšší soutěži se sobotním soupeřem Chelsea, přičemž v pěti z nich udrželi čisté konto. V této sezóně se Citizens nedaří udržet čisté konto, Guardiolova družina inkasovala v 11 z posledních 13 ligových zápasů, a tento víkend si nemůže dovolit proti Chelsea příliš chybovat, protože ji naposledy vstřelila čtyři góly.

V letošní sezóně se Chelsea potýkala s frustrující nekonzistentní formou, která byla katalyzátorem jejího průměrného postavení ve středu tabulky. Poté, co utrpěla dvě čtyřgólové porážky s Liverpoolem a Wolverhamptonem Wanderers, tlak na trenéra Mauricia Pochettina alespoň trochu polevil po dvou důležitých venkovních výhrách 3:1 nad Aston Villou a Crystal Palace.

Pět dní poté, co Blues porazili Villu v opakovaném zápase čtvrtého kola FA Cupu a předvedli pravděpodobně svůj nejlepší výkon v dosavadním průběhu sezony, mířili v pondělí proti Palace k porážce, když v poločase prohrávali a nezaznamenali ani jednu střelu na branku, přestože měli v Selhurst Parku 80procentní držení míče. Výkon Chelsea se však po přestávce rapidně zlepšil, načež se trefil bývalý hráč Eagles Conor Gallagher a vítězství pečetil Enzo Fernández.

Po 10 výhrách, čtyřech remízách a deseti porážkách z 24 zápasů Premier League může být jen málokdo překvapen, že se Chelsea krčí na desátém místě, ale zajištění evropského fotbalu pro příští sezónu zůstává pro Blues reálným, protože jsou jen dva body za sedmým Newcastlem United a sedm bodů za šestým Manchesterem United. Tedy dvěma týmy, se kterými Chelsea ještě bude hrát na domácí půdě.

Pochettino a spol. musí rychle najít konzistenci, pokud chtějí stoupat tabulkou, ale sobotní úspěch se nejeví jako příliš reálný, protože se Blues nepodařilo vyhrát žádné z posledních sedmi setkání s Citizens od doby, kdy si zajistili triumf 1:0 ve finále Ligy mistrů v roce 2021. Chelsea s Manchesterem City prohrála neuvěřitelných 18 z posledních 19 ligových střetů.

Manchester City - pravděpodobná sestava:
Ederson - Walker, Dias, Aké - Stones, Rodri - De Bruyne, Álvarez - Silva, Haaland, Foden.

Chelsea FC - pravděpodobná sestava:
Petrović - Gusto, Disasi, Colwill, Chilwell - Caicedo, Fernández - Palmer, Gallagher, Nkunku - Jackson.

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.32 - 5.98 - 9.21

Tip EuroFotbal.cz: 1

Více informací k zápasu

Tabulka před začátkem kola

Tým
Z
V
R
P
S
B
1
Liverpool FC
24
16
6
2
55 : 23
54
2
Manchester City
23
16
4
3
56 : 25
52
3
Arsenal FC
24
16
4
4
53 : 22
52
4
Tottenham Hotspur
24
14
5
5
51 : 36
47
5
Aston Villa
24
14
4
6
50 : 32
46
6
Manchester United
24
13
2
9
33 : 33
41
7
Newcastle United
24
11
3
10
51 : 39
36
8
West Ham United
24
10
6
8
36 : 42
36
9
Brighton & Hove Albion
24
9
8
7
43 : 40
35
10
Chelsea FC
24
10
4
10
41 : 40
34
11
Wolverhampton Wanderers
24
9
5
10
37 : 39
32
12
Fulham FC
24
8
5
11
33 : 39
29
13
AFC Bournemouth
23
7
6
10
31 : 44
27
14
Brentford FC
23
7
4
12
34 : 39
25
15
Crystal Palace
24
6
6
12
27 : 43
24
16
Nottingham Forest
24
5
6
13
30 : 44
21
17
Luton Town
23
5
5
13
33 : 45
20
18
Everton FC
24
8
5
11
26 : 32
19
19
Burnley FC
24
3
4
17
25 : 50
13
20
Sheffield United
24
3
4
17
22 : 60
13

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (751)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele