Premier League v kostce (2. kolo)

18.08.2015, 09:42
Názory a komentáře
Druhé kolo Premier League je úspěšně za námi, s jeho koncem zákonitě přichází i druhý díl nové rubriky Premier League v kostce. Opět si prohlédneme nejkrásnější gól i zákrok kola, chybět nesmí ani ideální sestava - tentokrát ve zbrusu novém grafickém kabátu!

Na čele elitní anglické soutěže je stejně jako minulý týden Manchester City. Stoprocentní zůstává i městský rival Manchester United, Liverpool a překvapivě také Leicester. Naopak úplně bez body je dvojice kandidátů na sestup, dvě prohry má v tabulce Bournemouth a Sunderland.

Velkým zklamáním jsou výkony a výsledky Chelsea, která ještě v létě nevyhrála jediný zápas (a to včetně přípravy!) a je pouze o skóre nad pásmem sestupu.

Příjemně naopak zaujala hned řada hráčů v čele s Romelem Lukakuem či Jeffersonem Monterem. Povedený první plnohodnotný start v sezóně má za sebou Sergio Agüero, nejkrásnější branku však vsítil střelec z Arsenalu.

Zápas 2. kola: Tottenham vs. Stoke

V prvním kole oba celky prohrály 0:1 a ani co se týče předvedeného výkonu to nic extra nebylo. V sobotu ovšem Tottenham i Stoke fanoušky vyloženě bavily. Zápas na White Hart Lane neměl příliš slabých míst, o šance nebyla nouze ani na jedné straně, nechyběly góly - hned čtyři - ani fantastické zákroky gólmanů. Sestřih utkání si můžete prohlédnout kupříkladu zde.

Zároveň šlo o zápas dvou zcela rozdílných poločasů, což samozřejmě dodává na dramatičnosti. První dějství zvládli o poznání lépe domácí, kteří šli do dvougólového vedení. Po změně stran však začali úřadovat Potters, které nejprve zachránil úžasný Butland (viz Zákrok kola), aby pak vstřelili dvě kýžené branky.

Gól 2. kola: Olivier Giroud

Kanonýr Kanonýrů Olivier Giroud je poměrně často cílem spekulací, která spojují Arsenal s příchodem nového útočníka. Proti Crystal Palace však Francouz předvedl krásný kousek, jenž by fanoušky Gunners měl alespoň na nějaký čas obměkčit. Skóre v Selhurst Parku otevřel po čtvrt hodině hry, kdy se akrobaticky položil do centru Mesuta Özila, a pomohl tak Arsenalu ke konečnému vítězství 2:1.



Zákrok 2. kola: Jack Butland

V utkání Stoke City na hřišti Tottenhamu jeden muž skutečně čaroval. Jack Butland v brance Potters pochytal pět velkých šancí Spurs, hned dva zákroky byly ze škatulky "spektakulární". Ten nejlepší si schoval proti kometě loňské sezóny Harrymu Kaneovi, který se před ním po centru Chadliho zjevil úplně sám. Bleskový reflex spolu s velkým kusem štěstí vynesl Butlandovi titul zákrok kola.



Hráč 2. kola: Romelu Lukaku

Belgický forvard v prvním kole vyšel gólově naprázdno, vše si ovšem Romelu Lukaku vynahradil v kole druhém. Zazářil už před utkáním, když při rozstřelování napálil míč do ochozů a zasažené fanynce Southamptonu se přišel osobně omluvit. Po úvodním hvizdu jí však způsobil další, tentokrát psychickou újmu.

Především v prvním poločase byl Lukaku nezastavitelnou bestií. První gól dal nádherně hlavou, druhý přidal pohotově po přihrávce Barkleyho. Navíc byl platný i v mezihře, vyhrál tři vzdušné souboje (jen Jagielka a Pellé zvládli víc) a pro svoji obrovskou sílu byl pro defenzivu Southamptonu takřka nezastavitelný. Od serveru WhoScored dostal známku 9.28.

Břídil 2. kola: Daryl Janmaat

Neměl snadnou pozici - vždyť proti němu nastoupil "létající" Jefferson Montero, který v prvním kole znemožnil i velezkušeného Branislava Ivanoviće z Chelsea. Daryl Janmaat však srbského obránce jednoznačně "trumfl", když za čtyřicet minut nedokázal zachytit ani stín levého křídelníka Swansea, mimo jiné mu dovolil nastřelit tyčku, no a nakonec mu ekvádorský fotbalista znemožnil duel dokončit.

V první řadě si totiž Janmaat připsal čtyři fauly a hned dva z nich ocenil rozhodčí Mike Jones žlutou kartou. Po čtvrthodině hry Montera tvrdě fauloval, ve čtyřicáté ve snaze o ofenzivní výpad přišel o míč a Montera (jak jinak) posléze zatahal za dres. Za nepříznivého stavu 0:1 a v oslabení byl už jeho Newcastle bez šance. Swansea nakonec vyhrála domácí zápas 2:0.

Sestava 2. kola

obrázek

Výslednou grafickou úpravu sestavy vytvořil Lukáš Rec.
Za jménem každého hráče je umístěn počet nominací v sestavě kola.


Účast v ideální sestavě by si zasloužilo hned několik gólmanů - třeba Begović s Butlandem předvedli řadu skvělých zákroků. Boaz Myhill z West Bromwiche však k několika výborným zákrokům přidal i čisté konto. V defenzivní čtveřici je dvojice z Manchesteru City, Aleksandar Kolarov si na levé straně obrany dělal téměř, co chtěl, Vincent Kompany zase výkon okořenil další vstřelenou brankou. Precizní výkony předvedli také John Stones z Evertonu a (opět) Matteo Darmian z Manchesteru United.

V záložní řadě se nachází jedno jméno, které je v ideální sestavě Premier League podle EuroFotbalu už podruhé. Jefferson Montero svůj skvělý výkon z úvodního kola ještě vylepšil. Neustále brázdil lajnu, nastřelil tyčku a nahrál na druhý gól; navíc se na něm vykartoval Daryl Janmaat. Stejně jako minulý týden se v sestavě jeden náhradník - Stephen Ireland totiž po svém příchodu na hřiště fantasticky dirigoval comeback Stoke City na hřišti Tottenhamu.

Wes Hoolahan naproti tomu dovedl k pohodlnému vítězství na hřišti Sunderlandu svůj Norwich; asistencemi přímo zařídil dva góly. Dva kanadské body si připsal taky Ross Barkley, jenž vedle gólu nachystal trefu dalšímu nominovanému Romelu Lukakuovi. V útoku zářil rovněž Sergio Agüero, který v prvním poločase neskutečně "vodil" obranu Chelsea a kromě toho také jednou skóroval.

Statistické okénko 2. kola

- Manchester United vyhrál na hřišti Aston Villy 1:0, na tom by však nebylo nic zvláštního, kdyby se to nestalo v pátek; v tento den se totiž naposledy hrálo poprvé od září 2003

- Newcastle prohrál sedmý venkovní zápas v řadě (0:2 ve Swansea), čímž vyrovnal stejnou svoji sérii zpřed 16 let

- Chelsea totálně selhala v zápase na hřišti Manchesteru City a přišla hned o dvě série; po 27 zápasech v řadě (dva a půl roku) prohrála nedělní zápas a po 28 zápasech v řadě (devět let) ztratila duel v měsíci srpnu

- pro Blues je navíc start letošní sezóny nejhorší za posledních čtyřiadvacet let; ročník 1991/92 zahájili naprosto stejným zápisem (2 zápasy, 1 bod, skóre 2:5)

- když vedl v jakékoli fázi utkání o dvě branky, vyhrál Tottenham 74 domácích zápasů v řadě; až Stoke City tuto dlouhou sérii v sobotu utnulo

+ jedna na závěr: Leicester navázal na loňský 'great escape' a má v posledních jedenácti ligových zápasech impozantní bilanci; 28 bodů z 33 možných je víc, než v této fázi dokázal získat kterýkoli jiný klub z Premier League

Autor: Marek Ustohal

Komentáře (327)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele