Preview kvalifikace na MS - zóna CONMEBOL (3. a 4. zápasy)

11.11.2020, 22:55, aktualizováno 11.11.2020, 22:55
Previews
Po měsíci jsou opět nakrátko přerušeny ligové soutěže a bojovat se tak bude pro změnu na mezinárodní scéně. V Evropě se bude dohrávat baráž Ligy národů, ze které vzejdou poslední čtyři účastníci Eura, v jižní Americe se bude bojovat o vstupenky na Mistrovství světa v Kataru. Všechny ostatní zóny přesunuly kvalifikační zápasy až na březen roku 2021, což zejména v Africe, Asii a zóně CONCACAF začíná zavánět mírnou nejistotou, zda se vůbec kvalifikační zápasy stihnou odehrát s dostatečným předstihem před závěrečným turnajem, ne-li v celé své kráse.

Koronavirová situace v jižní Americe se sice nijak výrazně nelepší, ale ani nezhoršuje, tudíž tamní funkcionáři neshledali nutným kvalifikační zápasy odložit. Čeká nás tedy plná porce 10 kvalifikačních duelů, a tak se pojďme popořadě podívat, jak si před nimi stojí jednotlivé reprezentace a co od nich můžeme očekávat. Čtyři zápasy tentokrát budou začínat v příjemnějších časech i pro evropské fanoušky (mezi 21-22. hodinou), takže se vás pokusím následujícími větami navnadit ke sledování kvalitního mezinárodního fotbalu.

Brazílie



Momentálně vedoucí tým kvalifikační skupiny čeká nejprve domácí zápas v São Paulu s Venezuelou 14. listopadu (1:30 SEČ). Poté se "Selecão" přesune do Montevidea, kde odehraje 18. listopadu (0:00 SEČ) zápas s dlouholetým rivalem Uruguayí. Proti Venezuele budou Brazilci určitě favoritem, v zápase s Uruguayí opět půjde o velice zajímavou bitvu, u které lze těžko predikovat výsledek.

Zásahy do brazilské nominace, ať už z důvodu Covidu či zranění, byly značné. Brazilský fotbal sice disponuje velkým množstvím kvalitních fotbalistů, nicméně střed zálohy nemusí působit pro soupeře nijak zvlášť děsivým dojmem. Chybět totiž budou Casemiro, Fabinho i Coutinho. Ve středu zálohy se tak představí vedle Arthura a Douglase Luize pravděpodobně jeden z dvojice Éverton Ribeiro, Allan. V nominaci chybí také Éder Militão, jehož absence však díky přítomnosti dua Thiago Silva - Marquinhos není pro Titeho příliš bolestivá. Obrovskou ztrátou naopak je zranění Neymara, který sice na soupisce figuruje i přes protesty PSG, avšak jeho start proti Venezuele je prakticky vyloučený, a ten ve druhém utkání v Uruguayi přinejmenším dost nejistý.

Brazílie se v prvních dvou zápasech prezentovala suverénní hrou, o čemž svědčí také 9 nastřílených gólů. Absence Coutinha a Neymara však tentokrát mohou být klíčové. O nepostupu Brazílie se nicméně příliš nedá uvažovat, i kdyby z nadcházejícího dvojzápasu nezískala ani bod. Tento scénář sice není moc pravděpodobný, avšak ne úplně nereálný, jelikož Venezuele by měla sedět hra na protiútoky a Uruguay bude proti oslabené Brazílii v domácím prostředí mírným favoritem. Proti Venezuele bude důležité vstřelit první gól, a to možná co nejdříve, protože Brazílie bez Neymara a Coutinha rozhodně nebude tak kreativní jako v jiných zápasech.

Předpokládaná sestava (4-2-3-1): Alisson - Lodi, T. Silva, Marquinhos, Danilo - Douglas Luiz, Arthur, Éverton Ribeiro (Allan) - Richarlison, Firmino, Neymar (Éverton).

Argentina



Kdo očekával klopýtnutí Argentiny v prvních dvou zápasech, ten se pletl. Modrobílí sice nepředvedli výkony, které by potěšily oči jejich fanoušků, nejprve ale porazili v domácím prostředí nepříjemný Ekvádor, načež se jim konečně po delší době podařilo vyválčit 3 body také v Bolívii, k čemuž jim notně pomohla decimace soupeřovy soupisky kvůli účasti nejlepších bolívijských klubů v pohárech. V následujících zápasech se Argentina představí 13. listopadu (1:00 SEČ) doma proti Paraguayi a 18. listopadu (1:30 SEČ) v peruánské Limě.

Tým kolem Lionela Messiho nepříjemně zasáhla zranění některých velmi dobrých fotbalistů, ale přece jen se dá hovořit o štěstí v neštěstí, jelikož jde zpravidla o fotbalisty, za které má Argentina adekvátní náhrady. Kvůli zranění budou chybět náhradní gólman Musso, stopeři Rojo, Pezzella a Foyth, pravý bek Saravia, záložníci Acuña a Salvio a z útočných řad vypadly také hvězdy Agüero s Dybalou. Největší ztrátou ovšem bude, pro někoho možná překvapivě, stoper Germán Pezzella, jelikož stoperská dvojice Otamendi - Martínez Quarta místy posledně nepůsobila nejjistějším dojmem.

Vypomáhat by jim však měl kvalitní, snad jen trochu málo kreativní, střed zálohy. Kreativitu obstarává v reprezentaci téměř výhradně Messi, který ovšem bývá důsledně a důrazně krytý protihráči. Pro Paraguayce je navíc vždycky zápas s Argentinou svátkem i proto, že spousta fotbalistů Paraguaye v Argentině buď vyrůstala, nebo alespoň v Argentině hrála či hraje. Paraguay navíc disponuje poměrně kvalitní obranou, takže ze strany hráčů Argentiny bude nutné poskytnout Messimu příležitosti vysílat je do nebezpečných situací. Od Paraguaye totiž očekávám hru ze zataženého bloku a na protiútoky.

Proti Peru se zase Argentinci nesmí nechat vyprovokovat, protože potomci Inků hrávají velmi tvrdě, mnohdy až surově. Peruáncům sice bude chybět kvůli karetnímu trestu hlavní brusič Zambrano, i bez něj se ale dá očekávat tvrdá bitva. Argentinci tak oproti zápasům s Ekvádorem a Bolívií budou muset svou hru výrazně zrychlit, aby prolomili soupeřovy obrany.

Předpokládaná sestava (4-3-2-1): Armani (E. Martínez) - Tagliafico, L. Martínez Quarta, Otamendi, Montiel - De Paul, Paredes, E. Palacios - Ocampos, Messi - L. Martínez

Kolumbie



Tým zkušeného stratéga Carlose Queiroze se představí nejprve 13. 11. od 21:30 doma proti silné Uruguayi. Druhý zápas odehrají "Los Cafeteros" 17. 11. od 21:30 v Ekvádoru. Oba zápasy by mohly nabídnout skvělou fotbalovou podívanou, a to v příjemných hracích časech.

Kolumbie patří mezi jasné favority na postup a v předchozích utkáních roli favorita také potvrdila. Sice nemá 100% úspěšnost, remíza v Chile se ale nedá považovat za nějakou zásadní ztrátu. Změny na soupisce nijak zvlášť neovlivnil Covid, nicméně Queiroz se bude muset obejít bez zraněných Falcaa, Mediny a Ariase. Právě poslední dva jmenovaní budou chybět hodně, jelikož jde o první dvě volby na místo pravého beka. Arias navíc bude chybět určitě delší dobu kvůli zlomenině kosti v kotníku. Alternativou tak pravděpodobně bude Luis Orejuela hrající za brazilské Grémio.

Uruguayi první dva zápasy herně vůbec nevyšly a v Kolumbii to bude mít velice těžké. Kolumbijci jsou díky Queirozovi velmi dobře organizovaní, k tomu si přičtěte ofenzivní hvězdy jako James, Cuadrado nebo Duván Zapata... Kvalita současné Kolumbie je nesporná, jedinou slabinou je občas nedůraz v obraně. Což o to, individuální kvalitu mají "Cafeteros" i v zadních řadách, ale občas mají hráči tendenci si dávat přednost nebo místo odkopnutí míče volí přihrávku na obsazeného spoluhráče. Uruguay navíc po prohře v Ekvádoru není v situaci, kdy by si mohla dovolit ztrácet další body. To by se totiž mohlo vymstít.

Když už jsme u těch proher v Ekvádoru, Kolumbie se určitě bude chtít poučit z chyb, kterých se v rovníkové zemi dopouštěli Uruguayci. Klíčem k úspěchu bude přizpůsobit se fyzické hře Ekvádoru. Ekvádorci jsou rychlí, důrazní a technicky vyspělí, jejich slabinou je ale taktická vyspělost. Při soustavném tlaku ve vápně mají tendenci faulovat, čehož by Kolumbie měla využívat. Uvidíme, jak si mladá sestava Ekvádoru povede proti, nebojím se říct, ofenzivě světové úrovně.

Předpokládaná sestava (4-3-3): Ospina - Mojica, D. Sánchez, Mina, Orejuela - Barrios, Lerma, Cuadrado - Muriel, Zapata, Rodríguez

Paraguay



Červeno-bílo-modrá skvadra v prvních dvou zápasech příjemně překvapila a po dvou zápasech se drží na 4. místě tabulky. Zejména venkovní skalp Venezuely přišel poměrně nečekaně. Třetí kvalifikační zápas odehraje Paraguay 13. 11. od 1:00 v Argentině, čtvrtý zápas pak od půlnoci ze 17. na 18. 11. doma proti Bolívii. V prvním zápase by byl jakýkoliv bodový zisk úspěchem, naopak trápící se Bolívii by měli "Guaraníes" roznést na kopytech.

Absence na straně Paraguaye nebyly sice početné, ale zasáhly na nepříjemných místech. Chybět totiž budou kromě gólmana Fernándeze (ten bude zastoupen dle mého názoru lepším Silvou) také levý bek Riveros a záložník Cubas, který společně s Gastónem Giménezem vytvořili silné duo středních záložníků. Navíc oba jakožto rodáci z Argentiny by se určitě rádi předvedli proti zemi, kde vyrůstali (rodiny obou hráčů jsou ovšem původem z Paraguaye). Nahradit Cubase se nejspíš ještě podaří víceméně bez problému, ale extrémně rychlý a hbitý bek Riveros bude velkou ztrátou. Obrany soupeřů totiž i z pozice beka větral podstatně víc než křídelník Hernán Pérez.

Argentinský trenér Berizzo mě velice překvapil svou prací u Paraguaye - čekal jsem, že naváže na spíše defenzivní styl svých předchůdců a Paraguay opět bude hrát zejména na brejky. Sice to stále Paraguay umí, nyní se však ale nebojí také kontroly hry a snahu o překonání obrany soupeře kombinací. Skvělou práci v tomto odváděla právě výše zmíněná dvojice Cubas - Giménez. O finální a předfinální fázi se pak staral zejména Miguel Almirón, největší hvězda výběru.

Naopak slabinou byl určitě výkon hrotového útočníka Lezcana, který se sice snažil bojovat, ale do šancí se příliš nedostával. Nepředvedl se ani výše zmíněný Pérez a tak uvidíme, zda se Berizzo neodhodlá ke změnám v sestavě. Když totiž šel na hrot Bobadilla, rázem se obrana soupeře musela vypořádávat s mnohem tvrdší hrou a zvýšeným nebezpečím ve vápně. Proti Argentině se však dá čekat, že Paraguay opráší starou taktiku tvrdého betonu a rychlých protiútoků. Pro tento účel by však bylo změn v sestavě třeba víc... Naopak proti Bolívii by měl platit spíš konstruktivní "mód" hry.

Předpokládaná sestava (4-3-3): A. Silva - Arzamendia, Alonso, G. Gómez, Espínola - R. Sánchez, Villasanti, Giménez - Almirón, Lezcano (Sanabria), Ángel Romero (Pérez)

Ekvádor



Zemi na severozápadním okraji kontinentu čekají dva veledůležité kvalifikační souboje. V tom prvním se střetnou 12. 11. v La Pazu s Bolívií, a to pro Evropana ve velmi příjemnou devátou hodinu večer. Druhý zápas čeká "La Tri" 17. 11. od 22:00 SEČ proti Kolumbii v Quitu.

Ekvádor a Bolívie jsou jediné dva národní týmy v jižní Americe, které hrají své domácí zápasy ve vysokohorském prostředí, nicméně na rozdíl od Bolívie, kde prakticky celý národní tým je složený z týmů z La Pazu a hráči jsou na toto prostředí zvyklí, je Ekvádor specifičtější zemí. Země se dá totiž rozdělit na vyloženě nížinný západ, kde leží například největší město Guayaquil nebo město Manta. V těchto městech hrají úspěšné domácí kluby jako Emelec, Barcelona SC nebo Delfín SC (Manta). Naopak střední část Ekvádoru je vysoko položená a leží zde hlavní město Quito (týmy LDU, Independiente del Valle, Universidad Católica). Východní část je pak stručně řečeno ponechána přírodě a místním indiánským kmenům.

V tomto duchu Ekvádoru momentálně nahrává, že poslední dobou dominují týmy z Quita a domácí vysokohorské prostředí je tak podobnou výhodou jako pro Bolívijce. Z výše uvedených důvodů to tak ale nemusí být vždy, čemuž nahrává i mnohem vyšší počet legionářů v reprezentaci Ekvádoru než v bolívijském týmu. Navíc výškový rozdíl mezi Quitem a La Pazem je stále přes 900 metrů!

Ekvádorský trenér Gustavo Alfaro však před zápasem s Bolívií jasně řekl, že cokoliv jiného než výhra by byla devalvací progresu, jaký s týmem udělal. Pokud by Ekvádor v Bolívii nevyhrál, byla by to docela vážná komplikace na cestě do Kataru. V Bolívii přece mají ztrácet jiní, navíc situace Bolívijců je vysloveně špatná a pohoda v týmu určitě nebude. To případná prohra se sousední Kolumbií by sice nebyla z hlediska postupu až taková tragédie, přesto by si Ekvádorci neměli dovolovat luxus v podobě domácích ztrát. Venku totiž zdaleka nebývají tak silní.

S trochou nadsázky se koronavirus nad Ekvádorem slitoval, a tak jedinou vynucenou změnou na soupisce byla ztráta náhradního gólmana Padilly, kterého nahradil Hernán Galíndez. Jasnou jedničkou ovšem zůstává zkušený Alexander Domínguez, chytající za Vélez Sarsfield v Argentině. Ekvádor se v posledním zápase s Uruguayí prezentoval pohlednou ofenzivní hrou s rychlým přechodem do útoku. Proti Bolívii však nejspíš bude muset hrát opatrněji, neboť to budou oslabení Bolívijci, kteří určitě budou chtít vyčkávat na chybu soupeře a vyrážet do smrtících brejků. Na druhou stranu to Ekvádor s opatrností nesmí přehánět, protože slabina Bolívie jednoznačně spočívá v chybující obraně a nepříliš jistém gólmanovi. Co se týče defenzivy, tak je třeba důkladně pokrýt Marcela Morena v útoku, případně nedat prostor Chumacerovi s Castrem. Pokud se to povede, Bolívie pravděpodobně začne praktikovat taktiku náhodných nákopů do volných prostor (tak volných, že tam nebývají ani spoluhráči).

Zápas s Kolumbií je z hlediska předpovědi tvrdším oříškem. Kolumbii vede protřelý stratég Carlos Queiroz, který určitě nedovolí, aby Ekvádor jeho svěřence rozebral podobným způsobem jako Uruguay. Naopak si myslím, že individuální kvalita kolumbijské ofenzivy se projeví a ekvádorská kosa narazí na kámen. Jako vhodnou cestu k vítězství Ekvádoru bych viděl tvrdou fyzickou hru, protože jako téměř každý jihoamerický stoper, mají i ti kolumbijští sklon chybovat pod tlakem.

Předpokládaná sestava (4-4-2): Domínguez - Estupiñán, Arboleda, Arreaga, Preciado - Mena (Rojas/M. Caicedo), Gruezo, M. Caicedo (Franco), Ibarra - Valencia, Estrada

Uruguay



V prvním zápase to sice byla ze strany Uruguaye bída, nakonec se ale podařilo v nastaveném čase Chile udolat díky trefě Maxi Gómeze. Ve druhém zápase to byla ještě větší bída a nebýt dvou penalt na konci zápasu, odjížděla by z Ekvádoru s debaklem. Ve třetím zápase pojedou Uruguayci do Kolumbie (13. 11. od 21:30), kde by bylo záhodno bodovat. Čtvrtý zápas je čeká v domácím prostředí proti Brazílii, tradičnímu rivalovi (18. 11. od 0:00). V tom nejhorším možném scénáři, který není nereálný, by tak Uruguay mohla mít po čtyřech zápasech na kontě jen 3 body. Osobně ale očekávám ze strany "Celeste" výrazné zlepšení oceněné bodovými zisky.

Problémy Uruguaye byly prohloubeny asi nejpočetnější marodkou ze všech týmů. Z nominace vypadli obránci Araújo, Coates, Laxalt a M. Suárez, záložníci Vecino, de Arrascaeta, Valverde a Pereiro. Na poslední chvíli se teď poroučeli i útočníci Maxi Gómez a Stuani, takže se s velkou pravděpodobností dočkáme obnovené spolupráce veteránů Suáreze a Cavaniho.

I přes tyto početné absence má stále nejméně lidnatá země zóny CONMEBOL z čeho vybírat. Tradiční problém však bude na křídlech a taky je těžké určit, v jaké formě nastoupí Edinson Cavani, kterého dlouho trápila zranění. Osobně bych mu hodně přál, aby ve dvojici se Suárezem navázal na svá nejlepší léta. Uruguay to bude potřebovat. V zápase Kolumbie - Uruguay neočekávám nijak pohledný fotbal, spíše půjde o urputnou bitvu o střed hřiště. Ve druhém zápase pak Uruguay bude muset zůstat po celých 90 minut perfektně koncentrovaná a spoléhat na individuální schopnosti svých ofenzivních hráčů. Pikantní souboje lze očekávat mezi Cavanim a jeho bývalými spoluhráči Silvou a Marquinhosem.

Předpokládaná sestava (4-4-2): Campaña - Viña, Giménez, Godín, Cáceres - B. Rodríguez, Torreira, Bentancur, Nández - Cavani, Suárez

Chile



Od reprezentace Chile se žádné zázraky neočekávaly a ani k nim nedošlo. Přesto Chile podalo dva solidní výkony a pouze 1 získaný bod je celkem krutým a vzhledem k průběhu zápasu s Uruguayí i nespravedlivým vyústěním. Ze hry o postup ještě Chile venku není a vypadá to, že staří harcovníci v dresu Chile ještě stále mají v sobě jiskru. Nyní je čekají dva spíše jednodušší soupeři, se kterými bude důležité získat minimálně 4 body. Prvně se Chilané představí doma 14. 11. od 0:00 proti Peru, druhý zápas je čeká ve Venezuele, a to 17. 11. od 22:00.

Posledně jsem psal o konci reprezentační kariéry zkušeného beka či křídelníka Jeana Beausejoura a hle, máme ho zpět. Jeho výkony v týmu Universidad de Chile přesvědčily trenéra Ruedu, že ještě nepatří do starého železa a povedlo se mu Beausejoura přemluvit k návratu i v 36 letech. Osobně si ale pořád myslím, že Beausejour už má nejlepší léta nenávratně za sebou. Ale aby té nostalgie nebylo málo, při absenci současné jedničky Gabriela Ariase se navíc nejspíš znovu do brány vrátí velezkušený Claudio Bravo.

Mnohem zajímavější je však absence Charlese Aranguíze, bez kterého si vedle Vidala snad chilskou zálohu ani nelze představit. Odhadnout, kdo jej nahradí (a jakým způsobem), je složité. Chilané se snažili praktikovat přecházení mezi diamantem a rozestavením 4-3-3, kde Aránguiz plnil roli nejkreativnějšího hráče, zatímco Fuenzalida či Pinares obhospodařovali křídelní prostory. Při nahrazení Aranguize Pulgarem by se rázem hra stala sice méně kreativní, ale zato mnohem více atletickou. Druhou možností je pak postavení Césara Pinarese na místo Aranguize a křídelního záložníka by pak mohl hrát Jean Meneses, maličký a hbitý hráč mexického Leónu. Přikláním se spíše k první variantě, jelikož Pulgar je zkušenějším borcem, co se mezinárodních střetnutí týče.

Tak jako tak kreativita rozhodně nebude v příštích zápasech silnou stránkou Chile, zato bychom ze strany Chile mohli vidět rychlý a atletický fotbal. Důležité je, aby Vidalovi zase jednou neruply nervy...

Předpokládaná sestava (4-1-2-1-2): Bravo - Beausejour (Vegas), P. Díaz, Sierralta, Isla - Baeza - Pulgar (Meneses), Pinares - Vidal - Sánchez, Vargas

Peru



Bojovnost nechyběla, kvalita ano. Tak by se dalo shrnout působení Peru v prvních dvou zápasech. Následující zápasy odehrají v Chile (14. 11., 0:00) a doma s Argentinou (18. 11., 1:30). V obou případech půjde dle mého názoru o poměrně vyrovnané zápasy. V případě Argentiny se mnou mnozí nebudou souhlasit, ale pokusím se to vysvětlit na následujících řádcích, ačkoliv lehce bylo již téma nakousnuto u Argentiny.

Nejprve však k absencím a změnám v nominaci. Absence se dají shrnout velmi stručně, protože kromě alternujícího krajního beka Loyoly budou významné absence jen dvě, zato však pořádné. Tou první je delší dobu zraněný José Paolo Guerrero, druhou pak Jefferson Farfán, čili dva symboly peruánské reprezentace. S touto situací se však peruánský svaz rozhodl rázně zatočit a povolal "Itala" Gianlucu Lapadulu z Beneventa, jehož maminka je Peruánka. Sám Lapadula dostal první nabídku od reprezentace Peru už v roce 2016, tehdy však ještě věřil v prosazení se do kádru Itálie. Každopádně v Lapadulovi získalo Peru konečně zase útočníka v nejlepších letech, který bude schopen střílet góly a bořit obranu soupeře jako před ním Guerrero. Trochu ve stínu tak stojí další "zahraniční" akvizice Peru, pro změnu do středu obrany, Jean-Pierre Rhyner z druholigové španělské Cartageny. K tomu se navíc do nominace vrací šikovný křídelník Edison Flores.

Získáním výše zmíněného Lapaduly by se mohly mnohé problémy Peru vyřešit. Hlavním problémem totiž byla právě absence gólového útočníka, který se navíc s obránci rve jako lev a dokáže podržet balón na soupeřově polovině. To při vší úctě k Raulu Ruidíazovi (168 cm) útočník jeho fyzických parametrů dokázat snad ani nemůže. S výpadkem formy Cuevy tak rázem chyběl Peru dostatek kreativity na vytváření šancí, což kompenzoval akorát André Carillo střelami z dálky a využíváním chyb soupeřových obran.

Teď zas může praktikovat Peru to, co je zdobilo v roce 2018. Konkrétně myslím dlouhé nákopy za obranu tak, aby měl útočník šanci míč buď udržet nebo jej nekompromisně posílat rovnou směr brána. A takové míče umí například Yoshimar Yotún posílat stále perfektně. K tomu si přičtěte velice tvrdé obránce a záložníky, rychlé krajní beky s dobrým centrem a nově skvělého útočníka-zakončovatele. Troufnu si říct, že po ospalém začátku se Peru v dalších zápasech může vrátit do boje o postup.

Předpokládaná sestava (4-3-3): Gallese - Advíncula, Abram, Araujo, Trauco - Yotún, Tapia, Cueva (Aquino) - Flores, Lapadula (Ruidíaz), Carillo

Venezuela



"La Vinotinto" alias červené víno, jak se venezuelské reprezentaci přezdívá, odehrála dva vyloženě nepovedené zápasy. Ale asi těžko vinit nového trenéra Peseira, který neměl zatím moc možností tým sehrát a vštípit mu svou vizi. Zdali úspěšně složí reparáty, se uvidí 14. 11. od 1:30 v Brazílii a následně 17. 11. od 22:00 doma proti Chile. Samozřejmě v Brazílii se bodový zisk nedá očekávat, doma proti Chile však musí Venezuela naplno bodovat, pokud se chce přiblížit realizaci snu o prvním MS v historii této země.

Absence Venezuely jsou sice opravdu početné, naštěstí by však neměl chybět žádný z hráčů pravidelné základní sestavy. Navíc se do nominace vrací Salomón Rondón, který je podobně klíčovým mužem venezuelské sestavy, jako je například Paolo Guerrero pro Peru.

Pouze personální změny však Venezuele nepomůžou, hlavně je třeba začít hrát mnohem rychleji, důrazněji a chytřeji. Co na tom, že je Darwin Machís extrémně rychlý fotbalista s výbornou kličkou (trochu škodolibě musím zdůraznit singulár u slova klička, používá totiž prakticky jen jednu), když potom centruje do vápna ve chvíli, kdy v něm není žádný, případně jeden, spoluhráč. Proti Brazílii se pokusí nejspíš Venezuela zaparkovat autobus ve vápně a spoléhat na nakopávané míče na Rondóna, který by je sklepával právě pro rychlíky Machíse či Sotelda. V úspěch této taktiky však moc nevěřím, jelikož rozdíl v kvalitě brazilské ofenzivy a venezuelské defenzivy je enormní. Proti Chile by si však kouč Peseiro měl důkladně nastudovat hru svého týmu pod Rafaelem Dudamelem, neboť by mu to mohlo být inspirací k pohledné, a hlavně efektivní, kombinační hře.

Předpokládaná sestava (4-2-3-1): Faríñez - Rosales, Ángel (Osorio), Chancellor, Feltscher - Rincón, Herrera - Soteldo, Otero, Machís - Rondón

Bolívie



Vysokohorský vnitrozemský stát se nachází momentálně v krizi, a to nejen fotbalové. Bolívie už delší dobu neatakuje příčky zajišťující postup na MS a nevím, co by se muselo stát, aby se tak stalo letos. Kvůli postupu klubu Jorge Wilstermann do vyřazovací fáze Copy Libertadores a Clubu Bolívar do Copy Sudamericana už podruhé budou Bolívii chybět reprezentanti z těchto týmů. Už tak nejslabší reprezentace v zóně CONMEBOL tak dostala ránu do vazu a naopak soupeři se můžou radovat. Do toho panuje nejistota ohledně pokračování trenéra Fariase, kterého s nabídkou kontaktovalo brazilské Botafogo. Farias by údajně rád nabídku přijal a čeká se pouze na povolení od bolívijského svazu.

V následujících zápasech čeká Bolívii doma Ekvádor (12. 11. od 21:00 SEČ) a venkovní zápas s Paraguayí (18. 11. od 0:00 SEČ). Domácí zápasy Bolívie normálně bývají pro soupeře utrpením, jenže ne zrovna pro Ekvádor, který hraje domácí zápasy taky pořádně vysoko. Nicméně jak už bylo napsáno u Ekvádoru, výškový rozdíl mezi Quitem a La Pazem je stále enormní, navíc za Ekvádor nastupují také legionáři hrající v "normální" nadmořské výšce (mimo hráče z Mexika). Výhoda vysokohorského prostředí tedy stále bude na straně Bolívie, nicméně kvalita bude při velkém počtu absencí jednoznačně na straně jejího soupeře. Proti Paraguayi bude pro Bolívijce důležité držet dlouho čisté konto. Paraguayci nejsou rozhodně zvyklí útočit do uzavřené obrany a Bolívie naopak protiútoky umí. Pokud by se Bolívii podařilo vstřelit první gól, a že Bolívijci útočit umějí, zápas by dostal pořádný náboj a znervóznělí Paraguayci by mohli začít kupit chyby.

Předpokládaná sestava (4-3-1-2): Lampe - José Sagredo, Carrasco, Valverde, Torres - Castro (Céspedes), Wayar, Chumacero - R. Cardozo - Miranda (Saucedo), Moreno

Tipy na výsledky:


3. hrací den
Bolívie - Ekvádor 2
Argentina - Paraguay 1
Kolumbie - Uruguay 1
Chile - Peru 1
Brazílie - Venezuela 1

4. hrací den
Venezuela - Chile 10
Ekvádor - Kolumbie 0
Uruguay - Brazílie 0
Paraguay - Bolívie 1
Peru - Argentina 02

Autor: články čtenářů / Jaroslav Novotný

Komentáře (75)

Přidat komentář
Modroočko

Bolívia - Ekvádor 2

Argentína - Paraguaj x

Kolumbia - Uruguaj 1

Čile - Peru x

Brazília - Venezuela 1

Venezuela - Čile x

Ekvádor - Kolumbia x

Uruguaj - Brazília x

Paraguaj - Bolívia 1

Peru - Argentína 1

Reagovat
smazaný uživatel

Bolívia - Ekvádor 2

Argentína - Paraguaj 1X

Kolumbia - Uruguaj 1

Čile - Peru 1 / 2

Brazília - Venezuela 1

Venezuela - Čile X2

Ekvádor - Kolumbia 1X

Uruguaj - Brazília 2

Paraguaj - Bolívia 1

Peru - Argentína 1 / 2

Reagovat
Stannis Baratheon

No v Bolívii se snadno nevýhravá, i když teda zrovna Ekvádorci by s tím tak velký problém mít neměli.

Reagovat
smazaný uživatel

Ale Stando, ten ich domáci trik s nadmorskou výškou už každý z CONMEBOLu pozná a ustrážia si to vďaka dlhšej adaptácii v La Paze. Časy, keď sa omdlievajúci hráči súpera dožadovali kyslíkových prístrojov či dokonca na ihrisku vracali ako Messi už máme hádam za sebou.

Reagovat
Stannis Baratheon

Jistě Vendelíne. Děkuji za řádně vysvětlení, jdu dát všecičko na dvojku.

Reagovat
smazaný uživatel

Zas som ti raz dobre poradil. Aspoň sa pochváľ aký balík si na tom trhol

Reagovat
Stannis Baratheon

Nic, protože mi to zkazili Maďaři.

Reagovat
smazaný uživatel

Tvl, zase tie isté chyby... Si sa nepoučil zo semifinále baráže, kde som ti tvrdil, že Maďari Bulharov v Sofii bez problémov porazia a ty si tvrdil opak?

Reagovat
smazaný uživatel

My sa v Európe ešte mrdúlime s barážou na ME a LN, pričom ani nemáme úplnú istotu, či sa presunuté Euro 2020 v júni a júli 2021 kvôli covidu vôbec uskutoční a frajeri v Južnej Amerike si už v kľude idú kvaldu na MS

Reagovat
Modroočko

Tak pri ich štruktúre kvalifikácie by vážne hrozilo, že by ju nedokončili, ak by nezačali tento rok. To mimochodom asi postihne Áziu, tam nevidím nejaký rozumný rámec, za ktorý by sa kvalda stihla načas...ibaže by dali budúcu jeseň trojzápasové termíny a využili aj reprezentačné okno v januárI/februári 2022.

Reagovat
veikko

Uvidíme, oni si nějak poradí. Úplně stejně hrozí nedokončení kvalifikace i v Africe a CONCACAF, protože Afričani ještě k tomu jedou kvalifikaci na kontinentální šampionát a Američani pro změnu ještě neodehráli ani jeden kvalifikační zápas. Aby nakonec nevymysleli nějakou šaškárnu jako nasazení týmů na MS podle žebříčku FIFA nebo podobnou věc. Jediný, u koho se nebojím, že by to nestihli, jsou OFC, ale tam zase není žádná kvalita a pravděpodobně vypadnou v baráži.

Reagovat
Modroočko

CONCACAF je na tom naozaj komicky, keď chcú za cca 16 mesiacov odohrať dve plnohodnotné skupinové fázy a k tomu dve baráže. Afrika je na tom podľa mňa oveľa lepšie, majú na programe len 6 zápasov plus baráž, ktorú po vzore Európy môžu odohrať na jeden zápas, takže tam sa to podľa mňa stihne. Ale k takej obludnosti ako postupovaniu podľa rebríčku FIFA hádam nedôjde - to už skôr vidím na nejaké kvalifikačné miniturnaje, kedy by sa tímy zavreli na dva mesiace na nejakom mieste a po vzore líg by kvalifikáciu dohrali.

Reagovat
smazaný uživatel

Ja som bol vždy zástancom myšlienky, aby sa CONMEBOL a CONCACAF zlúčili a hrali tie kvaldy štandardným skupinovým systémom, ale na to by väčšina tímov zo zóny CONCACAF logicky dobrovoľne nepristúpila, keďže Juhoameričania by im s veľkou pravdepodobnosťou takto vyfúkli väčšinu postupových priečok. Zrejme jediný tým, čo by s nimi dokázal dlhodobo hrať rovnocennú partiu je Mexiko.

Reagovat
smazaný uživatel

Exaxctly

Reagovat
smazaný uživatel

Tak majú 18 zápasov + baráž takže musia ale či sa MS uskutočni je už vec iná.

Reagovat
veikko

Tak MS je pořád až za dva roky, teď nejde říct, že by se mělo nebo nemělo rušit.

Reagovat
ttopi

Messi 2 fíky.

Reagovat
smazaný uživatel

určitě

Reagovat
valloire

Reagovat
Reggie

Proč nechytá za Argentinu (aspoň myslím) ten Martínez, co chytal za Arsenal? Tady byl dost chválenej a místo něj chytá Armani. Není náhodou lepší?

Reagovat
veikko

Upřímně nevím. Armani ale není vůbec špatný gólman a hrají pro něj zkušenosti. Navíc v Argentině se tak trochu žádá, aby dostávali šanci i hráči z domácí ligy, notabene když je to gólman River Plate. Předchozí jedničkou byl taky pro mě nepochopitelně hodně dlouho Romero, který dělal od roku 2013 jen dvojku, zatímco měli k dispozici kvalitního Marchesína nebo Guzmána, kteří chytali v Mexiko (u nás celkem nedoceněná kvalitní soutěž).

Reagovat
veikko

*ta druhá část s Romerem měla značit to, že gólmani jsou v Argentině už hodně dlouho takovým kontroverzním tématem.

Reagovat
Reggie

No třeba Romero byl ale na MS 2014 super, hlavně ty penalty zvládl skvěle. Ale máš recht, tam už dlouhodobě je s gólmany problém. Soudím podle zápasu s Francií v Rusku a tam teda Armani nic moc, ale zdaleka to nebylo jenom o něm. Každopádně za 20 let, co to sleduju, si nevybavím žádnýho TOP gólmana. Možná Roa, ale to jsem byl teprve na začátku, takže úplně nedokážu posoudit . Co Benítez z Nice? Nebo jednu dobu měl myslím slušně našlápnuto Rulli. Jinak když tě tady mám . Co tá záloha a obrana? Otamendiho moc nechápu, proč nehraje třeba Garay? Nikdo lepší tam není? Kraje asi v pořádku.

No a záloha - nadějný Palacios ok, De Paul je zajímavý hráč, ale do zálohy nevím, spíš tak podhrot nebo volná pozice. A Paredes že by byl nějaká hitparáda, tak to teda taky ne. No nevidím tu budoucnost úplně dobře.

Reagovat
veikko

Jo, Rulliho tehdy cpala do reprezentace většina fanoušků, ale Romero to ustál. Armani ale není špatný gólman. Nejsem si jistý, jestli by zrovna Martínez byl nějak lepší. Přece jenom reprezentační a klubová scéna je něco jiného. To už bych spíš zkoušel Mussa z Udine kvůli věku, je přece jen o něco mladší.

No, s obranou je to tak, že za ideální situace b byl stoper č. 1 Pezzella z Fiorentiny. Fandové si asi malovali, že ve Fiorentině budou mít sehrané repre duo Pezzella - Martínez Quarta, ale zatím se Martínez neprosazuje a Pezzella se zranil. Velký talent je Balerdi, který s věkem ještě poroste. Do budoucna asi vytvoří dvojici s Martínezem Quartou. Docela slabí na jihoamerické poměry jsou i krajní beci. Od Tagliafica se určitě čekalo mnohem víc a Montiel napravo je sice pořád mladý, ale nepřijde mi, že by to byl nějaký zvláštní talent - spíš takový klasický kvalitní bek, který ničím moc nevyčnívá.

Do zálohy Argentinci povolávají spíš bojovníky. De Paul i Lo Celso by měli kvalitu i pro tvorbu hry, ale v Argentině mají spíš roli posouvače míčů, případně mají střílet z dálky. Paredes je vyloženě na černou práci a dělá ji dobře.

Já vím, že spousta lidí to neuslyší rádo, ale Messi je fakt trochu brzda, lépe řečeno trenéři ho neumí využít, případně se na něj všichni až moc spoléhají. On by neměl mít roli absolutního spasitele, střelce i tvůrce hry. Měli by mu trochu ulehčit. Třeba by mě zajímalo, jak by fungovalo, kdyby hrál na AM Papu Gómez společně s Messim na křídle. Podle mě by se tím Messimu otevřel větší prostor. Argentina má hlavní problém v systému, ne v individualitách.

Reagovat
Seydou Doumbia

Rulli loni patřil mezi nejkvalitnější brankáře L1, bohužel ve Villarealu moc příležitosti letos přes Asenja nedostává. Benítez patří mezi ty kvalitnější brankáře v L1, ale taky si občas neodpustí nějakou tu minelu.

Reagovat
Reggie

Ale oba jsou podstatně mladší než Armani a spol. Blbost je nezkusit podle mě.

Reagovat
Seydou Doumbia

neznám ho, ale asi máš pravdu

Reagovat
veikko

Benítez podle mě příště pozvánku dostane, protože nadhodil do médií, že by mu nevadilo přijmout francouzské občanství a pokusit se prosadit do kádru Francie. Podle mě Scaloni zastříhal ušima a zkusí mu dát jeden zápas, aby už ho nemohla Francie získat. Každopádně Argentinci mají ve zvyku mít jednu jasnou jedničku, a tou Armani, pokud nebude chybovat, až do MS podle mě zůstane.

Reagovat
Reggie

Pezzella je dobrý, to je pravda. Škoda, pokud chceš úspěch, tak musí defenzíva fungovat. Teda pokud to brutálně neválcuješ v předu, ale to se nekoná. De Paul není zrovna bojovník, ne? Lo Celso se mi líbil v Betisu, teď jsem ho dlouho neviděl hrát.

A Papu bývá vůbec nominovaný? Hele musím souhlasit, je to stejný problém jako v Barce, kdy se všichni mysleli/myslí, že bude Messi tvořit hru a ještě stihne dát v každým zápase 2 góly. Kdyby měl volnost - nebyl na něm tým tak závislí, tak by byl určitě daleko více ku prospěchu. Nemluvě o tom, že tvorbu hry může zastat zrovna ten Lo Celso, De Paul nebo Papu. A to zdaleka nejsou jediní kreativní hráči (Dybala, Di Mária).

Reagovat
veikko

Jj, ti bojovníci jsou spíš Acuna, Guido Rodriguez a Paredes. Kdyby byla sestava na mě, tak bych za současné situace zkusil: Martínez - Tagliafico, Martínez Q., Kannemann (Otamendiho fakt nemůžu), Montiel - Paredes, Lo Celso - Ocampos, Papu, Messi - Lautaro

Ale taky by to možná vůbec nefungovalo.

Reagovat
veikko

*s tím, že by to bylo spíš 4-3-3 s Papuem jako ofenzivním záložníkem v té středové řadě

Reagovat
Reggie

Toho stopera vůbec neznám, ale jinak naprostej souhlas. Fungovat by to nemuselo, ale funguje to teď? Nemyslím si. Co ten Papu, jezdí teda vůbec?

Reagovat
veikko

Papu jezdí, ale skoro nehrává, což je škoda. Má zatím 4 zápasy a 1 gól v repre. Kannemann je stoper Grémia, poslední dobou nehrával, ale to bylo myslím kvůli zranění. Pak je tam ještě mladý Lisandro Martínez z Ajaxu, to je taky určitě budoucnost společně s Balerdim.

Reagovat
Reggie

Ale nehraje Lisandro spíš DM v Ajaxu?

Reagovat
Seydou Doumbia

Loni 50 na 50. Letos na DM nehrál vůbec, spíš CB a LB.

Reagovat
Reggie

Reagovat
Šukézní Dušan

Leo Franco byl TOP brankář, ale za repre skoro nic neodchytal. Je to tam s gólmanima volaké zakleté.

Reagovat
veikko

Jj, přitom v jeho době "strašil" v bráně naprosto průměrný Abbondanzieri. Já jsem jako malý měl kromě Tolda a Portugalce Ricarda rád ještě Roberta Bonana, to byl taky dobrý gólman a taky má za Argentinu jen 13 utkání.

Reagovat
Šukézní Dušan

Pravda, ten byl také nesmyslně opomíjen - tuším že na jeho úkor byl tlačen gólman ze Celty Vigo, který mne teda také nikdy moc nepřesvědčil.

Reagovat
Reggie

Bonano byl v Barce, ne?

Reagovat
veikko

Byl

Reagovat
Reggie

Jinak tlak na to, aby hráli hráči z domácího prostředí je jistě hezká věc , ale jestli to není trochu na úkor kvality...

Reagovat
veikko

Tak Bolívar a Wilstermann nakonec hráče pro repre pustily, takže Bolívie v plné palbě. Bude to zajímavé, jak se s tím Ekvádor popere.

Reagovat
Modroočko

sleduješ zápas? Aké to je zatiaľ?

Reagovat
Seydou Doumbia

Ekvádor drží většinu času míč, měl dvě 100% tutovky v podáni Meny, které zahodil. Jednou jím chyběl kousek ke golu do prázdný, ale útočníkovi chyběl krok k dorážce do prázdný. Do ofenzívy bych od nich ale ještě čekal víc. V defenzivě klasicky laxní a hoři i proti Bolivii, která se po skvělé rychlé kombinaci dostala do vedení.

Reagovat
veikko

Hezky zhodnoceno. Já bych ještě doplnil, že v poločase bych udělal 2 změny. Zaprvé bych stáhl jednoho z dvojice Gruezo - M. Caicedo a nasadil bych Alana Franca, který si taky umí plnit defenzivní úkoly, ale je kreativnější. Ta druhá změna by byla stažení Bedera Caiceda (LB) a postavit Renata Ibarru, který by hrál křídlo. Estupinan totiž na křídle zatím hrozně špatný, jde vidět, že mu ten post je cizí, je to primárně levý bek. Bolívie hraje opticky dobře, ale zatím skoro každý útok Ekvádoru smrděl nebezpečnou situací, takže by Ekvádor neměl hrát tak ustrašeně a pořádně zatlačit.

Reagovat
Seydou Doumbia

Já viděl Ekvádor jen druhý poločas proti Uruguayi, jinak většinu těch hráčů neznám. Ale taky jsem byl překvapený, že ortodoxní bek Estupinam hraje na křídle. Takže bych si dovolil souhlasit. Ekvádor by zde potřeboval nutně vyhrát, protože doma s Kolumbii to bude těžký oříšek.

Reagovat
veikko

Ono je to dáno tím, že chybí Romario Ibarra, který by normálně hrál jasně křídlo. Notabene hraje v Mexiku taky ve vysoké nadmořské výšce. Na Ekvádoru jde krásně vidět, že kde to nebylo na úkor kvality, tam postavili hráče, který je zvyklý na vysokou nadmořskou výšku (M. Caicedo, B. Caicedo, Preciado, Mena, Sornoza, Estrada - ti všichni hrajou buď v Quitu nebo v Mexiku). Bohužel jde i vidět ztráta Ennera Valencii, který byl asi pozitivně testován, protože není ani na lavičce. Ona ani remíza by nebyla k zahození. Bolívie, když je v plné síle, tak není úplně slabý soupeř. Hrát proti téhle sestavě Argentina, tak nevyhraje ani náhodou.

Reagovat
veikko

Tak ještě že mě Alfaro neposlechl. Ale to je přesně důvod, proč často "hejtím" Lampeho. On předvede dva luxusní zákroky a pak pustí tohle...

Reagovat
Seydou Doumbia

Ten gólman vypadá jak nějaký místní automechanik, nevím. Ale Ekvádor se z toho rychlé dostal.

Reagovat
veikko

Nakonec to zvládli, za což jsem rád (ačkoliv i Bolívii už bych přál nějaký ten úspěch). Na Ekvádor se celkem hezky dívá, ale ta obrana je o nervy. Pro zajímavost, Ekvádor venku vyhrál skoro po 10 zápasech.

Reagovat
Seydou Doumbia

Já znám z Bolívie jen Martinse jinak vůbec. Ale takovou zemi bych na MS určitě nechtěl vidět, minimálně z JA ne.

Reagovat
veikko

Tak já jsem myslel spíš bodový úspěch. Ale pokud už Bolívie bude moct počítat s Arcem a spol., tak si myslím, že Venezuela, Paraguay ani Uruguay v Bolívii nevyhrajou. Tyhle "nížinné" národy tam budou mít vždycky obrovský problém. I Brazílie, Peru a Chile tam budou mít velké problémy. S Venezuelou a Paraguayí můžou uhrát bod i venku. Jejich největší slabina je špatná organizace obrany a nezvyk na rychlejší tempo. Jo a až skončí Martins a Arce, tak chci vidět, jak si poradí. Ti dva dělají tak 80 % ofenzivy.

Reagovat
smazaný uživatel

Ekvádor ukázal že aj proti Bolívii v plnej sile to ide len tak ďalej

Argentína je šťastná že hrala už v Bolívii a nie proti úplnej sile.

Ekvádor doma ešte plný zápis proti Kolumbii a budem spoko ale aj bod

bude dobrý.

Reagovat
veikko

Tak Argentině vypadl Tagliafico a Scaloni se to rozhodl postavit hodně ofenzivně. To by mě zajímalo, jak to bude na hřišti vypadat a kdo bude bránit.

Armani - Otamendi, Martínez Q., Montiel - González, Paredes, Palacios, De Paul - Ocampos, Messi - Lautaro

Reagovat
Modroočko

no zatiaľ sa zdá, že ich Paraguaj prevyšuje aj v útoku...

Reagovat
veikko

Bohužel ne na dlouho. Od gólu na 0:1 se Paraguay zatáhla a stěží se dostala za půlku. Po poločase musí přidat.

Reagovat
smazaný uživatel

Správne neuznány gól jasný faul predchádzal zisk lopty aj keď akcia bola perfektne dohrana až do koncovky. Remíza poteší všetky ostatné tímy.

Reagovat
veikko

Gól neuznaný správně, ale teda s tou radostí nemůžu souhlasit. Každý bod z Argentiny je zisk navíc. Paraguay určitě bude nejspokojenější.

Reagovat
ttopi

Přesně. Ostatní týmy určitě nemají ambici se na MS dostat přes Argentinu, ale spíše přes Paraguay.

Reagovat
Modroočko

Zhrniete, čo sa dialo v druhom polčase?

Reagovat
veikko

Argentina bušila do paraguayského betonu. Muž zápasu za mě jednoznačně Lo Celso, ten musí hrát pravidelně. Pracoval na obrovském prostoru a neustále se snažil něco vymýšlet. Argentina už delší dobu hraje jen po vápno, nejsou schopní v tlaku sypat centry do vápna nebo zkusit nějakou průnikovku za obranu. Lo Celso a Messi jsou jediní, kdo se o to pokouší, z toho Messi včera spíš zkoušel prokličkovat až do vápna a vymodlit si penaltu. Paraguay měla všehovšudy jednu velkou šanci po standardce, kdy se nejprve odrazil míč do paže Otamendiho (penalta se asi dala pískat, ale bylo to někde na úrovni rukávu) a následně Gómez přestřelil z otočky z malého vápna bránu. Paraguay si to doslova vydřela, ale zase nejde říct, že by Argentinu pouštěli do nějakých tutovek. Jak říkám, systém Argentiny je prostě špatný, hraje se jen po vápno. A nejhorší je, že to přetrvává už s několikátým trenérem. Hráči se prostě moc spoléhají na to, že to na sebe vezme Messi.

Reagovat
Modroočko

Díky aké dnes dávaš šance Peruáncom?

Reagovat
veikko

Těžko takhle předem odhadovat. Čekám hodně vyrovnaný zápas a těším se, jak si povede Lapadula, pokud nastoupí. Myslím, že začne ještě Ruidíaz, ale tak v 60. minutě přijde Lapadula, protože to je přesně typ útočníka, kterého Peru potřebovalo. Myslím ale, že Chile těsně vyhraje.

Reagovat
smazaný uživatel

Ty vole proč mi pripominas vitasrp

A ještě z města co jsem se narodil FM

Reagovat
veikko

Toho neznám, tak nevím, jestli je to dobře nebo špatně. Já jihoamerické reprezentace sleduju pravidelně už několikátým rokem, takže si to necucám z palce.

Reagovat
smazaný uživatel

Argentina proste neumí a Messi je , byl a bude v repre

Reagovat
smazaný uživatel

Je skoda, ze uz to nevysila Nova Sport.

Reagovat
smazaný uživatel

To fakt penalta?

Reagovat
REPLIKATOR

Nigérie

Reagovat
veikko

Ty jo, tak takový propadák od Kolumbie jsem fakt nečekal. Rozhodly individuální chyby, no. Uruguay skvěle takticky.

Reagovat
smazaný uživatel

Arturo

Reagovat
smazaný uživatel

Vidal boom ho tam!

Reagovat
veikko

To byl nádherný gól. Chile zatím super výkon, celkově se mi ten zápas líbí. Pastva pro oči oproti Kolumbie - Uruguay.

Reagovat
smazaný uživatel

bravo Bravo

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele