Preview kvalifikace o postup na ME 2024 - neděle 19.11.

19.11.2023, 08:47
Previews
Aleksandar Mitrović (© AFP)

Nedělní program kvalifikace o postup na ME pokračuje dalšími devíti zápasy. Srbsko, které ve skupině G bojuje na dálku o postup s Černou Horou, na níž má dvoubodový náskok, potřebuje zvládnout utkání s Bulharskem. Slováci se s místenkou do Německa představí v Bosně, Portugalsko hostí Island, zatímco Španělé poměří síly s Gruzií...

Skupina A

Skotsko - Norsko

neděle 20:45

Skotsko předvedlo v tomto kvalifikačním cyklu naprosto fantastické výkony a s velkým předstihem si zajistilo svou druhou účast na evropské šampionátu v řadě za sebou. V konkurenci Španělska a Norska se předpokládalo, že bude zaostávat, ale v úvodních pěti duelech neztratilo jediný bod, přičemž doma porazilo Španělsko (2:0) a vyhrát dokázalo i v norskému Oslu (2:1). Teď se doma proti stejnému soupeři pokusí vyhoupnout na první místo skupiny A.

Ostrovní výběr doposud vybojoval šestnáct bodů a dlouho se zdálo, že celou skupinu senzačně ovládne a na EURO postoupí z prvního místa, které by mu zaručovalo lepší výchozí pozici při losu. Nicméně po již zmiňovaných pěti výhrách prohrálo v Seville se Španělskem (0:2) a naposledy si přivezlo jen bod z Gruzie (2:2). Za gigantem z Pyrenejského poloostrova tak zaostává o dva body, a jestli chce skončit první, tak musí Norsko porazit a zároveň doufat, že Španělsko doma prohraje s Gruzií, což není příliš reálné.

Trenér Steve Clarke bere toto vážně a zároveň a věří, že jeho svěřenci potvrdí v Hampden Parku své kvality. "Nerozhodný výsledek v Gruzii nás mrzí, ovšem vzhledem k situaci by i v případě výhry bylo nesmírně obtížné Španělsko předskočit. Určitě se o to pokusíme, i když šance není příliš velká. Kvalifikaci chceme zakončit vítězně, nicméně Norsko má nesmírně silný tým a úvodní porážku z jeho půdy nám bude chtít vrátit."

Severský vyzyvatel nestartoval na hlavním turnaji "starého kontinentu" předlouhých čtyřiadvacet let a teď se zdá, že své čekání minimálně prodlouží o další čtyři roky. V dosavadních sedmi utkáních posbíral deset bodů a je třetí o dva body před Gruzií, na svého nedělního rivala ztrácí nedostižných šest bodů. V jeho případě ještě existuje šance na dodatečnou březnovou baráž podle pořadí v Lize národů, avšak ta se pohybuje v teoretické rovině.

Norové v čele s možná nejlepším fotbalistou světa Erlingem Haalandem zpackali začátek tohoto cyklu, a i když pak stabilizovali svou výkonnost, tak po minulé porážce 0:1 se Španělskem jejich plamínek naděje definitivně zhasnul. Hostující lodivod Ståle Solbakken určitě nenasadí kapitána Martina Odegaarda, útočníka Alexandera Sorlotha a možná ani Haalanda, jenž laboruje s poraněným kotníkem a za této situace není jeho start od samého začátku příliš pravděpodobný.

Skotsko - pravděpodobná sestava:
Kelly - Porteous, McKenna, Cooper - Ralston, Armstrong, McGregor, Taylor - McGinn, McTominay - Shankland

Norsko - pravděpodobná sestava:
Dyngeland - Ryerson, Ostigard, Ajer, Wolfe - Berge, Berg, Aursnes - Bobb, Larsen, Elyounoussi

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.43 - 3.14 - 3.19

Tip EuroFotbal.cz: 02

Více informací k zápasu

Španělsko - Gruzie

neděle 20:45

Jedna z nejúspěšnějších evropských reprezentací historie zahájila tento kvalifikační cyklus o EURO 2024 výhrou nad Norskem (3:0) a senzační porážkou 0:2 ve skotském Glasgow, ovšem velmi rychle se z ní dokázala oklepat a v následujících pěti duelech neztratila jediný bod. Se ziskem osmnácti bodů tak s předstihem postoupila a teď na závěr v Gruzii bude bojovat o to, aby skončila první a zajistila si tedy lepší výchozí pozici pro losování.

Španělé byli považováni za obrovské favority skupiny A a papírové předpoklady nakonec naplnili. Po březnové porážce ve Skotsku ovládli závěrečné play off o celkové prvenství v Lize národů a pak kosili jednoho protivníka za druhým. V Norsku vyhráli 1:0, Skotsko zdolali v Seville 2:0 a obrovské debakly uštědřili Kypru (6:0) i právě Gruzii, na jejíž půdě ji deklasovali 7:1.

V tuto chvíli mají na kontě osmnáct bodů a před Skotskem drží dvoubodový náskok, vzhledem k totožné bilanci vzájemných zápasů a velkému náskoku v celkové skóre (+9) jim s největší pravděpodobností bude ve Valladolidu stačit i remíza. Pokud by s Gruzií senzačně prohráli, tak budou muset doufat, že Skotsko v souběžné hraném střetnutí neporazí Norsko.

Hosté mají na kontě osm bodů a jsou čtvrtí, porazit dokázali pouze Kypr (2:1, 4:0). Kromě toho se postarali o dvě překvapení, jelikož hned na úvod remizovali s Norskem (1:1) a ve čtvrtek zaskočili v Tbilisi také Skotsko, přičemž o cennou výhru přišli až v nastaveném čase (2:2). Gruzínci tak na ME přímo nepostoupí, ale vzhledem k povedenému vystoupení v Lize národů ještě budou mít šanci v dodatečném březnovém play off o tři zbývající vstupenky.

Domácí trenér Luis de la Fuente zřejmě nechá odpočívat své největší hvězdy a na trávník by měla vyběhnout značně "improvizovaná" sestava, která se však určitě bude chtít vytáhnout. Francouzský lodivod gruzínského národního týmu Willy Sagnol taktéž může vyzkoušet nové varianty, kvůli zranění ramene možná nenastoupí Šengelia. Španělsko prorazilo Gruzii ve všech pěti soutěžních zápasech od roku 2012.

Španělsko - pravděpodobná sestava:
Simon - Carvajal, Le Normand, Torres, Grimaldo - Merino, Zubimendi, Ruiz - Torres, Morata, Williams

Gruzie - pravděpodobná sestava:
Mamardashvili; Gočoleišvili, Kašia, Kvirkvelia, Kalandadze, Azarovi - Kvekveskiri, Čakvetadze, Kočorašvili - Mikautadze, Kvaracchelia

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.08 - 11.80 - 27.20

Tip EuroFotbal.cz: 1

Více informací k zápasu

Tabulka před začátkem kola

Tým
Z
V
R
P
S
B
1
Španělsko
7
6
0
1
22 : 4
18
2
Skotsko
7
5
1
1
14 : 5
16
3
Norsko
7
3
1
3
11 : 9
10
4
Gruzie
7
2
2
3
11 : 15
8
5
Kypr
8
0
0
8
3 : 28
0

Skupina F

Belgie - Ázerbájdžán

neděle 18:00

Rudí ďáblové už jsou jistým účastníkem ME 2024 v Německu, ale svůj postup chtějí oslavit celkovým prvenstvím a k tomu nevede jiná cesta, než vyhrát nad Ázerbájdžánem.

Na první pohled je favorit jasný - Belgie hraje doma a její hvězdami nabitý kádr by si měl s Ázerbájdžánem poradit. Jenomže hosté ve čtvrtek ukázali, že je není radno podceňovat. Tým trenéra Gianniho De Basiho smetl hrdé Švédy 3:0 a má možnost zakončit skupinu na třetím místě. Na evropský šampionát to sice nestačí, ale i třetí příčka ve společnosti Belgie, Rakouska a Švédska by byla skvělým počinem. Pochopitelně záležet bude i na výsledku zápasu Švédsko - Estonsko, kde jsou "Tre Kronur" velkým favoritem. Ať už to z pohledu Ázerbájdžánu dopadne jakkoliv, bude se jednat o další budoucnosti trenéra De Basiho.

Belgie už má postup v kapse, ale pochopitelně chce zakončit kvalifikační cyklus na prvním místě tabulky. K tomu, aby se to stalo, potřebuje bezpodmínečně porazit Ázerbájdžán. Pokud bodově klopýtne, už se před Rakousko nedostane.

Domácí jinak procházejí kvalifikací bez porážky a málokdo věří, že proti Ázerbájdžánu přijdou o neporazitelnost. Je ale potřeba dodat, že poslední výsledky úplně přesvědčivé nejsou. Domácí remíza se Švédskem byla ztrátou a v přátelském utkání proti Srbsku padla jen jedna branka.

Těžké to měla Belgie i v Ázerbájdžánu, kde vyhrála opět jedinou brankou Carrasca. Rudí ďáblové tak upevnili výrazně lepší vzájemnou bilanci.

Belgie zřejmě bude experimentovat se sestavou a trenér Domenico Tedesco dá šanci méně vytěžovaným hráčům. Na trávníku pak určitě neuvidíme Kevina De Bruyneho, Thibaulta Courtoise a Charlese De Ketelaereho. Pokud jde o Ázerbájdžán, tomu nepomůže Bahlul Mustafazada.

Belgie - pravděpodobná sestava:
Sels - Castagne, Faes, Vertonghen, Theate - Tielemans, Mangala, Carrasco - Doku, Lukaku, Trossard

Ázerbájdžán - pravděpodobná sestava:
Mehemmedeliyev - Mammadov, Kryvotsiuk, Haghverdi, Cafarguliyev - Bayramov, Diniyev, Isayev, Sheydayev - Mahmudov - Dadashov

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.11 - 10.10 - 21.40

Tip EuroFotbal.cz: 1

Více informací k zápasu

Švédsko - Estonsko

neděle 18:00

Horší kvalifikační cyklus bychom za posledních několik let u švédského nároďáku dost stěží hledali. Svěřenci trenéra Janneho Anderssona si kalich hořkosti musejí vypít až do dna a jistě pevně doufají, že se nebude alespoň opakovat ta samá blamáž z Baku ze čtvrtka. Doma nyní přivítají Estonsko, které do této chvíle získalo jediný bod a ze dna tabulky se již nevymaní.

Samozřejmě že i výběr kouče Thomase Häberliho je zklamaný, minimálně si představoval, že bude zatápět svým ambicióznějším protivníkům o trochu více. Samostatný částečný úspěch zaznamenal na půdě Ázerbájdžánu v červnu, v ostatních případech prohrál. A také ho určitě štve skutečnost, že vsítil jen dvě branky. Frustrace této reprezentace ovšem není tak velká jako na straně Švédů. I proto, že hosté mají stále šanci prokousat se na svou historicky první velkou akci díky dodatečné baráži.

Zatímco v Pobaltí se obecně moc nepočítalo s tím, že by se postoupilo na šampionát přímo ze skupiny F, na severu Evropy určitě ano. Blagult rozhodně hodlají na pořádně nepovedený rok 2023 co nejrychleji zapomenout. Belgie s Rakouskem zkrátka byly v kvalifikačních bojích jasně lepší, co se prvních dvou příček týče, tady nebylo potřeba o něčem diskutovat. Horší je, že pro Švédy nevede cesta na turnaj ani přes play-off.

Mimochodem i uplynulá Ligy národů totiž dopadla katastrofálně, v dalším ročníku dokonce bude vystupovat švédský mančaft ve výkonnostní úrovni C, neboť z béčka spadl. "Zbývá nám ještě jeden zápas, ve kterém se musíme ukázat fanouškům a poděkovat jim za jejich podporu,” vyzýval sebe i své spoluhráče domácí útočník Dejan Kulusevski. "V Ázerbájdžánu jsme vynaložili nepřijatelné úsilí,” dodal v krátkosti k předešlému nezdařenému mači.

Švédsko - pravděpodobná sestava:
Olsen - Wahlqvist, Lindelöf, Helander, Augustinsson - Svanberg, Cajuste, Ekdal, Forsberg - Kulusevski, Quaison

Estonsko - pravděpodobná sestava:
Hein - Tur, Kuusk, Paskotši, Tamm, Sinjavskij - Tunjov, Käit, Poom - Jürgens, Vaštšuk

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.17 - 6.94 - 16.80

Tip EuroFotbal.cz: 1

Více informací k zápasu

Tabulka před začátkem kola

Tým
Z
V
R
P
S
B
1
Rakousko
8
6
1
1
17 : 7
19
2
Belgie
7
5
2
0
17 : 4
17
3
Švédsko
7
2
1
4
12 : 12
7
4
Ázerbájdžán
7
2
1
4
7 : 12
7
5
Estonsko
7
0
1
6
2 : 20
1

Skupina G

Maďarsko - Černá Hora

neděle 15:00

Těžký úkol čeká v Budapešti reprezentaci Černé Hory. Svěřenci Miodraga Raduloviće potřebují k postupu na evropský šampionát bezpodmínečně porazit domácí Maďary a ještě přitom spoléhat na klopýtnutí Srbů proti Bulharsku. Šance aby se to povedlo jsou malé, nicméně pořád existují.

Maďarsko zakončí povedenou kvalifikaci na ME domácím soubojem s Černou Horou a může hrát uvolněně, protože v Německu nebude příští rok chybět. Ať už se v neděli stane cokoliv, o postup už Maďaři přijít nemohou.

Pro středoevropskou zemi je to skvělá zpráva a nutno podotknout, že Maďaři postoupili zaslouženě. Dosud nepoznali přemožitele a pokud vítězně zvládnou i duel s Černou horou, skončí v tabulce na prvním místě. V neděli tak riskují případný pád na druhou příčku. Maďarsko od vítězného zápasu se Srbsko dvakrát remizovalo. Nejprve vydřelo plichtu 2:2 v Litvě a stejným výsledkem skončilo i měření sil v Bulharsku. Mimochodem remízu tentokrát zachraňovalo až v sedmé minutě nastavení, kdy si vstřelil vlastní gól Aleks Petkov.

Černá Hora bude bojovat o naději, ale situace je vskutku složitá. Už vyhrát v Budapešti je složitý úkol a v kombinaci s klopýtnutím Srbska v domácím zápase s Bulharskem, se jeví šance na postup jako minimální.

Družina Miodraga Raduloviće se ale nevzdává a dokud existuje byť jen minimální šance, musí se o ní pokusit. Černá Hora se na to naladila výhrou 2:0 nad Litvou a v tabulce ztrácí na druhé Srby dva body.

Pokud jde o vzájemnou bilanci, ta je možná trochu překvapivě na straně Černé Hory. Balkánská země ve třech případech ani jednou neprohrála. Na druhou stranu červnový duel v Podgorice branku nenabídl.

Marco Rossi určitě nebude mít k dispozici Milose Kerkeze, který si odpykává trest a také Williho Orbána, Attilu Fiolu, Laszla Kleinheislera a Rolanda Sallaie. Chybět by však neměla největší hvězda současného maďarského výběru Dominik Szoboszlai. Hostům zase scházejí Stefan Mugosa a Adam Marušić.

Maďarsko - pravděpodobná sestava:
Dibusz - Balogh, Lang, A. Szalai - Nego, A. Nagy, Styles, Z. Nagy - Szoboszlai - Adame, Németh

Černá Hora - pravděpodobná sestava:
Mijatovič - Vesovič, Savić, Tomaševič, Radunovič - Osmajič, Kuč, Jankovič, Čamaj - Jovetić, Krstović

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.79 - 3.70 - 4.71

Tip EuroFotbal.cz: 0

Více informací k zápasu

Srbsko - Bulharsko

neděle 15:00

Reprezentace Srbska čeká na start na ME předlouhých čtyřiadvacet let, ve své samostatné historii (po rozdělení s Černou Horou v roce 2006) na tomto fotbalovém svátku nikdy v historii nestartovala. Nyní však má hodně blízko k tomu, aby tuto tristní bilanci konečně ukončila. V tuto chvíli i přes mírné problémy totiž drží druhé místo se třinácti body a na závěr potřebuje získat alespoň bod proti poslednímu Bulharsku.

Srbové se probojovali na MS hned čtyřikrát z předchozích pěti případů, jenže na starém kontinentu jim hlavní turnaj neustále uniká. V tomto kvalifikačním cyklu dvakrát prohráli s Maďarskem (v obou případech 1:2), avšak na kontě mají hned čtyři vítězství a jedinou remízu právě na půdě svého nadcházejícího rivala. Důležité byly hlavně výhry nad Černou Horou (2:0 a 3:1), před kterou drží dvoubodový náskok a mají tedy i lepší bilanci vzájemných utkání.

Svěřencům trenéra Dragana Stojkoviče teď stačí vybojovat alespoň nerozhodný výsledek s Bulharskem, které naopak v sedmi odehraných duelech ještě nevyhrálo a se třemi body je poslední páté, navíc má jistotu, že toto umístění již nevylepší. Kvůli postavení v Lize národů se ho navíc určitě nebude týkat ani dodatečná březnová baráž. Domácí celek si může dovolit i prohrát, a to za předpokladu, že Černohorci nevyhrají v Budapešti nad Maďarskem.

Hosté mají na kontě čtyři porážky, nicméně ve čtvrtek výrazně potrápili vedoucí Maďary a po otočce přišli o senzační výhru až v sedmé minutě nastavení (2:2). Favorizované Srbsko ještě může poskočit na první místo skupiny, a to v případě, že Bulhary v Leskovaci porazí a Maďarsko nestačí na Černou Horu. "Situaci máme ve svých rukách a postup na EURO je opravdu blízko. V žádném případě se nechceme ohlížet na výsledek druhého střetnutí, a i když nám stačí bod, tak na závěr hodláme vyhrát," má jasno osmapadesátiletý Stojkovič.

Ten dále svého protivníka nepodceňuje a za jeho velkou výhodu považuje, že nemá co ztratit. "Bulharsko předvedlo proti Maďarsku vynikající výkon a mohlo vyhrát, podobnou hrou se určitě chce prezentovat i teď. My se musíme vyrovnat s nervozitou, na druhou stranu nás kupředu poženou skvělí fanoušci." Stojkovič nemůže využít služeb důležité opory Sergeje Milinkoviče-Saviče, ostatní hvězdy by však měly být k dispozici.

Srbsko - pravděpodobná sestava:
V. Milinkovič-Savič - Milenkovič, Veljkovič, Pavlovič - Živkovič, Gudelj, Lukič, Kostič - Djuričič, Tadič - Mitrovič

Bulharsko - pravděpodobná sestava:
Naumov - Popov, Atanasov, Petkov, Nedjalkov - Gruev, Čočev, Krastev - Despodov, Delev, Ivanov

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.18 - 7.00 - 18.40

Tip EuroFotbal.cz: 1

Více informací k zápasu

Tabulka před začátkem kola

Tým
Z
V
R
P
S
B
1
Maďarsko
7
4
3
0
13 : 6
15
2
Srbsko
7
4
1
2
13 : 7
13
3
Černá Hora
7
3
2
2
8 : 8
11
4
Litva
8
1
3
4
8 : 14
6
5
Bulharsko
7
0
3
4
5 : 12
3

Skupina J

Bosna a Hercegovina - Slovensko

neděle 20:45

Když v srpnu loňského roku nastoupil ke kormidlu Slovenska poměrně neznámý Francesco Calzona, který neměl zkušenosti s funkcí hlavního kouče v žádném z předchozích angažmá, natož s reprezentačním, kde kdo si mohl klepat na čelo. Italský stratég však dovedl mužstvo dostat na evropský šampionát. Na závěr kvalifikace pocestuje na půdu Bosny a Hercegoviny.

Jednoznačné vítězství nad Islandem ve čtvrtek znamenalo definitivní postup na EURO 2024, které se v létě bude konat v Německu. Slovenský nároďák se na nejlepší turnaj evropských týmů prokousal již potřetí v řadě, a nutno podotknout, že zaslouženě. Pouze konkurovat suverénnímu Portugalsku prostě nešlo. I tak je ovšem bilance šesti výher z dosavadních devíti utkání ve skupině J jasným potvrzením, že se Sokoli zlepšují.

Jak byl zpočátku kritizovaný právě Calzona a vlastně obecně jeho volba pro dosazení do trenérské židle, teď je tenhle pětapadesátiletý chlapík velebený a chválený. Nastartoval slušně éru po Markovi Hamšíkovi, nejúspěšnějším slovenském střelci v historii a co do počtu nástupů za reprezentaci tom nezkušenějším, který se rozhodl krátce před Calzonovým jmenováním ukončit svou bohatou kariéru v národním týmu.

Tenhle kvalifikační cyklus se Calzonovi opravdu povedl. Stěží by přitom někdo předpokládal, že se Slovákům bude tak dařit, vzpomeneme-li na uplynou Ligu národů, v níž ve čtyřčlenném uskupení skončili i za zeměmi z východu, konkrétně Ázerbájdžánem i Kazachstánem. Vše je teď každopádně zapomenuto. A při posledním vystoupení tohoto roku mohou hosté do Zenici odcestovat s potřebným klidem na duši.

Svěřenci trenéra Sava Miloševiče se ještě mohou poprat s Islandem o to, kdo skončí v tabulce na čtvrté příčce, fakticky nicméně tahle otázka není nikterak důležitá. Klíčové pro ně je, že se ještě o účast na mistrovství můžou pokusit v dodatečném play-off, už mají pevnou jistotu, že ho hrát budou. A tenhle mač se Slovenskem pro ně může představovat především super generálku na březnové bitvy.

Slovensko mimochodem nehodlá na jihovýchodě Evropy oslavovat. Ale tvrdě dřít a makat o každý bod. Motivací je totiž být při losu závěrečného turnaje co nejvýše nasazený. "Chceme uspět, abychom měli lepší koeficient. Rádi bychom zvýšili svoje šance být ve třetím koši,” hlásal slovenský lodivod. "Řekl jsem klukům, že nemůžeme nic podcenit, protože nás čeká velmi náročný zápas,” dodával.

Bosna a Hercegovina - pravděpodobná sestava:
Pirič - Gazibegovič, Gojkovič, Hadžikadunič, Mujakič - Cimirot, Bašič - Hamulič, Hajradinovič, Demirovič - Prevljak

Slovensko - pravděpodobná sestava:
Rodák - Pekarík, Šatka, Škriniar, Hancko - Duda, Hrošovský, Bénes - Suslov, Boženík, Mak

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.15 - 3.32 - 2.45

Tip EuroFotbal.cz: 2

Více informací k zápasu

Lichtenštejnsko - Lucembursko

neděle 20:45

Lichtenštejnsko je v současné době považováno za jednoho z největších trpaslíků celé evropské části, vždyť v uplynulém ročníku Ligy národů obsadilo úplně poslední pětapadesáté místo a dokonce skončilo i za San Marinem nebo Andorrou. Velkou díru do světa rozhodně neudělalo ani v kvalifikaci o ME 2024, to spíše naopak. V devíti duelech skupiny J totiž nezískalo ani bod a s hrozivým skóre 1:27 je zaslouženě poslední šesté.

Domácí výběr dokázal skórovat jen v Bosně, kde utrpěl těsnou porážku 1:2, jinak ale za svými konkurenty výrazně zaostával. Ve čtvrtek přivítal vysoce favorizované Portugalsko a podlehl mu 0:2, i v tomto střetnutí s Lucemburskem bude považován za jasného outsidera. Jeho konkurent naopak překvapil, a i když už přišel o reálnou naději na dvě postupové pozice ve skupině J, tak ještě bude mít šanci v březnové baráži.

Lucemburčané se v konkurenci Portugalska, Slovenska, Islandu a Bosny v žádném případě neztratili - v dosavadním průběhu získali solidních čtrnáct bodů a jistojistě obsadí třetí příčku před Islandem i Bosnou, naopak za postupujícím Slovenskem zaostávají o nedostižných pět bodů. Ve čtvrtek doma přivítali Bosnu a po vynikajícím výkonu od začátku až do konce zvítězili vysoko po výsledku 4:1.

Hostující národní tým přišel o naději na přímý postup po dvou obrovských debaklech s Portugalskem (0:6, 0:9) a hlavně v polovině října v utkání se Slovenskem, kterému podlehl nejtěsnějším poměrem 0:1. Nicméně vzhledem k solidnímu postavení ve třetí výkonnostní kategorii Ligy národů se popere o jednu ze tří zbývajících vstupenek na evropský šampionát v dodatečném play-off.

Lichtenštejnsko - pravděpodobná sestava:
Buchel - Malin, Wieser, Traber - Beck, Meier, Buchel, Sele, Goppel - Hasler, Salanovič

Lucembursko - pravděpodobná sestava:
Moris - M Martins, Korac, Chanot, Carlson - Sinani, Olesen, C Martins, Barreiro, S Thill - Rodrigues

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 11.70 - 5.94 - 1.24

Tip EuroFotbal.cz: 2

Více informací k zápasu

Portugalsko - Island

neděle 20:45

Portugalsko vstupovalo do tohoto kvalifikačního cyklu jako obrovský favorit skupiny J a svou roli bezezbytku potvrdilo - v dosavadních devíti duelech totiž neztratilo jediný bod a s velkým předstihem si zajistilo postup na ME z prvního místa, se sedmadvaceti body nyní drží obrovský osmibodový odstup před druhým Slovenskem. Teď se v samém závěru pokusí zapsat do historie proti nevyrovnanému Islandu.

Výběr z Pyrenejského poloostrova procházel kvalifikací jak nůž máslem, celkově nasázel těžko uvěřitelných čtyřiatřicet branek (v průměru téměř 4 góly na zápas) a k tomu inkasoval pouze dvakrát. Pokud v neděli porazí i Island, tak se zapíše do historie, protože ještě nikdy neovládl všech deset utkání v jakékoli kvalifikaci. Vzhledem k tomuto milníku se dá tedy očekávat, že úplně největší hvězdy odpočívat nebudou.

Svěřenci španělského trenéra Roberta Martíneze zaznamenali nejvyšší vítězství proti Lucembursku, které doma deklasovali 9:0. Vysoké výhry zaznamenali ještě v Lucembursku (6:0), v Bosně (5:0) a doma s Lichtenštejnskem (4:0), naopak nejblíže k bodové ztrátě měli v Bratislavě se Slovenskem, a právě na Islandu (v obou případech 0:1). Jejich nadcházející protivník z této skupiny na EURO nepostoupí, ale ještě možná bude mít šanci v březnové baráži.

Severský vyzyvatel totiž v devíti zápasech prohrál hned pětkrát, i o teoretickou naději nadobro přišel ve čtvrtek na Tehelném poli v Bratislavě, kde i přes brzké vedení nakonec nestačil na Slovensko po výsledku 2:4. V tuto chvíli mu tedy patří čtvrté místo s deseti body a na třetí Lucembursko ztrácí nedostižné čtyři body, před pátou Bosnou je naopak o jediný bod. Vzhledem k dobrému postavení v celkově tabulce Ligy národů však má ještě šanci, že se o jednu ze tří zbývajících vstupenek na evropský šampionát popere v dodatečném play off.

Martínez stejně jako ve čtvrtek s Lichtenštejnskem (výhra 2:0) zřejmě obmění základní jedenáctku, ale největší hvězda Cristiano Ronaldo by se znovu měl objevit v zahajovací sestavě. Ten je totiž i ve svých osmatřiceti letech stále velkým přínosem pro reprezentaci, neboť skóroval hned desetkrát.

Kvůli zranění určitě nenastoupí Matheus Nunes, Pepe, Rafael Leao, Nelson Semedo a Diogo Dalot, naopak mezi tři tyče by se mohl vrátit brankář Diogo Costa. Islandský stratég Åge Hareide taktéž bude zkoušet nové tváře, kvůli nedávnému zranění v Bratislavě není k dispozici Arnor Traustason.

Portugalsko - pravděpodobná sestava:
Costa - Cancelo, Inácio, Dias, Guerreiro - Fernandes, Palhinha, B Silva - Felix, Ronaldo, Jota

Island - pravděpodobná sestava:
Olafsson - Sampsted, Palsson, Ingason, Finnsson - Hlynsson, Gudmundsson, Gunnarsson - A. Gudjohnsen, Finnbogason, A. Sigurdsson

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.07 - 12.70 - 30.00

Tip EuroFotbal.cz: 1

Více informací k zápasu

Tabulka před začátkem kola

Tým
Z
V
R
P
S
B
1
Portugalsko
9
9
0
0
34 : 2
27
2
Slovensko
9
6
1
2
15 : 7
19
3
Lucembursko
9
4
2
3
12 : 19
14
4
Island
9
3
1
5
17 : 14
10
5
Bosna a Hercegovina
9
3
0
6
8 : 18
9
6
Lichtenštejnsko
9
0
0
9
1 : 27
0

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (1)

Přidat komentář
C-M@ster

Tři hráči národního týmu zásadním způsobem v sobotu v noci porušili interní pravidla reprezentace. Jakub Brabec, Vladimír Coufal a Jan Kuchta s okamžitou platností z rozhodnutí vedení reprezentace opustili sraz národního týmu.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele