Preview semifinále Copy América 2021

05.07.2021, 12:46, aktualizováno 05.07.2021, 12:46
Previews
Neymar (© AFP)
Turnaj se dostal už do fáze semifinále, ve kterém se nám představí už pouze Argentina, Brazílie, Kolumbie a Peru. V případě posledních dvou týmů jde spíš o překvapení, protože se zatím na turnaji neprezentují nijak oslnivými výkony. Peru od počátečního debaklu sice ještě neprohrálo, k výhrám či remízám však zpravidla doklopýtalo s velkým štěstím díky neskutečné efektivitě v zakončení. Kolumbie se pro změnu na turnaji stále hledá a nemůže najít fungující recept, jak střílet góly. I se třemi vstřelenými góly (z toho jeden z penalty) z pěti zápasů se však dá postoupit do semifinále.

Brazílie - Peru (6. 7. od 1:00)
Čistě teoreticky by po náročné práce ve čtvrtfinále s Chile měl přijít pro Brazilce klidnější zápas. Proti Peru se jim totiž tradičně velmi daří, což ukázalo i poslední vzájemné střetnutí, které Brazílie vyhrála 4:0. Poslední výhra Peru nad Brazílií se datuje do září 2019, kdy zvítězilo v přátelském utkání. Opravdu důležitá a bolestivá prohra s Peru však Brazílii zasáhla v roce 2016 na Copě América Centenario. Nyní však půjde o zcela jinou situaci a Peruánci pod trenérem Garecou už nejednou ukázali, že jsou turnajovým mužstvem, které dokáže důležité zápasy uhrát ve svůj prospěch.

Brazílie zatím turnajem prochází s grácií, když jediným zápasem, který nedokázali ovládnout, byl souboj s Ekvádorem. Objektivně řečeno však forma Brazílie od začátku turnaje spíš poklesla. Zároveň je ale taky třeba říct, že herní styl Chile je nepříjemný pro každého soupeře. Z čtvrtfinálového zápasu si odnesl červenou kartu Gabriel Jesus, jehož zákrok na Menu byl vskutku brutální a na turnaji tím pádem už pravděpodobně skončil. Místo v základní sestavě se tak pravděpodobně uvolní pro čtvrtfinálového střelce Paquetu. K dispozici po zbytek turnaje nebude také obránce Felipe, se kterým se však nepočítalo do základní sestavy. Zbytek týmu by měl být do zápasu 100% připraven.

To soupeř Brazílie bude řešit závažnější problém než je absence nahraditelného Gabriela Jesuse. K dispozici totiž týmu nebude kvůli dvěma žlutým kartám klíčový křídelník André Carrillo. Absence Carrilla je o to problematičtější, jelikož v kádru nenajdeme dalšího klasického křídelního hráče. Nabízí se tak vysloveně defenzivní varianta s mladým a nezkušeným Jhilmarem Lorou, případně nasazení o něco staršího, avšak také nezkušeného ofenzivního záložníka Raziela Garcíi. Garcíovy statistiky však ani ve slabé peruánské lize nejsou rozhodně nijak oslnivé, tudíž je možné, že Gareca vymyslí ještě nějakou překvapivější variantu. Otazník také visí nad startem stopera Callense. Nutno říct, že pokud Brazílie zahraje minimálně svůj standard, bude opravdu nesmírně těžké pro Peru zastavit soupeřův nápor. Peruáncům se podařilo zatím vynulovat pouze Venezuelu, a to jen kvůli mizerné koncovce Sergia Córdovy. Zároveň efektivita útoku je zatím naprosto neuvěřitelná a jednou ten velký kus štěstí zákonitě musí Peru opustit. Takto před zápasem se tedy zdá, že Peru by nemělo mít vlastně žádnou šanci. Pokud se ale Garecovým svěřencům povede skórovat jako první, kdo ví, jak může zápas dopadnout.
Tip na výsledek: 1

Argentina - Kolumbie
Před týmem Lionela Scaloniho stojí další výzva v cestě za vytouženým titulem. Tou překážkou bude Kolumbie pod vedením Reinalda Ruedy. Ta sice zatím předvádí vyloženě průměrné výkony, díky ještě horšímu výkonu Uruguaye ve čtvrtfinále a lepší exekuci penalt si zahraje o medaile. A přece jen konečně cennější medaile než je bronzová by se Kolumbijcům zamlouvala. Vždyť za celou svou historii Kolumbie vybojovala pouze jedno zlato, jedno stříbro a čtyřikrát bronz. Oba soupeři tedy mají enormní motivaci k postupu.

Argentina sice disponuje naprosto parádní formou, zároveň však fanoušci určitě budou doufat v návrat lehce zraněného Cristiana Romera do sestavy. Atalanta Bergamo totiž argentinskou reprezentaci požádala, aby pro čtvrtfinále dostal volno a nepřivodil si případně vážnější zranění. Proti Ekvádoru sice Argentina dokázala udržet nulu, ta tam však byla předchozí nezdolatelná pevnost a několika velmi dobrými zákroky se musel prezentovat gólman Martínez. Další šance pak Ekvádor nenasměroval mezi tři tyče. Návrat Romera místo Otamendiho tedy bude proti Kolumbii klíčový. Největší silou Argentiny je však zatím útok. Lionel Messi hraje ve skvělé formě, konečně se probudil i Lautaro Martínez a Ángel Di María nebo Alejandro Gómez o svých kvalitách přesvědčují pravidelně. Rovněž střed pole pod taktovkou Lo Celsa a De Paula zpravidla dominuje nad svými soupeři. Na druhou stranu Argentina má v sestavě několik temperamentních hráčů, kteří mohou svůj tým potopit hloupými fauly nebo vyloučením, na mysli mám zejména Leandra Paredese, který například minule proti Ekvádoru předvedl nechutnou hereckou etudu, za kterou měl jasně obdržet kartu, což by jej pro semifinále vyřadilo. Měl však v tomto případě štěstí.

To Kolumbie na rozdíl od Argentiny do semifinále doslova doklopýtala. V základní skupině získala pouhé 4 body ve 4 zápasech a vstřelila jen 3 góly a 4 obdržela. I se záporným skóre však bojuje dál, jelikož její čtvrtfinálový soupeř z Uruguaye byl v ofenzivě doslova impotentní. Kolumbie má svou hru postavenou na zabezpečené obraně a využívání protiútoků, nedá se však rozhodně říct, že by její obranný val byl nepřekonatelný a protiútoky smrtící. Velkým problémem bude navíc zranění středopolaře Uribeho, který si poctivě plnil jak defenzivní úkoly, tak stíhal podporovat i ofenzivu. Naopak do sestavy se vrací hvězda týmu Cuadrado a také velmi dobrý defenzivní záložník Barrios. Podobný typ jako je Uribe už však v kádru nefiguruje, tudíž se dá očekávat od trenéra Ruedy sázka na totální defenzivu a středové duo Barrios - Cuéllar, případně Barrios - Pérez. V úvahu však také připadá varianta s jediným alespoň trochu kreativním Cardonou vedle Barriose. Kolumbie určitě vsadí na to, co jí doposud jakž takž vycházelo, a to centry z křídelních prostor do vápna na Duvána Zapatu. Ten se zatím je schopný dostávat do šancí, střelecké štěstí ho však opustilo a na turnaji tak zatím nevstřelil ani gól. Právě zlepšení efektivity v zakončení a standardní situace jsou těmi faktory, které by mohly Kolumbii posunout až do finále. Důležité bude přestát počáteční argentinský tlak, který zatím přišel v každém zápase.
Tip na výsledek: 1

Autor: Jaroslav Novotný / espn.com, mundoalbiceleste.com, wikipedia.org

Komentáře (80)

Přidat komentář
vceradnesazitra

Finále Brazílie - Argentina, Brazílie vyhraje. Baví to ještě někoho?

Reagovat
Panini Calciatore

Mozno vyhra Argentina a minimalne tam to bude bavit vsetkych.

Reagovat
Agent z Melmacu

naposledy bolo také finále 14 rokov dozadu

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Rock

Reagovat
John Obi Mikel

Reagovat
Reggie

Reagovat
SixtoRodriguez

Reagovat
Manik...

Reagovat
PaYaB

Reagovat
Pharrell

Jj 2007 Brazílie porazila Argentinu 3:0. Góly dávali Baptista D.Alves a vlastní Ayala.

Reagovat
FORZAMILAN

Hlavně že musíš mít první koment a víš o tom velkou píču

Reagovat
drussbarb

Reagovat
Moje maličkost

Kolik máš vsazeno?

Reagovat
Diskostu

Hlavne nech to nevyhrá Argentína...

Reagovat
Jacks11

jen aby to nevyhrál Leo Messi že ty kryso?

Reagovat
Zlatko28

Tak pokud vyhraje Argentina tak to bude jen Messiho zásluha. Což se o Ronaldovi v kontextu mezinárodních turnajů říct nedá. To, co předvádí Messi na této Cope Ronaldo nikdy v žádném turnaji nepředvedl.

Reagovat
veikko

Rozhodně nesouhlasím. Messi hraje naprosto fantasticky, to ano. Zásluha je to ale celého týmu, který mu momentálně v ofenzivní fázi nabízí tolik možností pro přihrávky, že toho takto geniální fotbalista prostě musí využívat. Navíc záložní řada s Lo Celsem a De Paulem hraje asi ještě lépe. Do toho reprezentační objev Romero, pod jehož taktovkou je argentinská defenziva zcela dominantní... Letos se toho sešlo fakt hodně a je to do velké míry Scaloniho zásluha. Kolumbie je ale těžce nevyzpytatelná a nečitelná, hraje totiž v podstatě jen úplně na krev bez nějaké kreativity.

Reagovat
Manik...

Reagovat
smazaný uživatel

Brazílie - Peru 4:0

Argentina - Kolumbie 1:0

Brazílie - Argentina 1:0 (90.+5 Casemiro - 90.+3 a 90.+7 2x neproměněná penalta Messi)

Reagovat
valloire

Reagovat
John Obi Mikel

Reagovat
Manik...

Reagovat
smazaný uživatel

hlavne at vyhraje argentina

Reagovat
valloire

jen aby to vyhrál Leo Messi že ty kryso?

Reagovat
Leo Rekordman

Reagovat
Jordi Alba

Reagovat
Switchback

Reagovat
Shevchenko

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Jacks11

Reagovat
Zark

Reagovat
Rattlesnake

Reagovat
johan14

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
eder

Reagovat
John Obi Mikel

Reagovat
herbage

Reagovat
patas92

Reagovat
smazaný uživatel

r/thatsthejoke

Reagovat
Hachim Mastour

Reagovat
SixtoRodriguez

Reagovat
Manik...

Reagovat
eleven11

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Ligter

Reagovat
HalaMadrid_Flx

Reagovat
Pharrell

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Inter Eterno Amore

Reagovat
eder

Reagovat
Petr20

Reagovat
John Obi Mikel

Reagovat
Jordi Alba

Druhej poraženej semifinalista to bude mít teda hodně těžký, nedoceněné Peru má z let 2011 a 2015 třetí místo, z 2019 dokonce druhé místo. Z posledních 4 šampionátů tedy 3 medaile a teď budou hrát o další.

Reagovat
Pharrell

A 2016?

Reagovat
Pharrell

Jo vlastně to bylo výroční Centenario.

1.Chile

2.Argentina

3.Kolumbie

4.USA

Reagovat
Manik...

Ideálně ať Argentina rupne ve finále

Reagovat
Manik...

A Messi opět ukončí repre kariéru.. Ehm po kolikáté již?

Reagovat
Coutinho10

jinak takto připravil Neymar gól pro Paquetu

https://streamwo.com/X4jupZm

Reagovat
Agent z Melmacu

to je aká obtiažnosť na fife?

Reagovat
valloire

Reagovat
Kincl

Já Copu moc nesleduji, jen výsledky ale čím to je že hodně zápasu končí 1:0 třeba to je tam taková kvalita v obranách? Nebo je to tak taktický že se hraje opatrně?

Reagovat
smazaný uživatel

Jihoamerické týmy hrají často tvrdý, fyzický fotbal...Peru, Uruguay, Chile, Kolumbie atd. Počítám, že dnešní Arg vs. Kolumbie bude docela masakr.

Reagovat
Seydou Doumbia

hlavně neusnout

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Banikovec7

Jako pres kopirak s vetsinou zapasu v posledni dobe, dobry vstup, rychly gol a pak koledovani si o vyrovnani.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
drussbarb

Škoda, že VAR nezachytil držení za dres u konce zápasu

Reagovat
Switchback

když porovnám za co pískli Mbappemu penaltu a pak na COPĚ vidím tohle https://streamable.com/goai0m

Reagovat
drussbarb

Reagovat
smazaný uživatel

Nebo, ze jeste pred tim Messi nastreli tyc a Lautara vychyta obrance…

Reagovat
smazaný uživatel

Těch penaltových rozstřelu je poslední dobou nějak moc

Reagovat
Switchback

Na Copě hlavně se jde to penalt hned, není ani prodloužení jenom ve finále

Reagovat
madridcan

Ale áno...on si po to ide

Reagovat
Switchback

Tak to bude Leoš muset předvést lepší výkon a hlavně Argentina, Kolumbie mi přišla o něco lepší dnes

Reagovat
madridcan

Vysvetlím medzi riadkami- Niečo podobné som napísal k Ronaldovi, len v slohovej práci tu na EF v roku 2016 ako zadosťučinenie k Por-Gre 2004. Že ako ten úspech s repre musí mať. V Leovom prípade sú to prehraté finále xkrát. Teraz to dajú, hoc nič tomu nenasvedčuje...rovnako ako v roku 2016 finale vo Francúzsku

Reagovat
Petr20

Messi si jde pro Zlatý míč, zatím nejlepší hráč turnaje, Kolumbie potrápila, ale to se dalo čekat. Ve finále se může stát cokoliv, ale věřím, že to letos Argentina s Messim dají.

Reagovat
Switchback

Martinez MOTM. Jinak to stálo za hovno. No uvidíme co finále

Reagovat
smazaný uživatel

Co stálo za hovno?

Reagovat
LAM

Já jim prostě ve finále nevěřím.

Ale jinak je pravda, že už si tu výhru za těch x finále zaslouží.Letošní Argentina navíc hraje opravdu týmovej fotbal a každej maká.Jinak Leo zatím parádní turnaj.4+5 a herně jak za starých časů.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele