Preview závěrečných zápasů Copy América 2021

09.07.2021, 13:58
Aktuality
Lionel Messi (© AFP)
Copa América se blíží ke svému konci a čekají nás už jen závěrečné zápasy o medaile. Po dlouhých 14 letech se opět bude konat "superfinále" mezi Brazílií a Argentinou. O třetí místo se pak popere Kolumbie a Peru.

Zatímco Brazílie se bude snažit o obhajobu titulu, Argentina na prvenství na kontinentální scéně čeká už 28 let a prohrála poslední čtyři finálové zápasy. V případě výhry by však Argentina vyrovnala Uruguay na pozici nejúspěšnějšího týmu historie na kontinentu. O třetí místo se poperou dva poražení semifinalisté, Peru a Kolumbie. Pro Peru jde o 4. souboj o medaile z posledních pěti turnajů, z čehož zatím tři byly úspěšné. Kolumbie naposledy bronzovou medaili získala v roce 2016, mimo tento rok však od roku 2001 žádnou medaili nezaznamenala. Tehdy zaznamenala své jediné vítězství, a to na domácí půdě.

Kolumbie - Peru (10. 7. od 2:00)


Zápas o 3. místo se odehraje v hlavním městě Brasília a řídit jej bude brazilský sudí Raphael Claus. Oba týmy musí rychle hodit za hlavu zklamání ze semifinále a připravit se na důležitou bitvu. Drobnou výhodu by v tomto ohledu mohlo mít Peru, které mělo o den víc na regeneraci. Na rozdíl od svého soupeře však museli Peruánci cestovat z Ria do Brasílie. Oba týmy už se jednou na turnaji utkaly ve skupině a úspěšnější bylo Peru, které se mohlo radovat z výhry 2:1. Zápas to však byl velice vyrovnaný, možná dokonce měla malinko více ze hry Kolumbie. Ta má tedy Peruáncům co vracet.

Kolumbie se zatím ve vyřazovacích bojích prezentuje hodně bojovným fotbalem a její výkony jsou rozhodně lepší než v základní skupině. Stále je však pro Kolumbijce velkým problémem střílení gólů. Duván Zapata sice neskutečně bojuje a odvádí velmi dobrou práci na hrotu útoku, od útočníka jeho formátu ale zákonitě všichni očekávají také góly. Nejpříjemnějším překvapením kolumbijského týmu je zatím agilní levé křídlo Luis Díaz. Rovněž spíš defenzivní střed hřiště odehrál velmi dobrý zápas. Kolumbie určitě bude pokračovat v nastoleném trendu a předvede nesmírně bojovný výkon. Podobnou filozofii ovšem razí i soupeř. Chybět bude pravděpodobně stále zraněný Mateus Uribe, zbytek týmu je zdravotně v pořádku, otazník ale visí nad startem levého beka Franka Fabry, kterému bohužel zemřel otec.

Peru je podobně jako Kolumbie týmem, který hraje ve vysoké intenzitě a svůj styl má založen spíš na brejkové hře. Ofenzivní síla týmu bude ale na zápas s Kolumbií posílena o Andrého Carrilla, který se vrací po karetním trestu. Peru bude spoléhat kromě Carrilla také na Gianlucu Lapadulu, který patří na turnaji k nejlepším útočníkům, ačkoliv vstřelil "jen" dva góly. Naopak obrana ani proti Brazílii nepůsobila nijak zvlášť pevným dojmem a rozhodně není oporou svého týmu. Zejména v prvním poločase měli nejen stopeři sklony zmatkovat a zejména Renato Tapia zatím na turnaji postrádá formu, která ho zdobila ve španělské lize. Dokáže sice po velkou část zápasu skvěle vyplňovat prostor a plnit si defenzivní úkoly, zároveň ale zápas co zápas vytvoří hrubku, která vede k šanci soupeře.

Zápas pravděpodobně nabídne velmi fyzický, atletický fotbal, který může být jak atraktivní, tak se může zvrhnout i v přetlačovanou se spoustou faulů. Při standardních situacích budou mít velkou výhodu hráči Kolumbie, jelikož Yerry Mina nebo Duván Zapata jsou extrémně nebezpeční hlavičkáři i za normální situace, Peru navíc nemá v kádru jediného vyloženě vysokého hráče a gólman Gallese spoléhá častěji spíš na své reflexy, než že by si pravidelně chodil pro centrované míče. Naopak Peru dokáže být v protiútocích velice efektivní a Kolumbie si nemůže dovolit propadat na v křídelních prostorech, zároveň si také musí dávat pozor na nákopy za obranu od Yotúna na Lapadulu. Kvůli typologické podobnosti obou mužstev je těžké odhadovat, jak zápas dopadne, osobně však favorizuji Kolumbii, a to z výše zmíněného důvodu výhody při standardních situacích.

Tip na výsledek: 10

Argentina - Brazílie (11. 7. od 2:00)


Tak a je to tady, konečně finále! To se odehraje na jednom z nejslavnějších stadionů světa - Estadio do Maracanã v Riu de Janeiru. Hlavním sudím bude poměrně překvapivě Esteban Ostojich, který rozhodně nepředvádí výkony hodné finále, nicméně tradiční jihoamerická špička Néstor Pitana a Wilmar Roldán předvedli v posledních zápasech obrovské hrubky, tudíž rozhodnutí padlo na zkušeného Uruguayce. Vzhledem k průběhu turnaje zápas nemá favorita, nicméně finálový komplex Argentiny už přestává být normální. Naposledy totiž velký turnaj vyhrála v roce 1993. Od té doby přišly čtyři finálové porážky na Copě, jedna na MS a jedna na Konfederačním poháru, tedy šest finálových proher v řadě.

Domácí Brazílie dosud na turnaji pouze jednou klopýtla, když jen remizovala s Ekvádorem. Základní sestava však byla tvořena zejména hráči mimo základní sestavu. Brazílie se zatím prezentuje rychlým kombinačním fotbalem, který je pro soupeře velmi těžko bránitelný. Naprosto klíčovým mužem Brazílie je Neymar, který sice nemá tak zářivé statistiky jako Lionel Messi na druhé straně, svými výkony však za ním rozhodně nezaostává. Zjednodušeně řečeno Neymar je ofenziva Brazílie. Do šancí se samozřejmě dokážou propracovat i jeho spoluhráči, je to však zpravidla on, kdo tvoří a diriguje celé ofenzivní snažení.

Už proti Peru se musela Brazílie obejít bez vykartovaného Gabriela Jesuse a nejinak tomu bude i ve finále. Zákrok to byl totiž opravdu velmi surový a zbytečný, tudíž dvouzápasový trest byl ještě velice mírný. Přesto se Brazilci do médií vyjadřovali velmi nelichotivě o rozhodčím orgánu a považují trest za nespravedlivý. Kdo zákrok viděl, udělá si obrázek sám. Forma Jesusova náhradníka Paquety však neustále roste a Jesusova absence by tak neměla být vážnějším problémem. Mimo Jesuse pak otazník visí nad startem Alexe Sandra, kterého možná po lehkém zranění nechá trenér Tite na lavičce a šanci v základní sestavě dostane Renan Lodi. Na závěr bych rád uvedl čestnou zmínku o Marquinhosovi, který vyrostl v naprosto dokonalého stopera a zároveň férového hráče, který je zkrátka tak dobrý, že ho člověk zpravidla ani nemá potřebu zmiňovat. Marquinhos totiž nedělá chyby, nesimuluje, nehraje zákeřně, prostě jen dokonale plní svou roli.

Finálový komplex Argentiny už byl zmíněn, ale kdy jindy jej překonat než teď. Argentina hraje ve skvělé formě a rozhodně její hra není jen o Lionelu Messim. Tým je velmi dobře poskládaný a jednotliví hráči disponují dobrou formou. Argentina dlouhou dobu neměla nijak skvělé gólmany. V Emilianu Martínezovi však získala konečně pořádnou jistotu. Martínez chytá naprosto fantasticky a své výkony korunoval proti Kolumbii v penaltovém rozstřelu, kdy pochytal tři pokusy z pěti. Otazník visí nad složením stoperské dvojice. Nová stoperská jednička Cristian Romero pozvedla argentinskou obranu úplně na jinou úroveň, do vyřazovacích bojů však zatím kvůli zranění nezasáhl. Teoreticky by měl už být v pořádku, je však otázkou, zda trenér Scaloni nevsadí spíš na zkušené duo Pezzella - Otamendi. Podle mého názoru by ale opomenutí Romera v případě, že bude v pořádku, bylo velkou chybou.

Dalším otazníkem v sestavě je post defenzivního záložníka. Střed zálohy bude určitě duo Lo Celso - De Paul, na post "šestky" jsou však dva aspiranti. Tím prvním je Guido Rodríguez, který je určitě zatím příjemným překvapením turnaje, druhým pak Leandro Paredes z PSG, který sice hraje na věhlasnější adrese, jeho problémem je však disciplína. V ofenzivě Argentina disponuje více možnostmi. V tradičním rozestavení 4-3-3 pravé křídlo hraje Lionel Messi (avšak víme, že Messi se pohybuje libovolně v ofenzivě), na levé křídlo se však nabízí hned tři hráči. Vzhledem k minulým zápasům začne v základní sestavě nejspíš Nicolás González, rychlý křídelník, který se dokáže prosadit k hlavičce ve vápně, v průběhu zápasu se však určitě ve hře objeví jeden z dvojice Ángel Di María, Alejandro Gómez. Oba jsou to kreativní hráči, kteří dokáží vytvořit spoluhráčům šanci. Rozestavení týmu se ke konci zápasu zpravidla mění spíš na 4-4-2. Letos to každopádně bude opravdu "superfinále" se vším všudy a oba týmy jsou ve finále zcela zaslouženě.

Tip na výsledek: 0

Autor: Jaroslav Novotný / espn.com, conmebol.com

Komentáře (335)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele