Preview zápasů Ligy národů - středa 8.6.

08.06.2022, 08:30
Previews
Jenom čtyři zápasy dnes nabízí Liga národů. Belgie minulý týden schytala debakl od Nizozemska a náladu si potřebuje vylepšit proti Polsku, Oranjes čeká cesta do Walesu. Ve středu se hraje hned na třech ostrovních stadionech, vedle Walesu mají výhodu domácího prostředí i Skotsko a Irsko...
Liga A - skupina 4
Belgie - Polsko  (středa 20:45)
Opravdu hodně mizerný zápas naposledy prožívala Belgie. A odčinit průšvih s Nizozemskem se nyní pokusí proti Polsku, které naopak v prvním kole Ligy národů skolilo Wales. Pokud se chce domácí celek účastnit bitvy o první příčku, další zaváhání prostě není na místě. Jinak by se ho také mohly týkat jen boje o matné konečné umístění, v horším případě pak o záchranu.

Porážka s Nizozemci by se nemusela jevit na první pohled jako to největší zklamání. Daleko horší byl ovšem odvedený výkon a konečný výsledek, jaký se v tom duelu urodil. Belgičané před vlastními fanoušky inkasovali hned čtyři góly, nakonec padli o tři. "Ta prohra nám aspoň připomněla, na jakou úroveň se musíme dostat před světovým šampionátem," uvedl belgický lodivod Roberto Martínez. "Myslím si, že tenhle nezdar nám může i pomoci zlepšit se. Neradi prohráváme, zároveň se však učíme. Jsme v určitém procesu a Polsko nás teď také otestuje."

To si na start do této soutěže bezpochyby nemůže stěžovat, nutno nicméně podotknout, že za sebou má zatím papírově asi tu nejlehčí překážku. Každopádně může být přece v daleko lepší náladě než jeho protivník. "Nizozemsko sice Belgii porazilo vysokým rozdílem, nicméně oba týmy mohly vsítit ještě více branek. Belgičané měli spoustu jiných šancí nebo standardek," nechtěl přeceňovat poslední rezultát De Rode Duivels hostující stratég Czeslaw Michniewicz. "Čeká nás zajímavé utkání se soupeřem, který má v kádru mnoho individualit," pokračoval.

Většina evropských týmů kvůli nynějšímu náročnému programu sahá ke změnám v sestavě dost často, mnohdy se vystřídá, lidové řečeno, celá jedenáctka. A třeba Michniewicz dokonce pošle do hry všechny brankáře, které má v nominaci. Kamil Grabara už přitom odchytal svůj duel s Velšany. "Dragowski nastoupí proti Belgii, Skorupski v Nizozemsku a Szczesny poté v odvetě s Belgií," nebál se prozradit budoucí plány, jak co nejúčinněji rotovat se všemi hráči.

I domácí šéf lavičky má vizi, jakým způsobem se vypořádat se čtyřmi utkáními během velmi krátké chvíle. "Určitě ovšem nepodniknu nějaká rozhodnutí kvůli nepovedenému mači proti Nizozemsku, ale s ohledem na MS v Kataru. Ti mladší poté vyrukují až na Wales," naznačil. "Naběhali jsme v minulém zápase více kilometrů, absolvovali jsme více sprintů a předváděli fotbal ve vysokém tempu. Neměli bychom nějak zpochybňovat přístup mých hráčů, ten byl totiž v pořádku. Neprohráli jsme v žádném případě proto, že bychom nebyli motivovaní. Bez ohledu na taktiku, jestli zahrajeme úplně stejně jako před pár dny, stejně prohrajeme," dodal.
Belgie - pravděpodobná sestava:
Mignolet - Alderweireld, Theate, Vertonghen - Meunier, Witsel, Tielemans, Carrasco - Trossard, Hazard - Batshuayi
Polsko - pravděpodobná sestava:
Dragowski - Gumny, Bednarek, Glik, Puchacz - Krychowiak, Žurkowski - Kamiňski, Zieliňski, Szymaňski - Lewandowski
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Wales - Nizozemsko  (středa 20:45)
Hráči Walesu zažívají v poslední době povedené období, jelikož uspěli v dodatečné baráži o MS 2022 v Kataru. Hned první červnový den odstartovali svou premiéru v nejvyšší výkonnostní kategorii Ligy národů a vůbec nepředvedli špatný výkon, nicméně v Polsku nakonec neudrželi jednobrankové vedení a svému soupeři podlehli 1:2. Nyní přivítají vysoce favorizované Nizozemsko, které na úvod senzačně deklasovalo Belgii.

Domácí výběr sehrál svůj první kvalifikační duel o světový šampionát v řádném termínu (koncem března) a dokázal v něm porazit Rakousko 2:1. Vzhledem k válečné situaci na Ukrajině si musel na finálového soupeře počkat až do června a stala se jím právě Ukrajina. S tou se utkal v neděli v Cardiffu a díky vlastní brance Andrije Jarmolenka zhruba deset minut před přestávkou zvítězil 1:0, díky čemuž se stal posledním evropským účastníkem nadcházejícího MS. Wales se kvalifikoval na tento fotbalový svátek poprvé od roku 1958.

Velšané v uplynulém ročníku Ligy národů naprosto dominovali a čtvrtou skupinu Ligy B ovládli se šestnácti body za pět výher a jedinou remízu, druhé Finsko za sebou nechali o čtyři body. V tuto chvíli jsou v konkurenci Polska, Nizozemska a Belgie považováni za největší kandidáty sestupu a úvodní porážka je k tomuto nelichotivému scénáři přiblížila, ovšem do konce zbývá ještě pět kol a v žádném případě není o ničem rozhodnuto.

Oranjes se momentálně nacházejí ve vynikající formě, kromě hladkého postupu do Kataru skvěle začali také v LN. V derby "zemí Beneluxu" předvedli fenomenální výkon v Bruselu, i když proti ambiciózní Belgii byli pasováni do role outsiderů, ovšem díky čtyřem trefám v rozmezí 40. - 65. minuty zvítězili vysoko 4:1. S Walesem se naposledy utkali v přátelském utkání v roce 2015 a na jeho půdě zvítězili nejtěsnějším poměrem 3:2.

Na lavičce Walesu působí od roku 2020 prozatímní trenér Rob Page, jenž zastupuje Ryana Giggse, který až do vyřešení soudního procesu za napadení dvou žen nemůže národní tým vést (verdikt soudu by měl padnout v srpnu tohoto roku). Sedmačtyřicetiletý Page věří, že jeho svěřenci mohou vyhrát. "Spoléháme na mladé hráče a věříme, že se ubíráme tím správným směrem. Díky postupu na MS došlo v naší kabině k razantní změně v mentalitě a porazit tedy můžeme i tak kvalitního soupeře, jakým Nizozemsko bezesporu je."

Jeho protějšek Louis van Gaal vysekl Walesu poklonu, na druhou stranu si však chce z Cardiffu odvézt všechny tři body. "V Belgii jsme zvítězili díky parádnímu výkonu v přechodové fázi, fantasticky fungoval střed pole. Na každý post máme dva vynikající hráče a nastoupit proto může kdokoli. Wales svým postupem na MS jasně naznačil, že se dotahuje na světovou špičku, avšak i přesto je naším jednoznačným cílem vítězství."
Wales - pravděpodobná sestava:
Ward - Gunter, Mepham, Rodo - Norrington-Davies, Thomas, Morrell, Smith - Burns, Johnson - Wilson
Nizozemsko - pravděpodobná sestava:
Flekken - De Vrij, Van Dijk, De Ligt - Dumfries, Klaasen, De Jong, Koopmeiners - Berghuis - Bergwijn, Depay
Tip EuroFotbal.cz: 02
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Nizozemsko11004:13
2.Polsko11002:13
3.Wales10011:20
4.Belgie10011:40
Liga B - skupina 1
Skotsko - Arménie  (středa 20:45)
Skotsko oproti ostatní reprezentačním výběrům sehraje v tomto červnovém cyklu Ligy národů jen tři zápasy, další tři ho budou čekat až v září. Ve skupině 1 Ligy B je totiž jeho soupeřem Ukrajina, která kromě řešení válečného konfliktu ve své zemí taktéž dohrávala odloženou baráž o MS 2022 v Kataru. Zatímco tedy některé týmy mají za sebou již dvě utkání, tak výběr z Britských ostrovů teprve začíná a jeho prvním protivníkem bude Arménie.

Skotové se také účastnili baráže a hned první červnový den přivítali právě Ukrajinu, se kterou v Glasgow prohráli 1:3 a jejich postupový sen se proto rozplynul. V předchozím ročníku Ligy národů se střetli v Lize B i s vítěznou Českou republikou a po solidním startu nakonec obsadili druhé místo s deseti body, za naší reprezentací zaostali o body dva. Momentálně nevyhráli třikrát po sobě, s Arménií se v soutěžním duelu ještě nikdy v historii neutkali.

Trenér Steve Clarke oproti středečnímu vystoupení s Ukrajinou nemůže využít služeb Lyndona Dykese, jenž si poranil přední stehenní sval, místo něho by se na trávníku měl objevit Ryan Christie nebo Stuart Armstrong. "O víkendu jsem sledoval výkon Arménie a byl opravdu dobrý. Po dlouhé pauze se náš soupeř chvíli rozehrával, pak ale předvedl vynikající výkon a zaslouženě vyhrál. I když postoupil z Ligy C, tak jsou jeho kvality obrovské," uvedl Clarke s respektem.

Hosté po svém postupu do vyšší výkonnostní kategorie zaskočili silné Irsko a díky trefě Eduarda Spercjana překvapivě zvítězili nejtěsnějším poměrem 1:0, čímž alespoň částečně ospravedlnili obrovský debakl 0:9 v přátelském střetnutí s Norskem. Španělský kouč Joaquin Caparros bude muset oproti souboji s Irskem udělat jednu změnu v základní sestavě, místo zraněného Armana Hovhannisyana pravděpodobně nastoupí Stjopa Mchitarjan.
Skotsko - pravděpodobná sestava:
Gordon - McTominay, Cooper, Hanley - Hickey, McGregor, Gilmour, Robertson - McGinn, Christie - Adams
Arménie - pravděpodobná sestava:
Jurčenko - Hambardzumjan, Harojan, Mkojan, Mchitarjan, Hovhannisjan - Bajramjan, Grigorjan - Spercjan - Bičachčjan, Barseghjan
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Irsko - Ukrajina  (středa 20:45)
Od založení Ligy národů se Irsko ještě nedočkalo na této frontě žádného vítězství. A nic na této bídné statistice nezměnil ani prvotní zápas v pořadí třetího ročníku na půdě Arménie, kde dokonce nezískalo ani bod. Teď se pokusí pozměnit bilanci k lepšímu proti Ukrajině, která se vynasnaží překousnout nedávnou neúspěšnou baráž o MS v Kataru, v níž nestačila na Wales.

Už jedenáct mačů v kuse se Na buachaillí i nglas nedočkali v této soutěži tříbodového skalpu. V roce 2018 skončili ve skupině poslední, v roce 2020 nesestoupili do céčkové úrovně jenom vlivem ještě horších výsledků, než měli Bulhaři. Byť je ještě stále předčasné cokoliv hodnotit, pokud by odvedli v dalších kolech stejně mizerné výkony jako v Jerevanu, stěží by se mohli ucházet o nějaké vyšší ambice, ale zase by se jich asi týkaly jen nepopulární boje o udržení.

Za celých devadesát minut Irsko v Zakavkazsku neskórovalo. A vlastně tak potvrdilo, že za uplynulých několik let výrazně zaostává za vlastními očekáváními. "Když prohrajete zrovna s Arménií, musíte prostě přijmout kritiku," nechtěl se za nic schovávat domácí stratég Stephen Kenny. "Dostali jsme kopačky a budeme se muset zase zvednout. Analyzovali jsme podrobně celou naši hru. Ukrajina je po taktické stránce úplně jiná výzva. Je zapotřebí rychle přepnout."

V tomto reprezentačním cyklu bylo pro Ukrajince prioritou play-off o světový šampionát. Ale svou misi nakonec do zdárného konce nedotáhli. V Lize národů se tedy pokusí vyhledat jiné myšlenky a zapomenout na jednogólovou porážku z Walesu. "Nic bych v tom klání neměnil," stál si za všemi svými rozhodnutími hostující trenér Oleksandr Petrakov. "Jsme po té baráži emočně hodně vyčerpaní. S hráči provádím individuální rozhovory, pokouším se je rozveselit a podporovat je. Jsem hlavní kouč a ten za žádnou cenu nesmí chodit se sklopenou hlavou."
Irsko - pravděpodobná sestava:
Kelleher - Collins, O'Shea, Egan - Christie, Knight, Browne, McClean - Ogbene, Keane, Robinson
Ukrajina - pravděpodobná sestava:
Lunin - Matvijenko, Popov, Kačaraba, Sobol - Sydorčuk - Sikan, Šaparenko, Zinčenko, Mudryk - Dovbyk
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Arménie11001:03
2.Ukrajina00000:00
 Skotsko00000:00
4.Irsko10010:10

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (3)

Přidat komentář
johan14

Z Belgicka šiel v posledných rokoch strach, no keď pozerám tú zostavu tak Poliaci sú pre mňa v tomto zápase favorit. Predsa len bez KdB, Tiba a Lukakua to je také nijaké.

Reagovat
Puskas

Budou prý hrát bez Krychowiaka.

Reagovat
Radek Voltr

WTF the fuck

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele